Η ταπεινή Ονδούρα στο φετινό Μουντιάλ έχει εξ ορισμού δύσκολο έργο στον Ε` όμιλο μαζί με Γαλλία, Εκουαδόρ και Ελβετία. Στη μικρή αυτή χώρα όμως της Κεντρικής Αμερικής, το ποδόσφαιρο πέρα από τη συμμετοχή της ανδρικής ομάδας στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αποτελεί ένα εφαλτήριο κοινωνικοποίησης για μια σημαντική, πλην καταπιεσμένη, κοινωνική ομάδα, τις γυναίκες…Κατ'αρχάς, πρέπει να σημειωθεί ότι εξαιτίας των πολλών αραιοκατοικημένων και απομακρυσμένων από τα αστικά κέντρα περιοχών της χώρας αλλά και της
πίστης σε μια παλαιών αρχών πατριαρχική κοινωνία, η θέση της γυναίκας στην Ονδούρα είναι πολύ δύσκολη.
Η έλλειψη ανεξαρτησίας και οι ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση καθιστούν φυσικά τις γυναίκες τρομοκρατημένες, συντηρητικές και διστακτικές στο να εκφράσουν απόψεις και επιχειρήματα. Εκεί λοιπόν έρχεται το ποδόσφαιρο, όπου το πιο δημοφιλές αντρικό άθλημα στη χώρα, παίζει έναν ασυνήθιστο ρόλο στην προσπάθεια να εξισωθούν τα δύο φύλα.
Στην Εσπεράνζα, μια επαρχία σε υψόμετρο 1700μ., όχι πολύ μακριά από τα σύνορα με το Ελ Σαλβαδόρ, με πληθυσμό 20.000 κατοίκους και απίστευτη φυσική ομορφιά κατοικεί η φυλή των Λένσα.
Τα χωριά τους δεν έχουν ηλεκτρισμό, τρεχούμενο νερό και καμία πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Το εισόδημα τους προέρχεται αποκλειστικά από αγροτικές δουλειές και τρώνε αυτά που παράγουν, δηλαδή πουλερικά, αραβόσιτο και ρύζι.
Πριν από λίγο καιρό στις κοινότητες Belén, Manazapa και Los Encino δημιουργήθηκαν γυναικείες ποδοσφαιρικές ομάδες χάρη στη συνεργασία με την τοπική οργάνωση νέων «Jóvenes Liderando Cambios» και την «Progressio», μια βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση διεθνούς ενδιαφέροντος. Η Progressio έστειλε νεαρούς εθελοντές στην Ονδούρα με σκοπό να προάγουν την ισότητα των δύο φύλων και βρήκαν έναν τρόπο αρκετά πετυχημένο!
Προτού γίνουν όλα αυτά, το θέμα «γυναικείο ποδόσφαιρο» θεωρούταν… ανέκδοτο στη χώρα, πόσω μάλλον σε μια επαρχία όπως η Λένσα. Αυτό όμως δεν στάθηκε εμπόδιο σε καμία περίπτωση για να αγκαλιάσουν το ποδόσφαιρο τα κορίτσια της περιοχής.
Σύμφωνα με την Κένια Μέζα, μια εθελόντρια από την Ονδούρα που έχει βοηθήσει στις προπονήσεις, «το ποδόσφαιρο αντιπροσωπεύει έναν ωραίο τρόπο να αναπτυχθούν δεσμοί φιλίας με άλλους ανθρώπους στην κοινότητα».
«Η πεποίθηση μου όσον αφορά στον αθλητισμό, που αποδεικνύεται πως λειτουργεί με αυτά τα κορίτσια, είναι ότι ο καθένας μπορεί να πετύχει και να περάσει καλά, αν γίνεται με σωστό τρόπο», τόνισε η Σάρλοτ Χάουνσαμ, απόφοιτη του πανεπιστημίου του Λόουμπορο με σπουδές πάνω στις αθλητικές επιστήμες και εθελόντρια της Progressio σαν προπονήτρια στο χωριό Los Encino.
Το γεγονός πως τα κορίτσια βρήκαν χώρο κοινωνικοποίησης και άσκησης, μακριά από τους άνδρες και τη ρουτίνα του νοικοκυριού, ήταν το σημείο-κλειδί και τα έκανε να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και πίστη στις δυνατότητες τους, όταν στην αρχή ήταν νευρικά και φοβισμένα.
Παράλληλα με τις προπονήσεις η Progressio και η JLC διεξάγουν εθελοντικά εργαστήρια με μαθήματα ισότητας για να ενημερώσουν πάνω σε θέματα ισότητας των δύο φύλων και δικαιώματα των γυναικών.
Στην παγκόσμια κλίμακα Ισότητας των Φύλων, η Ονδούρα είναι στην 120η θέση, αφού κάθε 18 ώρες μια γυναίκα χάνει τη ζωή της! Οι νεαρές που μεταναστεύουν σε μεγάλα αστικά κέντρα για εύρεση εργασίας είναι στην πλειονότητα τους τα θύματα.
Ακόμα και στις περιοχές που θεωρούνται πιο αστικές, πολλές γυναίκες ασφυκτιούν κοινωνικά, αφού ουσιαστικά είναι αποκλεισμένες από την ανώτατη εκπαίδευση και την εργασία και δεν έχουν άλλο έργο να επιτελέσουν από το να γίνουν καλές σύζυγοι και νοικοκυρές…
Το γκρέμισμα παλαιολιθικών αντιλήψεων και αρχών που είναι βαθιά ριζωμένες σε μια κοινωνία είναι κάτι που γίνεται σταδιακά, αλλά σίγουρα η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.
«Είναι μια πάρα-πάρα πολύ αργή διαδικασία, καθώς η κοινωνία εδώ βασίζεται σε παλιές αντιλήψεις και η απομόνωση σημαίνει ότι πολλές γυναίκες δεν έχουν ιδέα τι γίνεται στον υπόλοιπο κόσμο και βέβαια δεν έχουν πρόσβαση σε δουλειές στην πόλη», εξήγησε η εθελόντρια της Progressio, Ολίβια Γκρίμσο.
Παρόλα αυτά είναι πεπεισμένη ότι το ποδόσφαιρο μόνο καλό θα τους κάνει. «Μπορεί (το ποδόσφαιρο) να έχει τεράστια επίδραση στο πώς αντιμετωπίζονται και στο πώς τις βλέπουν, τους δίνει αυτοπεποίθηση».
Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι να φτάσουν σε κάποιο σημείο που θα γίνουν οι ίδιες οι γυναίκες της Λένσα προπονήτριες, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να αναπτύξουν οι ίδιες τις δυνατότητες τους και να σταθούν στα δικά τους πόδια.
Μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι άκρως θετικές, καθώς έχουν γίνει διάφορα τουρνουά και η αποδοχή τους αλλά και η στήριξη τους από την τοπική κοινωνία είναι πολύ ενθαρρυντική.
«Όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για να σπάσουν τα δεσμά της ανισότητας των δύο φύλων και η επιτυχία φάνηκε από το πόσος κόσμος αγκάλιασε την πρωτοβουλία», σημείωσε η Σάρλοτ Χάουνσαμ, λέγοντας με περηφάνεια πως στο πιο πρόσφατο τουρνουά με συμμετοχή 7 ομάδων ήρθαν πάνω από 100 άτομα για να δουν τους αγώνες.
«Όταν μιλάμε για αθλητισμό, μας κάνει να συνειδητοποιούμε το πόσο ίδιος είναι ο καθένας από εμάς σε όλο τον κόσμο, επειδή το πώς αντιδρούν τα κορίτσια και το πώς χαίρονται, νομίζω πως όλοι όσοι παίζουν ποδόσφαιρο αισθάνονται το ίδιο», κατέληξε συγκινημένη η Σάρλοτ.
Σήμερα λοιπόν όταν η υπόλοιπη χώρα θα στηθεί στις τηλεοράσεις της για να δει το ματς με το Εκουαδόρ, σε μια απομακρυσμένη περιοχή που δεν υπάρχουν τηλεοράσεις, κάποια κορίτσια θα είναι εκεί έξω και θα παίζουν ποδόσφαιρο…
Πηγή: inbedwithmaradona.com
Επιμέλεια από Otherside Football