Quantcast
Viewing all 6521 articles
Browse latest View live

Μια ζωή γεμάτη βία: Σκόρπιες σημειώσεις για τη (βιο)πολιτική του Παζολίνι

Δημήτρης Λένης

Η μεταπολεμική Ιταλία, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, στάθηκε ένα εργαστήρι δοκιμών στην πολιτική και στην τέχνη· μια χώρα που τη δεκαετία του 1970 έφτασε σχεδόν σε προεπαναστική κατάσταση. Από τους σκηνοθέτες που ξεπήδησαν από αυτό το καζάνι οργισμένων αντιφάσεων της δεκαετίας του ’60, ο Πιερ Πάολο Παζολίνι ήταν σαφώς ο πιο αντιφατικός, ο πιο στοχαστικά πολιτικός (ο Έλιο Πέτρι ήταν πιο καθαρά στρατευμένος στις ταινίες του, αλλά χωρίς τη διαρκή αμφισβήτηση και τον αναστοχασμό του Παζολίνι) και, μαζί με τον Αντονιόνι, ο πιο μακροπρόθεσμα επιδραστικός.
Ο Παζολίνι ήταν ήδη γνωστός ποιητής, λογοτέχνης και διανοούμενος, συνδεμένος με το ΚΚΙ, όταν ξεμυαλίστηκε με το σινεμά σε ηλικία 39 ετών. Η πρώτη του ταινία, ο Ακατόνε του 1961, μια ταινία που από πολλούς θεωρείται το αριστούργημά του, δείχνει τη βαθιά επιρροή από τον νεορεαλισμό – για την ακρίβεια, εύκολα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η τελευταία νεορεαλιστική ταινία. Αλλά ταυτόχρονα είναι μια ταινία που έχει ήδη ξεπεράσει το είδος, όχι τόσο μορφολογικά όσο θεματικά: το θέμα του λούμπεν προλεταριάτου των πόλεων της Ιταλίας, θέμα που ο Παζολίνι είχε ήδη επεξεργαστεί στα βιβλία και στα ποιήματά του, ένας κόσμος από πουτάνες, νταβατζήδες και μικροκακοποιούς, δεν ήταν ακριβώς ούτε το θέμα της κοινωνικής κριτικής από την προλεταριακή σκοπιά του καθαυτό νεορεαλισμού (που προτιμούσε να δείχνει τη σκληρή πραγματικότητα των ανέργων ή των φτωχών εργατών), ούτε του γούστου του κόμματος.

Η ακροβασία ανάμεσα σε εκείνο που αποτελούσε το πολιτικά ορθό για την αριστερά και την διάρρηξη των ορίων ποτέ δεν σταμάτησε να είναι χαρακτηριστικό του έργου του. Ίσως αυτό να οφείλεται στο γεγονός ότι ποτέ δεν χρειάστηκε να κρύψει αυτό που τότε το λέγανε «αδυναμία» ή «διαστροφή», την ομοφυλοφιλία του, αφού σε σχετικά νεαρή ηλικία είχε εμπλακεί σε ένα σκάνδαλο σχετιζόμενο με αυτή, σκάνδαλο που του στοίχισε τη μετανάστευση από το αγαπημένο του Φρίουλι στις φτωχογειτονιές της Ρώμης (μια εμπειρία που στάθηκε εξιδανικευμένο υπόστρωμα για μεγάλο μέρος του έργου του). Η μετοίκιση συνοδεύτηκε από μερικά δύσκολα χρόνια ανέχειας και τη διαγραφή του από το τμήμα του ΚΚΙ που έως τότε ανήκε, λόγω –προφανώς– «ανωμαλίας». Η κατάστασή του αυτή, μια κατάσταση νόμιμης παρανομίας, του επέτρεπε –ή του επέβαλλε– να είναι πάντα ο homo sacer της αριστερής διανόησης, ο καταραμένος-ιερός άνθρωπος (η λατινική λέξη sacer έχει διπλή ερμηνεία, όπως του άρεσε να τονίζει σε διάφορες περιστάσεις).

Το δικαίωμά του να στέκεται ανάμεσα σε δύο κόσμους το καλλιέργησε ο ίδιος συστηματικά με το έργο και τις δηλώσεις του. Το έργο του συχνά εστιάστηκε με καθαρό τρόπο στη σεξουαλική συμπεριφορά (συνδέοντάς τη μάλιστα με την ταξική θέση του σεξουαλικού υποκειμένου), για να βγάλει διφορούμενα όμως συμπεράσματα. Η ομοφυλοφιλία είναι συχνά θέμα της ποίησής του, αλλά σπάνια αναφέρεται στις ταινίες του – και μάλιστα όταν το κάνει μπορεί να είναι και φωτισμένη σαφέστατα αρνητικά, ως κάτι κακό: αν στο Θεώρημα η αναφορά στην ομοφυλοφιλία είναι υποχρεωτική για λόγους συμμετρίας της υπόθεσης αλλά αξιολογικά ουδέτερη και εντελώς μεταφορική, στο Σαλό, όπου είναι κυριολεκτική και υλική, συνδέεται διαρρήδην με τον φασισμό και τις ανώτερες τάξεις. Είναι ενδιαφέρον ότι στην ίδια ταινία, αντίθετα, η ετεροφυλόφιλη σεξουαλικότητα συνδέεται με την πραγματική αγάπη που δείχνουν, υποτίθεται, μόνο οι κατώτερες τάξεις στις μεταξύ τους σχέσεις.

Η φιλοσοφική του στάση, μια ιδιότυπη και ισχυρά ποιητική χριστιανομαρξιστική σύνθεση, βλέπει το ιερό παντού, στον καθένα, αλλά περισσότερο στην εξιδανικευμένη (και χαμένη πια) κατώτερη αγροτιά των νεανικών του χρόνων και στο υποπρολεταριάτο των πόλεων, που σταδιακά όμως χάνει και αυτό τον χαρακτήρα του, εκμαυλισμένο από τον ύστερο καπιταλισμό της τηλεοπτικής μονοκρατορίας. Μιλώντας γι’ αυτό το υποπρολεταριάτο της Ρώμης είπε σε συνέντευξή του, δείχνοντας ταυτόχρονα και το μέγεθος της φανταστικής εξιδανίκευσης που έτρεφε: «Ήταν ένας κόσμος περιθωριακός και τρομερός στη σκληρότητά του, αλλά διατηρούσε έναν δικό του κώδικα τιμής και γλώσσας, ο οποίος δεν αντικαταστάθηκε με τίποτα. Σήμερα τα παιδιά των συνοικισμών τρέχουν με μηχανές και βλέπουν τηλεόραση αλλά δεν ξέρουν να μιλάνε, μόλις που καταφέρνουν να τραυλίζουν πια. Είναι το βασικό πρόβλημα όλου του αγροτικού κόσμου ή τουλάχιστον της κεντρικής και νότιας Ιταλίας». Αυτή την χαμένη πια αγιοσύνη χρησιμοποιεί στο Κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο, μια αφήγηση του βίου του Ιησού γυρισμένη μόνο με ερασιτέχνες ηθοποιούς που τους διάλεξε στον δρόμο (είναι δε χαρακτηριστικό ότι τον ρόλο της μητέρας του Θεού τον κρατάει, με μεγάλη επιτυχία, η μητέρα του ίδιου του σκηνοθέτη). Η σύνθεση πολιτικής και θρησκείας δεν πέρασε απαρατήρητη: το Βατικανό την καταδίκασε σκαιότατα – και μόνο πρόσφατα την επαναξιολόγησε ως την πιο καλή ταινία για τον βίο του Ιησού…

Σε όλη του την πορεία η ένταση μεταξύ δευτερευόντων ιδεολογημάτων, αντιδραστικών στην ουσία τους, και πρωτευουσών θέσεων, σκληρά επαναστατικών, «μετριάζεται» από την πολυσημία του ποιητικού του έργου και το (κερδισμένο) δικαίωμά του να είναι σκληρά αντιφατικός. Ίσως η πιο χαρακτηριστική τέτοια στιγμή έντασης να συνέβη το 1968: Το ιταλικό Sessantotto ήταν μια χρονιά συγκρούσεων, μια χρονιά προεπαναστατική. Ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα της χρονιάς, ένα καταστατικό για την πέραν του ΚΚΙ ριζοσπαστική αριστερά συμβάν ήταν οι σκληρότατες και αιματηρές συγκρούσεις της Βάλλε Τζούλια ανάμεσα σε πλήθος φοιτητές και αστυνομικές ορδές. Ο Παζολίνι με αφορμή τις συγκρούσεις έγραψε αργότερα: «[Στις συγκρούσεις] είδαμε ένα απόσπασμα της πάλης των τάξεων. Εσείς, φίλοι μου, (που ήσαστε από τη μεριά του δίκιου), είστε οι πλούσιοι. Οι αστυνομικοί (που είχαν άδικο) είναι με τη μεριά των φτωχών». Ο ίδιος μάλιστα έγραψε ότι συμπαθούσε περισσότερο τους φτωχούς αστυνομικούς (πάντως δεν είναι βέβαιο ότι μίλησε για «αριστεροφασισμό», όπως τον κατηγορεί η Wikipedia – όμως όντως αναφέρθηκε στους φοιτητές ως τα «παιδιά του μπαμπά τους», εννοώντας τη μικροαστική τους καταγωγή).

Θεώρημα

Τη χρονιά των παραπάνω γεγονότων και παρά τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις, ανακοινώνει και την αλληλεγγύη του όχι πλέον στο ΚΚΙ αλλά στη Lotta Continua. Επίσης βγάζει το Θεώρημα, την πιο προγραμματική του ταινία. Το Θεώρημα είναι μια πολλαπλών επιπέδων ανάγνωσης ταινία, στο οποίο για πρώτη φορά ο κατεξοχήν σκηνοθέτης των ερασιτεχνών χρησιμοποιεί αποκλειστικά επαγγελματίες ηθοποιούς. Η υπόθεση είναι απλή και αρκούντως ελλειπτική: ένας μυστηριώδης ξένος, μια θεϊκή ή δαιμονική οντότητα (ή απλώς ένας νταβατζής με αγγελικό πρόσωπο), εκμαυλίζει σεξουαλικά και ταυτόχρονα σώζει τα μέλη μιας μεγαλοαστικής οικογένειας αλλά και τη θεούσα υπηρέτριά τους. Η ξαφνική (και αδικαιολόγητη) αναχώρησή του ρίχνει τα μέλη της οικογένειας στην έρημο και την απόγνωση και στέλνει την υπηρέτρια στο χωριό της, όπου εκτελεί θαύματα (κυριολεκτικά). Η δομή της ταινίας είναι μαθηματική και τριμερής: πρώτα ο ξένος έρχεται και σώζει την οικογένεια, μετά αναγγέλλει την αναχώρησή του και τα μέλη τού εξομολογούνται τι νιώθουν γι’ αυτόν, και στο τέλος φεύγει και βλέπουμε τις συνέπειες. Η θέαση των γεγονότων είναι επίσης υποκειμενική για καθένα από τα μέλη της οικογένειας (εξού πιθανώς και ο τίτλος, θεώρημα ως γωνία θέασης). Την ταινία τη διακρίνει μια έντονη αναφορά φιλολογικού τύπου σε έργα τέχνης (λ.χ. στον Τολστόι και στον όχι ακόμη πολύ γνωστό Μπέικον). Επίσης είναι παραπάνω από καθαρή η ταξική καταγωγή όλων των πρωταγωνιστών, εκτός από τον ξένο. Και, όπως είπε σε συνέντευξή του ο Παζολίνι, το νόημα του έργου είναι ότι «ο αστισμός έχει χάσει την αίσθηση του ιερού· οι αστοί δεν μπορούν να επιλύσουν τις ίδιες τις ζωές τους με θρησκευτικό τρόπο», γεγονός που εξηγεί την αγιοποίηση της αγροτικής καταγωγής προλετάριας.

Η μορφική δομή της ταινίας, ο τρόπος με τον οποίο εναλλάσσονται μακρινά (στο πρώτο και στο τρίτο μέρος) και κοντινά πλάνα (στην εισαγωγή, στο μεσαίο μέρος της εξομολόγησης και στο κλείσιμο της απελπισίας και της αποδιάρθρωσης), η προσεκτική χρήση των χρωμάτων (αντίθεση ανάμεσα στα ξεπλυμένα έγχρωμα και σχεδόν ασπρόμαυρα με σκηνές έντονου κορεσμού), καθώς επίσης και η ορισμένη ψυχρή αποστασιοποίηση των ερμηνειών σε μεγάλο τμήμα της ταινίας, είναι σαφώς στοιχεία που κληροδοτήθηκαν σε πολλές επόμενες γενιές σκηνοθετών της πρωτοπορίας (αλλά και των αυτοπροβαλλόμενων ως πρωτοπορία), ειδικά σε όσους έχουν μια ορισμένη μεταφυσική αντίληψη για την πραγματικότητα και ασχολήθηκαν με το τρίπτυχο βία-οικογένεια-σεξ. Πολύ πρόχειρα να σημειώσουμε ότι ούτε ο Χάνεκε ούτε, αίφνης, ο Λάνθιμος θα υπήρχαν αν δεν είχε υπάρξει το Θεώρημα. Η ταινία ξεσήκωσε τεράστιο σκάνδαλο στην εποχή της, με την Καθολική Εκκλησία να την καταδικάζει. Και σωστά: είναι στο κάτω κάτω βλάσφημη. Επίσης στον Παζολίνι ασκήθηκε δίωξη από το κράτος για προσβολή των ηθών. Τουλάχιστον η καταδίκη ήταν εξαγοράσιμη κι έτσι δεν μπήκε φυλακή…

Μια παρόμοια θεματική και μορφολογική προβληματική διακρίνει και το Χοιροστάσιο, την ταινία που ακολούθησε, μόνο που εδώ έχουμε την πρώτη σύνδεση φασισμού και σεξουαλικότητας, μια σύνδεση που θα ολοκληρωθεί αργότερα στο Σαλό.

Ίσως από κάποιες σκοπιές, πιο ενδιαφέρουσα ταινία από το Χοιροστάσιο να είναι η Μήδεια. Ο Παζολίνι είχε κατασκευάσει μια γλωσσολογική θεωρία. Το σινεμά, σύμφωνα με αυτήν, είναι μια γλώσσα, η «γραπτή» γλώσσα του πραγματικού, που όπως όλες οι γλώσσες επιτρέπει στον νου να δει τα πράγματα από την πλευρά της αλήθειας. Ως ένα ριζοσπαστικό πείραμα «απόδειξης» αυτής της θεωρίας, το πρώτο μέρος της ταινίας είναι μια διαδοχή από ταμπλό βιβάν, με ελάχιστο λόγο που όμως μεταβιβάζουν καθαρά το νόημα παρά τη διάσπαση της αφηγηματικής σύμβασης. Γυρισμένη στις υπόσκαφες εκκλησίες του Γκιόρεμε στην Καππαδοκία, με μουσική από αφρικανικές φυλές και κοστούμια εμπνευσμένα από τα Βαλκάνια, η ταινία είναι επίσης μια πολύ πρώιμη εμφάνιση του «έθνικ», πολύ πριν αυτό γίνει υπαρκτό ρεύμα και μόδα. Η Μαρία Κάλλας, στη μοναδική της εμφάνιση στον κινηματογράφο, έχει τον κεντρικό ρόλο (στον οποίο είναι προφανώς μοναδικά υπέροχη).

Οι επόμενες τρεις ταινίες του, η «Τριλογία της ζωής», ήταν και αυτές αμφιλεγόμενες, αν και για εντελώς διαφορετικό λόγο. Γιατί και οι τρεις ήταν εξαιρετικά επιτυχημένες στο ταμείο – αλλά και οι κριτικοί τις λάτρεψαν· είναι ταινίες για τη χαρά της ζωής και του έρωτα, βασισμένες σε κλασικά έργα: Στο Δεκάμερο του Βοκάκιου, στις Ιστορίες του Καντέρμπερυ του Τσώσερ και στις Χίλιες και μία νύχτες. Και παρά την κάπως «πιπεράτη» θεματική τους, η έλλειψη σοβαρών αναφορών στον ομοερωτισμό δεν άφησε χώρο στην Εκκλησία να διαμαρτυρηθεί. Έτσι καμιά αμφιλογία δεν θα υπήρχε αν η μεγάλη επιτυχία τους (και οι πολλές ταινίες μίμησης και αμφίβολης ποιότητας που προέκυψαν εξαιτίας της) δεν εξόργιζε τον ίδιο τον Παζολίνι ο οποίος, πηγαίνοντας για άλλη μια φορά κόντρα στο ρεύμα, τις αποκήρυξε και μάλιστα σκαιότατα, δυο χρόνια αργότερα.

Σόδομα, ή το τέλος της επανάστασης

Στο μεταξύ, ευαίσθητος δέκτης της πραγματικότητας, όπως ήταν ο Παζολίνι, ένιωσε τα μηνύματα της ήττας του κινήματος το οποίο είχε υπηρετήσει και ο ίδιος, από το δικό του μετερίζι και με τα δικά του μέσα. Ήδη από τις αρχές της δεκαετίας του ’70 αποχώρησε και από τη Lotta Continua για να γίνει μέλος στο Ριζοσπαστικό Κόμμα (Partito Radicale), του φίλου του τού Μάρκο Παννέλλα. Το θλιβερό αυτό κόμμα ήταν ένα είδος ριζικά αντικληρικαλιστικού και λιμπερτίνικου Ποταμιού ή ΔΗΜ.ΑΡ. της αριστεράς. Με εξαιρετικά «προχωρημένες» για την εποχή ιδέες, υπέρ της «αμερικανοποίησης» της πολιτικής και οικονομικής ζωής, υπέρ της άμεσης δημοκρατίας και των δημοψηφισμάτων ως μορφής διακυβέρνησης, αλλά και υπέρ της απελευθέρωσης της σεξουαλικότητας και της προσωπικής ζωής από την άλλη, το κόμμα λειτουργούσε ήδη από τότε ως προπομπός ενός «αριστερού» νεοφιλελευθερισμού και προέβλεψε τις τάσεις που θα γίνονταν κυρίαρχες δεκαετίες μετά. Πολλά χρόνια αργότερα, κι ύστερα από απανωτές αποτυχίες στην κάλπη, θα ενσωματωνόταν (προφανώς) στη σοσιαλδημοκρατία, μια κατάληξη που ο Παζολίνι δεν πρόλαβε να δει.

Η τελευταία του ταινία ήταν το Σαλό ή 120 μέρες στα Σόδομα. Συνήθως, δεν διαβάζεται ως τομή με το προηγούμενο έργο του, τομή αντίστοιχου μεγέθους (αλλά ευτυχώς όχι αντίστοιχης ποιότητας) με την προσχώρηση ενός δηλωμένου κομμουνιστή στο Ριζοσπαστικό Κόμμα. Κι όμως, πρόκειται περισσότερο τομή παρά για συνέχεια. Τη δεκαετία του ’70, η θέση του Παζολίνι για το αστικό κράτος είναι ότι αυτό έχει πλέον μετατραπεί σε φασιστικό κράτος, ή μάλλον σε κάτι χειρότερο και από φασιστικό: εξάλλου, όπως ο ίδιος είπε, «ο φασισμός έχει πεθάνει, δεν υπάρχουν Ιταλοί που να συγκινούνται στη θέα της σημαίας». Ο «καταναλωτισμός» είναι ο νέος φασισμός που συντρίβει αμετάκλητα την (εξιδανικευμένη από τον ίδιο) αγροτιά και εργατιά. Στην τελευταία του συνέντευξη δήλωνε: «Σιχαίνομαι με ιδιαίτερο μίσος την τρέχουσα εξουσία, την εξουσία του 1975, μια εξουσία που χειρίζεται τα σώματα με τρομερό τρόπο· έναν χειρισμό που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον χειρισμό ενός Χίτλερ ή ενός Χίμλερ». Και παρακάτω: «Θεωρώ τον καταναλωτισμό χειρότερο φασισμό από τον κλασικό, επειδή ο κληρικαλικός φασισμός στην πραγματικότητα δεν μεταμόρφωσε τους Ιταλούς, δεν πέρασε μέσα τους· ήταν ολοκληρωτισμός, αλλά όχι ολοκληρωτικός». Αυτή η απελπισμένη ανάγνωση της πραγματικότητας, ένα μείγμα της γενικής πολιτικής ήττας (ήττας που τότε, στα μολυβένια χρόνια, ήταν ακόμη εν εξελίξει) και της προσωπικής πολιτικής ήττας υπό το βάρος της πολιτικής στροφής του (και της εντελώς λανθασμένης ανάγνωσης της συγκυρίας ως καταναλωτικής φασιστικοποίησης), οδήγησε στο τελευταίο του αριστούργημα, το Σαλό· γιατί παραδόξως είναι όντως ένα σκοτεινό αριστούργημα.

Το έργο είναι μια ελεύθερη μεταφορά του ομώνυμου έργου του Ντε Σαντ (120 μέρες στα Σόδομα) στη φασιστική Ιταλία, με επιρροές από τον Δάντη. Τέσσερις εκπρόσωποι της φασιστικής άρχουσας τάξης (ο δικαστής, ο δούκας, ο πρόεδρος και ο καρδινάλιος) εξασκούν τις ορέξεις τους πάνω σε αγόρια και κορίτσια των κατώτερων τάξεων. Φυσικά, το έργο δεν είναι ιστορικό αλλά αναφορά στο τώρα, στο φασιστικό τώρα. Μάλιστα, φαίνεται ότι έχοντας αφήσει πίσω του τον Γκράμσι της νιότης του περισσότερο τον επηρεάζει ο μοδάτος τότε, ξεχασμένος (ευτυχώς) στις μέρες μας, Μαρκούζε και η έννοια της απομεταρσίωσης: η μεταπολεμική μαζική κουλτούρα και ο καταναλωτισμός με την πληθώρα σεξουαλικών ερεθισμάτων στην πραγματικότητα δεν απελευθερώνει τη σεξουαλική επιθυμία αλλά αντίθετα ενισχύει την πολιτική καταπίεση· η σεξουαλική επιθυμία «απομεταρσιώνεται», και τα δυνάμει πολιτικά υποκείμενα (εμείς) αντί να δράσουν για να αλλάξουν τον κόσμο γίνονται παθητικά και μη κριτικά σκεύη υποδοχής της εξουσίας. Το λογικό συμπέρασμα είναι ότι όχι μόνο η επανάσταση είναι αδύνατη, αλλά και κάθε αλλαγή προς το καλύτερο θα πρέπει να αποκλειστεί.

Έτσι, η ταινία είναι η έμπρακτη αυτοκριτική του Παζολίνι για την τριλογία της ζωής, η απελπιστική ακύρωση κάθε ελπίδας («Lasciate ogni speranza»: αφήστε κάθε ελπίδα εσείς που μπαίνετε εδώ). Σε αυτό το εννοιολογικό πλαίσιο (την απελπισία) ίσως να γίνεται καλύτερα κατανοητή και η εκ πρώτης όψεως περίεργη στάση του έργου απέναντι στη «διαστροφή» των λιμπερτίνων ηρώων του. Πράγματι, ο δηλωμένος ομοφυλόφιλος Παζολίνι αφήνει την ομοφυλόφιλη επιθυμία να είναι βασικά προνόμιο των φασιστών που, οδηγώντας τη διαφωτιστική λογική του Ντε Σαντ στο όριό της, βλέπουν τον άνθρωπο ως απαξιωμένο εμπόρευμα, ως αντικείμενο χωρίς ανταλλακτική αξία και όχι ως καταναλωτή ή ως παραγωγό αξιών, απαραίτητο για την αναπαραγωγή του ίδιου του αστισμού. Η διάκριση (και η αντίθεση) αστισμού-προλεταριάτου χάνεται σε μια μηχανιστική διαλεκτική αφέντη-σκλάβου: ο σκλάβος δεν έχει τη δύναμη να αλλάξει ούτε τον αφέντη του, ούτε τον εαυτό του, ούτε τον κόσμο. Ο σκλάβος είναι απλώς εκεί για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του αφέντη, για να εκπληρώσει τις (αρσενικές) πορνογραφικές φαντασιώσεις του και μετά να χαθεί.

Ωστόσο, η κυριολεκτική ανάγνωση της «διαστροφής» ως «προνομίου» ή αγωγού της φασιστικής εξουσίας είναι σωστή: η επιθυμία της εξουσίας είναι εξ ορισμού διαστροφική. Αν όχι για άλλον λόγο, επειδή η σεξουαλικοποίηση σε αυτά τα συμφραζόμενα της καπιταλιστικής εξουσίας (και ειδικά της φασιστικής) δεν μπορεί παρά να οδηγήσει σε αδιέξοδα: οι τέσσερις άρχοντές μας μπορούν να σκοτώνουν ή να αναγκάζουν τους άλλους να τρώνε σκατά, τα οποία οι ίδιοι τα απολαμβάνουν πρώτοι (ο Παζολίνι σχολίαζε ότι τα σκατά είναι ένα σχόλιο για το fast food, μια μεταφορά όμως που καθόλου μεριά δεν εξηγεί τη δύναμη των σχετικών σκηνών, από την άλλη). Η διαφορά μεταξύ απόλαυσης (του αφέντη) και αηδίας (του σκλάβου) είναι η προσταγή «Φάε!», μια προσταγή που θυμίζει τον αξιωματικό στον στρατό, το αφεντικό, τον δάσκαλο, τον υπουργό όταν απευθύνεται σε απεργούς.

Η πρόοδος των παραγωγικών δυνάμεων έχει παίξει παιχνίδι με το Σαλό. Σήμερα πια είναι εύκολο με λίγα κλικ καθένας μας να βρει εικόνες ακραίας πορνογραφίας (κοπρολαγνικής, σαδιστικής, εκμηχανισμένης κ.ο.κ.), κατά πολύ χειρότερης από τα πιο δύσκολα σημεία του Σαλό, πράγματα που τότε θα ήταν αφάνταστα. Υπάρχουν πλέον εικόνες από πολεμικό ρεπορτάζ, από βομβιστικές επιθέσεις κ.λπ., που μπροστά τους οι σκηνές βασανισμού στο Σαλό είναι αστείες. Ο θάνατος μπορεί πλέον να μας κοιτά στα μάτια από την οθόνη του υπολογιστή μας. Το γεγονός αυτό όμως λίγο μειώνει τον παράγοντα σοκ που συνοδεύει την πρώτη θέαση του φιλμ. Το σοκ δεν οφείλεται τόσο στις ίδιες τις πράξεις όσο ακριβώς στη δύναμη του λόγου και της έμμεσης αναπαράστασης. Αντίθετα με την κοπροφαγία και τα βασανιστήρια εξάλλου, οι διεισδύσεις υπονοούνται, δεν αναπαριστώνται, μια ενδιαφέρουσα μορφή αυτολογοκρισίας.

Ακόμα χειρότερα: η ταινία στην ουσία προφητεύει ένα δυστοπικό μέλλον που είναι ήδη εδώ. Για παράδειγμα, η βελτίωση της θέσης και των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων τα τελευταία χρόνια έχει άραγε συνοδευτεί από την απελευθέρωση της επιθυμίας; Ο γάμος (η κανονικοποίηση και η υπαγωγή στο κράτος της μόνιμης συμβίωσης και η σύνδεση σεξουαλικής επιθυμίας και ιδιοκτησίας μέσω των κληρονομικών δικαιωμάτων) είναι ο σωστός δρόμος, το σωστό αίτημα; Μπορεί να επιθυμεί αυτός/ή που δεν κατέχει τίποτα – ή μήπως η εκδήλωση και μόνο της επιθυμίας σημαίνει άμεση τιμωρία, όπως στην ταινία; Ποιος έχει δικαίωμα να επιθυμεί; Η σεξουαλικά υποκινούμενη βία (π.χ. βία κατά των γυναικών) έχει μειωθεί; Οι πράξεις μαζικής, ανείπωτης βίας, ο πόλεμος, οι βομβιστικές επιθέσεις, οι βιασμοί έχουν μειωθεί; Ο κρατικός αυταρχισμός μειώθηκε σε σχέση με τη δεκαετία του ’70;

Η (με σαδιστικά χαρακτηριστικά) δολοφονία του Παζολίνι λίγες μέρες πριν από την πρεμιέρα της ταινίας είναι τραγικά ταιριαστή με το πνεύμα της. Ειδικά αν σκεφτούμε ότι όπως έχει φανεί πλέον δεν τον σκότωσε ο νεαρός εκδιδόμενος που καταδικάστηκε στη δίκη. Πράγματι, είναι σαφές ότι αυτοί που τον σκότωσαν ήταν μπλεγμένοι είτε με νεοφασιστικούς είτε με μαφιόζικους κύκλους (όχι ότι αυτά τα δύο διαφέρουν). Σαράντα χρόνια από τη δολοφονία, λίγοι από τους βασικούς στόχους ενός μεγάλου διανοητή του κινηματογράφου έχουν πλησιάσει στην εκπλήρωσή τους: γιατί δεν είμαστε τώρα πιο κοντά στην απελευθέρωση της επιθυμίας, ούτε στην απελευθέρωση του ανθρώπου από την εκμετάλλευση απ’ όσο ήμασταν το 1975. Ίσως μάλιστα από κάποιες πλευρές να είμαστε και πιο μακριά. Σε αυτό ο Παζολίνι έχει δυστυχώς δικαιωθεί…



Το νέο success story του κ. Τσίπρα κάηκε στην Καλαμάτα από κερί

του Θανάση Πετράκου, υπεύθυνου Ενέργειας της Π.Γ. της ΛΑΕ

Το νέο success story και η δήθεν μεταμνημονιακή εποχή που διαφημίζει ο κ. Τσίπρας κάηκε προχθές στην Καλαμάτα όταν παραλίγο να καούν 3 ανήλικα αδέλφια από κερί διότι η ΔΕΗ τους έχει κόψει το ρεύμα από τον περασμένο Αύγουστο, αφού οι γονείς τους είναι άνεργοι δεν είχαν να πληρώσουν και αδυνατούσαν να ανταποκριθούν και στη ρύθμιση που τους πρότεινε ο ΔΕΔΔΗΕ. “Τα λεφτά της ρύθμισης είναι πιο πολλά απ’ ό,τι μπορώ να καλύψω”, είπε η μητέρα των τριών παιδιών μετά την παρολίγο τραγωδία.
Το γεγονός αυτό είναι ένα από τις εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες περιπτώσεις οικογενειών που ζουν τον 21ο αιώνα χωρίς ρεύμα στη μνημονιακή Ελλάδα.

Η τραγωδία της οικογένειας ξεσήκωσε κύμα αλληλεγγύης στην Καλαμάτα. Επειδή όμως δεν είναι μία οικογένεια αλλά χιλιάδες και επειδή οι φτωχοί και στην «εποχή της δίκαιης ανάπτυξης» του κ. Τσίπρα πληθαίνουν, επιβάλλεται να υπάρξει ένα άμεσο μέτρο ουσιαστικής ανακούφισης και αποτροπής ανάλογων τραγικών συμβάντων.

Η λύση άμεσα μπορεί να δοθεί αν η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας κ. Σταθάκης επαναφέρει το νόμο του πρώην Υπουργού Ενέργειας και Προέδρου της ΛΑΕ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος καταργήθηκε μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου από 222 βουλευτές όλων των μνημονιακών κομμάτων. Ο νόμος 4320/19-03-2015 γνωστός ως νόμος Λαφαζάνη, προέβλεπε 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο δωρεάν για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επαναφορά του νόμου Λαφαζάνη θα έχει ως αποτέλεσμα μια οικογένεια που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας να πληρώνει μόνο 65 ευρώ το τετράμηνο, ενώ σήμερα η ίδια οικογένεια ενταγμένη στο κοινωνικό τιμολόγιο πληρώνει 225 ευρώ!!! δηλαδή 3,5 φορές επάνω. Μόνο με την επαναφορά του νόμου Λαφαζάνη μπορεί να υπάρξει να έχουν ρεύμα όλες οι οικογένειες στη σημερινή μνημονιακή εποχή και να μην κινδυνεύουν ή να μην καίγονται άνθρωποι από αναμμένα κεριά ή από μαγκάλια.

Η ΛΑΕ καλεί όλους τους πολίτες, τις κοινωνικές οργανώσεις, την τοπική αυτοδιοίκηση να δημιουργήσουν ένα μεγάλο κίνημα και να απαιτήσουν την άμεση επαναφορά του καταργημένου νόμου 4320/19-03-2015.



Βέβαια ουσιαστική λύση για ρεύμα φτηνό για όλο το λαό μπορεί να δοθεί μόνο από μια ενιαία και 100% δημόσια και κοινωνική Δ.Ε.Η. Μια ΔΕΗ που θα ενσωματώσει ξανά τις αποσχισθείσες εταιρείες (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Μια Δημόσια ΔΕΗ που μαζί με δημόσια ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ και δημόσια ΕΛΠΕ θα αποτελέσουν τον δημόσιο εκείνο ενεργειακό πυλώνα που θα υπηρετήσει τα συμφέροντα της κοινωνίας και της ανάπτυξης. Αυτά προϋποθέτουν την κατάργηση των μνημονίων και την έξοδο από την ευρωζώνη.

Δυστοπία και νεοφιλελευθερισμός

Image may be NSFW.
Clik here to view.
του Παναγιώτη Ξηρουχάκη
Διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αιγαίου

Η ιστορία του θεάματος (κινηματογράφος, λογοτεχνία, θέατρο κλπ.) είναι γεμάτη από παραδείγματα όπου το θέαμα προπαγάνδισε τις κυρίαρχες αξίες του πολιτικού συστήματος και προάσπισε την πολιτική της κυρίαρχης εξουσίας.Από τις πρώτες κινηματογραφικές ταινίες (όπως «Η Γεννηση ενός έθνους» στο οποίο υμνείται η ΚΚΚ) μέχρι τις μέρες μας δεν έχουν αλλάξει και πολλά. Απλά αλλάζει η θεματολογία και το στυλ ανάλογα με τις ανάγκες της πολιτικής κατάστασης και τους εχθρούς που πρέπει να πολεμηθούν (εσωτερικούς και εξωτερικούς). Έτσι τα τελευταία χρόνια, γέμισε η αμερικανική τηλεόραση με σειρές επιστημονικής φαντασίας. Επίσης το Χόλυγουντ γυρίζει συνεχώς ταινίες στις οποίες περιγράφεται το σκοτεινό (και όχι το τόσο μακρινό) μέλλον… Κυριαρχεί λοιπόν μία επιστημονική φαντασία, η θεματολογία της οποίας όμως κατάγεται από τη σκοτεινή θεματολογία της δυστοπίας (σε αντίθεση με την ουτοπία που παραπέμπει σε κάτι ονειρικό) και του ζοφερού μέλλοντος.
Οι σειρές που προβάλλονται αυτή την εποχή αλλά και η πλειοψηφία των sci-fi ταινιών που γυρίζονται ακολουθούν το μοτίβο της επιβίωσης σε ακραίες συνθήκες.

Έτσι, εξωγήινοι εισβάλλουν και τα διαλύουν όλα, ένας ιός απελευθερώνεται και κάνει τους ανθρώπους ζόμπι, ενώ στο τελευταίο Βatman (“The Dark Knight Rises”, 2012) το ρόλο του κακού επωμίζονται οι αμεσοδημοκράτες που μισούν τους πλούσιους! Το κράτος πάντα καταρρέει στις παραπάνω περιπτώσεις (εκτός από, τι σύμπτωση, τον αμερικάνικο στρατό όπως στο “Resident Evil: Retribution” του 2012) και ο πολίτης βασίζεται στις δυνάμεις του σε ένα πόλεμο «όλοι εναντίον όλων».
Επίσης εκμεταλλευόμενοι την περιρρέουσα ατμόσφαιρα διάφοροι εξειδικευμένοι συγγραφείς (οι περισσότεροι απόστρατοι των ειδικών δυνάμεων) έχουν στήσει μία επιτυχημένη εκδοτική βιομηχανία όπου τα βιβλία-προϊόντα δίνουν απλόχερα στον καταναλωτή-μελλοντικό μαχητή (future survivor) τα κλειδιά της επιτυχίας-επιβίωσης σε έναν κόσμο που όλα καταρρέουν (σεισμοί, εισβολές εξωγήινων, βιολογικός πόλεμος, επαναστάσεις κλπ).

ΡΙΖΕΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ
Βέβαια και άλλα είδη θεάματος προσφέρονται για προπαγάνδα (πολεμικές ταινίες, γουέστερν κλπ). Ούτε βέβαια όλες οι ταινίες sic-fi που βγαίνουν είναι προπαγάνδα. Το αντίθετο. Όμως είναι γεγονός ότι το θέμα του «μαύρου» μέλλοντος πουλάει. Κοινές συνισταμένες των παραπάνω (ταινίες καταστροφολογικού sic-fi, σειρές και βιβλία επιβίωσης κλπ), είναι τα ακόλουθα:
1) Το κράτος δεν είναι αρκετό να μας προστατεύσει, άρα με υπόγειο τρόπο προπαγανδίζεται η ανάγκη για περισσότερο κράτος. Όχι όμως κράτος πρόνοιας αλλά το νεοφιλελεύθερο κράτος με την πανίσχυρη αστυνομία και το δυναμικό στρατό. Δεν είναι τυχαίος ο σημαντικός ρόλος που διαδραματίζει ο αμερικάνικος στρατός στις περισσότερες ταινίες καταστροφολογίας του Χόλυγουντ.
2) Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο στρατός γίνεται καθεστώς στο μυαλό του θεατή έστω και έμμεσα. Άρα δικαιολογείται υποσυνείδητα η χρήση του σε πολέμους με Άραβες, τρομοκράτες κλπ. Αυτό λέγεται έμμεση προπαγάνδα.
3) Η οικογένεια είναι μόνη της ενάντια στους εχθρούς. Η κοινωνία είναι μία φενάκη που διαλύεται μόλις το κράτος καταρρεύσει. Όλοι εναντίον όλων. Γιατί όμως κυριαρχεί στις μέρες μας τόσο πολύ η καταστροφολογία και η θεματολογία του μελλοντικού χάους; Ήταν πάντα τέτοια η θεματολογία της επιστημονικής φαντασίας; Το αντίθετο. Έτσι στο παρελθόν κυριαρχούσε συνήθως η «θετική» επιστημονική φαντασία (βλέπε Ιούλιο Βερν, Σταρ Τρεκ κλπ) όπου το μέλλον ήταν κάτι όμορφο και περιπετειώδες. Ο αντίθετος πόλος βέβαια υπήρχε και τόνιζε την ανησυχία για το μέλλον . Η δυστοπία λοιπόν αποτελεί το παρακλάδι της επιστημονικής φαντασίας, που το διακρίνει το έντονο πολιτικό στοιχείο και η αμφισβήτηση για ένα χρυσό μέλλον. Σε γενικές γραμμές η δυστοπία καταλήγει να είναι το είδος της επιστημονικής φαντασίας που ασχολείται με τον μελλοντικό θρίαμβο του κράτους εις βάρος της ελευθερίας των πολιτών και την πλήρη αποδόμηση της κοινωνίας υπό το φόβο της εξουσίας. Πολλοί συγγραφείς έχουν ασχοληθεί με το είδος αυτό, με πιο επιφανείς τον Philip Dick και τον Βallard. Το πρώτο έργο δυστοπίας είναι ουσιαστικά το «We» (1921) του Ρώσου Υevgery Zamyatin.
Βλέπουμε λοιπόν ότι η νέα μορφή δυστοπίας λίγα έχει να κάνει με τη δυστοπία του Ζαμιάτιν, του Όργουελ κλπ. Τώρα κακός δεν είναι το κράτος, ούτε η εξουσία. Οι ρίζες αυτής της νέας δυστοπίας πρέπει να αναζητηθούν στις ταινίες του ‘50 με εξωγήινους από τον κόκκινο πλανήτη (αντικομμουνιστική προπαγάνδα). Επίσης σε κάποιες δυστοπικές ταινίες των δεκαετιών ‘70-’80. Πράγματι στα τέλη του ‘70 και στις αρχές του ‘80 ήταν της μόδας μια δεξιόστροφη δυστοπία όπου καλοί είναι οι δικαστές (δικαστής Dredd) και οι μπάτσοι (Robocop), ενώ η κρατική εξουσία μένει σχετικά στο απυρόβλητο, καθώς προστατεύει τους καλούς πολίτες από την εγκληματικότητα. Τέλος εμπνέεται από τα θρησκευτικά παρανοϊκά οράματα περί τέλους του κόσμου (π.χ. το 2012).




Είναι γνωστός, όπως ήδη αναφέραμε, ο ρόλος του θεάματος στην προάσπιση των πλουτοκρατών και της εκάστοτε εξουσίας. Η νέα μόδα που περιγράψαμε κάθε άλλο παρά τυχαία εμφανίστηκε τη σημερινή περίοδο. Οι εσωτερικοί εχθροί (χρέη, δημοσιονομικά ελλείμματα, εσωτερική τρομοκρατία, εγκληματικότητα κλπ) πρέπει να αντιμετωπιστούν από την κυρίαρχη εξουσία (νεοφιλελεύθερους και πλουτοκράτες). Οι απώλειες βέβαια είναι ήδη πολλές και αφορούν τους φτωχούς, αλλά και τη μεσαία τάξη που συρρικνώνεται. Ο νεοφιλελευθερισμός όμως που κυριαρχεί πρέπει να βρει τη δικαίωσή του και τη δικαιολόγησή του σε πολιτισμικό επίπεδο. Πρέπει με άλλα λόγια να πειστούν οι θεατές (μελλοντικά θύματα των οικονομικών πολιτικών) για την αναγκαιότητα των κυρίαρχων πολιτικών επιλογών.
Ο κινηματογράφος και η τηλεόραση παίζουν αυτόν το ρόλο. Ο φανταστικός εχθρός της ΤV συμβολίζει τα οικονομικά προβλήματα που επιτίθενται καθημερινά στην κοινωνία. Επίσης η νεοφιλέλευθερη αντιμετώπιση (;) της οικονομικής κρίσης οδηγείουσιαστικά στο συμπέρασμα ότι ο καθένας πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνος του. Οάνθρωπος πρέπει να μάθει ότι είναι μόνος (χωρίς κρατική προστασία για υγεία καιφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς πιθανότητες να βρει δουλειά σε έναν κόσμο ανέργωνκλπ) γιατί οι ανάγκες του έθνους απαιτούν από εκείνον πατριωτικές θυσίες. Ακριβώςόπως στις αμερικάνικες σειρές με μοτίβο την επιβίωση. Ο αγώνας επιβίωσης σε μίααστική ζούγκλα με εξωγήινους εχθρούς κατακτητές κάλλιστα θα μπορούσε νασυμβολίζει τον αγώνα ενός ανέργου και αστέγου στην Αθήνα. Ο άνθρωπος είναιμόνος απέναντι σε αυτές τις αλλαγές και πρέπει να τις αποδεχτεί. Μπορείς ναελπίζεις μόνο στον τίμιο στρατό και στην αστυνομία που θα σε σώσει από τα ζόμπι,τους μετεωρίτες κλπ (προπαγάνδα της στρατοκρατορίας).
Σε μία διαφορετική ανάγνωση το θέαμα προδίδεται άθελά του στους θεατές. Γιατί, για αυτούς τους θεατές, που μπορούν τουλάχιστον να διαβάσουν μεταξύ των γραμμών, παρουσιάζει παραμορφωμένο αλλά ακόμα αληθινό στους θεατές τον σημερινό κόσμο: Η κατάρρευση του καπιταλισμού, όπως τον γνώριζαν μέχρι τώρα και η άνοδος του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού αποτυπώνονται στην ουσία με την επέλαση της καταστροφολογίας, του 2012 (τέλος του κόσμου), την εισβολή των εξωγήινων κλπ. Κακά τα ψέματα. Ο αγώνας της Ayn Rand τώρα δικαιώνεται.
AΥΝ RAND. O ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΤΟΥ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΥ
Γεννήθηκε στην Αγία Πετρούπολη το 1905 σε μια εύπορη εβραϊκή οικογένεια. Η Ρωσική επανάσταση του 1917 αναποδογύρισε βίαια τον κόσμο των ευπόρων στον οποίο ανήκε. Το κράτος δήμευσε την επιχείρηση του πατέρα της . Στη μεταεπαναστατική Ρωσία του Λένιν, η Ayn Rand δε χωρούσε. Έτσι κατέφυγε στις ΗΠΑ, καταξιώθηκε σαν συγγραφέας και έγινε συκοφάντης των κομμουνιστικών και κολεκτιβιστικών αξιών.
Να τονίσω εδώ ότι δεν είναι η μόνη συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας με αντικομμουνιστικές απόψεις. Υπήρξε όμως η πιο φανατική.
Η μεγάλη επιτυχία έρχεται το 1943 με την έκδοση του «The Fountainhead». Το 1957 γράφει το δυστοπικό «Atlas Shrugged» που γίνεται η βίβλος των νεοσυντηριτικών και νεοφιλελεύθερων πολιτικών δυνάμεων. Αρέσει όμως πολύ και στους στρατιωτικούς κύκλους των ΗΠΑ. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια μελλοντική Αμερική, όπου οι πιο «δημιουργικές» δυνάμεις της κοινωνίας (επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, εφευρέτες) απηυδισμένοι από την κρατική παρέμβαση (υψηλή φορολογία, γραφειοκρατία κλπ), εγκαταλείπουν τη χώρα και καταφεύγουν σε μια απομονωμένη κοιλάδα με αποτέλεσμα την κατάρρευση της κοινωνίας. Οι φτωχοί και οι άνεργοι δεν είναι το πρόβλημα της «φιλοσόφου».
Σαν μία Ντόρα Μπακογιάνη της επιστημονικής φαντασίας προάγει τον ασύδοτο καπιταλισμό. Και τώρα που αυτός ήρθε; Τώρα δεν υπάρχει ο μπαμπούλας της Σοβιετικής Ένωσης για να χρησιμοποιηθεί η μετριότατη Ayn Rand σαν αντίδοτο στο «βάρβαρο κολεκτιβιστικό κόσμο». Άλλωστε και στη Ρωσία καπιταλισμό έχουν και δεν περνάν και τόσο καλά.
Τώρα λοιπόν τι γίνεται; Βέβαια δεν είναι εύκολο να πεις στου φτωχού τα μούτρα ότι τελείωσαν όλα. Ότι το μοντέλο της Rand θριάμβευσε και θα είναι εκείνος για πάντα άνεργος. Ότι αυτός δε συγκαταλέγεται στους προικισμένους επιχειρηματίες της Rand και πολύ περισσότερο ότι δεν υπάρχει κοιλάδα. Μπορείς όμως, αν είσαι νεοφιλελεύθερος ολοκληρωτιστής, να τον νανουρίζεις με σίριαλ όπου τα ζόμπι έρχονται ξανά, το τέλος του κόσμου πλησιάζει (και ας έχει μπει το 2013 πια) κλπ.
Υ.Γ Η επιρροή των δεξιών αντικομουνιστών συγγραφέων sic-fi στην αμερικάνικη κοινωνία κάθε άλλο παρά μικρή υπήρξε. Αναφέρω ενδεικτικά την επιρροή που άσκησε η Ayn Rand σε ένα από τα μεγαλύτερα ροκ γκρουπ τους Rush. Ειδικότερα οι στίχοι στο κλασσικό «2112» έχουν επηρεαστεί από τη «φιλόσοφο».
Τόνοι μελάνι έχουν χυθεί από ντόπια και ξένα ροκ και μέταλ περιοδικά για να υπερασπιστούν τους Rush από κατηγορίες περί ολοκληρωτισμού και να αποδείξουν ότι η Rand δεν υπήρξε φασίστρια αλλά οπαδός της ελευθερίας(;). Πράγματι δεν υπήρξε φασίστρια αλλά ξέχασαν να πουν ότι την ελευθερία την αποζητούσε για τα golden boys και τους rock stars και όχι για τους φτωχωδιάβολους του δυτικού πολιτισμού.

Ανδρέας Κάλβος, ο ποιητής της Ιδέας

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας, ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία. 

Ανδρέας Κάλβος Ζάκυνθος 1792 – Louth 3 Νοεμβρίου 1869

Αν δύσκολη ποίηση σημαίνει ποίηση που δυσκολευόμαστε να την προσεγγίσουμε «ως ποίηση», και όχι ποίηση που δεν καταλαβαίνουμε το θέμα της, τότε ο Κάλβος είναι ποιητής δύσκολος, όπως, καθώς μου φαίνεται, δύσκολος ποιητής είναι και ο Καβάφης (Γ. Σεφέρης, Δοκιμές)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Γεννήθηκε στη Ζάκυνθο το Μάρτιο του 1792 και έζησε εκεί μέχρι τα 10 του χρόνια. Ύστερα από το χωρισμό των γονέων του , το 1802, ακολούθησε τον πατέρα του στην Ιταλία , όπου πέρασε την νεανική ηλικία του και διαμόρφωσε τηνιταλική και κλασική παιδεία του.
Καθοριστική ,για την πνευματική του διαμόρφωση, υπήρξε η γνωριμία του με τον ζακυνθινής καταγωγής Ιταλό ποιητή, Ugo Foscolo.Μετά την ρήξη στη σχέση τους , το 1817, ο Κάλβος έζησε σε 4 ευρωπαϊκές χώρες ( Αγγλία, Ιταλία, Ελβετία και Γαλλία) , εργαζόμενος ως μεταφραστής και καθηγητής ξένων γλωσσών.
Από το 1811 ως το 1821 έγραψε αρκετά ιταλικά λογοτεχνήματα και 3 τραγωδίες ( Θηραμένης, Δαναΐδες και την ανολοκλήρωτη Ιππίας ).
Τον Απρίλη του 1821, λίγο πριν ξεσπάσει η ελληνική επανάσταση, εξορίστηκε από την Φλωρεντία και κατέφυγε στη Γενεύη της Ελβετίας, επειδή κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη μυστική, επαναστατική, παράνομη οργάνωση των Καρμπονάρων, που αγωνιζόταν για τα δημοκρατικά ιδεώδη και την απελευθέρωση των ευρωπαϊκών λαών.
Στη Γενεύη έζησε για 4 χρόνια, ως το 1825 και εκεί έγραψε τις περισσότερες από τις ωδέςτων δύο ελληνικών συλλογών Η Λύρα ( 1824) και Λυρικά ( 1826).


Το 1826 ήρθε στην Ελλάδα και για 3 χρόνια ,όχι συνεχόμενα, δίδαξε στην Ιόνιο Ακαδημία. Το 1852 παντρεύτηκε μια Αγγλίδας παιδαγωγό και εγκαταστάθηκε οριστικά στην Αγγλία, όπου και πέθανε το 1869, στην κωμόπολη Louth.


Από αρκετούς Έλληνες λογοτέχνες παρουσιάζεται ως άσχημος γέροντας, βλοσυρός, αγέλαστος και δύσθυμος :


Γιώργος Θεοτοκάς

«ο γέρος αετός»


Μυτερό ράμφος, σφιγμένα χείλια, ζαρωμένα φρύδια πυκνά / ένα ανθρωπάριο φαλακρό και αναιμικό/ με μαύρες τρίχες που ανεμίζανε πλατιά στο πελώριο μέτωπο./ Ωραίος δεν ήταν βέβαια ο δύστηνος./ Ίσα – ίσα μου φάνηκε πολύ κακοφτιαγμένος και βλοσυρός.


Γενικά ο Κάλβος δεν ήταν συμπαθής στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής του, ίσως επειδή ποτέ δεν συνεργάστηκε με το πολιτικό και ακαδημαϊκό κατεστημένο και δεν είχε καλές σχέσεις με τον κύκλο του Σολωμού .Έτσι οδηγήθηκε στην απόφασή του να εγκαταλείψει οριστικά την Ελλάδα.




ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΠΟΙΗΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΗΣ


ΩΔΕΣ

ποιήματα με πατριωτικό, παραινετικό και αγωνιστικό περιεχόμενο


επιμελημένη στροφική οργάνωση. Απαρτίζονται από προοίμιο( άλλοτε συνοπτικό , άλλοτε εκτεταμένο και συχνά αντίθετο ως προς το περιεχόμενο με την υπόλοιπη ωδή), το κυρίως μέρος και τον επίλογο, συνήθως διατυπωμένο αποφθεγματικά



υψηλός και μεγαλοπρεπής τόνος





ΘΕΜΑΤΙΚΗ




η ελληνική επανάσταση, το μαχητικό φρόνημα των επαναστατημένων Ελλήνων, το οποίο υμνεί προσπαθώντας να εμψυχώσει την εθνική ψυχή



η αρχαία μυθολογία και το ένδοξο αρχαιοελληνικό παρελθόν σε συνδυασμό με αναφορές στη φυσική ομορφιά του τοπίου, τα ψυχικά χαρίσματα των ανθρώπων και τη χριστιανική λατρεία των Ελλήνων. Φαίνεται σαν να μιλά ως εκπρόσωπος της ελληνικής εθνικής κοινότητας



υποστήριξη των ιδανικών της ελευθερίας και της ισότητας ( φανερή η επιρροή του από το πνεύμα του Διαφωτισμού ) με στόχο την αποδέσμευση από τη μοναρχική εξουσία και τα τυραννικά καθεστώτα, τις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες και την κατάκτηση της πολιτικής και κοινωνικής αρετής
η Ελευθερία , στο έργο του Κάλβου, είναι ταυτισμένη με την Αρετή



ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΤΕΧΝΟΤΡΟΠΙΑ


Επιρροές από:


τον ευρωπαϊκό ρομαντισμό (στα έργα του διακρίνουμε: μελαγχολική διάθεση , δραματική ένταση, οραματικές καταστάσεις, υπερβολή, εξιδανίκευση, συχνή εμφάνιση του «εγώ» του ποιητή)
τον ιταλικό, και γενικότερα ευρωπαϊκό, νεοκλασικισμό (στα έργα του διακρίνουμε : ιδεαλιστικές αρχές, την τοποθέτηση της Τέχνης στην κορυφή της κλίμακας των αξιών, την πεποίθηση για την παιδευτική λειτουργία της ποίησης, την ισορροπημένη αρχιτεκτονική διάρθρωση - προοίμιο, κύριο μέρος επίλογος - την εκτενή χρήση της μετωνυμίας, σοβαρό και υψηλό τόνο, επιγραμματικότητα και αποφθεγματικότητα)



Η ΓΛΩΣΣΑ


Χαρακτηριστικό , η γλωσσική ανομοιομορφία. Μια γλώσσα ανυπότακτη σε γραμματικούς κανόνες
Κορμός του καλβικού λεξιλογίου, οι αρχαιοελληνικές λέξεις ( από τις 2000 λέξεις των ωδών το 85%, περίπου, είναι τυπικά αρχαίες )
Χρησιμοποίησε τη λόγια γλώσσα, επηρεασμένος από την κλασική παιδεία που απέκτησε στην Ιταλία. Είναι ο μόνος σημαντικός ποιητής της επτανησιακής ποιητικής παράδοσης του 19ου αιώνα που δεν υιοθέτησε την δημοτική γλώσσα
Εμπλουτισμός της λόγιας γλώσσας με δημώδεις τύπους και ιδιωματικούς
Χρήση γλωσσικών στοιχείων από τα θρησκευτικά κείμενα ( Παλαιά Διαθήκη και Ψαλμοί)








ΜΕΤΡΙΚΗ


Ο ίδιος ο ποιητής έλεγε πως οι ωδές του στόχευαν στην πολύτροπη αρμονία, δηλαδή τον συνδυασμό της πολυτροπότητας και της αρμονίας ( αρμονικό και εκφραστικό αποτέλεσμα)
Μοναδική στιχουργική τεχνοτροπία, που δεν συναντάται σε κανέναν άλλο ποιητή: Οι 20 ωδές του γράφτηκαν σε πεντάστιχη στροφή, χωρίς ομοιοκαταληξία ( την οποία και ο ίδιος χαρακτήριζε βάρβαρη), που αποτελείται από 4 επτασύλλαβους
( κάποτε 8σύλλαβους ή 6σύλλαβους ) και έναν τελικό πεντασύλλαβο στίχο, που είναι πάντα παροξύτονος, ενώ οι επτασύλλαβοι έχουν όλες τις δυνατές μορφές κατάληξης: οξύτονοι, παροξύτονοι, προπαροξύτονοι


Όσοι το χάλκεον χέρι
βαρύ του φόβου αισθάνονται,
ζυγόν δουλείας ας έχωσι·
θέλει αρετήν και τόλμην
η ελευθερία.
(«Εις Σάμον»)


Έντονη απόκλιση του μετρικού από το γλωσσικό - νοηματικό σύστημα, που φαίνεται να είναι επιρροή από ιταλική δραματική ποίηση. Το μετρικό σύστημά του στηρίζεται στην αρμονία όχι του στίχου αλλά της περιόδου, γιατί οργανώνει τον ποιητικό ρυθμό με βάση όχι τη μουσικότητα των λυρικών ποιημάτων αλλά τον εσωτερικό ρυθμό της ιταλικής δραματικής ποίησης.
το μέτρο είναι κατά βάση ιαμβικό, δηλαδή κάθε μετρικό πόδι είναι συνδυασμός μιας άτονης και μιας τονισμένης συλλαβής (∪- )
Σύμφωνα με τον Ο. Ελύτη η καλβική μετρική ήταν προάγγελος του ελεύθερου στίχου της ποιητικής γενιάς του 1930.



ΚΑΛΒΙΚΗ ΕΙΚΟΝΟΠΟΙΊΑ : εικόνες εντυπωσιακές, μεγαλειώδεις, επιβλητικές, συχνά μεταφυσικές , βιβλικές, σκοτεινές. Εικόνες ζωγραφικές που αποδομούν, συχνά , την πραγματικότητα με απροσδόκητο τρόπο και δίνουν στο απλό και εφήμερο το μεγαλείο του αιώνιου.






Ένα ποίημα/ κριτήριο από την πολυθρύλητη και ...λίαν ισοπεδωτική για το μεγαλείο του Κάλβου, Τράπεζα θεμάτων.....


ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΑΛΒΟΣ
Ωδή Έκτη. Αι Ευχαί (απόσπασμα)
α.
Της θαλάσσης καλήτερα
φουσκωμένα τα κύματα
να πνίξουν την πατρίδα μου
ωσάν απελπισμένην,
έρημον βάρκαν.


β'.
Στην στεριάν, ’ς τα νησία
καλήτερα μίαν φλόγα
να ιδώ παντού χυμένην,
τρώγουσαν πόλεις, δάση,
λαούς και ελπίδας.
γ'.
Καλήτερα, καλήτερα
διασκορπισμένοι οι Έλληνες
να τρέχωσι τον κόσμον,
με εξαπλωμένην χείρα
ψωμοζητούντες·
δ'.
Παρά προστάτας να ’χωμεν.


Με ποτέ δεν εθάμβωσαν


πλούτη ή μεγάλα ονόματα,


με ποτέ δεν εθάμβωσαν


σκήπτρων ακτίνες.




ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
α
α.1. Το ποίημα ανήκει στην παραδοσιακή ποίηση. Να διακρίνετε:
α) εάν υπάρχει ομοιοκαταληξία (5 μονάδες)
β) τη μορφή των στροφών (5 μονάδες)
α.2. Να εντοπίσετε δύο στίχους του ποιήματος που σχηματίζουν 15σύλλαβο. (5 μονάδες)
α.3. Η επανάληψη του επιθέτου «καλήτερα» πώς λειτουργεί ως προς το περιεχόμενο του ποιήματος; (10 μονάδες)






ΠΗΓΕΣ
Ευριπίδη Γαραντούδη: Πολύτροπος αρμονία: Μετρική και ποιητική του Κάλβου
Αθανασόπουλος Β., Το ποιητικό τοπίο του ελληνικού 19ου και 20ου αι. Τόμος Α' (Κάλβος, Σολωμός, Παλαμάς)
Δερμιτζάκης Μπάμπης, Ο Κάλβος και οι πρώτες μεγάλες στιγμές της νεοελληνικής λογοτεχνίας, Έρευνα, τ.18

ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ: ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΣΗΚΩΣΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ; Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΤΑ «ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙΑ» ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ΑΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ

Γρηγόρης Κλαδούχος

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Για το αναπλαστικό σχέδιο στην πλατεία «περιβολάκια» ο δήμαρχος Α. Πνευματικός μίλησε για μεγάλη επιτυχία επιλογών που θα μας ζηλεύουν στην Ευρώπη. Πρόσθεσε, ανάμεσα σε άλλα, ότι η ανάπλαση περιλαμβάνει και τους γειτονικούς χώρους στα δικαστήρια. Μεγάλα λόγια, μεγάλες ιδέες, αλλά και μικροσύνη που φαίνεται από την έκφραση «πότε αρχίζει το έργο».
Τα έργα αρχίζουν από την έναρξη σχεδιασμού τους. Ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός,είναι μεγάλα έργα, είναι του δήμου (αν μετέχουν και οι πολίτες), είναι δηλαδή δημιουργία. Η υλοποίηση στο έδαφος είναι και αυτό δημιουργία με την έννοια ότι τα υλικά οικοδομήματα ακολουθούν τα διανοητικά.

Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ
Η εμπειρία της πραγματικής ζωής κατασκευάζεται στο δημόσιο χώρο. Εκεί και τα συναισθήματα κοινής ζωής. Μία εμπνευσμένη, δημοκρατική διακυβέρνηση ενός τόπου αναδεικνύεται από το δημόσιο λόγο της και από την εικόνα του δημόσιου χώρου. Αυτά κάνουν μεγάλη μία πόλη.
Πώς μετέχουν στο συλλογικό φαντασιακό των Κορινθίων ο δημόσιος χώρος και τα κτίρια;
Στην Αρχαία πόλη τα δημόσια πράγματα, οι πλατείες ήταν δείκτες πολιτισμού. Καθρέπτες κοινωνικής οργάνωσης. Πολιτών που συγκροτούν την πόλη. Σε συνθήκες, όπως αυτές σήμερα, που η πολιτική ετεροκαθορίζεται και υποχωρεί, άμυνα, αυτοπροστασία, επανεκκίνηση σημαίνει επαναξιολόγηση του δημόσιου λόγου, της αγοράς των ιδεών, της πλατείας, του δημόσιου χώρου.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
Η Κόρινθος είναι μία ψυχή και όπως και κάθε πόλη είναι α) φυσική και λειτουργική δομή, β) η κοινωνία που σ΄ αυτήν κατοικεί και γ) η πολιτική που κυβερνά τις μετατροπές της. Η συμπερίληψη αυτών των στοιχείων διαμορφώνει μία εικόνα, ένα πορτραίτο.
Στο υποσυνείδητο των Κορίνθιων της παραλιακής Κορίνθου, η ανυπαρξία συμβόλων και ιδιαίτερα μνήμης υποκαθίσταται από το όνομα της συγγενούς ονομαστικά αρχαίας πόλης. Ένα αυθαίρετο δάνειο και αυτοδικία. Ταυτότητα έχει η αρχαία Κόρινθος. Να το πούμε με δίκαιους όρους: η παραλιακή οικιστική συγκρότηση δεν είναι τίποτα άλλο από ένα νεοφανές περίχωρο της Αρχαίας Πόλης. Είναι πιο παλιά από την παλιά. Η νέα Κόρινθος είναι αόριστη νοηματικά, μικρή, κι ας φαίνεται μεγάλη. Δεν σου δημιουργεί μεγάλα συναισθήματα όταν την περπατάς. Ένα επαναλαμβανόμενο τρέιλερ με εικόνες που σου αποκλείουν την έννοια του χρόνου. Δεν έχει μνήμη, ούτε σύμβολα. Μία καφετεριούπολη στο κέντρο, κατανάλωση, νοηματική απουσία, ασύνδετα προνομιακά στοιχεία.
Η Νέα Κόρινθος υποφέρει από αδυναμία να σηκώσει το βαρύ όνομά της.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ, ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΟΥ
Για την Πρόταση Παπακυριάκου -τέλη Σεπτεμβρίου 2016:
Οι ΔΙΟΛΚΟΙ ζητούν διάλογο για «το χαρακτήρα της επέμβασης…»
Ο Λ. Κωστάρας ζητά να γίνουν γνωστές οι κατευθύνσεις που έδωσε η Δημοτική αρχή. Αλλά αν είχε απαντηθεί αυτή η 16η πρότασή του έχουν λόγο ύπαρξης οι άλλες 15.
Ο Δ. Πρωτοπαπάς σημειώνει ότι το σχέδιο «στερείται βασικής φιλοσοφίας και δεν απαντά στο ερώτημα ‘’τι πλατεία θέλουμε’’».
Ο Γ. Λάμπρου σημειώνει «η χθεσινή παρουσίαση επικεντρώθηκε στο τεχνικό κομμάτι και δεν άγγιξε καθόλου το ουσιαστικό… τι μήνυμα εκπέμπει η νέα πλατεία;» και προσθέτει «η πλατεία Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη… είναι ο καθρέπτης και η ίδια κουλτούρα της πόλης».
Να επαναφέρω ένα δομικό κείμενο του Β. Αυλωνίτη (που πρέπει να μελετηθεί) στους Κορινθιακούς Ορίζοντες τον Μάρτιο του 2008 που υπέθετε ότι « αν είχε σχεδιασθεί μία πλατεία και ένας δρόμος σαν την Αριστοτέλους στη Θεσσαλονίκη η πόλη θα είχε ένα άλλο στυλ».
Στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο οι μελετητές παρατηρούν ότι η πόλη αν και είναι παραλιακή φέρει τη σφραγίδα της απόστασης από τη θάλασσα, καθώς μοιάζει να είναι από τις λίγες παραλιακές πόλεις της Ελλάδας που δεν έχουν διαμορφωμένη παραλία και έχουν στρέψει τα νώτα τους στη θάλασσα. Επίσης, ότι το κοινωνικό κέντρο της πόλης έχει αναπτυχθεί μακριά από αυτή.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ
Ας ξεκινήσουμε με μία ασφαλή διαδικασία σκέψης που θα οδηγήσει σε απελευθέρωση περιεχομένων.
Επένδυση σε ένα αντικείμενο, σχεδιασμός ενός χώρου σημαίνει ότι το αναλύεις στις συνιστώσες του και ιδιαίτερα μελετάς την ιστορία του.
Όταν έχεις κατακτήσει μία κεντρική ιδέα της πόλης σου, είναι σοβαρό ζήτημα επιλογής τι σου επιτρέπεται να αλλάξεις, προσθέσεις κάτι και πού. Αυτή η γνώση της κεντρικής ιδέας, προϋποθέτει να μπορείς να κρίνεις τον εαυτό σου, να νιώθεις ότι αποτελείς μέρος της εσωτερικής της αυθεντικότητας. Προϋποθέτει τον Κορίνθιο κάτοικο ή πολιτικό με αυτεπίγνωστη διαμορφωτική δύναμη, μία βιωματική και εξελισσόμενη διαδικασία γνώσης.
Για ένα πετυχημένο αναπλαστικό χωρικό αποτέλεσμα απαιτείται η ενεργοποίηση τριών τεμνόμενων σφαιρών: α) τοπική πολιτική εξουσία, β) τεχνοκράτες-σχεδιαστές, γ) κοινωνία πολιτών. Κάθε μία από αυτές σε εσωτερική τους συνομιλία, αλλά και στην τριμερή συνομιλία και διάλογο μεταξύ τους. Η πολιτική δίνει την κατεύθυνση, το στίγμα, το θέμα. Το τεχνικό, επιστημονικό προσωπικό έρχεται να προσφέρει τα εργαλεία γνώσης για τον καθορισμένο κοινωνικοπολιτικά στόχο. Η πολιτική επανέρχεται και ανακεφαλαιοποιεί το λόγο, τη θέληση και πράξη της κοινωνίας.
Επειδή η γνώση είναι πολυεπίπεδη, το έργο του χωρικού σχεδιασμού σε μία πόλη απαιτεί επιστημονική συνέργεια ειδικοτήτων αρχαιολόγων, οικονομολόγων περιβάλλοντος, κοινωνιολόγων, πολεοδόμων, συγκοινωνιολόγων, αρχιτεκτόνων τοπίου.
Ένα έργο τόσο μεγάλης σημασίας δεν έπρεπε να περιοριστεί σε τόσο κλειστά πλαίσια. Πρώτα για το παραγόμενο έργο την κύρια ευθύνη έχουν αυτοί που έδωσαν (αν έδωσαν) κατευθύνσεις. Για την επιστημονική επάρκεια του κ. Παπακυριάκου και των μελετητών συνεργατών του δεν μπορώ να είμαι κριτής, αλλά το κύρος του ονόματος της πόλης και η κεντρικότητα του αντικειμένου μελέτης και πρότασης έπρεπε να ανοιχθεί, να μην περιορισθεί στην περίκλειστη επιστημονική δυνατότητα των συνεργατών και υπηρεσιών του Δήμου.

Η ΓΕΝΙΚΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ
Με τα παραπάνω προλεγόμενα αυτό το σχέδιο είναι μία πρόταση χωρίς κεντρική ιδέα, είναι ένα σχεδιαστικό fusion σε κενό ιστορικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος. Ζώνες που καθορίζονται από ετερογένεια υλικών. Έχει απ΄ όλα και δυστυχώς μία ανθοδέσμη από όλα δεν έχει συναισθηματική αξία. Είναι ένα άθροισμα έργων πολιτικού μηχανικού σε μία μηχανική συναρμολόγησης. Εμπεριέχεται σε μία αντίληψη καινοτομίας και απελευθέρωσης ταυτόσημων με την αξιοποίηση τεχνικών δυνατοτήτων, υλικών κατασκευής. Η αντίληψη της προόδου ως τεχνοκεντρισμός.
Αποστολή κάθε πολιτισμικής κοινότητας δεν είναι πρώτα η χρήση υλικών και τεχνολογικών εφαρμογών. Η μαζική κουλτούρα της αγωνιώδους χρήσης, όσων παραδίδονται ως τεχνικά επιτεύγματα αποκόπτει από συνειδητές ενδοκοινωνικές παιδευτικές διαδικασίες. Γι αυτό έχει σημασία το περιβάλλον παιδείας που κάνει τις επιλογές μας συνειδητές.

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
Πρώτα απαντάμε στην ερώτηση τι είναι και τι θέλουμε: πάρκο, κήπο, πλατεία; Ή, έστω δίνουμε μία περιγραφική ονοματοθεσία στο έργο. Αυτή που θα καλύπτει την αισθητική και λειτουργικότητα της πρότασης.
Ανοίγουμε το χάρτη, το σχέδιο όσων πρότειναν την πλατεία και τη σχέση οικοδομημένων και μη χώρων. Επιστρέφουμε στην ιστορία και την πρόταση γεωγραφίας: τι ήθελε ο σχεδιαστής τότε και τράβηξε αυτές τις γραμμές; Ποιες ήταν οι σκέψεις του; Τα «περιβολάκια» είναι συνάντηση δύο κεντρικών διεξόδων από ή προς την θάλασσα. (Στην επισυναπτόμενη εικόνα επισήμανση των μελετητών του Πανεπιστημίου της Πεσκάρας). Έχει δύο οπτικές και ανάλογα λειτουργικές φυγές προς τον Κορινθιακό. Έτσι, αν θέλουμε να σχεδιάσουμε την πλατεία, σχεδιάζουμε πάνω στο υπόβαθρό της, τα στηρίγματά της, Το νέο καταστατικό της πόλης είναι το άνοιγμά της στους ορίζοντες του Κορινθιακού. Μία εξωστρεφής πόλη δεν κλείνεται σε δύο οικοδομικά τετράγωνα. Τα «περιβολάκια», πυρήνας απελευθερωτικός για την πόλη μπορεί να την οδηγήσει στην εξωστρέφεια και για αυτό δεν μπορεί να σχεδιασθεί ως σημειακή παρέμβαση. Με την πρόταση του δήμου ακινητοποιείται σε ένα σχεδιαστικό ιδρυματισμό.
Το όνομα «Περιβολάκια» δείχνει εισαγωγή εννοιών της υπαίθρου στην πόλη. Είναι μία ανάγκη, ένας δεύτερος ορίζοντας, η ενδοχώρα της πόλης, η Κορινθία.
Για την ανάγκη αναδόμησης της πόλης με απαιτητικά αισθητικά και λειτουργικά κριτήρια πρέπει να αποπειραθούμε την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης. Το μέτωπο της πόλης προς τον Κορινθιακό, είναι μεγάλο κεφάλαιο. Με γκαράζ αυτοκινήτων αποδεικνύει μία φθηνιάρικη αντίληψη της Κορινθιακότητας και άρνηση πολιτισμικής κληρονομιάς.
Η μόνη αλήθεια της ανάπλασης της πλατείας είναι τελικά το ποιος κάνει το έργο. Γιατί υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές που θα δέχονταν να ερευνήσουν και ενσωματώσουν στο εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα μελέτη και πρόταση για την πλατεία αλλά και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός. Αλλά αφού ο δήμος δεν κοινωνικοποίησε το ζήτημα, οι παρατάξεις δεν ανέλαβαν μία πρωτοβουλία δημόσιας συζήτησης. Δεν γνωρίζω τι είδους ανάλυση απαιτείται, ώστε να αντιληφθούμε ποιο συλλογικό υποσυνείδητο απαγορεύει δημόσια παρουσία και πρωτοβουλία. Γιατί εδώ πρόκειται για Κορινθιοφοβική κατάσταση πολιτικών πραγμάτων.

Τα παραπάνω είναι σημειώσεις στο περιθώριο πολλών γραπτών, αναφερόμενων στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να αλλάξει την πλατεία. Συνολικά για την Κόρινθο έχω αναφερθεί σε δισέλιδο κείμενο στην εφημερίδα «σφήκα» στις 22 Μαρτίου 2009 με τίτλο «ΝΕΑ ΚΟΡΙΝΘΟΣ: ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ – ΟΔΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ», αλλά και σημειώματα για τις πεζοδρομήσεις, τη δημοτική αγορά. Εκφράζουν την ευθύνη να στηριχθούμε καλύτερα, ώστε να σηκώσουμε το όνομα που κρατάμε.
Η ανανέωση της πόλης ήταν επίκαιρη στις γιορτές των 150 χρόνων της Κορίνθου. Γιορτάζω σημαίνει αλλάζω, «φοράω τα καλά μου». Ήταν μία ευκαιρία.
Το ότι η αλλαγή της πλατείας δεν είναι γιορτή σημαίνει ότι είναι ζήτημα του «παλατιού» και δεν έχει γίνει ζήτημα της «πλατείας». Αν οι ιθύνοντες του δήμου ήθελαν πλατεία, σε αυτή την ίδια θα παρουσίαζαν την πρότασή τους. Θα πιστοποιούσαν ότι έχουν αντιληφθεί τι σημαίνει πλατεία και ότι ο λόγος τους είναι η φωνή της πόλης.

Τα ματωμένα μερίσματα

Image may be NSFW.
Clik here to view.

του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Η αγωνία του ΣΥΡΙΖΑ να δείξει ότι παραμένει ένα κομμάτι της αριστεράς είναι εμφανής. Λίγες μέρες μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από το ταξίδι υποτέλειας που πραγματοποίησε στις ΗΠΑ ο κομματικός μηχανισμός έκανε επίσκεψη μνήμης στη Μακρόνησο ως αντίδοτο στον αμερικανικό ιό. Εκεί είδαμε διάφορες ευτράπελες και συνάμα θλιβερές σκηνές , όπως εκείνη του κ. Ρήγα με το συμβολισμό της υψωμένης γροθιάς. Μια κίνηση που στο ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι αναβάπτισε το κόμμα στην αριστερή κολυμπήθρα.

Η προσπάθεια, επίσης, της κυβέρνησης να δείξει φιλολαϊκό προφίλ είναι παλιά και μάλλον αποτυχημένη. Όσες φορές το δοκίμασε δεν της βγήκε. Θυμάμαι πέρυσι τέτοιον καιρό, περίπου, ανακοίνωνε ότι θα μοιράσει τα ψίχουλα του πλεονάσματος «στα κοινωνικά στρώματα που πλήττονται περισσότερο από τα μνημόνια». Μάλιστα το βάφτισε 13η σύνταξη. Τα πανηγύρια γρήγορα σταμάτησαν, όταν οι δανειστές και πραγματικοί κυβερνήτες της χώρας δήλωσαν άγνοια και έκαναν δριμύτατες παρατηρήσεις, γιατί δε ρωτήθηκαν . Οι εντολοδόχοι των Αθηνών αμέσως συμμορφώθηκαν ζητώντας συγνώμη και δηλώνοντας ότι εφεξής κάθε κίνηση τους θα έχει την έγκριση της τρόικας.

Το ίδιο σκηνικό, με μεγαλύτερη προσοχή είναι η αλήθεια, επιχειρεί να στήσει αυτό το διάστημα το κυβερνητικό επιτελείο. Βγήκε περιχαρής ο υπουργός Επικρατείας , ο κ. Βερναδάκης, και ανακοίνωσε ότι και φέτος θα δοθεί μέρισμα στα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας . Από κει και πέρα άρχισαν οι διαρροές και τα σενάρια. Θα διανεμηθούν 1000 ευρώ σε ένα εκατομμύριο πολίτες ή τα ίδια χρήματα σε μισό εκατομμύριο; Θα είναι μέσα οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ ή εκείνοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης; Και οι υποθέσεις συνεχίζονται και το ελεεινό παιχνίδι με την εξαθλιωμένη κοινωνία καλά κρατεί. Οι δανειστές, βεβαίως, έχουν άλλη άποψη και ζητούν να εξοφληθούν οι οφειλές του Δημοσίου. Όπως είναι γνωστό στο τέλος θα γίνει ό, τι εκείνοι ζητήσουν.

Εύλογα αναρωτιέται κανείς γιατί δεν κατευθύνονται τα χρήματα αλλού, όταν μάλιστα υπάρχει κυβερνητική παραδοχή ότι έγιναν παράνομες παρακρατήσεις ή όταν υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων για επιστροφή χρημάτων κ.α. Ένα τέτοιο παράδειγμα πραγματικής κλοπής προέρχεται από το χώρο των συνταξιούχων. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι η κατηγορία αυτή επιβαρύνθηκε με κρατήσεις 4 % και αργότερα 6% υπέρ του ΕΟΠΠΥ με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη. Μάλιστα σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το δίκτυο των συνταξιούχων με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ο κ Πετρόπουλος παραδέχτηκε την παράνομη παρακράτηση των εισφορών και υποσχέθηκε την αναδρομική επιστροφή τους.

Η κυβέρνηση όμως, δε χάνει κάτι μοιράζοντας υποσχέσεις που γρήγορα ξεχνιούνται. Δεν είναι δα ούτε η πρώτη , ούτε η τελευταία φορά. Η απάντηση στο γιατί μοιράζει μερίσματα με αυτόν τον τρόπο είναι απλή: γιατί στήνει άλλο ένα σόου «φιλολαϊκής» πολιτικής , άλλο ένα επικοινωνιακό τέχνασμα και προσδοκά οφέλη. Γιατί θέλει να περάσει στους ευρισκόμενους κάτω από τα όρια της φτώχειας πολίτες το μήνυμα ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο. Ότι σε λίγο να , ξημερώνει . Η χώρα θα γυρίσει σελίδα. Ότι μπαίνουμε στη μεταμνημονιακή Ελλάδα , όπου όλα θα είναι καλύτερα καις ας υπάρχει επιτήρηση και επιτροπεία της χώρας ως το 2060. Αν πήγαιναν τα χρήματα για να διορθωθούν αδικίες, όπως εκείνη των συνταξιούχων, δε θα μπορούσε να παιχτεί όλη αυτή η παράσταση των μερισμάτων.

Των ματωμένων μερισμάτων που δημιουργήθηκαν από το ξεζούμισμα των πολιτών , από το ξεπούλημα της Ελλάδας, από το γδάρσιμο της κοινωνίας , από την ταπείνωση της χώρας και του λαού της. Γι αυτά τα ματωμένα μερίσματα θα έπρεπε να ντρέπονται και όχι να καμαρώνουν. Αλλά, μάλλον, ο κ Τσίπρας και η κυβέρνηση του δε νιώθουν ότι τσαλακώνεται η αξιοπρέπεια τους και δεν εξευτελίζονται, όταν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί «σύμμαχοι» τους τραβούν το αυτί υπενθυμίζοντας τους με τρόπο προσβλητικό και προκλητικό ποιος τελικά κάνει κουμάντο σε αυτόν τον πολύπαθο τόπο.



Εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ ΕΞΙ ΔΙΩΚΟΜΕΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ
Μετά τις 106 πρώτες υπογραφές, δίνουμε σήμερα στη δημοσιότητα επιπλέον 57 υπογραφές συμπαράστασης στους 6 διωκόμενους από το ΤΑΙΠΕΔ. Συνεπώς οι υπογραφές έχουν φτάσει στις 163. Παράλληλα συνεχίζεται η συγκέντρωση ηλεκτρονικών υπογραφών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα: https://secure.avaaz.org/el/petition/YPOYRGOS
_DIKAIOSYNIS_AMESI_AThOOSI_TON_EXI_DIOKOMENON_TOY_NAYPLIOY_1/

«Το καλοκαίρι του 2014 η κυβέρνηση Σαμαρά εντάσσει μαζικά στο ΤΑΙΠΕΔ την δημόσια περιουσία. Στον κατάλογο του ξεπουλήματος την τιμητική της έχει και η περιοχή της Αργολίδας με ακίνητα ανυπολόγιστης αξίας (ιστορικής-αρχαιολογικής, οικολογικής, ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος). Πωλητήριο μπαίνει και σε όλη την παραλία της Καραθώνας και στο Κονδύλι, σε έκταση εντός του ιστορικού-αρχαιολογικού χώρου της Ακροναυπλίας και σε έκταση εντός του υγροβιοτόπου στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου.

Η επιθετική αυτή κίνηση της μνημονιακής κυβέρνησης της ΝΔ κινητοποίησε μια σειρά από κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της Αργολίδας όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Με το πέρας των κινητοποιήσεων όμως ήρθε η δίωξη έξι αγωνιστών πολιτών του Ναυπλίου. Οι κατηγορούμενοι προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα των συλλογικοτήτων που συμμετείχαν στο κίνημα και δικάζονται στις 10 Νοέμβρη στο Ναύπλιο για την συμμετοχή τους στο μαζικό κίνημα, με στημένες κατηγορίες «καθ’ υπόδειξη» από τις αστυνομικές αρχές που προκαλούν τη θυμηδία. Το γεγονός αυτό παραπέμπει στις εποχές του φακελώματος από την Ασφάλεια των «ανήσυχων πολιτών».

Η συνέχιση της δίωξης των έξι και η επικείμενη δίκη τους στις 10 Νοέμβρη εκθέτει και την σημερινή κυβέρνηση. Δεν ξεχνάμε τις ψεύτικες υποσχέσεις και δηλώσεις του σημερινού πρωθυπουργού από την ίδια την πόλη του Ναυπλίου προεκλογικά περί κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ ούτε και την συμμετοχή στις ίδιες τις κινητοποιήσεις, για τις οποίες διώκονται οι έξι, του σημερινού κυβερνητικού βουλευτή Αργολίδας!

Ο αγώνας μας ενάντια στα μνημόνια και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας από ΤΑΙΠΕΔ και το Υπερταμείο θα συνεχιστεί και θα νικήσει.

Οι διώξεις δεν μας φοβίζουν και δεν μας σταματούν!»



1. Βαλιώτης Βαγγέλης, Δήμαρχος Σπάρτης

2. Ήσυχος Κώστας, πρώην αν. Υπουργός Άμυνας

3. Στρατούλης Δημήτρης, πρώην αν. Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης

4. Αλεξόπουλος Απόστολος, πρώην Βουλευτής και π. Γ.Γ. Υπουργείου Ενέργειας

5. Αμμανατίδου – Πασχαλίδου Λίτσα, πρώην Βουλευτής

6. Διαμαντόπουλος Βαγγέλης, πρώην Βουλευτής

7. Ζάννας Ζήσης, πρώην Βουλευτής

8. Ζαχαριάς Κώστας, πρώην Βουλευτής

9. Ιωαννίδης Ηλίας, πρώην Βουλευτής

10. Κριτσωτάκης Μιχάλης, πρώην Βουλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης

11. Κυρίτση Αγλαΐα, πρώην Βουλευτής, Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Αιγαίου

12. Λεουτσάκος Στάθης, πρώην Βουλευτής

13. Ουζουνίδου Ευγενία, πρώην Βουλευτής

14. Παπαδημητρίου Μάνια, πρώην Βουλευτής, ηθοποιός – σκηνοθέτης

15. Σκούμας Θανάσης, πρώην Βουλευτής, Δημοτικός Σύμβουλος Θήβας

16. Ματάλας Παρασκευάς, Πανεπιστημιακός – Ιστορικός

17. Ματζουράνης Ιωάννης, Δημοτικός Σύμβουλος Σπάρτης

18. Πάγκαλος Μανώλης, Δημοτικός Σύμβουλος Λυκόβρυσης – Πεύκης

19. Τάσσος Κωνσταντίνος, π. Αντιδήμαρχος Καισαριανής

20. Τζίμας Θέμης, Πανεπιστημιακός

21. Βαγενάς Χρήστος, Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΕ

22. Γεωργόπουλος Κώστας, πρώην αντιπρόεδρος Π.Ο.Θ.Α.

23. Γεροδημόπουλος Βασίλης, Αγρότης – Συνεταιριστής

24. Κόνιαρης Χρήστος, Μέλος Γ.Σ. ΑΔΕΔΥ

25. Παναγιωτοπούλου Γεωργία, Αγρότισσα – Συνδικαλίστρια

26. Παπαμιχαλοπούλου Μαρία, Μέλος Δ.Σ. Π.Ο.ΓΕ.Δ.Υ.

27. Στεφανόπουλος Γιάννης, πρώην Πρόεδρος Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (Π.Ο.Ε.Μ.)

28. Φαββατάς Δημήτρης, Πρόεδρος Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ

29. Αθανασιάδη Μυρσίνη, Εκπαιδευτικός

30. Ανδρουλιδάκης Γιάννης, Εκπαιδευτικός 6ο ΓΕΛ Καλαμάτας

31. Γκορτσίλας Γιώργος, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Ν. Λάρισας

32. Ζησόπουλος Βάιος, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Ν. Λάρισας

33. Ιωάννου Πέτρος, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Ν. Λάρισας

34. Καπουτσής Χρήστος, απόστρατος Αξιωματικός του Στρατού – Δημοσιογράφος

35. Κατσαμπής Κώστας, Οικονομολόγος

36. Κονταρίνης Γιάννης, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Ν. Λάρισας

37. Κορωνάκης Τάσος, Μηχανικός

38. Λίπκοβιτς Μαίρη, Εκπαιδευτικός

39. Μάινας Βαγγελης, Μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας

40. Μακρίδης Βασίλης, Δημοσιογράφος

41. Μουργής Γιώργος, Δημοσιογράφος

42. Μπαρσέφσκι Μάνια, Δικηγόρος

43. Ναθαναηλίδου Κων/να, συνταξιούχος Εθνικής Ασφαλιστικής

44. Ντάνης Βαγγέλης, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Ν. Αργολίδας

45. Παναγιωτόπουλος Μιλτιάδης, Δημοσιογράφος

46. Παντάζος Κώστας, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Ν. Λάρισας

47. Παπαγιάννης Κώστας, Δάσκαλος – Γιάννενα

48. Παπαδέας Χρήστος, Συνταξιούχος

49. Παπαϊωάννου Γιάννης, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Ν. Λάρισας

50. Πολυχρόνης Βασίλης, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Μεγάρων

51. Πριμικίρης Βασίλης, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Αττικής

52. Σγουρέα Χριστίνα, Εκπαιδευτικός, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Αττικής

53. Σουλτανίδου Χριστίνα, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Θεσσαλονίκης

54. Σταθόπουλος Χρήστος, συνταξιούχος Μεταλλεργάτης

55. Τσιούπρος Νίκος, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Ν. Λάρισας

56. Φλαμιάτος Διονύσης, Μέλος της Επιτροπής κατά των Πλειστηριασμών Αττικής

57. Χρήστου Γιώργος, Δημοσιογράφος – Ναύπλιο



ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΤΩΡΑ Η ΔΙΩΞΗ ΤΩΝ ΕΞΙ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΟΥ ΝΑΥΠΛΙΟΥ!

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΕΙ ΤΟΥΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ!






ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/11, 9:00 πμ, ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ στη ΔΕΗ για τα κομμένα ρεύματα

Αντιπροσωπεία της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας, αφού επισκέφτηκε την οικογένεια της οποίας κάηκε το σπίτι από το κερί και εξέφρασε έμπρακτα την αλληλεγγύη της, στη συνέχεια επισκέφτηκε τον Διευθυντή του ΔΕΔΔΗΕ κ. Ε. Παπαντωνόπουλο και ζήτησε να ενημερωθεί:

1) Γιατί δεν έχει αποκατασταθεί το ρεύμα στη συγκεκριμένη οικογένεια;

Ο κ. Παπαντωνόπουλος απάντησε ότι πρέπει πρώτα να στείλει ο Δήμος ηλεκτρολόγο, να αποκαταστήσει τις ζημιές στην εγκατάσταση και να πιστοποιήσει ότι είναι δυνατόν και ασφαλές να ηλεκτροδοτηθεί το σπίτι.

2) Για το πόσες οικογένειες στη Μεσσηνία έχουν μέχρι σήμερα κομμένο ρεύμα λόγω αδυναμίας εξόφλησης των οφειλών τους.

Ο κ. Παπαντωνόπουλος ενημέρωσε την επιτροπή ότι μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 830 αποκοπές ηλεκτρικού ρεύματος και είναι στη διαδικασία να κοπεί το ρεύμα σε άλλες 2.300 παροχές.

Η αντιπροσωπεία της Επιτροπής τόνισε ότι η εικόνα αυτή είναι τραγική και αποκαλυπτική, πού έχουν οδηγήσει τα μνημόνια και οι μνημονιακές πολιτικές τις οικογένειες στην Ελλάδα. Η φτωχοποίηση του κόσμου λόγω της λιτότητας, της μείωσης των εισοδημάτων και της υπερφορολόγησης ξαναγυρίζει το λαό στις δεκαετίες του 1950 και 1960. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ενταθεί ο αγώνας ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και των μνημονίων που οδηγούν τον λαό τον 21ο αιώνα να ξαναγυρίζει στο κερί και στο λυχνάρι.



Η Επιτροπή καλεί όλους τους πολίτες που θέλουν να αγωνιστούν μαζί της για τους πλειστηριασμούς, τις κατασχέσεις, τα κομμένα ρεύματα, τα κομμένα νερά κ.λπ., ενάντια στα μνημόνια και τη λιτότητα, να έλθουν την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε την πάλη μας για όλα αυτά τα θέματα.

Για την Ενότητα, του Αλέκου Αλαβάνου

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Στη φωτογραφία ο Δημήτρης Γληνός, συγγραφέας το 1942 της μπροσούρας «Τι είναι και τι θέλει το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο» που κυκλοφόρησε σε εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα και αποτέλεσε το εγκόλπιο των αγωνιστριών και των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης.

Η Μαύρη Τετραετία πρέπει να κλείσει.

Δεν χρειάζεται εδώ ανάλυση της κατάστασης. Την έχει κάθε οικογένεια αποτυπωμένη στις άγριες συνθήκες της ζωής της. Άλλη με ανεργία, άλλη με μειωμένο ή χωρίς καθόλου εισόδημα, άλλη χωρίς ηλεκτρικό, άλλη με χρέη, άλλη με το διαμέρισμα στον πλειστηριασμό, άλλη χωρίς πόρους για την αναγκαία εκπαίδευση των παιδιών, άλλη χωρίς τα απαραίτητα για τα φάρμακα, άλλη χωρίς τη στοιχειώδη άνεση που είχε συνηθίσει τις προηγούμενες δεκαετίες. Και πολλές, πάρα πολλές με όλα τα δεινά μαζί.

Δεν είναι όμως μόνο το μεγάλο κακό που έχει έρθει. Είναι και το μεγαλύτερο κακό που συντελείται υπογείως. Σε μια εποχή εκρηκτικής ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνολογίας στον πλανήτη, η Ελλάδα είναι πια αποκλεισμένη. Είναι πρόσφυγας και μετανάστρια, με τον αντίστροφο από τον συνηθισμένο τρόπο: από το χώρο των αναπτυγμένων κρατών, στο χώρο των φτωχών και καθυστερημένων. Όπως η πατρίδα μας έμεινε έξω από τη βιομηχανική επανάσταση τους προηγούμενους αιώνες με σκληρές συνέπειες, έτσι τον 21οαιώνα γίνεται εξόριστη από την τεχνολογική.

Για το Ηθικό και την Εναλλακτική Λύση

Κι είναι κι ένα ακόμα μεγάλο κακό, που η τρόικα και εγχώριοι κυβερνητικοί αντιπρόσωποί της επιχειρούν να μας επιβάλλουν – και σε μεγάλο βαθμό δυστυχώς το έχουν πετύχει. Να σπάσουν ολοκληρωτικά το ηθικό μας. Προκαλώντας τον φόβο, την παραίτηση, τη μοιρολατρία, το κόμπλεξ κατωτερότητας ως λαού, τη συμφιλίωση με τον εξευτελισμό μας.

Μνημονιακές κυβερνήσεις, είτε προέρχονται από τη δεξιά, είτε από το κέντρο, είτε από την αριστερά, δραματικά γεγονότα όπως η μεταμόρφωση του περήφανου λαϊκού «όχι» σε ταπεινωμένο κυβερνητικό «ναι», φύτεψαν μέσα στην ψυχή του λαού την απόγνωση, την απουσία ελπίδας και προοπτικής, την απαξίωση κάθε πολιτικής δράσης, στον τόπο μάλιστα που γεννήθηκε η δημοκρατία και η έννοια του πολίτη.

Το ηθικό όμως δεν αφαιρείται ούτε με μνημόνιο ούτε με νόμο. Την τελική ευθύνη για την απώλειά του την έχει η καθεμία κι ο καθένας από μας ξεχωριστά. Αυτή την ευθύνη οφείλουμε να τη αναλάβουμε. Η ιστορία του τόπου μας, δείχνει ότι σε συνθήκες ασύγκριτα πιο σκληρές, αιματοχυσίας και σφαγών, ο λαός ανορθώνει το ηθικό του και αγωνίζεται.

Ένας αγρότης που η φωτιά κατακαίει τον ελαιώνα του, δεν λέει «δεν μπορώ να κάνω τίποτε, οι δυνάμεις της φύσης είναι ανίκητες». Δίνει τη μάχη για νέες φυτείες και τα καταφέρνει .Μια πατρίδα που την οδηγούν στην καταστροφή, δεν λέει: «Δεν μπορώ να κάνω τίποτε, το Βερολίνο, οι Βρυξέλλες, το Μαξίμου είναι ανίκητα». Δίνει την μάχη με γενναιότητα, αυτοπεποίθηση, οργάνωση και σχέδιο. Και την κερδίζει.

Όλη η ιδεολογική εκστρατεία που συνοδεύει και στηρίζει τις διαταγές της τρόικα έχει ένα στόχο: Να επιβάλλουν στις Ελληνίδες και τους Έλληνες την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.

Κάθε χώρα έχει μπροστά της σταυροδρόμια, και ο λαός της αποφασίζει. Οι Σκανδιναβικές χώρες ήταν στο σταυροδρόμι της συμμετοχής ή όχι στο κοινό νόμισμα, ο λαός της Φιλανδίας απάντησε «ναι», της Σουηδίας και της Δανίας απάντησε «όχι». Πρόσφατα η Μεγάλη Βρετανία ήταν στο δίλημμα της παραμονής ή της αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο λαός της επέλεξε το Brexit.

Δεν είναι δυνατό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα σήμερα, που βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι, ανάμεσα στην διαιώνιση της καταστροφής και την αναγέννηση, ένα μέρος του λαού μας τρομοκρατημένο να ψελλίζει: «Μα υπάρχει μόνο ένας δρόμος, αυτός των δανειστών». Είναι αδιανόητο. Είναι απαράδεκτο. Και από την ιστορία ασυγχώρητο.

Για το Άμεσο Πρόγραμμα

Πρώτη προϋπόθεση για την εναλλακτική λύση είναι η υποστήριξη προγράμματος άμεσης εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει βασικά εργαλεία που απορρέουν από τη διεθνή εμπειρία για την υπέρβαση της ύφεσης, από τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, από τον μεγάλο πλούτο συλλογικών και ατομικών εμπεριστατωμένων μελετών για την περίπτωση της Ελλάδας, από δίκαια και ώριμα λαϊκά αιτήματα.

Τα κύρια στοιχεία ενός τέτοιου άμεσου οικονομικού προγράμματος είναι:

Η αύξηση της ενεργής ζήτησης που προϋποθέτει την άμεση κατάργηση της λιτότητας.

Η μεγέθυνση της νομισματικής ρευστότητας για την αναζωογόνηση της αγοράς.

Η μετατόπιση από την περιοριστική σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, επενδυτική και κοινωνική.

Η απελευθέρωση του κρατικού προϋπολογισμού από την αφόρητη επιβάρυνση από τις πληρωμές προς του δανειστές.

Η φορολογική ελάφρυνση των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων.

Τα έκτακτα μέτρα για τους υπερχρεωμένους, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν είτε ως καταναλωτές είτε ως παραγωγοί.

Τα ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση των εξαγωγών και την παρεμπόδιση των μη παραγωγικών εισαγωγών.

Η άμεση ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και η λειτουργία όλου του τραπεζικού συστήματος στα πλαίσια των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Οι δυναμικές πολιτικές για την άνοδο της απασχόλησης.

Ο Σχεδιασμός με στόχο την ανάκαμψη όσων βιομηχανικών ή αγροτικών κλάδων μπορούν να ανακάμψουν και οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Για τη σχέση με Ευρωζώνη και Δ.Ν.Τ.

Είναι ο χαρακτήρας και η φύση αυτών των επειγουσών πολιτικών που εκ των πραγμάτων θα δώσει από την πρώτη μέρα, παρά το δύσκολο έργο, σημαντική ανακούφιση στον ελληνικό λαό, όπως δείχνει η παγκόσμια εμπειρία. Η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ, η αύξηση του αφορολόγητου, για παράδειγμα, μπορούν να είναι το περιεχόμενο του πρώτου νόμου μας νέας κυβέρνησης. Σε αντιδιαστολή με τις μνημονιακές κυβερνήσεις, η ψήφιση του πρώτου κιόλας νόμου θα είναι μέρα χαράς κι ελπίδας σε κάθε σπίτι.

Τα μέτρα αυτά ανατρέπουν εκ θεμελίων το καθεστώς που έχουν δημιουργήσει τα μνημόνια. Είναι αναμενόμενο ότι οι πολιτικές αυτές θα προκαλέσουν αντίδραση και από την Ευρωζώνη και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Στην περίπτωση, λοιπόν, που αντί για πλήρη στήριξη υπάρξει οιοδήποτε ουσιαστικό εμπόδιο, απειλή ή εκβιασμός του τύπου της περιόδου 2009 – 2017, μια κυβέρνηση ανασυγκρότησης θα πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η έκδοση νέου νομίσματος και η μη εφαρμογή οδηγιών και κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι εμπόδια.

Κινήσεις στρατηγικής σημασίας, βέβαια, όπως η αποχώρηση από την Ευρωζώνη, μπορούν να γίνουν μόνο μετά την έκφραση της θέλησης του ελληνικού λαού επί του συγκεκριμένου, δηλαδή μετά από δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμά του θα είναι απόλυτα και στην κυριολεξία σεβαστό.

Το εύρος ενός νέου Κυβερνητικού Προγράμματος

Το άμεσο πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικοκοινωνικό τομέα. Καλύπτει όλο το εύρος των προβλημάτων της χώρας.

Στοχεύει στην άμεση επανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας που έχει κουρελιασθεί. Είναι κίνηση πατριωτικής άμυνας και ταυτόχρονα πράξη με ευρωπαϊκές διαστάσεις. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει να αποκλεισθεί από το διεθνή καταμερισμό εργασίας, αλλά αντίθετα να εξασφαλίσει τη διεθνή της εξειδίκευση, αποτινάζοντας εμπόδια και βάρη που την καταδικάζουν σε χώρα αποκλειστικά σχεδόν εισαγωγική και εξωτερικού δανεισμού. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορεί να αισθάνονται με περηφάνια πολίτες της πατρίδας μας και ταυτόχρονα με αξιοπρέπεια πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου.

Εμπεριέχει την άμεση αποκατάσταση της ολοκληρωτικά χαμένης λαϊκής κυριαρχίας. Η λήψη αποφάσεων θα γίνεται μόνο από τους δημοκρατικούς θεσμούς του ελληνικού κράτους. Κεντρικό στοιχείο της θα είναι η ψήφιση νέου Συντάγματος που πρώτα από όλα: Θα απαγορεύει τα «μνημόνια» κι ότι αυτά εκφράζουν. Θα θεωρεί ποινικό αδίκημα τη σωρηδόν εκποίηση δημόσιας περιουσίας από πολιτικούς. Θα θέτει με σαφήνεια την προτεραιότητα στην διατήρηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής όλων ανεξαίρετα των πολιτών σε σχέση με δανειακές ή άλλες υποχρεώσεις του κράτους. Θα καταργήσει κάθε ασυλία των διαφθαρμένων πολιτικών.

Εκκινεί μια σε βάθος Μεταρρύθμιση της Δημόσιας Διοίκηση με την αξιοποίηση των προτύπων διεθνών πρακτικών, των πιο σύγχρονων δυνατοτήτων της πληροφορικής, της δημιουργικής συμμετοχής των εργαζομένων με στόχο να μπορεί να ανταποκριθεί με ταχύ και ευλύγιστο τρόπο στον νέο ενισχυμένο της ρόλο ως κυρίου εργαλείου για την ανασυγκρότηση της χώρας.

Θέτει ως κεντρικό στόχο της την παιδεία, την έρευνα, την τεχνολογία.

Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις είναι δύο έννοιες: η «Επανάσταση» και η «Απελευθέρωση». Η πρώτη όχι με την έννοια της βίας, αλλά του μετασχηματισμού εκ θεμελίων. Η δεύτερη με της έννοια της ανάκτησης χώρου για τη δημιουργική δράση του ελεύθερου πια πνεύματος και δυνατοτήτων του λαού μας.

Κάθε λαός έχει μαύρες και χρυσές σελίδες στην ιστορία του. Έχει και την ιδιαιτερότητά του. Έτσι γίνεται και με τον δικό μας. Αν υπάρχει μια πρώτη ιδιαιτερότητα άξια λόγου στον ελληνικό πολιτισμό, αυτή είναι η τόλμη για το καινούργιο, η αγάπη για την ελευθερία, το ταξίδι σε αχαρτογράφητες θάλασσες, η πρωτοτυπία, η ρηξικέλευθη σκέψη, η καινοτομία. Αυτά ακριβώς οδήγησαν στις οδυσσειακές περιπλανήσεις και την αλληλοτροφοδότηση με άλλους λαούς, στη δημιουργία του θεάτρου, στο νέο θεσμό της δημοκρατίας, στη θεώρηση της φύσης χωρίς την ανάγκη υπερφυσικών δυνάμεων. Δεν πρέπει να μας φοβίζει ούτε το Επαναστατικό ούτε το Ελεύθερο.

Για τη συνεργασία

Σε αυτή την πολιτική βάση, με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό ανοικτό σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, μπορεί να στηριχθεί η συνεννόηση, η συνεργασία, η συντονισμένη δράση, η κοινή οργάνωση, οι ενιαίοι αγώνες.

Η συνεργασία αυτή δεν αποκλείει τη διαφορετικότητα, ειδικά σε μια εποχή βαθιών και ταχύτατων αλλαγών. Είναι διαφορετικές οι προελεύσεις, οι γενιές, οι αντιλήψεις, η κουλτούρα, ο γλωσσικός κώδικας, ο κόσμος στον οποίο απευθυνόμαστε. Σε ένα πνεύμα συντροφικότητας και ευθύνης η διαφορετικότητα είναι στοιχείο εμπλουτισμού για ένα πολύχρωμο χείμαρρο που θα σαρώσει τους ξένους και ντόπιους εχθρούς του λαού.

Η συνεργασία μας αυτή δεν έχει σύνορα. Είναι ανοιχτή σε καινούργιες και καινούργιους συναγωνιστές σε αυτό τον δύσκολο αλλά έντιμο, κοπιαστικό αλλά αναγκαίο, επείγοντα αλλά και μακράς πνοής αγώνα. Δεν περιορίζεται σε μια παράταξη, απευθύνεται σε δυνάμεις και πρόσωπα από τις πιο διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που δέχονται αυτές τα θέσεις – είναι λαϊκή και πατριωτική. Δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικές οντότητες και πρόσωπα. Είναι ανοιχτή σε κάθε πρωτοβουλία και κίνηση με κοινωνική, οικολογική, εκπαιδευτική, μελετητική, πολιτιστική, πνευματική, αντιρατσιστική, συνεργατική, απελευθερωτική διάσταση.

Δεν πρέπει το πλειοψηφικό ακόμα κομμάτι της κοινωνίας που είναι αρνητικό ή διστακτικό σε συγκρουσιακές πολιτικές με την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση να το βλέπουμε ως αντίπαλο στρατόπεδο, ως τους «εχθρούς» μας. Οι περισσότερες και περισσότεροι από αυτούς είναι δυνάμει σύμμαχοί μας και με αντίστοιχα φιλικά συναισθήματα και καλοπροαίρετη διαλογική διάθεση να τους προσεγγίσουμε. Αυτή τη στιγμή κιόλας συμφωνούν από καρδιάς με τα άμεσα μέτρα που προτείνουμε. Την επόμενη είναι δυνατό να συναινέσουν στα εργαλεία που θα χρειασθούν.

Με την έμπρακτη ανάπτυξη δεσμών εμπιστοσύνης, με τη διεύρυνση του κύκλου των συμμετεχόντων, με την απόκτηση ενός δικτύου τοπικών συσπειρώσεων, το εγχείρημα της ενότητας μπορεί να οδηγήσει με ταχύτητα και προσοχή σε ένα ευρύ Λαϊκό Μέτωπο που θα λειτουργεί δημοκρατικά και αποκεντρωμένα στη βάση των Συνελεύσεών του. Μια ενωτική μετωπική λειτουργία φέρνει δυναμισμό στο εργατικό και λαϊκό κίνημα, μπορεί να δώσει ζωή ξανά τις χαμένες δυναμικές των πλατειών και του δρόμου.

Ο κατακερματισμός του χώρου των δυνάμεων που αντιτίθενται στις πολιτικές της τρόικα είναι ο κύριος λόγος που σε ένα απαξιωμένο πολιτικό τοπίο κυριαρχεί ένας αήθης κυνικός δικομματισμός. Για αυτό ακριβώς η άρνηση της συνεργασίας είναι συνεργασία με τον αντίπαλο.

Ας θυμηθούμε τα σοφά λόγια του Δημήτρη Γληνού στο κείμενό το για το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο: «Όποιος, κρατώντας οποιουσδήποτε προσωπικούς υπολογισμούς, συμφέροντα, μίση, αντιπάθειες, συμπάθειες και φιλοδοξίες και «ιδεολογίες», καταπολεμάει ή υπονομεύει ή ματαιώνει την ενότητα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, την ενότητα στους σκοπούς, στην οργάνωση και στην καθοδήγησή του, αυτός οπουδήποτε και να βρίσκεται, οπωσδήποτε και να λέγεται, είναι συνεργάτης των ξένων καταχτητών, θεληματικά η άθελα, προδότης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα».

Κεντρικός στόχος μας είναι η ανάδειξη του προγράμματός μας σε Κυβερνητικό Πρόγραμμα της Ελληνικής Δημοκρατίας. Είναι η κάλυψη του θανάσιμου κενού της έλλειψης εναλλακτικής λύσης. Η ανάδειξη στην διακυβέρνηση της χώρας μας δυνάμεων και προσώπων που συμμερίζονται αυτές τις αρχές.

Γνωρίζουμε πολύ καλά τη δυσπιστία και την απώλεια της εμπιστοσύνης της κοινωνίας προς κάθε πολιτική δράση, κάθε οργανωμένη δύναμη, κάθε κυβέρνηση. Όσες και όσοι από μας έχουμε ευθύνες, ας τις αποδεχθούμε χωρίς δεύτερη κουβέντα. Όλες κι όλοι μας που μπορούμε να συνεργασθούμε, τουλάχιστον τη στιγμή του μεγάλου «Ναι» ή του μεγάλου «Όχι», έχουμε πει «Όχι», ό,τι τίμημα κι αν είχε αυτό. Κι αυτός είναι ο νόμος μας. Όχι το βόλεμα κι η προδοσία.

Τέλος, ο κύριος τελικός κριτής για τα εγχείρημά μας είναι η νέα γενιά. Έχει πληγεί καίρια σε όλα τα μέτωπα από τις πολιτικές της Μαύρης Δεκαετίας: μόρφωση, εξειδίκευση, απασχόληση, οικογενειακή ζωή, χρησιμότητα, αυτοεκτίμηση, προοπτικές, όνειρα. Ναι, έχουμε τη δύναμη και το χρέος, όλες και όλοι μαζί, να απελευθερώσουμε τον καταπιεσμένο δυναμισμό, την έμπνευση, τον πειραματισμό, την εφευρετικότητα, την αισιόδοξη ματιά της νέας γενιάς. Να μπορέσουμε να κάνουμε την πατρίδα μας κυψέλη ανασυγκρότησης και αναγέννησης.

Για να γίνουν με τη δικτύωσή τους οι διάσπαρτες μοναχικές βραχονησίδες ένα πανίσχυρο Αρχιπέλαγος για μια νέα πατρίδα!

Για την οικονομική ανασυγκρότηση και την κοινωνική αναγέννηση!

Για την Επανάσταση και την Απελευθέρωση!

ΣΕΚΕ: Η ίδρυση του πρώτου εργατικού κόμματος στην Ελλάδα

Το Νοέμβρη του 1918 το ελληνικό προλεταριάτο, ολιγάριθμο αλλά εξαιρετικά μαχητικό, απόκτησε το πρώτο του πολιτικά ανεξάρτητο κόμμα, το ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ. Μέσα σε συνθήκες οικονομικής εξαθλίωσης της χώρας και πολιτικής καταπίεσης από την ανταντόφιλη βενιζελική κυβέρνηση, συνθήκες στρατιωτικού νόμου και πολεμικού πυρετού, με την άρχουσα τάξη βαθιά διασπασμένη, το προλεταριάτο έκανε το μεγάλο βήμα προς την πολιτική του ανεξαρτησία. Η ιστορική αυτή πράξη έγινε κάτω από την επίδραση της ακτινοβολίας της Ρώσικης Επανάστασης.

Η κρίση του ιμπεριαλισμού, ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος και η χρεοκοπία της Δεύτερης Διεθνούς και των τμημάτων της, έβαζε στην ημερήσια διάταξη το ζήτημα της κρίσης ηγεσίας της εργατικής τάξης και την ανάγκη της άμεσης λύσης του. Το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα, αυτή την εποχή ήταν κατακερματισμένο σε πολλές οργανώσεις, που βρίσκονταν κάτω από την ιδεολογική, και κάποτε και την οργανωτική, επιρροή της άρχουσας τάξης. Η ανάγκη της ενοποίησής τους για την καθοδήγηση των μεγάλων αγώνων της εργατικής τάξης ήταν επιτακτική. Η οικονομική και πολιτική κρίση του συστήματος εκείνη την περίοδο δημιουργούσε τους όρους μιας αναπτυσσόμενης εμφυλιοπολεμικής κατάστασης. Η εργατική τάξη απειλούνταν με αφανισμό. Χρειαζόταν το κόμμα της για να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο.

Η πορεία προς τη σύγκλιση του Πρώτου Πανελλαδικού Σοσιαλιστικού Συνέδριου δεν ήταν εύκολη, ούτε ευθύγραμμη. Ήταν γεμάτη ζιγκ ζαγκ, εσωτερικές αντιφάσεις και συγκρούσεις. Οι έλληνες σοσιαλιστές, κάνοντας κάποια βήματα προς τα εμπρός και περισσότερα προς τα πίσω, υποχωρώντας στις πιέσεις της μπουρζουαζίας και συνάμα παλεύοντας ενάντιά της, με πολύ ανεπαρκές θεωρητικό οπλοστάσιο, συγχέοντας οι περισσότεροι τις μαρξιστικές με τις φιλελεύθερες και ανθρωπιστικές ιδέες, αποτελούσαν τη συμπυκνωμένη έκφραση βαθιών ιστορικών αντιφάσεων του νεαρού ελληνικού καπιταλισμού. Οι αδυναμίες τους καθυστέρησαν αλλά δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τη δημιουργία του πρώτου Εργατικού Κόμματος.

Η δύναμή τους εκφράζονταν στην απόφασή τους να αναλάβουν την ιστορική τους αποστολή, να χτίσουν το Επαναστατικό Κόμμα. Δεν ήταν μια προσωπική ικανότητα των πρωτοπόρων αυτών μαχητών. Αντανακλούσε την δύναμη και την αποφασιστικότητα ολόκληρης της εργατικής τάξης, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκόσμια, σε συνθήκες βαθιάς κρίσης και παρακμής της αστικής τάξης και του συστήματός της. Η προλεταριακή επανάσταση ήταν παρούσα σε κάθε χώρα. Η νίκη της στη Ρωσία ήταν μόνο η πρώτη στιγμή, μια στιγμή όμως που έδωσε τεράστια ώθηση στις δυνάμεις της παγκόσμιας σοσιαλιστικής επανάστασης.

Το Πρώτο Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο διαπεράστηκε από αυτό το επαναστατικό πνεύμα. Ήταν αντικειμενικά δεμένο με την προλεταριακή επανάσταση, χαιρέτισε τη Γερμανική Επανάσταση που είχε ξεσπάσει, πήρε ανοιχτά το μέρος της νεαρής σοβιετικής δημοκρατίας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επιβουλές. Το πρόγραμμα του νέου κόμματος έβαζε σαν κύριο στόχο την οργάνωση του προλεταριάτου για την κατάκτηση της εξουσίας και την συντονισμένη παγκόσμια δράση των εργατών για «το θρίαμβο του διεθνούς σοσιαλισμού». Ξαναγυρίζουμε σ΄ αυτό τον πρώτο ιστορικό σταθμό του ελληνικού εργατικού κινήματος σήμερα που βρισκόμαστε μπροστά στην επιτακτική ιστορική αναγκαιότητα της Επανίδρυσης της Τέταρτης Διεθνούς που θα οργανώσει σε παγκόσμια κλίμακα το προλεταριάτο για την κατάληψη της εξουσίας. Βγάζουμε τα απαραίτητα ιστορικά μαθήματα που θα μας είναι χρήσιμα για το μεγάλο αυτό εγχείρημά μας.

Από αυτή τη σκοπιά εξετάζει αυτή μας η μελέτη την πορεία προς το ιδρυτικό Συνέδριο του ΣΕΚΕ, όλους τους αντικειμενικούς και υποκειμενικούς όρους, τους αναγκαίους για την ίδρυση του πρώτου ανεξάρτητου εργατικού κόμματος στην Ελλάδα.

Image may be NSFW.
Clik here to view.


Οι αγώνες της εργατικής τάξης

Η δεκαετία 1908 – 1918 γνώρισε το μεγαλύτερο απεργιακό κύμα από τη μία άκρη της Ελλάδας μέχρι την άλλη, από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Λαύριο μέχρι την Καρδίτσα, τον Βόλο, την Πάτρα, τη Σύρα, την Κέρκυρα. Παρά το χαμηλό επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης, η εργατική τάξη έδινε αποφασιστικές μάχες για την βελτίωση του άθλιου βιοτικού της επίπεδου και των όρων δουλειάς της. Αλλά και τα προηγούμενα χρόνια γνώρισαν σημαντικές κινητοποιήσεις, ιδιαίτερα του αγροτικού πληθυσμού. Το 1900 έγινε τοπική εξέγερση στην Σπάρτη για «ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα». Η πείνα, η φυματίωση, οι φόροι, οι μεταναστεύσεις εξαγρίωναν τους αγρότες, τους εργάτες, τους φτωχούς μικροαστούς στις πόλεις και τα χωριά.

Από το 1900 ήδη οι σταφιδοπαραγωγοί οργάνωναν σε όλη τη χώρα ένοπλες διαδηλώσεις, που διαλύονταν από την αστυνομία και το στρατό, θρηνώντας συχνά αρκετά θύματα της κρατικής βίας. «Υφίσταται μια ισχυρά και επικίνδυνος δυσαρέσκεια μεταξύ των κατωτέρων τάξεων, και αι ανώτεραι τάξεις όντως κατέχονται από μίαν έντονον αίσθησην κινδύνου», έλεγε η αναφορά του άγγλου πρεσβευτή ένα μήνα πριν το κίνημα του Γουδιού, το 1909, (βλ. Γ. Δερτιλής: «Κοινωνικός Μετασχηματισμός και Στρατιωτική Επέμβαση 1880 – 1909»). Άλλωστε η απαίτηση των μαζών να δοθούν ριζοσπαστικές λύσεις στα τεράστια οικονομικά και πολιτικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας εκείνης της εποχής ήταν αυτή που έδωσε την μεγάλη λαϊκή υποστήριξη στο κίνημα του Γουδιού. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη μεγάλη διαδήλωση που οργανώθηκε στις 14 Σεπτέμβρη 1909 για συμπαράσταση στο Στρατιωτικό Σύνδεσμο, «το πλήθος υπολογίστηκε σε εκατό χιλιάδες σε έναν συνολικό πληθυσμό περίπου τριακοσίων χιλιάδων, που περιλάμβανε και μια αστική τάξη με περίπου 7-8.000 μέλη», (ό.π.π., σελ. 205).

Η οικονομική κρίση της Ελλάδας μεγάλωνε διαρκώς. Επιδεινώθηκε στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων και, βέβαια, ακόμα περισσότερο μετά την κήρυξη του Πρώτου Παγκόσμιου Πόλεμου, σαν αποτέλεσμα της στάσης της Ελλάδας απέναντι σ΄ αυτόν. Τόσο στη διάρκεια του αποκλεισμού που είχαν επιβάλει οι Σύμμαχοι, στα τέλη του 1916, σαν μέσο πίεσης πάνω στο βασιλιά Κωνσταντίνο, όσο και μετά, η πείνα και η ανεργία είχαν γίνει πραγματικές κοινωνικές μάστιγες. Στα τέλη του 1917, η έλλειψη τροφίμων, έφερε πολλές περιοχές στα πρόθυρα λιμού. Η κατάσταση είχε γίνει τόσο τραγική που οι Σύμμαχοι ομολογούσαν ότι «η ελληνική κυβέρνηση έχει ανάγκη από χρήματα και ο λαός έχει ανάγκη από ψωμί» Cab. 24/GT 2615 «Weekly Report on Greece, XI», 12 Σεπτέμβρη 1917, στο βιβλίο του Γ. Λεονταρίτη: «Το Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κίνημα κατά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο», σελ. 151).

Κυριαρχικό στοιχείο στην όλη κατάσταση ήταν η αγανάκτηση των μαζών. Η κυβέρνηση Βενιζέλου προσπαθούσε να επιβληθεί με μια πολιτική άγριας καταπίεσης (στρατιωτικός νόμος, διώξεις αγωνιστών, κλπ). Η αντίθεση στον πόλεμο και την επιστράτευση που επέβαλε η κυβέρνηση του Βενιζέλου, μεγάλωνε διαρκώς. «Ενα άλλο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η κυβέρνηση ήταν η αρνητική στάση των μαζών, των οποίων το ηθικό είχε υπονομευθεί από τις μεγάλες στερήσεις και τη συνεχή αντιπολεμική, αντιβενιζελική, αντισυμμαχική και φιλογερμανική προπαγάνδα. Τώρα ένα μεγάλο μέρος, του πληθυσμού ήταν αντίθετο στην επιστράτευση και τον πόλεμο και ήταν έντονα δυσαρεστημένο με το Βενιζέλο και τους Συμμάσχους. Ιδιαίτερα η Πελοπόννησος όπως και άλλα μέρη της Παλαιάς Ελλάδας ήταν οχυρό του αντιβενιζελισμού», (Γ. Λεονταρίδη, ό.π.π., σελ. 153).

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες οι σοσιαλιστικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα άρχισαν να ριζοσπαστικοποιούνται, να κινητοποιούνται και να μαζικοποιούνται. Το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα, όμως, παρέμενε ακόμα διασπασμένο και κατακερματισμένο, σε πλήρη αδυναμία να συντονίσει τη δράση του ενάντια στη μπουρζουαζία και την πολιτική της.

Image may be NSFW.
Clik here to view.


Το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα

Στις αρχές του αιώνα (20ού) δημιουργήθηκαν οι πρώτες σοσιαλιστικές οργανώσεις. Οι πρώτες αναρχο-σοσιαλιστικές κινήσεις άρχισαν γύρω στα 1900. «Αναρχο-σοσιαλιστικές κινήσεις είχαν κάποια επιτυχία ανάμεσα στον αγροτικό πληθυσμό της Πελοποννήσου γύρω στα 1900», (Γ. Δερτιλής, ό.π.π., σελ. 203). Το 1907 κυκλοφόρησε «Το Κοινωνικό μας Ζήτημα» του Γ. Σκληρού, φέρνοντας για πρώτη φορά τις μαρξιστικές ιδέες στην Ελλάδα, δύο χρόνια μετά τη Ρώσικη Επανάσταση του 1905. Το βιβλίο ξεσήκωσε μεγάλο θόρυβο. Ξεκίνησε μια δημόσια συζήτηση για το σοσιαλιστικό κίνημα και τη θεωρία του, που κράτησε δύο ολόκληρα χρόνια.

Το 1909 ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη η «Φεντερασιόν» με ηγέτη τον εβραίο Αβραάμ Μπεναρόγια. Η Φεντερασιόν που από το 1910 έγινε μέλος της Δεύτερης Διεθνούς έβγαζε από το 1911 την εφημερίδα «Αβάντι». Συσπείρωσε πολλούς εργάτες, κύρια Εβραίους της Μακεδονίας, ανέπτυξε δεσμούς με τα άλλα σοσιαλιστικά κόμματα των Βαλκανίων, καθοδήγησε μεγάλες απεργίες που συγκλόνισαν τη χώρα, (όπως αυτή των καπνεργατών της Μακεδονίας το 1914). Την ίδια χρονιά, ο Πλάτωνας Δρακούλης, ίδρυσε το μικρό «Ελληνικό Σοσιαλιστικό Κόμμα», δεν κατάφερε να αναπτύξει σημαντικούς δεσμούς με την εργατική τάξη.

Το 1911 ο Γιαννιός ίδρυσε το «Σοσιαλιστικό Κέντρο της Αθήνας» και λίγο αργότερα το «Σοσιαλιστικό Κέντρο Πειραιά». Το 1912 ιδρύθηκε ο «Σοσιαλιστικός Ομιλος της Ελληνικής Νεολαίας», (που ανήκε στο Σοσιαλιστικό Κέντρο της Αθήνας), και επίσης ο «Σοσιαλιστικός Όμιλος Κέρκυρας». Το 1914 ο Π. Δημητράτος ίδρυσε τη «Σοσιαλιστική Νεολαία» με επικεφαλής τους: Λιγδόπουλο, Κομιώτη, Τζουλάτι και τους αδελφούς Δούμα. Η «Σοσιαλιστική Νεολαία» πάλευε στο όνομα του μαρξισμού και πήρε τις πιο αριστερές θέσεις πάνω στα σοβαρά ζητήματα που απασχόλησαν το ελληνικό εργατικό κίνημα.

Image may be NSFW.
Clik here to view.


Οι σοσιαλιστές μπροστά στον Πρώτο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο

Μπροστά στον πόλεμο οι έλληνες σοσιαλιστές διασπάστηκαν. Η «Φεντερασιόν» τάχτηκε ενάντια στον πόλεμο και την συμμετοχή της Ελλάδας σ΄ αυτόν. Παρασύρθηκε όμως από την ουδετερόφιλη πολιτική της μοναρχικής παράταξης και στις εκλογές του 1915 συνεργάστηκε μαζί της. Το «Σοσιαλιστικό Κέντρο» του Γιαννιού υποστήριξε ανοιχτά την πολιτική του Βενιζέλου, σαν πολιτική εθνικής άμυνας. Ο Πλάτωνας Δρακούλης, επίσης υποστήριξε το βενιζελισμό. Η «Σοσιαλιστική Εργατική Ένωση» του Δημητράτου απόφυγε να πάρει μια καθαρή θέση ενάντια στον πόλεμο. Μόνο η «Σοσιαλιστική Νεολαία» του Λιγδόπουλου καταδίκασε τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την φιλοπόλεμη πολιτική της μπουρζουαζίας.

Στην πλειοψηφία τους οι έλληνες σοσιαλιστές κράτησαν μια σοσιαλσωβινιστική στάση. Γι΄ αυτό και στην Διάσκεψη του Τσίμερβαλντ, τον Σεπτέμβρη του 1915 πήραν το μέρος της πλειοψηφίας ενάντια στη θέση επαναστατικού ντεφαιτισμού του Λένιν.

Γενικά, σε ολόκληρο το ελληνικό σοσιαλιστικό κίνημα, τα σημάδια της πίεσης (όχι μόνο ιδεολογικής) της μπουρζουαζίας, ήταν ιδιαίτερα έκδηλα, οδηγώντας σε έντονες συγκρούσεις μεταξύ τους και αλλεπάλληλες διασπάσεις. Οι έλληνες σοσιαλιστές, ελάχιστα εξοικειωμένοι με τον μαρξισμό, δεν μπορούσαν να πάρουν μια ανεξάρτητη, ταξική θέση, υπερασπίζοντας τα ιστορικά συμφέροντα του προλεταριάτου. Στα δύσκολα χρόνια 1915 – 1916 η δραστηριότητά τους περιορίστηκε.

«Από το τέλος του 1915 και σε όλη τη διάρκεια του 1916, οι σοσιαλιστές στην Ελλάδα ήταν απορροφημένοι από τη διαμάχη των Βενιζελικών και Βασιλικών, η οποία είχε διαιρέσει τη χώρα σε δύο αδιάλλακτα στρατόπεδα. Ωστόσο η πολιτική ζωή βρισκόταν ήδη σε αδράνεια και οι σοσιαλιστές δεν είχαν μεγάλα περιθώρια δράσης μέσα σε μια ατμόσφαιρα φανατισμού και καταπίεσης. Χαρακτηριστικά είναι όσα γράφει ο Αμαρίγλιο στον Robert Grimm: «Εδώ, για πολλούς μήνες, αγωνιζόμαστε με μια οικονομική και πολιτική κατάσταση που δύσκολα θα μπορούσε να ήταν χειρότερη. Η ανεργία είναι πλατιά διαδομένη: χιλιάδες κόσμου βρίσκονται χωρίς δουλειά. Μια φοβερή δυστυχία βασιλεύει παντού, η οποία οφείλεται στο υπέρμετρο κόστος ζωής, που προκλήθηκε εν μέρει από την αδυναμία εξασφάλισης εφοδίων λόγω των αμέτρητων δυσκολιών που δημιουργεί για το εμπόριό μας ο αγγλικός αποκλεισμός, και εν μέρις από την αισχρή και ασυνείδητη κερδοσκοπία. Όσο για πολιτική ζωή, δεν υπάρχει πια τέτοιο πράγμα. Είναι σχεδόν αδύνατο να πάρει κανείς μέρος σε οποιαδήποτε δημόσια δράση ή διαδήλωση… Και πάνω απ΄ όλα αυτά πρόσθεσε την εχθρότητα του φανατικού και σωβινιστικού ελληνικού πληθυσμού και των αρχών και θα έχεις μια καλή εικόνα της εδώ κατάστασης», (Γ. Λεονταρίτη, ό.π.π., σελ. 80-81).

Έφτασαν μάλιστα στο σημείο σοσιαλιστές βουλευτές (αρισ. Σίδερης και Αλμπέρτος Κουριέλ) και πολιτικοί ηγέτες (Π. Δημητράτος) να πάνε στην «Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη» του Λονδίνου με χρήματα του υπουργείου Εξωτερικών του Βενιζέλου! Η Συνδιάσκεψη αυτή οργανώθηκε τον Φλεβάρη 1918 από τις κυβερνήσεις της Αντάντ μαζί με τους ηγέτες της Δεύτερης Διεθνούς ενάντια στην Σοβιετική Ένωση και τον μπολσεβικισμό. Ο Βενιζέλος ήθελε να χρησιμοποιήσει τους έλληνες σοσιαλιστές για να υποστηρίξουν τις εδαφικές διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στις βαλκανικές κυβερνήσεις και τα βαλκανικά σοσιαλιστικά κόμματα. Βέβαια η στάση αυτή καταδικάστηκε στο Πρώτο Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο που συγκρότησε μάλιστα επιτροπή για την διερεύνηση του όλου ζητήματος.

Image may be NSFW.
Clik here to view.


Η επίδραση της Ρώσικης Επανάστασης

Η Ρώσικη Επανάσταση έδρασε καταλυτικά στην αλλαγή του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως και στις άλλες βαλκανικές και ευρωπαϊκές χώρες. Το σπάσιμο της ιμπεριαλιστικής αλυσίδας στον πιο αδύνατο κρίκο της, έφερε με τον πιο επείγοντα τρόπο στην επιφάνεια την ανάγκη της οικοδόμησης επαναστατικών προλεταριακών κομμάτων σε κάθε χώρα. Ανάπτυξε όλους τους όρους γι΄ αυτό, δίνοντας τη μεγαλύτερη ώθηση στις επαναστατικές δυνάμεις και ενισχύοντας την πίστη του προλεταριάτου στις δικές του δυνάμεις για την κατάκτηση της εξουσίας. Η αστική τάξη, είτε είχε ειρηνόφιλο είτε είχε φιλοπόλεμο προσωπείο, βρίσκονταν σε τεράστια κρίση.

Στην Ελλάδα, η ρήξη βενιζελικών και βασιλικών ανάπτυσσε τους όρους μιας εμφύλιας σύρραξης. Η οικονομική εξαθλίωση είχε εξαγριώσει τις μάζες. Τα μέλη των σοσιαλιστικών οργανώσεων απαιτούσαν από την ηγεσία τους να αναλάβει αντιπολεμική δράση. Ιδιαίτερα οι σοσιαλιστικές οργανώσεις της επαρχίας (Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Βόλου, Κέρκυρας) μεταφέροντας την αγανάκτηση των μελών τους πίεζαν τις οργανώσεις της Αθήνας και του Πειραιά να κινητοποιηθούν για τα καυτά προβλήματα της εργατικής τάξης. Έτσι, στις 7 Μάη 1917 οι σοσιαλιστικές οργανώσεις της Αθήνας και του Πειραιά κυκλοφόρησαν την πρώτη τους αντιπολεμική προκήρυξη.

Μια έντονη αντιπολεμική δραστηριότητα των σοσιαλιστικών οργανώσεων (Δημητράτος, Γιαννιός, κλπ) άρχισε. Η Ρώσικη Επανάσταση του Φλεβάρη 1917 ήταν η μεγάλη πηγή έμπνευσης και επαναστατικής αισιοδοξίας. «Εχομεν πλήρη εμπιστοσύνη εις την Ρωσσικήν Επανάστασιν και την δημοκρατικήν Γαλλίαν. Η κυβέρνησης ώφειλε να έχει και αυτή περισσότερον εστραμμένην την προσοχήν της προς ανατολάς, προς την Ρωσσικήν Δημοκρατίαν. Το μέλλον είναι εκεί. Από εκεί θα κανονιστεί αύριον μαζί με το μέλλον όλου του κόσμου, και το ελληνικόν μέλλον», (Γ. Λεονταρίτη: ό.π.π., σελ. 100), έγραφε ο «Ριζοσπάστης» τον Ιούλη – Αύγουστο 1917.

Τον Αύγουστο 1917 οι έλληνες σοσιαλιστές τάχτηκαν ενάντια στην επιστράτευση, κάνοντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση του Βενιζέλου. Αυτό προκάλεσε το μίσος της κυβέρνησης που πήρε μέτρα ενάντια στους σοσιαλιστές και τις εφημερίδες τους (συλλήψεις, φυλακίσεις, κλείσιμο εφημερίδων, όπως ο «Εργατικός Αγών», που δημοσίευαν αντιπολεμικές διακηρύξεις, κλπ). Η ιδεολογική πάλη που είχε αρχίσει μέσα στο σοσιαλιστικό κίνημα, μετά τη συμμετοχή των τριών σοσιαλιστών στη Συνδιάσκεψη του Λονδίνου, αναπτύχθηκε. Το ζήτημα του πολέμου άρχιζε να μπαίνει και να αντιμετωπίζεται από ταξική σκοπιά. Οι θέσεις τους άρχισαν να αποδεσμεύονται από το σοσιαλσωβινισμό. Το ζήτημα της ενοποίησης και της συντονισμένης δράσης τους άρχισε να τους απασχολεί πολύ σοβαρά, ιδιαίτερα μετά τη νίκη της Οχτωβριανής Επανάστασης.

Τον Γενάρη 1918 έγινε στην Θεσσαλονίκη Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη, στην οποία πήραν μέρος η «Φεντερασιόν», η «Σοσιαλιστική Εργατική Ενωση της Αθήνας», και το «Σοσιαλιστικό Κέντρο του Πειραιά». Αποφασίστηκε να γίνει νέα συνδιάσκεψη με την συμμετοχή όλων των σοσιαλιστικών οργανώσεων της Ελλάδας. Αυτή έγινε τον Ιούλη του 1918. Δεν πήρε μέρος μόνο το «Σοσιαλιστικό Κέντρο» του Γιαννιού, που δεν προσκλήθηκε λόγω της ανοιχτά φιλοβενιζελικής πολιτικής του. Στη σημαντική αυτή συνδιάσκεψη αποφασίστηκε να γίνει τον Οχτώβρη το Πρώτο Πανελλαδικό Σοσιαλιστικό Συνέδριο για την ίδρυση του πολιτικού κόμματος της εργατικής τάξης. Εκλέχτηκε μάλιστα και οργανωτική επιτροπή (Λιγδόπουλος, Μπεναρόγιας, Κόκκινος, Δημητράτος, Αρβανίτης) για την καλύτερη προετοιμασία του. Αποφασίστηκε επίσης να γίνει τον επόμενο μήνα το Πρώτο Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο. Το Συνέδριο αυτό έγινε στις 21 Οχτώβρη 1918. Αντιπροσωπεύτηκαν 44 σωματεία με δύναμη 60.000 εργατών.

Ιδρύθηκε η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας. Το Ιδρυτικό Συνέδριο της ΓΣΕΕ πέτυχε δύο σημαντικές κατακτήσεις. Πρώτο έβαλε σαν θεμέλιο την αρχή της πάλης των τάξεων και δεύτερο ανάτρεψε τις προσπάθειες της βενιζελικής κυβέρνησης να ελέγξει και να πατρονάρει την ΓΣΕΕ και μέσω αυτής όλο το κίνημα.

http://politikokafeneio.com

Η κόκκινη ομορφιά, ένα ποίημα του Γκυγιώμ Απολλιναίρ

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Το ποίημα τυπώνεται στο Παρίσι 
το 1918 – 
έναν χρόνο μετά την 
Οκτωβριανή Επανάσταση. 
Με τον τρόπο 
που οι πρωτοπορίες διασταυρώνονται μεταξύ τους, 
μιλά για την έλευση 
μιας καινούργιας εποχής, 
και για αυτούς 
που την προετοιμάζουν.

(έργο του Πάμπλο Πικάσο, Λουόμενες στο δάσος (1908)

© 2017 Estate of Pablo Picasso / 

Artists Rights Society (ARS),
 
New York)
Η κόκκινη ομορφιά (La Jolie Rousse)

Στέκομαι εδώ μπροστά σε όλους ένας άνδρας σοβαρός
Γνωρίζοντας τη ζωή και από τον θάνατο ό,τι μπορεί να ξέρει ένας ζωντανός
Έχοντας περάσει τις λύπες και τις χαρές του έρωτα
Έχοντας μάθει πώς να επιβάλει τις ιδέες του κάποιες φορές
Γνωρίζοντας αρκετές γλώσσες
Έχοντας ταξιδέψει αρκετά
Έχοντας ζήσει τον πόλεμο στο Πυροβολικό και στο Πεζικό
Έχοντας τραυματιστεί και εγχειριστεί στο κεφάλι
Έχοντας χάσει τους καλύτερούς του φίλους στη φρίκη της μάχης
Ξέρω όσα ένας άνθρωπος μπορεί να ξέρει απ'τα παλιά κι απ'τα καινούργια
Και χωρίς να μ'απασχολεί αυτός ο πόλεμος σήμερα
Ανάμεσά σας και για σας φίλοι μου
Κρίνω τη μακρά διαμάχη μεταξύ της παράδοσης και της επινόησης
Της Τάξης και της Περιπέτειας


Εσείς που το στόμα σας είναι φτιαγμένο κατ'εικόνα του Θεού
Στόμα που είναι τάξη από μόνο του
Να είστε επιεικείς όταν μας συγκρίνετε
Με εκείνους που ήσαν η τελειότητα της τάξης
Εμάς που παντού την περιπέτεια αναζητούμε

Δεν είμαστε εχθροί σας
Να σας χαρίσουμε θέλουμε απέραντες και παράξενες περιοχές
Όπου το μυστήριο σαν άνθος προσφέρεται σ'εκείνους που θέλουν να το δρέψουν
Υπάρχουν εκεί καινούργιες φωτιές και χρώματα που δεν τα 'δες ποτέ
Χιλιάδες άπιαστες φαντασιώσεις
Που πρέπει να τους δώσουμε υπόσταση πραγματική
Θέλουμε να εξερευνήσουμε την απέραντη χώρα της καλοσύνης
όπου τα πάντα είναι σιωπηλά
Υπάρχει ο καιρός να βγεις στο κυνήγι και ο καιρός να γυρίσεις σπίτι
Τον οίκτο σας για μας που πολεμούμε πάντα στα όρια
Του απεριόριστου και του μελλοντικού
Τον οίκτο σας για τα λάθη μας τον οίκτο σας για τις αμαρτίες μας

Να λοιπόν έρχεται το καλοκαίρι η βίαιη εποχή
Κι η νιότη μου έχει χαθεί όπως η άνοιξη
Ω Ήλιε είν'η εποχή του πυρωμένου Λόγου
Κι εγώ περιμένω
Να ακολουθήσω τις ευγενικές και απαλές μορφές της
Για να μπορέσω μόνο να την αγαπήσω
Έρχεται και με τραβάει όπως ο μαγνήτης το σίδερο
Όμορφη στην όψη
Σαν μια αξιέραστη κοκκινομάλλα

Τα μαλλιά της χρυσά μπορεί κανείς να πει
Μια ωραία λάμψη που διαρκεί
που οι φλόγες της αγέρωχα πορεύονται
μες στα άνθη που μαραίνονται


Αλλά εντάξει γελάστε, γελάστε μαζί μου
Όπου κι αν είστε και ειδικά αν είστε από δω
Γιατί υπάρχουν τόσα πράγματα που δεν τολμώ να σας πω
Τόσα πολλά πράγματα που δεν θα μ'αφήνατε να πω
Δείξτε λοιπόν έλεος για μένα


* * *



Image may be NSFW.
Clik here to view.




Με το συγκεκριμένο ποίημα κλείνει η συλλογή Calligrammes η οποία κυκλοφόρησε λίγο μετά τον θάνατο του Απολλιναίρ, τον Νοέμβριο του 1918. (Ψηφιακά διαθέσιμη εδώκαι το ποίημα στη σελίδα 198)

Στην Όμορφη κοκκινομάλλα – προτιμήσαμε να αποδώσουμε τον τίτλο Κόκκινη ομορφιά – ο ποιητής συμπυκνώνει το όραμά του για την ποίηση. Επιχειρεί να πάρει θέση και να κρίνει τη διαμάχη μεταξύ της παράδοσης και της καινοτομίας, υπερασπιζόμενος την πρωτοπορία απέναντι στους επικριτές της, τους υπερασπιστές της παράδοσης και της Τάξης.

Στον προγραμματικό πυρήνα του ποιήματος, ο Απολλιναίρ χαιρετίζει την έλευση μιας μεγάλης εποχής, της εποχής του πυρωμένου Λόγου (la Raison ardente). Αυτή η θέση-σύνθημα του ποιητή, έρχεται να γεφυρώσει την αντίθεση Λόγου-Αισθήσεων.

Η ζωή δεν είναι αγνά και πανίσχυρα αισθήματα. Δεν είναι μόνον αυτό. Είναι αισθήσεις και Λόγος. Είναι μια διαλεκτική περιπέτειας και τάξης. Είναι μια παλιά τάξη που κλονίζεται γιατί έχει περάσει η εποχή της. Γιατί δεν λύνει τα προβλήματα που έλυνε. Γιατί τέθηκαν πλέον νέα ζητήματα που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. Άρα έχει ξεπεραστεί. Και η ζωή προχωρά με την περιπέτεια. Με αυτούς που τολμούν να εξερευνούν τους νέους ορίζοντες.

Είστε εσείς, λέει ο Απολλιναίρ, που μιλάτε με το στόμα της αιώνιας Τάξης. Και είμαστε κι Εμείς, οι πρωτοπόροι, που πολεμάμε πάντα στα όρια του απεριόριστου και του μελλοντικού: δηλαδή πολεμάμε για να πάρουν υπόσταση πραγματική αυτά που φανταζόμαστε. Ό,τι επινοούμε, ό,τι διεκδικούμε, δεν το κρατάμε για τον εαυτό μας, δεν το κρατάμε για τις ιδιωτικές μας περιπέτειες, επιδιώκουμε να γίνει αύριο μέρος της ζωής όλων.

Ο Λόγος μπορεί να είναι θερμός, όπως μια φλογερή κοκκινομάλλα. Και να που μπορούμε να μιλήσουμε για την έλευση μιας εποχής παραλληλίζοντάς την με τον ερχομό μιας σπουδαίας γυναίκας στη ζωή μας. Ο ποιητής αυτό τολμά να κάνει ακριβώς. Διαλέγει να αποδώσει την εικόνα αυτής της εποχής με τη μορφή της αγαπημένης του, μιας γυναίκας



που τα μαλλιά της χρυσά μπορεί κανείς να πει

μια ωραία λάμψη που διαρκεί

που οι φλόγες της αγέρωχα πορεύονται

μες στα άνθη που μαραίνονται



Το τετράστιχο, έντονης μουσικότητας, με τη δική του ηχητική και ρυθμική ιδιαιτερότητα, προεκτείνει την κεντρική ιδέα που έχει διατυπωθεί προηγουμένως για μια εποχή πύρινη, που έρχεται να διεισδύσει σε ό,τι ζούμε, σε ό,τι έχουμε τακτοποιήσει στο παρόν.

Ο ποιητής στην αρχή δίνει ένα σύντομο βιογραφικό του, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπος με τους επικριτές του, τους οποίους αποκαλεί φίλους του. Αυτός που στέκεται μπροστά σας πήρε μέρος στον πόλεμο, τους θυμίζει. Τραυματίστηκε και χειρουργήθηκε στο κεφάλι. Ταξίδεψε πολύ. Έχει μια εμπειρία της ζωής. Γνώρισε τις λύπες και τις χαρές του έρωτα. Άρα, θα έπρεπε να τον ακούσετε.

Μετά, αλλάζει το πρόσωπο. Από το πρώτο ενικό Je περνάμε στο πρώτο πληθυντικό Nous. Κι απέναντι, το δεύτερο πληθυντικό: Εσείς, που το στόμα σας είναι τέλειο στόμα. Κι εμείς, που παντού την περιπέτεια αναζητούμε. Στο τρίτο μέρος του ποιήματος, επιστρέφουμε στο ποιητικό Je μπροστά στην έλευση της καινούργιας εποχής. Και στο τέλος επιστρέφει στη σκηνή της απολογίας του μπροστά στο ακροατήριο των επικριτών του.

Η τελική φράση στίχος του ποιήματος Δείξτε λοιπόν έλεος για μένα, εκφράζει έναν τόνο μελαγχολικό, έναν τόνο που ταιριάζει με τις εμπειρίες των ανθρώπων που ζουν σε εποχές αργές, σε εποχές που δεν έχουν ακόμα σχηματιστεί τα μεγάλα γεγονότα.

Ο Απολλιναίρ έφυγε πρόωρα από τη ζωή στα 38 του χρόνια. Συνδέθηκε με τις καλλιτεχνικές πρωτοπορίες της εποχής του, αλλά δεν πρόλαβε να ζήσει την περίοδο της πολιτικής ένταξης των φίλων του. Δεν έζησε την εποχή του πυρωμένου Λόγου, που πρόσφερε στην ανθρωπότητα μεγάλες νίκες και τραυματικές διαψεύσεις.

Μπορούμε να ξαναδιαβάσουμε την ποίησή του σήμερα, εκατό χρόνια μετά, με τη γεύση των διαψεύσεων αλλά και με την επίγνωση της αναγκαιότητας ενός καινούργιου άλματος, με την ελπίδα να μοιάσουμε σε αυτούς που πολεμούν στα όρια του απεριόριστου και του μελλοντικού, σε αυτούς που μάχονται για την αυριανή ευτυχία του κόσμου.


Μετάφραση-κείμενο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ

Πηγές: Poetry Foundation | Larousse | Guggenheim | Museu Picasso

Με τον αυταρχισμό των λίγων ή με την δημοκρατία των πολλών;

Με το γενναίο καταλανικό λαό ή με τους νεοφιλελεύθερους δημίους του;

Του Γιώργου Μητραλιά

Κυνηγημένη, λογοκριμένη, καταργημένη, φυλακισμένη, κακοποιημένη, τραυματισμένη και κατασυκοφαντημένη, αυτή η αιώνια εφήμερη Δημοκρατία της Καταλονίας πρέπει να φοβίζει περισσότερο από ό,τιδήποτε άλλο τους απανταχού γης -κάθε λογής και πολιτικής τοποθέτησης- δυνάστες της ανθρωπότητας για να της επιτίθενται με τέτοιο μένος όλοι μαζί και με κάθε δυνατό τρόπο προκειμένου να την εξαφανίσουν από προσώπου γης! Τι μπορεί να
είναι λοιπόν αυτό που τους κάνει να φοβούνται τόσο πολύ;

Μια αρχή απάντησης σε αυτό το καίριο ερώτημα ίσως μας δίνει ο εδώ και αιώνες, μόνιμος δήμιος της Καταλονίας, το ίδιο το Ισπανικό Κράτος με την σημαδιακή πράξη του να καταργήσει νόμους που ψήφισε το (δημοκρατικά εκλεγμένο και πια καταργημένο) Κοινοβούλιο της Καταλονίας. Ποιοι ήταν λοιπόν αυτοί οι καταλανικοί νόμοι που το Κράτος της Μαδρίτης έσπευσε κατά απόλυτη προτεραιότητα να καταργήσει πριν από μερικές μέρες; Ήταν δυο νόμοι με πολύ ουσία και ακόμα περισσότερο νόημα.Ο πρώτος απαγόρευε τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις για χρέη και ο δεύτερος εισήγαγε ριζοσπαστικά μέτρα αντιμετώπισης της κλιματικής καταστροφής! Με άλλα λόγια, ακριβώς ό,τι συνιστά το πιο κακό παράδειγμα προς αποφυγή για τους μενόμενους “από πάνω” και τους συνεργάτες τους...




Μα, μας λένε για να μας αποστομώσουν, η ανακήρυξή της Δημοκρατίας της Καταλονίας ήταν “μονομερής” και όχι “συμφωνημένη” με τη Μαδρίτη. Τραγικό “επιχείρημα” της κακιάς ώρας. Μαζί με τον “σκιώδη” υπουργό εξωτερικών της Βρετανίας Πήτερ Γκραντ του Εργατικού κόμματος, θυμίζουμε το προφανές: “Δεν θυμόσαστε ότι οι μονομερείς κηρύξεις ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, της Νορβηγίας και της Σλοβενίας ήταν όλες τους παράνομες και αντισυνταγματικές, και ότι οι πράξεις του Γκάντι, του Μαντέλα και πολλών άλλων ήταν επίσης παράνομες και αντισυνταγματικές; Δεν συμφωνείτε ότι αν ένας νόμος καθιστά παράνομη την έκφραση μιας άποψης, πρέπει να αλλάξει ο νόμος και όχι ο λαός;”.

Φυσικά, είναι περίπου ντροπή να θυμίζουμε τα προφανή και πασίγνωστα. Και επίσης “φυσικά”, δεν τρέφουμε την παραμικρή αυταπάτη ότι με τέτοια “προφανή και πασίγνωστα” επιχειρήματα θα μπορούσαμε να πείσουμε τους πάμπολλους επώνυμους συκοφάντες του καταλανικού λαού και των εκπροσώπων του να πουν και να γράψουν την αλήθεια. Τρανή απόδειξη αυτής της θλιβερής πραγματικότητας, το γεγονός ότι την ώρα που το καταλανικό, ισπανικό και διεθνές κεφάλαιο “ψηφίζει με τα πόδια του” εγκαταλείποντας κατά χιλιάδες την Καταλονία για να την τιμωρήσει, και οι θεσμοί του (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΟΟΣΑ, ΝΑΤΟ,…) στηρίζουν ξεδιάντροπα τον Ραχόι, πολλά ΜΜΕ και αρκετοί αρθρογράφοι και σχολιαστές (ακόμα και της άκρας αριστεράς!) συνεχίζουν απτόητοι το τερατολόγο βιολί τους: Διαλαλούν -ή διαδίδουν- ότι “πίσω από την καταλανική ανεξαρτησία είναι το μεγάλο κεφάλαιο και η αστική τάξη”. Η οποία όντας προφανώς σχιζοφρενής στραγγαλίζει οικονομικά αυτό που η ίδια επιθυμεί να δημιουργήσει...

Image may be NSFW.
Clik here to view.
Δεν περιορίζονται όμως μόνο να αναμασούν χονδροειδή ψέμματα που βγάζουν μάτια. Επιδίδονται τώρα και σεεπιθέσεις πρωτοφανούς χυδαιότητας που μοναδικό στόχο έχουν να ταπεινώσουν και να γελοιοποιήσουν ανθρώπους ανυπεράσπιστους που είναι ήδη είτε φυλακισμένοι, είτε κυνηγημένοι και στο στόχαστρο των ισχυρών. “Παραβλέποντας” πρωτοφανή γεγονότα ιστορικής σημασίας όπως ότι μια δημοκρατικότατα εκλεγμένη κυβέρνηση σαν την καταλανική όχι μόνο καταργείται αλλά και πηγαίνει φυλακή ή ότι στα μέλη αυτής της δημοκρατικής κυβέρνησης απαγγέλλονται εξωφρενικές κατηγορίες που επισύρουν εξοντωτικές ποινές κάθειρξης που επιβάλλονται μόνο σε αδίστακτους τρομοκράτες (!), οι καλοί μας θρασύδειλοι σχολιαστές, τηλεπαρουσιαστές και λοιποί “αναλυτές” επικεντρώνουν την προσοχή τους στον γενναίο Καταλανό πρωθυπουργό Πουτσντεμόντ όχι για να τον υπερασπιστούν αλλά για να τον διασύρουν! Όμως, αποκαλώντας τον “δειλό”και “δραπέτη” που τάχα “εγκαταλείπει το λαό του” για να σώσει το τομάρι του, απλώς επαναλαμβάνουν και διαδίδουν την απερίγραπτη χυδαιολογία που εκπορεύεται είτε από τη μαύρη προπαγάνδα του κόμματος και της κυβέρνησης του Ραχόι, είτε από τους ίδιους τους νεοφασίστες νοσταλγούς του δικτάτορα Φράνκο! Και αυτό επειδή δεν είναι φυσικά απλή σύμπτωση το γεγονός ότι π.χ. η διεθνής συκοφαντική καμπάνια των ΜΜΕ περί του “δειλού” και “προδότη” Πουτσντεμόντ ακολούθησε με διαφορά ημέρας το πρωτοσέλιδο άρθρο της εφημερίδας ABC του Φράνκο και των νοσταλγών του, που είχε για τίτλο... “Ο Πουτσντεμόντ εγκαταλείπει τους δικούς του”…(1)

Αν λοιπόν ένας από τους στόχους αυτής της χυδαίας επίθεσης κατά του Πουτσντεμόντ ήταν να σπείρει τη διχόνοια και να τινάξει στον αέρα τη συμμαχία των τριών κομμάτων που μάχονται για την ανεξαρτησία, οφείλουμε να διαπιστώσουμε ότι κατάφερε το αντίθετο. Η αντικαπιταλιστική CUP χειροκρότησε δημόσια την -όντως εξαιρετική- συνέντευξη τύπου του Πουτσντεμόντ στις Βρυξέλλες και το μέτωπο των ανεξαρτηστών είναι τώρα πιο ενωμένο παρά ποτέ. Στο κενό έπεσε όμως και η άλλη “σατανική” επιδίωξη των αρχών της Μαδρίτης να ωθήσουν τα ανεξαρτησιακά κόμματα αλλά και εκείνα της ριζοσπαστικής αριστεράς να απόσχουν από τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου που οι ίδιες προκήρυξαν όταν διέλυσαν το νόμιμο και δημοκρατικά εκλεγμένο Κοινοβούλιο της Καταλονίας. Όλα τα κόμματα έχουν ήδη δηλώσει ότι θα μετάσχουν σε αυτές τις εκλογές και είναι ήδη πολλοί εκείνοι στο αντιδραστικό στρατόπεδο της Μαδρίτης που κατηγορούν ευθέως τον Ραχόι ότι προκήρυξε τις εκλογές χωρίς να είναι προκαταβολικά βέβαιος για το αποτέλεσμά τους...(2)

Δεν είναι επίσης διόλου τυχαίο ότι τα χυδαιολογούντα ΜΜΕ και οι άνθρωποί τους αγνοούν και αποκρύπτουν συστηματικά γεγονότα τεράστιας σημασίας που ναι μεν διαδραματίζονται στη σημερινή Ισπανία και Καταλονία, αλλά ενδιαφέρουν και αφορούν όλους μας καθώς σημαδεύουν το τέλος της εποχής των δημοκρατικών και ανθρώπινων δικαιωμάτων. Κρίνετε λοιπόν μόνοι σας και ιδού ευθύς αμέσως σε ποια γεγονότα αναφερόμαστε: Ο αντιπρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης και πρόεδρος του μεγαλύτερου καταλανικού κόμματος (Esquerra Republicana) Οριόλ Ζουνκέρας, δυο συγκρατούμενοί του υπουργοί καθώς και οι δικηγόροι τους κακοποιήθηκαν βάναυσα από αστυνομικούς μέσα στο αυτοκίνητο που τους μετέφερε σε φυλακές της Μαδρίτης. Μάλιστα, η χυδαία, ταπεινωτική και εκφοβιστική “υποδοχή” τους από άλλους αστυνομικούς στην είσοδο της φυλακής βιντεοσκοπήθηκε από δημοσιογράφους του Ρώϋτερ. “Φυσικά”, ούτε η σχετική είδηση μεταδόθηκε, ούτε το βίντεο του Ρώϋτερ προβλήθηκε από κάποιο μεγάλο ΜΜΕ στη χώρα μας και αλλού στην Ευρώπη…

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Δυστυχώς, δεν διαθέτουμε εδώ ούτε το χρόνο ούτε το χώρο για να παραθέσουμε έστω και συνοπτικά τα αμέτρητα πολύ σημαντικά και γενικότερου ενδιαφέροντος γεγονότα που διαδραματίζονται αυτό το καιρό καθημερινά στην Καταλονία και στην Ισπανία, και τα οποία αποκρύπτονται συστηματικά από το ελληνικό και το ευρωπαϊκό κοινό. Όπως π.χ. ότι, με τις ευλογίες του Κράτους και της κυβέρνησης Ραχόι, βρίσκεται εδώ και εβδομάδες σε εξέλιξη στην Καταλονία αλλά και έξω από αυτήν, μιαεπιχείρηση αιματηρών επιθέσεων και άγριων ξυλοδαρμών από μέρους ακροδεξιών και νεοφασιστικών ομάδων ενάντια σε όποιον τους φαίνεται να μοιάζει με Καταλανό δημοκράτη. Θύμα αυτών των επιθέσεων, με αποτέλεσμα να βρίσκεται τώρα στο νοσοκομείο, έπεσε μάλιστα μέσα στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης και η κόρη του Καταλανού υπουργού εσωτερικών την ώρα που υποδεχόταν τον πατέρα της που επέστρεφε από τις Βρυξέλλες! Ή ότι βρίσκεται επίσης σε εξέλιξη μια κεντρικά κατευθυνόμενη εκστρατεία μποϋκοτάζ της Καταλονίας και των προϊόντων της, που αποσκοπεί στην οικονομική της ασφυξία. Την επιβεβαίωσε μάλιστα η δραματική έκκληση των αρχών της Εξτρεμαδούρα, της πιο φτωχής ισπανικής περιφέρειας, υπέρ του τερματισμού αυτής της αντικαταλανικής εκστρατείας καθώς έχει καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία και της...Εξτρεμαδούρας.



Τι θα λέγατε όμως αν μαθαίνατε ότι το μίσος ενάντια στους Καταλανούς δεν είναι σχήμα λόγου και ότι παίρνει πια τις διαστάσεις αληθινής σταυροφορίας για να υπηρετήσει το διαίρει και βασίλευε της άρχουσας τάξης; Και για όποιον διστάζει να το πιστέψει ιδού η πολύ πρόσφατη απίθανη και όμως αληθινή ιστορία αντικαταλανικού μίσους μιας “κυρίας του καλού κόσμου” της Μαδρίτης, που διετέλεσε και υπουργός της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης Θαπατέρο πριν από λίγα χρόνια. Αυτή λοιπόν η Κα Μαρία Τρουχίγιο πληροφόρησε με τουίτ γνωστούς και φίλους της ότι επισκέφτηκε εστιατόριο της Μαδρίτης, το οποίο, προς μεγάλη της αγανάκτηση, της σερβίρισε μεταλλικό νερό από την Καταλονία. Άμεση συνέπεια αυτής της αχαρακτήριστης πράξης εσχάτης προδοσίας ήταν ότι η Κα Τρουχίγιο κάλεσε τους συμπολίτες της να παύσουν να πηγαίνουν σε αυτό το “εθνοπροδοτικό” εστιατόριο!…

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Φυσικά, αυτά και πολλά άλλα μικρά και μεγάλα γεγονότα που ρίχνουν φως στη καταλανική κρίση αποκρύπτονται επιμελώς από τα ΜΜΕ προκειμένου να προβληθούν οι τερατολογίες και λοιπές χυδαίες και μη επιθέσεις τους κατά του καταλανικού λαού και των νόμιμων ηγετών του. Από αυτά τα ίδια ελληνικά ΜΜΕ η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων ούτε είδε ούτε άκουσε να συμβαίνει κάτι άξιο λόγου στο μάτς μπάσκετ της περασμένης Παρασκευής του “δικού μας” Ολυμπιακού με τη Μπάρτσα στη Βαρκελώνη. Ωστόσο, ακόμα και κουφοί θα είχαν ακούσει τα συνθήματα “Ελευθερία” στους πολιτικούς κρατούμενους και “Δεν είστε μόνοι σας” να δονούν επί πέντε λεπτά την ατμόσφαιρα και ακόμα και τυφλοί θα είχαν διακρίνει τις σημαίες και τα πανό υπέρ της ανεξαρτησίας να καλύπτουν όλο το Παλάου Μπλαουγκράνα της Βαρκελώνης…



Μαζί λοιπόν με τον μαχόμενο καταλανικό λαό, τις οργανώσεις του και τους εκπροσώπους που ο ίδιος επέλεξε, ή ουρά των επιγόνων του Φράνκο, του Ραχόι και της νεοφιλελεύθερης και αντιδραστικής διεθνούς που τους στηρίζει; Με τα θύματα ή με τους δημίους τους; Με τη δημοκρατία των “από κάτω” ή με τον αυταρχισμό και την ωμή βία των “από πάνω”; Το καταλανικό “ζήτημα” είναι τόσο μεγάλο και τόσο καθοριστικής σημασίας ώστε οι πάντες θα αναγκαστούν αργά ή γρήγορα να πάρουν θέση. Έχοντας όμως πάντα κατά νου ότι η ανθρωπότητα μπορεί ίσως να μην αντέξει αυτή τη φορά να επαναληφθεί η ισπανική και καταλανική τραγωδία του 1936...(3)

Σημειώσεις
​​



1. Πέρα από το ιστορικό γεγονός ότι η Καταλονία, αλλά και η δημοκρατική Ισπανία, έχει παράδοση στις “εξόριστες κυβερνήσεις” (ο τελευταίος Καταλανός πρόεδρος Ταραντέγιας επέστρεψε στη χώρα του μόνο μετά από το θάνατο του δικτάτορα το 1976), αξίζει να αναφέρουμε και τα εξής: Ο Πουτσντεμόντ δεν βρίσκεται στις Βρυξέλλες επειδή έτσι του κάπνισε, αλλά επειδή αυτό απαιτεί το σχέδιο που αποφασίστηκε από κοινού από τις ηγεσίες των δυο κυβερνητικών κομμάτων. Ένα σχέδιο που χαίρει εξάλλου της πλήρους δημόσιας υποστήριξης και της CUP καθώς και των μεγάλων πολιτιστικών οργανώσεων Omnium και ANC που συσπειρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες Καταλανούς πολίτες. Αν μάλιστα κρίνουμε από τις αντιδράσεις της Μαδρίτης, αυτή πολύ θα ήθελε να έχει τώρα (και) τον Πουτσντεμόντ στη φυλακή αντί αυτός να της δημιουργεί χίλιους δυο πονοκεφάλους με τη δράση του στην “πρωτεύουσα της Ευρώπης”...

2. Η είδηση των ΜΜΕ περί δημοσκοπήσεων που φέρουν τα κόμματα της ανεξαρτησίας σε πτώση είναι εντελώς ανυπόστατη. Όλες χωρίς εξαίρεση οι δημοσκοπήσεις τα δίνουν να συγκεντρώνουν μια μικρή πλειοψηφία εδρών στο Καταλανικό Κοινοβούλιο και να διατηρούν τις δυνάμεις τους. Ενδεικτικό μάλιστα αυτής της κατάστασης είναι η δημοσκόπηση που παράγγειλε πολύ πρόσφατα η δεξιότατη ηλεκτρονική εφημερίδα της Μαδρίτης El Espanol, και η οποία επιβεβαίωσε πλήρως τα αποτελέσματα των προηγούμενων. Άμεση συνέπεια ήταν ότι ο διευθυντής αυτής της εφημερίδας να επιτεθεί δημόσια στον Ραχόι κατηγορώντας τον για “ανευθυνότητα””επειδή προκήρυξε τις εκλογές της 21ης Δεκεμβρίου πρόωρα και χωρίς να είναι προκαταβολικά βέβαιος για τη “θετική” τους έκβαση!

3. Οι ίδιοι οι Καταλανοί μας μιλάνε για τον αγώνα και τα δίκαια τους στο πολύ ωραίο βίντεο τους που έχει τώρα και Ελληνικούς υπότιτλους.

Δείτε το: https://youtu.be/dRIrC5pp4zs











Πηγή: www.contra-xreos.gr

Σαν σήμερα συστήθηκε η Κυβέρνηση του Βουνού

Foto: Τα μέλη της ΠΕΕΑ και ο Μητροπολίτης Ιωακείμ. Από αριστέρα προς δεξιά: Κ. Γαβριηλίδης, Στ. Χατζήμπεης, Αγγελος Αγγελόπουλος, Στρατηγός Μανώλης Μάντακας, Γιώργ. Σιάντος, Πέτρος Κόκκαλης, Αλεξ. Σβώλος, Ιωακείμ Κοζάνης, Ευρ. Μπακιρτζής, Ηλίας Τσιριμώκος και Νίκος Ασκούτσης
Oρκίζομαι ότι θα εκτελέσω πιστά τα καθήκοντά μου σαν μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης, έχοντας σαν γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας μου και του ελληνικού λαού, ότι θα αγωνιστώ με αυτοθυσία για την απελευθέρωση της χώρας μου από το ζυγό των κατακτητών, ότι θα
υπερασπίζω παντού και πάντοτε τις λαϊκές ελευθερίες και θα είμαι παραστάτης και οδηγός του λαού στον αγώνα για τη λευτεριά του και τα κυριαρχικά του δικαιώματα». Όρκος της ΠΕΕΑ
Σαν σήμερα, το 1944 δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του ΕΑΜ στο χωριό Βίνιανη της ορεινής Ευρυτανίας η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), αποκαλούμενη «Κυβέρνηση του Βουνού». Σκοπός της ήταν η οργάνωση της διοίκησης της «ελεύθερης Ελλάδας.» Η ΠΕΕΑ αυτοδιαλύθηκε λίγο πριν την απελευθέρωση, στις 9 Οκτωβρίου 1944.

Στο μικρό αυτό ορεινό χωριό πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες, κομβικής σημασίας, συσκέψεις για την υλοποίηση των στόχων που είχαν εξαρχής τεθεί. Mεταξύ των δηλωμένων στόχων στην ιδρυτική πράξη της 10ης Μαρτίου η Εθνική Απελευθέρωση, η αποκατάσταση της λαϊκής κυριαρχίας, η βελτίωση, ολοκλήρωση και απρόσκοπτη λειτουργία των θεσμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η προσαρμογή του λαϊκού στρατού στις αξιώσεις της νέας πραγματικότητας, η ικανοποίηση των βιοτικών αναγκών του ελληνικού λαού και η περίθαλψη των θυμάτων του κατακτητή, καθώς και η ένωση όλου του ελληνικού λαού, κάτω από μια ενιαία δική του κυβέρνηση.

Από τις εκλογές που η ΠΕΕΑ προκήρυξε για το τελευταίο δεκαήμερο του Απρίλη του ‘44 εκλέχτηκαν 180 εκπρόσωποι για την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (Βουλής του Βουνού). Στις εκλογές πήραν μέρος μέλη του ΚΚΕ, του Αγροτικού Κόμματος Ελλάδας, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του Σοσιαλεργατικού, της Δημοκρατικής Ένωσης, της Ένωσης της Λαϊκής Δημοκρατίας, του Κόμματος των Αριστερών Φιλελευθέρων, του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, καθώς και ανεξάρτητοι. Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά εκλέγονται πέντε Ελληνίδες βουλευτές.

Στις 18 Απρίλη του 1944, η ΠΕΕΑ ανασχηματίζεται και, από τα πέντε μέλη που την αποτελούσαν αρχικά, φτάνει να αριθμεί εννιά επικεφαλής Γραμματειών (υπουργείων): ο Αλέξανδρος Σβώλος ήταν γραμματέας Εξωτερικών, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Λαϊκής Διαφώτισης (και πρόεδρος της ΠΕΕΑ). Ο Ευρ. Μπακιρτζής γραμματέας Επισιτισμού (και αντιπρόεδρος της ΠΕΕΑ). Ο Ηλ. Τσιριμώκος γραμματέας Δικαιοσύνης. Ο Εμ. Μάντακας γραμματέας Στρατιωτικών. Ο Ν. Ασκούτσης γραμματέας Συγκοινωνίας. Ο Αγγ. Αγγελόπουλος γραμματέας Οικονομικών. Ο Π. Κόκκαλης γραμματέας Κοινωνικής Πρόνοιας. Ο Κ. Γαβριηλίδης γραμματέας Γεωργίας. Ο Στ. Χατζήμπεης γραμματέας Εθνικής Οικονομίας.

Από τις 14 έως τις 27 Μάη του ίδιου χρόνου, το Εθνικό Συμβούλιο συνέρχεται στις Κορυσχάδες στην Ευρυτανία. Τα ψηφίσματα που υποβλήθηκαν αναφέρουν ότι «όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό», ότι η Αυτοδιοίκηση και η Λαϊκή δικαιοσύνη είναι θεμελιώδεις θεσμοί του δημόσιου βίου των Ελλήνων, ότι οι λαϊκές ελευθερίες είναι ιερές και απαραβίαστες και ότι τα πολιτικά και αστικά δικαιώματα είναι για όλους, ανεξαρτήτως φύλου. Τέλος, επισημαίνεται ότι η εργασία είναι βασική κοινωνική λειτουργία και επίσημη είναι η γλώσσα του λαού.

Γενικότερα, στο διάστημα μεταξύ ίδρυσης και αυτοδιάλυσής της, η ΠΕΕΑ εξέδωσε 27 «Δελτία πράξεων και Αποφάσεων», που αποτελούσαν την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της ΠΕΕΑ και περιλάμβαναν: 79 αποφάσεις, 64 πράξεις, 4 ψηφίσματα του Εθνικού Συμβουλίου, που ήταν η «Βουλή» της ΠΕΕΑ, 2 πρωτόκολλα ορκωμοσίας, που όλα μαζί δίνουν την πλήρη εικόνα της άσκησης της λαϊκής εξουσίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ψήφιση τον Αύγουστο του 1944 του Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τους θεσμούς της αυτοδιοίκησης, το οποίο επεξεργάστηκε ειδική νομοτεχνική επιτροπή της κυβέρνησης του Βουνού.

Ακολούθησαν τα γεγονότα με τον Γεώργιο Παπανδρέου και η σύσκεψη του Καΐρου, η δημιουργία της κυβέρνησης και η πρόταση της ΠΕΕΑ για συμμετοχή της στην κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας υπό τον όρο να αντικατασταθεί ο Παπανδρέου από άλλο πρωθυπουργό, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Παρόλες τις διαφωνίες τους, πάντως, το τηλεγράφημα που στάλθηκε το Σεπτέμβρη από την κυβέρνηση του βουνού, υπογεγραμμένο από τους Σβώλο, Παρτσαλίδη, Σιάντο προς το Κάιρο δήλωνε συνθηκολόγηση σε όλα τα ζητήματα και χωρίς όρους. «Η ηγεσία των ανθρώπων της ελεύθερης Ελλάδας είχε υποταχτεί στον πρωθυπουργό της εξόριστης κυβέρνησης, στο Βασιλιά και κυρίως στους Άγγλους».

Από τα μέσα του Σεπτέμβρη 1944, οι δράσεις της ΠΕΕΑ περιορίζονται και το Νοέμβρη του 1944 ψηφίζεται η αυτοδιάλυση της ΠΕΕΑ με την υπογραφή των Σβώλου, Σιάντου, Τσιριμώκου, Μάντακα, Ασκούτση, Αγγελόπουλου, Γαβριηλίδη και Χατζημπέη. Η επαναστατική λαϊκή κυβέρνηση οδήγησε το λαό σε εκλογές και τα αποτελέσματά τους νομιμοποιήθηκαν, μέσω της σύστασης του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο την ενέκρινε. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται και η αυτοδιάλυση του Εθνικού Συμβουλίου με την παρουσία των μελών της ΠΕΕΑ.

Πηγή: www.rizospastis.gr, www.antitetradia.gr, www.hyper.gr

Ο Ζακ Τατί και η άλλη ... αισθητική της κωμωδίας

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Ο γάλλος Ζακ Τατί ( 9/10/1907-5 Νοεμβρίου 1982),
(αληθινό όνομα Ζακ Τατισέφ, εγγονός του Πρέσβη της τσαρικής Ρωσίας στη Γαλλία), 
υπήρξε κορυφαίος κωμικός, ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης. 
Την περίοδο της νουβέλ βαγκ χρησιμοποίησε μια κινηματογραφική γλώσσα εντελώς ιδιότυπη. 
Το έργο του ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των κωμωδιών, αλλά όπως και κάθε λειτουργική κωμωδία, φέρει την προσωπική σφραγίδα του δημιουργού της. Το λεπτό του χιούμορ (η αγγλική λέξη humour σημαίνει υγρασία), πέρασε στο φιλμ μέσα από έναν ευφυή συνδυασμό όλων των εκφραστικών μέσων του κινηματογράφου.
Το 1951, λίγους μόλις μήνες αφότου έκανε την πρεμιέρα του στο Παρίσι το «Περιμένοντος τον Γκοντό» του Σάμιουελ Μπέκετ, οι κινηματογραφικές οθόνες χαιρέτισαν για πρώτη φορά έναν ήρωα ονόματι κύριο Ιλό. Η ταινία, το μαρτυρικό γουίκεντ ενός γάλλου αστού σε κάποια παραλία της Βρετάνης, είχε τον τίτλο «Οι διακοπές του κυρίου Ιλό» και σκηνοθετήθηκε από τον πρωταγωνιστή της στον ρόλο του Ιλό, τον Ζακ Τατί. Οπως ο «Γκοντό» του Μπέκετ, έτσι και «Οι διακοπές του κυρίου Ιλό» του Τατί είναι έργα αντισυμβατικά και πρωτογενή.


Image may be NSFW.
Clik here to view.

Ο Ζακ Τατί ως κύριος Ιλό στην ταινία Ο θείος μου (1958)



Κεντρικός χαρακτήρας των ταινιών του είναι ο κύριος Ιλό (Hulot), τον οποίο υποδύεται ο ίδιος. Είναι ο χαρακτήρας που ακολουθεί πάντοτε τον εαυτό του και το πρόγραμμά του, σε αντιδιαστολή μ’ ένα περιβάλλον όπου οι άνθρωποι ζουν αντιγράφοντας ο ένας τον άλλον. Ο Τατί σχολιάζει με καυστικό χιούμορ τις συνήθειες των νεόπλουτων που προσπαθούν να αγοράσουν ό,τι νέο βγαίνει στην αγορά, για να «υπερτερούν» έναντι του γείτονα. Με πικρό χιούμορ προβάλλει τον μηχανιστικό ρυθμό της καθημερινής εργασίας και την απάνθρωπη μορφή των πόλεων. Υιοθέτησε μια σταθερή εξωτερική μορφή για τον Ιλό του, όπως συμβαίνει με όλους τους μεγάλους κωμικούς ήρωες με τους οποίους έχει ταυτιστεί κατά καιρούς το κοινό στην ιστορία της κωμωδίας, όπως τους Σαρλό, Χοντρό Λιγνό, Μπάστερ Κίτον, Χάρολντ Λόιντ, αδερφούς Μαρξ.




Image may be NSFW.
Clik here to view.





Ο κύριος Ιλό περιφέρεται με τον δικό του ρυθμό μέσα στον κόσμο, φορώντας πάντοτε καμπαρντίνα, καπέλο και στο στόμα έχει το τσιμπούκι του. Είναι ο «ντετέκτιβ» που αποκαλύπτει, μόνο με την ύπαρξή του, την καθημερινή μας ανοησία.


Σε αντίθεση με τους κλασικούς αμερικανούς κωμικούς που προαναφέραμε, οι οποίοι συγκροτούν το κωμικό στοιχείο με εντυπωσιακά γκαγκς, ο Τατί χρησιμοποιεί λεπτά ειρωνικά ευρήματα. Συνεργάζεται με ερασιτέχνες ηθοποιούς, τους οποίους σκηνοθετεί ως μαριονέτες.


Image may be NSFW.
Clik here to view.

Καδράρισμα με ειρωνικό σχολιασμό στο Playtime (1967)



Αισθητικά παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το στήσιμο των ηθοποιών και των αντικειμένων μέσα στο κάδρο, που γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε πολλές φορές να θυμίζει μινιατούρα. Στήσιμο που υπενθυμίζει τη μικρότητα του ανθρώπου, και δίνει την αίσθηση του παιχνιδιού στο Playtime (1969). Δουλεύει κυρίως με νορμάλ φακό, και μεμεσαία και γενικά πλάνα. Η σύνθεση του κάδρου αποτελεί τον χιουμοριστικό σχολιασμό του για το θέμα που πραγματεύεται κάθε φορά.


Λεπτή ειρωνεία και προφητικός σχολιασμός για τον τρόπο ζωής μας στο Playtime (1967) του Ζακ Τατί.


Image may be NSFW.
Clik here to view.




Στη φωτογραφία προτιμάει καθαρά χρώματα και καθαρές γραμμές, οι οποίες θυμίζουν μοντέρνα αναπαραστατική ζωγραφική, καθαρότητα που φέρει και η ζωγραφική του κόμικ. Το χιούμορ λειτουργεί με την αντιστικτική ύπαρξη του Ιλό σε εντελώς κόντρα για τον ίδιο περιβάλλοντα, και την εξωπραγματική χρήση της ηχητικής μπάντας, που αποτελεί το άλλο ιδιαίτερο αισθητικό στοιχείο στο έργο του. Οι ήχοι πολλαπλασιάζονται σαν να ήταν ήχοι από κόμικς, φορεμένοι (η λέξη φορεμένοι εδώ χρησιμοποιείται επειδή οι ήχοι έχουν μπει εκ των υστέρων στο μοντάζ) σ’ εκείνα τα σημεία της ταινίας, έτσι ώστε να σχολιάζουν χιουμοριστικά τη δράση.


Image may be NSFW.
Clik here to view.

Σάστισμα του κ. Ιλό και κατ'επέκταση του σύγχρονου ανθρώπου μπροστά από τα γραφεία κουτιά στο Playtime (1967)



Το πιο χαρακτηριστικό στοιχείο των ταινιών του, μετά τη σύνθεση του κάδρου, είναι η σχεδόν παντελής έλλειψη πρόζας, στοιχείο που δανείστηκε τη δεκαετία του ’80 ο Ρόουαν Άτκινσον, για να δημιουργήσει τον τηλεοπτικό και στη συνέχεια κινηματογραφικό Mr. Bean του. Τρόπους της αισθητικής χρήσης των μέσων που κάνει ο Τατί, βλέπουμε σήμερα στον γάλλο «απόγονό» του Ζαν-Πιερ Ζενέ, στις παραμυθένιες φανταστικές κομεντί Ντελικατέσεν(1991, σε συν-σκηνοθεσία με τον Καρό) και Αμελί (2001).


Image may be NSFW.
Clik here to view.




Την πρώτη και σημαντική ταινία του Μέρα γιορτής (1949) την γύρισε για ασφάλεια με δύο κάμερες, τραβώντας με έγχρωμο φιλμ με την κυρίως κάμερα και ασπρόμαυρο με την βοηθητική. Η επεξεργασία του έγχρωμου φιλμ τότε δεν έγινε με τις απαιτήσεις που είχε ο σκηνοθέτης, επειδή το έγχρωμο βρισκόταν ακόμη σε πειραματικό στάδιο, κι έτσι μόνταρε την ασπρόμαυρη κόπια. Το 1995, δώδεκα χρόνια μετά το θάνατό του, το έγχρωμο γυρισμένο φιλμ της Μέρας γιορτής χρησιμοποιήθηκε για να βγει η κόπια, σύμφωνα με τις αρχικές προθέσεις του σκηνοθέτη, η οποία ξαναπροβλήθηκε σε όλο τον κόσμο.


Image may be NSFW.
Clik here to view.





Τον κύριο Ιλό τον εφευρίσκει και τον καθιερώνει στις επόμενες ταινίες του Οι διακοπές του κυρίου Ιλό (1953), Ο θείος μου (1958), Playtime (1967) και Ο κύριος Ιλό στο χάος της κυκλοφορίας (1970).



Image may be NSFW.
Clik here to view.

Η λεπτή ειρωνεία σε ένα από τα πολλά έξυπνα καδραρίσματα
στην ταινία Ο κύριος Ιλό στο χάος της κυκλοφορίας (1970)

vallysdiary.blogspot.gr

Με αφορμή τον μικρό Αμίρ. Πατρίδα με το κιλό και οι «αξίες» της σε ευρώ…

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Παναγιώτης Μαυροειδής

Έτσι λοιπόν ο μικρός Αμίρ από το Αφγανιστάν, έγινε ο μεγάλος εχθρός.
Για χάρη της αντιμετώπισης αυτού του επικίνδυνου εχθρού, καθωσπρέπει νοικοκυραίοι έφτασαν «στα άκρα», σε αντίθεση φυσικά με τις «απαραβίαστες» αρχές τους. Άσκησαν πρωτοφανέρωτη βία πετροβολώντας και βανδαλίζοντας μια κατοικία, ατομική ιδιοκτησία (που τόσο σέβονται) συμπολίτη τους, στην οποία όμως έμενε ο 11χρονος εχθρός.
Θρασύδειλα φασιστοειδή σε δράση…

Δεν ξέρω ακριβώς τι είπε και τι έκανε ο διευθυντής του δημόσιου σχολείου του Αμίρ. Πάντως ενώ το παιδί είχε κληρωθεί να κρατήσει τη σημαία, στο τέλος του ανέθεσαν να κρατάει ένα χαρτόνι ταπεινωμένο. Η «νομιμότητα» έγινε λάστιχο.

Οι υπόλοιποι γονείς στο ίδιο σχολείο, με ανακοίνωσή τους, «καταδικάζουν το ρατσισμό» και αγαπούν «όλα τα παιδιά», στηρίζουν ωστόσο την απόφαση του Διευθυντή.
Όλα μπορούν να βρουν μια καποια δικαιολογία. Και αν υπήρξαν και κάποιες «παρατυπίες», με λίγη καλή διάθεση, όλοι μπορούν να «καλυφθούν». Εκτός φυσικά από τον ακατανόμαστο Αμίρ…

Ένα είναι σίγουρο: αν υπήρξε κάποια γενναιότητα σε αυτή την θλιβερή υπόθεση, αυτή θα πρέπει να πιστωθεί αποκλειστικά και μόνο στη μάνα του Αμίρ.

Θα μπορούσε μια χαρά να κρυφτεί πίσω από το γεγονός ότι η οικογένεια είναι αλλόθρησκη και να πει πως «ναι, εμείς δε θέλαμε να σηκώσει τη σημαία το παιδί μας», για να γλυτώσει τα χειρότερα. Αυτή όμως διαψεύδει κάτι τέτοιο. Η θαρραλέα της στάση, μέσα στον δικαιολογημένο φόβο της και χωρίς καμία «καβάτζα», περισώζει ό,τι θα μπορούσαμε να ονομάσουμε χωρίς μεγάλα λόγια, ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η μάνα του Αμίρ μας υπενθυμίζει πως πάντα υπάρχουν άνθρωποι με αρχές και αξίες.

Υπάρχουν ωστόσο πάντα και τα «ανθρωποιειδή». Δεν εννοούμε τους χιμπατζήδες, αλλά κάποιους σαν αυτούς που έκαναν την επίθεση με τις πέτρες στο σπίτι του παιδιού και έγραψαν το «φύγε αμέσως».

Ποιος είναι αλήθεια ο «σκοπός» τους και ποιες οι «αξίες» τους;

Η προστασία της πατρίδας, μέσω του ανέγγιχτου της σημαίας από αλλοεθνείς και αλλόθρησκους; Αυτό είναι;

Αν οι αξίες μιας πατρίδας, συμπυκνώνονται πράγματι στο πανί της σημαίας της, τότε αυτού του είδους οι «πατριώτες», θα έπρεπε να ήταν χαρούμενοι! Όποιος κρατά αυτό το λάβαρο, συμβολικά, ουσιαστικά, αποδέχεται και τιμά αυτές τις αξίες και αρετές.

Οι δε «υπερπατριώτες», αυτοί που θεωρούν ότι οι αξίες μετριούνται με το χρώμα του δέρματος και την κληρονομική διαμόρφωση του «αίματος», συνεπώς δε γίνεται με τίποτα να αποκτηθούν από παιδιά γεννημένα ως παιδιά άλλου έθνους και θρησκείας, θα έπρεπε να κομπάζουν δέκα φορές περισσότερο: Οι μεγάλοι «εχθροί» όπως ο Αμίρ, ταπεινωμένοι «προσκυνούν» το ιερό σύμβολο του «εχθρού» τους! Για να μιλήσουμε σε μια γλώσσα που ίσως καταλαβαίνουν καλύτερα, φανταστείτε ένα βαμμένο «γαύρο» να παρελαύνει στους Αμπελόκηπους με τη σημαία των «βάζελων» ή αντίστροφα.

Πολύ παράξενος αυτός ο «πατριωτισμός», τόσο της light όσο και της hard εκδοχής!

Κατά τα άλλα, τα σπίτια θα τα καθαρίσουν οι μανάδες του κάθε Αμίρ, τις βαριές και βρώμικες δουλειές σε εργοστάσια αλλά και στα μαγαζάκια της κάθε συνοικίας θα τις κάνουν οι πατεράδες του κάθε προσφυγόπουλου. Τις δε ελιές, σύντομα θα τις μαζέψουν σε όλη την Ελλάδα, οι μανάδες και πατεράδες φοβισμένων παιδιών, όντας αυτοί και αυτές χίλιες φορές πιο τρομαγμένοι από τη φτώχεια τους αλλά και αιχμάλωτοι της βαριάς ευθύνης για τα παιδιά τους. Όλοι αυτοί δε θα κάνουν καλύτερη, ούτε και χειρότερη δουλειά από άλλους, όμως θα πληρωθούν με τα μισά ευρώ. Αυτό ακριβώς είναι που τους δίνει μια «αξία» την ημέρα, αλλά κατά τα άλλα, το βράδυ γίνονται και πάλι σκιές, καθίστανται εχθροί.

Οι αξίες λοιπόν όλου τούτου του κόσμου του «μέσου ανθρωπάκου» των «έντιμων κυρ Παντελήδων» που έλεγε ο μακαρίτης Πάνος Τζαβέλλας, μετριούνται σε ευρώ.
Και η πατρίδα;
Ποια πατρίδα αλήθεια!

Για τον Αμίρ ναι, υπάρχει πατρίδα, το νιώθει από την έλλειψή της. Διότι από εκεί τους ξεριζώνουν οι βόμβες της ανεπτυγμένης Δύσης και η φτώχεια που αναπαράγουν οι σύγχρονοι «έμποροι των εθνών» όπου γης. Ο κάθε Αμίρ δεν είναι άτυχος επειδή γεννήθηκε μελαψός, ούτε επειδή έτυχε να κατάγεται από φτωχή χώρα. Αντίθετα, είναι άτυχος διότι γεννήθηκε σε χώρα πλούσια σε πετρέλαιο ή σε δρόμους μεταφοράς του πετρελαίου.

Για όσους στεκόμαστε δίπλα στον κάθε Αμίρ, επίσης υπάρχει πατρίδα.

Πατρίδα για την οποία είμαστε υπερήφανοι, όταν γεμίζουν οι δρόμοι και οι πλατείες και σφύζουν από αλληλεγγύη, συλλογικότητα, αγώνα για το καλύτερο, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Είναι η πατρίδα όχι της θρησκοληψίας και της προγονοπληξίας, όχι ενός δήθεν ενιαίου και αδιαίρετου έθνους, αλλά η πατρίδα ως αρένα της ταξικής αλληλεγγύης και των αγώνων για την πανανθρώπινη λευτεριά.

Πατρίδα για την οποία ντρεπόμαστε, όταν τη βρωμίζουν τα ανθρωποειδή και τη φτωχαίνει ο ωχαδερφισμός των «φιλήσυχων» αδιάφορων.
Αμίρ, σου ζητούμε συγγνώμη.

Κράτα αγόρι μου ψηλά τη σημαία της αξιοπρέπειας που σου διδάσκει η μάνα σου. Οι θρασύδειλοι διώκτες σου δε νοιάζονται για τέτοια σημαία, παρά για πανιά που τα πουλάνε και τα αγοράζουν με το κιλό…

Η Εκκωφαντική Σιωπή των Αμνών

Image may be NSFW.
Clik here to view.

του Γιάννη Περάκη

Θεωρείστε το κείμενο αυτό σαν εξομολόγηση σ΄αγαπημένους φίλους μετά δύο, τρείς τσικουδιές. Τότε που τα πράγματα είναι πιο «cool», μιλάς «ελεύθερα» και τα «τείχη και οι άμυνες» κατεδαφίζονται. Αισθάνεσαι όλο το κόσμο φίλο και συνταξιδιώτη. Μιλάς για πολιτική για ενότητα, για παλιούς φίλους, πρώην συντρόφους που δώσατε μαζί μάχες και άλλες χάσατε και άλλες κερδίσατε. Παραμένει όμως η πίκρα σε όλους ότι είμαστε στα μισά της διαδρομής. Τότε κάποιοι απο τους φίλους σε «προσβάλλουν», λέγοντας ότι έχεις συμβιβασθεί. Αισθάνεσαι «ντροπή». «Ντροπή» που ξεστόμισες τη λέξη ενότητα με όρους που νοιώθεις και καταλαβαίνεις εσύ. Είσαι «καθαρός» δεν είσαι λαμόγιο, αρχίζεις να μιλάς. Ψάχνεις για επιχειρήματα, τα βρίσκεις και τα ξεφουρνίζεις:

Το ιδρυτικό κείμενο του Εθνικού Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ)

1. Από τους αντιπροσώπους των κάτωθι υπογραφομένων κομμάτων ιδρύεται το Εθνικόν Απελευθερωτικόν Μέτωπο της Ελλάδας (ΕΑΜ). Εις το ΕΑΜ γίνεται ισοτίμως δεκτόν και παν άλλο κόμμα ή οργάνωσις που δέχεται τας αρχάς του παρόντος Ιδρυτικού ώς και να εργασθή δια την επιτυχίαν των σκοπών του ΕΑΜ.

Προκειμένου να γίνει δεκτή εις το ΕΑΜ οιαδήποτε οργάνωσις, δεν εξετάζεται το παρελθόν ή αι αντιλήψεις των σχετικώς με την μελλοντικήν ανασυγκρότησιν της ελευθέρας και ανεξαρτήτου Ελλάδος, αλλά η πίστις των εις την ανάγκην του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνος, η τιμιότης των απέναντι αυτού και η αποδοχή των αρχών του ΕΑΜ που περιλαμβάνονται εις το παρόν Ιδρυτικόν.

2. Σκοπός του Εθνικού Μετώπου είναι:

α) Η απελευθέρωσις του Έθνους μας από τον σημερινόν ξένον ζυγόν και η απόκτησις της πλήρους ανεξαρτησίας της χώρας μας.

β) Ο σχηματισμός προσωρινής κυβερνήσεως του ΕΑΜ αμέσως μετά την εκδίωξιν των ξένων κατακτητών, μοναδικός σκοπός της οποίας θα είναι η προκήρυξις εκλογών δια συντακτικήν εθνοσυνέλευσιν, με βάσιν την αναλογικήν ίνα ο λαός αποφανθή κυριαρχικώς επί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του.

γ) Η κατοχύρωσις του κυριαρχικού τούτου δικαιώματος του Ελληνικού Λαού, όπως αποφανθή περί του τρόπου της διακυβερνήσεώς του, από πάσαν αντιδραστικήν απόπειραν, ήτις θα τείνη να επιβάλη εις τον λαόν λύσεις αντιθέτους προς τας επιθυμίας του και η εκμηδένισις δι’ όλων των μέσων του ΕΑΜ και των οργάνων που το αποτελούν, πάσης τοιαύτης αποπείρας.

Δεν πείθεις, επιμένεις

Χθές: Το Γενάρη του 1936 το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας συγκρότησε με το Αγροτικό Κόμμα Ελλάδας το συνασπισμό του «Παλλαϊκού Μετώπου». Στις εκλογές της 26ης Γενάρη του 1936 για την ανάδειξη νέας Βουλής, παρά την προεκλογική τρομοκρατία και τους διωγμούς, το «Παλλαϊκό Μέτωπο» πετυχαίνει σοβαρή νίκη. Συγκεντρώνει 73.441 ψήφους, ήτοι το 5,76% και παίρνει 15 έδρες. Για πρώτη φορά οι αριστερές δυνάμεις διέθεταν στη χώρα μας μια τόσο ισχυρή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Το ιστορικό Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα, που υπεγράφει στις 19 Φεβρουαρίου του 1936.

Με βάση το σύμφωνο, το «Παλλαϊκό Μέτωπο» ανελάμβανε την δέσμευση να υπερψηφίσει τον υποψήφιο του κόμματος των «Φιλελευθέρων» Θεμιστοκλή Σοφούλη για πρόεδρο της Βουλής και παράλληνα να παράσχει ψήφο ανοχής στην κυβέρνηση που θα σχηματίζετο απο το κόμμα των «Φιλελευθέρων». Το κόμμα των «Φιλελευθέρων» απο την πλευρά του, εδεσμεύετο να υλοποιήσει και σε καθορισμένες ημερομηνίες, μια δέσμη μέτρων που προέβλεπαν:

(α) την προαγωγή του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών στρωμάτων και των αγροτών (β) τον εκδημοκρατισμό της πολιτικής ζωής, με παροχή λαϊκών ελευθεριών

(γ) την κατάργηση του φοβερού νόμου 4229 περί ιδιωνύμου αδικήματος, που φαλκίδευε τα δημοκρατικά δικαιώματα και αποτελούσε το μακρύ χέρι του αστυνομικού κράτους της εποχής, για την εφαρμογή καθεστώτος πολιτικής τρομοκρατίας

(δ) την κατάργηση των περίφημων επιτροπών ασφαλείας

(ε) την καθιέρωση μόνιμα του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής

(στ) την παροχή αμνηστίας σε όλους τους πολιτικούς καταδίκους, εξορίστους και καταδικασμένους

(η) την μείωση εντός διμήνου της τιμής του ψωμιού κατ΄ έλασσον, κατά δυο (2) δραχμές

(θ) την αναίρεση της προσωποκράτησης για χρέη πρός το δημόσιο έως του ποσού 3.000 δραχ και τέλος το πάγωμα – «χρεωστάσιον» για πέντε χρόνια, των χρεών των αγροτών πρός ιδιώτες και τράπεζες, καθώς και θέσπιση των κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σήμερα: Για το Άμεσο Πρόγραμμα (του Αλέκου Αλαβάνου)

Πρώτη προϋπόθεση για την εναλλακτική λύση είναι η υποστήριξη προγράμματος άμεσης εξόδου από την κρίση και ανασυγκρότησης της χώρας. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει βασικά εργαλεία που απορρέουν από τη διεθνή εμπειρία για την υπέρβαση της ύφεσης, από τις ιδιαιτερότητες της χώρας μας, από τον μεγάλο πλούτο συλλογικών και ατομικών εμπεριστατωμένων μελετών για την περίπτωση της Ελλάδας, από δίκαια και ώριμα λαϊκά αιτήματα.

Τα κύρια στοιχεία ενός τέτοιου άμεσου οικονομικού προγράμματος είναι:
Η αύξηση της ενεργής ζήτησης που προϋποθέτει την άμεση κατάργηση της λιτότητας.
Η μεγέθυνση της νομισματικής ρευστότητας για την αναζωογόνηση της αγοράς.
Η μετατόπιση από την περιοριστική σε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική, επενδυτική και κοινωνική.
Η απελευθέρωση του κρατικού προϋπολογισμού από την αφόρητη επιβάρυνση από τις πληρωμές προς του δανειστές.
Η φορολογική ελάφρυνση των εργαζομένων αλλά και των επιχειρήσεων.
Τα έκτακτα μέτρα για τους υπερχρεωμένους, ώστε να μπορέσουν να επαναλειτουργήσουν είτε ως καταναλωτές είτε ως παραγωγοί.
Τα ειδικά μέτρα για τη διευκόλυνση των εξαγωγών και την παρεμπόδιση των μη παραγωγικών εισαγωγών.
Η άμεση ανεξαρτητοποίηση της Τράπεζας Ελλάδος από την Ευρωπαϊκή κεντρική Τράπεζα και η λειτουργία όλου του τραπεζικού συστήματος στα πλαίσια των εθνικών στόχων για την ανάπτυξη και την κοινωνική δικαιοσύνη.
Οι δυναμικές πολιτικές για την άνοδο της απασχόλησης.
Ο Σχεδιασμός με στόχο την ανάκαμψη όσων βιομηχανικών ή αγροτικών κλάδων μπορούν να ανακάμψουν και οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Το εύρος ενός νέου Κυβερνητικού Προγράμματος

Το άμεσο πρόγραμμα δεν περιορίζεται μόνο στον οικονομικοκοινωνικό τομέα. Καλύπτει όλο το εύρος των προβλημάτων της χώρας.

Στοχεύει στην άμεση επανάκτηση της εθνικής μας ανεξαρτησίας που έχει κουρελιασθεί. Είναι κίνηση πατριωτικής άμυνας και ταυτόχρονα πράξη με ευρωπαϊκές διαστάσεις. Η Ελλάδα δεν επιδιώκει να αποκλεισθεί από το διεθνή καταμερισμό εργασίας, αλλά αντίθετα να εξασφαλίσει τη διεθνή της εξειδίκευση, αποτινάζοντας εμπόδια και βάρη που την καταδικάζουν σε χώρα αποκλειστικά σχεδόν εισαγωγική και εξωτερικού δανεισμού. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες μπορεί να αισθάνονται με περηφάνια πολίτες της πατρίδας μας και ταυτόχρονα με αξιοπρέπεια πολίτες της Ευρώπης και του κόσμου. Εμπεριέχει την άμεση αποκατάσταση της ολοκληρωτικά χαμένης λαϊκής κυριαρχίας. Η λήψη αποφάσεων θα γίνεται μόνο από τους δημοκρατικούς θεσμούς του ελληνικού κράτους. Κεντρικό στοιχείο της θα είναι η ψήφιση νέου Συντάγματος που πρώτα από όλα: Θα απαγορεύει τα «μνημόνια» κι ότι αυτά εκφράζουν. Θα θεωρεί ποινικό αδίκημα τη σωρηδόν εκποίηση δημόσιας περιουσίας από πολιτικούς. Θα θέτει με σαφήνεια την προτεραιότητα στην διατήρηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου ζωής όλων ανεξαίρετα των πολιτών σε σχέση με δανειακές ή άλλες υποχρεώσεις του κράτους. Θα καταργήσει κάθε ασυλία των διαφθαρμένων πολιτικών.

Θέτει ως κεντρικό στόχο της την παιδεία, την έρευνα, την τεχνολογία.

Κοινός παρονομαστής σε όλες αυτές τις κατευθύνσεις είναι δύο έννοιες: η «Επανάσταση» και η «Απελευθέρωση». Η πρώτη όχι με την έννοια της βίας, αλλά του μετασχηματισμού εκ θεμελίων. Η δεύτερη με της έννοια της ανάκτησης χώρου για τη δημιουργική δράση του ελεύθερου πια πνεύματος και δυνατοτήτων του λαού μας.

Για τη συνεργασία

Σε αυτή την πολιτική βάση, με ένα πρόγραμμα ριζοσπαστικό ανοικτό σε συνεχή διάλογο με την κοινωνία, μπορεί να στηριχθεί η συνεννόηση, η συνεργασία, η συντονισμένη δράση, η κοινή οργάνωση, οι ενιαίοι αγώνες.

Σε ένα πνεύμα συντροφικότητας και ευθύνης η διαφορετικότητα είναι στοιχείο εμπλουτισμού για ένα πολύχρωμο χείμαρρο που θα σαρώσει τους ξένους και ντόπιους εχθρούς του λαού.

Η συνεργασία μας αυτή δεν έχει σύνορα. Είναι ανοιχτή σε καινούργιες και καινούργιους συναγωνιστές σε αυτό τον δύσκολο αλλά έντιμο, κοπιαστικό αλλά αναγκαίο, επείγοντα αλλά και μακράς πνοής αγώνα. Δεν περιορίζεται σε μια παράταξη, απευθύνεται σε δυνάμεις και πρόσωπα από τις πιο διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες που δέχονται αυτές τα θέσεις – είναι λαϊκή και πατριωτική. Δεν περιορίζεται μόνο σε πολιτικές οντότητες και πρόσωπα. Είναι ανοιχτή σε κάθε πρωτοβουλία και κίνηση με κοινωνική, οικολογική, εκπαιδευτική, μελετητική, πολιτιστική, πνευματική, αντιρατσιστική, συνεργατική, απελευθερωτική διάσταση.

Δεν πρέπει το πλειοψηφικό ακόμα κομμάτι της κοινωνίας που είναι αρνητικό ή διστακτικό σε συγκρουσιακές πολιτικές με την Ευρωζώνη ή την Ευρωπαϊκή Ένωση να το βλέπουμε ως αντίπαλο στρατόπεδο, ως τους «εχθρούς» μας. Οι περισσότερες και περισσότεροι από αυτούς είναι δυνάμει σύμμαχοί μας και με αντίστοιχα φιλικά συναισθήματα και καλοπροαίρετη διαλογική διάθεση να τους προσεγγίσουμε. Αυτή τη στιγμή κιόλας συμφωνούν από καρδιάς με τα άμεσα μέτρα που προτείνουμε.

Ο κατακερματισμός του χώρου των δυνάμεων που αντιτίθενται στις πολιτικές της τρόικα είναι ο κύριος λόγος που σε ένα απαξιωμένο πολιτικό τοπίο κυριαρχεί ένας αήθης κυνικός δικομματισμός. Για αυτό ακριβώς η άρνηση της συνεργασίας είναι συνεργασία με τον αντίπαλο.

Ας θυμηθούμε τα σοφά λόγια του Δημήτρη Γληνού στο κείμενό το για το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο: «Όποιος, κρατώντας οποιουσδήποτε προσωπικούς υπολογισμούς, συμφέροντα, μίση, αντιπάθειες, συμπάθειες και φιλοδοξίες και «ιδεολογίες», καταπολεμάει ή υπονομεύει ή ματαιώνει την ενότητα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, την ενότητα στους σκοπούς, στην οργάνωση και στην καθοδήγησή του, αυτός οπουδήποτε και να βρίσκεται, οπωσδήποτε και να λέγεται, είναι συνεργάτης των ξένων καταχτητών, θεληματικά η άθελα, προδότης του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα».
Nα κάνουμε την πατρίδα μας κυψέλη ανασυγκρότησης και αναγέννησης.
Για να γίνουν με τη δικτύωσή τους οι διάσπαρτες μοναχικές βραχονησίδες ένα πανίσχυρο Αρχιπέλαγος για μια νέα πατρίδα!
Για την οικονομική ανασυγκρότηση και την κοινωνική αναγέννηση!
Για την Επανάσταση και την Απελευθέρωση!

Και πάλι δεν πείθεις, τότε λές:

Ο «καπετάν Γιώτης», ο πολιτικός που άφησε βαθιά τη σφραγίδα του στην Αριστερά υπερέβαινε τα στενά όρια του κόμματος, χωρίς να φοβάται να εκφράζει τη γνώμη του, ακόμα και αν αυτή ήταν προκλητική για αρκετά στελέχη του ΚΚΕ. Είχε πει:

● Για τις συμμαχίες: «[...] Τις συνεργασίες και τις συμμαχίες πάντα τις ήθελε το ΚΚΕ. Από τη γέννησή του. Αλλοτε τις επιδίωξε, χωρίς να το κατορθώσει, όπως στα 1936 με το Σύμφωνο Σοφούλη-Σκλάβαινα. Αλλοτε τις επιδίωξε και το κατόρθωσε, όπως κατά την Κατοχή με το ΕΑΜ. Αλλοτε τις προσπαθούσε και τα μισοκατάφερνε, όπως την περίοδο 1951-1967 με την ΕΔΑ. Αλλοτε τις επιζητούσε, αλλά γκρεμίζονταν, όπως το 1974 με την Ενωμένη Αριστερά. Και άλλοτε και τις επιζητούσε και τις προχωρούσε, όπως στην περίπτωση του Συνασπισμού στα 1989-1991. Με άλλα λόγια: Με την επιμονή μου στα 1986-1989 να χτιστεί ο Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου, δεν έφερνα καμία καινοτομία στο Κόμμα, αλλά εφάρμοζα μια πάγια πολιτική του-την πολιτική των συμμαχιών».

● Οταν κατηγορήθηκε για συμβιβασμό: «Τι θα πει συμβιβασμός; Θα πει να κάνεις πίσω και να βλάπτεις τα συμφέροντα του λαού. Οταν κάνεις πίσω προς όφελος του λαού, είναι συμβιβασμός ή είναι ένας αναγκαίος ελιγμός;»

● Απολογισμός για τον Συνασπισμό: «Θα γεννηθούν οι νέες αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις. Και σύντομα θα γεννηθεί και η ανάγκη για κοινή δράση τους. Ποιος πραγματικός αριστερός μπορεί να πει όχι στην κοινή δράση των ζωντανών κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων; Κι αν κανείς αληθινός αριστερός δεν λέει όχι, γιατί να πω εγώ; Τίποτα δεν πήγε χαμένο. Ο Συνασπισμός έγραψε υποθήκες στην πολιτική ιστορία μας. Οι εμπειρίες του θα είναι αύριο πολύτιμες».

Οτι ήταν να ειπωθεί τα είπες. Η ώρα πέρασε μαζί η «ντροπή» και φύγατε αγκαλιασμένοι σαν τα παλιά χρόνια.

Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος


Δικαίωση για τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ

Τα μηχανήματα που είχαν πάρει από την εγκαταλειμμένη επιχείρηση οι εργαζόμενοι στην ΒΙΟ.ΜΕ. κατοχυρώθηκαν σε αυτούς «μετά κόπων και βασάνων» φέρνοντάς τους «πιο κοντά στην ολική λειτουργία του εργοστάσιου», όπως αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωση τους.Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζόμενων, «κάποιοι από τους πρώην συναδέλφους, 19 στον αριθμό από συνολικά 70, που ήταν «θιγμένοι» από την πλειστηρίαση μηχανημάτων αφέθηκαν να παρασυρθούν. Διεκδικώντας τον ρόλο του εφιάλτη ακούγοντας τους βαλτούς, εργοδηγούς, προϊστάμενους μα και ρουφιάνους που κινούνταν ανάμεσα μας, μπήκαν στην διαδικασία να ανακόψουν την προσπάθεια του σωματείου των εργαζομένων για επαναλειτουργία του εργοστάσιου. (Στην προσπάθεια αυτή συμπεριλαμβάνεται και μια απόφαση να μπορέσει να κατασχέσει το σωματείο τα μηχανήματα της πρώην ΒΙΟ.ΜΕ. για συλλογική χρήση).

»Και ενώ είχαμε κάθε δικαίωμα κάποιοι συνάδελφοι αποφάσισαν να μας σταματήσουν. Εμείς σαν σωματείο εργαζομένων αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην πράξη αυτή, αλλά να μην συμμετέχουμε (και ενώ είχαμε κάθε δικαίωμα) στην διεκδίκηση των χρημάτων που θα προέκυπταν από την πλειστηρίαση αυτή, για να μπορούν να τα διεκδικήσουν οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Παρ όλα αυτά "συνάδελφοι"που κινούνται με γνώμονα το συμφέρον του αφεντικού (που μας κατέστρεψε και δεν συμμετείχαν σε καμία κίνηση εναντίον του) να πάρουν, πρόσκαιρα ένα μέρος αφελών συναδέλφων μαζί τους, και να κτίσουν μια λύκο/συμμαχία για την παρεμπόδιση της λειτουργίας», αναφέρεται.


«Αναγνωρίστηκαν από τα πρόβατα και τους έκαναν πέρα , με σκοπό να επέλθει αυτή η νίκη και να έχουμε καταφέρει να είμαστε ακόμα πιο κοντά στην ολική λειτουργία του εργοστάσιου», προσθέτουν.

ThePressProject

Κεν Λόουτς: Βιομήχανοι και σοσιαλδημοκράτες ανέβασαν την ακροδεξιά

Συνέντευξη στην Ιωάννα Κλεφτόγιαννη
Τι προνόμιο να περπατάς για ώρες στο κέντρο της Αθήνας με τον Κεν Λόουτς! Συζητώντας για τα παιδικά του χρόνια στη γενέτειρα του Σαίξπηρ. Συζητώντας ακόμα για το Brexit, τον Μακρόν, τους σοσιαλδημοκράτες που πάντα προδίδουν («όχι γιατί είναι κακοί άνθρωποι»).
Για τον Τραμπ. Για το ποδόσφαιρο που λατρεύει γιατί «είναι το άθλημα των εργατικών τάξεων» και που με αυτό συνδέεται ο λόγος για τον οποίο δεν πήγε στο Χόλιγουντ ενώ είχε προσκληθεί («Στην Αμερική δεν έχουν καλό ποδόσφαιρο»!). Συζητώντας, τέλος και για τον γείτονα που «πρέπει να ξαναδούμε όχι ως εχθρό και ανταγωνιστή, αλλά με αλληλεγγύη».

Προσκεκλημένος του 30ού Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, αυτός ο μεγάλος βραβευμένος δις με τον Χρυσό Λέοντα («Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι», 2006, «Εγώ, ο Ντάνιελ Μπλέικ», 2016) Βρετανός μετρ της κινηματογραφικής τέχνης, που έδωσε φωνή και υπόσταση στους αδύναμους, για ένα πράγμα όμως μας προέτρεψε πάνω απ’ όλα: «Οργανωθείτε! Για μια νέα κοινωνία, κάποτε!».
Θα ήθελα να ξεκινήσουμε με το Brexit. Εσείς, κύριε Λόουτς, ψηφίσατε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ. Ηταν μια έκπληξη γνωρίζοντας ποια είναι η γνώμη σας για την Ενωση!
Αυτή η ΕΕ είναι μια οργάνωση για τις μεγάλες business. Θέλουμε ένα άλλο είδος Ευρώπης. Μια Ευρώπη βασισμένη σε σοσιαλιστικές αρχές. Το ερώτημα που αναδύεται εδώ είναι πώς το επιτυγχάνεις.
Την απάντηση τη δώσατε ψηφίζοντας κατά του Brexit;
Ναι. Υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να καταστραφεί η ΕΕ και να είσαι μόνος σου, υπάρχουν κι αυτοί που θεωρούν ότι είναι καλύτερα να παραμείνεις μέσα σε αυτό το club, δουλεύοντας με τις εργατικές οργανώσεις. Προσωπικά πιστεύω ότι θα ήταν καλύτερο να μείνουμε εντός ΕΕ και να προσπαθήσουμε να την αλλάξουμε από μέσα. Δεν γίνεται να αφεθούμε έκθετοι στα χέρια της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Μέι, που θα κάνει τη Μ. Βρετανία ελκυστική στο κεφάλαιο μέσα από τα φθηνότερα εργατικά χέρια και τους μειωμένους φόρους. Γιατί αυτή την κατάσταση αντιμετωπίζουμε σήμερα! Το ερώτημα, επομένως, δεν ήταν αν θα φύγουμε από την Ευρώπη, αλλά αν θα δημιουργήσουμε έναν νέο διεθνισμό που θα προστατεύσει τα συμφέροντα των εργατών. Φεύγοντας από την ΕΕ, απλώς αφήνουμε τους εργαζόμενους περισσότερο ανυπεράσπιστους.
Τι σας προκαλεί τη βεβαιότητα ότι το Εργατικό Κόμμα θα διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στη Μεγάλη Βρετανία την επόμενη ημέρα;
Το γεγονός ότι υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν έχει γίνει ακόμα ισχυρότερο, ενώ τα προγνωστικά θέλανε το αντίθετο.
Είναι η αντίδραση στις πολιτικές της Τερέζα Μέι;
Είναι η αντίδραση στη λιτότητα. Είναι η ίδια αντίδραση που έφερε στην εξουσία τον ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλη την προπαγάνδα και τα γκάλοπ.
Τι σας κάνει να πιστεύετε όμως στον Τζέρεμι Κόρμπιν;
Δύο πράγματα. Είναι άνθρωπος με τιμή. Λέει τα ίδια ακριβώς πράγματα σε όλη την πολιτική του σταδιοδρομία. Δεύτερον: Παρ’ όλες τις πιέσεις, ενδυνάμωσε το κίνημα, αναπτύσσοντας το πολιτικό του πρόγραμμα με συνέπεια. Ο Τζέρεμι είναι ένας πολύ καλός φίλος και τον σέβομαι, αλλά δεν θα καταφέρει τίποτα αν δεν έχει μαζί του ένα μεγάλο κίνημα να τον υποστηρίξει.
Έχετε πει ότι η σημερινή ζημιά έχει προκληθεί από το γεγονός ότι η κυρίαρχη τάξη, σε αντίθεση με τη δεκαετία του ’60, μια δεκαετία κοινωνικών παροχών, αισθάνεται να απειλείται. Να απειλείται από ποιον;
Από την κατάρρευση του ίδιου του συστήματός της.
Του καπιταλιστικού συστήματος;
Ναι. Ποια μέτρα χρησιμοποιούνται για να διατηρήσει τα κέρδη της; Ενα: η διαρκώς αυξανόμενη εκμετάλλευση. Επισφαλή συμβόλαια και αβέβαιη εργασία. Μπορούν να τηλεφωνήσουν το πρωί και να σου πουν: δεν έχεις πια δουλειά! Μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, σε όλη την Ευρώπη. Οι επιθέσεις στα εργατικά συνδικάτα και σε όσους χρειάζονται βοήθεια, λόγω αναπηρίας ή ανεργίας κ.λπ., εντείνονται. Είναι λιγότερα τα λεφτά για την υγεία και την εκπαίδευση, που ολοένα και περισσότερο ιδιωτικοποιούνται, και όσο ιδιωτικοποιούνται τόσο περισσότερο δημιουργούν επισφαλή εργασία. Πρόκειται για φαύλο κύκλο. Η κρίση μεγαλώνει κι αυτό που τους φοβίζει είναι πώς θα καταφέρουν αυτό να συνεχίζεται επ’ άπειρον.
Αναφέρεστε διαρκώς στην αναγκαιότητα των κοινωνικών κινημάτων. Ποιος θα ηγηθεί σε αυτά;
Ο θυμός υπάρχει. Αν δεν ηγηθεί όμως η Αριστερά, θα το κάνει η Δεξιά. Αυτή είναι η πρόκληση για τη σημερινή αριστερή ηγεσία. Πρέπει να αναρωτηθεί: «Εχουμε το κουράγιο να δημιουργήσουμε κάτι νέο;». Κανείς δεν φανταζόταν ότι θα έχουμε αριστερή ηγεσία στο Εργατικό Κόμμα. Ηταν κάτι τρελό! Αν αυτό έχει συμβεί στη Μ. Βρετανία, γιατί να μη συμβεί κι αλλού; Είναι μια πρόκληση για την Αριστερά. Τα κινήματα χρειάζονται ηγεσία.
Ποιος ευθύνεται για τη σοκαριστική άνοδο της άκρας Δεξιάς πανευρωπαϊκά;
Οι μεγάλες επιχειρήσεις, βασικά. Γιατί δημιούργησαν τις συνθήκες της σημερινής ακραίας φτωχοποίησης, μαζί με την απελπισία και τον θυμό. Ιστορικά, όποτε υπάρχει απελπισία και θυμός, αναδύεται η άκρα Δεξιά. Οι βιομήχανοι έχουν ανάγκη από τον φασισμό και φοβούνται τον κομμουνισμό. Ο δεύτερος υπεύθυνος για την άνοδο της ακροδεξιάς είναι οι σοσιαλδημοκράτες, όπως ο Τόνι Μπλερ, που επέτρεψε να γίνει η εργατική τάξη ευάλωτη, προσποιούμενος ότι την εκπροσωπεί. Ενας νέος Τόνι Μπλερ είναι ο Εμανουέλ Μακρόν! Μην τρέφετε αυταπάτες! Τέτοιας μορφής άθλιες πολιτικές ηγεσίες ενισχύουν την άκρα Δεξιά. Είναι, με άλλα λόγια, μια αληθινή δοκιμασία για την Αριστερά να καταφέρει να ανακόψει σήμερα τον φασισμό.
Γιατί συμμετέχετε στο DiEM 25 του Γιάνη Βαρουφάκη;
Γιατί εδώ που είμαστε, αντιλαμβανόμαστε ότι η ΕΕ επέβαλε ένα χρέος στην Ελλάδα το οποίο θα επιστρέψει κατευθείαν στις τράπεζες και δεν θα πάει στις επενδύσεις. Ο ελληνικός λαός, στο μεταξύ, φτωχοποιείται. 


 news247.gr

Εργατική τάξη και εργατικό κίνημα στα χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας 1967-1974

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Φωτογραφία | Αριστοτέλης Σαρρηκώστας

Από το Γιώργο Αλεξάτο, συγγραφέα

Το δικτατορικό καθεστώς που επιβλήθηκε με το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 υπήρξε ταυτόχρονα τομή και συνέχεια του καθεστώτος που επικράτησε στην Ελλάδα μετά τη νίκη του αστισμού κατά τον Εμφύλιο.
Τομή, γιατί κατάργησε τον κοινοβουλευτισμό και τις –ούτως ή άλλως, περιορισμένες- δημοκρατικές λειτουργίες του μετεμφυλιακού καθεστώτος. Συνέχεια, γιατί βασίστηκε στους ίδιους ιδεολογικούς πυλώνες του αντικομμουνισμού και της εθνικοφροσύνης, καθώς και στην ίδια επιδίωξη διασφάλισης των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, έναντι της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων –μισθωτών και μικροϊδιοκτητών- με την αναπαραγωγή ακόμη και ανάλογων κοινωνικών στρωμάτων – στηριγμάτων του κυρίαρχου συνασπισμού εξουσίας: τμημάτων του κρατικού γραφειοκρατικού μηχανισμού και μέρους των μικροϊδιοκτητικών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου.

Εκείνη η κοινωνική τάξη που και πριν και μετά το πραξικόπημα ήταν αποκλεισμένη, στο σύνολό της, από την όποια εύνοια του καθεστώτος ήταν, αναμφίβολα, η εργατική τάξη, η οποία αποτελούσε και τον κύριο στόχο των οικονομικών, πολιτικών και ιδεολογικών ρυθμίσεων, για δύο λόγους: ήταν αυτή που από την εκμετάλλευσή της διασφαλιζόταν η αναπαραγωγή του κυρίαρχου τρόπου παραγωγής, αλλά και αυτή που συνιστούσε τον κύριο κίνδυνο αμφισβήτησης της αστικής ταξικής κυριαρχίας.

Ως προς τον πρώτο λόγο, είναι σαφής η διαπίστωση του προέδρου του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Γεώργιου Δράκου, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες το 1965:

«Η εν Ελλάδι εξαιρετική απόδοσις των επενδύσεων προσδιορίζεται από παράγοντας ιδιαζόντως ευνοϊκούς ως είναι το άφθονον εργατικόν δυναμικόν και αι χαμηλαί αμοιβαί και εξηγούν το φαινόμενον του ύψους των ετησίων αποσβέσεών τους, που εις πολλάς περιπτώσεις φθάνει το 20-40%» (1).

Κατά την περίοδο 1960-73, που χαρακτηρίζεται «χρυσή εποχή του ελληνικού καπιταλισμού» (2), με τους ρυθμούς ανάπτυξης «να βρίσκονται επικεφαλής του αντίστοιχου ρυθμού των άλλων χωρών του ΟΟΣΑ (με εξαίρεση της Ιαπωνίας και της Ισπανίας)» (3), η κερδοφορία του κεφαλαίου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απομείωση του μεριδίου της εργασίας. «Οι ιστορικοί παράγοντες που ευθύνονται γι’ αυτό είναι η συντριβή του αριστερού και λαϊκού κινήματος μετά τον πόλεμο, που είχε ως συνέπεια την κυριαρχία του ‘’κράτους των εθνικοφρόνων’’ και τις έκτακτες νομοθεσίες, με αποκορύφωμα την επτάχρονη στρατιωτική δικτατορία. Μόνιμο στοιχείο της περιόδου είναι η συστηματική πάλη ενάντια στον ελεύθερο συνδικαλισμό. Παράλληλα, η ταχύρρυθμη αγροτική έξοδος έθετε στη διάθεση του κεφαλαίου άφθονη, φτηνή, μη συνδικαλισμένη εργατική δύναμη» (4).

Αυτή την περίοδο, ενώ ο μέσος ετήσιος ρυθμός του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος είναι 6,8%, με μέσο όρο στις χώρες της ΕΟΚ το 4,2% (5), με τη βιομηχανική παραγωγή να υπερεφταπλασιάζεται το 1974 σε σχέση με το 1950 (6) και τον ελληνόκτητο εμπορικό στόλο να αποτελεί το 1973 το 14,7% του παγκοσμίου, έναντι 9,5% του 1962 (7), υπάρχει σταθερή απόκλιση μεταξύ της αύξησης της παραγωγικότητας και της ανόδου των εργατικών ημερομισθίων, και κατά συνέπεια «αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης» (8).

Έτσι, μεταξύ 1959 και 1973, οι εργατικές αποδοχές εμφανίζουν πραγματική μείωση σε σχέση με την αυξανόμενη παραγόμενη αξία κατά 2,5%, έναντι αντίστοιχης μείωσης 0,1% στην Ιταλία και 0,3% στη Γαλλία, και αύξησης 0,2-0,3% σε Αγγλία, Βέλγιο και Γερμανία (9). Χαρακτηριστική είναι η τεράστια διάσταση μεταξύ της μέσης ωριαίας αμοιβής το 1972 στην Ελλάδα (18,4 δραχμές), έναντι της Ιταλίας (31,8 δραχμές) και της Γερμανίας (58 δραχμές)(10).

Η εργατική τάξη ζει όλα αυτά τα χρόνια, από τη δεκαετία του 1940 μέχρι και αυτήν του ’70, σε συνθήκες που χαρακτηρίζονται από βιοτικό επίπεδο εξαιρετικά χαμηλό, που μπορεί να βελτιώνεται σταδιακά, ως συνέπεια διεκδικητικών αγώνων, αλλά και μέριμνας του καθεστώτος για την αντιμετώπιση του κινδύνου μιας αποσταθεροποιητικής κοινωνικής έκρηξης, αλλά υπολείπονται σαφώς από αυτό που απολαμβάνει η εργατική τάξη όλων σχεδόν των ευρωπαϊκών χωρών, εξαιρουμένων της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που ασφυκτιούν υπό δικτατορικά καθεστώτα.

Στα χρόνια της δικτατορίας συντελούνται βαθιές αλλαγές στην ελληνική κοινωνία. Η εγκαθίδρυσή της συνέπεσε με το ξεπέρασμα των πιο ακραίων φαινομένων εξαθλίωσης μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, λόγω της οικονομικής υποδομής που δημιουργήθηκε κατά την προηγούμενη περίοδο, από το 1950 και μετά, αλλά και εξαιτίας των προδικτατορικών εργατικών και λαϊκών αγώνων, οι κατακτήσεις των οποίων θα ήταν δύσκολο να αναιρεθούν πλήρως από τη Χούντα, χωρίς αυτό να προκαλέσει και την ανάπτυξη ενός κινήματος που θα οδηγούσε στην ανατροπή της.

Ήδη, από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, οι εργαζόμενοι αλλάζουν καταναλωτική συμπεριφορά. Η επιδίωξη αγοράς ή έστω ενοικίασης σύγχρονου διαμερίσματος, ο εξοπλισμός του σπιτιού με ηλεκτρικά είδη, όπως ψυγείο, κουζίνα και πλυντήριο, η αγορά ιδιωτικού αυτοκινήτου, για πρώτη φορά αρχίζουν να αποτελούν ενδιαφέροντα τμημάτων των λαϊκών κοινωνικών στρωμάτων. Με την ίδρυση, το 1966, του πρώτου πειραματικού σταθμού τηλεόρασης του ΕΙΡ όλο και μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού λαού ενδιαφέρεται και για το νέο αυτό μέσο ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.

Εντούτοις, όσο κι αν οι αλλαγές αυτές είναι πραγματικές και αισθητές, για έναν λαό που επί δεκαετίες (από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922) ζούσε σε εξαιρετικά άσχημες οικονομικές συνθήκες, το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα από τη δυτική Ευρώπη παραμένει τεράστιο. Το 1967, όταν στη Δυτική Γερμανία αντιστοιχούσαν 14,9 αυτοκίνητα ανά 1.000 κατοίκους, στην Ελλάδα η αντιστοιχία ήταν 1/1.000, ενώ το 1964, όταν στη Γερμανία υπήρχαν 308 ραδιόφωνα ανά 1.000 κατοίκους, στην Ελλάδα υπήρχαν μόλις 81.

Η οικονομική ανάπτυξη που συντελέστηκε κατά τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες είχε ως συνέπεια και την αύξηση των μισθωτών εργαζομένων, οι γραμμές των οποίων πυκνώνουν λόγω της εγκατάλειψης της υπαίθρου από εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες. Σύμφωνα με την απογραφή του 1971, οι μισθωτοί εργαζόμενοι ανέρχονταν σε 1.371.660, εκ των οποίων 966.220 ήταν εργάτες και εργάτριες. Αξιοσημείωτη είναι και η διαπίστωση ότι εξακολουθεί να απασχολείται εργατικό δυναμικό ηλικίας ακόμη και κάτω των 15 ετών. Το 1971 εργάζεται το 11% των αγοριών και το 9,7% των κοριτσιών (11).

Κατά την περίοδο της δικτατορίας όχι μόνο συνεχίζεται η αφαίμαξη του ελληνικού πληθυσμού από τη μετανάστευση, αλλά φτάνει και στο αποκορύφωμά της στα 1969 (158.675) και 1970 (163.251), έναντι 148.414 του 1966. «Πράγμα που», όπως επισημαίνεται, «δεν εκπλήσσει, φυσικά, όσους γνωρίζουν το μεγάλο βαθμό εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης στην Ελλάδα απ’ το κεφάλαιο, κι ιδιαίτερα απ’ τα ξένα και τα ντόπια μονοπώλια» (12).

Αν και η μετανάστευση έχει ως συνέπεια την αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας, που διατηρούνταν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1960, οι Έλληνες εξακολουθούν να μεταναστεύουν κυρίως λόγω αυτής της υπερεκμετάλλευσης και των τεράστιων αποκλίσεων των εργατικών αποδοχών από αυτές της Γερμανίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Αυστραλίας και των άλλων χωρών υποδοχής του ελληνικού μεταναστευτικού ρεύματος.

Το πρόβλημα της ανεργίας θα ξανακάνει την εμφάνισή του στα 1973-74, ως συνέπεια της διεθνούς οικονομικής κρίσης, και θα πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο των κατασκευών. Αν και η κρίση στην οικοδομή είχε εμφανιστεί ήδη το 1966, πολιτικοί λόγοι υποχρέωσαν τη χούντα σε μέτρα αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Τόσο για την αντιμετώπιση των αντιδράσεων του δυναμικού οικοδομικού κλάδου όσο και για τη διατήρηση ως στρώματος-στηρίγματος του καθεστώτος, του εκτεταμένου μεσοαστικού και μικροαστικού κοινωνικού στρώματος που δραστηριοποιούνταν στις κατασκευές.

Πάντως, το 1974 η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ όσον αφορά στον πληθωρισμό (33,4%), ενώ από τα τέλη του 1972 μέχρι τα μέσα του ’74 η αύξηση των εξόδων διαβίωσης κινούνταν μεταξύ 55 και 100% (13).

Η εργατική τάξη συνιστά όλα τα χρόνια που μεσολάβησαν, μεταξύ του Εμφυλίου και της στρατιωτικής δικτατορίας, την κύρια κοινωνική δύναμη αντίστασης προς το καθεστώς που επέβαλε ο αστισμός μετά τη νίκη του στην ένοπλη εμφύλια αναμέτρηση. Οι εργατικοί δήμοι και οι εργατογειτονιές, έχοντας αποτελέσει κέντρα της μαζικής λαϊκής αντίστασης στα χρόνια της εαμικής εποποιίας, παραμένουν κάστρα της ηττημένης Αριστεράς. Εκλέγουν αριστερές δημοτικές αρχές, ακόμη και με ποσοστά που ξεπερνούν τα δύο τρίτα των ψήφων, ενώ στις βουλευτικές εκλογές αναδεικνύουν σταθερά πρώτη δύναμη την ΕΔΑ, αποτελώντας την κύρια δύναμη της εκλογικής της βάσης.

Όταν το 1958 η ΕΔΑ αναδείχθηκε αξιωματική αντιπολίτευση, με το 24,42% των ψήφων, οι εργατικές συνοικίες στο λεκανοπέδιο Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τον Βόλο κ.λπ., της έδωσαν ποσοστά που έφταναν από 55 έως και 67%. Ακόμη και όταν το 1964 η εκλογική της δύναμη περιορίστηκε στο 11,8%, στις συνοικίες αυτές προσέγγιζε ή και ξεπερνούσε το 40%.

Με ιδιαίτερη βιαιότητα αντιμετώπιζε το μετεμφυλιακό καθεστώς την αγωνιστική-ταξική συνδικαλιστική οργάνωση και δραστηριότητα των εργαζομένων. Με τη ΓΣΕΕ, τα Εργατικά Κέντρα και το σύνολο, σχεδόν, των Ομοσπονδιών να ελέγχονται από συνδικαλιστές πιστούς στο καθεστώς, που εξασφάλιζαν την προσοδοφόρα παραμονή στις διοικήσεις μέσω αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων, στησίματος σωματείων-σφραγίδων, αποκλεισμού των οργανώσεων που έλεγχε η Αριστερά κ.λπ., ο αγώνας για τον εκδημοκρατισμό του συνδικαλιστικού κινήματος αποτέλεσε ένα από τα κύρια μέτωπα του λαϊκού κινήματος Δημοκρατικής Αντίστασης, από το 1950 έως το 1967. Καθώς αρχίζει από το 1960 η αντεπίθεση του εργατικού κινήματος, με πρωτοπορία και δύναμη κρούσης τον μαζικό και μαχητικό κλάδο των οικοδόμων, η εργατική τάξη της Ελλάδας φτάνει στα μέσα της δεκαετίας του ’60 να αποτελεί την πλέον κινηματικά δραστήρια εργατική τάξη σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 1966, με μέσο όρο στις χώρες της ΕΟΚ 212,2 απεργούς ανά 1.000 εργαζόμενους, οι έλληνες απεργοί είναι 519,3/1.000 (14).

Η διάλυση του εργατικού κινήματος και η εργατική αντίσταση

Παρ’ όλο που ήδη από χρόνια πριν και κυρίως μετά το βασιλικό πραξικόπημα του Ιουλίου 1965, η Αριστερά αλλά και η Ένωση Κέντρου, κατήγγειλαν την ύπαρξη χούντας στον στρατό, που απεργάζεται σχέδια αντιδημοκρατικής εκτροπής, η εκδήλωση του πραξικοπήματος στις 21 Απριλίου 1967 βρήκε τις δυνάμεις του κινήματος ανέτοιμες όχι μόνο να το αντιμετωπίσουν, αλλά και να οργανώσουν γρήγορα και αποτελεσματικά την αντίσταση κατά του δικτατορικού καθεστώτος. Οι λόγοι είναι πολλοί και δεν θα αναλυθούν εδώ. Πάντως, ανέτοιμο βρέθηκε και το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι αγωνιστικές-ταξικές εκφράσεις του οποίου αντιμετώπισαν από τις πρώτες μέρες άγρια επίθεση. 270 συνδικαλιστικές οργανώσεις υποχρεώθηκαν να διαλυθούν, ενώ περισσότεροι από 800 αριστεροί συνδικαλιστές εξορίστηκαν.

Η στρατιωτική κυβέρνηση διατήρησε μέχρι το 1969 στην ηγεσία της ΓΣΕΕ τον διαβόητο εργατοπατέρα Φώτη Μακρή και κατόπιν τον αντικατέστησε με τον Γιάννη Καμπανέλλη. Σε όσες συνδικαλιστικές οργανώσεις δεν διαλύθηκαν, είτε διατηρήθηκαν διοικήσεις που δήλωσαν αφοσίωση στο καθεστώς είτε διορίστηκαν νέες, αποτελούμενες από πρόσωπα ακροδεξιάς ιδεολογικοπολιτικής τοποθέτησης. Οι εγκάθετοι, μάλιστα, της χούντας στη ΓΣΕΕ πραγματοποίησαν και «Συνέδριο» το 1970 για να «νομιμοποιήσουν» τους διορισμούς τους.

Η απεργία και κάθε άλλη μορφή μαζικής διεκδικητικής κινητοποίησης απαγορεύτηκε, ενώ με τα διατάγματα 185 και 186 του 1969 και τον νόμο 890 του 1971, ορίστηκε ένα αυστηρό και ασφυκτικό πλαίσιο λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων. Για τον ασφυκτικότερο έλεγχο του συνδικαλιστικού κινήματος ιδρύθηκε ο Οργανισμός Διαχείρισης Ειδικών Πόρων Εργασιακών Σωματείων (ΟΔΕΠΕΣ), που ανέλαβε τη χρηματοδότηση και την οικονομική στήριξη του κρατικού συνδικαλισμού.
Το συμπλεγματικό μίσος των συνταγματαρχών προς τον κόσμο της εργασίας εκφράστηκε ακόμη και με τη μετονομασία του Υπουργείου Εργασίας σε Υπουργείο Απασχολήσεως.

Η επιβολή της δικτατορίας δεν συνοδεύτηκε από μαζική λαϊκή ούτε και εργατική αντίσταση. Όπως είπαμε, το κίνημα δεν ήταν προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο, ενώ στη συνείδηση του εργαζόμενου λαϊκού κόσμου βάραινε καταλυτικά η δεύτερη μεγάλη ήττα, μόλις δεκαοχτώ χρόνια από τη συντριβή της Αριστεράς και του λαϊκού κινήματος στον Εμφύλιο, μετά, μάλιστα, και από τις ελπίδες που είχε γεννήσει η «χαμένη άνοιξη» των προηγούμενων χρόνων.

Η πρώτη απόπειρα ανασυγκρότησης των αριστερών συνδικαλιστικών δυνάμεων γίνεται κυρίως από πρώην στελέχη του Δημοκρατικού Συνδικαλιστικού Κινήματος (ΔΣΚ) της ΕΔΑ, που κατάφεραν να αποφύγουν τη σύλληψη και δρούσαν στην παρανομία, με την ίδρυση, τον Αύγουστο 1967, του Αντιδικτατορικού Εργατικού Μετώπου (ΑΕΜ). Με την ίδρυσή του, το ΑΕΜ, που συνδέεται με το παράνομο ΚΚΕ, εκδίδει διακήρυξη με την οποία καλεί σε πανδημοκρατική εργατική αντίσταση:

«Προς όλους τους Έλληνες Εργαζόμενους.

Αδέλφια, εργάτες, εργάτριες και υπάλληλοι,

Η πατρίδα μας στενάζει κάτω από το φασιστικό ζυγό που επέβαλε η στρατιωτική χούντα ποδοπατώντας το σύνταγμα και εξευτελίζοντας κάθε έννοια δημοκρατίας και ελευθερίας. Ένας από τους πρώτους στόχους της δικτατορίας υπήρξε η εργατική τάξη και οι συνδικαλιστικές της ελευθερίες. Χιλιάδες στελέχη εκτοπίστηκαν και φυλακίστηκαν, εκατοντάδες οργανώσεις διαλύθηκαν και δημεύτηκαν οι περιουσίες τους. Οι σκοτεινοί Μακρήδες αλαλάζουν τώρα από αγαλλίαση γιατί, επί τέλους, σε στενή συνεργασία με τους στρατιωτικούς διοικητές, διώκουν και καθαιρούν τους αιρετούς συνδικαλιστές και κυριολεκτικά οργιάζουν, σε βάρος των κεκτημένων δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Ευεργετικοί νόμοι κατακρεουργούνται, οι μισθοί και τα ημερομίσθια καθηλώνονται, τα κλαδικά ταμεία συγχωνεύονται στο ετοιμόρροπο ΙΚΑ, χιλιάδες εργαζόμενοι διώκονται από τις δουλειές τους, κεκτημένα δικαιώματα σαρώνονται.

Μπροστά σ’ αυτή τη φασιστική λαίλαπα που πάει να ξεθεμελιώσει θεσμούς και κατακτήσεις, η εργατική τάξη καλείται στις επάλξεις του αντιδικτατορικού αγώνα. Τιμώντας τις ηρωικές παραδόσεις της και εκπληρώνοντας ύψιστο Εθνικό χρέος, επιβάλλεται να ενωθεί σε μια γρανιτώδη μάζα, να οργανωθεί και να αντισταθεί μ’ όλα τα μέσα στη φασιστική βία.

Το Αντιδικτατορικό Εργατικό Μέτωπο, που δημιουργήθηκε στις κρίσιμες αυτές στιγμές από στελέχη όλων των αποχρώσεων υψώνει τη σημαία του αντιδικτατορικού αγώνα και καλεί όλους τους εργαζόμενους, ανεξάρτητα από πολιτικά φρονήματα και ιδεολογίες, να συσπειρωθούν στις γραμμές του. Η χούντα των μαύρων συνταγματαρχών κτυπά αδιάκοπα προς κάθε κατεύθυνση, γι’ αυτό και ενιαία και καθολική πρέπει να είναι η Αντίσταση.

Οι στιγμές είναι κρίσιμες και οι ευθύνες ιστορικές. Κάθε πόλη, κάθε κλάδος, κάθε εργοστάσιο πρέπει να γίνει φρούριο του αντιδικτατορικού αγώνα. Όσο πιο αποφασιστική είναι η πάλη εναντίον της δικτατορίας τόσο γρηγορότερα αυτή θα συντριβεί. Η μεγάλη ώρα σήμανε. Εμπρός στο μεγάλο Εθνικό Αγώνα για την ανατροπή της δικτατορίας, για να επικρατήσει η ουσιαστική Δημοκρατία, για να αφεθούν ελεύθεροι οι πολιτικοί κρατούμενοι, για να συντριβούν οριστικά οι Μακρήδες. Στον αγώνα αυτό μας έχουμε συμπαραστάτες όλα τα συνδικάτα όλων των χωρών.

Ζήτω η Δημοκρατία

Κάτω η Δικτατορία

Ζήτω η Εργατική Τάξη»

Παρόλο που το ΑΕΜ επιδιώκει να συσπειρώσει ευρύτερες συνδικαλιστικές αντιδικτατορικές δυνάμεις και πέραν της Αριστεράς, στην πραγματικότητα παραμένει μια κίνηση κυρίως πρώην στελεχών της ΕΔΑ, τα οποία, πλέον, δρουν μέσα από τις παράνομες οργανώσεις του ΚΚΕ. Με τη διάσπαση του κόμματος, το 1968, διασπάται και το ΑΕΜ. Ενώ η πλειονότητα των στελεχών του ακολουθεί το Γραφείο Εσωτερικού της Κ.Ε., που συγκροτεί το 1969 το ΚΚΕ εσωτερικού, αποχωρούν εκείνα τα στελέχη που συνδέονται με το τμήμα του κόμματος το οποίο διατήρησε τον ιστορικό τίτλο του ΚΚΕ. Με πρωτοβουλία συνδικαλιστικών στελεχών που είχαν διαφύγει στη δυτική Ευρώπη, ιδρύθηκε η Ενιαία Συνδικαλιστική Αντιδικτατορική Κίνηση (ΕΣΑΚ), στην οποία συμμετείχαν αρχικά και κεντροαριστεροί συνδικαλιστές. Η ΕΣΑΚ αποτέλεσε τη συνδικαλιστική έκφραση των δυνάμεων του ΚΚΕ, ενώ στον ναυτεργατικό κλάδο ιδρύθηκε η Ενιαία Αντιδικτατορική Συνδικαλιστική Κίνηση Ελλήνων Ναυτεργατών (ΕΑΣΚΕΝ), που όπως και η ΕΣΑΚ συνδέθηκε με το ΚΚΕ.

Από κεντρώους συνδικαλιστές ιδρύθηκε το Δημοκρατικό Εργατικό Κίνημα Ελλάδας (ΔΕΚΕ), το οποίο απέκτησε σχέσεις με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων (ανταγωνιστική προς την κομμουνιστική Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία), περιορίζοντας τη δράση της σε διεθνείς επαφές, με σκοπό την καταδίκη της χούντας και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Εντούτοις, η δράση του ΔΕΚΕ παρουσιάζει και μελανά σημεία. Ο εκ των ηγετών του, Κωνσταντίνος Λάσκαρης, γιος του αντικομμουνιστή σοσιαλδημοκράτη συνδικαλιστή Γεώργιου Λάσκαρη και μετέπειτα υπουργός Εργασίας των κυβερνήσεων Κωνσταντίνου Καραμανλή, παρέμεινε μέχρι το 1969 υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων της ΓΣΕΕ και υποστήριξε, μάλιστα, τις θέσεις της Χούντας στις συνόδους του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας το 1967 και ’68, καθώς και στον ΟΟΣΑ. Στις 30 Ιουνίου 1971 συναντήθηκε με τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, στον οποίο επέδωσε υπόμνημα με προτάσεις για τα συνδικαλιστικά ζητήματα. Ζητούσε, μάλιστα, την «ηθικήν ικανοποίησιν» και «υλικήν αποκατάστασιν», και ευχαριστούσε τον δικτάτορα για την προσφορά του να τον διορίσει σε υπεύθυνη θέση προσωπικού του συμβούλου (15).

Το ΑΕΜ και η ΕΣΑΚ αναπτύσσουν κυρίως αντιδικτατορική προπαγανδιστική δραστηριότητα, στην κατεύθυνση της οργάνωσης και κινητοποίησης των εργαζομένων για τη διεξαγωγή διεκδικητικών αγώνων, ενώ ανάλογη παρέμβαση έχουν και οι μικρές οργανώσεις που συγκροτούνται στ’ αριστερά των δύο ΚΚΕ. Εντούτοις, τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, καθώς η τρομοκρατία στους χώρους εργασίας παρεμβάλλει μεγάλα εμπόδια στην επικοινωνία μεταξύ των κομμουνιστών συνδικαλιστών και της μεγάλης πλειονότητας των εργαζομένων. Το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στα εργοστάσια, απ’ όπου έχουν απολυθεί όλοι εκείνοι που δραστηριοποιούνταν συνδικαλιστικά τα προηγούμενα χρόνια, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των βιομηχανικών εργατών αποτελείται από νέους, πρώην χωρικούς, που μόλις είχαν εγκατασταθεί στις πόλεις και φυσικά δεν είχαν δεσμούς με αγωνιστές της προηγούμενης περιόδου.

Μ’ όλα ταύτα, η εργατική αντίσταση εκδηλώνεται αυθόρμητα, με μορφές τις οποίες δεν σχεδίασε καμία παράνομη αντιδικτατορική συλλογικότητα. Χαρακτηριστική ήταν η μέθοδος που ακολουθούσαν οι βιομηχανικοί εργάτες για την αύξηση των ημερομισθίων, πάνω από τις επίσημες συμβάσεις εργασίας. Συγκεκριμένα, οι αυξήσεις πραγματοποιούνταν με τη μετακίνηση από το ένα εργοστάσιο στο άλλο, προκαλώντας τεχνητή έλλειψη εργατικού δυναμικού εκεί όπου τα μεροκάματα ήταν χαμηλότερα, αξιοποιώντας την ανάγκη των βιομηχάνων για εργατική δύναμη. Ανάγκη που υποχρέωσε τη χούντα να δεχτεί από το 1971 και μετά περίπου 50.000 μετανάστες από χώρες της Ασίας και της Αφρικής.

Ανάλογες μεθόδους εφάρμοζαν και οι οικοδόμοι, οι οποίοι, περισσότερο συγκροτημένα και οργανωμένα, επιτηρούσαν τις «πιάτσες», ελέγχοντας τις συμφωνίες για το ύψος του μεροκάματου που καθόριζαν οι ίδιοι. Έτσι, ενώ το 1973 σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας το μεροκάματο των τεχνιτών οικοδόμων ήταν 250 δραχμές, το πραγματικό μεροκάματο που συμφωνούσαν με τους εργολάβους στις πιάτσες ήταν 1.000 δραχμές. Οι πιάτσες των οικοδόμων αποτέλεσαν στη συνέχεια και πρόσφορο έδαφος για την αποκατάσταση των σχέσεων των παράνομων οργανωμένων αριστερών δυνάμεων με τμήμα της εργατικής τάξης.

Μια άλλη μορφή διεκδικητικού αγώνα που δύσκολα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η χούντα ήταν η περίφημη «κηδεία» που εφάρμοσαν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ της Αθήνας, από τις 20 Ιουλίου μέχρι την 1η Νοεμβρίου 1971. Απέναντι στην άρνηση της επιχείρησης να αυξήσει τους μισθούς τους, οι εργαζόμενοι επιβράδυναν την κίνηση των οχημάτων, περιορίζοντας στο ελάχιστο τα πραγματοποιούμενα δρομολόγια. Αποτέλεσμα ήταν η αποδοχή του αιτήματός τους.

Συχνά η Χούντα υποχρεώθηκε να ακυρώσει αντεργατικά μέτρα και προθέσεις, αντιμέτωπη με την απειλή κινητοποιήσεων των εργαζομένων. Αυτό συνέβη, π.χ., το 1969, όταν αποπειράθηκε να συγχωνεύσει στο ΙΚΑ εύρωστα ασφαλιστικά ταμεία, υποβαθμίζοντας έτσι τα ασφαλιστικά δικαιώματα πολλών κλάδων που είχαν κατακτηθεί με σκληρούς αγώνες κατά το παρελθόν. Η αναταραχή που προκλήθηκε και οι απειλές ανοιχτής αντιπαράθεσης των εργαζομένων με το καθεστώς, υποχρέωσαν την κυβέρνηση να ματαιώσει τα σχέδιά της.

Το 1973, όταν το καθεστώς εξήγγειλε τη διαδικασία «φιλελευθεροποίησής» του, εκδηλώνονται απεργιακές κινητοποιήσεις των τυπογράφων των εφημερίδων (4-5 Ιουλίου, με αίτημα την αύξηση των αποδοχών τους) και των δημοσιογράφων (17-20 Ιουλίου), που λήγουν με επιτυχία.

Καθώς από τον Μάρτιο οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ είχαν πραγματοποιήσει αρχαιρεσίες και είχαν ανατρέψει τη διορισμένη χουντική Διοίκηση του σωματείου τους, στις 27 Αυγούστου πραγματοποίησαν απεργία. Παρά την αστυνομική τρομοκρατία και τις συλλήψεις, και αυτή η απεργία έληξε με επιτυχία.

Τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 1973 κινητοποιούνται οι εμποροϋπάλληλοι, οι οποίοι, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, επιβάλλουν de facto το συνεχές ωράριο της Τετάρτης. Υπολογίζεται πως οι εργαζόμενοι στα εμπορικά καταστήματα ξόδευαν καθημερινά 13,5 ώρες εργασίας και μετακίνησης, καθώς υποχρεώνονταν να εργάζονται πρωί και απόγευμα, με μια δίωρη διακοπή κατά το μεσημέρι (16).

Στις 29 Οκτωβρίου απήργησαν οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, ενάντια στον νέο κανονισμό εργασίας. Η απεργία επαναλήφθηκε στις 14 και 15 Νοεμβρίου, λήγοντας χωρίς αποτέλεσμα, λόγω της κατάστασης που διαμορφώθηκε με την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την καταστολή της. Σε κινητοποιήσεις κατά το 1973 κατέβηκαν και οι μεταλλωρύχοι του Μαδέμ-Λάκκο στη Χαλκιδική, οι οποίοι, μετά από απεργία ενός μήνα, υποχρέωσαν τον Μποδοσάκη να ικανοποιήσει τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους αιτήματα.

Έτσι, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο του 1973 είναι περίοδος έντονων διεργασιών στον χώρο του εργατικού κινήματος. Η κατάσταση που διαμορφώνεται επιτρέπει μια μεγαλύτερη δραστηριοποίηση και των αριστερών συνδικαλιστών, που προσπαθούν, συνήθως επιτυχημένα, να έρθουν σε επαφή με το ανασυγκροτούμενο εργατικό διεκδικητικό κίνημα και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την πολιτικοποίησή του. Χαρακτηριστική του κλίματος που επικρατεί είναι και η έκδοση της «Φωνής των εργαζομένων», της πρώτης νόμιμης αντιδικτατορικής συνδικαλιστικής εφημερίδας, από την ΕΣΑΚ, η οποία, φυσικά, δεν εμφανίζεται δημοσίως ως υπεύθυνη του εντύπου.

Μέσα στο 1973 πραγματοποιήθηκε και νέο Συνέδριο από τους εγκάθετους της ΓΣΕΕ, οι οποίοι επιχειρούσαν να εναρμονιστούν με την καθεστωτική «φιλελευθεροποίηση». Όμως, ήταν ήδη πλήρως απομονωμένοι από την τεράστια πλειονότητα των ελλήνων εργαζομένων, όπως και διεθνώς, μετά, μάλιστα, και από τη διαγραφή της ΓΣΕΕ από τη Διεθνή Συνομοσπονδία Ελεύθερων Συνδικάτων. Σύμφωνα με όλους τους εργατικούς και συνδικαλιστικούς διεθνείς οργανισμούς, η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες όπου καταπατούνταν βάναυσα τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Καθώς στις 14 Νοεμβρίου 1973, με την κατάληψη του Πολυτεχνείου από τους φοιτητές, το μαζικό αντιδικτατορικό κίνημα φτάνει στο αποκορύφωμά του, είναι η συμμετοχή των εργαζομένων, που μετατρέπει τη φοιτητική κινητοποίηση σε λαϊκή εξέγερση. Τις μέρες της κατάληψης, μέσα και κυρίως έξω από το Πολυτεχνείο, συνέρρευσαν χιλιάδες εργαζόμενοι, κυρίως νέοι, με κορυφαία στιγμή την πορεία εκατοντάδων οικοδόμων από την «πιάτσα» της πλατείας Κοτζιά στην Πατησίων, το απόγευμα της Πέμπτης 15 Νοεμβρίου.

Στον κατειλημμένο χώρο του Πολυτεχνείου συγκροτήθηκε και εργατική συνέλευση, με πρωτοβουλία αγωνιστών της πέραν των δύο ΚΚΕ Αριστεράς. Η συνέλευση εξέδωσε διακήρυξη, με την οποία καλούσε σε γενική «οικονομική και πολιτική απεργία»:

«Η Συνέλευση των εργατών του Πολυτεχνείου διακηρύχνει:

Ο χαρακτήρας του σημερινού αγώνα, που ξεκινώντας από τους φοιτητές αγκαλιάζει τώρα όλο το λαό, είναι αγώνας, τόσο ενάντια στη στρατιωτική δικτατορία όσο και στα ξένα και ντόπια μονοπώλια (που τη γέννησαν) και τη στηρίζουν. Είναι αγώνας για το πέρασμα της εξουσίας στον (εργαζόμενο) Λαό (και όχι στους δημαγωγούς, που επί δεκάδες χρόνια τον καπηλεύονται με τα γενικά ‘’περί Δημοκρατίας’’ συνθήματά τους).

Θεωρώντας το καταληφθέν από τους φοιτητές και εργαζόμενους Πολυτεχνείο, σαν την πραγματική βάση του αγώνα μας αυτή τη στιγμή, προτείνουμε τη διατήρηση της κατάληψής του και ταυτόχρονα τη δημιουργία μικτών επιτροπών φοιτητικών-εργατικών για να μεταφέρουν το μήνυμα του αγώνα στους χώρους συγκέντρωσης των οικοδόμων, στα εργοστάσια, στη σημερινή συγκέντρωση των Μεγαριτών (17).

Οι μικτές φοιτητικές-εργατικές επιτροπές πρέπει να προπαγανδίζουν το σύνθημα της δημιουργίας επιτροπών στους τόπους δουλειάς με σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων για το κατέβασμα των εργαζομένων σε οικονομική και πολιτική απεργία.

Πολυτεχνείο 17 Νοέμβρη 1973

Έξω οι Αμερικάνοι – Ο λαός στους δρόμους – Κάτω η Χούντα – Εργοστασιακές Επιτροπές.

Εργάτες – Αγρότες – Φοιτητές, Ενιαίο μέτωπο δράσης»(18).

Παρά την καταστολή της εξέγερσης και την επιβολή κλίματος άγριας τρομοκρατίας από τη νέα Χούντα του Ιωαννίδη, από τις αρχές του 1974 μέχρι την πτώση της δικτατορίας, τον Ιούλιο, πραγματοποιούνται κινητοποιήσεις ή γίνεται σοβαρή απόπειρα πραγματοποίησής τους, στους χώρους των εμποροϋπαλλήλων (που επιβάλλουν συνεχές ωράριο και για τη Δευτέρα), των εργαζομένων στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο Αθήνας-Πειραιά (που υποχωρούν, υπό το βάρος της τρομοκρατίας), των εργαζομένων στην Ολυμπιακή Αεροπορία, στα τρόλεϊ, στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών κ.λπ. Έντονα αγωνιστικές διαθέσεις εκδηλώνονται και από τους οικοδόμους που αντιμετωπίζουν για πρώτη φορά μετά από το 1967 σοβαρό πρόβλημα ανεργίας.

Η πτώση της Χούντας, που συνεπιφέρει και την πτώση του μετεμφυλιακού καθεστώτος των μέτρων έκτακτης ανάγκης, θα δώσει ώθηση σε ένα πρωτόγνωρο, για τα ελληνικά μεταπολεμικά δεδομένα, εργατικό κίνημα. Η εργατική τάξη θα αποδείξει ότι αν κατά την περίοδο της δικτατορίας, πολιτικά απογοητευμένη και τσακισμένη από τις διώξεις και την τρομοκρατία, δεν μπόρεσε να αναπτύξει ισχυρό κίνημα αντίστασης, δεν επηρεάστηκε ιδεολογικά από το καθεστώς. Όπως κατά τη σύντομη περίοδο της «φιλελευθεροποίησης» του 1973 έδειξε αγωνιστικές προθέσεις, έτσι και μετά το 1974 θα βρεθεί επικεφαλής ενός μεγάλου λαϊκού κινήματος για δημοκρατικές και συνδικαλιστικές ελευθερίες και κοινωνικές κατακτήσεις, που θα συμβάλλει καθοριστικά στη σημαντική βελτίωση των όρων ζωής και εργασίας από τη δεκαετία του 1980.

Παραπομπές:

1. Ηλίας Ηλιού, Κρίση εξουσίας – Θεμέλιο 1966, σ. 132-133.

2. Γιάννης Μηλιός – Ηλίας Ιωακείμογλου, Η διεθνοποίηση του ελληνικού καπιταλισμού και το ισοζύγιο πληρωμών – Εξάντας 1990, σ. 94.

3. Στο ίδιο, σ. 95.

4. Ηλίας Ιωακείμογλου, Κόστος εργασίας ανταγωνιστικότητα και συσσώρευση του κεφαλαίου στην Ελλάδα (19960-1992) – ΙΝΕ ΓΣΕΕ 1993, σ. 44.

5. Ξενοφών Ζολώτας, Η Ελλάς και η Ευρωπαϊκή Κοινότης – Τράπεζα της Ελλάδος 1976, σ. 11.

6. Κωνσταντίνος Δρακάτος, Ελληνικές οικονομικές στατιστικές – Παπαζήσης 1982, σ. 49.

7. Ξενοφών Ζολώτας, ό.π., σ. 53.

8. Μαρία Καραμεσίνη, Αυταρχικό μεταπολεμικό κράτος και ιδιαιτερότητα εφαρμογής του κεϋνσιανισμού. Μακροικονομική επέκταση χωρίς κοινωνικό συμβόλαιο – στο Η ελληνική κοινωνία κατά την πρώτη μεταπολεμική περίοδο, Ίδρυμα Σάκη Καράγιωργα 1994, σ. 139.

9. Ντάντης-Λάζαρος Δουκάκης, Εργασιακές σχέσεις. Οικονομία και θεσμοί – Οδυσσέας 1988, σ. 41.

10. Μάριος Νικολινάκος, Καπιταλισμός και μετανάστευση – Παπαζήσης 1974, σ. 170.

11. Ξανθή Πετρινιώτη-Κώνστα, Οι προσδιοριστικοί παράγοντες της γυναικείας συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα 1961, 1971. Οικονομοτεχνική διερεύνηση – διδακτορική διατριβή, Αθήνα 1981, σ. 65.

12. Θεόδωρος Θεοδώρου, Στοιχεία για την εργατική τάξη στην Ελλάδα σήμερα – Εκδοτική Ομάδα Εργασίας 1975, σ. 21.

13. Δημήτρης Χαραλάμπης, Στρατός και πολιτική εξουσία. Η δομή της εξουσίας στη μετεμφυλιακή Ελλάδα – Εξάντας 1985, σ. 312-313.

14. Χριστόφορος Βερναρδάκης – Γιάννης Μαυρής, Ιουλιανά 1965. Ο «ελληνικός Μάης» – περιοδ. «Θέσεις», τ. 26, σ. 98.

15. Περιοδ. «Προσανατολισμοί», τ. 39, Ιανουάριος 1975, σ. 14-15. Επίσης, Ματίνα Λέτσα, Εργατικοί αγώνες στην περίοδο της δικτατορίας – Αφοί Τολίδη , σ. 91-97.

16. Τάκης Μαμάτσης, Η αντεργατική επίθεση της Χούντας και της ολιγαρχίας και η πάλη των εργατοϋπαλλήλων – περιοδ. «Νέος Κόσμος», Νοέμβριος 1971, σ. 5.

17. Αναφέρεται στην κινητοποίηση των κατοίκων των Μεγάρων για την αποτροπή της απαλλοτρίωσης των κτημάτων τους για τη δημιουργία διυλιστηρίου. Οι κάτοικοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση και έξω από το κατειλημμένο Πολυτεχνείο.

18. Οι λέξεις και οι φράσεις που βρίσκονται σε παρένθεση δεν περιλήφθηκαν στο κείμενο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τη φοιτητική επιτροπή κατάληψης, μετά από παρέμβαση των μελών της που ανήκαν στα δύο ΚΚΕ και το ΠΑΚ.

Σχετική ανάρτηση:Εκδήλωση ΜΕΤΑ: «Το ελληνικό εργατικό κίνημα στα 1960-1974»

Image may be NSFW.
Clik here to view.

Αναδημοσίευση από ergasianet

Ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος (ή όπως αλλιώς ονομαστεί μελλοντικά) είναι ήδη εδώ

Του Παναγιώτη Ξηρουχάκη

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ
Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ξεκαθαρίσω κάτι για τον τίτλο που ίσως φαίνεται λίγο πομπώδης. Αλήθεια τι είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος? Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη, είναι μία σύγκρουση που εξαπλώνεται σε όλη την υφήλιο και στην οποία παίρνουν μέρος τα περισσότερα κράτη. Οι δύο πόλεμοι που έχουν ονομαστεί παγκόσμιοι είχαν θεωρητικά αυτά τα χαρακτηριστικά. Και όμως τόσο ο πρώτος όσο και ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος δεν επεκτάθηκανσε όλη την υφήλιο. Ούτε βέβαια πολέμησαν όλα τα κράτη σε αυτούς. Υπήρξαν επίσης και άλλες συγκρούσεις με χαρακτηριστικά παρόμοια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου που δεν ονομάστηκαν όμως παγκόσμιοι πόλεμοι. Ένα παράδειγμα είναι ο επταετής πόλεμος, οι ναπολεόντειοι πόλεμοι κλπ. Στη διάρκεια αυτών των πολέμων, συγκρούσεις έγιναν σε παραπάνω από δύο ηπείρους, χύθηκε άπειρο αίμα κλπ. Τότε γιατί δεν ονομάστηκαν έτσι?

"Sponsored links"

Το όνομα που δίνεις σε κάτι, έχει πολιτική σημασία και αποσκοπεί σε πολιτικά οφέλη. Άποψη του γράφοντος είναι ότι ο μεγάλος πόλεμος του 1914-1918 (ναι έτσι είχε αρχικά ονομαστεί ο πρώτος παγκόσμιος πόλεμος) επικράτησε να λέγεται αλλιώς για να εξυπηρετηθούν οι πολιτικές και στρατιωτικές αξιώσεις των εμπολέμων ηγετών και να πειστεί η κοινή γνώμη να θυσιαστούν οι νέοι για τις ανάγκες ενός παγκόσμιου και ολοκληρωτικού πολέμου. Το 1914 όλοι οι εμπόλεμοι ηγέτες πίστευαν πράγματι ότι οι συγκρούσεις θα κρατούσαν λίγο. Όταν οι πολιτικοί εξουσιαστές και οι στρατηγοί είδαν τελικά ότι ο πόλεμος θα κρατούσε πολύ, άλλαξαν το ρεπερτόριο τους και υποστήριξαν ότι η ανθρωπότητα ζει μία παγκόσμια σύγκρουση. Το ίδιο έγινε περίπου και στο 2ο παγκ. πόλεμο. Έπρεπε να πειστούν οι λαοί για την αναγκαιότητα και το μεγαλείο της σύγκρουσης. Και για το μακελειό.
Θα αναφέρω εδώ μία σημαντική χρονική περίοδο και την αντιμετώπιση της από την ιστορία, ώστε να γίνει κατανοητό ότι τα συμβάντα από μόνα τους δεν έχουν αξία. Την αξία τη δίνουν οι άνθρωποι και τα πολιτικά οφέλη που αποκομίζονται από αυτά τα συμβάντα. Τα χρόνια που ακολούθησαν το τέλος του 1ου παγκ. πολέμου (1918-1923) δεν έχουν τύχει της κατάλληλης ιστορικής αναγνώρισης. Και όμως τότε πέθαναν ίσως και περισσότεροι άνθρωπο σε πολεμικές συγκρούσεις από ότι τις χρονιές 1914-1918 (περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν στη διάρκεια του 1ου παγκ. πολέμου). Έτσι σε πολέμους που προκλήθηκαν σαν συνέπεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου (Ρώσικη επανάσταση και εμφύλιος , ρωσοπολωνέζικος πόλεμος, ελληνοτουρκικός πόλεμος κλπ) χάθηκαν εκατομμύρια άνθρωποι. Επίσης έγιναν επαναστάσεις σε πολλές χώρες (πχ Γερμανική επανάσταση), ενώ από τη ισπανική γρίπη (που ξέσπασε με το τέλος του 1ο παγκ πολέμου και το ξέσπασμα της πιθανών έχει σχέση με τη μείωση της ποιότητας ζωής που αυτός προκάλεσε) εξόντωσε παραπάνω ανθρώπους από όσους πέθαναν στα χαρακώματα το 1914-1918. Με σιγουριά τα χρόνια που ακολούθησαν το 1918 ήταν χειρότερα για την Ευρώπη. Ήταν όμως σχετικά καλύτερα για τους αγγλοσάξωνες, τους Αμερικάνους και τους Γερμανούς. Και εδώ φτάνουμε στο μυστικό. Η ιστορία είναι δυτικοκεντρική και αποσκοπεί στο να προασπίζεται τα συμφέροντα της δύσης. Όταν το Βερολίνο, το Λονδίνο και η Νέα Υόρκη, δεν κινδυνεύουν να καούν τότε αυτό σημαίνει ότι δε ζούμε σε μία παγκόσμια και ολοκληρωτική σύγκρουση. Και ας καίγεται όλη η υπόλοιπη υφήλιος…
Πολύ κόσμος θεωρεί ότι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος αν ποτέ γίνει, θα χαρακτηριστεί από τη χρήση πυρηνικών. Κάτι τέτοιο δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο οι άνθρωποι φανταζόταν το 2ο παγκ. πόλεμο να σημαδεύεται από τη χρήση χημικών αερίων και μάχες χαρακωμάτων. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Ο κάθε πόλεμος διαφέρει από τον προηγούμενο. Το τι φανταζόταν ο κόσμος για τον 3ο παγκ. πόλεμο δε θα έχει στην πραγματικότητα πολύ σχέση με τον ίδιο.
3ος ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ
Η οικονομική κρίση του 2007 -2008 είχε τεράστιες συνέπειες για την ανθρωπότητα. Με αφορμή λοιπόν την οικονομική κρίση οι νεοφιλελεύθεροι ολοκληρωτιστές κατάφεραν να επιβάλουν την ατζέντα τους σε διεθνές επίπεδο και προκάλεσαν την οικονομική καταστροφή στις χώρες της νότιας Ευρώπης αφήνοντας πίσω χιλιάδες νεκρούς (η Ελλάδα ειδικά μετατράπηκε στην Ταϋλάνδη της Ευρώπης. Σήμερα η Ελλάδα είναι μία χώρα όπου ανθούν η πορνεία,o τουρισμός, η μαφία, η ανεργία και οι αυτοκτονίες). Η κρίση χτύπησε σε οικονομικό επίπεδο και τις φτωχές χώρες (πχ ανατολική Ευρώπη ) όπως και τις πλούσιες αλλά σε μικρότερο βαθμό απ’ ότι τις χώρες της Νότιας Ευρώπης. Το χειρότερο είναι ότι όπως η κρίση του 1929 προκάλεσε εν μέρει τον 2ο παγκ. πόλεμο, η παγκόσμια οικονομική κρίση του σήμερα δημιούργησε μια ραγδαία άνοδο στις συγκρούσεις και συρράξεις σε διεθνές επίπεδο. Όπως έδειξε μελέτη γερμανικού πανεπιστημίου οι πολεμικές συγκρούσεις του 2013 έφτασαν το επίπεδο του 1945! Και αυτό συμβαίνει πρώτη φορά από τότε.
Η φτώχεια (που αυξήθηκε και εν μέρει από την κρίση) και η δίψα για δημοκρατία οδήγησαν στην έκρηξη της αραβικής άνοιξης που τελικά μετατράπηκε σε αραβικό χειμώνα καθώς και οι ισλαμιστές βγήκαν δυναμωμένοι παραγκωνίζοντας τους αρχικούς εξεγερμένους δημοκράτες, ενώ και οι δυτικές δυνάμεις βρήκαν την ευκαιρία να παρεισφρήσουν και να μετατρέψουν τις λαϊκές εξεγέρσεις σε μηδενιστικούς εμφύλιους (βλέπε Συρία, Λιβύη, Αίγυπτος κλπ).
Ταυτόχρονα οι Αμερικάνοι συνεχίζουν να αιματοκυλούν Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ιράκ και οι σύμμαχοι τους Ισραηλινοί την Παλαιστίνη. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε συγκρούσεις στη Μέση ανατολή και τη Βόρεια Αφρική μετά την αραβική άνοιξη, ενώ είναι πάνω από εκατομμύριο οι νεκροί στην περιοχή αυτή αν ξεκινήσουμε την καταμέτρηση από το 2001 (τη χρονιά εισβολής των Αμερικάνων στο Αφγανιστάν και την έναρξη του «Πολέμου ενάντια στην τρομοκρατία». Ακολούθησε το 2003 το Ιράκ). Οι Αμερικάνοι προφανώς χρησιμοποιούν την παγκόσμια οικονομική κρίση και τις συνέπειες της αραβικής άνοιξης για να ολοκληρώσουν τον έλεγχο τους σε αυτές τις περιοχές (που είναι τόσο απαραίτητες λόγο των πετρελαίων). Για να δώσω ένα ιστορικό παράλληλο ο σινοκινέζικος πόλεμος που ξεκίνησε το 1933 και ήταν αρχικά άσχετος με τα γεγονότα της Ευρώπης στη συνέχεια εντάχθηκε σαν πολεμικό γεγονός στο 2ο παγκόσμιο πόλεμο (όταν η Κίνα συμμάχησε με τους Συμμάχους). Το ίδιο μπορούμε να πούμε για τον Ιρακινό πόλεμο και την επέμβαση στο Αφγανιστάν που ενώ ξεκίνησαν σαν επεμβάσεις ενταγμένες στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία (η ονομασία των δυτικών δυνάμεων βέβαια για αυτόν τον πόλεμο) αναθερμάνθηκαν σαν συγκρούσεις λόγω των συνεπειών της αραβικής άνοιξης-αραβικού χειμώνα και παίρνουν πλέον ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Εδώ δε πρέπει να ξεχνάμε τους δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που πνίγηκαν στη μεσόγειο τα τελευταία χρόνια και βέβαια και αυτοί είναι απώλειες πολέμου που κάποιους συμφέρει να μη λέγονται έτσι αλλά «πνιγμένοι λαθρομετανάστες»… Αν πχ στους νεκρούς από πολεμικές συγκρούσεις στη Λιβύη προσθέσεις και τους πνιγμένους πρόσφυγες, οι νεκροί από τον πόλεμο ανεβαίνουν ραγδαία αλλά έτσι χαλάει η σούπα της αναίμακτης επέμβασης του Σαρκοζί στη Λιβύη το 2011. Και σημασία έχει τι πιστεύει η κοινή γνώμη στη Γαλλία.
Στην Ουκρανία έχουμε ραγδαία γεγονότα που πυροδοτήθηκαν από διαδηλώσεις που αρχικά έμοιαζαν να εντάσσονται στο διεθνές κίνημα των πλατειών για να εξελιχθούν σε μία σημαντικότατη γεωπολιτική σύγκρουση. Όλα ξεκίνησαν εξαιτίας της φτώχειας και της διαφθοράς, για να παρεισφρήσουν στην εξέγερση στη συνέχεια ξεκάθαρα οι Αμερικάνοι. Ακολούθησε και αντιεξέγερση στην Κριμαία και στην ανατολική Ουκρανία. Και τελικά πόλεμος και αιματοκύλισμα. Και άνοδος των νεοναζί. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο και τον Ρωσοαμερικάνικο ανταγωνισμό. Και οι νεκροί είναι ήδη χιλιάδες.

"Sponsored links"

Πόλεμοι έχουν ξεσπάσει και στην Αφρική, ενώ και στην Ασία, η Ιαπωνία με την Κίνα φαίνονται να μπαίνουν σε νέα τροχιά γεωπολιτικών συγκρούσεων. Ίσως λοιπόν αυτό που ζούμε να είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος. Κανείς στη Δύση όμως δεν τον λέει έτσι. Δεν είναι τυχαίο όμως ότι (προς το παρών) οι απώλειες Αμερικανών, Βρετανών και πολιτών της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι περιορισμένες.Αυτή η συμπεριφορά των ΜΜΕ όμως έχει την εξήγηση του πέρα από τη δυτικοκεντρική άποψη για την ιστορία (το αίμα των αράβων δεν έχει την ίδια αξία με το αίμα των ευρωπαίων) και σε πολιτικές σκοπιμότητες. Πράγματι υπάρχει λογική στο ότι τα ΜΜΕ παρουσιάζουν τα γεγονότα τα σχετικά με αυτόν τον πόλεμο σαν αποκομμένα, αποσπασματικά και άσχετα μεταξύ τους. Έτσι οι πνιγμένοι πρόσφυγες παρουσιάζονται αποκομμένοι από τις αμερικανοευρωπαικές επεμβάσεις, η αραβική άνοιξη είναι άσχετη με τη φτώχεια, η άνοδος του ισλαμισμού άσχετος με το ρόλο των ΗΠΑ κλπ.
Αυτή η πολιτική συμφέρει βέβαια την εξουσία. Είναι βολικό για την πλουτοκρατία να παρουσιάζονται αποκομμένα τα γεγονότα από τη γενεσιουργό αιτία που είναι η επέλαση της παγκοσμιοποίησης και του νεοφιλελεύθερου ολοκληρωτισμού. Και είναι βολικό γιατί έτσι αποπροσανατολίζονται οι πολίτες (ως ένα βαθμό βέβαια γιατί δεν είναι όλοι αποχαυνωμένοι) και απομακρύνεται το ενδεχόμενο του να επαναστατήσουν ενάντια στην τυραννία του χρήματος.
Κατά πόσο θα συνεχιστεί αυτή η προπαγάνδα είναι άγνωστο. Αν όμως το παιχνίδι χοντρύνει, θα αλλάξουν πολλά. Ίσως τότε τα ΜΜΕ να μιλήσουν για έναν παγκόσμιο πόλεμο (ή του δώσουν κάποια άλλη πομπώδες ονομασία ανάλογα με τις ανάγκες της προπαγάνδας) που θα ζητήσει θυσία και πιο εύπορων πολιτών (ευρωπαίων και αμερικάνων) σε σχέση μα αυτούς που κυρίως πεθαίνουν τώρα (άραβες, ανατολικοευρωπαίους και αφρικανούς). Έτσι η ΗΠΑ θα αναγκαστεί να ξεφύγει από τη φάση του στρατιωτικού δόγματος της μεταηρωικής εποχής (που στρατηγικά αποσκοπεί στους ελάχιστους νεκρούς αμερικανούς και στη χρήση της υψηλής τεχνολογίας που όμως όπως αποδεικνύεται επί του παρόντος δεν έχει τα καλύτερα στρατιωτικά αποτελέσματα) και να πολεμήσει πραγματικά. Μόνο που τότε, όπως και στους προηγούμενους παγκόσμιους πολέμους θα χρειαστεί ένας απόλυτα κακός. Τώρα που θα βρεθεί? Οι τζιχαντιστές της Συρίας δεν ήταν οι σύμμαχοι του χθές? Πως θα πειστεί η αμερικάνικη κοινή γνώμη μετά από τόσες ανακολουθίες και ψέματα?
Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΗΣ
Και εδώ εισερχόμαστε σε ένα πολύ σημαντικό στοιχείο. Αυτό που ζούμε είναι ίσως μία από τις πρώτες μεγάλες συγκρούσεις που ο ρόλος του κεφαλαίου δεν μπορεί να κρυφτεί. Μεγάλο ρόλο παίζει και το ιντερνέτ που δεν μπορεί να ελεγχθεί πλήρως από τους εξουσιαστές (πληροφοριακός πόλεμος). Έτσι δεν είναι εύκολο να πλασαριστεί το παραμύθι του απόλυτα κακού (πχ ισλαμιστές ή ρώσοι ιμπεριαλιστές) στους πολίτες ώστε να συσπειρωθούν απέναντι του οι δυνάμεις του «καλού» και να επιτευχθεί η μέγιστη συναίνεση που οι παγκόσμιες συγκρούσεις επιζητούν. Γιατί παρά την αποχαύνωση που τα ΜΜΕ προκαλούν, πολλοί άνθρωποι σε όλο τον κόσμο κατανοούν ότι τα πάντα γίνονται για το χρήμα.
Άσχετα με το αν η σύγκρουση που ζούμε σκληρύνει μελλοντικά, αυτό που ζούμε σε παγκόσμιο επίπεδο (είτε στο οικονομικό είτε στο στρατιωτικό του σκέλος) έχει ήδη φρικτές συνέπειες στο παρόν μας. Οι εύποροι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα, αφού μπορούν ακόμα να κάνουν διακοπές, να πιστεύουν ότι όλα πάνε καλά. Και έχουν κάθε συμφέρον να προπαγανδίζουν ότι όλα θα φτιάξουν και για τους υπόλοιπους, ότι την εικόνα τη χαλάνε οι κακοί ισλαμιστές, οι τεμπέληδες νοτιοευρωπαίοι, οι λαθρομετανάστες κλπ. Όπως είπα έχουν κάθε συμφέρον (προς το παρόν βέβαια, γιατί αν χρειαστεί και άλλο αίμα, όπως είπαμε ήδη, θα αλλάξουν πάλι την προπαγάνδα τους). Όπως και να έχει, όλοι οι υπόλοιποι όμως δεν έχουν κανένα συμφέρον από αυτήν την προπαγάνδα. Το αντίθετο. Πρέπει να γίνει συνείδηση του υπόλοιπου κόσμου ότι βάλλεται και καταστρέφεται στα πλαίσια ενός γενικευμένου παγκόσμιου οικονομικοστρατιωτικού πολέμου.
Η μάχη ενάντια στον ολοκληρωτισμό της οικονομίας δίνει τη δυνατότητα στους λαούς να αντισταθούν ενάντια στα συμφέροντα των στρατηγών και των πολιτικών που αιματοκυλούν τον κόσμο ξανά. Η λαϊκή δημοκρατία του Ντονέσκ (αν είναι αλήθεια οι πληροφορίες για τη μάχιμη δράση κομουνιστών), η αυτόνομη περιφέρεια των Κούρδων της Rojava (που δρουν επηρεασμένοι από τον Μπούκτσιν και την άμεση δημοκρατία), οι Ζαπατίστας και οι παλαιστίνιοι δείχνουν το δρόμο. Οι κοινωνικοί αγωνιστές στη Βραζιλία, την Αργεντινή ,στην Ελλάδα, την Τουρκία αλλά και στο Φέργκιουσον πολεμάνε στην ουσία τη δικτατορία της αγοράς και τη βάρβαρη αστυνομοκρατία που την προστατεύει. Αν αυτός ο πόλεμος που ζούμε (άσχετα με το αν τελικά ονομαστεί 3ος παγκ.) εξελιχθεί σε αιματοκύλισμα τύπου 2ου παγκ. πολέμου ή σε ταξικό πόλεμο αυτό ίσως είναι το μεγάλο ζητούμενο της εποχής.
Viewing all 6521 articles
Browse latest View live