Η 4η Τακτική Σύνοδος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ. που πραγματοποιήθηκε στις 30 και 31 Μαρτίου 2013, συζητώντας το ζήτημα του πολιτικού σχεδιασμού, έτσι ώστε να προσαρμόσουμε την τακτική μας και τους στόχους μας με βάση τα δεδομένα που έχουμε στην πορεία μπροστά μας, κατέληξε στις εξής θέσεις:
1. Η χώρα μας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια ανώμαλη περίοδο μέσα σε μια παγκόσμια ανακατάταξη η οποία έχει δραματικές πλευρές και διαστάσεις. Τα διεθνή επιτελεία της παγκοσμιοποίησης βαδίζουν ταχύτατα σε μια κατάσταση πλανητικής οικονομίας. Στόχος τους και επιδίωξή τους είναι να
καταργηθεί η έννοια της κοινωνίας, όχι μόνο σε επίπεδο κράτους ή μιας περιφέρειας, όπως μέχρι σήμερα, αλλά σε πλανητικό επίπεδο.
Η ίδια η έννοια του εμπράγματου δικαίου όπως έχει γεννηθεί παραδοσιακά, που έχει να κάνει με πραγματικές σχέσεις ιδιοκτησίας, νομής και κυριότητας ξεπερνιέται πλήρως. Το σύνολο του πλούτου που παράγει η κοινωνία ρευστοποιείται και η ιδιοκτησία αποκτά άυλο χαρακτήρα και γίνεται κινητή αξία που εκφράζεται μέσω τίτλων.
2. Αυτοί που κατευθύνουν αυτή την εξέλιξη, είναι υπερεθνικά κέντρα και διεθνείς οργανισμοί, σε συνεργασία με τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Αυτό πρακτικά για μας σημαίνει την μετεξέλιξη της Ευρωζώνης σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που δε θα αναγνωρίζει πλέον, ούτε καν τυπικά, την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της όπως μέχρι σήμερα. Καταλύεται η εθνική οντότητα και υποκαθίσταται με τον νεολογισμό Μπαρόζο της «συλλογικής κυριαρχίας», δηλαδή της συλλογικής κατοχής, προς όφελος των ισχυρών.
3. Αυτό το προωθούν και προσπαθούν να το επιβάλουν με τους εξής τρόπους:
Πρώτον με την επιβολή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, με βάση το οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός, του κάθε κράτους-μέλους, περνά στην αρμοδιότητα έγκρισης των ευρωπαϊκών οργάνων.
Δεύτερον, με την λεγόμενη τραπεζική ένωση, που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν υπάγονται πια σε κανένα θεσμικό όργανο, σε εθνικό επίπεδο, αλλά ελέγχονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ.
Τρίτον, με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου που θα υποκαταστήσει τον εθνικό πολιτικό χώρο του κάθε κράτους. Τα πολιτικά κόμματα της κάθε χώρας θα υποχρεωθούν να ενταχθούν σε ομάδες κομμάτων, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, από τις οποίες θα εξαιρούνται – στην ουσία θα αποκλείονται ή καλύτερα θα τίθενται εκτός νόμου – τα κόμματα που θα αρνούνται την ισοπέδωση και εξαφάνιση του έθνους-κράτους.
4. Εκτιμούμε ότι γύρω από αυτές τις εξελίξεις γεννιούνται δύο γενικά αντίρροπες τάσεις.
Η πρώτη τάση αναδεικνύει τον ανεξέλεγκτο και αδυσώπητο ανταγωνισμό στις κορυφές του συστήματος για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής και την παγκόσμια κυριαρχία. Με βάση αυτό, θα αυξάνεται και η πιθανότητα μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης σε διεθνές ή ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, θα συνεχίζονται και θα εντείνονται οι συγκρούσεις με τη μορφή εμφυλίων σπαραγμών, θρησκευτικών αναμετρήσεων και διαλυμένων κοινωνιών.
Η παραγωγή οπλικών συστημάτων βασισμένων στην ρομποτική τεχνολογία, με υπερδιπλάσια ταχύτητα, εξοπλισμών απ’ ότι στις παραμονές του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου πολέμου υποδεικνύει ότι η πολεμική αναμέτρηση, σε διεθνές επίπεδο, έχει ήδη ξεκινήσει, αν και δεν πραγματοποιείται άμεσα μεταξύ των πόλων ισχύος αλλά με «πιόνια» στην παγκόσμια σκακιέρα.
5. Η δεύτερη τάση, που μας αφορά άμεσα, είναι ότι κάτω από αυτές τις εξελίξεις, όλο και περισσότερο θα αναγεννιέται το εθνικό ζήτημα για όλους τους λαούς που θα βλέπουν να μετατρέπονται σε δουλοπάροικους των διεθνών αγορών.
Εδώ αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος των λαϊκών κινημάτων τα οποία πρέπει να αντιδράσουν προβάλλοντας το εθνικό ζήτημα στη βάση της δημοκρατίας με όρους κοινωνικής επανάστασης. Διαφορετικά το εθνικό ζήτημα, που θα τεθεί, μακριά από αυτές τις βάσεις θα οδηγήσει σε εθνικούς και θρησκευτικούς πολέμους.
6. Οι εξελίξεις των τριών τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει στη ριζική αλλαγή της συνταγματικής τάξης της χώρας μας. Οι λεγόμενες μνημονιακές δυνάμεις – στην ουσία οι κατοχικές δυνάμεις, (εγχώριοι δωσίλογοι και ξένοι επικυρίαρχοι) επέβαλαν καθεστώς πλήρους ανομίας με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και κατασταλτική βία. Δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε σε κανένα θεσμικό πλαίσιο και καμιά διάταξη του υπάρχοντος συντάγματος, το οποίο μάλιστα θα αναθεωρήσουν ώστε να ενσωματώσουν σ’ αυτό τις εκτροπές.
7. Η κατάσταση αυτή απαιτεί την οργανωμένη παλλαϊκή αντίσταση και δράση μακριά από αυταπάτες ανατροπών μέσα από εκλογικές διαδικασίες, των οποίων το αποτέλεσμα μπορούν – μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας – να αρνηθούν με κατασκευασμένες προφάσεις, επικαλούμενοι έκτακτες συνθήκες «βαθύτατης εθνικής κρίσης» ή «διότι οι στρατηγικές επιλογές της χώρας τίθενται εν κινδύνω». Ταυτόχρονα θα καλέσουν «συμμάχους» να βοηθήσουν στρατιωτικά στην αποκατάσταση της τάξης.
8. Το κατοχικό καθεστώς προετοιμάζεται για τη σύγκρουση την οποία επιδιώκει, με τους δικούς του όρους, με τη μορφή μιας ανοργάνωτης και άτακτης κοινωνικής έκρηξης που θα καταπνιγεί από πρωτοφανή καταστολή με την συνεπικουρία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για να το πετύχουν αυτό:
Πρώτος τους στόχος είναι η πλήρης διάλυση του ιστού της ελληνικής κοινωνίας.
Δεύτερος είναι η διάλυση μέχρι και της τελευταίας μονάδας των ενόπλων δυνάμεων.
Τρίτος είναι να διαμορφώσουν το ΜΠΛΟΚ των πολιτικών δυνάμεων, του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, που ορκίζονται πίστη στο υπάρχον «κοινοβουλευτικό» ευρωπαϊκό πλαίσιο.
9. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, που περιγράφεται παραπάνω, τίθεται το θέμα της τακτικής που πρέπει να ακολουθήσει το Μέτωπο, ο λαός και το λαϊκό κίνημα γενικότερα.
Το πιο σημαντικό είναι, κατά πρώτον, να δράσουμε για την αποδυνάμωση και τελικά τη συντριβή του παραπάνω «συνταγματικού τόξου».
Δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους πολιτική συνεργασία με κανένα κόμμα ή πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται το στόχο της πλήρους ανατροπής του κατοχικού πολιτικού συστήματος και την συγκρότηση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. Στόχος που μπορεί να κατακτηθεί μόνο μέσα από μια Πολιτική Απεργία Διαρκείας του ίδιου του λαού. Αυτή είναι, στις σημερινές συνθήκες, η κόκκινη γραμμή για μας.
10. Η πολιτική μας τακτική είναι να προετοιμαστούν οι συνθήκες για Γενική Πολιτική Απεργία και τις τυχόν εκλογές οφείλουμε να τις εντάξουμε σε αυτή την λογική. Επιμένουμε στη μόνη ενότητα, που μπορεί να κατακτηθεί σήμερα, την ενότητα από τα κάτω, χωρίς κανένα αποκλεισμό, χωρίς καμιά διάκριση, αρκεί να δομείται πάνω σε κοινά λαϊκά αιτήματα και δράσεις.
Σήμερα δεν υπάρχουν κομματικά στεγανά στη ελληνική κοινωνία, ούτε διαχωρίζεται ο λαός από κομματικά τείχη. Στόχος μας, να διαλύσουμε τους υπάρχοντες κομματικούς μηχανισμούς και να μην υποχωρήσουμε στην λογική κανενός μηχανισμού, προστατεύοντας τις λαϊκές πρωτοβουλίες από τα καπελώματα.
11. Τη στιγμή που, με κάθε μήνα που περνάει, ένα επιπλέον 10% του ελληνικού πληθυσμού καταλήγει κάτω από το όριο της φτώχιας, στην εξάρτηση από το συσσίτιο και τη φιλανθρωπία, αποκτώντας συνείδηση επαίτη, τα πολιτικά κόμματα, έχοντας χάσει τον ορίζοντα του εθνικού και λαϊκού συμφέροντος, έχουν χάσει και τον ορίζοντα των διεθνών εξελίξεων. Αναπαράγουν τους κεντρικούς τίτλους των ειδησεογραφικών πρακτορείων και παπαγαλίζουν την κυρίαρχη προβληματική, που έρχεται, κυρίως, από το εξωτερικό.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολιτεύονται στα τυφλά, ακολουθώντας απλά τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζονται. Κάνουν πολιτική διαχείρισης των συνεπειών της χρεοκρατίας, χωρίς καν να επεμβαίνουν για να ανοίξουν μέτωπα εναντίον των όρων που αναπαράγουν τη σημερινή κατάσταση.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο αναπτύσσεται το λαϊκό κίνημα από τα κάτω, με την αυτοοργάνωση του κόσμου, τόσο η διάλυση και η αποσάθρωση των κομμάτων αυτών θα γιγαντώνεται και θα διευρύνεται. Μπορούμε να εικάσουμε ότι το κομματικό σύστημα θα καταρρεύσει πλήρως πριν καν προλάβουν να εκτονώσουν την κοινωνική οργή με εκλογές.
12. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα πριν ακόμα πάρει την εξουσία. Ήδη άρχισε το ξήλωμα και ο κόσμος που τους ψήφισε δε νιώθει καμιά υποχρέωση να τους ξαναψηφίσει.
Δεν είναι μόνο ότι ασκεί πολιτική τύπου Ζάππειο 1 και Ζάππειο 2 (του Σαμαρά όταν ήταν αντιπολίτευση), αλλά προσχώρησε, ανοιχτά πλέον, στο αμερικανικό στρατόπεδο. Μετατράπηκε σε κόμμα των Αμερικανών, υιοθετώντας βασικές στρατηγικές επιλογές της Ουάσινγκτον για την Ευρώπη, όπως: α) την πρόταση για νέο σχέδιο Μάρσαλ – κάτι που πρότεινε πρώτος ο Μπρεζίνσκι, το 2009 για την Ευρώπη, και το χρυσοπλήρωσε ο αρχιτοκογλύφος Σόρος – και β) τη θέση για Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη, για το χρέος, με ρυθμιστικό παράγοντα τους Αμερικανούς - στρατηγική επιλογή που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Μπερνάγκι, ήδη από το 2010 για την Ευρώπη.
13. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ βρίσκονται κι αυτοί σε κατάσταση κατάρρευσης. Από τη μια υπάρχει ένας ριζοσπαστικοποιημένος κόσμος, απ` τα κάτω, που εγκλωβίστηκε στη λογική της κοινοβουλευτικής λύσης, αλλά, την ίδια στιγμή, η κορυφή του κόμματος έχει μάθει να αναπαράγεται με τους ίδιους όρους και κανόνες που αναπαράγεται το επίσημο πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει αποδεχθεί την λογική της κατοχής. Είναι ένα κόμμα στο οποίο παρατηρείται το πρωτοφανές να έχει βουλευτές που συντάσσονται με τη λογική της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και ψηφίζουν υπέρ της δημιουργίας ΕΟΖ και του ξεπουλήματος ελληνικών νησίδων, την ίδια στιγμή που ψηφοφόροι και οπαδοί τους - πρώην ή νυν – συμπαρατάσσονται και παλεύουν μαζί μας στον αγώνα εναντίον τέτοιων λογικών και αποφάσεων.
Το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. είναι ένα κόμμα προσωποπαγές, που ο αρχηγός του έχει μάθει να επιβιώνει δια του παλαιοκομματισμού, την τακτική της φαυλοκρατίας, της εναλλαγής στην εξουσία και, ταυτόχρονα, κάτω από τα φτερά ξένης δύναμης και ξένων πρεσβειών. Εξ ου και το γεγονός της στροφής του αρχηγού του προς το δολάριο.
14. Το ΚΚΕ πνέει τα λοίσθια. Είναι ένα κόμμα ερείπιο που δεν κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια του και τώρα βρίσκεται μπροστά στην πιο ταπεινωτική κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ, πολιτικό κόμμα αντίστοιχης ιδεολογίας και πρακτικής. Διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Έχει υιοθετήσει ανοιχτά την ταξική λογική του περιθωρίου. Στόχος του ο καπιταλισμός γενικά, μακριά από το εθνικό καθήκον, το πατριωτικό καθήκον απ` τη σκοπιά του λαού ή των ασθενέστερων στρωμάτων.
Η πρόσφατη εκλογή του νέου γραμματέα δείχνει ότι η κομματική ηγεσία αγνόησε την πίεση της βάσης για διεύρυνση της επιρροής του κόμματος και ενωτικές πρωτοβουλίες και προτίμησε την επιλογή του δοκιμασμένου κομματικού στελέχους. Η προτίμηση αυτή δείχνει ότι το ΚΚΕ αντλεί κυρίως δυνάμεις από μεσαία στρώματα που έχουν χάσει τον δυναμισμό τους κι ενώ χρησιμοποιεί μια βερμπαλιστική επαναστατική γλώσσα, στην πράξη δεν έχει καν ανατρεπτική πολιτική τακτική.
15. Το ΕΠΑΜ, όπως έχουμε πει από την Ιδρυτική μας Διακήρυξη, είναι Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο και άρα αυτό δείχνει τη φιλοσοφία μας: να παίξουμε καταλυτικό ρόλο στην οργάνωση του λαού, γιατί μόνο αυτός μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όχι εμείς αντ’ αυτού. Βασική μας δουλειά είναι να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει, να αφυπνιστεί, να οργανωθεί και να έχει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει τους ανοιχτούς ιστορικούς του λογαριασμούς με αυτό το καθεστώς, που βιώνει από την εποχή της Βαυαροκρατίας σε διάφορες παραλλαγές.
Αυτή είναι η θεμελιώδης ειδοποιός διαφορά του ΕΠΑΜ από τα άλλα πολιτικά και κοινωνικά σχήματα που δρούν αυτή την εποχή. Αυτό προκαθορίζει και την τακτική μας. Ο στρατηγικός μας στόχος της ανατροπής των προδοτών και της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι ένας βαθειά πατριωτικός στόχος.
16. Το πολιτικό σχέδιο του ΕΠΑΜ έχει ως κεντρικό πολιτικό στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. Άλλη λύση δεν μπορεί να υπάρξει.
Κάθε ενέργεια, κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση, κάθε απόφαση του Μετώπου, των πυρήνων του και των μελών του πρέπει να υπηρετεί αυτόν τον κεντρικό πολιτικό στόχο.
Δε βάζουμε νερό στο κρασί μας και δεν μπαίνουμε σε καμιά διαδικασία συνδιαλλαγής, με οποιονδήποτε, με σκοπό να κερδίσουμε κάποιο χώρο στο κοινοβουλευτικό πεδίο, δημιουργώντας προϋποθέσεις ήττας για το λαό.
Η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας δεν είναι σύνθεση και αποκορύφωση συνδικαλιστικών απεργιών. Είναι παλλαϊκή αντίσταση μικρομεσαίων, αγροτών, εργατών, φοιτητών, που ξεκινάει από το πιο απλό : την παλλαϊκή παύση πληρωμών προς το κράτος. Ο στόχος είναι ένας, συγκεκριμένος και μονοσήμαντος : «Να φύγουν όλοι, και ο λαός να αναλάβει την εξουσία». Ακόμα και η συμμετοχή του Μετώπου σε εκλογές, έχει αυτό και μόνο το στόχο. Κανέναν άλλο.
Η δράση των μελών του ΕΠΑΜ πρέπει να είναι δράση από τα κάτω, και οι πυρήνες να βρίσκονται σε αμφίδρομη σχέση με την γειτονιά. Δεν μπαίνουμε σε διαβούλια κορυφής. Συνεργασία θα υπάρξει μόνο με κείνους, με τους οποίους συγχρωτιζόμαστε στο πεζοδρόμιο. Δε θα βάλουμε πλάτη στον οποιονδήποτε για να πάρει εύσημα αντιμνημονιακού, ή, αξιοποιώντας τη δική μας επίπονη δουλειά μέσα στον κόσμο, να μπορεί να παίξει το δικό του παιγνίδι.
17. Το ΕΠΑΜ δεν είναι ελιτίστικη οργάνωση. Δεν αναφέρεται μόνο σε επαγγελματίες ή όσους θεωρούν ότι είναι επαγγελματίες επαναστάτες. Είναι οργάνωση του απλού κόσμου, του μεροκαματιάρη που καταλαβαίνει ότι αν δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του, δεν υπάρχει ζωή γι` αυτόν. Είναι οργάνωση που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις αναστολές και τους φόβους του και να επιτελέσει το κοινωνικό του έργο, το ιστορικό του καθήκον.
Το ΕΠΑΜ δεν είναι ακτιβίστικη οργάνωση, έστω κι αν δρα ορισμένες φορές ακτιβίστικα. Είναι μαζική παλλαϊκή οργάνωση. Ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους αγωνιστές, ανεξάρτητα του από πού προέρχονται ή πώς σκέφτονται, ή ποια είναι η ιδεολογική τους ταυτότητα, ή σε ποιο θεό πιστεύουν.
Όποιος θεωρεί τον εαυτό του αρκούντως πατριώτη και δημοκράτη, ικανό να κατεβάσει το «εγώ» του στο επίπεδο του «εμείς» και να δράσει συλλογικά ενάντια στον κατακτητή και στη βάση των προταγμάτων του Μετώπου, τότε, αυτός, έχει θέση στο Μέτωπο και ρόλο σημαντικό να παίξει. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προβάλλουμε συνέχεια τον πατριωτικό μας λόγο, κάτι που μας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες συλλογικότητες.
Το κάθε μέλος του ΕΠΑΜ πρέπει να αποτελεί το στήριγμα του λαού, το φωτεινό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιδρά το πώς πρέπει να στέκεται ο καθένας από τον κόσμο που έχει λιγοστές ψυχικές αντοχές και σε συνθήκες που τον χτυπούν μαζικά, έτσι ώστε να τον οδηγήσουν στη μαζική μανιοκατάθλιψη. Ο λαϊκός αγωνιστής μετράει τη ζωή του λαού, τη ζωή αυτών που καλεί σε κινητοποίηση, τη ζωή αυτών που πραγματικά συμμετέχουν στον αγώνα, πολύ περισσότερο από τη δική του ζωή.
Είναι πολύ σημαντικό θέμα η προσωπική στάση, ο τρόπος και η συμπεριφορά του ΕΠΑΜίτη, είτε μέσα στο Μέτωπο, είτε ευρύτερα μέσα στην κοινωνία. Η ταυτότητα του αγωνιστή δεν κρίνεται στο διαδίκτυο και στο πληκτρολόγιο, αλλά στο δρόμο και όπου αλλού τον καλεί ο λαός.
Μ` αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι γίνεται κατανοητή η θέση μας ότι οποιοδήποτε μέλος διαχωρίσει τη θέση του από το ΕΠΑΜ και προσεταιριστεί θέσεις και απόψεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, τότε αυτοδίκαια αποκόπτεται από το σώμα του Μετώπου, με αποτέλεσμα, η οποιαδήποτε ‘’μεταμέλειά’’ του - και αίτηση επανένταξής του - να κρίνεται με τη μέγιστη αυστηρότητα και επιφυλακτικότητα από τα μέλη του πυρήνα, στον οποίο ήταν ενταγμένο. Σε τέτοια περίπτωση εντάσσεται ως φίλος και όχι ως τακτικό μέλος, για τουλάχιστον ένα εύλογο διάστημα 6 έως 8 μηνών κατά τη κρίση της ολομέλειας του πυρήνα. Εφ’ όσον κατά το διάστημα αυτό συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις του πυρήνα και αποδεικνύει με τη στάση του, ότι όντως θέλει να αγωνιστεί ως μέλος του Μετώπου, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, τότε επανεντάσσεται ως τακτικό μέλος.
Η 4η Τακτική Σύνοδος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ. εκτιμά ότι σήμερα, μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, σωρεύεται μια κατάσταση εκρηκτική στην ελληνική κοινωνία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα εθνικά ζητήματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται μια δεύτερη ιστορική ευκαιρία μπροστά μας, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις στις πλατείες, που πρέπει να την αξιοποιήσουμε.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, προχωρούμε άμεσα στην συγκρότηση Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας, αποτελούμενη από διακεκριμένους εκπροσώπους που αντιπροσωπεύουν όλα τα σύμβολα του Ελληνικού Έθνους, η οποία θα γίνει βασικός μοχλός στον παλλαϊκό ξεσηκωμό.
Για το Ε.Σ.Σ. του Ε.Πα.Μ. η Πολιτική Γραμματεία
1. Η χώρα μας και ολόκληρη η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια ανώμαλη περίοδο μέσα σε μια παγκόσμια ανακατάταξη η οποία έχει δραματικές πλευρές και διαστάσεις. Τα διεθνή επιτελεία της παγκοσμιοποίησης βαδίζουν ταχύτατα σε μια κατάσταση πλανητικής οικονομίας. Στόχος τους και επιδίωξή τους είναι να
καταργηθεί η έννοια της κοινωνίας, όχι μόνο σε επίπεδο κράτους ή μιας περιφέρειας, όπως μέχρι σήμερα, αλλά σε πλανητικό επίπεδο.
Η ίδια η έννοια του εμπράγματου δικαίου όπως έχει γεννηθεί παραδοσιακά, που έχει να κάνει με πραγματικές σχέσεις ιδιοκτησίας, νομής και κυριότητας ξεπερνιέται πλήρως. Το σύνολο του πλούτου που παράγει η κοινωνία ρευστοποιείται και η ιδιοκτησία αποκτά άυλο χαρακτήρα και γίνεται κινητή αξία που εκφράζεται μέσω τίτλων.
2. Αυτοί που κατευθύνουν αυτή την εξέλιξη, είναι υπερεθνικά κέντρα και διεθνείς οργανισμοί, σε συνεργασία με τους κρατικούς κατασταλτικούς μηχανισμούς. Αυτό πρακτικά για μας σημαίνει την μετεξέλιξη της Ευρωζώνης σε μια Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία που δε θα αναγνωρίζει πλέον, ούτε καν τυπικά, την εθνική κυριαρχία των κρατών-μελών της όπως μέχρι σήμερα. Καταλύεται η εθνική οντότητα και υποκαθίσταται με τον νεολογισμό Μπαρόζο της «συλλογικής κυριαρχίας», δηλαδή της συλλογικής κατοχής, προς όφελος των ισχυρών.
3. Αυτό το προωθούν και προσπαθούν να το επιβάλουν με τους εξής τρόπους:
Πρώτον με την επιβολή του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας, με βάση το οποίο ο κρατικός προϋπολογισμός, του κάθε κράτους-μέλους, περνά στην αρμοδιότητα έγκρισης των ευρωπαϊκών οργάνων.
Δεύτερον, με την λεγόμενη τραπεζική ένωση, που σημαίνει ότι οι τράπεζες δεν υπάγονται πια σε κανένα θεσμικό όργανο, σε εθνικό επίπεδο, αλλά ελέγχονται αποκλειστικά από την ΕΚΤ.
Τρίτον, με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού δημόσιου χώρου που θα υποκαταστήσει τον εθνικό πολιτικό χώρο του κάθε κράτους. Τα πολιτικά κόμματα της κάθε χώρας θα υποχρεωθούν να ενταχθούν σε ομάδες κομμάτων, με ευρωπαϊκό προσανατολισμό, από τις οποίες θα εξαιρούνται – στην ουσία θα αποκλείονται ή καλύτερα θα τίθενται εκτός νόμου – τα κόμματα που θα αρνούνται την ισοπέδωση και εξαφάνιση του έθνους-κράτους.
4. Εκτιμούμε ότι γύρω από αυτές τις εξελίξεις γεννιούνται δύο γενικά αντίρροπες τάσεις.
Η πρώτη τάση αναδεικνύει τον ανεξέλεγκτο και αδυσώπητο ανταγωνισμό στις κορυφές του συστήματος για την αναδιανομή των σφαιρών επιρροής και την παγκόσμια κυριαρχία. Με βάση αυτό, θα αυξάνεται και η πιθανότητα μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης σε διεθνές ή ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα, θα συνεχίζονται και θα εντείνονται οι συγκρούσεις με τη μορφή εμφυλίων σπαραγμών, θρησκευτικών αναμετρήσεων και διαλυμένων κοινωνιών.
Η παραγωγή οπλικών συστημάτων βασισμένων στην ρομποτική τεχνολογία, με υπερδιπλάσια ταχύτητα, εξοπλισμών απ’ ότι στις παραμονές του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου πολέμου υποδεικνύει ότι η πολεμική αναμέτρηση, σε διεθνές επίπεδο, έχει ήδη ξεκινήσει, αν και δεν πραγματοποιείται άμεσα μεταξύ των πόλων ισχύος αλλά με «πιόνια» στην παγκόσμια σκακιέρα.
5. Η δεύτερη τάση, που μας αφορά άμεσα, είναι ότι κάτω από αυτές τις εξελίξεις, όλο και περισσότερο θα αναγεννιέται το εθνικό ζήτημα για όλους τους λαούς που θα βλέπουν να μετατρέπονται σε δουλοπάροικους των διεθνών αγορών.
Εδώ αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος των λαϊκών κινημάτων τα οποία πρέπει να αντιδράσουν προβάλλοντας το εθνικό ζήτημα στη βάση της δημοκρατίας με όρους κοινωνικής επανάστασης. Διαφορετικά το εθνικό ζήτημα, που θα τεθεί, μακριά από αυτές τις βάσεις θα οδηγήσει σε εθνικούς και θρησκευτικούς πολέμους.
6. Οι εξελίξεις των τριών τελευταίων χρόνων στην Ελλάδα έχουν οδηγήσει στη ριζική αλλαγή της συνταγματικής τάξης της χώρας μας. Οι λεγόμενες μνημονιακές δυνάμεις – στην ουσία οι κατοχικές δυνάμεις, (εγχώριοι δωσίλογοι και ξένοι επικυρίαρχοι) επέβαλαν καθεστώς πλήρους ανομίας με κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και κατασταλτική βία. Δεν μπορούμε πλέον να στηριζόμαστε σε κανένα θεσμικό πλαίσιο και καμιά διάταξη του υπάρχοντος συντάγματος, το οποίο μάλιστα θα αναθεωρήσουν ώστε να ενσωματώσουν σ’ αυτό τις εκτροπές.
7. Η κατάσταση αυτή απαιτεί την οργανωμένη παλλαϊκή αντίσταση και δράση μακριά από αυταπάτες ανατροπών μέσα από εκλογικές διαδικασίες, των οποίων το αποτέλεσμα μπορούν – μέσω του προέδρου της Δημοκρατίας – να αρνηθούν με κατασκευασμένες προφάσεις, επικαλούμενοι έκτακτες συνθήκες «βαθύτατης εθνικής κρίσης» ή «διότι οι στρατηγικές επιλογές της χώρας τίθενται εν κινδύνω». Ταυτόχρονα θα καλέσουν «συμμάχους» να βοηθήσουν στρατιωτικά στην αποκατάσταση της τάξης.
8. Το κατοχικό καθεστώς προετοιμάζεται για τη σύγκρουση την οποία επιδιώκει, με τους δικούς του όρους, με τη μορφή μιας ανοργάνωτης και άτακτης κοινωνικής έκρηξης που θα καταπνιγεί από πρωτοφανή καταστολή με την συνεπικουρία της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Για να το πετύχουν αυτό:
Πρώτος τους στόχος είναι η πλήρης διάλυση του ιστού της ελληνικής κοινωνίας.
Δεύτερος είναι η διάλυση μέχρι και της τελευταίας μονάδας των ενόπλων δυνάμεων.
Τρίτος είναι να διαμορφώσουν το ΜΠΛΟΚ των πολιτικών δυνάμεων, του λεγόμενου συνταγματικού τόξου, που ορκίζονται πίστη στο υπάρχον «κοινοβουλευτικό» ευρωπαϊκό πλαίσιο.
9. Έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, που περιγράφεται παραπάνω, τίθεται το θέμα της τακτικής που πρέπει να ακολουθήσει το Μέτωπο, ο λαός και το λαϊκό κίνημα γενικότερα.
Το πιο σημαντικό είναι, κατά πρώτον, να δράσουμε για την αποδυνάμωση και τελικά τη συντριβή του παραπάνω «συνταγματικού τόξου».
Δεν μπορεί να υπάρξει κανενός είδους πολιτική συνεργασία με κανένα κόμμα ή πολιτική δύναμη που δεν αποδέχεται το στόχο της πλήρους ανατροπής του κατοχικού πολιτικού συστήματος και την συγκρότηση Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης. Στόχος που μπορεί να κατακτηθεί μόνο μέσα από μια Πολιτική Απεργία Διαρκείας του ίδιου του λαού. Αυτή είναι, στις σημερινές συνθήκες, η κόκκινη γραμμή για μας.
10. Η πολιτική μας τακτική είναι να προετοιμαστούν οι συνθήκες για Γενική Πολιτική Απεργία και τις τυχόν εκλογές οφείλουμε να τις εντάξουμε σε αυτή την λογική. Επιμένουμε στη μόνη ενότητα, που μπορεί να κατακτηθεί σήμερα, την ενότητα από τα κάτω, χωρίς κανένα αποκλεισμό, χωρίς καμιά διάκριση, αρκεί να δομείται πάνω σε κοινά λαϊκά αιτήματα και δράσεις.
Σήμερα δεν υπάρχουν κομματικά στεγανά στη ελληνική κοινωνία, ούτε διαχωρίζεται ο λαός από κομματικά τείχη. Στόχος μας, να διαλύσουμε τους υπάρχοντες κομματικούς μηχανισμούς και να μην υποχωρήσουμε στην λογική κανενός μηχανισμού, προστατεύοντας τις λαϊκές πρωτοβουλίες από τα καπελώματα.
11. Τη στιγμή που, με κάθε μήνα που περνάει, ένα επιπλέον 10% του ελληνικού πληθυσμού καταλήγει κάτω από το όριο της φτώχιας, στην εξάρτηση από το συσσίτιο και τη φιλανθρωπία, αποκτώντας συνείδηση επαίτη, τα πολιτικά κόμματα, έχοντας χάσει τον ορίζοντα του εθνικού και λαϊκού συμφέροντος, έχουν χάσει και τον ορίζοντα των διεθνών εξελίξεων. Αναπαράγουν τους κεντρικούς τίτλους των ειδησεογραφικών πρακτορείων και παπαγαλίζουν την κυρίαρχη προβληματική, που έρχεται, κυρίως, από το εξωτερικό.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης πολιτεύονται στα τυφλά, ακολουθώντας απλά τις συνέπειες των πολιτικών που εφαρμόζονται. Κάνουν πολιτική διαχείρισης των συνεπειών της χρεοκρατίας, χωρίς καν να επεμβαίνουν για να ανοίξουν μέτωπα εναντίον των όρων που αναπαράγουν τη σημερινή κατάσταση.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όσο αναπτύσσεται το λαϊκό κίνημα από τα κάτω, με την αυτοοργάνωση του κόσμου, τόσο η διάλυση και η αποσάθρωση των κομμάτων αυτών θα γιγαντώνεται και θα διευρύνεται. Μπορούμε να εικάσουμε ότι το κομματικό σύστημα θα καταρρεύσει πλήρως πριν καν προλάβουν να εκτονώσουν την κοινωνική οργή με εκλογές.
12. Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε κωλοτούμπα πριν ακόμα πάρει την εξουσία. Ήδη άρχισε το ξήλωμα και ο κόσμος που τους ψήφισε δε νιώθει καμιά υποχρέωση να τους ξαναψηφίσει.
Δεν είναι μόνο ότι ασκεί πολιτική τύπου Ζάππειο 1 και Ζάππειο 2 (του Σαμαρά όταν ήταν αντιπολίτευση), αλλά προσχώρησε, ανοιχτά πλέον, στο αμερικανικό στρατόπεδο. Μετατράπηκε σε κόμμα των Αμερικανών, υιοθετώντας βασικές στρατηγικές επιλογές της Ουάσινγκτον για την Ευρώπη, όπως: α) την πρόταση για νέο σχέδιο Μάρσαλ – κάτι που πρότεινε πρώτος ο Μπρεζίνσκι, το 2009 για την Ευρώπη, και το χρυσοπλήρωσε ο αρχιτοκογλύφος Σόρος – και β) τη θέση για Ευρωπαϊκή Συνδιάσκεψη, για το χρέος, με ρυθμιστικό παράγοντα τους Αμερικανούς - στρατηγική επιλογή που διατυπώθηκε για πρώτη φορά από τον Μπερνάγκι, ήδη από το 2010 για την Ευρώπη.
13. Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ βρίσκονται κι αυτοί σε κατάσταση κατάρρευσης. Από τη μια υπάρχει ένας ριζοσπαστικοποιημένος κόσμος, απ` τα κάτω, που εγκλωβίστηκε στη λογική της κοινοβουλευτικής λύσης, αλλά, την ίδια στιγμή, η κορυφή του κόμματος έχει μάθει να αναπαράγεται με τους ίδιους όρους και κανόνες που αναπαράγεται το επίσημο πολιτικό σύστημα, το οποίο έχει αποδεχθεί την λογική της κατοχής. Είναι ένα κόμμα στο οποίο παρατηρείται το πρωτοφανές να έχει βουλευτές που συντάσσονται με τη λογική της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και ψηφίζουν υπέρ της δημιουργίας ΕΟΖ και του ξεπουλήματος ελληνικών νησίδων, την ίδια στιγμή που ψηφοφόροι και οπαδοί τους - πρώην ή νυν – συμπαρατάσσονται και παλεύουν μαζί μας στον αγώνα εναντίον τέτοιων λογικών και αποφάσεων.
Το κόμμα των ΑΝ.ΕΛ. είναι ένα κόμμα προσωποπαγές, που ο αρχηγός του έχει μάθει να επιβιώνει δια του παλαιοκομματισμού, την τακτική της φαυλοκρατίας, της εναλλαγής στην εξουσία και, ταυτόχρονα, κάτω από τα φτερά ξένης δύναμης και ξένων πρεσβειών. Εξ ου και το γεγονός της στροφής του αρχηγού του προς το δολάριο.
14. Το ΚΚΕ πνέει τα λοίσθια. Είναι ένα κόμμα ερείπιο που δεν κατόρθωσε να σταθεί στα πόδια του και τώρα βρίσκεται μπροστά στην πιο ταπεινωτική κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ, πολιτικό κόμμα αντίστοιχης ιδεολογίας και πρακτικής. Διαλύεται στα εξ ων συνετέθη. Έχει υιοθετήσει ανοιχτά την ταξική λογική του περιθωρίου. Στόχος του ο καπιταλισμός γενικά, μακριά από το εθνικό καθήκον, το πατριωτικό καθήκον απ` τη σκοπιά του λαού ή των ασθενέστερων στρωμάτων.
Η πρόσφατη εκλογή του νέου γραμματέα δείχνει ότι η κομματική ηγεσία αγνόησε την πίεση της βάσης για διεύρυνση της επιρροής του κόμματος και ενωτικές πρωτοβουλίες και προτίμησε την επιλογή του δοκιμασμένου κομματικού στελέχους. Η προτίμηση αυτή δείχνει ότι το ΚΚΕ αντλεί κυρίως δυνάμεις από μεσαία στρώματα που έχουν χάσει τον δυναμισμό τους κι ενώ χρησιμοποιεί μια βερμπαλιστική επαναστατική γλώσσα, στην πράξη δεν έχει καν ανατρεπτική πολιτική τακτική.
15. Το ΕΠΑΜ, όπως έχουμε πει από την Ιδρυτική μας Διακήρυξη, είναι Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο και άρα αυτό δείχνει τη φιλοσοφία μας: να παίξουμε καταλυτικό ρόλο στην οργάνωση του λαού, γιατί μόνο αυτός μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όχι εμείς αντ’ αυτού. Βασική μας δουλειά είναι να τον βοηθήσουμε να κατανοήσει, να αφυπνιστεί, να οργανωθεί και να έχει τη δυνατότητα να ξεκαθαρίσει τους ανοιχτούς ιστορικούς του λογαριασμούς με αυτό το καθεστώς, που βιώνει από την εποχή της Βαυαροκρατίας σε διάφορες παραλλαγές.
Αυτή είναι η θεμελιώδης ειδοποιός διαφορά του ΕΠΑΜ από τα άλλα πολιτικά και κοινωνικά σχήματα που δρούν αυτή την εποχή. Αυτό προκαθορίζει και την τακτική μας. Ο στρατηγικός μας στόχος της ανατροπής των προδοτών και της Συντακτικής Εθνοσυνέλευσης είναι ένας βαθειά πατριωτικός στόχος.
16. Το πολιτικό σχέδιο του ΕΠΑΜ έχει ως κεντρικό πολιτικό στόχο τη δημιουργία προϋποθέσεων Γενικής Πολιτικής Απεργίας Διαρκείας. Άλλη λύση δεν μπορεί να υπάρξει.
Κάθε ενέργεια, κάθε πρωτοβουλία, κάθε δράση, κάθε απόφαση του Μετώπου, των πυρήνων του και των μελών του πρέπει να υπηρετεί αυτόν τον κεντρικό πολιτικό στόχο.
Δε βάζουμε νερό στο κρασί μας και δεν μπαίνουμε σε καμιά διαδικασία συνδιαλλαγής, με οποιονδήποτε, με σκοπό να κερδίσουμε κάποιο χώρο στο κοινοβουλευτικό πεδίο, δημιουργώντας προϋποθέσεις ήττας για το λαό.
Η Γενική Πολιτική Απεργία Διαρκείας δεν είναι σύνθεση και αποκορύφωση συνδικαλιστικών απεργιών. Είναι παλλαϊκή αντίσταση μικρομεσαίων, αγροτών, εργατών, φοιτητών, που ξεκινάει από το πιο απλό : την παλλαϊκή παύση πληρωμών προς το κράτος. Ο στόχος είναι ένας, συγκεκριμένος και μονοσήμαντος : «Να φύγουν όλοι, και ο λαός να αναλάβει την εξουσία». Ακόμα και η συμμετοχή του Μετώπου σε εκλογές, έχει αυτό και μόνο το στόχο. Κανέναν άλλο.
Η δράση των μελών του ΕΠΑΜ πρέπει να είναι δράση από τα κάτω, και οι πυρήνες να βρίσκονται σε αμφίδρομη σχέση με την γειτονιά. Δεν μπαίνουμε σε διαβούλια κορυφής. Συνεργασία θα υπάρξει μόνο με κείνους, με τους οποίους συγχρωτιζόμαστε στο πεζοδρόμιο. Δε θα βάλουμε πλάτη στον οποιονδήποτε για να πάρει εύσημα αντιμνημονιακού, ή, αξιοποιώντας τη δική μας επίπονη δουλειά μέσα στον κόσμο, να μπορεί να παίξει το δικό του παιγνίδι.
17. Το ΕΠΑΜ δεν είναι ελιτίστικη οργάνωση. Δεν αναφέρεται μόνο σε επαγγελματίες ή όσους θεωρούν ότι είναι επαγγελματίες επαναστάτες. Είναι οργάνωση του απλού κόσμου, του μεροκαματιάρη που καταλαβαίνει ότι αν δεν πάρει την υπόθεση στα χέρια του, δεν υπάρχει ζωή γι` αυτόν. Είναι οργάνωση που θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει τις αναστολές και τους φόβους του και να επιτελέσει το κοινωνικό του έργο, το ιστορικό του καθήκον.
Το ΕΠΑΜ δεν είναι ακτιβίστικη οργάνωση, έστω κι αν δρα ορισμένες φορές ακτιβίστικα. Είναι μαζική παλλαϊκή οργάνωση. Ανοίγει τις πόρτες του σε όλους τους αγωνιστές, ανεξάρτητα του από πού προέρχονται ή πώς σκέφτονται, ή ποια είναι η ιδεολογική τους ταυτότητα, ή σε ποιο θεό πιστεύουν.
Όποιος θεωρεί τον εαυτό του αρκούντως πατριώτη και δημοκράτη, ικανό να κατεβάσει το «εγώ» του στο επίπεδο του «εμείς» και να δράσει συλλογικά ενάντια στον κατακτητή και στη βάση των προταγμάτων του Μετώπου, τότε, αυτός, έχει θέση στο Μέτωπο και ρόλο σημαντικό να παίξει. Γι’ αυτό, είναι σημαντικό να προβάλλουμε συνέχεια τον πατριωτικό μας λόγο, κάτι που μας διαφοροποιεί από τις υπόλοιπες συλλογικότητες.
Το κάθε μέλος του ΕΠΑΜ πρέπει να αποτελεί το στήριγμα του λαού, το φωτεινό παράδειγμα για το πώς πρέπει να αντιδρά το πώς πρέπει να στέκεται ο καθένας από τον κόσμο που έχει λιγοστές ψυχικές αντοχές και σε συνθήκες που τον χτυπούν μαζικά, έτσι ώστε να τον οδηγήσουν στη μαζική μανιοκατάθλιψη. Ο λαϊκός αγωνιστής μετράει τη ζωή του λαού, τη ζωή αυτών που καλεί σε κινητοποίηση, τη ζωή αυτών που πραγματικά συμμετέχουν στον αγώνα, πολύ περισσότερο από τη δική του ζωή.
Είναι πολύ σημαντικό θέμα η προσωπική στάση, ο τρόπος και η συμπεριφορά του ΕΠΑΜίτη, είτε μέσα στο Μέτωπο, είτε ευρύτερα μέσα στην κοινωνία. Η ταυτότητα του αγωνιστή δεν κρίνεται στο διαδίκτυο και στο πληκτρολόγιο, αλλά στο δρόμο και όπου αλλού τον καλεί ο λαός.
Μ` αυτή την έννοια, πιστεύουμε ότι γίνεται κατανοητή η θέση μας ότι οποιοδήποτε μέλος διαχωρίσει τη θέση του από το ΕΠΑΜ και προσεταιριστεί θέσεις και απόψεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, τότε αυτοδίκαια αποκόπτεται από το σώμα του Μετώπου, με αποτέλεσμα, η οποιαδήποτε ‘’μεταμέλειά’’ του - και αίτηση επανένταξής του - να κρίνεται με τη μέγιστη αυστηρότητα και επιφυλακτικότητα από τα μέλη του πυρήνα, στον οποίο ήταν ενταγμένο. Σε τέτοια περίπτωση εντάσσεται ως φίλος και όχι ως τακτικό μέλος, για τουλάχιστον ένα εύλογο διάστημα 6 έως 8 μηνών κατά τη κρίση της ολομέλειας του πυρήνα. Εφ’ όσον κατά το διάστημα αυτό συμμετέχει ενεργά στις εκδηλώσεις του πυρήνα και αποδεικνύει με τη στάση του, ότι όντως θέλει να αγωνιστεί ως μέλος του Μετώπου, χωρίς να δημιουργεί προβλήματα, τότε επανεντάσσεται ως τακτικό μέλος.
Η 4η Τακτική Σύνοδος του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ. εκτιμά ότι σήμερα, μετά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, σωρεύεται μια κατάσταση εκρηκτική στην ελληνική κοινωνία, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και τα εθνικά ζητήματα. Σ’ αυτό το πλαίσιο, δημιουργείται μια δεύτερη ιστορική ευκαιρία μπροστά μας, μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις στις πλατείες, που πρέπει να την αξιοποιήσουμε.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση, προχωρούμε άμεσα στην συγκρότηση Επιτροπής Εθνικής Σωτηρίας, αποτελούμενη από διακεκριμένους εκπροσώπους που αντιπροσωπεύουν όλα τα σύμβολα του Ελληνικού Έθνους, η οποία θα γίνει βασικός μοχλός στον παλλαϊκό ξεσηκωμό.
Για το Ε.Σ.Σ. του Ε.Πα.Μ. η Πολιτική Γραμματεία
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 2ΟΥΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ Ε.Πα.Μ.
ΠΡΟΤΑΣΗ
Εισηγητικό Σημείωμα.
1. Το ΕΣΣ στη τέταρτη συνεδρίασή του 30 & 31 Μαρτίου προκήρυξε το Β΄ συνέδριο και αποφάσισε ως κανόνα αντιπροσώπευσης τουλάχιστον το 1 προς 3. Συγκρότησε επίσης τριμελή γραμματεία για το Β΄ συνέδριο (Μάρα Λεβίδη, Καλυψώ Σπανοπούλου, Χρυσόστομος Χαρτάλος ) και όρισε να είναι ανοικτή στη συμμετοχή όλων των μελών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον χωρίς περιορισμούς. H γραμματεία συνέταξε σχέδιο για τον κανονισμό του 2ουσυνεδρίου του Μετώπου και θέτει σε διαβούλευση στους πυρήνες μέχρι την Κυριακή 12 Μαίου όλο το σχέδιο που ακολουθεί, εκτός από το μέτρο αντιπροσώπευσης που πρέπει να απαντηθεί άμεσα μέχρι τηΜεγάλη Πέμπτη 2 Μαίου μιας και από αυτό εξαρτάται η χωρητικότητα της αίθουσας που πρέπει να κλείσουμε
Παραθέτουμε τα σχετικά άρθρα του καταστατικού
VII.ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Άρθρο 29
Ανώτατο όργανο του Ε.ΠΑ.Μ.είναι το συνέδριο, το οποίο συνέρχεται ετήσια. Οι αποφάσεις του συνεδρίου έχουν απόλυτη ισχύ για όλα τα μέλη και τις οργανώσεις του Ε.ΠΑ.Μ.και μπορούν να ανατραπούν ή να τροποποιηθούν μόνο από αποφάσεις άλλου συνεδρίου.
Άρθρο 30
Έκτακτα συνέδρια ή συνδιασκέψεις μπορούν να συνέλθουν είτε μετά από αίτηση του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ., είτε μετά από αίτηση από πυρήνες και τομείς που αντιπροσωπεύουν διαπιστωμένα κατ’ ελάχιστο το 30% των εγγεγραμμένων μελών του Ε.ΠΑ.Μ. Η σύγκληση του συνεδρίου (τακτικού ή έκτακτου) ή της συνδιάσκεψης, ανακοινώνεται όχι αργότερα από ενάμιση μήνα πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής του. Ο κανόνας εκπροσώπησης στο συνέδριο καθορίζεται από το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο σε συνεννόηση με τους τομείς του Ε.ΠΑ.Μ
Άρθρο 31
Εάν το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο δεν προχωρήσει σε τακτικό ή έκτακτο συνέδριο κατά τα προβλεπόμενα στην προηγούμενη παράγραφο, τότε οι τομείς που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 30% των μελών έχουν το δικαίωμα να συγκροτήσουν Οργανωτική Επιτροπή με αποκλειστικό σκοπό να συγκαλέσει το συνέδριο με συμμετοχή όλων των οργανώσεων του Ε.ΠΑ.Μ.
Άρθρο 32
Η ανακοίνωση σύγκλησης του συνεδρίου πρέπει να συνοδεύεται από την προτεινόμενη Ημερήσια Διάταξή του και την έκθεση δράσης του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου, που πρέπει να κατατεθούν το αργότερο δυο εβδομάδες πριν την ημερομηνία του συνεδρίου. Η προτεινόμενη ημερήσια διάταξη μπορεί να συμπληρωθεί με θέματα που προτείνουν οι τομείς ή οι πυρήνες εντός δεκαπέντε (15) ημερών μετά την επίσημη ανακοίνωση σύγκλησης του συνεδρίου. Η τελική απόφαση για την θεματολογία εγκρίνεται απ’ το συνέδριο.
Άρθρο 33
Το συνέδριο έχει σαν αποστολή:
α)Να ακούσει, να εγκρίνει, ή να ασκήσει κριτική στις εκθέσεις δράσης του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου και των άλλων οργανώσεων του Ε.ΠΑ.Μ.
β)Να τροποποιήσει ή να εξειδικεύσει πλευρές της κεντρικής πολιτικής συμφωνίας του Ε.ΠΑ.Μ.που εκφράζεται με την Ιδρυτική του διακήρυξη.
γ)Να τροποποιήσει το Καταστατικό του Μετώπου.
δ)Να συζητήσει και να καθορίσει τις γενικές γραμμές τακτικής του Ε.ΠΑ.Μ.μπροστά στην συγκυρία.
ε)Να επιλέξει νέο Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο ( ΕΣΣ), το οποίο αποτελεί το κεντρικό συντονιστικό όργανο του Ε.ΠΑ.Μ.
στ)Να επιλέξει νέο Ελεγκτικό Συμβούλιο
Για τη σύνταξη αυτού του σχεδίου κανονισμού λάβαμε υπόψη τα παρακάτω κριτήρια:
1. Τη δημοκρατική λειτουργία σε όλες τις εκφάνσεις του Μετώπου.
2. Τη πιο μεγάλη δυνατή αντιπροσώπευση του συνόλου των οργανωμένων μελών του.
3. Τη πιο πλατιά δυνατή συμμετοχή στο προσυνεδριακό διάλογο.
4. Το χρόνο που έχουμε στη διάθεσή μας.
ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΥ 2ουΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΜ
2.1. Χώρος και Ημερομηνία Διεξαγωγής του Συνεδρίου.
Το 2οΣυνέδριο του Ε.Πα.Μ. θα διεξαχθεί από την Παρασκευή 31η Μαΐου 2012, έως και τη Κυριακή 2 Ιουνίου 2013, δηλαδή θα διαρκέσει τρεις (3) ημέρες.
Ο χώρος του Συνεδρίου είναι υπό διερεύνηση
Η ώρα έναρξης είναι η 16:00της Παρασκευής 31ηςΜαΐου 2013.
2.2. Τεχνική Προετοιμασία.
Επειδή το Συνέδριο θα συνέλθει στη περιοχή της Αττικής, αποφασίσθηκε να συγκροτηθεί Γραμματεία του Β΄ Συνεδρίουαπό μέλη των οργανώσεων της Αττικής που θα αυτοπροταθούν με βάση τις δυνατότητες τους (επαγγελματική κατάρτιση κτλ.), η οποία θα αναλάβει να διεκπεραιώσει τη διεξαγωγή του Συνεδρίου σε όλες τις τεχνικές του λεπτομέρειες, όπως π.χ. τις διαπιστεύσεις, τη διακίνηση και τη διαμονή, ή τη φιλοξενία των μελών που προέρχονται από τη Περιφέρεια, την επικοινωνία, την περιφρούρηση κτλ. Σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος έχει ήδη σταλεί στους πυρήνες, αλλά επισυνάπτεται μαζί με τον παρόντα κανονισμό. Επίσης τέθηκε σε λειτουργία και το παρακάτω mailepam.synedrio@gmail.comστο οποίο και πρέπει να απευθύνονται οι πυρήνες και τα μέλη για όλα τα θέματα που αφορούν στο συνέδριο.
2.3.Αντιπροσωπευτικότητα.
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί δι΄ αντιπροσώπων που θα εκλεγούν από τους κατά τόπους πυρήνες με κανόνα όπως προβλέπεται στο α. 30του καταστατικού. Η πρόταση για εντελώς ανοικτό Συνέδριο με τη συμμετοχή όλων των μελών που θα ήθελαννα συμμετέχουν, εκτός του ότι δεν προβλέπεται από το καταστατικό και πέραν των πρακτικών ζητημάτων διαθεσιμότητας χώρου, χρόνου και κόστους, έχει και ουσιαστικά προβλήματα μιας και στερεί από τους πυρήνες τη διαδικασία της εκλογής των περισσότερο άξιων συναγωνιστών που αποστέλλονται στο συνέδριο αναλαμβάνοντας την ευθύνη της εκπροσώπησης του πυρήνα τους , θέτοντας τον εαυτό τους στη διάθεση του μετώπου, για την εκλογή τους στο νέο Ε.Σ.Σ. και τα όργανα του ΕΠΑΜ. Στερεί ακόμα από το μέτωπο αυτό το φιλτράρισμα πρωτογενώς στον πυρήνα, όπου όλοι γνωρίζονται καλύτερα και ο καθένας κρίνεται από τους συναγωνιστές του στη βάση της προσφοράς και των δυνατοτήτων του. Η καθολική συμμετοχή στο συνέδριο χωρίς κανόνα αντιπροσώπευσης είναι και ετεροβαρής μιας και οι πυρήνες εκτός Αττικής δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να έλθουν μαζικά στο συνέδριο. Έτσι το συνέδριο θα κατέληγε να αποτελείται στη μεγάλη του πλειοψηφία από αντιπροσώπους των πυρήνων της Αττικής.
2.4. Εκλογή Αντιπροσώπων.
2.4.1. Μέτρο Εκλογής Αντιπροσώπων.
Το εκλογικό μέτρο καθορίζεται με βάση τον αριθμό των εγγεγραμμένων μελών του Μετώπου, όπως προκύπτει αυτός από την ηλεκτρονική μας βάση. Η βάση θα «κλειδώσει» οριστικά το βράδυ της Κυριακής19 Μαΐου 2013και μέχρι το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου. Όποια νέα μέλη εγγραφούν στο διάστημα αυτό μέχρι και το Συνέδριο δεν θα συμμετάσχουν στη διεξαγωγή και τις εργασίες του Συνεδρίου.
Η πρόταση του Ε.Σ.Σ. για τον κανόνα είναι 1/3 τουλάχιστον.Κατά συνέπεια τίθεται προς διαβούλευση στους πυρήνες η επιλογή ενός μέτρου μεταξύ του 1/3 και 1/2. Δηλαδή ένας αντιπρόσωπος ανά τρία (3) εγγεγραμμένα μέλη μας (1/3) ή ένας αντιπρόσωπος ανά (2) εγγεγραμμένα μέλη μας (1/2)
Η γραμματεία εκτιμά ότι ο κανόνας 1/3είναι επαρκής για την αντιπροσώπευση των πυρήνων και τη διεξαγωγή ενός δημοκρατικού αλλά και αποτελεσματικού συνεδρίου. Αυτός ο κανόνας θα λειτουργήσει καλύτερα και ως προς την αναλογικά δικαιότερη γεωγραφική κατανομή των συνέδρων, με βάση και τις περιορισμένες δυνατότητες και των συναγωνιστών από μακρινές περιοχές αλλά και του κεντρικού ταμείου να καλύψουν τα έξοδα της μετακίνησης. Ακόμα θα περιορίσει σημαντικά τις γενικές δαπάνες (αίθουσα, υλικό) και θα επιτρέψει μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των συνέδρων στις εργασίες. Παρ’ oλαυτά η τελική επιλογή του κανόνα θα εξαρτηθεί από τη διαβούλευση και με τους πυρήνες για το θέμα.
2.4.2. Εκλογή Αντιπροσώπων σε ολομέλειες συγκροτημένων πυρήνων.
Οι κατά τόπους πυρήνες μετά το πέρας των συζητήσεων και των ψηφοφοριών, επί της θεματολογίας του Συνεδρίου, που θα διεξαχθούν όπως περιγράφεται παρακάτω στο αντίστοιχο άρθρο, θα συγκαλέσουν ειδική Συνέλευση όπου θα εκλεγούν οι αντιπρόσωποι των μελών του πυρήνα με βάση το μέτρο εκλογής που θα προκύψει κατόπιν της διαβούλευσης με τους πυρήνες και τους τομείς.
Για κάθε πυρήνα προκειμένου να εκλέξει αντιπροσώπους για το Συνέδριο στην αντίστοιχη συνέλευση πρέπει να υπάρχει απαρτία. Με παρόντα λιγότερα από τρία μέλη δεν εκλέγονται αντιπρόσωποι, ούτε υφίσταται απαρτία. Έτσι για κάθε πυρήνα ακολουθεί παράδειγμα ανάλογα με την τελική επιλογή του μέτρου που θα καταλήξει αμέσως μετά τη διαβούλευση για το θέμα μέχρι τηΜεγάλη Πέμπτη 2 Μαΐου.
ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΕΝΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΠΥΡΗΝΑ ΜΕ ΑΠΑΡΤΙΑ (50% ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ)
1/3 | 1/2 | ||
ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ | ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ | ΠΑΡΟΝΤΑ ΜΕΛΗ | ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ |
3-4 | 1 | 3-5 | 2 |
5-7 | 2 | 6-7 | 3 |
8-10 | 3 | 8-9 | 4 |
11-13 | 4 | 10-11 | 5 |
14-16 | 5 | 12-13 | 6 |
17-19 | 6 | 14-15 | 7 |
20-22 | 7 | 16-17 | 8 |
κ.ο.κ. Στη περίπτωση του μέτρου 1/3 τέθηκε ο διαιρετέος 6, 9, 12, 15, 18 στη μέση για καλύτερη προσέγγιση των δεκαδικών πηλίκων, ενώ στη περίπτωση του μέτρου 1/2 τέθηκε πρώτος ο ζυγός διαιρετέος μιας και οι αντιπρόσωποι θα είναι πολυπληθέστεροι.
Η επιλογή των υποψηφίων αντιπροσώπων γίνεται με προτάσεις, ή και αυτοπρόταση.
Μπορεί ένας πυρήνας να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα για κάποιον αντιπρόσωπό του και να τον προτείνει και για υποψήφιο για το Ε.Σ.Σ. εκθέτοντας και τους λόγους, μέσα από ένα σύντομο σκεπτικό που θα διαβαστεί στο συνέδριο. Αντίστοιχα ένας πυρήνας με απόφασή του μπορεί να ασκήσει κριτική σε κάποιο μέλος του απερχόμενου Ε.Σ.Σ. ζητώντας τη μη επανεκλογή του. Και αυτή η πρόταση και κριτική θα διαβαστεί στο συνέδριο.
2.4.3. Εκλογή Αντιπροσώπων από μέλη μη ενταγμένα σε πυρήνες.
Επειδή υπάρχουν περιοχές που δεν έχουν συσταθεί οργανωμένοι πυρήνες, αλλά υπάρχει αριθμός εγγεγραμμένων μελών, ή υπάρχουν μέλη που για οποιονδήποτε λόγο δεν έχουν ενταχθεί σε πυρήνες της περιοχής τους, υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής στην διαδικασία εκλογής με τους ακόλουθους εναλλακτικούς τρόπους.
α) Επικοινωνία με τη γραμματεία μελών epam.members@gmail.com, ή στα τηλέφωνα 210-3466224 (11:00-15:00) ή 6936763413για να πληροφορηθούν αν στη περιοχή τους λειτουργεί πυρήνας, έτσι ώστε να σπεύσουν να ενταχθούν, ή να μάθουν που υφίστανται πυρήνες σε γειτονικές περιοχές για να αποταθούν.
β) Να σπεύσουν άμεσα να ενταχθούν, έστω προσωρινά, σε γειτονικούς, προς τη περιοχή τους, πυρήνες που λειτουργούν. Οι πυρήνες αυτοί είναι υποχρεωμένοι να τους αποδεχθούν στη δύναμή τους με πλήρη δικαιώματα. Η πιστοποίηση των μελών αυτών θα γίνει με κατάθεση όλων των αναγκαίων στοιχείων, δηλαδή: Ονοματεπώνυμο, Πατρώνυμο, Διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμό δελτίου ταυτότητας και η διασταύρωση θα γίνει έγκαιρα και πριν την έναρξη της ψηφοφορίας στους πυρήνες μέσω της γραμματείας μελώνepam.members@gmail.com, ή με άλλο τρόπο που θα ανακοινωθεί.
γ) Αν είναι δύσκολη η ένταξη σε γειτονικό της περιοχής τους πυρήνα να επικοινωνήσουν επίσης με τη γραμματεία μελών epam.members@gmail.comπροκειμένου να έλθουν σε επαφή με άλλα εγγεγραμμένα μέλη της περιοχής τους, ώστε αν συγκεντρωθεί ένας αριθμός τουλάχιστον πέντε μελών να συγκροτήσουν άμεσα νέο πυρήνα και να προχωρήσουν μετά στις διαδικασίες προσυνεδριακού διαλόγου στην εκλογή αντιπροσώπων με τη περιγραφόμενη παραπάνω διαδικασία.
δ) Τέλος όλα όσα αναφέρονται στο σχέδιο κανονισμού ισχύουν και για τους πυρήνες του εξωτερικού που για τη συμμετοχή των αντιπροσώπων τους θα ληφθεί ειδική μέριμνα, εφόσον επιθυμούν και είναι εφικτό.
2.4.4. Εκλογή αντιπροσώπων.
Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο πρέπει να διαθέτουν υψηλό επίπεδο υπευθυνότητας, τη μαχητικότητα που αρμόζει στο κίνημά μας, συνέπεια λόγων και έργων απέναντι στα καθήκοντα που αναλαμβάνουν και να είναι σε θέση να υπερασπίζονται κατά τον καλύτερο τρόπο τις αρχές και τα προτάγματα του Ε.ΠΑ.Μ. Ο ρόλος του συνέδρου είναι ιδιαίτερα σοβαρός διότι αντιπροσωπεύει τον πυρήνα του και τους συναγωνιστές του. Γι΄ αυτό το λόγο οι σύνεδροι θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στην ενεργητική τους συμμετοχή ανελλιπώς σε όλες τις συνεδρίες, διαδικασίες, διάλογο και ψηφοφορίες που θα γίνουν.
2.4.5. Πιστοποίηση και διαπίστευση αντιπροσώπων – συνέδρων / εισηγητών.
Η διαδικασία του προσυνεδριακού διαλόγου και η εκλογή των αντιπροσώπων στους πυρήνες, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013
Την ημέρα της εκλογής των Αντιπροσώπων, ο συντονιστής πρέπει να έχει μαζί του εκτυπωμένο τον «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΣΥΝΕΔΡΩΝ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ» που θα αποσταλεί με e-mailστους πυρήνες από την Γραμματεία. Στον κατάλογο αυτό σημειώνεται ο Πυρήνας και ο Τομέας όπου ανήκει ο πυρήνας, η ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής των αντιπροσώπων, το σύνολο των εγγεγραμμένων μελών, ο μέγιστος αριθμός αντιπροσώπων, τα παρόντα κατά την ψηφοφορία μέλη και ο τελικός αριθμός των αντιπροσώπων. Επίσης συμπληρώνονται 3 λίστες με τα ονόματακαι τις υπογραφές: α) των εκλεγμένων αντιπροσώπων, β) των παρόντων κατά την ψηφοφορία μελών και γ) των παρατηρητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν.
Ο «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΕΔΡΩΝ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ» θα αποσταλεί το αργότερο μέχριτο Σάββατο 25 Μαΐουμε τους εξής τρόπους:
- ΠΥΡΗΝΕΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: Θα παραδοθεί αυτοπροσώπως από μέλος του πυρήνα το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ με τις υπογραφές στα κεντρικά γραφεία του Ε.ΠΑ.Μ. στη Σφακτηρίας.
- ΠΥΡΗΝΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ: Εναλλακτικά: α) Θα αποσταλεί με κούριερ το ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ με τις υπογραφές στα κεντρικά γραφεία του Ε.ΠΑ.Μ. Σφακτηρίας 23, Κεραμεικός ή β) Θα αποσταλεί σκαναρισμένο το πρωτότυπο σε ηλεκτρονική μορφή στην Γραμματεία του Συνεδρίου (epam.synedrio@gmail.com) και το πρωτότυπο θα παραδοθεί πριν αρχίσει το Συνέδριο στη Γραμματεία που θα λειτουργεί στο χώρο του Συνεδρίου ΜΑΖΙ με τα διαπιστευτήρια των Συνέδρων και Παρατηρητών.
Την ίδια ημέρα της εκλογής των αντιπροσώπων, κάθε ένας από τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και παρατηρητές θα εφοδιαστεί από τους συντονιστές με ΑΤΟΜΙΚΗΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣγια το Συνέδριο (την οποία θα λάβουν οι πυρήνες με e-mailαπό την Γραμματεία του Συνεδρίου). Στην ΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣθα αναγράφονται τα πλήρη στοιχεία του Σύνεδρου ή Παρατηρητή, ο πυρήνας / τομέας, καθώς και – για στατιστικούς λόγους – στοιχεία της επαγγελματικής τους ιδιότητας και κατάστασης (πχ. Λογιστής με εξαρτημένη σχέση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, νυν άνεργος – πολιτικός μηχανικός εργαζόμενος στο Δημόσιο – ελεύθερος επαγγελματίας ψυχολόγος – νοσοκομειακός γιατρός καρδιολόγος, νυν συνταξιούχος, κλπ.) Την ΦΟΡΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ (η οποία θα καταγραφεί και στα πρακτικά της συνεδρίασης του πυρήνα) συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη από έναν από τους συντονιστές του πυρήνα θα φέρει μαζί του ο αντιπρόσωπος ή ο παρατηρητής για τη τελική του διαπίστευση στο χώρο του Συνεδρίου.
Με τον παραπάνω τρόπο εξασφαλίζεται η διασταύρωση των στοιχείων των συμμετεχόντων συνέδρων και παρατηρητών και γίνεται δυνατή η ασφαλής τους διαπίστευση στο χώρο του Συνεδρίου.
2.4.6. Υποχρεώσεις υποψηφίων αντιπροσώπων.
Όλοι οι υποψήφιοι αντιπρόσωποι, οφείλουν πολύ σύντομα, κατά τις σχετικές συνελεύσεις των πυρήνων, να τοποθετηθούν καταθέτοντας την πολιτική τους σκέψη, την αντίληψη τους για τη πορεία του μετώπου, τη δράση του ΕΣΣ και των οργάνων αλλά και τα θέματα που αφορούν στη στρατηγική και στην τακτική του ΕΠΑΜ και τη θεματολογία του συνεδρίου , ώστε όλα τα μέλη του πυρήνα να έχουν σαφή εικόνα για την πολιτική προσωπικότητα όσων στείλουν να τους αντιπροσωπεύσουν στο κορυφαίο όργανο του Ε.ΠΑ.Μ.
Οι αντιπρόσωποι μεταφέρουν στο συνέδριο τόσο τις απόψεις των μελών των πυρήνων τους όσο και τις προσωπικές τους απόψεις συμμετέχοντας ενεργά στις συλλογικές – συνθετικές διεργασίες του Συνεδρίου.
Με την ευκαιρία προτρέπουμε τις συνελεύσεις των πυρήνων, ιδιαίτερα της περιφέρειας, να αποφύγουν να θέσουν ως κριτήριο για την εκλογή των αντιπροσώπων την οικονομική τους δυνατότητα να καλύψουν μόνοι τους τα έξοδα ή το ποιος έχει το χρόνο γιατί δεν έχει παιδιά ή είναι συνταξιούχος. Πρωταρχικό κριτήριο πρέπει να είναι η αγωνιστική τους διάθεση, η διαδρομή τους όλο αυτό το χρόνο από το 1οσυνέδριο μέχρι σήμερα , στον πυρήνα και στους αγώνες, η πολιτική τους σκέψη και ικανότητα.
Τα έξοδα για τη μετακίνηση, εάν δεν έχει τη δυνατότητα κάποιος αντιπρόσωπος να τα επωμισθεί ο ίδιος, να καλυφθούν συλλογικά, είτε από τον πυρήνα, είτε από το κεντρικό ταμείο του συνεδρίου μετά από αίτημα του πυρήνα. Επίσης, ο πυρήνας πρέπει να βοηθήσει συλλογικά αυτές τις 3-4 μέρες, ακόμα και με την αναπλήρωση υποχρεώσεων όπως τη φροντίδα των παιδιών ή ενός υπερήλικα γονέα, ώστε να διευκολυνθεί η μετακίνηση των εκλεγμένων συνέδρων.
Συναγωνίστριες και συναγωνιστές να εκλέξετε στο συνέδριο αυτούς που εσείς οι ίδιοι θεωρείτε καλύτερους επαμίτες και επαμίτισες άξιους να σας αντιπροσωπεύσουν και να εκλεγούν στα κεντρικά όργανα του μετώπου και να τους συμπαρασταθείτε με την αλληλεγγύη σας για να τα καταφέρουν.
2.4.7. Διαδικασία της ψηφοφορίας για την εκλογή των αντιπροσώπων.
Με τη ψηφοφορία θα επιλεγούν ως αντιπρόσωποι κάθε πυρήνα αυτοί που θα έχουν συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων κατά προτεραιότητα και μέχρις ότου συμπληρωθεί ο αριθμός των προβλεπομένων αντιπροσώπων, με βάση τον αριθμό των παρόντων μελών και του εκλογικού μέτρου, όπως ακριβώς προβλέπεται παραπάνω, στο άρθρο 2.4.2.του παρόντος.
Στο ενιαίο ψηφοδέλτιο που καταρτίζεται σε κάθε πυρήνα με βάση την λίστα μελών και φίλων που θα έχουν ζητήσει και θα λάβουν από την Γραμματεία Μελών (epam.members@gmail.com) από την προηγούμενη μέρα, καταγράφονται τα ονόματα όλων των υποψηφίων και το κάθε μέλος μπορεί να ψηφίσει θέτοντας τόσους σταυρούς μέχρι το μέγιστο αριθμό αντιπροσώπων που μπορεί να εκλέξει ο πυρήνας. Δηλαδή σε πυρήνα με 20 έως 22 μέλη που εκλέγει 7 αντιπροσώπους οι σταυροί είναι από 0 έως 7. Προτείνουμε οι προτάσεις και η υποστήριξή τους, ή η πιθανές αντιρρήσεις για κάποιον προτεινόμενο και η κριτική, να είναι σε ανοικτό διάλογο και συζήτηση. Η διαδικασία της ψηφοφορίας προτείνουμε να είναι μυστική.
2.4.8. Παρατηρητές.
Ως παρατηρητές, χωρίς δικαίωμα λόγου και ψήφου, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή όλα τα μέλη των πυρήνων που επιθυμούν. Οι παρατηρητές δηλώνουν την πρόθεσή τους να παρακολουθήσουν το συνέδριο στους πυρήνες τους και οι συντονιστές συμπληρώνουν τα ονόματα στους (με τις υπογραφές τους) στον «ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΟ ΚΑΤΑΛΟΓΟ ΣΥΝΕΔΡΩΝ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΩΝ» που θα αποστείλουν στη γραμματεία του β΄ συνεδρίουτο αργότερο έως τις 25 Μαΐου 2013. Η γραμματεία του συνεδρίου καταρτίζει την συνολική κατάσταση των παρατηρητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν, εκτιμά πόσους παρατηρητές έχει την αντικειμενική δυνατότητα να φιλοξενήσει το Συνέδριο και ειδοποιεί τους πυρήνες. Οι παρατηρητές από την περιφέρεια θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιοι ή οι πυρήνες τους για τα έξοδα μεταφοράς και διαμονής τους.
2.4.9. Τα μέλη των κεντρικών Οργάνων
Τα μέλη των κεντρικών Οργάνων του Ε.ΠΑ.Μ., επειδή οφείλουν να λογοδοτήσουν στο Ανώτατο Σώμα του Μετώπου, μπορούν να συμμετέχουν σ’ αυτό είτε ως παρατηρητές με δικαίωμα λόγου, είτε ως σύνεδροι. Προκειμένου να έχουν δικαίωμα ψήφου στις διαδικασίες του συνεδρίου και εκλογής στα κεντρικά όργανα του Ε.Πα.Μ.,όπως αυτά θα διαμορφωθούν με βάση το καταστατικό που θα ψηφιστεί, θα πρέπει να εκλεγούν κανονικά ως σύνεδροι από τους πυρήνες τους, όπως ακριβώς προβλέπεται και για όλα τα υπόλοιπα μέλη.
3. Ημερήσια Διάταξη Συνεδρίου.
Η ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συνεδρίου παραμένει ανοικτή προς συμπλήρωση της θεματολογίας κατόπιν και των προτάσεων που θα υποβληθούν από τους πυρήνες στη γραμματεία του β΄ συνεδρίου μέχρι την Πέμπτη 23 Μαΐου 2013.
Οι προτάσεις των πυρήνων για συγκεκριμένο θέμα που θα πρέπει κατά την εκτίμησή τους να προστεθεί στην Ημερησία Διάταξη, θα υποβληθούν με αναλυτικό υπόμνημα - εισήγηση, έτσι ώστε τα μέλη της γραμματείας να προχωρήσουν στη κωδικοποίηση των θεμάτων και τη προσθήκη τους στη θεματολογία των συζητήσεων, και να τα παραδώσουν στο Προεδρείο του Συνεδρίου. Η θεματολογία θα οριστικοποιηθεί με ψηφοφορία της ημερήσιας διάταξης στο Συνέδριο.
Υπενθυμίζουμε όμως ότι τα βασικά θέματα που θα πραγματευτεί και θα αποφασίσει το Συνέδριο σύμφωνα και με το καταστατικό θα είναι:
α) Η στρατηγική και η τακτική του Μετώπου μπροστά στις νέες εξελίξεις.
Σε αυτό το θέμα εντάσσονται όλες οι προτάσεις για την πολιτική του Μετώπου, όπως η πολιτική των συμμαχιών με άλλες δυνάμεις και κινήματα καθώς καιτα κριτήρια και οι προϋποθέσεις συμμετοχής ή μη του ΕΠΑΜ απέναντι σε ενδεχόμενες εκλογές.
β) Τροποποίηση του Καταστατικού του μετώπου, προκειμένου να διορθωθούν πιθανές ελλείψεις και αστοχίες που έχουν εντοπισθεί και να προταθούν οι συγκεκριμένες αλλαγές, ώστε να αποσαφηνίζεται πλήρως η οργανωτική του δομή, ως Μέτωπο σε παράταξη μάχης πλάι στο δοκιμαζόμενο Ελληνικό Λαό για την εκπλήρωση των βασικών του προταγμάτων, όπως έχουν καθορισθεί στην ιδρυτική συνδιάσκεψη. Εφόσον το καταστατικό τροποποιηθεί, θα τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την ψήφισή του ώστε να εκλεγούν τα νέα κεντρικά όργανα σύμφωνα με τις διατάξεις του.
γ) Οργανωτικές προτάσειςπου δεν συνιστούν απαραίτητα καταστατικές διατάξεις και στοχεύουν στη βελτίωση της λειτουργίας του Μετώπου ή στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικονομικών στους πυρήνες τους τομείς και τα όργανα όπως θα αποφασισθούν.
ΘΕΜΑΤΙΚΕΣ ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Για τη διευκόλυνση των εργασιών του συνεδρίου η γραμματεία θα συγκροτήσει δύο θεματικές ομάδες εργασίας που θα συγκεντρώσουν και θα ταξινομήσουν τις προτάσεις που θα κατατεθούν στον προσυνεδριακό διάλογο. Η σύνθεση αυτών των ομάδων στη διάρκεια του Συνεδρίου θα αποφασιστεί και θα επικυρωθεί αμέσως μετά την έναρξη του συνεδρίου και την οριστικοποίηση της ημερήσιας διάταξης, είτε με συμπλήρωση, είτε με αντικατάσταση μελών των ομάδων που συμμετείχαν σε αυτές πριν το Συνέδριο. Τα μέλη των ομάδων θα συνεχίσουν τη δουλειά τους και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παράλληλα με αυτό. Οι ομάδες εργασίας θα επεξεργασθούν και θα ομαδοποιήσουν τις συναφείς και συγκλίνουσες προτάσεις προκειμένου να διευκολύνουν τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών. Οι προτεινόμενες ομάδες εργασίας είναι:
Α’ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ: Για τη στρατηγική και την τακτική του Μετώπου
Β’ ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ: Για το καταστατικό και για τις προτάσεις σχετικά με οργανωτικά και οικονομικά θέματα.
Τα μέλη όλων των πυρήνων καλούνται να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στις ομάδες εργασίας στη Γραμματεία του Συνεδρίου (epam.synedrio@gmail.com) το αργότερο μέχρι την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τις αργίες του Πάσχα.
3.1. Με δεδομένα τα παραπάνω το πρόγραμμα των εργασιών του 2ου Συνεδρίου του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου καθορίζεται αρχικάως εξής:
Παρασκευή 31-5-2013
3.1.1. Υποδοχή – Διαπίστευση συνέδρων - Έναρξη Εργασιών
3.1.2. Σύντομος εναρκτήριος χαιρετισμός από τη Γραμματεία Συνεδρίου
3.1.3. Χαιρετισμοί από προσωπικότητες και άλλες πολιτικές συλλογικότητες, οργανώσεις, κόμματα που θα προσκληθούν και θα επιθυμούν να χαιρετήσουν.
3.1.4. Εκλογή του Προεδρείου σύμφωνα με τα προβλεπόμενα παρακάτω.
3.1.5. Οριστικοποίηση της Ημερήσιας Διάταξης με ψηφοφορία από το σώμα του Συνεδρίου.
3.1.6. Επικύρωση με συμπλήρωση ή αντικατάσταση των μελών των βασικών θεματικών ομάδων εργασίας του Συνεδρίου που θα επεξεργαστούν και θα καταθέσουν τις τελικές προτάσεις προς ψήφιση.
3.1.7. Απολογισμός των δύο κεντρικών Οργάνων του Μετώπου, του Ελεγκτικού Συμβουλίου και της Οικονομικής Επιτροπής.
3.1.7.1. Σύντομος απολογισμός των διαφόρων επιτροπών (επικοινωνίας, ΕΜΙΑΛ, ΕΝΑ, κτλ.)
Σάββατο 1-6-2013
3.1.8. Συζήτηση (ερωτήσεις/τοποθετήσεις) επί του Απολογισμού, ψήφιση ή καταψήφισή του.
3.1.9. Κεντρική εισήγηση της Π.Γ. για τη στρατηγική του Μετώπου και του Ο.Γ. για την οργανωτική δομή (σύμφωνα με τις αποφάσεις του τελευταίου ΕΣΣ και επικαιροποιημένες μετά τον προσυνεδριακό διάλογο).
3.1.10. Συζήτηση (ερωτήσεις/τοποθετήσεις) για όλα τα ανωτέρω θέματα.
Κυριακή 2-6-2013
3.1.10. Συνέχεια της συζήτησης.
3.1.11. Εισήγηση από αντιπροσώπους των επί μέρους ομάδων εργασίας του συνεδρίου και τελικές ψηφοφορίες για όλα τα θέματα.
3.1.12. Ψηφίσματα.
3.1.13. Εκλογή τακτικών Κεντρικών Συντονιστικών Οργάνων του Μετώπου, όπως αυτά θα έχουν διαμορφωθεί και θα προβλέπονται από το ήδη εγκεκριμένο και τροποποιημένο καταστατικό (εφ’ όσον υπάρξουν τροποποιήσεις).
3.1.14. Λήξη των εργασιών του Συνεδρίου
4. Εκλογή Προεδρείου.
Το Προεδρείο προτείνεται να είναι δεκαπενταμελές και θα υπάρξει αρχική πρόταση από τη γραμματεία β συνεδρίου. Η τελική διαμόρφωση του Προεδρείου ανήκει αποκλειστικά στην αρμοδιότητα του σώματος του συνεδρίου. Η ψηφοφορία θα είναι ανοικτή με ανάταση χειρός και θα εκλεγούν επίσης πέντε (5) αναπληρωματικά μέλη.
Η Γραμματεία του Β΄ Συνεδρίου
Αθήνα 27/4/2013
Για τα οικονομικά του ΕΠΑΜ
Το ΕΠΑΜ λειτουργεί με μοναδικά έσοδα τις συνδρομές των μελών του. Δεν έχει άλλα έσοδα ή χορηγούς. Τα έξοδα που θα έπρεπε να καλυφθούν από το 10% των συνδρομών είναι:
1. Λειτουργικά έξοδα των κεντρικών γραφείων Σφακτηρίας 23 όπου συνεδριάζουν η Π.Γ. το Ο.Γ. και όλες οι επιτροπές και είναι η επίσημη έδρα του Μετώπου.
2. Μέρος των εξόδων για μετακινήσεις του γενικού γραμματέα και άλλων μελών ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό μιας και δεν υπάρχουν παντού πυρήνες ή δεν έχουν πάντα την οικονομική δυνατότητα να καλύψουν τα έξοδα.
3. Κατασκευαστικά και λειτουργικά έξοδα για το στούντιο του ραδιοφώνου που φτιάχνουμε.
4. Εκτυπώσεις αφισών φυλλαδίων κλπ για κεντρικές δράσεις.
5. Μεγάλες κεντρικές δραστηριότητες όπως η περσινή συμμετοχή στις εκλογές.
Σας πληροφορούμε πως μόνο το 1/4 των πυρήνων έχουν συνεισφέρει το 10% μια ή δυο ή το πολύ 3 φορές και όχι τακτικά για το διάστημα από τον Ιούνιο 2011 μέχρι τώρα. Εξ αιτίας της μη ανταπόκρισης των περισσοτέρων πυρήνων στην καταστατική τους υποχρέωση, προέκυψε η ανάγκη για την έκτακτη εισφορά των 30€ ανά πυρήνα για τον ραδιοφωνικό σταθμό. Αλλά και αυτή η εισφορά έχει καλυφθεί μόνο από τους μισούς πυρήνες. Έτσι η συμμετοχή των πυρήνων μας στα οικονομικά των κεντρικών δράσεων είναι ετεροβαρής και άδικη για εκείνους τους πυρήνες που συνεισφέρουν, ενώ άλλοι πυρήνες κρατούν το 10% των συνδρομών για τα δικά τους έξοδα ή πάλι δεν εισπράττουν καθόλου συνδρομές από τα μέλη τους. Δηλαδή υπάρχουν μέλη μας που μπορεί να μην δίνουν στον πυρήνα τους ούτε το αντίτιμο δύο καφέδων το μήνα.
Με την ευκαιρία παραθέτουμε δυο άρθρα του καταστατικού που ψηφίσαμε στο 1οσυνέδριο.
Άρθρο 21
Όλοι οι πυρήνες του Ε.ΠΑ.Μ.υποχρεούνται να ενημερώνουν την κεντρική βάση δεδομένων με τα εγγεγραμμένα μέλη τους και να αποδίδουν στο κεντρικό ταμείο το 10% των μηνιαίων εσόδων τους.
Τόσο η κεντρική βάση δεδομένων με τα εγγεγραμμένα μέλη του Ε.ΠΑ.Μ., όσο και το κεντρικό
ταμείο βρίσκονται στην αποκλειστική ευθύνη του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου του Ε.ΠΑ.Μ.
Τα έξοδα του τομέα αναλαμβάνουν οι πυρήνες.
Άρθρο 22
Πυρήνας που αρνείται να αποδώσει τα προβλεπόμενα στο κεντρικό ταμείο, τίθεται εκτός
Ε.ΠΑ.Μ. και διαλύεται με ευθύνη του Εθνικού Συντονιστικού Συμβουλίου χωρίς δικαίωμα προσφυγής.
Υπάρχει το ενδεχόμενο να τεθεί στο συνέδριο, από έναν σύνεδρο, κατά πόσο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι από έναν πυρήνα είναι ταμειακά εντάξει απέναντι στο μέτωπο ή αν ο πυρήνας από τον οποίο προέρχονται έχει αποδώσει το 10%. Τότε οι σύνεδροι θα κληθούν να υπερψηφίσουν μια αντικαταστατική απόφαση προκειμένου να παραμείνουν αυτοί οι αντιπρόσωποι στο συνέδριο. Αυτά τα αναφέρουμε προκειμένου να κατανοηθεί η σημασία των παραπάνω διατάξεων του καταστατιού και η ισότιμη τήρησή τους. Καλούμε τους πυρήνες που δεν έχουν ποτέ μέχρι σήμερα αποδώσει το 10% να φροντίσουν να το καλύψουν έστω και αναδρομικά όσο μικρό και αν είναι αυτό το ποσόν, ώστε να αποκαταστήσουν εν μέρει τη δίκαιη κατανομή των συνεισφορών των μελών και των πυρήνων.
Ο στόχος – πλάνο για την οικονομική εξόρμηση για το συνέδριο καθορίσθηκε από το τελευταίο ΕΣΣ στα 30.000€. Αυτό το ποσόν δεν αφορά αποκλειστικά και μόνο στα έξοδα για το συνέδριο (αίθουσα, υλικό, κάλυψη μετακινήσεων συνέδρων που δεν έχουν τη δυνατότητα, αφίσες κλπ.) Κατά πολύ περισσότερο αφορά σε μέρος του ετήσιου προϋπολογισμού για τα λειτουργικά έξοδα των κεντρκών γραφείων, του ραδιοφώνου, τις μετακινήσεις-περιοδείες, αλλά και για να υπάρξει ένα αρχικό ποσόν για να προγραμματισθούν σημαντικές κεντρικές δράσεις.
Ταυτόχρονα αποτελεί πρωταρχικά πολιτικό στόχο – κίνητρο για κάθε πυρήνα και για κάθε μέλος όχι για να τα βάλει από τη τσέπη του, αλλά να βγει και να μιλήσει στον κοινωνικό του περίγυρο για το ΕΠΑΜ. Συνεπώς αυτός ο στόχος είναι πολιτικός, για να ενεργοποιήσει τους πυρήνες ώστε μέσα από πρωτότυπες πολιτικές δράσεις να ανοίξουν τον προσυνεδριακό διάλογο στη κοινωνία και να ζητήσουν από τους φίλους του ΕΠΑΜ του κάθε πυρήνα να στηρίξουν τη δράση μας.
Γι αυτό το σκοπό πρέπει να διακινηθούν ευρύτατα τα κουπόνια που μετά την ετήσια καταγραφή τους ξαναμοιράζονται στους πυρήνες και τα μέλη.
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές να έχουμε ΟΛΟΙ ένα μπλοκάκι μαζί μας, να μιλήσουμε για το ΕΠΑΜ και για τον αγώνα μας, να οργανώσουμε τη συμμετοχή των συμπατριωτών μας στον προσυνεδριακό μας διάλογο μέσα από συσκέψεις με φίλους και να ζητήσουμε την οικονομική τους ενίσχυση, μιας και εμείς άλλους πόρους δεν έχουμε παρά το Λαό μας.
ΕΝΤΥΠΟ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ 2ουΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΑΜ
Συμπληρώστε τα προσωπικά σας στοιχεία με κεφαλαία γράμματα
(όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά)
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ
Ονοματεπώνυμο | |
Πυρήνας ΕΠΑΜ / Τομέας ΕΠΑΜ | |
Περιοχή Κατοικίας | |
E-mail | |
Τηλέφωνο Σταθερό: | |
Κινητό+ Πάροχος: | |
Διαθεσιμότητα - Περιγράψτε τη διαθεσιμότητά σας ( χρονικά ) για συμμετοχή στην οργάνωση |
Συμπληρώστε τον πίνακα ειδικοτήτων που ακολουθεί ως εξής:
α)Τσεκάρετε (με Χ) το αντίστοιχο κουτάκι στη στήλη (Α) δεξιά από την ειδικότητα/υπηρεσία/παροχή, στην οποία μπορείτε να συνεισφέρετε
β)Τσεκάρετε (με Χ) το αντίστοιχο κουτάκι στην στήλη (Β)δεξιά, αν είστε επαγγελματίας στην αντίστοιχη ειδικότητα
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ/ΥΠΗΡΕΣΙΑ/ΠΑΡΟΧΗ | ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ | Α | Β |
ΓΕΝΙΚΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ | Γενική Υποστήριξη (π.χ. Μεταφορές, Κυλικείο, κλπ.) | ||
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ | Για την προετοιμασία και κατά τη διάρκεια συνεδρίου | ||
ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΣ | Προμήθεια Γραφικής Ύλης | ||
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ | Άτομα με αντίστοιχη Επαγγελματική Εμπειρία | ||
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ | Στελέχωση Τμήματος Επικοινωνίας | ||
ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ (ήχος, εικόνα, φωτισμός, Η/Υ) | Επαγγελματίες για την προμήθεια και υποστήριξη Οπτικοακουστικού Εξοπλισμού | ||
ΤΕΧΝΙΚΟΙ ΟΠΤΙΚΟΑΚΟΥΣΤΙΚΩΝ | Εγκατάσταση & Χειρισμός οπτικοακουστικών | ||
ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΙ | Επάνδρωση Τεχνικής Ομάδας | ||
ΚΑΜΕΡΑΜΕΝ | Βιντεοσκόπηση Συνεδρίου | ||
ΚΑΤΟΧΟΙ – ΙΧ / ΒΑΝ | Διάθεση του ΙΧ τους για Μεταφορά Υλικού – Εξοπλισμού στη διάρκεια της οργάνωσης | ||
ΚΑΤΟΧΟΙ ΙΧ | Διάθεση του ΙΧ τους για Μεταφορά Συνέδρων εντός Αθηνών | ||
ΚΑΤΟΧΟΙ ΤΑΧΙ | Μεταφορά Συνέδρων εντός Αθηνών | ||
ΚΑΤΟΧΟΙ - ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ | Για ταχυμεταφορές, εξυπηρετήσεις, στη διάρκεια της οργάνωσης και του Συνεδρίου | ||
ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ/ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ | Διαμονή Συνέδρων | ||
ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ | Προμήθεια Εισιτηρίων – Διαχείριση μετακινήσεων εκτός Αθηνών | ||
ΤΥΠΟΓΡΑΦΟΙ | Εκτύπωση υλικού | ||
ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ / Πόσα άτομα ; | Φιλοξενία Συνέδρων από την Επαρχία Άτομα: ………………. | ||
Άλλο ( Τι ; ) |
Συμπληρώστε το παρακάτω πεδίο με μια συνοπτική περιγραφή της επαγγελματικής σας εμπειρίας ή των δεξιοτήτων σας, αν θεωρείτε σημαντική την πληροφορία αυτή για την ένταξη σας στη σωστή ομάδα εργασίας για την διοργάνωση του συνεδρίου.
Αποστείλατε την φόρμα συμπληρωμένη στο e-mailτης Γραμματείας του Συνεδρίου:
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ
Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΤΟΥ Β’ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ
___________________________________________________________________________________