Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Άμαχοι το 77% των θυμάτων στην Γάζα-Έπεται χερσαία επέμβαση video

$
0
0
Λίγο πριν να δοθεί η εντολή για χερσαία επέμβαση στη Γάζα εμφανίζονται οι ισραηλινές δυνάμεις, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αποκλιμάκωση και συνομιλίες με στόχο την κατάπαυση του πυρός. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους εγκαταλείπουν κατά χιλιάδες τις περιοχές κοντά στη διαχωριστική γραμμή με τα ισραηλινά εδάφη. Ρουκέτες για άλλη μία φορά έπεσαν από το Λίβανο στο βόρειο Ισραήλ, με τις ισραηλινές δυνάμεις να απαντούν άμεσα με βολές πυροβολικού. Την ίδια ώρα καταρρίφθηκε μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Ασντότντ, το οποίο είχε απογειωθεί από τη Γάζα, ενώ η Χαμάς
συνεχίζει την εκτόξευση ρουκετών. Η μεγάλη φυγή έχει ξεκινήσει από περιοχές που βρίσκονται πιο κοντά στη ζώνη μεταξύ Γάζας και Ισραήλ, για τις οποίες και ο ισραηλινός στρατός έχει προειδοποιήσει για κίνδυνο. Υπηρεσίες του ΟΗΕ αναφέρουν πως μέχρι την Κυριακή είχε φύγει το ένα τέταρτο των 70.000 κατοίκων από το Μπέιτ Λαχίγα, ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία τω Ηνωμένων Εθνών, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις των ισραηλινών, περισσότεροι από το 77% των θυμάτων των ανηλεών βομβαρδισμών ήταν άμαχοι, ανάμεσα τους δεκάδες παιδιά.

Κληθέντες να σχολιάσουν την κατάσταση, Ισραηλινοί αξιωματικοί περιορίστηκαν να αναφέρουν στο Reuters ότι γίνεται «αξιολόγηση της κατάστασης». Την ίδια ώρα, οι ρουκέτες της Χαμάς συνεχίζουν να εκτοξεύονται προς ισραηλινές περιοχές. Σειρήνες συναγερμού ακούγονταν το πρωί της Δευτέρας στο Εσκόλ, το Χοφ Ασκελόν, τη Νεβιτότ και το Σντοτ Χανεγκέβ.


Η διεθνής κοινότητα εκφράζει σε κάθε βαθμό την ανησυχία της για επικείμενη κλιμάκωση. Ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν υπογράμμισε ότι μία χερσαία επιχείρηση «θα αύξανε αναμφίβολα τον αριθμό των νεκρών και θα ενέτεινε τα δεινά των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας».

«Ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν θεωρεί ότι μία εγγενής, μακροχρόνια, σοβαρή πολιτική διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα από οποιαδήποτε από τις δύο πλευρές» ανέφερε η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι επανέλαβε την Κυριακή την προσφορά των ΗΠΑ για διαμεσολάβηση, όπως και το Βερολίνο και το Παρίσι. Οι ΥΠΕΞ Γερμανίας και Γαλλίας αναμένονται μάλιστα αργότερα τη Δευτέρα στην περιοχή, αν και, δεδομένου ότι απορρίπτουν την Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, το περιθώριο κινήσεων είναι σχετικά περιορισμένο.


Η σφαγή του Σαββάτου

Αγνοώντας τις διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, το Ισραήλ κλιμάκωσε τις επιχειρήσεις του κατά της Λωρίδας της Γάζας, βομβαρδίζοντας στόχους σε οργανισμούς που θεωρούνται ύποπτοι για σχέσεις με τη Χαμάς, ενώ επιχείρηση κατά θέσης της Χαμάς πραγματοποίησαν το Σάββατο οι ισραηλινοί κομάντο εντός της Γάζας, για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά βομβαρδισμούς στη Γάζα -τους πιο αιματηρούς των τελευταίων ημερών. Συνολικά, 52 Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της νύχτας, σύμφωνα με πληροφορίες. Τις τελευταίες έξι ημέρες έχουν σκοτωθεί 165 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.

Καταδρομείς του πολεμικού Ναυτικού του Ισραήλ επιτέθηκαν σε θέση της Χαμάς, από όπου είχαν εκτοξευτεί πύραυλοι από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, μετέδωσαν την Κυριακή μέσα ενημέρωσης. Τέσσερις στρατιώτες τραυματίστηκαν ελαφρά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης με μαχητές των Ταξιαρχιών Αλ Κάσαμ. Νωρίτερα, το Ισραήλ είχε εξαπολύσει νέους βομβαρδισμούς. Νωρίς τα ξημερώματα της Κυριακής, οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν στον παλαιστινιακό θύλακα, σκοτώνοντας έναν έφηβο και μια 44χρονη γυναίκα.

Ο 14χρονος Ιμπραχίμ αλ Νάτζαρ έχασε τη ζωή του όταν χτυπήθηκε το σπίτι της οικογένειάς του στην Τζαμπαλίγια στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Η γυναίκα, η Ρουάιντα Άμπου Αρμπ, έχασε τη ζωή της μέσα στο σπίτι της στην κοινότητα Ντέιρ αλ Μπάλαχ. Στον ίδιο βομβαρδισμό τραυματίστηκαν άλλοι έξι άνθρωποι.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Γάζας, από τις 4:00 μέχρι τις 5:00 τα ξημερώματα έγιναν 17 βομβαρδισμοί σε διάφορες περιοχές. Μεταξύ των νεκρών του Σαββάτου ήταν ένα παιδί δύο ετών, μια 73χρονη και δύο γυναίκες με βαριά αναπηρία οι οποίες τραυματίστηκαν θανάσιμα μέσα στο ίδρυμα που τις φιλοξενούσε. Σκοτώθηκαν επίσης δύο ανιψιοί του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, του Ισμαήλ Χανίγιε.

Τουλάχιστον 16 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι του διοικητή της αστυνομίας της Χαμάς Ταΐσίρ αλ Μπατς, στην πόλη της Γάζας. Το σπίτι χτυπήθηκε την ώρα που αποχωρούσαν οι πιστοί από ένα γειτονικό τέμενος.

Επικοινωνία Ολάντ-Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για τη «σοβαρή κατάσταση» στη Γάζα και συμφώνησαν να ενεργήσουν από κοινού προκειμένου να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ανέφερε η γαλλική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να «διατηρήσουν επαφές και να ενεργήσουν μαζί με όλους εκείνους που μπορούν να παρέμβουν για χάρη μιας κατάπαυσης του πυρός» επισήμανε το περιβάλλον του προέδρου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύρραξη που θα αφήσει για χρόνια το σημάδι της

Πίσω από την τραγωδία των θυμάτων, η σύρραξη θεωρείται απόδειξη του πολύ μικρού περιθωρίου κάποιας γενικότερης απόπειρας για επίλυση του Παλαιστινιακού. Το ελάχιστο ενδιαφέρον που δείχνει η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρείται εξίσου κακός οιωνός.

Όπως σχολιάζει η ισραηλινή Haaretz, «μέχρι στιγμής ο πρωθυπουργός Μπεντζαμίν Νετανιάχου δεν έχει βγει στη δημοσιότητα για να βγάλει κάποιον "τσωρτσιλιανής"ρητορικής λόγο στον οποίο θα εξηγεί την απόφασή του για την επιχείρηση στη Γάζα, ούτε και έχει εμφανιστεί στην Κνεσέτ για να παρουσιάσει τα κίνητρά του».

Αντιθέτως μάλιστα, μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής ο Νετανιάχου επέμενε όχι μόνο στη συνέχιση της επιχείρησης αλλά και στο ότι το Ισραήλ «δεν θα το αποτρέψει η διεθνής πίεση από το να επιχειρήσει με πλήρη ισχύ εναντίον μίας τρομοκρατικής οργάνωσης που επιζητεί την καταστροφή μας», όπως είπε επί λέξει.

Επανέλαβε δε για άλλη μία φορά την υπόνοια που εκφράζουν καθημερινά πλέον στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης πως οι επιχειρήσεις μπορεί να φτάσουν και σε χερσαία επέμβαση. «Εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες και προετοιμαζόμαστε για όλες τις πιθανότητες».

Οι αναφορές από την παλαιστινιακή πλευρά δείχνουν τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις που μπορεί να έχει η παρούσα κρίση. «Η μοναδική λύση στην παρούσα κρίση είναι διπλωματική, αλλά δεν έχω κανέναν να συνομιλήσω για λύση δύο κρατών» είπε ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς μιλώντας στη λιβανέζικη τηλεόραση.

Λέγοντας αφενός πως η Φατάχ κάνει προσπάθειες για να επιτευχθεί στην παρούσα φάση εκεχειρία, προειδοποίησε αφετέρου πως εάν υπάρξει χερσαία επιχείρηση στη Γάζα «δεν θα μείνουμε αδρανείς, αλλά θα κινηθούμε αποφασιστικά».



Η προσέγγιση του Αμπάς με την Χαμάς, εξέλιξη που -καθόλου τυχαία- ακολούθησε το ναυάγιο των προσπαθειών για έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών με το Ισραήλ είχε εξοργίσει την Ιερουσαλήμ. Η νέα αναζωπύρωση μοιάζει στην παρούσα φάση να ενισχύει ακόμη περισσότερο αυτή την συνεργασία. Ανώτατοι αξιωματούχοι της Χαμάς διαμηνύουν στα ισραηλινά ΜΜΕ πως η κυβέρνηση ενότητας δεν θα διαρραγεί ενώ και ο ίδιος ο Αμπάς, που έχει χαρακτηρίσει τις επιδρομές ως «επίθεση σε βάρος όλου του παλαιστινιακού λαού, κι όχι μόνο της Χαμάς», επέμεινε, ότι θα συνεχίσει με την ενδοπαλαιστινιακή συμφιλίωση, «όσο κι αν το Ισραήλ την αντιμάχεται».

http://www.koutipandoras.gr

Viewing all articles
Browse latest Browse all 6521

Trending Articles