Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

To ηλεκτρονικό χρήμα ήρθε στην Αθήνα

$
0
0
Δοκιμαστικά σ'ένα σημείο στην πρωτεύουσα, έχει εγκατασταθεί ΑΤΜ για bitcoins...
Οσοι γνωρίζουν καλά την αγορά των κρυπτογραφημένων νομισμάτων ισχυρίζονται ότι τα bitcoins και litecoins δεν επηρεάζονται από γεγονότα όπως ο δανεισμός της ελληνικής οικονομίας.
Το νέο νόμισμα, που αλλάζει όχι απλώς την παγκόσμια αγορά, αλλά την ίδια τη...
νοοτροπία μας για τον κόσμο, έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της Deutsche Bank.
Η γερμανική τράπεζα σκέφτεται σοβαρά να βάλει ανταλλακτήριο και ΑΤΜ για το κρυπτογραφημένονόμισμα, της ισπανικής εταιρείας bitchain.

Ηδη ΑΤΜ για bitcoins βρίσκονται σε διάφορα σημεία της Ιβηρικής Χερσονήσου, αλλά και δοκιμαστικά σε ένα σημείο στην Αθήνα, της Κίνας όπου έχει εγκατασταθεί ο μεγαλύτερος υπολογιστής εξόρυξης... νομισμάτων και φυσικά των ΗΠΑ όπου οι συναλλαγές σε bitcoins και τα καταστήματα που τα χρησιμοποιούν πολλαπλασιάζονται.

Τι είναι το bitcoin

Ηλεkτρονικό νόμισμα bitcoin dreamstime

To bitcoin είναι μια μορφή ψηφιακού νομίσματος που δημιουργήθηκε ηλεκτρονικά. Παράγεται από τους «miners» οι οποίοι προσπαθούν να λύσουν έναν πολύπλοκο αλγόριθμο και ανταμείβονται με bitcoins.

Στην αρχή υπήρξε προσπάθεια να γίνεται η παραγωγή τους από οικιακούς υπολογιστές, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται πλέον ανέφικτο αφού απαιτείται μεγάλης ισχύος υπολογιστική δύναμη για τέτοιου είδους... εξορύξεις.

Ετσι οι περισσότεροι χρήστες bitcoins μετατρέπονται και σε επενδυτές αγοράζοντας τα κρυπτογραφημένα νομίσματα από συγκεκριμένες διευθύνσεις του Ιντερνετ.

Το bitcoin αποτελεί το πρώτο παράδειγμα μιας αναπτυσσόμενης κατηγορίας των χρημάτων που είναι γνωστή ως cryptocurrency.

Δημιουργείται ψηφιακά από μια κοινότητα ανθρώπων, ενώ ο αριθμός τους φαίνεται ότι είναι πεπερασμένος.

Το πρωτόκολλο bitcoin ορίζει ότι μόνο 21 εκατομμύρια bitcoins μπορούν να δημιουργηθούν από τους «miners».

Ωστόσο, αυτά τα νομίσματα μπορούν να χωριστούν σε μικρότερα τμήματα (το μικρότερο ποσό που διαιρείται είναι 1/100.000.000 του bitcoin και ονομάζεται «satoshi»).

Το πιο ενδιαφέρον απ'όλα είναι πως οι συναλλαγές του νέου νομίσματος γίνονται απόλυτα ανώνυμες. Οι χρήστες μπορούν να κατέχουν πολλές διευθύνσεις bitcoin και δεν συνδέονται με ονόματα, διευθύνσεις ή άλλες προσωπικές πληροφορίες.

Οι συμβατικές τράπεζες σας περνούν από αρκετές διαδικασίες για να ανοίξετε έναν τραπεζικό λογαριασμό. Ωστόσο, μπορείτε να ορίσετε μια διεύθυνση bitcoin σε δευτερόλεπτα, χωρίς ερωτήσεις και χωρίς καταβλητέα τέλη.

Στηρίζεται στα μαθηματικά.

Να διευκρινίσουμε εξ αρχής ότι το bitcoin δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί επίσημα από τις κυβερνήσεις και τις αρχές ως «νόμισμα».

Στην πράξη όμως, η πληρωμή με bitcoins δεν είναι διαφορετική από την αποδοχή πληρωμών σε άλλες μορφές, όπως μετρητά ή σε χρυσό ή με κάρτες δώρων ή σε ξένο νόμισμα.

Να... εξορύξει bitcoins ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις που δέχονται συναλλαγές και με bitcoins ή litecoins (1 litecoin +3,69 ευρώ) είναι ελάχιστες, όμως η δυναμική τους είναι μεγάλη.

Το Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, ένα εστιατόριο στην Αθήνα, ηλεκτρονικό κατάστημα με κάθε είδους συσκευές οικιακής χρήσης, ΚΤΕΟ, online ταξιδιωτικό γραφείο είναι μερικές όμως από τις εταιρείες που δέχονται συναλλαγές με bitcoins και litecoins.

«Μπορούμε να προσφέρουμε τεχνογνωσία έτσι ώστε ο Δήμος Θεσσαλονίκης να αξιοποιήσει τους ανενεργούς ή ημιενεργούς servers του προκειμένου να εξορύξουμε litecoins αρχικά», εξηγεί ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ, ένας από τους «Πειρατές στη Θεσσαλονίκη», μια δημοτική κίνηση που προσπάθησε να διεκδικήσει την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

«Μα και βέβαια, χρειάζεται να ακολουθήσουμε το παράδειγμα των παγκόσμιων ιδιωτικών κολοσσών που ξεκίνησαν να επενδύουν σε αυτόν τον τομέα. Σκοπός μας είναι να ξεκινήσουμε το μοντέλο από μικρότερη κλίμακα που είναι ο δήμος και να το επεκτείνουμε σε ολόκληρο το κράτος.

»Στην πρώτη φάση αυτού του σχεδίου θα μπορούσε το κράτος σίγουρα, αν όχι να κερδίσει χρήματα, τουλάχιστον να εξοικονομήσει χρήματα απλά ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων μεγάλων πόλεων παγκοσμίως... Χώρες όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ επενδύουν στο ελεύθερο δωρεάν ανοιχτό λογισμικό.

»Σίγουρα είναι δύσκολο για τον μέσο Ελληνα να πιστέψει ότι υπάρχουν χρήματα στους υπολογιστές και στο Ιnternet, αλλά μην ξεχνάτε ότι όλες οι μεγάλες αλλαγές και επαναστάσεις ξεκίνησαν από σχέδια σαν και αυτό που συζητάμε τώρα. Λίγοι πίστεψαν, ακόμη λιγότεροι επένδυσαν και πάρα πολλοί επωφελήθηκαν», αναλύει το μέλος των «Πειρατών της Θεσσαλονίκης».

Info

• bitcoinx.gr

youtube.com

efsyn.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles