Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΡΩΣΙΑ ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟΥ

$
0
0
ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ, ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ, ΠΙΕΣΗ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ ΜΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΡΟΥΒΛΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ  ΩΜΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΕΝΩΣΙΑΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ  ΕΛΛΑΔΑ-ΡΩΣΙΑ: ΑΝΟΜΟΙΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΕΠΙΘΕΣΕΩΝ Τη στιγμή που η Ελλάδα δέχεται ένα δεύτερο γύρο σκληρής μνημονιακής επίθεσης και ωμών επεμβάσεων στα εσωτερικά της σε βάρος της Αριστεράς, κυρίως από την πλευρά του ευρωενωσιακού και ιδιαίτερα τουΓερμανικού ιμπεριαλισμού, την ίδια ώρα, ίσως όχι καθόλου τυχαία, η Ρωσία δέχεται μια μεγάληΔυτική πίεση, κυρίως από τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, η οποία δεν είναι μόνο στρατιωτική αλλά εδώ και αρκετό διάστημα έχει μετατραπεί και σε οικονομική.

Η Δύση και συγκεκριμένα ο αμερικανο-νατοϊκός ιμπεριαλισμός, συνεπικουρούμενος από την ΕΕ, μεθοδεύει σχεδιασμένα εδώ και μήνες την κάθετη πτώση των διεθνών τιμών του πετρελαίου, οι οποίες το τελευταίο εξάμηνο έχουν καταρρεύσει 40%!



Κύριος στόχος των σχεδιασμών είναι να πλήξουν βαρύτατα τη Ρωσική οικονομία ως βασική εξαγωγό υδρογονανθράκων, η οποία κινδυνεύει να περιέλθει σε μεγάλη ύφεση το 2015, αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα, ενώ από την άλλη το ρωσικό ρούβλιγνωρίζει ραγδαία πτώση παρά τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας την Τρίτη (16/12) στο 17% από 10,5%!

Οι κυρίαρχοι κύκλοι στις ΗΠΑ και στη Δύση πιστεύουν ότι ο συνδυασμός της στρατιωτικής (βλ. Ουκρανία κλπ) και οικονομικής πίεσης επί της Ρωσίας θα μεταφερθεί και στο πολιτικό πεδίο και θα μετατραπεί σε πολιτική αποσταθεροποίηση του ρωσικού σκηνικού.

Επιδίωξη των Δυτικών ιεράκων είναι μια φιλοδυτική μετατόπιση, τύπου Γέλτσιν, της πολιτικής εξουσίας στη Ρωσία ή ένα είδος πολιτικού χάους που θα επιτρέψει στη Δύση να κυριαρχήσει στηνευρασιατική ζώνη.

Παρ’ ότι οι περιπτώσεις της Ελλάδας και της Ρωσίας είναι εντελώς ανόμοιες και όχι μόνο λόγω διαφορετικού βάρους της κάθε χώρας, υπάρχουν ανάμεσά τους κάποιες όχι και τόσο απόμακρες και ασύνδετες αναλογίες.

Πρώτη αναλογία είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να κρατηθεί πάση θυσία, ως «πειραματόζωο» κοινωνικής διάλυσης, στη Γερμανική σφαίρα οικονομικής επιρροής και να ενισχυθεί η πολιτικοστρατιωτική δορυφοποίησή της στον αμερικανο-ισραηλινό άξονα, ενώ η Ρωσία πρέπει να αποβάλλει τη διεκδίκησηαυτόνομου ρόλου και ισχύος, που θα έχουν ευρύτερες διαστάσεις και να μετατοπισθεί σε ένα ρόλουποβαθμισμένου εταίρου του αμερικανο-ΕΕ κυρίαρχου πλανητικά μπλοκ.

Η επίθεση του αμερικανο-ΕΕ ιμπεριαλισμού σε Ελλάδα και Ρωσία και ευρύτερα στον ευρωπαϊκό νότο, στην Ανατολική Ευρώπη και στους χώρους της Μέσης Ανατολής και της Κεντρικής Ασίας, δεν αντιπροσωπεύει τόσο επίδειξη ισχύος αλλά ένδειξη πανικού και αδυναμίας. Η Γερμανική Ευρώπησυνεχώς κλυδωνίζεται και υποχωρεί, ενώ οι ΗΠΑ χάνουν ταχέως πολιτικό και οικονομικό έδαφος, απέναντι σε νέους διεθνείς συσχετισμούς και ένα «νέο» παγκόσμιο και περιφερειακό χάρτη που διαμορφώνεται.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να επανεξετάσει το ρόλο και τη θέση της.


Οι εξελίξεις τόσο στον ευρωπαϊκό νότο όσο και στην Ανατολική Ευρώπη, την Ανατολική Μεσόγειοκαι τη Μέση Ανατολή υπαγορεύουν ως υπερεπείγουσα την ανάγκη και για την Ελλάδα να αλλάξει δραματικά όχι μόνο τους οικονομικούς προσανατολισμούς της αλλά και τους προσανατολισμούς στηνεξωτερική της πολιτική.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΡΟΥΣΟΣ

MEDVEDEV: Η ΡΩΣΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Απέδωσε, για μια ακόμη φορά, τη διολίσθηση του ρουβλίου στην κάθετη πτώση των τιμών τουπετρελαίου, αλλά και στις διεθνείς πολιτικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων.


Η Ρωσία έχει και τους πόρους και τα μέσα για να διορθώσει την οικονομική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα, υπογράμμισε ο ρώσος πρωθυπουργός, Dmitry Medvedev, ο οποίος είχε σήμερα σύσκεψη με οικονομικούς αξιωματούχους της κυβέρνησης, τη διοίκηση της κεντρικής τράπεζας, αλλά και επικεφαλής μεγάλων ρωσικών επιχειρήσεων.


Η Ρωσία έχει πηγές ξένων νομισμάτων, σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν οικονομικά εργαλείαγια την ικανοποίηση συγκεκριμένης ζήτησης, ενώ απέδωσε τη διολίσθηση του ρουβλίου στην πτώση της τιμής του πετρελαίου, αλλά και σε διεθνείς πολιτικές πιέσεις, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων της Δύσης.


Το ρωσικό ρούβλι δεν μπορεί να αντιδράσει στις κυρώσεις, όμως η παρούσα ισοτιμία του σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην πραγματική εικόνα, επισήμανε ο ρώσος πρωθυπουργός και συμπλήρωσε ότι ήδη έχουν ξεπεραστεί τα όρια που είναι ανεκτά για την οικονομία.


«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές, στις οποίες είχαν πρόσβαση οι τράπεζες και οι επιχειρήσεις της χώρας, είναι πρακτικώς κλειστές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι το ρούβλι προφανώς δεν μπορεί να αντιδράσει σε αυτό, «όμως τα επιτόκια που βλέπουμε στα ανταλλακτήρια συναλλάγματος τις τελευταίες ημέρες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα».


Είναι μη λογικά, πέρα από τα όρια που είναι ανεκτά για την οικονομία και τον κόσμο, ανέφερε.


Παράλληλα, σημείωσε ότι βρίσκει μη λογικό την εισαγωγή σκληρών κανόνων στην αγορά συναλλάγματος της Ρωσίας και προανήγγειλε την ανάπτυξη πακέτου μέτρων για τη σταθεροποίησητης κατάστασης και την περαιτέρω συνεργασία της κυβέρνησης με την κεντρική τράπεζα της χώρας.




Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles