Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Η ταμπέλα στην ΔΕΗ, η διοίκηση στους ιδιώτες

$
0
0

Δεν πουλάνε τη μικρή ΔΕΗ αλλά όλη την ΔΕΗ - Η Ελλάδα χάνει ενέργεια, γη, νερό και τα πάγια μένουν στο δημόσιο
Ξενοφώντας Ερμείδης
Φτάνει η ώρα που η κυβέρνηση, η οποία είχε ως παντιέρα την μη πώληση της "μικρής ΔΕΗ"να κάνει την μεγάλη υποχώρηση παραδίνοντας την μεγαλύτερη και σημαντικότερη περιουσία των Ελλήνων σε ιδιώτες. Ο υπουργός Ενέργειας, κ. Σκουρλέτης, προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι λέγοντας ότι τα δίκτυα μεταφοράς η κυβέρνηση παλεύει να μείνουν στο δημόσιο, αλλά το μέλλον της "μικρής ΔΕΗ"και εξ ολοκλήρου πλέον της ΔΕΗ δεν είναι καθόλου ευοίωνο.


Από τη μικρή ΔΕΗ, στη μεγάλη ΔΕΗ
Η πώληση τουλάχιστον του μισού ΑΔΜΗΕ είναι σίγουρη κι αυτό γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις έκαναν την προδοτική κίνηση για τον δημόσιο πλούτο των Ελλήνων να διαχωρίσουν την διαχείριση του δικτύου από την ΔΕΗ Α.Ε. Κάνοντας μία ξεχωριστή εταιρεία άνοιξαν την πόρτα σε ιδιώτες να μπουν στο παιχνίδι και αυτό που μπορεί να κάνει μόνο η κυβέρνηση είναι να κρατήσει την είσπραξη παγίων δίνοντας όλα τα υπόλοιπα στους νέους μνηστήρες.
Η νυν κυβέρνηση όμως κάνει τα πράγματα χειρότερα από τη μη πώληση της "μικρής ΔΕΗ"που δεν θέλει να την χρεωθεί ως δικό της επίτευγμα βάζοντας στο τραπέζι τα ισοδύναμα. Ποια είναι αυτά; Βάζει ως δικό της εναλλακτικό σχέδιο η ΔΕΗ να μπει σε ημι-ιδιωτικοποίηση στο μοντέλο ΝΟΜΕ που ισχύει στη Γαλλία. Με αυτόν τον τρόπο θα μπουν προς δημοπράτηση τα ορυχεία λιγνίτη αλλά και τα υδροηλεκτρικά φράγματα. Το μόνο που θα κρατηθεί κρατικό θα είναι οι είσπραξη παγίων, αλλά τα πάγια θα είναι ανάλογα της χρεοκοπίας της Ελλάδας και με αυτό τον τρόπο θα ανεβαίνουν όποτε θέλουν οι κυβερνώντες ενώ οι πολίτες δεν θα είναι αντιμέτωποι με μια ιδιωτική εταιρεία, αλλά με το πανίσχυρο Κράτος της εξουσίας των δανειστών. Με αυτό τον τρόπο οι δανειστές θα καταφέρουν να εισπράττουν ως δημόσιο αναγκαστικό χαράτσι το πάγιο από τους πολίτες το οποίο θα πηγαίνει για την κάλυψη κρατικών χρεών και την δημόσια περιουσία θα την υφαρπάξουν από την πίσω πόρτα εταιρείες επιλεγμένες από τους δανειστές.


ΔΕΗ για τα μάτια του κόσμου
Εξ ολοκλήρου η ΔΕΗ δεν θα έχει κανένα μετοχικό και διοικητικό δικαίωμα παρά μόνο θα έχει στην περιουσία της τα δίκτυα, ενώ όλη η διοίκηση (τιμές, εργοστάσια, πρώτη ύλη) πηγαίνει σε ιδιώτη. Βέβαια αυτό δεν είναι μία ιδέα της κυβέρνησης αλλά της Ε.Ε, η οποία απαιτεί μέσω Μνημονίου να διαχωριστεί η μεταφορά ενέργειας από την παραγωγή, κάτι που ισχύει και σε άλλα κράτη-μέλη της. Μέλημα της κυβέρνησης είναι η μεταφορά ενέργειας για να κρατάει τους πολίτες μέσω παγίων και μετρητών ρεύματος στο χέρι και μέσω της εφαρμογής ΝΟΜΕ την παραγωγή της ενέργειας να την έχει εξ ολοκλήρου ιδιώτης.
Στην Γαλλία το μοντέλο ΝΟΜΕ πέτυχε αλλά οι Γάλλοι δεν έχουν χάσει την δημόσια περιουσία τους κι αυτό γιατί το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής ενέργειας έρχεται από τα πυρηνικά εργοστάσια. Αντίθετα στην Ελλάδα η ενέργεια είναι απόλυτα συνυφασμένη με την γη (ορυχεία και αιολικά, φωτοβολταϊκα πάρκα) και το νερό. Ακόμα κι αν η κυβέρνηση καταφέρει να κρατήσει το όνομα της ΔΕΗ στην ουσία νερό, φράγματα, εκτάσεις λιγνίτης, παραποτάμιες, παραλίμνιες εκτάσεις ακόμα και βουνά που έχουν περιέλθει στην περιουσία της ΔΕΗ από την ώρα που έγινε Α.Ε, πηγαίνουν σε ξένα χέρια.
Το κόλπο της κυβέρνησης είναι ύπουλο. Βάζει την Δημόσια Επιχείρηση ως ταμπέλα για να μην υπάρξουν αντιδράσεις αλλά στην ουσία δίνει τα πάντα προς πώληση. Ένα κόλπο που πέτυχαν όλες οι κυβερνήσεις με τον πρώην δημόσιο ΟΤΕ, ο οποίος στην ταμπέλα έχει μείνει ως δημόσιος οργανισμός των Ελλήνων αλλά είναι εξ ολοκλήρου ιδιοκτησία της Ντόιτσε Τέλεκομ. Η διαφορά με τον ΟΤΕ είναι ότι οι Έλληνες έχουν χάσει μόνο τα χρήματα που επί δεκαετίες έδιναν στον δημόσιο οργανισμό, ενώ για τη ΔΕΗ η Έλληνες χάνουν τα τρις ευρώ που έχουν δώσει στην δημόσια υπηρεσία αλλά και τις δημόσιες εκτάσεις και δημόσιο νερό που έχουν περάσει στην ιδιοκτησία της ΔΕΗ Α.Ε.


ΔΕΗ δεν είναι μόνο ρεύμα
Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να σπάει την ΔΕΗ σε κομμάτια ανεξάρτητα μεταξύ τους έτσι ώστε να μπορεί να πουληθεί τμηματικά για να μην πάρει μυρωδιά ο Έλληνας ότι το ποτάμι ή τη λίμνη ή το βουνό που θεωρούσε δεδομένο ότι του ανήκει έχει περάσει ουσιαστικά στα χέρια διεθνών κορακιών με ελληνικές εταιρείες ως κάλυψη για να φαίνονται οι επενδύσεις - ξεπούλημα ως έργα εθνικής σημασίας.
Όσο εθνική είναι η ΔΕΗ Α.Ε άλλο τόσο εθνική περιουσία είναι η ελληνική ενέργεια μετά το Μνημόνιο 1. Αυτό αποδεικνύεται από την τελευταία κίνηση της ΔΕΗ Α.Ε να κατεβάσει τους διακόπτες στα αντλιοστάσια της Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης Ζακύνθου με αφορμή το χρέος των 50 εκατ. ευρώ. Η ΔΕΗ Α.Ε θα αφήσει χωρίς νερό ένα ολόκληρο νησί για τη μη σωστή διαχείριση της ΔΕΥΑΖ στέλνοντας μήνυμα ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί δημοτική επιχείρηση το νερό της Ζακύνθου. Ένας ιδιώτης μπορεί και εκεί να βάλει ένα "χέρι βοήθειας"όσον αφορά το νερό.
Η ΔΕΗ Α.Ε δεν είναι απλά ένας λογαριασμός που έρχεται στο σπίτι μας αλλά μια τεράστια μηχανή εθνικής σημασίας που όταν πουληθεί θα καταλάβουμε ότι το ακριβό ρεύμα και το πάγιο ήταν τελικά μηδαμινής σημασίας.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles