Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΣΕ ΤΑΠΕΙΝΩΤΙΚΗ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΛΗ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

$
0
0
ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΟΙ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΙΚ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ Την παραίτηση όλης της κυβέρνησής του υπέβαλε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλ στον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, μετά από αίτημα του δεύτερου. Ο Βαλ αναμένεται να παρουσιάσει νέο κυβερνητικό σχήμα την Τρίτη. Η κίνηση ακολουθεί τον ενδοκυβερνητικό πόλεμο που είχε ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας, της κυβέρνησης Ολάντ, Αρνό Μοντεμπούρ, ο οποίος είχε πει πως «η Γερμανία έχει πέσει στην παγίδα της λιτότητας, την οποία επιβάλλει σε όλη την Ευρώπη».
Ο αστείος Ολαντ και ο πολιτικά απένταρος Σαμαράς, παίζουν τους "ηγέτες"της Ε.Ε.
 ΤΟ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ

Η παραίτηση της Γαλλικής κυβέρνησης, η τρίτη μέσα σε δύο μήνες, θεωρείται από πολλούς πολιτικούς κύκλους στις Βρυξέλλες, ως μια εξέλιξη που επεβλήθη ταπεινωτικά στο Παρίσι από τους Μερκελιστές του Βερολίνου. Η παραίτηση αυτή της Γαλλικής κυβέρνησης, μαζί με τη δημοσκοπική καταβαράθρωσητου Γάλλου Προέδρου Ολάντ, δεν δείχνει μόνο τη βαθειά κρίση της Γαλλίας αλλά αποτυπώνει και την αδιέξοδη κρίση που αντιμετωπίζει η "φυλακή"της ευρωζώνης και συνολικά η Γερμανική ΕΕ. Το γεγονός ότι η Γερμανία εμφανίζει ύφεση το πρώτο τετράμηνο, μετά την Ιταλία και τη Γαλλία, ενώ η ευρωζώνη είναι βυθισμένη στο τέλμα και τη στασιμότητα, καταδεικνύουν ότι το ευρώ δεν διαθέτει καύσιμα για να τροφοδοτήσει την ευρωπαική ατμομηχανή και αντίθετα "σαραβαλιάζει"τώρα και τα πρώτα βαγόνια της που είναι οι μεγάλες χώρες και πρώτα απ΄ όλα η Γερμανία.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΚH ΚΑΤΑΒΑΡAΘΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΛAΝΤ

Όλο και χαμηλότερα πέφτει η δημοτικότητα του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ, όπως επίσης και του πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλ .

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπιση του IFOP για την Journal du Dimanche μόλις το 17% των Γάλλων να δηλώνουν πλέον ικανοποιημένοι με τον Ολάντ - ποσοστό κατά μια μονάδα χαμηλότερο από αυτό του Ιουλίου και το χαμηλότερο των τελευταίων 50 ετών. Η δημοτικότητα του Βαλ υποχωρεί στο 36% την στιγμή που όταν είχε αναλάβει καθήκοντα άγγιζε το 60%.

ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΤΟΥ Ο «ΑΝΤΑΡΤΗΣ» ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Ο απερχόμενος υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Αρνό Μοντεμπούρ δήλωσε τη Δευτέρα (25/8) ότι δεν θα είναι μέλος της νέας κυβέρνησης της χώρας, την οποία ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς αναμένεται να παρουσιάσει την Τρίτη (26/8), λέγοντας ότι θέλει να «ανακτήσει την ελευθερία του», μετά τις σφοδρέςεπικρίσεις που διατύπωσε εναντίον της οικονομικής πολιτικής την οποία εφαρμόζουν ο Βαλς και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

«Οι πολιτικές μείωσης των ελλειμμάτων [...] είναι ένας οικονομικός παραλογισμός καθώς, αφού καταπνίγουν την ανάπτυξη, δεν επιτυγχάνουν τους ίδιους τους στόχους τους, εξαιτίας της μείωσης τηςδραστηριότητας» επέμεινε ο Μοντεμπούρ σε σύντομες δηλώσεις που έκανε στο υπουργείο του.

«Το απόγευμα πληροφόρησα τον πρωθυπουργό ότι εάν θεωρεί ότι έσφαλλα, εάν πιστεύει ότι οι πεποιθήσεις μου αντίκεινται στην κατεύθυνση της κυβέρνησης της οποίας ηγείται, τότε σε αυτή την περίπτωση θεωρώ απαραίτητο να με αφήσει να φύγω», είπε ο ίδιος.

Το Σαββατοκύριακο, ο Μοντεμπούρ κάλεσε να γίνει μια στροφή 180 μοιρών στη γαλλική οικονομική πολιτική, που υποστήριξε ότι σκοτώνει την ανάπτυξη για χάρη της μείωσης του δημοσιονομικούελλείμματος.

Οι δηλώσεις του και η αναταραχή που προκάλεσαν ώθησαν τον Βαλς να υποβάλει στον πρόεδρο Ολάντ την παραίτηση της κυβέρνησής του το πρωί της Δευτέρας.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ (23/8) ΤΟΥ ΓΑΛΛΟΥ ΥΠΟΙΚ

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Αρνό Μοντεμπούρ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο (23/8) από την εφημερίδα "Λε Μοντ", σημείωνε, πως πρέπει "να υψώσουμε τον τόνο"έναντι της Γερμανίας η οποία "έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας", και θεωρούσε πως η Γαλλία, όπου η ανάπτυξη καθυστερεί να έρθει, δεν μπορεί πλέον "να φέρεται και να άγεται".

"Πρέπει να υψώσουμε τον τόνο. Η Γερμανία έχει πιαστεί στην παγίδα της πολιτικής της λιτότητας που επέβαλε σε όλη την Ευρώπη", δήλωνε ο σοσιαλιστής υπουργός. "Όταν λέω η Γερμανία, ομιλώ για τηγερμανική δεξιά που υποστηρίζει την Άγγελα Μέρκελ. Η Γαλλία δεν έχει την τάση να ευθυγραμμίζεται με τα ιδεολογικά αξιώματα της γερμανικής δεξιάς", υποστηρίζε ο Μοντεμπούρ, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

"Δεν μπορώ παρά να ευχαριστήσω τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, τον σοσιαλιστή ομόλογό μου επί της Οικονομίας, ο οποίος σπρώχνει προς την ίδια κατεύθυνση μ'εμάς. Όμως η Γαλλία δεν μπορεί πλέον να φέρεται και να άγεται", σημείωνε ο υπουργός, γνωστός για τις έντονες δηλώσεις του που στο παρελθόν είχαν προκαλέσει πολεμική στους κόλπους της πλειοψηφίας.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν μετά την ψυχρή υποδοχή που επιφυλάχθηκε από το Βερολίνο στην έκκληση του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ για έναν αναπροσανατολισμό των ευρωπαϊκών πολιτικών υπέρ της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Η βούληση του Μοντεμπούρ "να υψώσουμε τον τόνο"ήρθε σε αντίθεση με τη βούληση για κατευνασμόπου έχει επιδείξει ο Ολάντ έπειτα απ'αυτό το επεισόδιο, καθώς ο αρχηγός του γαλλικού κράτουςδήλωνε την προηγούμενη εβδομάδα πως δεν θέλει "αντιπαράθεση"με το Βερολίνο.

Ερωτηθείς στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σχετικά με τις δηλώσεις του Αρνό Μοντεμπούρ, ο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος πραγματοποιούσε επίσκεψη στα νησιά Κομόρες, απάντησε: "Επιθυμώ να μπορέσουμε να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας να δώσουν προτεραιότητα στην ανάπτυξη. Όλοι όσοι είναι φορείς αυτής της ιδέας είναι ευπρόσδεκτοί και αυτή είναι η θέση ολόκληρης της κυβέρνησης".

Στη συνέντευξή του στη "Λε Μοντ", ο Μοντεμπούρ επέκρινε επίσης τη Γερμανία, χωρίς να την κατονομάζει, για το ρόλο της στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) όσον αφορά την υιοθέτηση τηςνομισματικής πολιτικής στην ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, "σήμερα δυστυχώς οι ιέρακες του πληθωρισμού, οι οποίοι πολεμούν τονπληθωρισμό όταν αυτός εξαφανίζεται ξεχνώντας να πολεμήσουν το ουσιαστικό, τη μαζική ανεργία, υπερεκπροσωπούνται στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα".

Στις πρώτες γραμμές αυτών των "ιεράκων"είναι οι Γερμανοί οι οποίοι παραδοσιακά εκτιμούν πως ο ρόλος της ΕΚΤ πρέπει να περιορίζεται στη συγκράτηση του πληθωρισμού και αντιτίθενται στην ιδέα ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αγοράζει κρατικά ομόλογα, κάτι που θα ισοδυναμούσε με σχεδόν άμεσηχρηματοδότηση των χωρών.

"Έχουμε δύο προβλήματα: την ευρωπαϊκή δημοσιονομική πολιτική, με τη συσσώρευση σχεδίων λιτότητας σε όλες τις χώρες της Ένωσης, και τη νομισματική πολιτική, η οποία είναι υπερβολικά κλειστή. Τα διδάγματα της δεκαετίας του 1930 θα πρέπει να μας κάνουν να καταλάβουμε ότι η ανεργία είναι αυτή που προκαλεί σκλήρυνση και μια άνοδο της βίας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες", συνόψιζε στη συνέντευξή του ο Αρνό Μοντεμπούρ.

Εξάλλου ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν διατύπωνε παρόμοια επιχειρήματα για μετριοπαθή μείωση των ελλειμμάτων σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε από την ιταλική εφημερίδα "Λα Ρεπούμπλικα".

"Η ευρωζώνη βρίσκεται σε κίνδυνο να κολλήσει σ'ένα φαύλο κύκλο ασθενούς ή αρνητικής ανάπτυξης. Πρέπει οπωσδήποτε να επιβραδύνουμε το ρυθμό της μείωσης των ελλειμμάτων", φέρεται ότι δήλωνε οΣαπέν.

"Και θα χρειαστεί χρόνος ώστε οι επενδύσεις που αποφασίσθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο να παραγάγουν τα πρώτα τους αποτελέσματα. Στο μεταξύ είναι ανάγκη να αναπροσανατολίσουμε τις οικονομικές πολιτικές, να προσαρμόσουμε το ρυθμό της μείωσης των ελλειμμάτων στην οικονομική κατάσταση", πρόσθετε.


http://www.iskra.gr/

Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles