Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Όχι στην κατάργηση των Δημοτικών και Δημόσιων βιβλιοθηκών

$
0
0
Η ελληνική κοινωνία βιώνει συνεχώς τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση προσπαθεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των Μνημονίων που η ίδια έχει ψηφίσει, σχετικά με τη μείωση των δημοσίων υπαλλήλων. Η κυβέρνηση, εκτός από την διάλυση της Δημόσιας Υγείας και της Δημόσιας Παιδείας, έχει επιλέξει την διάλυση του κοινωνικού κράτους, καταργώντας σημαντικούς φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι είναι στην υπηρεσία
του πολίτη επί δεκαετίες. Παράλληλα έχει επιλέξει να σβήσει και την ιστορική μνήμη, καταργώντας μαζί και τους φορείς ιστορικής μνήμης και πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι οι Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες.


Η κυβέρνηση αγνοεί ή θέλει να αγνοεί το σημαντικό κοινωνικό ρόλο που επιτελούν οι Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες στις τοπικές κοινωνίες. Επιπλέον οι περισσότερες από αυτές διαθέτουν συλλογές εθνικής σημασίας και σπάνια ιστορικά τεκμήρια. Αγνοεί επίσης και το θεσμικό ρόλο της βιβλιοθήκης, ως πυλώνα δημοκρατίας για κάθε ευνομούμενη κοινωνία, καθώς και την αναπτυξιακή της διάσταση ως καίριο ζήτημα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Την περίοδο που οι βιβλιοθήκες, ως χώροι κοινωνικής συνοχής αποτελούν ασφαλές καταφύγιο και διέξοδο για χιλιάδες πολίτες, έρχεται η απόφαση να διαλύσει όλα όσα έχουν γίνει με κόπο, μεράκι από τους εργαζόμενους για πολλές δεκαετίες, αφανίζοντας και καταστρέφοντας τις κοιτίδες γνώσης και πολιτισμού στις τοπικές κοινωνίες, καθιστώντας παράλληλα επισφαλές και το εργασιακό μέλλον των εργαζόμενων σε αυτές.


Δυστυχώς η κυβέρνηση αποδεικνύεται επικίνδυνη και για την ιστορία και για τη γνώση, θεωρώντας ότι οι βιβλιοθήκες, ως πυλώνες της δημοκρατίας, της ανάπτυξης και του πολιτισμού, δεν είναι απαραίτητες στην κοινωνία της γνώσης και επιλέγει να ξεκινήσει τη διαδικασία κατάργησής τους.


Σύμφωνα με διαρροές (προσφιλής τακτική της κυβέρνησης) ένας σημαντικός αριθμός (ακόμη δεν είναι γνωστός ο ακριβής) Δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα και στο λεκανοπέδιο της Αττικής (περίπου 20) και 46 Δημόσιες πρόκειται να καταργηθούν ή να συγχωνευθούν. Μεγάλη ανησυχία επικρατεί στους εργαζόμενους και στις τοπικές κοινωνίες της Πελοποννήσου λόγω της έντονης φημολογίας για κατάργηση ή συγχώνευση των βιβλιοθηκών Αρεόπολης, Βυτίνας, Μολάων, Πεταλιδίου, Ανδρίτσαινας, Καλαμάτας και Σπάρτης.

Ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:
· Θα αναθεωρήσει τις όποιες σκέψεις για κατάργηση του θεσμού των δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών;
· Θα προχωρήσει σε δημιουργικό διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς για τον ορθολογισμό και εμπλουτισμό των λειτουργιών τους και να στηρίξει έμπρακτα τις Δημόσιες και Δημοτικές βιβλιοθήκες διότι με αυτό τον τρόπο στηρίζετε η ιστορία η γνώση και τα δημοκρατικά κεκτημένα της κοινωνίας μας;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Κουράκης Αναστάσιος
Πετράκος Αθανάσιος

Οι κάτοικοι στην Ανδρίτσαινα έχουν ξεσηκωθεί στο άκουσμα και μόνο της πρόθεσης να υποβαθμιστεί η ιστορική βιβλιοθήκη και ετοιμάζουν κινητοποιήσεις. Στο πλευρό τους αναμένεται να βρεθούν και άνθρωποι του πνευματικού κόσμου και του πολιτισμού, που σαφώς γνωρίζουν πολύ καλύτερα την αξία της συγκεκριμένης βιβλιοθήκης.

Τι πράττουν οι ανιστόρητοι... για την οικονομία του ενός υπαλλήλου

Η λίστα περιλαμβάνει 46 δημόσιες βιβλιοθήκες της χώρας. Για αυτές θα υπάρξει συγχώνευση, και έτσι τουλάχιστον σε επίπεδο διοικητικού προσωπικού θα υπάρξει πλεονάζον προσωπικό και έτσι θα έρθουν και σε αυτόν τον τομέα απολύσεις. Αυτή τη στιγμή στις βιβλιοθήκες αυτές υπηρετούν περίπου 200 υπάλληλοι.

Η Βιβλιοθήκη της Ανδρίτσαινας έχει μια μακρά και συγκινητική ιστορία. Το 1840, 47 κιβώτια γεμάτα γνώση παραδόθηκαν στα χέρια του Δημάρχου Ανδρίτσαινας, Κωνσταντίνου Ζαρειφόπουλου, και έφτασαν μετά από μακρύ ταξίδι στην Ανδρίτσαινα. Όμως το «πολύτιμο» φορτίο έμελλε να παραμείνει κλεισμένο για 35 ολόκληρα χρόνια στην μικρή εκκλησία της Αγίας Βαρβάρας.

Τελικά το 1875 ξεκίνησε η ανοικοδόμηση των διδακτηρίων σε σχέδια του Μιλτιάδη Κανελλόπουλου. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν μετά από πανελλήνιο έρανο και από δωρεά του πρόξενου Τεργέστης, Άγγελου Γιαννικέτη. Το κτήριο που κατασκευάστηκε ήταν σε σχήμα «Π» με την βορειανατολική πλευρά του ανοικτή. Τα εγκαίνια του κτηρίου έγιναν το 1879 οπότε στεγάστηκε η βιβλιοθήκη στην δυτική πλευρά του πρώτου ορόφου. Το 1932 στο κτήριο προστέθηκε η βορειανατολική πτέρυγα και έτσι το κτήριο πηρέ το σημερινό τετράγωνο σχήμα του. Από το 1998 στεγάζεται σε ένα νεοκλασικό κτήριο δίπλα στο ιστορικό Γυμνάσιο Ανδρίτσαινας.

Παλιά βιβλία και χειρόγραφα Φράγκων, Ενετών και οπλαρχηγών του ’21, αλλά και αντίγραφα των αετωμάτων του Επικούρειου Απόλλωνα του Αλκαμένη κοσμούν τους διαδρόμους της, οι περίφημες «αμαζονομαχία» και «κενταυρομαχία». Η μοναδική δωρεά του Αγαθόφρωνα Νικολόπουλου, ο οποίος συνέλεξε στο Παρίσι, όπου εργαζόταν ως βιβλιοθηκάριος, τους 3696 τίτλους της βιβλιοθήκης, ανέδειξε την Ανδρίτσαινα σε πνευματική πολίχνη της Πελοποννήσου. Στη συλλογή της σήμερα εντάσσονται 8.000 σπάνια βιβλία.

Τι λένε οι φορείς

Πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης Ανδρίτσαινας, είναι ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας, που έχει οριστεί πριν από ενάμιση χρόνο περίπου, από το υπουργείο Πολιτισμού. Ο ίδιος ανέφερε πως δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, όμως είναι γνωστή από το παρελθόν η πρόθεση συγχώνευσης βιβλιοθηκών. «Δεν γίνεται λόγος για κατάργηση, αλλά για συγχώνευση.

Όμως πρόκειται για μια βιβλιοθήκη αυτή της Ανδρίτσαινας που έχει μεγάλη ιστορία και σημασία για την περιοχή. Πιθανότατα θα συγχωνευτεί με τη βιβλιοθήκη του Πύργου, όμως δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την κίνηση αυτή, αφού στην Ανδρίτσαινα απασχολείται μόλις ένας υπάλληλος».

Ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του, για την είδηση αυτή, αλλά τόνισε πως ήδη έχει ενημερώσει όσους μπορούν να βοηθήσουν για να μην συμβεί κάτι τέτοιο. «Θεωρώ ότι πρόκειται για μια ανιστόρητη και αψυχολόγητη ενέργεια, η σκέψη και μόνο για την αντιμετώπιση ενός μνημείου όπως αυτή είναι η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας, στη λογική μιας δημόσιας υπηρεσίας.

Πρέπει να γνωρίζουν πως η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας και ο Επικούρειος Απόλλωνας, είναι η ψυχή μας. Δεν θα επιτρέψουμε στο βωμό των όποιων οικονομικών περικοπών να προσβληθεί η χώρα, ο τόπος και η ιστορία μας. Καλώ τους δημότες μας να τιμωρήσουν με τον πιο σκληρό τρόπο αυτούς που θα τολμήσουν να προβούν σε μια τέτοια ασεβή πράξη, σε βάρος της περιοχής και της ιστορίας μας».

Ο πρώην δήμαρχος Ανδρίτσαινας και εκπαιδευτικός, Τρύφωνας Αθανασόπουλος, σε δήλωσή του τόνισε πως «η υποβάθμιση αυτή εντάσσεται στη λογική των περικοπών. Όταν καταστρέφεις τον πολιτισμό μιας χώρας αυτό έχει άλλες συνέπειες. Ή δεν έχουν καταλάβει γιατί μιλάνε ή έχουν άλλες σκοπιμότητες. Αν πρόκειται για το πρώτο, τότε είναι αμόρφωτοι, αν πρόκειται για το δεύτερο, τότε τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά.

Με μόλις έναν υπάλληλο και μια τόσο μεγάλη ιστορία που κρύβει μέσα της η Βιβλιοθήκη Ανδρίτσαινας δεν έπρεπε καν να σκεφτούν μια τέτοια κίνηση. Ωστόσο με τόσα που βλέπουμε να συμβαίνουν δεν με παραξενεύει αυτή η είδηση» σχολίασε ο κ. Αθανασόπουλος που τόνισε πως αναμένει την αντίδραση τόσο των φορέων όσο και των κατοίκων στο θέμα.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles