Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Πολυνομοσχέδιο λαιμητόμος στην κοινωνική ασφάλιση

$
0
0
ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Οι βουλευτές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψηφισαν χθες (Παρασκευή) ένα πολυνομοσχέδιο-λαιμητόμος , από αυτά για τα οποία διαμαρτυρόταν όταν ήταν στην αντιπολίτευση. (Οι «όψιμοι αντιμνημονιακοι» ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – Ποτάμι που το καλοκαίρι ψήφισαν τα μέτρα τώρα διαμαρτύρονται) Με το τερατούργημα αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα -Καμένου συνεχίζει στον αδιέξοδο δρόμο της επίθεσης στο λαϊκό εισόδημα και της πιστής εφαρμογής του μνημονίου που μόνο δεινά έχει φέρει στην κοινωνία μας. ΕΝΦΙΑ χωρίς έκπτωση ακόμα και για ερειπωμένα, περικοπή επιδομάτων και μη εξαίρεση από τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης ακόμα και για ΑμΕΑ, κατάργηση της σύνταξης για τους ανασφάλιστους υπερήλικες του ΟΓΑ, ουσιαστική κατάργηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, επαναφορά της προσωποκράτησης για ελεύθερους επαγγελματίες που έχουν οφειλές στα ταμεία τους και ξεπούλημα των πάντων για ένα κομμάτι ψωμί είναι λίγα από τα εγκληματικά μέτρα που με τη διαδικασία του επείγοντος καλούνται να ψηφίσουν, βουλευτές της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου. Μιας κυβέρνησης που ήρθε σαν η μοναδική ελπίδα για τον τόπο κι εξελίσσεται σαν κακός εφιάλτης!

Ιδιαίτερα με θλίψη και οργή διαπιστώνω ότι η νέα μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ καταργεί έναν – έναν τους νόμους που είχε ψηφίσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα των δανειστών που κατατέθηκε στη Βουλή καταργούνται οι ευνοϊκές για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους αντιμνημονιακές ρυθμίσεις, που περιλαμβάνονται στο νόμο 4331/2015, που είχα εισηγηθεί ως αρμόδιος τότε Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή και είχε ψηφιστεί στις 30-6-2015.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, καταργεί:

· Την χορήγηση και επαναχορήγηση των συντάξεων του ΟΓΑ ύψους 360 ευρώ σε ανασφάλιστους υπερήλικες έλληνες και ομογενείς.

· Την αποποινικοποίηση των οφειλών για ατομικές ασφαλιστικές εισφορές ελευθέρων επαγγελματιών στα ασφαλιστικά ταμεία τους. Έτσι επαναφέρουν σε ισχύ αναγκαστικό νόμο της Χούντας.

· Την δυνατότητα σε ελεύθερους επαγγελματίες να συμψηφίζουν με τμήμα των συντάξεών τους χρέη τους από ατομικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι 25.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ και στο ΕΤΑΑ.

· Την μείωση των υπέρμετρα αυξημένων το 2011 ασφαλιστικών εισφορών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΑ. Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, και μάλιστα αναδρομικά από τον Ιούλιο του 2011, σε γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους θα οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες από αυτούς – κυρίως τους νέους - σε διαγραφή τους από το ΕΤΑΑ, με αποτέλεσμα και ανασφάλιστοι να μείνουν όλοι οι νέοι μηχανικοί, δικηγόροι και γιατροί, αλλά και να υπάρξει δραστική μείωση των εσόδων του ΕΤΑΑ.

· Την χορήγηση επικουρικής σύνταξης στους δικαιούχους κύριας σύνταξης του ΝΑΤ λόγω εργατικού ατυχήματος ή θανάτου εξαιτίας εργατικού ατυχήματος.

· Την δυνατότητα των επικουρικών ταμείων, που μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχτεί στο ΕΤΕΑ, μέχρι 31-12-2015 είτε να ενταχτούν στο ΕΤΕΑ είτε να συγκροτήσουν επαγγελματικό ταμείο.

Επίσης επεκτείνει και στο δημόσιο τις μειώσεις συντάξεων και τις αυξήσεις ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που έχει ήδη θεσπίσει για τον ιδιωτικό τομέα με τις εφαρμοστικές υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους του 3ου μνημονίου.

Απαγορεύει στον υπολογαριασμό του ΑΚΑΓΕ, που χρηματοδοτείται από κρατήσεις 3% - 10% στις επικουρικές συντάξεις, να εκπληρώνει το στόχο για τον οποίο δημιουργήθηκε, δηλαδή να χρηματοδοτεί τα ελλείμματα των επικουρικών ταμείων, τα οποία πλέον χωρίς αυτό το χρηματοδοτικό εργαλείο και χωρίς κρατική χρηματοδότηση αφήνονται στην τύχη τους και οδηγούνται σε πλήρη εφαρμογή του «μηδενικοί ελλείμματος», δηλαδή σε νέες συνεχείς μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, με αποκορύφωμα το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, που το οδηγούν σε μειώσεις των μερισμάτων του 50 έως 60%.

Το μνημονιακό νομοσχέδιο που κατεδαφίζει πλήρως τις συντάξεις και όλες τις προηγούμενες ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν πρέπει να περάσει. Η ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θα στηρίξει με κάθε τρόπο τους αγώνες των εργαζομένων και των συνταξιούχων ενάντια στην κατεδάφιση των συντάξεων και της κοινωνικής ασφάλισης.



Η κατεδάφιση δεν τελειώνει με αυτό το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει το «κυρίως πιάτ層 του ασφαλιστικού τον Νοεμβρη διότι το Μνημόνιο που ψηφίστηκε παραμονή Δεκαπενταύστου προβλέπει τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος από αναδιανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

Τι σημαίνει αυτό?

Μέχρι στιγμής, οι κύριες συντάξεις δίδονταν βάση του αναδιανεμητικού μοντέλου. Δηλαδή, οι εισφορές των σημερινών εργαζομένων πήγαιναν αυτόματα στους σημερινούς συνταξιούχους.

Το Μνημόνιο που ψηφίστηκε, αλλά και η επιτροπή "σοφών", σχεδιάζουν να το κάνουν κεφαλαιοποιητικό. Δηλαδή να μαζεύονται οι εισφορές σε ταμεία, τα οποία θα τις επενδύουν στις περίφημες αγορές (ομόλογα, μετοχές, άλλα χρηματοπιστωτικά προϊόντα κλπ). Μόλις οι εργαζόμενοι φτάσουν να πάρουν σύνταξη, το ύψος της θα καθοριστεί από την απόδοση της επένδυσης που έγινε.

Αυτό το μοντέλου είναι η ονείρωξη του κάθε νεοφιλελεύθερου και του κάθε κερδοσκόπου.

Πάντα η Αριστερά υπερασπιζόταν το αναδιανεμητικό σύστημα.

Γιατί

(α) προκειμένου να είναι βιώσιμο (δηλαδή να έχει αρκετούς πόρους) το ασφαλιστικό σύστημα, δινόταν ώθηση στις κυβερνήσεις να επιδιώκουν τη μείωση της ανεργίας για να βρεθούν εισφορές, ενώ με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα αναζητούνται επικερδείς τοποθετήσεις

(β) ως Αριστερά ξέρουμε ότι ο καπιταλισμός είναι αναποτελεσματικό σύστημα και ως εκ τούτου δεν θα υπάρχουν αιωνίως επικερδείς τοποθετήσεις, ενώ σε τυχούσα "κακιά"επένδυση ή κρίση τα λεφτά των εργαζομένων πάνε περίπατο

Είναι ενδεικτικό ότι μετά την ψήφιση του Μνημονίου ακόμα και βουλευτές του Ποταμιού (!) βγήκαν και δήλωσαν ότι πρέπει να παραμείνει αναδιανεμητικό το σύστημα

Είναι όμως ανεξήγητη, ακόμα και από αστική σκοπιά, η μετατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος. Αν βρισκόμασταν σε μία εποχή ραγδαίας οικονομικής ανάπτυξης, με πληθώρα επενδυτικών ευκαιριών, τότε πράγματι, θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί πως αυτή η μετατροπή θα έφερνε περισσότερους πόρους στο σύστημα.

Αντιθέτως, ζούμε σε μία εποχή γεμάτη φούσκες, αλλά και με ιστορικά χαμηλά επιτόκια, λόγω των πολιτικών ποσοτικής χαλάρωσης από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, της Αμερικής και της Ιαπωνίας. Ως εκ τούτου, σήμερα τα περιθώρια επικερδών τοποθετήσεων είναι πολύ περιορισμένα, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τα χρήματα των ασφαλισμένων να γίνουν καπνός κατά τη διάρκεια μία φούσκας που θα σκάσει.

Αυτή η εμμονή λοιπόν για τη μετατροπή του χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό με βάζει σε άσχημες σκέψεις. Ότι κάποιες επενδυτικές εταιρίες θέλουν να αυξήσουν την πελατεία τους για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Και πιέζουν σε όλες τις κατευθύνσεις (Τρόικα, κυβέρνηση κλπ) για να γίνει αυτό. Ακόμα χειρότερα, θα μπορούσαν να παίξουν πολύ άσχημα παιχνίδια σε βάρος των αποθεματικών. Σε μία χώρα με την κουλτούρα της ελληνικής αστικής τάξης, δεν θα μου φαινόταν καθόλου απίθανο.

Σε κάθε περίπτωση, δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος για να προχωρήσει αυτή η "μεταρρύθμιση"και είμαι σίγουρος ότι όσοι θα την υλοποιήσουν, αργά ή γρήγορα θα βρίσκονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου

Η Λαϊκή Ενότητα ξεκινά την αντεπίθεση της και με μια σειρά εκδηλώσεων θα εξηγήσει στον ελληνικό λαό τον αδιέξοδο μνημονιακό δρόμο που έχει διαλέξει η κυβέρνηση και το κόμμα Τσίπρα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την εναλλακτική της πρόταση έξω από μνημόνια και μέτρα, την πρόταση της παραγωγικής ανασυγκρότησης με τα κλειδιά της οικονομίας στην κατοχή της ελληνικής κυβέρνησης κι όχι στα χέρια δανειστών – ΕΚΤ – ΔΝΤ. Μιας ανασυγκρότησης που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο μέσω της μετάβασης στο εθνικό νόμισμα με εθνικοποίηση των τραπεζών και χρησιμοποίηση τους ως τον κινητήριο μοχλό της οικονομίας.


Η πρώτη μεγάλη παρέμβαση του ενωτικού αντιμνημονιακού μετώπου της Λαϊκής Ενότητας έρχεται τη Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015 στις 7.00′ μ.μ. με τη μεγάλη ανοικτή συγκέντρωση στο Σινέ «Κεραμεικός» με ομιλητή τον πρόεδρο της ΛΑ.Ε. Παναγιώτη Λαφαζάνη.


ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ
Μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου. της ΛΑΙΚΗΣ.ΕΝΟΤΗΤΑΣ .και τέως βουλευτή Μεσσηνίας

Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles