Σε δελτίο τύπου του ΕΔΣΝΑ της Τετάρτης 11 Δεκεμβρίου αναφέρεται ότι "[…]Υψηλά ποσοστά ραδιενέργειας περιείχε μέρος των νοσοκομειακών απορριμμάτων που εντόπισαν και απέτρεψαν να απορριφθούν στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη Φυλή οι υπηρεσίες του ΕΔΣΝΑ[…]". Ειδικότερα, σημειώνεται ότι κατά την είσοδό τους στη μονάδα αποτέφρωσης, όπου κατ΄ εντολή της Εισαγγελίας Περιβάλλοντος οδηγήθηκαν τα εντοπισθέντα στο ΧΥΤΑ φορτία νοσοκομειακών απορριμμάτων, η εγκατεστημένη διάταξη ελέγχου ραδιενέργειας κατέγραψε εκπομπές ακτινοβολίας σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του φυσικού υποβάθρου. Ανάλογα κρούσματα παρατηρήθηκαν την Παρασκευή 13/12/2013, σε απορρίμματα που προέρχονταν από το Νοσ. Παίδων Αττικής, καθώς και την Τετάρτη 18/12/2013.
Η όλη διαδικασία των πρόσφατων στοχευμένων ελέγχων καταδεικνύει, εκτός των άλλων, ότι στην είσοδο της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στη Φυλή δεν υπάρχει διάταξη ελέγχου ραδιενέργειας και ότι δεν υπάρχεικανένα σχέδιο και καμιά υποδομή για τον έλεγχο και τη διαχείριση των όσων επικίνδυνων αποβλήτων εντοπίζονται, όπως επίσης ότι δεν υπάρχει μηχανισμός ελέγχου και σχετικό σχέδιο δράσης στις υπηρεσίες αποκομιδής απορριμμάτων των ΟΤΑ και όχι μόνο. Φέρνει στην επιφάνεια το μείζον πρόβλημα του εθνικού σχεδιασμού διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων και της έλλειψης υποδομών διάθεσής τους. (Υπόθεση για την οποία υπάρχει σε εξέλιξη η διαδικασία του άρθρου 260 προς επιβολή προστίμων, Καταγγελία 2187/2003)
Ο περιορισμός της συζήτησης στην ενδονοσοκομειακή διαχείριση των απορριμμάτων και στην συμμόρφωση των υγειονομικών μονάδων στις υποχρεώσεις τους εξυπηρετεί την επιδιωκόμενη υποχρεωτική συνεργασία τους με τη μονάδα αποτέφρωσης ιατρικών αποβλήτων στη Φυλή και μόνο.
Όμως, η πραγματικότητα είναι ανελέητη! Κάθε χρόνο, χιλιάδες τόνοι επικίνδυνων βιομηχανικών και άλλων αποβλήτων -ακόμη και ραδιενεργών- «διαφεύγουν» στα σύμμεικτα απορρίμματα και καταλήγουν παρανόμως στους ΧΥΤΑ/ΧΑΔΑ, είτε απορρίπτονται ανεξέλεγκτα στα δίκτυα αποχέτευσης, στα ποτάμια, τα δάση και τη θάλασσα. Η «διακίνησή» τους θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων στην καθαριότητα των Δήμων και των ΧΥΤΑ/ΣΜΑ, αλλά και τη Δημόσια Υγεία. Η Αττική έχει «το πλεονέκτημα» να συγκεντρώνει …σχεδόν τα πάντα, ιδιαίτερα από κάθε είδους βιομηχανική δραστηριότητα!
Με τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των κατοίκων της περιοχής περί κινδύνου για τη δημόσια υγεία, η άμεση ανάγκη για διενέργεια Επιδημιολογικής Μελέτης, καθώς και η σκοπιμότητα απομάκρυνσης της μονάδας καύσης ιατρικών αποβλήτων από τον οικιστικό ιστό, στοιχείο που περιλαμβάνεται και στην πρόταση που έχει καταθέσει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ.
Αντίθετα, η κυβέρνηση και ο πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, επικαλούμενοι το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (το οποίο αναθεωρήθηκε το 2006 χωρίς, να υπάρχει Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και το οποίο δεν προβλέπει τίποτε για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων) προωθούν στη Φυλή δύο, φαραωνικών διαστάσεων, μονάδες επεξεργασίας για την ενεργειακή αξιοποίηση 1.200.000 τόνων το χρόνο σύμμεικτων απορριμμάτων επιμολυσμένων με επικίνδυνα, με αύξηση των δημοτικών τελών και προς μεγάλη χαρά των εργολάβων.
Επί πλέον, στο Ειδικό Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (από 33312/4110/03-7-2012 Απόφαση του Γεν. Διευθυντή Περιβάλλοντος, ΑΔΑ: Β41Β0-Η3Ω) αφενός προβλέπεται μία Μονάδα Διαχείρισης Τέφρας (για την παραγόμενη επικίνδυνη τέφρα από τις μονάδες αποτέφρωσης όλης της χώρας) που χωροθετείται στην ΟΕΔΑ Δυτ. Αττικής στη Φυλή και αφετέρου εξετάζεται σενάριο για την επέκταση δυναμικότητας της υπάρχουσας εγκατάστασης αποτέφρωσης επικίνδυνων αποβλήτωνυγειονομικών μονάδων στη Φυλή.
Μετά τα παραπάνω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για τη διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων και την εκτροπή τους από το ρεύμα των δημοτικών απορριμμάτων ;
2. Σκοπεύουν οι Υπουργοί ΠΕΚΑ & Εσωτερικών να αναλάβουν πρωτοβουλία για την άμεση αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ Αττικής, που εκτός των άλλων καταδικάζει την περιοχή της Φυλής στον εσαεί υποδοχέα, και επικίνδυνων αποβλήτων από όλη την Ελλάδα;
3. Θα προχωρήσετε στην εκπόνηση Επιδημιολογικής Μελέτης για την εν λόγω περιοχή, όπως επισταμένως ζητάνε οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και η ΠΟΕ ΟΤΑ;
4. Θα προχωρήσετε στην εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την ποιότητα του περιβάλλοντος στην ευρύτερη περιοχή της ΟΕΔΑ Φυλής και Προγράμματος Αποκατάστασης;
Αιτούμεθα επίσης την κατάθεση των κάτωθι εγγράφων:
1. Τη μελέτη για τον προσδιορισμό κατάλληλων περιοχών για εγκαταστάσεις επεξεργασίας και τελικής διάθεσης επικινδύνων Αποβλήτων (ΥΠΕΚΑ, ΕΠΠΕΡΑΑ, Φεβρουάριος 2011), η οποία αναφέρεται ως σχετικό αρ. 6 στην Απόφαση Γεν. Γραμ. ΥΠΕΚΑ, ΑΔΑ: ΒΕΔΙ0-Ψ37- 7/3/2013, για τη σύσταση ομάδας εργασίας για τη διερεύνηση θέσεων χωροθέτησης εγκαταστάσεων διαχείρισης επικινδύνων.
2. Το Παραδοτέο της Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε με την παραπάνω Απόφαση με ΑΔΑ: ΒΕΔΙ0-Ψ37- 7/3/2013
3. Επικαιροποιημένο πίνακα με τα στοιχεία που αφορούν στην ενδονοσοκομειακή διαχείριση απορριμμάτων για όλα τα Δημόσια & Ιδιωτικά Θεραπευτήρια της χώρας με αναφορά στις ποσότητες, δαπάνες και ενεργές συμβάσεις ανά είδος υπηρεσιών & αποβλήτων.
4. Επικαιροποιημένο πίνακα με το υφιστάμενο Δίκτυο εγκαταστάσεων διαχείρισης Επικινδύνων Αποβλήτων Υγειονομικών Μονάδων (ΕΑΥΜ) και αναφορά των ιατρικών μονάδων που είναι συμβεβλημένες με κάθε μία εξ αυτών.
Οι ερωτώντες και αιτώντες βουλευτές
Χαρά Καφαντάρη
Νάσος Αθανασίου
Γιάννης Αμανατίδης
Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου
Γιώργος Βαρεμένος
Νίκος Βούτσης
Ιωάννα Γαϊτάνη
Όλγα Γεροβασίλη
Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη
Ειρήνη(Ρένα) Δούρου
Ηρώ Διώτη
Παναγιώτα Δριτσέλη
Κατερίνα Ιγγλέζη
Μαρία Κανελλοπούλου
Σταύρος Κοντονής
Τασος Κουράκης
Βασίλης Κυριακάκης
Αλέξης Μητρόπουλος
Κωνσταντίνος Μπάρκας
Γιώργος Πάντζας
Θανάσης Πετράκος
Ευγενία Ουζουνίδου
Σοφία Σακοράφα
Ιωάννης Σταθάς
Αφροδίτη Σταμπουλή
Δημήτρης Στρατούλης
Μαρία Τριανταφύλλου
Δέσποινα Χαραλαμπίδου
Βασίλης Χατζηλάμπρου