Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΥΠΟ ΤΗΝ ΣΦΙΚΤΗ ΜΕΓΓΕΝΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΕΡΩΤΟΤΡΟΠΕΙ ΜΕ ΑΜΕΣΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

$
0
0
ΝΕΥΡΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ: ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ – ΛΑΖΑΡΙΔΗ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ
ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΤΡΟΪΚΑΝΩΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ’Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΗ ΧΩΡΑ
Η κυβέρνηση πνιγμένη στα αδιέξοδά της και σε καθεστώς πανικού μπροστά στη διαρκώς εντεινόμενη λαϊκή δυσαρέσκεια, που αποτυπώνεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, υποδέχθηκε την τρόικα για την πολυαναμενόμενη''5η αξιολόγηση''.
Ένας νέος γύρος αντιλαϊκών παζαριών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και τωνεπικεφαλής της τρόικας (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ), στο υπουργείο Οικονομικών ξεκίνησε τη Τρίτη (30/9), με αντικείμενο την 5η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.



Μετά τις χθεσινές (Τρίτη 30/9) συνομιλίες του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους δανειστές, στην οποία ήταν παρόντες από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού, Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, οι επαφές με την τρόικα συνεχίζονται με τον υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Δένδια, στο επίκεντρο των οποίων θα βρεθεί η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια.


ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΚΛΟΓΕΣ


Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, στην κυβερνητική σύσκεψη με την τρόικα σημειώθηκε, υπό τα έκπληκτα βλέμματα των τροϊκανών, έντονο φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Γκ. Χαρδούβελη και τον Χρ.Λαζαρίδη. Συγκεκριμένα, ο Γκ. Χαρδούβελης αμφισβήτησε σφοδρά την παρουσία του Χρ. Λαζαρίδηστη σύσκεψη με την τρόικα, με τον τελευταίο να διατείνεται ότι αντιπροσωπεύει τον πρωθυπουργό! Κάποιες άλλες πληροφορίες λένε, μάλιστα, ότι ο Χρ. Λαζαρίδης αποχώρησε γι'αυτό το λόγο δυσαρεστημένος από την σύσκεψη του κυβερνητικού επιτελείου με την τρόικα.

Κύκλοι, που παρακολουθούν στενά την κυβερνητική πορεία, τόνιζαν ότι ο Χρ. Λαζαρίδης είναι μάλλον εκπρόσωπος της «σκληρής γραμμής» στο κυβερνητικό μπλοκ που προωθεί μια κατεύθυνση τεχνητής αντιπαράθεσης με την τρόικα και προσφυγής άμεσα σε εκλογές, με βάση ένα πακέτο ανέξοδων προεκλογικών εξαγγελιών και παροχών, που θα έχουν ως επίκεντρο φοροελαφρύνσεις και ρυθμίσεις οφειλών και «κόκκινων δανείων», οι οποίες θα στοχεύουν κυρίως τα μεσαία στρώματα.

Ήδη κυβερνητικές πηγές έχουν διαρρεύσει σειρά από μέτρα για τα «κόκκινα δάνεια» και τιςφοροελαφρύνσεις, που «ανταγωνίζονται» τις εξαγγελίες του Τσίπρα στη ΔΕΘ και ορισμένα απ'αυτά τα μέτρα υπερακοντίζουν τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ!!!

Χαρακτηριστικές είναι οι κυβερνητικές διαρροές για πλήρη διαγραφή των προστίμων καιπροσαυξήσεων στις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και εξόφλησή τους μέχρι και 120 δόσεις, ενώ από την άλλη κυβερνητικές διαρροές κάνουν λόγο για ρυθμίσεις «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων με αντίτιμο την προσφορά προς τις τράπεζες«αναβαλλόμενης φορολογίας» για την κάλυψη των εποπτικών τους κεφαλαίων.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΩΝ ΣΥΖΗΤΗΣΕΩΝ


Την Τρίτη (30/9), στη συζήτηση με την τρόικα ετέθη το θέμα του δημοσιονομικού κενού του 2015, για το οποίο η ελληνική πλευρά επιμένει ότι δεν υφίσταται, ενώ η τρόικα κάνει λόγο για κενό ύψους 2 δισ. ευρώ. Ακολούθησε συνάντηση της τρόικας με τον υπουργό Υγείας Μάκη Βορίδη, παρουσία του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, καθώς και συνάντηση με τα στελέχη του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους.


Σχετικά με τα δημοσιονομικά, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι «συζητήσαμε για τον προϋπολογισμό του 2014 και του 2015. Άκουσαν τα επιχειρήματά μας». Πάντως, ο ίδιος δεν θέλησε να προχωρήσει σε λεπτομέρειες στο ερώτημα ποιος θα είναι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015.

Την Τεταάρτη (1/10), οι επαφές του κυβερνητικού επιτελείου με το κλιμάκιο της τρόικας συνεχίζονται, έχοντας στο επίκεντρό τους το θέμα των "κόκκινων"επιχειρηματικών δανείων. Η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση για το θέμα προβλέπει επιμήκυνση στη διάρκεια αποπληρωμής του δανείου, αλλά και διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων. Παράγοντες του υπουργείου Ανάπτυξης, ακολουθώντας την κυβερνητική γραμμή περί "φοροελαφρύνσεων", διαρρέουν ότι δεν θα υπάρξει εμπλοκή με την τρόικα για ενιαία διευθέτηση όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν οι επιχειρήσεις και προς το Δημόσιο (εφορία και ασφαλιστικά ταμεία).


Οι εκπρόσωποι των δανειστών ανεμένεται να βάλουν σήμερα στο τραπέζι τρία ακόμη θέματα, πριν δώσουν το πράσινο φως, για την κατάθεση της ρύθμισης στη Βουλή. Αυτά είναι η ακριβής ποσοτικοποίηση του κόστους για το τραπεζικό σύστημα, η δημιουργία ελεγκτικού μηχανισμού που θα ιεραρχεί τα αιτήματα διευθέτησης των δανείων, αλλά και η διασφάλιση της μη κατάχρησης της ρύθμισης (ηθικός κίνδυνος).

Μέλη της παραπαίουσας κυβέρνησης Σαμαρά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και οι γνωστές ''κυβερνητικές''πηγές αναφέρονται το τελευταίο διάστημα σε ένα «πακέτο ελαφρύνσεων» που φέρεται η κυβέρνηση έτοιμη να θέσει στο τραπέζι, αν και η τρόικα δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης για το ποιος θέτει τηνατζέντα της συζήτησης. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα πρόκειται να διεξαχθούν σε δύο φάσεις.Κατά την πρώτη φάση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 8 Οκτωβρίου, κύριο αντικείμενο θα είναι το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που κατατίθεται στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, με άγνωστο ακόμη το ύψος του δημοσιονομικού κενού για το 2015, καθώς και τη ρύθμιση για τα «κόκκινα»επιχειρηματικά δάνεια.

Η δεύτερη φάση αναμένεται να αρχίσει μετά τις 13 Οκτωβρίου και επί τάπητος θα τεθούν οι περίπου 1.000 εκκρεμότητες που καταγράφει η τρόικα στο μνημόνιο.

Η τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ , ΔΝΤ) εμφανίζεται αμετακίνητη στα ζητήματα που αφορούν:

√ το ασφαλιστικό (συντάξεις και ελλείμματα ταμείων),

√ την απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα ,


√ τις αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο με την θέσπιση του δικαιώματος της ανταπεργίας (lock out),


√ τους πλειστηριασμοί ακινήτων,


√ το νέο μισθολόγιο και στις απολύσεις στο δημόσιο τομέα,


√ τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και


√ το ύψος που η ίδια προσδιορίζει το δημοσιονομικό και το χρηματοδοτικό κενό.

ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΦΥΓΗ

Ο Α. Σαμαράς και το στενό του επιτελείο, σύμφωνα με πληροφορίες της Iskra, επιχειρούν να αντιδράσουν στη δυσχερέστατη κυβερνητική θέση, αναζητώντας κάποια φυγή προς τα μπρός.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον Α. Σαμαρά να προετοιμάζει ένα πακέτο μέτρων «φοροελαφρύνσεων» και ρυθμίσεων στα «κόκκινα δάνεια», που αποσκοπούν στη «χαλάρωση» της πίεσης, κυρίως, σε μεσαία στρώματα, το οποίο, όπως λένε, δεν αποκλείεται να προωθηθεί ακόμα και αν η τρόικα δεν συμφωνήσει απολύτως με τις κατευθύνσεις του.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΤΡΙΒΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΪΚΑ;

Oι ίδιοι κύκλοι τόνιζαν στην Iskra ότι δεν πρέπει να εκπλαγούμε και πολύ, αν δούμε τον Α. Σαμαρά να φτάνει ο ίδιος στο σημείο να προκαλεί άμεσα μέχρι και εκλογές σε ατμόσφαιρα «τριβών» και «διενέξεων» με την τρόικα. Άλλοι κύκλοι, χωρίς να αποκλείουν τις εκλογές, δεν θεωρούσαν ως πιο πιθανή μια τέτοια εξέλιξη ως απάντηση στα εντεινόμενα κυβερνητικά αδιέξοδα.

Γ. ΒΡΟΥΤΣΗΣ: ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟ

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, βρισκόμενος στην Ελβετία, όπου πραγματοποιείται συνέδριο υπό το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, προανήγγειλε άμεσες αντεργατικές ανατροπές που άπτονται του συνδικαλιστικού νόμου και περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το απεργοκτόνο lock-out.


«Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής πρέπει να προχωρήσουν. Με διάλογο και συνεννόηση, με αποφασιστικότητα και εμπιστοσύνη». Με αυτή την αναφορά ο υπουργός Εργασίας επιβεβαίωση την εμμονή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου προκειμένου να βάλει σημαντικά εμπόδια στην συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων.

Όπως είναι φυσικό, ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε ως «ευεργετικές» τις αντεργατικές μεθοδεύσεις και εκτίμησε ότι ο διάλογος - «απάτη» που βρίσκεται στα σκαριά είναι αναγκαίος. «Η κοινωνική συνεννόηση και διαπραγμάτευση, η συνεργασία και οι συναινέσεις αποτελούν πυλώνα τόσο της κοινωνικής συνοχής όσο και της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απέφυγε να τοποθετηθεί επί των νέων σκληρών απαιτήσεων της τρόικας γιααπελευθέρωση των απολύσεων και υπερασπίστηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας (ΑΣΕ), στο οποίο έχει συμβάλει τα μέγιστα για τη διαμόρφωση του αντεργατικού του χαρακτήρα, χαρακτηρίζοντας την ισχύουσα διαδικασία σχετικά με τις ομαδικές απολύσεις «ορθολογική και ισορροπημένη, μέσω της αναβάθμισης του ρόλου του ΑΣΕ».

ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΠΑΚΕΤΟ

Το σχεδιαζόμενο κυβερνητικό πακέτο σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει, όπως φαίνεται, κάποιες υποτυπώδεις φοροελαφρύνσεις όπως: μειώσεις του τεκμηρίου διαβίωσης για αυτοκίνητα, του πόθεν έσχες για αγορά κατοικίας, της φορολογίας για δωρεές και γονικές παροχές και τωναντικειμενικών αξιών από 15%-30%, αύξηση των δόσεων και μείωση των προσαυξήσεων για χρέη προς το δημόσιο και τα ταμεία. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης θα επεκταθεί, παρά τις αντίθετες εξαγγελίες, έως το 2016 αλλά θα ψαλιδιστεί έως 30%. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση θα υποσχεθεί ότι θα θέσει προς διαπραγμάτευση με την τρόικα τη σταδιακή μείωση από το 2015 και πέρα των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, από 26% σε 15% και από 42% σε 32%.

ΤΡΟΪΚΑΝΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ

Σε πλήρη αντίθεση με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για χαλάρωση, με αυστηρή γραμμήπαρατάσσονται οι επικεφαλής της τρόικας απέναντι στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο, όπως προκύπτει από την ενημέρωση που έκανε την Παρασκευή (26/09) σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος.

Στην ουσία η τρόικα απηύθυνε προς την ελληνική κυβέρνηση τελεσίγραφο, που προσομοιάζει με τον πρόσφατο εκβιασμό της Κύπρου για τις εκποιήσεις ακινήτων και προειδοποίησε την κυβέρνηση πως δεν θα ανεχθεί παιχνίδια εσωτερικής κατανάλωσης και σκοπιμότητας.

Θέση των ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ είναι ότι εάν δεν εφαρμοσθούν οι συμπεφωνημένοι στόχοι για τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές, δεν θα γίνει εκταμίευση της επόμενηςδόσης.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος έφτασε να επικαλεστεί ότι υπάρχουν 1000 προαπαιτούμενα από το συμφωνημένο πρόγραμμα, των οποίων εκκρεμεί η υλοποίηση και η οποία είναι επείγουσα.

Το ίδιο στέλεχος επιβεβαίωσε ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει σε τουλάχιστον δύο φάσεις: Στην πρώτη φάση, που θα αρχίζει την Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει ώς τις 8 Οκτωβρίου, θα εξεταστεί λεπτομερώς η εκτέλεση του προϋπολογισμού για το 2014, με έμφαση στην πορεία των δαπανών, καθώς και το σχέδιο του προϋπολογισμού του 2015.

Σε ό,τι αφορά το 2015, οι Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν την εκτίμησή τους για δημοσιονομικό κενό ύψους 2 δισ. ευρώ , που απέχει κατα πολύ από τα 900 εκ ευρώ που εκτιμά η ελληνική κυβέρνηση. Για τον λόγο αυτόν τονίζουν ότι θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ο δημοσιονομικός αντίκτυπος τωνφοροελαφρύνσεων που σκοπεύει να εξαγγείλει η ελληνική κυβέρνηση. Οι Βρυξέλλες διαμηνύουν, ότι σε κάθε περίπτωση «δεν θα δεχθούν απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους του 2015», και ζητούν να βρεθεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα διασφαλίζει την επίτευξη αυτών των στόχων.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι θα εξεταστεί η επέκτασή της χωρίς περικοπές για ένα ακόμη χρόνο. Σε ό,τι αφορά τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ενέργειας, το ζητούμενο για τις Βρυξέλλες είναι η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης.

Εξάλλου, οι Βρυξέλλες διαμηνύουν ότι είναι σημαντική η έγκαιρη εφαρμογή του «μεγάλου πακέτου» των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το ελληνικό πρόγραμμα, π.χ. στον τομέα της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Διοίκησης. Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Διοίκηση, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στη μείωση των μισθών του Δημοσίου και στην περικοπή των επιδομάτων. Οι Βρυξέλλες θεωρούν, επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη απόκλιση μεταξύ ανώτατων και κατώτατων μισθών.

Επιπλέον, στην τρέχουσα αξιολόγηση η τρόικα θα συζητήσει με τις ελληνικές αρχές το θέμα του συνταξιοδοτικού και τη συνένωση διαφόρων συνταξιοδοτικών ταμείων. Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού, οι Βρυξέλλες αναμένουν από τις ελληνικές Αρχές τη σχετική έκθεση που θα παρουσιαστεί τον Οκτώβριο, η οποία μεταξύ άλλων θα επικεντρωθεί στα διάφορα κοινωνικά επιδόματα.

ΕΠΙΜΕΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΟΜΑΔΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ

Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, οι Βρυξέλλες τονίζουν ότι κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα δοθεί έμφαση στο θέμα των ομαδικών απολύσεων. Επιπλέον, εκφράζουν ανησυχία για την ποιότητα του κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Όπως επισημαίνεται συχνά, είτε δεν υπάρχει τέτοιος διάλογος, είτε είναι «συγκρουσιακός».

Εξάλλου, κατά την τρέχουσα αξιολόγηση θα συζητηθεί η πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, καθώς οι επικεφαλής της Τρόικας αναμένεται να συναντηθούν με το ΤΑΙΠΕΔ.

ΓΙΑ ΤΑ ''ΚΟΚΚΙΝΑ''ΔΑΝΕΙΑ

Η τρόικα αναμένεται να επισκεφθεί και την Τράπεζα της Ελλάδος, όπου θα συζητηθεί το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των λεγόμενων «κόκκινων δανείων». Οι Βρυξέλλες αποδίδουν ουσιαστική σημασία στην επίλυση του προβλήματος των «κόκκινων δανείων», τονίζοντας ότι είναι κάτι που πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης. Σημειώνουν, πάντως, ότι οι συζητήσεις στο θέμα αυτό βρίσκονται σε καλό δρόμο, χωρίς να δίνουν περαιτέρω λεπτομέρειες για τα χαρακτηριστικά αυτού του δρόμου.

ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Σύμφωνα με πηγές των Βρυξελλών, η ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης είναι ουσιαστικής σημασίας, καθώς χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό δυσκολίας, λόγω του όγκου των "μεταρρυθμίσεων"και των προαπαιτούμενων δράσεων που πρέπει να υλοποιηθούν.

Στο δεύτερο σκέλος των διαπραγματεύσεων θα εξετασθεί το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικούχρέους.

Για τις Βρυξέλλες, το χρηματοδοτικό κενό του 2015 ανέρχεται, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Απριλίου, σε 12 δισ. ευρώ και το δημοσιονομικό σε στα 2 δισ. ευρώ. Πηγές των Βρυξελλών τονίζουν ότι για το ακριβές ύψος του χρηματοδοτικού κενού αναμένονται οι εκτιμήσεις από το σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 και από τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής στις τράπεζες.

Στη βάση αυτή οι Βρυξέλλες επιμένουν στην αυστηρή υιοθέτηση των γνωστών και απαράδεκτων προδιαγεγραμμένων στόχων που κάνουν αναφορά σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Το τρίτο θέμα που απασχολεί τις Βρυξέλλες είναι αν θα υπάρξει νέο μνημόνιο ή όχι. Πηγές στις Βρυξέλλες θεωρούσαν ως πολύ πρόωρη μια τελική τοποθέτηση επί του ζητήματος, πριν τον τροϊκανό έλεγχο και έλεγαν πως οι κυβερνητικές τοποθετήσεις για το «τέλος των μνημονίων» είναι βεβιασμένες και έχουν περισσότερο στόχο την εσωτερική κατανάλωση.

Οι ίδιες πήγες τόνιζαν ότι ακόμα πιο βεβιασμένη είναι η τοποθέτηση της κυβέρνησης για διακοπή της χρηματοδότησης το 2015 και 2016 του ΔΝΤ και την απομάκρυνση του τελευταίου από το πρόγραμμα.

Οικονομικοί αναλυτές στην Ελλάδα εκτιμούσαν πως η απεμπλοκή της Ελλάδας από νέο μνημόνιο αλλά και από την προγραμματισμένη χρηματοδότηση του ΔΝΤ (μέχρι το 2016) είναι , σχεδόν, αδύνατη. Αν σταματήσει από τις αρχές του 2015 η χρηματοδότηση του ΔΝΤ και το τελευταίο αποσυρθεί από την Ελλάδα, είναι βέβαιον, μιας και δεν υπάρχει στο πρόγραμμα ευρωπαϊκή χρηματοδότηση πέραν του τέλους του 2014, ότι τα επιτόκια δανεισμού των αγορών προς την Ελλάδα, στις οποίες απαραιτήτως θα προσφύγει για την κάλυψη των αναγκών της, θα εκτιναχθούν σε ασύμφορα ύψη.

ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Η ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ

Πολιτικοί παρατηρητές τόνιζαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε απόλυτα κρίσιμη καμπή και αν θα συνεχίσουμε να έχουμε κυβέρνηση Σαμαρά, όλες οι εξελίξεις θα κριθούν από τα κέντρα της ΕΕ,ΕΚΤ,ΔΝΤ, με δύο λόγια από το τρίγωνο Βερολίνο – Βρυξέλλες – Ουάσιγκτον.

Σε μια τέτοια περίπτωση είναι βέβαιον ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να κινείται στην ασφυκτική τροχιά της λιτότητας και, με εκείνη ή την άλλη μορφή, τροϊκανή ή όχι, στην τροχιά της σκληρής νεοαποικιακής κηδεμονίας μέχρι τη γενική λεηλασία και εκποίηση της χώρας.

Μόνη διέξοδος για τη σημερινή Ελλάδα είναι η εργατική-λαϊκή κινητοποίηση για γρήγορη ανατροπή στη χώρα, που θα προωθήσει μέχρι τέλους και με ακλόνητη αποφασιστικότητα ένα νέο ριζοσπαστικό προοδευτικό πείραμα, χωρίς ταπεινωτικές αναδιπλώσεις , χωρίς «κωλοτούμπες» και χωρίς απαράδεκτες οπισθοχωρήσεις και αθέμιτους συμβιβασμούς.

ΔΙΟΜΗΔΗΣ ΜΥΤΙΛΗΝΙΟΣ


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles