Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΑΕ

$
0
0
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΤΑΙΠΕΔ
Η διαχείριση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Κράτους και ο εθνικός / παραγωγικός / οικονομικός / κοινωνικός σχεδιασμός παραχωρούνται στον απόλυτο έλεγχο των δανειστών.
Στο κα­τα­τε­θέν τα με­σά­νυ­χτα της Τε­τάρ­της 18/5/2016 Σχέ­διο Νόμου : «Επεί­γου­σες δια­τά­ξεις για την εφαρ­μο­γή της Συμ­φω­νί­ας Δη­μο­σιο­νο­μι­κών Στό­χων και Διαρ­θρω­τι­κών Με­ταρ­ρυθ­μί­σε­ων και άλλες δια­τά­ξεις» το Μέρος Τέ­ταρ­τοαφορά στην «Ίδρυ­ση Ελ­λη­νι­κής Εται­ρεί­ας Συμ­με­το­χών και Πε­ριου­σί­ας ΑΕ και
άλλες δια­τά­ξεις» και ανα­πτύσ­σε­ται στα άρθρα 184 - 233.
1. Η ανω­τέ­ρω Εται­ρεία δεν ανή­κει στο δη­μό­σιο ή ευ­ρύ­τε­ρο δη­μό­σιο τομέα. Οι δια­τά­ξεις που ανα­φέ­ρο­νται σε δη­μό­σιες επι­χει­ρή­σεις δεν εφαρ­μό­ζο­νται ως προς την Εται­ρεία, εκτός εάν αυτό προ­βλέ­πε­ται ρητά από τον πα­ρό­ντα νόμο.

Η Εται­ρεία λει­τουρ­γεί σύμ­φω­να με τους κα­νό­νες της ιδιω­τι­κής οι­κο­νο­μί­αςχάριν του δη­μο­σί­ου συμ­φέ­ρο­ντος για ει­δι­κό σκοπό, ο οποί­ος προσ­διο­ρί­ζε­ται α. ως απο­πλη­ρω­μή του φε­ρό­με­νου ως δη­μό­σιου χρέ­ους β. ως συ­νει­σφο­ρά πόρων για την επεν­δυ­τι­κή πο­λι­τι­κή της χώρας η οποία ελέγ­χε­ται πλή­ρως από τους ευ­ρω­παϊ­κούς «θε­σμούς» ESM (Ευ­ρω­παϊ­κός Μη­χα­νι­σμός Στα­θε­ρό­τη­τας) και ΕΕ (Ευ­ρω­παϊ­κή Επι­τρο­πή). Επο­μέ­νως, ακο­λου­θεί τις κα­τευ­θύν­σεις της νε­ο­φι­λε­λεύ­θε­ρης ενιαί­ας οι­κο­νο­μι­κής σκέ­ψης που ονο­μά­ζει επεν­δυ­τι­κή πο­λι­τι­κή τα συμ­φέ­ρο­ντα του πα­γκο­σμιο­ποι­η­μέ­νου κε­φα­λαί­ου, τα οποία κα­ταρ­γούν βά­ναυ­σα κάθε έν­νοια εθνι­κού/δη­μό­σιου/λαϊ­κού συμ­φέ­ρο­ντος, υφαρ­πά­ζο­ντας και σπα­τα­λώ­ντας τον κοινό πλού­το, κα­τα­στρέ­φο­ντας την αν­θρώ­πι­νη ερ­γα­σία και υπο­νο­μεύ­ο­ντας την επι­βί­ω­ση του πλα­νή­τη.

Η δια­νο­μή των κερ­δών της Εται­ρεί­ας γί­νε­ται ως εξής : πο­σο­στό 50% κα­τα­βάλ­λε­ται για το χρέος, τα υπό­λοι­πα κέρδη χρη­σι­μο­ποιού­νται για τις επεν­δύ­σεις της Εται­ρεί­ας σύμ­φω­να με την πο­λι­τι­κή που ανα­φέ­ρε­ται στα άρθρα του νόμου.

2. Η διάρ­κεια της Εται­ρεί­ας ορί­ζε­ται σε 99 έτη - η διάρ­κεια του ΤΑΙ­ΠΕΔ ήταν 6 έτη και το νέο Τα­μείο υπο­λο­γι­ζό­ταν αρ­χι­κά να έχει διάρ­κεια 35 ετών - αλλά μπο­ρεί και να πα­ρα­τα­θεί, αν το επι­θυ­μεί το Ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο. «Θε­σμοί» και κυ­βερ­νή­σεις φα­ντά­ζο­νται ότι το μέλ­λον θα τους ανή­κει αιώ­νια !!

3. Με τη σύ­στα­ση/από­κτη­ση νο­μι­κής προ­σω­πι­κό­τη­τας της Εται­ρεί­ας τα πα­ρα­κά­τω νο­μι­κά πρό­σω­πα θε­ω­ρού­νται άμε­σες θυ­γα­τρι­κές αυτής και εν­σω­μα­τώ­νο­νται κατά πλήρη κα­το­χή, νομή και κυ­ριό­τη­τα σ’ αυτή.

α. Το Τα­μείο Χρη­μα­το­πι­στω­τι­κής Στα­θε­ρό­τη­τας (ΤΧΣ)

β. Το Τα­μείο Αξιο­ποί­η­σης Ιδιω­τι­κής Πε­ριου­σί­ας δη­μο­σί­ου (ΤΑΙ­ΠΕΔ)

γ. Η Εται­ρεία Ακι­νή­των Δη­μο­σί­ου (ΕΤΑΔ ΑΕ)

δ. Η Εται­ρεία Δη­μο­σί­ων Συμ­με­το­χών ΑΕ (ΕΔΗΣ), η οποία συ­στή­νε­ται τώρα

Η Εται­ρεία μπο­ρεί να ιδρύ­ει και άλλες θυ­γα­τρι­κές για την επί­τευ­ξη των σκο­πών της.

Όλα τα βα­σι­κά πε­ριου­σια­κά στοι­χεία του κρά­τους, ένα μικρό - ένα­ντι των ση­με­ρι­νών πα­ρα­χω­ρή­σε­ων - μέρος των οποί­ων είχε πε­ρι­λη­φθεί στο ΤΑΙ­ΠΕΔ, πε­ριέρ­χο­νται στη νέα Εται­ρεία. Όσον αφορά τη νε­ό­κο­πη Εται­ρεία Δη­μο­σί­ων Συμ­με­το­χών, αυτή θα κα­τέ­χει τη συμ­με­το­χή του Κρά­τους (όση απέ­μει­νε) σε δη­μό­σιες επι­χει­ρή­σεις, θα δια­χει­ρί­ζε­ται και θα αξιο­ποιεί τα εν λόγω πο­σο­στά σύμ­φω­να με βέλ­τι­στες διε­θνείς πρα­κτι­κές και τις κα­τευ­θυ­ντή­ριες γραμ­μές του ΟΟΣΑ. Οι δη­μό­σιες επι­χει­ρή­σεις που ελέγ­χο­νται από την ΕΔΗΣ υπό­κει­νται σε κα­τάλ­λη­λη επο­πτεία σύμ­φω­να με τους κα­νό­νες της εθνι­κής και ευ­ρω­παϊ­κής νο­μο­θε­σί­ας. Με την κα­τα­χώ­ρη­ση του κα­τα­στα­τι­κού της ΕΔΗΣ, οι με­το­χές των δη­μό­σιων επι­χει­ρή­σε­ων με­τα­βι­βά­ζο­νται αυ­το­δι­καί­ως και χωρίς αντάλ­λαγ­μα σ’ αυτή. Μέχρι το από­γευ­μα της Πέμ­πτης 19/5/2016 το πα­ράρ­τη­μα Β, το οποίο θα πε­ριε­λάμ­βα­νε τα με­τα­βι­βα­ζό­με­να πο­σο­στά των ΔΕΚΟ , δεν είχε αναρ­τη­θεί.

Η κυ­ριό­τη­τα και νομή όλων των κι­νη­τών και ακι­νή­των πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων, τα οποία ανή­κουν στο Ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο και τα δια­χει­ρί­ζε­ται η ΕΤΑΔ σύμ­φω­να με τον νόμο 2636/1998, με­τα­βι­βά­ζο­νται αυ­το­μά­τως στην ΕΤΑΔ χωρίς αντάλ­λαγ­μα, με εξαι­ρέ­σεις προ­στα­τευό­με­νων φυ­σι­κών πε­ριο­χών, για να πά­ρουν των άγου­σα της νέας δια­χεί­ρι­σης μέσω Εται­ρεί­ας.

4. Επο­πτι­κό και Διοι­κη­τι­κό Συμ­βού­λιο της Εται­ρεί­ας

Το Επο­πτι­κό Συμ­βού­λιο απο­τε­λεί­ται από 5 μέλη. 3 εξ αυτών επι­λέ­γο­νται από το Ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο κα­τό­πιν όμως σύμ­φω­νης γνώ­μης της Ευ­ρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής (Ε.Ε.) και του Ευ­ρω­παϊ­κού Μη­χα­νι­σμού Στα­θε­ρό­τη­τας (ESM) και 2 μέλη, με­τα­ξύ των οποί­ων ο Πρό­ε­δρος του Επο­πτι­κού Συμ­βου­λί­ου, επι­λέ­γο­νται από την Ε.Ε. και τον ESM, με σύμ­φω­νη γνώμη του Υπουρ­γού Οι­κο­νο­μι­κών. Η θη­τεία του Επο­πτι­κού Συμ­βου­λί­ου είναι πε­ντα­ε­τής, απο­φα­σί­ζει δε για τα πα­ρα­κά­τω θέ­μα­τα : εκλέ­γει και διο­ρί­ζει τα μέλη του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου της Εται­ρεί­ας, ανα­κα­λεί τον διο­ρι­σμό των μελών του, κα­θο­ρί­ζει τις αμοι­βές τους, προ­συ­πο­γρά­φει την πρό­τα­ση του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου προς τη Γε­νι­κή Συ­νέ­λευ­ση του μο­να­δι­κού με­τό­χου (Ελ­λη­νι­κό Δη­μό­σιο) για οποια­δή­πο­τε τρο­πο­ποί­η­ση του Εσω­τε­ρι­κού Κα­νο­νι­σμού της Εται­ρεί­ας και των θυ­γα­τρι­κών της, εκτός ΤΧΣ και ΤΑΙ­ΠΕΔ, και για οποια­δή­πο­τε τρο­πο­ποί­η­ση Κα­τα­στα­τι­κού. Επί­σης, απο­φα­σί­ζει για αύ­ξη­ση του με­το­χι­κού κε­φα­λαί­ου, αξιο­λο­γεί τα πε­πραγ­μέ­να του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου, ασκεί ένα πλή­θος εξου­σιών για τον έλεγ­χο των αρ­μο­διο­τή­των του ΔΣ, κα­θι­στώ­ντας το τε­λευ­ταίο ανεύ­θυ­νο. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση, για να μην υπάρ­χει καμιά αμ­φι­βο­λία για το ποιός δια­θέ­τει την εξου­σία της πο­λι­τι­κής και των απο­φά­σε­ων, το Επο­πτι­κό Συμ­βού­λιο πα­ρεμ­βαί­νει και στο διο­ρι­σμό των μελών του Διοι­κη­τι­κού Συμ­βου­λί­ου. Το ΔΣ της Εται­ρεί­ας απο­τε­λεί­ται από 5 - 7 μέλη τα οποία εκλέ­γο­νται για τε­τρα­ε­τή θη­τεία, όπως ορί­ζε­ται στο Κα­τα­στα­τι­κό της με από­φα­ση του Επο­πτι­κού Συμ­βου­λί­ου και υπό τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις που θέτει ο Εσω­τε­ρι­κός Κα­νο­νι­σμός. Το Επο­πτι­κό Συμ­βού­λιο διο­ρί­ζει με­τα­ξύ των μελών του ΔΣ τον Πρό­ε­δρο και τον Διευ­θύ­νο­ντα Σύμ­βου­λο.

5. Η Εται­ρεία και οι άμε­σες θυ­γα­τρι­κές της, εξαι­ρου­μέ­νων των ΤΧΣ και ΤΑΙ­ΠΕΔ, μπο­ρούν να με­τέρ­χο­νται όλες τις με­θό­δους που κρί­νο­νται κα­τάλ­λη­λες προ­κει­μέ­νου ν’ αξιο­ποιούν τα πε­ριου­σια­κά τους στοι­χεία. Προ­κει­μέ­νου να προ­βούν σειδιω­τι­κο­ποί­η­ση των πε­ριου­σια­κών τους στοι­χεί­ων δύ­να­νται να προ­βαί­νουν εν­δει­κτι­κά στην πώ­λη­σή τους, τη με­τα­βί­βα­ση οποιων­δή­πο­τε εμπράγ­μα­των ή ενο­χι­κών δι­καιω­μά­των επί αυτών ή την ει­σφο­ρά των τε­λευ­ταί­ων σε ανώ­νυ­μες εται­ρεί­ες ή ιδιω­τι­κές και κε­φα­λαιου­χι­κές εται­ρεί­ες και στη συ­νε­πα­κό­λου­θη πώ­λη­ση των σχε­τι­κών με­το­χών σε τρί­τους.

6. Η Εται­ρεία και οι άμε­σες θυ­γα­τρι­κές της μπο­ρούν να προ­σλαμ­βά­νουν προ­σω­πι­κό με συμ­βά­σεις ερ­γα­σί­ας ιδιω­τι­κού δι­καί­ου για απα­σχό­λη­ση ορι­σμέ­νου ή αο­ρί­στου χρό­νου, με σχέση εντο­λής ή με σύμ­βα­ση έργου. Μπο­ρούν, επί­σης, να κα­λύ­πτουν τις ανά­γκες σε προ­σω­πι­κό συ­νά­πτο­ντας συμ­βά­σεις δα­νει­σμού ερ­γα­ζο­μέ­νων με εται­ρεί­ες του ιδιω­τι­κού τομέα ή εται­ρεί­ες των οποί­ων οι με­το­χές έχουν με­τα­φερ­θεί στην Εται­ρεία ή σε κά­ποια από τις θυ­γα­τρι­κές της. Μπο­ρούν να απο­φα­σί­σουν τη με­τα­φο­ρά ερ­γα­ζο­μέ­νων από την Εται­ρεία στις θυ­γα­τρι­κές της ή από μια θυ­γα­τρι­κή στην άλλη ή στην Εται­ρεία. Τέλος, επι­τρέ­πε­ται η από­σπα­ση στην Εται­ρεία και τις θυ­γα­τρι­κές της προ­σω­πι­κού από το Δη­μό­σιο ή τα ΝΠΔΔ ή τον ευ­ρύ­τε­ρο δη­μό­σιο τομέα.

Είναι φα­νε­ρό ότι οι ερ­γα­σια­κές σχέ­σεις και τα ερ­γα­σια­κά δι­καιώ­μα­τα έχουν κα­τα­λυ­θεί.

7. Η πα­ρά­δο­ση των πε­ριου­σια­κών στοι­χεί­ων του Ελ­λη­νι­κού Κρά­τους σε εξω­χώ­ριους θε­σμούς και ανέ­λεγ­κτες από αι­ρε­τά όρ­γα­να δια­δι­κα­σί­ες γί­νε­ται με με­θό­δους fast track. Είναι αυ­το­νό­η­το ότι η όποια επί­φα­ση δη­μο­κρα­τί­ας έχει κα­ταρ­γη­θεί.

Λίγες ώρες πριν την ψη­φο­φο­ρία στη Βουλή πα­ρα­δί­δε­ται ένα φω­το­τυ­πη­μέ­νο, απο­συ­ναρ­μο­λο­γη­μέ­νο κεί­με­νο, στο οποίο λεί­πουν με­γά­λα τμή­μα­τα. Εξ όνυ­χος τον λέ­ο­ντα του κοι­νο­βου­λευ­τι­κού πρα­ξι­κο­πή­μα­τος.

Τού­των δε­δο­μέ­νων η κρι­τι­κή από την Πρω­το­βου­λία Πο­λι­τών για την Κα­τάρ­γη­ση του ΤΑΙ­ΠΕΔ γί­νε­ται σε ελά­χι­στο χρόνο υπο­χρε­ω­τι­κά. Ζη­τά­με συ­γνώ­μη για τυχόν λάθη και πα­ρα­λεί­ψεις.

Rproject | Resist | Reclaim | Revolt


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles