Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Ο ΑΛ. ΑΛΑΒΑΝΟΣ ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

$
0
0
Σε Συνέδριο με θέμα «Μπορεί η Ιταλία να τα καταφέρει;» που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο της Πεσκάρα και η κίνηση A/SYMMETRIEστις 8 και 9 Νοεμβρίου στην Πεσκάρα εκλήθηκε ο Αλ. Αλαβάνος από το Σχέδιο Β, όπως και ο AlbertoMonteroSoler από τοPodemos για να παρουσιάσουν την κατάσταση στην Ελλάδα και στηνΙσπανία αντιστοίχως. Στο Συνέδριο συμμετείχαν ακαδημαϊκοί από την Οξφόρδη, τα Πανεπιστήμια της Ουάσιγκτον, QueenMary του Λονδίνου, του Μιλάνου, του Σάσσαρι, της Παβία, της Ιταλικής Ελβετίας, της Σιένα και της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης της Ιταλίας. Σκοπός του Συνεδρίου ήταν να εξετάσει τη δυνατότητα εξόδου της Ιταλίας από την κρίση με την ταυτόχρονη έξοδό της από την Ευρωζώνη.
Η ομιλία του Αλ. Αλαβάνου είχε ως θέμα «Τα Πέντε Παράδοξα της Ελληνικής Κρίσης».
Πρώτο παράδοξο, ενώ το ευρώ είναι κοινό νόμισμα των 18 κρατών της Ευρωζώνης, η Ελλάδα διαθέτει η ίδια δύο νομίσματα: το ασθενές εσωτερικό ευρώ, υποτιμημένο λόγω παρατεταμένου υψηλότερου πληθωρισμού από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, και το ισχυρό ευρώ των διεθνών συναλλαγών της, εξαιρετικά υπερτιμήμένο σε σχέση με την ανταγωνιστικότητά της λόγω Γερμανίας.


Δεύτερο παράδοξο, ενώ στην Ελλάδα έγινε με το PSI το 2012 η μεγαλύτερη περικοπή δανείου στην παγκόσμια ιστορία του κρατικού χρέους, το χρέος της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ αυξήθηκε.


Τρίτο παράδοξο, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα διανύει την πιο επώδυνη και παρατεταμένη κρίση σε αναπτυγμένη χώρα τις τελευταίες δεκαετίες, της έχουν αφαιρεθεί όλα τα εργαλεία αντιυφεσιακής πολιτικής: υποτίμηση, αύξηση του νομισματικού όγκου κυκλοφορίας, δημόσιες επενδύσεις.

Τέταρτο παράδοξο, Παρότι η κρίση στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί από την Ευρωζώνη λόγω τωνδομικών διαφορών κέντρου - περιφέρειας, η σωτηρία είναι αδύνατο να προέλθει από την Ευρωζώνη, αντίθετα απαιτεί μέτρα ρήξης μαζί της, όπως το εθνικό νόμισμα, το εκδοτικό προνόμιο της Τράπεζας Ελλάδας, η παύση πληρωμών για το χρέος.


Πέμπτο παράδοξο, Παρότι μια αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ επιφανειακά φαίνεται ως εθνική αναδίπλωση, στην πραγματικότητα είναι μια κίνηση με ισχυρό διεθνικό χαρακτήρα. Και για την Ελλάδα αφού αφαιρεί το στρεβλωτικό φίλτρο του ευρώ και της επιτρέπει μια πιο ευνοϊκή συμμετοχή στον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Και για την Ευρώπη γιατί μπορεί να πυροδοτήσει ευρύτερες ριζοσπαστικές εξελίξεις.


Η ομιλία έγινε θετικά δεκτή από το ιταλικό κοινό, που τη διέκοπτε σε διάφορα σημεία με χειροκροτήματα, ιδιαίτερα όταν αναφέρθηκε ότι «η λέξη στα νέα ελληνικά για την έννοια διαφθορά είναι Siemens» ή «ότι δεν μπορούμε να έχουμε υπομονή και να βλέπουμε το άνθος της νεολαίας να εγκαταλείπει την πατρίδα μας», πρόβλημα που βιώνουν έντονα και στην Ιταλία.

Πηγή: www.sxedio-b.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles