Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την πρωτοφανή στήριξη της πολιτικής ηγεσίας στην πρόεδρο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αναστασίας Σακελλαρίου, η οποία βρέθηκε μπλεγμένη στο τεράστιο σκάνδαλο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα ως μέλος της επιτροπής επιχειρηματικών δανείων του ΤΤ, φέρεται να εισηγήθηκε στη διοίκηση της τράπεζας την αναδιάρθρωση δανείων αξίας σχεδόν 39 εκατομμυρίων ευρώτης εταιρείας Demcoτου Κοντομηνά.Η κυρία Σακελλαρίου διορίστηκε επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πριν από ένα χρόνο με τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά και του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, με μισθό διπλάσιο του πρωθυπουργού (17.000€ μηνιαίως).Το φυσιολογικό θα ήταν η πρόεδρος του ΤΧΣ να υποβάλει άμεσα την παραίτησή της, από τη στιγμή που το πόρισμα της εισαγγελέως Παπανδρέου ζητάει την άσκηση δίωξής της για οικονομικά τραπεζικά σκάνδαλα. Ωστόσο όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο, αλλά σε μια πρωτοφανή για τα χρονικά κίνηση, η κυβέρνηση δια του υπουργού Οικονομικών δήλωσε την απερίφραστη στήριξή στο πρόσωπό της, αμφισβητώντας στην πράξη τα πορίσματα της δικαιοσύνης.
Πριν από δύο μήνες ο Ανδρέας Μπερούτσος, μέλος του ΤΧΣ, είχε παραιτηθεί μετά από ολιγοήμερο σήριαλ, μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της ΠΑΝΓΑΙΑΣ. Για όσους δεν θυμούνται, πρόκειται για την υπόθεση που αποκάλυψε το TPP σχετικά με την πώληση της εταιρείας Real Estate της Εθνικής Τράπεζας σε αγοραστή τον οποίο δανειοδότησε η ίδια για να την αγοράσει. Ο Μπερούτσος είχε καταψηφίσει την εισήγηση του ΤΧΣ και πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης τον οδήγησε εκτός του ταμείου.
Πριν από τον κύριο Μπερούτσο είχαν προηγηθεί άλλες τρεις παραιτήσεις από το ΤΧΣ, κάνοντας εμφανείς τις δυσλειτουργίες του ταμείου και επαναφέροντας το κρίσιμο ερώτημα «ποιος ελέγχει τους ελεγκτές». Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Μάριος Κολλιόπουλος είχε παραιτηθεί τον Σεπτέμβριο του 2013, επικαλλούμενος «νομικούς λόγους» (σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ ο Κολλιόπουλος είχει ζητήσει να ψηφιστεί το ακαταδίωκτο για τις αποφάσεις του ταμείου σε σχέση με το μέλλον των τραπεζών). Νωρίτερα, τον Μάρτιο, οΠόλ Κόστερ, ο προεδρος του ΤΧΣ, είχε παραιτηθεί επικαλούμενος φόρτο εργασίας (ήταν ταυτόχρονα πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς του Ντουμπάι). Ο Πολ Κόστερ είχε τοποθετηθεί στη θέση τουΤάκη Θωμόπουλου, του ανθρώπου που λίγες ημέρες πριν το σκάσιμο της φούσκας της ελληνικής οικονομίας είχε δηλώσει ότι «οι ελληνικές τράπεζες με τα 18 δις των εγγυήσεων είναι απόλυτα ασφαλείς».
Η 39χρονη Αναστασία Σακελλαρίου ανέλαβε το τιμόνι του ΤΧΣ με δημοσιογραφικές τιμέςαπό το συγκρότημα Μπόμπολα (που παρόλο που είναι βαριά ζημιογόνο και έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια δεν αντιμετωπίζει προβλήματα στη χρηματοδότησή του από τις τράπεζες που εποπτεύει το ΤΧΣ). Το Έθνος τη χαρακτήριζε «ηθικό άτομο με χρυσό βιογραφικό, που μπορεί να διαχειριστεί κρίσιμες καταστάσεις και να βρει τις κατάλληλες λύσεις». Και η κρίσιμη κατάσταση που ανέλαβε ήταν η καθόλου ευκαταφρόνητηανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.
Η κυρία με το χρυσό βιογραφικό πάντως που ελέγχεται για απιστία δεν έχει μόνο επιτυχίες στο παλμαρέ της. Όπως αποκάλυψε η Ελευθεροτυπία στο τέλος του 2013 η Επιτροπή Ανταγωνισμού άδειασε την διοίκηση του ΤΧΣ όταν αυτό αποφάσισε να αντικαταστήσει τους εκπροσώπους του στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών από τα ίδια τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τον οικονομικό διευθυντή του ΤΧΣ. Με άλλα λόγια όταν προσπάθησε τα ίδια πρόσωπα να διοικούν το ταμείο, να είναι επόπτες των τραπεζών και ταυτόχρονα να είναι και μέλη των πιστωτικών ιδρυμάτων που εποπτεύουν.
Η κυρία Σακελλαρίου φαίνεται ότι ανήκει σε μια νέα γενιά τεχνοκρατών/πολιτικών που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα και άρα η νομιμότητα και οι διαδικασίες δεν πρέπει να είναι εμπόδιο προκειμένου«να γίνει η δουλειά» (τέτοιου τύπου πολιτικός είναι και ο Παντελής Καψής). Το πρόβλημα όμως σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι τέτοιες πρακτικές από ανθρώπους που δεν χαίρουν της απόλυτης εμπιστοσύνης της κοινωνίας δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Και η Σακελαρίου αυτή τη στιγμή να μην ξεχνάμε ότιδιώκεται για απιστία.