Γιώργος Τρικαλινός
“Πόδι” στα ελληνικά πετρέλαια βάζει και μάλιστα με δυναμικό τρόπο η βρετανική πολυεθνική BP. Η πετρελαϊκή, η οποία αποχωρήσει από την ελληνική αγορά, επιστρέφει, αγοράζοντας το σύνολο της παραγωγής πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου. Ποιο είναι το μυστικό; Γιατί η πολυεθνική παίρνει αυτή την απόφαση;
Σωστά μαντέψατε: Η συμφωνία που υπεγράφη στο ΥΠΕΚΑ, μεταξύ της εταιρίας Energean Oil, που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα του Πρίνου και της εταιρίας BP Oil International έχει ως “στόχο” τα ευρύτερα κοιτάσματα του Αιγαίου. Κρατήστε για αρχή κάποιες σημαντικές λεπτομέρειες:
-Η κυβέρνηση αναμένεται εντός του 2014, να προκηρύξει τους πρώτους διαγωνισμούς έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στη χώρα. Θα εξηγήσουμε παρακάτω λεπτομέρειες.
-Ο έτερος μεγάλος πόλος των πετρελαϊκών κολοσσών, η Shell, μάλλον βιάστηκε και έκλεισε συμφωνία για έρευνα και εκμετάλλευση με την Τουρκία και συγκεκριμένα την Αττάλεια. Όμως την πάτησε, επειδή δεν βρέθηκε… σταγόνα. Η BP βρήκε πρόσφορο έδαφος στην απέναντι πλευρά…
Αφού εξηγήσαμε το πού, το γιατί και το γιατί τώρα -συνοπτικά- ας δούμε και το “ποιοι”. Γιατί, είναι πασιφανές πως η BP εγκαινιάζει μια συνεργασία με το ελληνικό Δημόσιο, προσπαθώντας να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση, απέναντι σε άλλους πετρελαϊκούς κολοσσούς. Να “κλειδώσει” τα ελληνικά πετρέλαια και να αρπάξει περισσότερα, από τη “μικρή Σαουδική Αραβία” που κρύβεται στο Αιγαίο και το Ιόνιο.
Υπερβολές τα περί “μικρής Σαουδικής Αραβίας”; Μπορεί έτσι να λένε οι γραφικοί – φανατικοί υποστηρικτές του μνημονίου και των πολιτικών λιτότητας, που παρουσίαζαν (ναι, το έχουμε δει και αυτό) μέχρι και τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων ως… γραφικότητα, όμως η πραγματικότητα είναι αμείλικτη. Αυτό, το αποδεικνύουν τα γεγονότα που θα δούμε παρακάτω.
Οι πολυεθνικές, ως καλά… κοράκια, οσμίστηκαν πετρέλαιο και έχουν αρχίσει να συνωστίζονται στο Αιγαίο και το Ιόνιο. Γιατί όμως; Μια εξήγηση μπορούν να δώσουν τα στοιχεία των αμερικανικών δορυφόρων που δείχνουν γιγαντιαία κοιτάσματα στη θάλασσα της Ελλάδας. Ένα επιβεβαιωμένο, είναι αυτό του Μπάμπουρα, ανατολικά της Θάσου (όπου βάζει “πόδι” η BP και όχι τυχαία) που εκτιμάται ότι έχει άνω του 1 δις βαρελιών πετρέλαιο. Το “φιλέτο” του Μπάμπουρα, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να αρπάξουν πολυεθνικές και… εξπέρ του είδους, όπως ο αποκαλούμενος και “Δράκουλας των Καρπαθίων”, πρόεδρος της βρετανικής πετρελαϊκής (ανήκει σε κονσόρτιουμ βρετανικών και αμερικανικών τραπεζών) Regal Oil, Ρουμάνος μεγιστάνας Φρανκ Τίμις.
Ο Τίμις είχε έρθει με τη Regal, αγοράζοντας την Καβάλα Oil και έκανε τρελό ράλι στο αγγλικό χρηματιστήριο, όταν ανακοίνωνε ότι “υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα προς εκμετάλλευση στην περιοχή”, κλείνοντας το μάτι προς τον Μπάμπουρα. Το δυστύχημα γι’ αυτόν είναι ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου, λίγο μετά την ελληνοτουρκική κρίση του Σισμίκ, είχε αναφωνήσει το ιστορικό “mea culpa”, επειδή οι Τούρκοι κατάφεραν η Ελλάδα να μην κάνει γεώτρηση στον Μπάμπουρα για να μη γίνει πόλεμος με την Τουρκία. Ο καρντάσης θέλει επίσης μερίδιο…
Οι αριθμοί
Στη Λεκάνη του Ηροδότου, που εκτείνεται νοτιοανατολικά της Κρήτης ως τα σύνορα με την Κύπρο και περνά από το Καστελόριζο οι γεωλογικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο κοιτάσματα που θα μπορούσαν να κρύβουν ως και 3 τρισ. κ. μ. ισοδυνάμου πετρελαίου., ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες της Ελλάδας για 400 χρόνια.
«Τα γεωλογικά δεδομένα και οι γεωστατιστικές εκτιμήσεις οδηγούν στο συμπέρασμα ότι νότια της Κρήτης υπάρχει βάσιμη πιθανότητα ύπαρξης πετρελαϊκών συστημάτων. Τα συμβατικά αποθέματα υδρογονανθράκων (φυσικό αέριο και πετρέλαιο) στην περιοχή υπολογίζονται στα 20-30 δισ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου, ποσότητα που καλύπτει τις ανάγκες της Ελλάδος για 150 χρόνια», αναφέρει ο ο δρ Ηλίας Κονοφάγος, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Flow Energy, μέλος της Ενωσης Επιστημόνων του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίων, της Διεθνούς Ενωσης Οικονομολόγων Ενέργειας.
Δεκάδες (κυριολεκτικά!) πανίσχυροι πολυεθνικοί κολοσσοί έχουν αρχίσει να «σφάζονται» για την εξόρυξη πετρελαίου στην Ελλάδα, αρχικά στο Ιόνιο και στη συνέχεια στη Λεκάνη του Ηροδότου και το ανατολικό Αιγαίο. Αφορμή, τα πρώτα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που έκανε η νορβηγική PGS με το ειδικό ερευνητικό πλοίο Nordic Explorer…
Η Exxon, η Total και οι άλλες… αδελφές
Πρόσθετα στοιχεία για τα κοιτάσματα που δείχνουν οι έρευνες του Nordic Explorer (ερεύνησε από το Ιόνιο ως τα νότια της Κρήτης) είχαν παραγγείλει σε πρώτη φάση, ο αμερικανικός γίγαντας Exxon και ο γαλλικός κολοσσός Total. Ακολούθησε μια ακόμα πολυεθνική και, αφού οι πρώτες έρευνες ήταν ενθαρρυντικές ακόμα 25 πολυεθνικές(!) που δραστηριοποιούνται στα πετρέλαια, εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να αγοράσουν δεδομένα. Αναμένοντας φυσικά τα τελικά αποτελέσματα και την προκήρυξη του διαγωνισμού.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η PGS βολιδοσκοπείται από τις παραπάνω εταιρίες για «έξτρα δεδομένα», παρά το γεγονός ότι η επεξεργασία των στοιχείων που συνέλλεξε το Nordic Explorer, που γίνεται στα κεντρικά της PGS στο Χιούστον των ΗΠΑ, δεν θα τελειώσει πριν από το τέλος του 2013.
Η συνολική έκταση που δόθηκε για έρευνα ξεπερνά τα 220.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και το μήκος των καταγραφών που έγιναν φθάνει τα 12.431 χιλιόμετρα, κατά πολύ περισσότερα απ’ όσο αναμενόταν, όταν ξεκίνησαν τα σεισμικά στις 11 Νοεμβρίου 2013.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο αντιπρόεδρος της PGS, Σβέρε Στράντενες, ταξίδεψε εσπευσμένα στην Ελλάδα για να συγχαρεί το πλήρωμα του σκάφους Νοrdic Explorer, καθώς η εταιρία υπερκάλυψε από τις πολυεθνικές το κόστος των 100 εκατ. δολαρίων που κόστισαν οι έρευνες, μόνο στις πρώτες μέρες που ακολούθησαν αυτών! Και τα κέρδη από την πώληση των δεδομένων για την PGS φαίνεται ότι θα είναι ιλιγγιώδη. Λογικό, αφού υπάρχει πολύ… “ψωμί” εκεί.
Ήδη, στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν αρχίσει οι πρώτες διαρροές ότι η PGS θα ζητήσει άδεια να επιστρέψει το Nordic Explorer για να διενεργήσει νέες, πιο επισταμένες έρευνες και σε άλλες περιοχές. Προς αυτή την κατεύθυνση ωθεί η «πίεση πελατών» όπως διαρρέεται από τις ΗΠΑ, με τους πελάτες να μην είναι άλλοι από τις δεκάδες πολυεθνικές που συνωστίζονται «έξω από την πόρτα» της PGS ώστε να διαπιστώσουν τι ακριβώς μπορούν να «ρουφήξουν» από τον ελληνικό βυθό.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως, βάσει του ενδιαφέροντος που φαίνεται, τους επόμενους μήνες, τα ελληνικά πελάγη θα σαρώνονται από ερευνητικά σκάφη τα οποία θα ψάχνουν τα μεγαλύτερα κοιτάσματα που θα “ρουφήξουν” οι πολυεθνικές.
Σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική, η PGS μπορεί με τη σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Περιβάλλοντος-Ενέργειας να επιστρέψει για νέες έρευνες αν το κρίνει η ίδια με βάση την επεξεργασία των δεδομένων ή αν το ζητήσει κάποιος από τους πελάτες της. Εκτιμάται ότι τους ερχόμενους μήνες, η ελληνική κυβέρνηση θα «αναγκαστεί», λόγω της πολύ μεγάλης ζήτησης, να προκηρύξει τον πρώτο διαγωνισμό έρευνας και εκμετάλλευσης για θαλάσσια οικόπεδα στο Ιόνιο, ώστε να επιταχυνθούν οι εξελίξεις και για το Αιγαίο.
Η Shell
Ως «απάντηση» στις ελληνικές έρευνες και τα θεαματικά αποτελέσματα, η Τουρκία άνοιξε συνεργασία με έναν άλλο πολυεθνικό κολοσσό, τη Shell. Και, στα βιαστικά, μετά από την ανακοίνωση της απόκτησης του δικού της ερευνητικού σκάφους, ανακοίνωσε την διενέργεια σεισμικών ερευνών για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου σε μια δική της, μη αμφισβητούμενη περιοχή, τον κόλπο της Αττάλειας.
Δυστυχώς όμως για την Τουρκία, από την αρχή τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Τα βάθη είναι πολύ μεγάλα στην περιοχή και, καθώς φαίνεται, το κόστος εξόρυξης θα είναι τέτοιο που, είτε θα κάνει απαγορευτική την εξόρυξη, είτε θα αποδίδει πολύ μικρό κέρδος…
Η BP
Σε ό,τι αφορά τη BP, υπεγράφη τροποποιητική σύμβαση ανάμεσα στο Ελληνικό Δημόσιο και την Energean, που δημιουργεί τις ρήπροϋποθέσεις για την εμπορική συμφωνία των δύο εταιριών, καθώς με το σημερινό καθεστώς το σύνολο της παραγωγής πωλείται υποχρεωτικά στα ΕΛΠΕ.
Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο ΥΠΕΚΑ παρουσία του υπουργού Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος υπέγραψε την τροποποίηση της σύμβασης με την Energean για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου, του πρεσβευτή της Μ. Βρετανίας στην Αθήνα Τζον Κίτμερ (John Kittmer) και της Κάρολ Χόουλ (Carol Howle), επικεφαλής του τομέα εφοδιασμού και εμπορίας της ΒΡ για την Ευρώπη που υπέγραψε μαζί με τον πρόεδρο και διευθυνοντα συμβουλο της Energean Μαθιό Ρήγα την εμπορική συμφωνία των δύο εταιρειών.
Πρόκειται για συμβόλαιο αξίας 500 εκατ. δολ. που σηματοδοτεί σύμφωνα με πηγές της ενεργειακής αγοράς την επαναδραστηριοποίηση της BP στην Ελλάδα καθώς, υπενθυμίζεται, η πολυεθνική είχε αποχωρήσει από τη χώρα το 2009 μεταβιβάζοντας τις εμπορικές της δραστηριότητες στον όμιλο των ΕΛΠΕ.
Η αξία της συμφωνίας υπολογίζεται με βάση τις προβλέψεις για την παραγωγή πετρελαίου από τα κοιτάσματα του Πρίνου κατά την επόμενη εξαετία (που είναι η διάρκεια του συμβολαίου με την ΒΡ) και τις τρέχουσες τιμές του πετρελαίου. Σημαντικό είναι επίσης ότι η συμφωνία δημιουργεί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης και υλοποίησης νέων γεωτρήσεων στην περιοχή, οι οποίες αποσκοπούν στον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου, στα 5.000 βαρέλια ημερησίως από 2.500 που είναι σήμερα.
Η επανάκαμψη της BP στην ελληνική αγορά χαρακτηρίζεται από πηγές της αγοράς ως ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός ιδιαίτερα ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται το επόμενο διάστημα στον τομέα της έρευνας για υδρογονάνθρακες στην ελληνική επικράτεια. Εξελίξεις που αφορούν κυρίως την προκήρυξη (ως τα τέλη του χρόνου) του διαγωνισμού για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα, στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ η συμφωνία συνεπάγεται σημαντικά οικονομικά οφέλη για το Ελληνικό Δημόσιο και καταδεικνύει την εμπιστοσύνη της ΒΡ στην ενεργειακή αγορά της χώρας.
Σε δηλώσεις του ο κ. Μανιάτης επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η τροποποίηση της σύμβασης θα κυρωθεί άμεσα από τη Βουλή και πρόσθεσε: «Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μια έμπρακτη απόδειξη για το ότι η ελληνική οικονομία αλλάζει σελίδα. Ένας μεγάλος διεθνής επιχειρηματικός όμιλος, η ΒΡ, περιβάλλει με εμπιστοσύνη την εγχώρια αγορά σε μια περίοδο κατά την οποία ο πετρελαϊκός τομέας έχει δημιουργήσει δικαιολογημένες προσδοκίες, δείχνοντας ότι μπορεί να συνεισφέρει άμεσα στην επαναφορά της Ελλάδας σε τροχιά ανάπτυξης. Η τροποποίηση του νόμου και η παρουσία της ΒΡ διασφαλίζουν περαιτέρω το μέλλον της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο και των θέσεων εργασίας ενώ παράλληλα στέλνουν τις διεθνείς αγορές μήνυμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές επιχειρήσεις».
Στις επενδυτικές προοπτικές που διανοίγονται μετά την υπογραφή της σύμβασης αναφέρθηκε από την πλευρά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Μαθιός Ρήγας τονίζοντας ότι «Η συνεργασία με ένα διεθνή επιχειρηματικό όμιλο όπως η ΒΡ μας δίνει τη δυνατότητα να επανεκκινήσουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την πραγματοποίηση τριών νέων γεωτρήσεων στον Πρίνο και τον Βόρειο Πρίνο εντός του 2014. Παράλληλα, δρομολογεί και το πρόγραμμα ανάπτυξης του πεδίου Ε που περιλαμβάνει δυο γεωτρήσεις, με το συνολικό ύψος των νέων επενδύσεων να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ με τελικό στόχο τον διπλασιασμό της παραγωγής πετρελαίου τα επόμενα δύο χρόνια». Υπενθύμισε δε ότι η Energean τα τελευταία έξι χρόνια έχει επενδύσει 180 εκατ. ευρώ στην Καβάλα.
Ο Βρετανός πρεσβευτής χαιρέτισε την υπογραφή της συμφωνίας τονίζοντας ότι αυτή επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Ελλάδα μπορεί να συντελέσει στη διασφάλιση παροχής ενεργειακών πόρων για την Ευρώπη και αποτελεί άλλο ένα σημάδι εμπιστοσύνης στην Ελλάδα. Τόνισε δε ότι η συμφωνία αναμένεται να προσκομίσει σημαντικά οφέλη για τις δύο εταιρίες και το ελληνικό Δημόσιο.
Πηγή: itabloid.gr