© REUTERS/YANNIS BEHRAKIS
«Στη Μόσχα, σεβόμαστε τη θέληση του λαού των περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ και εκκινούμε από την αρχή ότι η πρακτική εφαρμογή του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων θα γίνει κατά πολιτισμένο τρόπο, χωρίς καμία επανάληψη της βίας, μέσω του διαλόγου ανάμεσα στους εκπροσώπους του Κιέβου, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ», τονίζεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου για το δημοψήφισμα στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Το ερώτημα που αναγράφεται στα ψηφοδέλτια είναι: «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ;» και «Εγκρίνετε την ανεξαρτησία της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ;». Η συμμετοχή των ψηφοφόρων δεν ήταν απλά μεγάλη, αλλά συντριπτική παρά τις προσπάθειες των φιλο-ουκρανικών μέσων ενημέρωσης που μετέδιδαν ότι η συμμετοχή είναι μικρή. Δεν θα στηθούν κάλπες στις «λαϊκές δημοκρατίες» στις 25 Μαΐου για τις προεδρικές εκλογές της Ουκρανίας.
Η Ρωσία μέσω της ανακοίνωσης για την αυτονόμηση των δύο δημοκρατιών αναφέρει ότι συμμετοχή στις ψηφοφορίες «παρά τις προσπάθειες παρεμπόδισης της διεξαγωγής τους» ήταν μεγάλη και προσθέτει ότι «κάθε προσπάθεια μεσολάβησης είναι ευπρόσδεκτη για την πραγματοποίηση ενός τέτοιου διαλόγου, περιλαμβανομένου του πλαισίου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη».
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στην περιφέρεια του Λουχάνσκ, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA και το πρακτορείο Reuters, δείχνουν ότι το 96,2% των ψηφισάντων υποστηρίζουν την ανεξαρτησία της από την Ουκρανία.
Τα αντίστοιχα αποτελέσματα για την περίφερεια του Ντονέτσκ κινούνται στο 89% υπέρ της ανεξαρτησίας.
Τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που έγινε εν μέσω πυρών, ερμηνεύονται από κάποιους ως ανεξαρτησία των περιοχών ενώ για κάποιους άλλους σημαίνουν ένωση με τη Ρωσία.
Η ψηφοφορία και στις δύο περιφέρειες θεωρείται άκυρη τόσο από το Κίεβο όσο και από τη Δύση.
«Απαιτούμε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και θα το κατακτήσουμε» δήλωσε ο επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής στο Ντόνετσκ, Ρομάν Λιάγκιν.
Σε πολλά εκλογικά τμήματα η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά σε άλλες περιπτώσεις, ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των αυτονομιστών και των ουκρανών. Στο νοτιοανατολικό λιμάνι της Μαριούπολης, υπήρχαν μόνο οκτώ εκλογικά κέντρα για περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες όμως παρά τα προβλήματα η συμμετοχή κυμάνθηκε σε υψηλά ποσοστά, μεταξύ 70% και 80%, παρά την εναντίωση της Δύσης.
Πηγή: Ναυτεμπορική