Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all 6521 articles
Browse latest View live

Ουτοπικοί σοσιαλιστές

$
0
0
Του Δρ. Παναγιώτη Ξηρουχάκη
Τον 19ο αιώνα οι θεωρίες για τη δημιουργία μίας ουτοπικής κοινωνίας διαδίδονται στην Ευρώπη και προκαλούν αίσθηση. Μην ξεχνάμε ότι η Γαλλική επανάσταση έχει προηγηθεί και μαζί με την τεχνολογική πρόοδο της εποχής συντελεί στη σάρωση της πίστη, του θρησκευτικού φανατισμού και της αριστοκρατίας. Η Γαλλική επανάσταση έδειξε ότι ακόμα και οι βασιλιάδες πεθαίνουν. Η εξουσία πλέον αμφισβητείται. Τα πάντα φαντάζουν δυνατά. Ακόμα και η δημιουργία ενός επίγειου παραδείσου …
Σίγουρα ο ουτοπικός σοσιαλισμός ομοιάζει με τα χιλιαστικά κινήματα του μεσαίωνα στην αναζήτηση της επίγειας ευτυχίας και στην άμεση κατάργηση της εξουσίας. Όμως ο ουτοπικός σοσιαλισμός του 19ου αι αποκτά πλέον ξεκάθαρα πολιτική και κοινωνική κατεύθυνση. Το θρησκευτικό συναίσθημα έχει πλέον ξεπεραστεί από τους επαναστάτες. Έτσι τη θέση του Καμπανέλλα και λοιπόν χριστιανών ουτοπιστών έρχονται να πάρουν οι Ουτοπικοί Σοσιαλιστές. Η επιστήμη γίνεται το ιδανικό διαβατήριο για μία καλύτερη κοινωνία. Ή τουλάχιστον έτσι πίστευαν οι Ουτοπικοί σοσιαλιστές. Οι τελευταίοι, πριν τους μαρξιστές και τους αναρχικούς, θα στηλιτευόσουν τον καπιταλισμό και θα βάλουν τις βάσεις για το κτίσιμο μίας νέας κοινωνίας.

"Sponsored links"

Τσαρλς Φουριέ (1772-1837)


Ο Φουριέ έζησε σε εποχές μεγάλων κοινωνικών και οικονομικών αλλαγών. Δεν είχε αριστοκρατική καταγωγή, σε αντίθεση με πολλούς γνωστούς επαναστάτες της εποχής. Σύμφωνα μάλιστα με τον Τζολ μπορεί να θεωρηθεί πρόδρομος του ειρηνικού αναρχισμού. Πίστευε ότι η επανάσταση θα στηριζόταν στη λογική και στην επιστήμη και δε θα χρειαζόταν βία.
Η κοινωνία που οραματιζόταν μετά την επανάσταση ονομαζόταν Αρμονία. Επρόκειτο για μία κοινωνία χωρίς κράτος όπου αντίθετα θα υπήρχαν κοινότητες που θα ήταν συνεργατικές επιχειρήσεις και κάθε μέλος θα διέθετε ένα αριθμό ίσων μετοχών. Ο Φουριέ πίστευε στην παραγωγή σε πλατιά κλίμακα και στη μαζική κατανάλωση μέσω τυποποιημένων συνεταιρισμών. Ενδιαφέρον έχει η «ουτοπική» πόλη που ο Φουριέ οραματίστηκε και που θα αντικαθιστούσε την πόλη της βιομηχανικής εποχής. Αυτή η πόλη θα ήταν μόνο έναν κτίριο τεραστίων διαστάσεων που θα ονομαζόταν φαλανστήριο. Το κάθε φαλανστήριο θα είχε πληθυσμό περίπου 1600 ατόμων που θα αποτελούσε μία κοινότητα που θα ονομάζεται φάλαγγα. Ο Φουριέ οραματιζόταν μία κοινωνία χωρίς οικογένεια αλλά με πολυγαμία.
Στο έργο του «Θεωρία των Τεσσάρων κινήσεων» βλέπουμε τον τρόπο που αντιμετώπιζε την επιστήμη
«Είχα πιστέψει ότι το πιο σίγουρο μέσο για να φτάσει κανείς σε χρήσιμες ανακαλύψεις ήταν η απομάκρυνση του με κάθε τρόπο από τους δρόμους που ακολουθούσαν οι αμφίβολες επιστήμες, που δεν είχαν κάνει ποτέ την παραμικρή εφεύρεση που είναι χρήσιμη στο κοινωνικό σώμα και που παρά την τεράστια πρόοδο της βιομηχανίας , ούτε είχαν καταφέρει να προλάβουν την ένδεια. Θεώρησα λοιπόν καθήκον μου να βρίσκομαι διαρκώς σε αντίθεση με αυτές τις επιστήμες εξετάζοντας το πλήθος των συγγραφέων τους, θεώρησα ότι όλα τα θέματα που είχαν επεξεργαστεί θα πρέπει να είχαν παντελώς εξαντληθεί και αποφάσισα να αφοσιωθώ σε προβλήματα που κανείς τους δεν είχε προσεγγίσει.»
Βλέπουμε ότι ο Φουριέ προλαβαίνοντας τον Μαρξ κήρυξε τον πόλεμο στην κατεστημένη επιστήμη. Ο Φουριέ ήθελε να χρησιμοποιήσει την επιστήμη και την τεχνολογική πρόοδο για το καλό των συνανθρώπων του και όχι για τον πλουτισμό κάποιων.
Η επιρροή του Φουριέ υπήρξε μεγάλη. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Φουριέ επηρέασε μία επαναστατική ομάδα στην Τσαρική Ρωσία. Μέλος αυτής της ομάδας ήταν και ο Ντοστογιέφσκι ο οποίος πριν γίνει σκληρός τσαρικός (κατόπιν βέβαια των βασανιστηρίων και των εικονικών εκτελέσεων στα οποία τον υπέβαλε η τσαρική αστυνομία) υπήρξε ουτοπικός σοσιαλιστής και οπαδός των ιδεών του Φουριέ.

"Sponsored links"

Επίσης έγινα κάποιες προσπάθειες να ιδρυθούν κοινότητες σύμφωνα με τις ιδέες του Φουριέ. Να τονιστεί βέβαια ότι το πρότυπο για την ιδανική πόλη δεν εφαρμόστηκε ποτέ όπως ο ίδιος το οραματίστηκε αλλά πάντα κατά προσέγγιση και σε μικρότερη χωρική και πληθυσμιακή έκταση. Τέτοιες κοινότητες υπήρξαν στη Γαλλία , στη Ρωσία, στην Αλγερία αλλά κυρίως στις ΗΠΑ όπου το φουριεριστικό κίνημα γνώρισε αξιόλογη επιτυχία, αφού ιδρύθηκαν 41 κοινότητες στα πρότυπα του Φουριέ. Μάλιστα το Μπρουκ Φαρμ που θεμελίωσε ο Τζωρτζ Ρίπλευ στη Μασαχουσέτη το 1841, με βάση τις ιδέες του Φουριέ σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Όμως μία φωτιά το 1846 θα φέρει προβλήματα που δε θα ξεπεραστούν και το 1849 η κοινότητα διαλύθηκε. Επίσης ο Φουριέ επηρέασε σχετικά και καλλιτεχνικούς κύκλους (σουρεαλιστές, καταστασιακούς κλπ).
Τέλος ο Φουριέ θεωρείται πατέρας του ελευθεριακού σοσιαλισμού. Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε ότι το φουριεριστικό κίνημα έσβησε χωρίς να πετύχει τους σκοπούς του. Τα φουριεριστικά διδάγματα όμως για ισότητα και άρνηση του κράτους επηρέασαν τη σκέψη πολλών που στη συνέχεια θα αποκαλούσαν τους εαυτούς τους αναρχικούς και θα ανέπτυσσαν τη δική τους αντικρατική και αντικαπιταλιστική ιδεολογία. Ο αναρχισμός όμως, που έκανε την εμφάνιση του στα μέσα του 19ου αι. με τους Προυντόν, Μπακούνιν και λοιπούς, δε θα έμενε μόνο στα διδάγματα του Φουριέ αλλά θα ανέτρεπε και πολλές από τις απόψεις του.
Σαιν Σιμόν (1760-1825)


Ο κόμης του Σαιν-Σιμόν ήταν Γάλλος πρώιμος (ουτοπικός) σοσιαλιστής. Αν και αριστοκράτης, αφιέρωσε τη ζωή στην υπόθεση της ανατροπής και της επιστημονικής ουτοπίας. O Σαιν Σιμόν πίστευε σε μία ουτοπική κοινωνία που την εξουσία θα την ασκούσαν οι επιστήμονες. Ο ίδιος ήταν χριστιανός, θεωρούσε όμως τη θρησκεία, κατώτερη των επιστημών, όσο αφορά την υπόθεση της ανθρώπινης εξέλιξης. Είχε τεράστια πίστη στην επιστήμη και πίστευε ότι μπορούσε να οδηγήσει την ανθρωπότητα σε καλύτερες μέρες, κάτι που δεν μπορούσαν να κάνουν οι παππάδες και οι πολιτικοί. Ο κόμης ντε Σαιν Σιμόν υποστήριξε επίσης την κατάργηση του χρήματος. Το σύνολο της θεωρίας του ονομάστηκε Κοινωνιστική θεωρία ή σαινσιμονισμός ή Νέος Χριστιανισμός.
Ο Σαιν Σιμόν ήθελε να εκδιώξει από την εξουσία τους ευγενείς, τους δικαστές και τους ιερείς. Όραμα του ήταν η συμφιλίωση των αφεντικών με τους εργάτες (στο σημείο αυτό βλέπουμε πράγματι πόσο ουτοπικοί ήταν αυτοί επαναστάτες –φιλόσοφοι). Με άλλα λόγια πίστευε στη συνεργασία των τάξεων στη βάση του αλληλοσεβασμού και όχι στην πάλη των τάξεων.
Μετά το θάνατο του Σαιν Σιμόν, ο μαθητής του Μπαρτελεμύ Προσπέρ Ανφαντέν αποφάσισε να εφαρμόσει τον Κοινωνισμό στην πράξη. Το 1832, ο Ανφαντέν με τους μαθητές του εγκαταστάθηκαν σε ένα μεγάλο κτήμα στο Μενιλμοντάν, κοντά στο Παρίσι. Στο κοινόβιο αυτό δεν υπήρχαν υπηρέτες ούτε ατομική ιδιοκτησία. Αποκαλούσαν ο ένας τον άλλον αδελφό. Φορούσαν ειδική στολή: παντελόνι λευκό, το χρώμα της αγάπης· χιτώνιο μπλε-βιολέ, το χρώμα της πίστης· γραβάτα λευκή· σκούφο κόκκινο. Το γιλέκο τους λευκό και κόκκινο, το χρώμα της εργασίας. Πίστευαν στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Δεν ήταν οι μόνοι που προσπάθησαν να εφαρμόσουν τις αρχές του Σαιν Σιμόν. Για κάποια χρόνια ο Σαιν Σιμονισμός υπήρξε πράγματι κίνημα.
Ο Σαιν Σιμόν επηρέασε αρκετά τον Μαρξ. Ίσως ήταν ο πρώτος στοχαστής που ανέλυσε τις ιστορικές μεταβολές με βάση την πάλη των τάξεων. Το ιδανικό του για μία κοινωνία όπου οι πλούσιοι θα συνεργάζονται με τους εργάτες (καθώς δεν πίστευε στην ταξική επανάσταση) βρήκε εκπροσώπους αργότερα στους σοσιαλοδημοκράτες και τα πολιτικά τους πιστεύω. Τέλος κάποιοι οπαδοί του Σαιν Σιμόν δημιούργησαν τη διώρυγα του Σουέζ συμβάλλοντας έτσι τα μέγιστα στην καπιταλιστική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε εκείνη την εποχή.
Ρόμπερτ Όουεν (1771-1858)


O Βρετανός Ρόμπερτ Όουεν ήταν αρχικά βιομήχανος και επιτυχημένος επιχειρηματίας. Προσπάθησε να εφαρμόσει στην επιχείρηση του κοινωνικές μεταρρυθμίσεις για να βοηθήσει τους εργαζόμενους. Αυτές του οι κινήσεις είχαν αξιοσημείωτο αντίκτυπο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο Όουεν είναι ο πρώτος που βλέπει ότι οι εργάτες γίνονται ανήθικοι (συμφωνά με τις απόψεις περί ηθικής της αστικής τάξης) γιατί οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι άθλιες. Στις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις που επέβαλε προσπάθησε να οργανώσει τη ζωή των εργατών με ανθρώπινο τρόπο. Ενδεικτικά πρέπει να αναφέρουμε ότι είναι ο πρώτος που δημιουργεί νηπιαγωγεία για τα παιδιά των εργατών. Οι εργάτες του ανταποδίδουν με μεγάλη παραγωγή και πολλά κέρδη.
Όταν όμως ο Όουεν προσπαθεί να περάσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο συναντά την άρνηση της εξουσίας. Σταδιακά ο Όουεν βλέπει ότι το σύστημα δεν θέλει να αποδεχτεί τις ανθρωπιστικές του προτάσεις περί δημιουργίας αυτοσυντηρούμενων κοινωνικά οργανωμένων κοινοτήτων. Η αστική κοινωνία που αρχικά τον θαύμαζε (σαν ακίνδυνο ανθρωπιστή), αρχίζει να τον μισεί λόγο των ανατρεπτικών του απόψεων.
Συνοπτικά το ιδεολογικό και κοινωνικό μανιφέστο του Όουεν είναι το ακόλουθο: Ο Όουεν προτείνει τη δημιουργία μιας μορφής κοινωνικής ενότητας, βασισμένη στην αλληλεγγύη και την αλληλοβοήθεια. Υποστηρίζει ότι για να βελτιωθεί η ζωή των εργατών πρέπει να ζουν σε κατάλληλα χωριά (Συνεταιριστικά Χωριά) που δε θα πρέπει να ξεπερνούν τους 1500 κατοίκους. Σε αυτά τα χωριά οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν σε αγροκτήματα και εργοστάσια με τελικό σκοπό την αυτοσυντήρηση.
Ο Όουεν κυνήγησε το όνειρο του και δεν το έβαλε κάτω. Θα ταξιδέψει στην Αμερική όπου θα αγοράσει ένα χωριό και θα το ονομάσει Νέα Αρμονία στα 1825. Το χωριό αυτό είχε αγοραστεί από Γερμανούς Μεταρρυθμιστές, το είχαν ονομάσει Αρμονία και αποτελούνταν από με μία κεντρική πλατεία περιτριγυρισμένη από μεγάλα τούβλινα κτίρια (κάποιος που επισκέφτηκε το χωριό εκείνη την εποχή σχολίασε ότι τα πάντα σε αυτό το χωριό «είναι χτισμένα στην πιο τέλεια συμμετρία»). Σκοπός του Όουεν βέβαια ήταν να μετατρέψει το χωριό αυτό σε κάτι παραπλήσιο με το δικό του ιδανικό-ουτοπικό χωριό. Δε πρόλαβε όμως καθώς η χρονική ζωή της αρμονίας ήταν περιορισμένη. Σύντομα εμφανίστηκαν συγκρούσεις μεταξύ των μελών και το πείραμα απότυχε.
Κριτική στον ουτοπικό σοσιαλισμό
Η κριτική που δέχθηκαν οι ουτοπικοί σοσιαλιστές υπήρξε σκληρή. Ο Ένγκελς αλλά και αναρχικοί τους άσκησαν έντονη κριτική γιατί μιλούσαν για μία ιδανική κοινωνία ενώ δε μιλούσαν για το πώς θα φτάσει κάποιος εκεί. Βέβαια ο μαρξισμός και ο αναρχισμός θεωρούνται συνεχιστές του ουτοπικού σοσιαλισμού. Σε αντίθεση όμως με τον τελευταίο και οι δύο αυτές κοσμοθεωρίες, έθεσαν ως πρωτεύοντα στόχο τους την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης ως μέσο ανατροπής της καπιταλιστικής εξουσίας.
Ο Ένγκελς πίστευε ότι οι Φουριέ, Σαιν Σιμόν και Όουεν υπήρξαν μεγάλες προσωπικότητες. Ο Σαιν Σιμόν για παράδειγμα βλέπει στη Γαλλική επανάσταση την ταξική πάλη όταν άλλοι διανοούμενοι βλέπουν μόνο την αστική επανάσταση. Στα «Γράμματα από Γενεύη» του 1802 τονίζει ότι η Γαλλική επανάσταση δεν ήταν επανάσταση των αστών ενάντια στους ευγενείς, αλλά επανάσταση ακτημόνων και αστών ενάντια στους ευγενείς. Επανάσταση των εργαζομένων ενάντια στους αργόσχολους. Σε γενικές γραμμές η κοινωνία που οραματίζεται ο Σαιν Σιμόν είναι μία κοινωνία που θα εκλείψουν οι αργόσχολοι (ευγενείς).
Αν οι οικονομικές απόψεις του Σαιν Σιμόν ικανοποιούν τον Ένγκελς, ο Φουριέ θα τον εντυπωσιάσει για την αντίληψη του περί ιστορίας της κοινωνίας. Ο Φουριέ σύμφωνα με τον Ένγκελς πλησιάζει πολύ τον Χέγκελ γιατί μελετά τις αντιφάσεις του πολιτισμού με τρόπο διαλεκτικό. Ο Οουεν, σύμφωνα πάντα με τον Ένγκελς, είδε ότι η αθλιότητα και η ανηθικότητα της εργατικής τάξης προερχόταν όχι από τη φύση της αλλά από τον τρόπο ζωής που της επέβαλε η άρχουσα τάξη.
Όμως ο Ένγκελς πιστεύει ότι οι Ουτοπικοί σοσιαλιστές δεν παρουσιάστηκαν σαν εκπρόσωποι του προλεταριάτου. Δεν μπόρεσαν να δουν, λέει ο Ένγκελς, ότι η εργατική τάξη είναι ο βασικό φορέας της επανάστασης. Έτσι αν και οι αναρχικοί και οι μαρξιστές επηρεάστηκαν από τους Ουτοπικούς σοσιαλιστές, είναι πολλά εκείνα που τους διαφοροποιούν. Ενδεικτικά αναφέρω ότι ο Μαρξ και ο Μπακούνιν δεν έβλεπαν ρομαντικά την πολιτική και δεν πίστευαν ότι η εργατική τάξη μπορούσε ανώδυνα και χωρίς βία να αποτιναχτεί από τα δεσμά της εξουσίας.
Άσχετα αν συμφωνεί κάποιος με τη μαρξιστή άποψη περί πρωτοπορίας του προλεταριάτου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την εποχή των ουτοπικών σοσιαλιστών (αρχές του 19ου αι) η εργατική τάξη δεν έδειχνε ακόμα έτοιμη να αναλάβει τον επαναστατικό ρόλο που θα είχε τα επόμενα χρόνια (βλέπε παρισινή εξέγερση 1848, παρισινή κομμούνα του 1871 κλπ). Ίσως λοιπόν η κριτική που ασκείται στο συγκεκριμένο σημείο στους Ουτοπικούς σοσιαλιστές να είναι λίγο υπερβολική. Σε τελική ανάλυση οι επαναστατικές ιδεολογίες διαμορφώνονται από τις συνθήκες και όχι το αντίθετο.
Όπως και να έχει τα όνειρα και οι επιδιώξεις αυτών των ανθρώπων σημάδεψαν τους επαναστάτες των επόμενων χρόνων. Τα ειρηνικά τους μέσα έδωσαν τη θέση στις επαναστατικές και πιο βίαιες προτροπές των Μαρξ και Μπακούνιν που θα αγωνιστούν και εκείνοι για την ουτοπία. Όμως τίποτα δε γίνεται με παρθενογέννηση. Η αποτυχία των Ουτοπικών σοσιαλιστών να πραγματώσουν τα όνειρα τους, έδωσε στους μετέπειτα επαναστάτες να καταλάβουν ότι «η βία είναι η μαμή της ιστορίας». Ακόμα και έτσι λοιπόν, η σημασία των Ουτοπικών σοσιαλιστών είναι τεράστια. Αυτοί έσυραν πρώτοι το χορό της ταξικής ανατροπής και ας ακολούθησαν άλλοι με άλλες απόψεις. Χωρίς τους πρώτους, ίσως δεν υπήρχαν και οι δεύτεροι.
Ζούμε τέλος σε εποχές που θυμίζουν τις αρχές του 19ου αι. Ο καπιταλισμός ολοκλήρωσε έναν κύκλο και τα εργασιακά δικαιώματα, που εμφανίστηκαν στη διάρκεια αυτού του κύκλου και κατόπιν σκληρών εργατικών αγώνων, έχουν εξαφανιστεί. Η φτώχεια και η ανεργία έχουν εκτιναχθεί στα ύψη. Μοιάζουν οι εποχές μας με τα μαύρα βιομηχανικά χρόνια του Όουεν. Παρόμοιες εποχές γεννάνε παρόμοιες αντιδράσεις. Κρατάμε από τους Ουτοπικούς σοσιαλιστές ότι μέσα στο χάος που δημιουργεί η αισχροκέρδεια των λίγων εις βάρος των πολλών, το όνειρο για μία καλύτερη κοινωνία ποτέ δεν είναι πιο επίκαιρο.
Antoine Picon, Οι σαινσιμονιστές, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 2007
Λ.Μπενέβολο- Π.Λαζαρίδης, Βιομηχανική Επανάσταση-Βιομηχανική πόλη, Νέα συνορα,Αθήνα,1977
Μ.Μπακούνιν, Θεός και Κράτος, Ελεύθερος τύπος
Τ.Ρόμβος, Πλωτίνος Ροδοκανάκης .Ένας έλληνας αναρχικός. «Ηλέκτρα», 2005
Τ.Τζολ, Οι Αναρχικοί, Αθήνα, 1975
Φ.Ένγκελς, Ουτοπικός σοσιαλισμός και επιστημονικός σοσιαλισμός,Θεμέλιο,Αθήνα,1975
Σ.Φουριέ,Ο ΝΕΟΣ ΕΡΩΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ, 2003

Επαναπροσδιορίζοντας την κυριαρχία στην Καταλονία και την Ισπανία: Ένα καθήκον της Αριστεράς

$
0
0
του Κώστα Λαπαβίτσα 
Τα γεγονότα της Καταλονίας αποτελούν πρόκληση για την κυριαρχία του ισπανικού κράτους και ρίχνουν φως στο ζήτημα της κυριαρχίας στην ΕΕ. Αυτό που διακυβεύεται είναι ο επαναπροσδιορισμός της έννοιας και της πρακτικής της κυριαρχίας στην Ευρώπη και μεγάλο μέρος της ευθύνης γι’ αυτό πέφτει τόσο στην καταλανική όσο και στην ισπανική ριζοσπαστική Αριστερά.
Η πρόκληση για την ισπανική κυριαρχίαΟ αγώνας των Καταλανών για ανεξαρτησία μετατράπηκε σε μαζικό κίνημα κατά τη δεκαετία του 2010, εν μέρει ως αντίδραση στην εχθρότητα του ισπανικού κράτους. Η τρέχουσα πολιτική πραγματικότητα στην Ισπανία βασίζεται στον μετα-φρανκικό συνταγματικό συμβιβασμό του 1978, ο οποίος αναγνώρισε και χορήγησε σημαντική αυτονομία στους λαούς της Καταλονίας, της περιοχής των Βάσκων και της Γαλικίας. Το 2006, το Καταλανικό Καταστατικό Αυτονομίας ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο της Καταλονίας, επικυρώθηκε στη συνέχεια με μεγάλη πλειοψηφία σε ένα νόμιμο δημοψήφισμα, ενώ μια τροποποιημένη του μορφή έγινε επίσημα δεκτή από το ισπανικό κοινοβούλιο.

Αμέσως μετά τη ψήφιση του Καταστατικού, το δεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο αποφάσισε, το 2010, ότι τα σημαντικά μέρη του ήταν αντισυνταγματικά, ειδικά εκείνα που αφορούσαν στην εθνική ταυτότητα και τα δικαιώματα της Καταλονίας. Το 2011 εξελέγη η κυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος του Μαριάνο Ραχόι, η οποία συνέχισε πεισματικά να υπονομεύει την καταλανική αυτονομία. Οι ενέργειές της προκάλεσαν περαιτέρω ταπείνωση στην Καταλονία, ενισχύοντας το κίνημα για ανεξαρτησία.


Εξίσου σημαντική ήταν η απόφαση, το 2012, του τότε προέδρου της Καταλονίας, Αρτούρ Μας να προσχωρήσει ανοιχτά στο κίνημα της ανεξαρτησίας. Αντιμέτωπος με την εντεινόμενη κοινωνική κινητοποίηση ενάντια στις πολιτικές λιτότητας και τα μεγάλα σκάνδαλα διαφθοράς, ο Μας επιχείρησε να διαφύγει κατηγορώντας τη Μαδρίτη για τα δεινά της Καταλονίας. Το κίνημα ανεξαρτησίας προήλθε από τις λαϊκές κινητοποιήσεις του 2010-12 και είχε επικεφαλής το συντηρητικό PDeCat και το κεντροαριστερό ERC, ενώ συμμετείχε επίσης το ριζοσπαστικό, αντικαπιταλιστικό CUP. Η ύπαρξή του ήταν αναπόφευκτα μια άμεση πρόκληση για την ισπανική κυριαρχία, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου 2017 και την επακόλουθη ανακήρυξη μιας ανεξάρτητης Δημοκρατίας της Καταλονίας.

Η απάντηση του ισπανικού κράτους ήταν αμείλικτη , συμπεριλαμβανομένης της εκτεταμένης αστυνομικής βίας και της σύλληψης της εκλεγμένης ηγεσίας των Καταλανών με την κατηγορία της εξέγερσης και του στασιασμού . Οι ενέργειές του κατέρριψαν την αντίληψη ότι «τέτοια πράγματα» δεν συμβαίνουν στην Ευρώπη. Οι Καταλανοί ανακάλυψαν – με σημαντικό κόστος – ότι η τελικός μοχλός της κυριαρχίας στην Ισπανία, αλλά και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη, είναι η φυσική, νομική και ιδεολογική βία.
Ανακάλυψαν επίσης – και πάλι με σημαντικό κόστος – ότι η κυριαρχία που επιδιώκουν, αν πρόκειται να είναι κάτι παραπάνω από μια απλή λέξη, θα πρέπει να στηρίζεται σε εξουσία η οποία θα πηγάζει πρακτικά από νέους θεσμούς όσον αφορά την φορολογία, το δίκαιο και την ασφάλεια. Τέτοιοι θεσμοί δεν μπορούν να δημιουργηθούν ούτε με τεχνάσματα, ούτε με σταδιακή αποσύνδεση από τα υπάρχοντα θεσμικά όργανα. Πρέπει να προκύψουν από μια ανοιχτή διαδικασία που θα δημιουργήσει ένα εναλλακτικό κέντρο εξουσίας, δημιουργώντας έτσι αναπόφευκτα σύγκρουση με το εδραιωμένο ισπανικό κράτος.


Εν ολίγοις, το ισπανικό κράτος κατέδειξε ότι έχει πλήρη επίγνωση της υπόρρητης πραγματικότητας των σημερινών ευρωπαϊκών κρατικών οντοτήτων. Αντίθετα, η συντηρητική ηγεσία του καταλανικού κινήματος αποδείχτηκε εντελώς απροετοίμαστη για τις απαιτήσεις της κυριαρχίας, καθώς δεν κατάφερε να δώσει ένα νέο περιεχόμενο στην έννοια του πολίτη ή να προτείνει μια ριζοσπαστική οικονομική και κοινωνική πολιτική. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, δεδομένου ότι η ηγεσία του κινήματος είναι νεοφιλελεύθερη ως προς την οικονομική ιδεολογία και πιστεύει ένθερμα στην ΕΕ. Κατά συνέπεια, το καταλανικό κίνημα απέτυχε να προσελκύσει τη μαζική στήριξη των εργατικών και λαϊκών μαζών της Βαρκελώνης και άλλων αστικών κέντρων, οι οποίες περιλαμβάνουν μεγάλο αριθμό από σχετικά πρόσφατους μετανάστες από την υπόλοιπη Ισπανία, και μιλούν επί το πλείστον και καταλανικά και ισπανικά. Η έλλειψη πολιτικής ετοιμότητας έδωσε στο κίνημα έναν αέρα εξωπραγματικό, κάποιες φορές προσεγγίζοντας τα όρια του παραλόγου.


Η κυριαρχία στην ΕΕ

Το φως που έριξαν τα γεγονότα της Καταλονίας στην έννοια της κυριαρχίας στην ΕΕ δεν είναι λιγότερο αποκαλυπτικό. Η επίσημη και ευρέως διαδεδομένη θέση υποστηρίζει ότι τα κράτη-μέλη έχουν παραδώσει ένα μέρος της δικής τους κυριαρχίας στην ΕΕ, συναθροίζοντας έτσι την κυριαρχία σε μια μεγαλύτερη οντότητα ικανή να αντιμετωπίσει τις απαιτήσεις της «παγκόσμιας αγοράς» και άλλων μεγάλων κρατών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ και της Κίνας. Αποκορύφωμα αυτής της διαδικασίας ήταν η δημιουργία της ΟΝΕ, η οποία βασίζεται στην εκχώρηση της εθνικής νομισματικής κυριαρχίας.
Από τη σκοπιά αυτή το έθνος-κράτος στην Ευρώπη μοιάζει τελικά να είναι ένας ιστορικός αναχρονισμός. Η άποψη αυτή συχνά αποκτά ένα οικονομικό περίβλημα με το λεγόμενο «τρίλημμα του Ρόντρικ» σχετικά με την αδυναμία της ταυτόχρονης ύπαρξης της παγκοσμιοποίησης, της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας. Το έθνος-κράτος είναι είτε πηγή συναλλακτικού κόστους,χάνοντας έτσι τα υποτιθέμενα οφέλη της παγκοσμιοποίησης, είτε ένα απλό πιόνι που έρχεται αντιμέτωπο με τη δύναμη της «αγοράς». Η συνάθροιση της κυριαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσιάζεται ως ασπίδα έναντι των πιέσεων της αγοράς, καθώς και ως εγγυητής των δημοκρατικών ελευθεριών.


Στην πραγματικότητα, η κυριαρχία στην ΕΕ ήταν πάντα πολύ πιο περίπλοκη υπόθεση και δεν υπάρχει μια απλή διελκυστίνδα μεταξύ των εθνικών κρατών και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Η συμπεριφορά των θεσμικών οργάνων της ΕΕ καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα εθνικά κράτη, καθώς και από την αδιάλειπτη άσκηση πιέσεων από επιχειρήσεις-κολοσσούς και μεγάλες τράπεζες με μόνιμη παρουσία στις Βρυξέλλες. Κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης, ο ρόλος ορισμένων εθνικών κρατών ενισχύθηκε, όπως και ο ρόλος των κυβερνήσεων σε κοινή σύσκεψη. Στην ΕΕ δεσπόζει η ιεραρχία των «κεντρικών» εθνικών κρατών, δηλαδή κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία. Ωστόσο, η διαδικασία παραμένει ρευστή, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επίσης αποκτήσει νέες εξουσίες στο πλαίσιο της «Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος», καθώς και με την αστυνόμευση των εθνικών κρατών στα πλαίσια της δημοσιονομικής πειθαρχίας (το λεγόμενο Six Pack).

Η ΕΕ στάθηκε απολύτως αδιάφορη απέναντι στις παραβιάσεις της δημοκρατίας και του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης από πλευράς ισπανικού κράτους. Δεν έχει σημασία ότι η καταλανική ηγεσία έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, είναι συντηρητική ως προς την οικονομική πολιτική και ελπίζει να εδραιώσει την κυριαρχία της στο εσωτερικό της ΕΕ. Η ιεραρχία των εθνικών κρατών της ΕΕ, η οποία ανησυχεί βαθιά για περαιτέρω κατακερματισμό του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας και ούτω καθεξής, κώφευσε στα αιτήματα για υπεράσπιση των Καταλανών. Η υποτιθέμενη συνάθροιση της κυριαρχίας στην ΕΕ δεν προσέφερε κανένα δημοκρατικό πλεονέκτημα στους Καταλανούς όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με το ισπανικό κράτος.


Μια νέα προοπτική

Τους επόμενους μήνες οι εντάσεις είναι πιθανό να αυξηθούν και πάλι. Το ισπανικό κράτος συνέτριψε την πρώτη αδέξια πρόκληση κατά της κυριαρχίας του, αλλά οι ενέργειές του έχουν περισσότερο επιδεινώσει το αδιέξοδο παρά έχουν βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης. Εάν γίνουν οι καταλανικές εκλογές στις 21 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση του Ραχόι μπορεί να αντιμετωπίσει μια ήττα που θα δώσει νέα ώθηση στο αίτημα για ανεξαρτησία. Είναι επίσης πιθανό να υπάρξει αλλαγή ισορροπιών στο κίνημα για την ανεξαρτησία, καθώς η στήριξη του κεντροδεξιού PDeCat μειώνεται υπέρ του κεντροαριστερού ERC, ενώ το ριζοσπαστικό CUP σημειώνει επίσης πρόοδο. Αυτό θα δώσει μια νέα ευκαιρία για την αναμόρφωση της κυριαρχίας τόσο στην Καταλονία όσο και στην Ισπανία.




Το σημείο εκκίνησης πρέπει σίγουρα να είναι το δικαίωμα του λαού της Καταλονίας στην αυτοδιάθεση. Ωστόσο, το περιεχόμενό της θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο προσεκτικής επεξεργασίας με στόχο την αναμόρφωση της κυριαρχίας με τρεις σημαντικούς τρόπους. Συγκεκριμένα, η κυριαρχία στην Δημοκρατία της Καταλονίας θα πρέπει να είναι, πρώτον, ριζοσπαστική από οικονομική και κοινωνική άποψη, δεύτερον, να είναι δυνητικά ανοιχτή για ομοσπονδία ή συνομοσπονδία με την Ισπανία και, τρίτον, να είναι απαλλαγμένη από αυταπάτες όσον αφορά την ΕΕ.
Για να το θέσω διαφορετικά, η Καταλονία θα μπορούσε να νοηματοδοτήσει και να προσφέρει στην Ευρώπη μια νέα και πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον πολίτη που θα υποστηρίζεται από ριζοσπαστικές πολιτικές και θα βασίζεται σε νέους δημοκρατικούς θεσμούς, οι οποίοι θα αμφισβητούν άμεσα την ισπανική συνταγματική διευθέτηση του 1978. Μια τέτοια προοπτική θα μπορούσε να προσελκύσει τους εργαζόμενους τόσο στην Καταλονία όσο και στην Ισπανία. Σε αυτή τη βάση, η ανεξαρτησία της Δημοκρατίας της Καταλονίας θα μπορούσενα επαναπροσδιοριστεί από τα κάτω προς τα πάνω, αφήνοντας ανοικτή την επιλογή της ομοσπονδίας ή της συνομοσπονδίας με την Ισπανία.
Οι μόνες πολιτικές δυνάμεις που μπορούν να προωθήσουν μια τέτοια προοπτική ανήκουν στην καταλανική ριζοσπαστική Αριστερά - τόσο εντός όσο και εκτός του κινήματος της ανεξαρτησίας - καθώς και στην ισπανική ριζοσπαστική Αριστερά. Το καθήκον τους δεν είναι καθόλου εύκολο, ιδιαίτερα καθώς η ριζοσπαστική Αριστερά της Καταλονίας είναι χωρισμένη ανάμεσα στο CUP και οργανώσεις που έχουν κρατήσει απόσταση από το κίνημα ανεξαρτησίας, όπως το En Comu Podem, υπό την ηγεσία της Άντα Κολάου, δημάρχου της Βαρκελώνης, ή ακόμα και οργανώσεις που υπερασπίζονται την αυτοδιάθεση, χωρίς να υποστηρίζουν το αίτημα για ανεξαρτησία. Είναι όμως εφικτό να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ τους, ιδιαίτερα καθώς μια ακόμη αποτυχία του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας θα οδηγούσε ενδεχομένως στην αναβίωση της ισπανικής Άκρας Δεξιάς, η οποία ήδη καραδοκεί.

Η δημιουργία εθνικών κρατών δεν υπήρξε ποτέ ένας θεμιτός στόχος για τη ριζοσπαστική Αριστερά. Ωστόσο, η ριζοσπαστική Αριστερά έχει υπερασπιστεί με συνέπεια το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης, συμμετέχοντας και υποστηρίζοντας εθνικούς απελευθερωτικούς αγώνες, πάντα με στόχο τον κοινωνικό μετασχηματισμό. Εάν η Καταλονία και η Ισπανία θέλουν να ξεφύγουν από το αδιέξοδο και να αποφύγουν νέες εκρήξεις βίας και αυταρχισμού, αυτή είναι η ιστορική παράδοση προς την οποία θα πρέπει να στραφούν.

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στο Social Europe στις 13 Νοεμβρίου.

Νίκου Γκάτσου: Ελλαδογραφία*

$
0
0

Τω καιρώ εκείνο ο ακμαιότερος κλάδος της πελασγικής δρυός εκάλυπτε τρεις οικισμούς πέριξ του μυστηριώδους Βράχου της Ακροπόλεως. Αλλά μετά τα δραματικά γεγονότα της Μεσοποταμίας, τα οποία οδήγησαν εις την έξωσιν των πρωτοπλάστων εκ της κοιλάδος του Τίγρεως και προεκάλεσαν σύγχυσιν εις τας φρένας των ανθρώπων, οι οικισμοί των Αθηνών ήρχισαν να πληθύνονται παραλόγως. Αποτέλεσμα υπήρξεν η αλματώδης επέκτασις της πόλεως και η δημιουργία του λεγομένου άστεως, το οποίο κατά τους αρχαιοπλήκτους ιστορικούς εμεγαλούργησε και περιεβλήθη την αίγλην της αιωνιότητος.
Επίσκοποι και προεστοί
κατακτητές και στρατηλάτες
επαναστάτες και αστοί
της ιστορίας οι πελάτες.


Αλλά οι αρχαίοι Θεοί, εν τη μερίμνη των δια τα υπόλοιπα πελασγικά φύλα, απεφάσισαν την βαθμιαία κατάρρευσιν των Αθηνών ως ηγέτιδος πόλεως και την απαλλαγήν του Ελληνισμού, ως εθνικού πλέον συνόλου, εκ των κινδύνων του συγκεντρωτισμού.

Κατά τους επόμενους μακρούς αιώνας κατεβλήθησαν αρκεταί προσπάθειαι δια την αναβίωσιν του παλαιού άστεως, αλλ’ αύται απέβησαν άκαρποι. Ευτυχώς δε, διότι κατά την νεωτέραν και σκληροτέραν δοκιμασίαν του γένους, η εκ νέου κυριαρχία των Αθηνών θα απεδυνάμωνε τας κορυφάς και τας πεδιάδας της πελασγικής γης, αι οποίαι διεμόρφωσαν την οριστικήν φυσιογνωμίαν της φυλής και κατηύγασαν δι’ ανεσπέρου φωτός τους ομιχλώδεις ορίζοντας της περιδεούς ανθρωπότητος.
Στο Σούλι και στην Αλαμάνα
κάναμε φως τη συμφορά
θα μας θυμούνται τάχα
μάνα καμιά φορά;


Ματαία ελπίς. Ουδείς τους ενεθυμήθη ως ζωσας αιωνιότητας, ουδείς τους κατενόησεν εις τας πραγματικάς των διαστάσεις. Και αι Αθήναι, καταστάσαι πρωτεύουσα νεοπαγούς κράτους, ήρχισαν να προετοιμάζονται δια την εκ νέου απορρόφησιν της ικμάδος του έθνους. Αλλά η προγονική κληρονομία δεν είχεν εξ ολοκλήρου σπαταληθή και οι μεταγενέστεροι αδελφοί του μικρού Χορμόπουλου, εκ των Ηπειρωτικών ορέων και εξ όλων των στενωπών της αθανάτου πατρίδος, διέπλευσαν την Αχερουσίαν της μοίρας των με την γαλήνην του μαρτυρίου και της θυσίας.

Και τα βαρβαρικά έθνη ηπόρησαν και κατ’ ιδίαν εκάγχασαν ακριβώς όπως αι Αθήναι.
Χτυπάτε της οργής προφήτες
καμπάνα στην Καισιαριανή
νά `ρθουν απόψε οι Διστομίτες ,νά `ρθουν κι οι Καλαβρυτινοί
με σπαραγμό κι απελπισία
για τη χαμένη τους θυσία.


Άραγε είναι αληθές ότι η θυσία των απέβη επί ματαίω; Ουδείς δύναται να αποφανθή μετά βεβαιότητος και ουδείς δύναται να προεξοφλήση το μέλλον διότι η ιστορία των ανθρώπων είμαι μία συνεχής παλινδρόμησις. Αλλά με την διαρκώς ογκούμενην υπερτροφίαν της Αττικής αι προοπτικαί διαγράφονται σκοτειναί.

Οι αρχαίοι Θεοί δεν υπάρχουν πλέον δια να δώσουν την λύσιν, και ούτω, θάττον η βράδυον, αι Αθήναι θα συγκεντρώσουν εις τους κόλπους των και θα εξαφανίσουν δια παντός την Ελληνικήν αρετήν, ως ο Κρόνος εις το απώτατον παρελθόν κατέτρωγε τα ίδια αυτού τέκνα ή ως ο Ήλιος εις το απώτατον μέλλον θα συγκεντρώσει εις τας αγκάλας του τους πλανήτας του και θα καταβροχθίσει αυτούς!
Γένοιτο! και εις τους αιώνας των αιώνων αμήν.


Πότε θ’ ανθίσουνε τούτοι οι τόποι;
Πότε θα `ρθούνε κανούργιοι ανθρώποι
να συνοδεύσουνε την βλακεία
στην τελευταία της κατοικία;


*Μελοποιήθηκε από τον Μάνο Χατζιδάκι το 1976 για τον δίσκο "Παράλογα"και ερμηνεύτηκε από τον Μίκη Θεοδωράκη.

Ζοζέ Σαραμάγκου – Ο άνθρωπος και η αναμέτρηση των δυνάμεων

$
0
0

γράφει η Ιωάννα Μπαλάφα

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου (Jose Saramago), συγγραφέας τουλάχιστον τριάντα βιβλίων, είναι παγκόσμια γνωστός με εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες σε όλο τον κόσμο και ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της πορτογαλικής λογοτεχνίας. Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 1922 στο χωριό Αζινιάγκα της Πορτογαλίας και πέθανε στις 18 Ιουνίου 2010 στο Λανθαρότε στα Κανάρια Νησιά, όπου ζούσε αυτοεξόριστος από το 1993 με τη δεύτερη γυναίκα του Πιλάρ δελ Ρίο, (επίσημη μεταφράστρια των έργων του στα Ισπανικά), ύστερα από τη ρήξη του με την πορτογαλική καθολική Εκκλησία με αφορμή την έκδοση του έργου του «Το κατάΙησούν Ευαγγέλιο, 1991». Το επώνυμο «Σαραμάγκου» αποτελεί ψευδώνυμο της οικογένειας του πατέρα του, το οποίο καταχωρήθηκε από λάθος κατά την εγγραφή του στα μητρώα γέννησης.

Ο Σαραμάγκου ήταν αυτοδίδακτος συγγραφέας καθώς εγκατέλειψε το σχολείο σε μικρή ηλικία καταγόμενος από αγροτική οικογένεια. Το 1924 μετακόμισαν οικογενειακά στη Λισαβόνα όπου λίγους μήνες αργότερα πεθαίνει ο κατά δύο χρόνια μεγαλύτερος αδερφός του Φρανσίσκο. Αυτός ο θάνατος τον σημάδεψε όπως επίσης η στιγμή κατά την οποία ο παππούς του αγκαλιάζει κλαίγοντας τα δέντρα της αυλής του σπιτιού του στο χωριό τους, όταν μετά από καρδιακό πρόβλημα υγείας έπρεπε να μεταφερθεί στη Λισαβόνα για θεραπεία, ξέροντας ότι δεν θα κατάφερνε να επιστρέψει. Μία από τις πολλές του δουλειές σε έναν εκδοτικό οίκο αποτέλεσε το έναυσμα για να δημοσιογραφεί και η τριβή του με τη γραφή έφερε και την έκδοση της πρώτης του συλλογής διηγημάτων το 1966.

Υπερασπιστής του πολιτισμού και των γραμμάτων ήταν συνιδρυτής το 1992 στο «Εθνικό Μέτωπο για την Προάσπιση του Πολιτισμού» στη Λισαβόνα. Για χρόνια ήταν διευθυντής της εφημερίδας, DiariodeNoticias, αλλά παραιτήθηκε ύστερα από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων και τα πολιτικά γεγονότα που ακολούθησαν τη διετία 1974-1975, δηλαδή την εγκαθίδρυση δημοκρατικού πολιτεύματος στην Πορτογαλία ελεγχόμενο όμως από τη συντηρητική παράταξη. Παράλληλα, έλαβε μέρος στην πρώτη διεύθυνση της Πορτογαλικής Ένωσης Συγγραφέων και υπήρξε πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της Πορτογαλικής Κοινωνίας Συγγραφέων την περίοδο 1987-1994.

Η σχέση του με την πολιτική, την Εκκλησία και την εξουσία διαφαίνεται τόσο στο συγγραφικό του έργο όσο και στις προσωπικές του επιλογές. Ο Σαραμάγκου ήταν μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας από το 1969 και το 2006 υπογράφει μαζί με άλλους διανοούμενους δήλωση που καταδικάζει τον πόλεμο στο Λίβανο τον οποίο χαρακτηρίζει «εξολόθρευση του Παλαιστινιακού Λαού». Ταυτόχρονα σύγκρινε τις συνθήκες ζωής στα παλαιστινιακά εδάφη, με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης/κολαστήρια του Άουσβιτς, κάτι για το οποίο δέχτηκε κριτικές κυρίως από τον κριτικό λογοτεχνίας Χάρολντ Μπλουμ, ο οποίος τον χαρακτήρισε Πορτογάλο σταλινιστή. Δεν παρέλειπε να καταγγέλλει και στο μετέπειτα προσωπικό του blog το οποίο διατήρησε έως λίγο πριν το θάνατό του, τη δράση του Ισραήλ έναντι στους κατοίκους της Γάζας. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, το άπειρο των σοβαρών θεμάτων με τα οποία καταπιάστηκε, δεχόμενος κάτι παραπάνω από εντονότατες κριτικές αλλά και εκδηλώσεις λατρείας από πολλούς διαφορετικούς ανθρώπους, προερχόμενων από όλους τους καλλιτεχνικούς και πολιτικούς χώρους. Ο Σαραμάγκου ακόμη και στα οργισμένα κείμενα του blog του δεν περνά απαρατήρητος. Συνεχίζει να αναλύει την καθημερινότητα, τη μεταφυσική, τη θρησκεία, την εξουσία, την πολιτική. Το 2009 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής χωρίς όμως να εκλεγεί. Δήλωνε άθεος και ανταπαντούσε σε όσους τον χαρακτήριζαν πεσιμιστή ότι δεν ήταν εκείνος απαισιόδοξος αλλά ο κόσμος απαίσιος.

Εκτός από συγγραφέας, υπήρξε ποιητής, δημοσιογράφος και σεναριογράφος. Για το σύνολο του έργου του τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1998. Η πλειοψηφία του συγγραφικού του έργου θεωρείται αλληγορική παρουσιάζοντας με πρωτοτυπία και ανατρεπτικότητα διάφορα ιστορικά γεγονότα με κύριο άξονα τον άνθρωπο και τις αντιδράσεις του σε μια κοινωνία που αλλάζει και απαιτεί όλο και μεγαλύτερα ψυχικά και σωματικά αποθέματα από εκείνον.

Το πρώτο του μυθιστόρημα «Γη της Αμαρτίας» εκδόθηκε το 1947 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Σαλαζάρ. Κέρδισε όμως τους αναγνώστες και τη διεθνή αναγνώριση με το μυθιστόρημα-παραμύθι «Το Χρονικό του Μοναστηριού, 1982» το οποίο εκτυλίσσεται στην Πορτογαλία του 18ου αιώνα με μια λεπτομερειακή περιγραφή ανάμεσα στην ιστορία και τη θρησκεία. Πραγματεύεται την κατασκευή ενός μοναστηριού όπου εμπλέκονται συλλογικές και ατομικές φιλοδοξίες. Διαφαίνονται οι θρησκευτικές αναφορές του Σαραμάγκου όπως και στα επόμενά του βιβλία «Περί Τυφλότητας», «Περί Φωτίσεως» και «Περί Θανάτου» δίνοντας περισσότερο μια φιλοσοφική και στοχαστική χροιά των θρησκευτικών/χριστιανικών αναζητήσεων χωρίς να γίνεται ο λόγος του αφοριστικός και δίνει τελικά φωνή στις προσωπικές του απόψεις και πεποιθήσεις.

Η χαρακτηριστική διάσταση της γραφής του είναι η χρησιμοποίηση μακριών περιόδων στις προτάσεις που συνεχίζουν για πολλές σελίδες χωρίς παύση και χωρίς διαλόγους κάτι που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα προσδίδοντας μια μοναδική ροή στην πλοκή χωρίς να ταλαιπωρεί ή να αποπροσανατολίζει. Στο βιβλίο του «Περί Τυφλότητας» καταργεί τη χρήση κύριων ονομάτων και προσδιορίζει τους χαρακτήρες δίνοντάς τους συγκεκριμένα μοναδικά χαρακτηριστικά. Τα μυθιστορήματά του είναι πάνω απ’ όλα ανθρώπινα που περικλείουν κάποιες από τις σκέψεις, τα αδιέξοδα και τις προσπάθειες όλων μας. Τα σκηνικά είναι απειλητικά, οι περιγραφές δραματικά έντονες.

Τα μυθιστορήματα του Σαραμάγκου συχνά κινούνται στο φαντασιακό όπως για παράδειγμα «Η Πέτρινη Σχεδία, 1986» όπου η Ιβηρική Χερσόνησος μετά από μια ρωγμή στα Πυρηναία αποχωρίζεται από την Ευρώπη πλέοντας στον Ατλαντικό Ωκεανό δίνοντας την ικανοποίηση στους κατοίκους της γηραιάς ηπείρου να παρακολουθούν την απομάκρυνση των απείθαρχων Πορτογάλων και Ισπανών και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής να περιμένουν να τους εντάξουν στη δική τους ζώνη επιρροής, δίνοντας σαφώς πολιτικές διαστάσεις στην αφήγηση.

Ακόμη, στην «Ιστορία της Πολιορκίας της Λισαβόνας, 1989» ένα ιστορικό μυθιστόρημα, ο αναγνώστης ταξιδεύει στον χρόνο, όταν ένας επιμελητής βιβλίων αλλάζει με ένα «ναι» ή ένα «όχι» τη ροή της ιστορίας. Παράλληλα, αναδεικνύεται η απειλητικά ανταγωνιστική σύγχρονη αγορά εργασίας.

Στο «Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιο, 1991» η καθολική Εκκλησία εξοργίστηκε, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, καθώς στο βιβλίο μέσα από τους ήρωες προκύπτουν συγκλονιστικά συμπεράσματα για την έννοια της θρησκείας (όχι μόνο της χριστιανικής) όπως αυτή παρουσιάζεται από την καθολική Εκκλησία. Συνέπεια ήταν η απόρριψή του από την τότε κυβέρνηση για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας. Τα μεταφυσικά σημάδια και τα θαύματα δεν οδηγούν σε πνευματικούς / θρησκευτικούς δρόμους αλλά στο πώς οι θρησκείες είναι κοινωνικά κατασκευασμένες για να δίνουν εξουσία στους «επί της γης εκπροσώπους» του Θεού και τύψεις στους ανθρώπους μέσα από τις έννοιες του μαρτυρίου και της αμαρτίας. Αποτυπώνει τη δική του εκδοχή για τα γεγονότα της Καινής Διαθήκης, δίνοντας ένα πρωτότυπο «αντιδογματικό» μυθιστόρημα.

Στο «Περί Τυφλότητας, 1995» ο πρωταγωνιστής χάνει ξαφνικά την όρασή του. Τα περιστατικά τύφλωσης αυξάνονται συνεχώς και η κυβέρνηση αποφασίζει να απομονώσει τους τυφλούς. Είναι εντυπωσιακό το πώς ο Σαραμάγκου αναλύει απόλυτα ρεαλιστικά μια υποτιθέμενη κρίσιμη κατάσταση και το τι θα σήμαινε για την ομαλή καθημερινή συμβίωση των ανθρώπων, χωρίς να μετατραπεί ο κόσμος σε ένα χαοτικό σκηνικό καταφέρνοντας να κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί τι θα έπραττε ο ίδιος σε μια παρόμοια πραγματικότητα.

Στο «Όλα τα Ονόματα, 1997», ο πρωταγωνιστής, υπάλληλος του Γενικού Κρατικού Ληξιαρχικού Μητρώου, χάνεται στους γραφειοκρατικούς λαβυρίνθους κυνηγώντας ονόματα και ταυτότητες και αναμετράται με τις προσωπικές του δυνάμεις και τα υπαρξιακά του ερωτήματα. Την ίδια χρονιά στην «Ιστορία της Άγνωστης Νήσου» ξετυλίγονται επτά ιστορίες όπου και πάλι το φανταστικό με το πραγματικό μπερδεύονται, με αναφορές στον καταπιεστικό έλεγχο, στην γραφειοκρατεία και στην κατάκτηση του άγνωστου με όπλο ένα καράβι.

«Η Σπηλιά, 2001» μετά το «Περί Τυφλότητας» και το «Όλα τα Ονόματα» ολοκληρώνει την τριλογία που αφορά τη νέα πραγματικότητα των ανθρώπων και των κοινωνιών. Μια νέα τάξη πραγμάτων ξεπροβάλλει όταν ένα μυστηριώδες, γιγάντιο εμπορικό κέντρο εμφανίζεται ως φρούριο που εξαπλώνει τη δύναμή του. Είναι αυτάρκες, στο εσωτερικό του η κατανάλωση είναι υποχρεωτική και απαγορεύει τη δημιουργικότητα καταπίνοντας κυριολεκτικά την πόλη γύρω.

Στην ιστορία του «Το μεγαλύτερο λουλούδι του κόσμου, 2001» μας κάνει να αναρωτιόμαστε αν η υποχρεωτική ανάγνωση των παιδικών ιστοριών, θα έκανε τους ενήλικες να διδαχτούν πρώτα οι ίδιοι όλα όσα προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά, τα δικά τους και των άλλων, ενώ στο «Ο Άνθρωπος Αντίγραφο, 2003» παρακολουθούμε την ιστορία ενός ανθρώπου που ανακαλύπτει το σωσία του, το πλήρες αντίγραφό του, γεγονός που θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του.

Στο «Περί Φωτίσεως, 2004» σε μια χώρα απροσδιόριστη γίνονται εκλογές όπου πρώτη δύναμη αναδεικνύεται η λευκή ψήφος. Το λευκό σημαίνει αποδυνάμωση εξουσίας και ένας ολόκληρος κρατικός μηχανισμός προσπαθεί να ανακαλύψει τους ενόχους. Οι άνθρωποι «φωτίζονται» μέσα από την αλληλεγγύη αλλά το πανίσχυρο Κράτος δεν γκρεμίζεται τόσο εύκολα.

Στο «Περί Θανάτου, 2005» ο θάνατος απελπίζει νοσοκομεία, κυβερνήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, γηροκομεία και εργολάβους κηδειών όταν επιτίθεται με τη μορφή μιας σαγηνευτικής γυναίκας και «Το ταξίδι του Ελέφαντα, 2008» αποτελεί μια χιουμοριστική μυθοπλασία για έναν ελέφαντα προερχόμενο από την Ινδία, που για δυο χρόνια έμεινε στη Λισαβόνα όταν στα μέσα του 16ου αιώνα ο βασιλιάς Ιωάννης Γ'της Πορτογαλίας τον δώρισε στον ξάδερφό του αρχιδούκα Μαξιμιλιανό της Αυστρίας, γαμπρό του αυτοκράτορα Καρόλου Ε'.

Τέλος, στο τελευταίο μυθιστόρημα του «Κάιν, 2009» ένας αντάρτης κι ένας Θεός πρωταγωνιστούν και ο συγγραφέας ξαναγράφει τη Βίβλο με μοναδικούς διαλόγους μεταξύ ανθρώπου και Θεού που προσπαθούν να συνεννοηθούν δίνοντας τη δική του εκδοχή του τέλους της Βίβλου.

Ο Ζοζέ Σαραμάγκου αποκαλύπτει τις ευαισθησίες του και την επίγνωση της απομόνωσης της σύγχρονης αστικής ζωής και τον αντίκτυπο στην ανθρώπινη ψυχοσύνθεση. Οι πρωταγωνιστές διψούν για την συσπείρωση των ανθρώπων γύρω από νέες πιο εξανθρωπισμένες κοινωνικές συνιστώσες και για τη δημιουργία ισχυρών κοινοτικών δεσμών που θα τους δώσουν την ευκαιρία να νοηματοδοτήσουν από την αρχή τις έννοιες της πολιτικής και της οικονομίας υπό το πρίσμα όμως του σεβασμού της ατομικότητας, της διαφορετικότητας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο Σαραμάγκου θεωρείται ένας πειραματιστής του λόγου, ένας αλχημιστής της αλήθειας. Κρύβει μυστικά και μυστήρια που ο αναγνώστης παρακολουθεί μαγεμένος και στο τέλος πεισμώνει να ανακαλύψει την αλήθεια του με αφοσίωση και περισυλλογή όπως ακριβώς ξετυλίγονται οι ιστορίες στις λογοτεχνικές σελίδες. Τα βιβλία του είναι ένας λαβύρινθος όπου καλούμαστε να βρούμε από πού ξεκινήσαμε το ταξίδι μας στον κόσμο και πώς θέλουμε να το ολοκληρώσουμε. Σε όλο το έργο του αναδεικνύει με κάθε δυνατό τρόπο την ελεγχόμενη ελευθερία του ανθρώπου από το κράτος και τους θεσμούς, την επιθυμία του ανθρώπινου πνεύματος να αποτινάξει τα δεσμά του αλλά και το φαύλο κύκλο αυτής της -πολλές φορές- άνισης αναμέτρησης δυνάμεων.

tovivlio.net

Τι Έγραφαν οι Εφημερίδες της Εποχής για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου

$
0
0
Ο τρόπος που τα πρωτοσέλιδα αποτυπώνουν την κατάσταση είναι ένα δείγμα της έντονης λογοκρισίας που ασκούσε η χούντα στον Τύπο.

Φωτογραφία: Flickr

Οι μήνες που προηγήθηκαν του Νοέμβρη του 1973 ήταν γεμάτοι μηνύματα γι'αυτό που θα ακολουθούσε. Η κατάληψη της Νομικής από τους φοιτητές το Φεβρουάριο του 1973, η απεργία των εργατών τύπου στις 3 Ιούλη με αποτέλεσμα να μην κυκλοφορήσουν οι εφημερίδες στην Αθήνα για τρεις μέρες και η απεργία των οδηγών τρόλεϋ στις 27 Αυγούστου ήταν μερικά παραδείγματα της φλόγας που σιγόβραζε.


Στις 4 Νοεμβρίου, χιλιάδες φοιτητές και εργαζόμεοι μετατρέπουν το μνημόσυνο του Γ. Παπανδρέου στο Α'Νεκροταφείο σε αντιχουντική εκδήλωση, εξαπλώνοντας τις συγγρούσεις με την αστυνομία στο κέντρο της Αθήνας. Δέκα μέρες μετά, την Τετάρτη 14 Νοέμβρη, φοιτητές που ήταν συγκεντρωμένοι στη Νομική ειδοποιούνται για όσα συμβαίνουν στο Πολυτεχνείο και ξεκινούν πορεία προς τα εκεί. Η κατάληψη του Πολυτεχνείου μέσα στις επόμενες ώρες αρχίζει και γίνεται γνωστή και κόσμος συρρέει προς το κτίριο από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας. Μέχρι το βράδυ η κατάληψη του κτιρίου γίνεται οριστική μετά και από τις αποφάσεις των γενικών συνελεύσεων των φοιτητών. Συγκροτείται προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή και οργανώνεται η εσωτερική ζωή από τις ομάδες περιφρούρησης μέχρι την σύσταση του Ραδιοφωνικού Σταθμού του Πολυτεχνείου, το οποίο έμελλε να γίνει η φωνή των εξεγερμένων φοιτητών.


Συνθήματα όπως "Κάτω η Χούντα", "Έξω οι Αμερικάνοι", "Επανάσταση Λαέ", "Γενική Απεργία", "Ο λαός στους δρόμους", "Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία", είναι μερικά από αυτά που γίνονται σήμα κατατεθέν την εξέγερσης των φοιτητών. Μαθητές, εργάτες, οικοδόμοι, αγρότες φτάνουν τις επόμενες μέρες στο κτίριο του Πολυτεχνείου και ενώνονται στον αντιδικτακτορικό αγώνα μαζί με τους φοιτητές.

Η καταστολή από πλευράς του καθεστώτος κορυφώνεται την Παρασκευή 16 Νοέμβρη με τα τεθωρακισμένα και τις ειδικές δυνάμεις του στρατού να σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το Πολυτεχνείο. Από τα κάγκελα ακούγονται οι εκκλήσεις των φοιτητών να μην πυροβολήσουν, όμως στις 3 το πρωί του Σαββάτου 17 Νοέμβρη, το τανκ γκρεμίζει την κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται για τις επόμενες ώρες στους δρόμους της Αθήνας με ξυλοδαρμούς και δολοφονίες. Η χούντα είχε βάψει την εξέγερση με αίμα. Τις επόμενες μέρες ο τρόπος που τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων αποτυπώνουν την κατάσταση είναι ένα δείγμα της έντονης λογοκρισίας που ασκούσε η χούντα εκείνη την περίοδο στον Τύπο.


Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης


Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης


Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης


Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης


Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης


Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης


Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης


Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης


Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης



Πηγή: Αρχείο Βιβλιοθήκης Πόλης



Πηγή: www.vice.com

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ 44 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΕΠΙΚΑΙΡΟ ΑΠΟ ΠΟΤΕ

$
0
0
ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ . ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 44η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
44 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το εξεγερτικό του πνεύμα παραμένει ζωντανό μέσα στους αγώνες του σήμερα.
Τα συνθήματα: «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», «Έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ» συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, το Νοέμβρη του 1973. Η εξέγερση του λαού και της νεολαίας ενάντια στη δικτατορία, στην αμερικανοκρατία και στη ξένηεξάρτηση έπαιξε τον καθοριστικό ρόλο στην πτώση της χούντας.
Όμως, τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αδικαίωτα. Είναι αναγκαίο, περισσότερο παρά ποτέ, να ξαναπιάσουμε σήμερα ,το νήμα των αγώνων του Πολυτεχνείου, όταν λαός και νεολαία δέχονται τέτοια βάναυση επίθεση από τις μνημονιακές πολιτικές κυβέρνησης και τρόικας.

Οι νεοφιλελεύθεροι «οικονομικοί δολοφόνοι» σε συνεργασία με την υποτακτική κυβέρνηση καταργούν κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών, ακυρώνουν την δημοκρατία, «τσαλακώνουν» την εθνική και λαϊκή κυριαρχία, διευρύνουν δραματικά τη φτώχεια, τις ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η μεταλλαγμένη νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα υποταγής και εθελοδουλίας απέναντι σε ΗΠΑ ,ΕΕ και ΔΝΤ.

Σήμερα, 44 χρόνια μετά, τιμούμε το Πολυτεχνείο με τους αγώνες και την πάλη για ένα ισχυρό μέτωπο αντίστασης και ανατροπής. Η ΛΑΕ καλεί τον ελληνικό λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τον αντιμνημονιακό αγώνα του για την ανατροπή των αντιλαϊκών μνημονιακών πολιτικών της κυβέρνησης, για μια πραγματικά ριζοσπαστική εναλλακτική λύση, για την κατάκτηση της δημοκρατίας, της λαϊκής κυριαρχίας και της εθνικής ανεξαρτησίας για μια κοινωνία δικαιοσύνης με πρωταγωνιστή τον κόσμο της εργασίας.

ΟΛΕΣ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΓΙΑ «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ, ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ»

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ ΣΤΙΣ 7 Μ.Μ .ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ 44η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ



To Γραφείο Τύπου της N.E. της ΛΑ.Ε. Μεσσηνίας

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ...

$
0
0
Ανεξάρτητη Αγωνιστική Παρέμβαση
Δήμου Βύρωνα:

Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ μας στέλνει μήνυμα.
Κανένας αντίπαλος δεν είναι τόσο ισχυρός για να είναι αήττητος. Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη! Αρκεί να στεκόμαστε όρθιοι και όχι γονατιστοί.

Συναδέλφισσα, συνάδελφε

Οι φωνές του παρελθόντος αντηχούν σήμερα εκκωφαντικά δυνατές. «Κάτω το ΝΑΤΟ», «Η γη είναι δική μας», «Λαέ χτύπα», «Θάνατο στο φασισμό», «Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία»… τα συνθήματα του 1973 παραμένουν 44 χρόνια μετά, ακόμα επίκαιρα. Τα μηνύματα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένουν οδηγοί για το παρόν. Η λαϊκή ανυπακοή, οι μαζικοί ανυποχώρητοι αγώνες είναι ικανοί να κλονίσουν και να ρίξουν τις πιο ισχυρές χούντες.

Σήμερα η εργατική τάξη κι ο λαός μας έρχονται αντιμέτωποι με μία σύγχρονη βαρβαρότητα. Στο όνομα της υπέρβασης της κρίσης του συστήματος, επιβάλλεται βιαίως η χειροτέρευση των όρων ζωής της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Το κεφάλαιο δε μπορεί να κερδοφορεί με τον τρόπο που μπορούσε πριν, η όποια ανάπτυξη έρθει θα είναι αντιδραστική, προϋποθέτει τη βαθιά και μακροχρόνια αφαίμαξη της εργατικής τάξης. Στον παγκόσμιο χάρτη οι ανταγωνισμοί οξύνονται, η απειλή του πολέμου είναι σήμερα και πάλι ισχυρή, το φίδι του φασισμού ξανασηκώνει κεφάλι.

Η τεράστια ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, η κοινωνικοποίηση της εργασίας κι η διεθνοποίηση της παραγωγής, απελευθερώνουν πρωτοφανείς δυνατότητες για όλη την ανθρωπότητα. Αυτές όμως συνθλίβονται από ένα σύστημα που οικοδομείται πάνω στο ατομικό κέρδος, τον ανταγωνισμό, την εμπορευματοποίηση των πάντων, την εκμετάλλευση της ανθρώπινης εργασίας και της φύσης.

Στον τόπο μας, η σύγχρονη «χούντα» φορά το προσωπείο της επιτροπείας των «θεσμών», της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ., των εγχώριων κυβερνήσεων. Ζώνουν το λαό μας με τη θηλιά του χρέους και των μνημονίων. Η φτωχοποίηση της κοινωνικής πλειοψηφίας, η διάλυση της σταθερής εργασίας, η μαζική ανεργία, το τσάκισμα των εργατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών συγκροτούν τις συνέπειες της πολιτικής του κεφαλαίου, που σαν οδοστρωτήρας σαρώνει τις ζωές μας. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και σύσσωμο το αντιδραστικό μπλοκ της αντιπολίτευσης από κοινού έχουν υπογράψει την καταδίκη των εργαζομένων μέσα από τα μνημόνια και τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις. Από κοντά κι η Χρυσή Αυγή, το φασιστικό μόρφωμα που ενσαρκώνει το πιο επικίνδυνο κι απάνθρωπο πρόσωπο του συστήματος.

Τώρα ετοιμάζουν νέο κύκλο επίθεσης, την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του δημόσιου πλούτου, σχεδιάζουν νέο νόμο που θα χτυπά τον εργατικό συνδικαλισμό, την απεργία.

Τα σύγχρονα «τανκ» της οικονομικής και κοινωνικής βαρβαρότητας που επιβάλλεται στο λαό μας, δε θα σταματήσουναν δεν ορθωθεί το τείχος της εργατικής λαϊκής αντίστασης και πάλης. Η πάλη για ΨΩΜΙ-ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ-ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΖΩΗ περνά μέσα από την αντίσταση στα προωθούμενα μέτρα και τον αγώνα για τα εργατικά μας συμφέροντα.

Γι’ αυτό σήμερα χρειαζόμαστε τη ταξική αναγέννηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, τη μέγιστη συγκέντρωση δυνάμεων απέναντι στον αντίπαλο για να μπορέσουμε να νικήσουμε. Χρειαζόμαστε μία νέα πλατιά ταξική ενότητα, ένα ΚΟΙΝΟ ΜΕΤΩΠΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΤΑΞΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ. Μαζικό, Ενωτικό, Ανεξάρτητο από την αστική πολιτική και τους μηχανισμούς των εργοδοτών και του κράτους, που θα διεκδικεί ταζωτικά συμφέροντα των εργαζομένων. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε καλύτερα, μόνο μια επιλογή έχουμε: ΝΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΜΕ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΠΑΛΗ, να οργανωθούμε στα σωματεία μας, σε επιτροπές αγώνα, να χτίσουμε τις νέες αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις μας. Μεταξική εργατική ενότητα και κοινή δράση. Με την οργάνωση του αγώνα στα χέρια των εργαζομένων, μακριά από τους γραφειοκράτες, τα εργοδοτικά τσιράκια, και τον κομματικό συνδικαλισμό. Έτσι μόνο μπορούμε να σπάσουμε το φόβο! Για να υπάρξουν νίκες και κατακτήσεις για την εργατική τάξη, να δημιουργηθούν ρήγματα στο στρατόπεδο των εργοδοτών, της ντόπιας και ξένης πλουτοκρατίας και των πολιτικών εκπροσώπων τους. Για ν’ ανοίξει ο δρόμος για την ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας και την εργατική χειραφέτηση.

ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ Η ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ

Νοέμβριος 2017

Ο οδηγός του τανκ που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο: «Ήθελα να τους φάω, τους έβλεπα σαν μαμούνια»

$
0
0
συνέντευξη του Α. Σκευοφύλαξ  που είχε δώσει στον Κώστα Χατζίδη και η οποία δημοσιεύτηκε στις 9/11/2003 στο ΒΗΜΑ

«ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΓΙ'' AYTO ΠΟΥ HMOYN, ΓΙ'' AYTO ΠΟΥ EKANA. Τότε αισθανόμουν ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Στους "μαυροσκούφηδες", στο Γουδί, είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Τι περιμένεις!.. Ούτε μια εφημερίδα δεν είχα διαβάσει μέχρι τότε. Είχα γίνει και εγώ φασίστας. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου. »

1973-2003. Ο A. Σκευοφύλαξ, ο έφεδρος στρατιώτης του τεθωρακισμένου άρματος που εισέβαλε στο Πολυτεχνείο, σπάει την τριαντάχρονη σιωπή του και αποκαλύπτει όσα συνέβησαν τη μαύρη νύχτα που σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική ιστορία και στιγμάτισε για πάντα τη ζωή του. «Ντρέπομαι γι'αυτό που ήμουν, γι'αυτό που έκανα» λέει στην εκ βαθέων εξομολόγησή του. Μια στιγμή, μια ζωή. Στη «μία και μοναδική φορά» που δέχθηκε να ξύσει «τις πληγές του παρελθόντος», όπως λέει σε μια αποστροφή του λόγου του ο κ. Σκευοφύλαξ, περιγράφει λεπτό προς λεπτό τη στρατιωτική επιχείρηση της χούντας, η οποία ξεκίνησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου με την έξοδο των τανκς στους δρόμους της Αθήνας και ολοκληρώθηκε στις 3.30 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου, με την αιματοβαμμένη εισβολή στο Πολυτεχνείο. Στη σπάνια μαρτυρία του ο κ. Σκευοφύλαξ μνημονεύει τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στους δρόμους της Αθήνας, τις ειρηνικές εκκλήσεις των φοιτητών που ηχούσαν στα αφτιά του σαν «κραυγές εχθρών της πατρίδας». Τις διαταγές των αδίστακτων στρατιωτικών που πίστεψε ότι ήταν «πατριώτες». Θυμάται - τότε με χαρά, τώρα με θλίψη - τον πόνο των φοιτητών που είδαν το όνειρό τους να τσαλακώνεται κάτω από τις ερπύστριες που ο ίδιος έθεσε σε κίνηση, τον τρόμο που ακολούθησε από τις λυσσαλέες επιθέσεις των αστυνομικών. Το απαράμιλλο θάρρος του φοιτητή που γύρισε και του είπε: «Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες μέσα;». Την οργή που του προκάλεσε και λίγο έλειψε να τον οδηγήσει σε εν ψυχρώ δολοφονία. «Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα ακόμη, θα τον σκότωνα»! Οι λέξεις βγαίνουν με δυσκολία. Σε αυτή τη συνέντευξη του κ. A. Σκευοφύλακος μιλούν δύο πρόσωπα: ο 20χρονος έφεδρος στρατιώτης και ο 50χρονος βιοπαλαιστής. Αυτό είναι το τίμημα που πληρώνει, ακόμη και σήμερα, για μια ενέργεια που τον κατέστησε αρνητικό πρωταγωνιστή στην κρισιμότερη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Μια στιγμή, μια αιωνιότητα. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό, ο A. Σκευοφύλαξ θα μοχθήσει για να ζήσει. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές το KKE». Στα 30 του θα παντρευτεί, θα αποκτήσει παιδιά. Ζώντας σε μια γειτονιά των νοτίων προαστίων, όλα αυτά τα χρόνια αποφεύγει να μιλάει για τα γεγονότα εκείνης της νύχτας. Οσες φορές θα τον ρωτήσουν «τι σχέση έχεις με τον "πορτάκια"του Πολυτεχνείου;», θα μιλήσει για «μακρινό ξάδελφο που σκοτώθηκε σε τροχαίο»! Στη γυναίκα του θα ανοίξει την καρδιά του ύστερα από χρόνια. Στα τρία παιδιά του δεν το έχει αποφασίσει ακόμη. «Είμαι ένας άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρόνων. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο»!

1973-2003. Τριάντα χρόνια μετά, ο άνθρωπος που γκρέμισε την πύλη του Πολυτεχνείου θα πει για τους φοιτητές, τους νέους και τους εργαζομένους που αγωνίστηκαν για την πτώση της χούντας: «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια». Ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα ξεχάσει τη φοιτήτρια που τραυματίστηκε κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια σήμερα του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Θα ήθελα να τη δω, να της πω... Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».
«O στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο» «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες. Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!




«Την ημέρα εκείνη ήμουν υπηρεσία. Στον στρατό είχα δέκα μήνες. Ημουν εκπαιδευτής στο Κέντρο Τεθωρακισμένων, στο Γουδί. Τότε οι "μαυροσκούφηδες"ήταν σώμα επιλέκτων. Πήγα εθελοντικά. Μόλις άρχισαν τα επεισόδια, μπήκαμε επιφυλακή. "Οι κομμουνιστές καίνε την Αθήνα"μας έλεγαν και εμείς τους πιστεύαμε. Θυμάμαι στο στρατόπεδο κάποιοι είχαν ραδιοφωνάκια και ακούγαμε στα κρυφά τον σταθμό του Πολυτεχνείου. "Παλιοκουμμούνια"θα καλοπεράσετε!"λέγαμε».

Στα 20 χρόνια του ο A. Σκευοφύλαξ βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα, στην επίλεκτη ομάδα του Σώματος των Τεθωρακισμένων κατέπνιξε την εξέγερση των φοιτητών. «Μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της 16ης Νοεμβρίου, η ίλη μου πήρε εντολή να ετοιμαστεί για έξοδο.Αποφασίστηκε να βγουν πέντε δικά μας άρματα, κάτι γαλλικά AMX30. Εγώ ήμουν οδηγός στο πρώτο άρμα που βγήκε στον δρόμο». Στο ίδιο άρμα βρίσκονταν ο αξιωματικός Μιχάλης Γουνελάς, ως επικεφαλής, ο ανθυπασπιστής Λάμπρος Κωνσταντέλλος, ως οδηγός εδάφους, ο λοχίας Στέλιος Εμβαλωμένος και ο Γιάννης Τίρπας.

«Στη 1.15 το πρωί της 17ης Νοεμβρίου φτάσαμε στη διασταύρωση των λεωφόρων Αλεξάνδρας και Κηφισίας. Λίγο αργότερα διασχίζαμε την Αλεξάνδρας, όταν στο ύψος του IKA, στη στάση Σόνια, σταματήσαμε γιατί ο δρόμος ήταν κλειστός. Υπήρχαν οδοφράγματα, φωτιές και ακινητοποιημένα λεωφορεία. Με διάφορες μανούβρες αριστερά - δεξιά, μπρος πίσω, άνοιξα τον δρόμο και προχωρήσαμε» θυμάται ο κ. Σκευοφύλαξ. Ο δρόμος για τα τανκς ήταν ανοιχτός πλέον προς το Πολυτεχνείο. «Οταν φτάσαμε στη διασταύρωση της λεωφ.Αλεξάνδρας και της οδού Πατησίων, μας έδωσαν εντολή να σταματήσουμε. Εκεί, στην πλατεία Αιγύπτου, μείναμε περίπου μία ώρα. Ο κόσμος θυμάμαι ότι μας φώναζε "είμαστε αδέλφια, είμαστε αδέλφια". Εγώ ήθελα να τους φάω. Τους έβλεπα σαν παράσιτα»!

Την έξοδο των τανκς από το Γουδί θα πληροφορηθούν οι Αθηναίοι από τον εκφωνητή του Πολυτεχνείου, τον Δημήτρη Παπαχρήστο. Παρά τις παρεμβολές της ΚΥΠ, το ραδιόφωνο των εξεγερμένων φοιτητών θα μεταφέρει στους Αθηναίους τον ανατριχιαστικό συριγμό από τις ερπύστριες των τανκς. Ο εκφωνητής απευθύνει έκκληση στα «στρατευμένα νιάτα» να μη χτυπήσουν. «Δεν θα χτυπήσουν τα παιδιά, τα αδέλφια μας οι φαντάροι, το φρούριο της ελευθερίας, το μόνο μέρος της Ελλάδας που είναι ελεύθερο. Δεν έχουμε όπλα. Προτάσσουμε μόνο ανοιχτά τα στήθη μας. Λαέ της Αθήνας, όλοι μαζί το σύνθημα: λαός και στρατός μαζί.Δεν θα χτυπήσει ο στρατός!».

Με νεότερη εντολή των στρατιωτικών που κατευθύνουν την επιχείρηση «Εκκένωσις του Πολυτεχνείου» τα πέντε τανκς προωθούνται προς το Μουσείο. H ώρα της αιματοβαμμένης επέμβασης πλησιάζει. «Μας είπαν να πάμε κοντά στο Πολυτεχνείο, αλλά όχι μπροστά στην πόρτα. Αυτό κάναμε. Σταματήσαμε λίγα μέτρα πιο πέρα». Στη θέα των τανκς εκατοντάδες φοιτητές πλησιάζουν στην πύλη, ανεβαίνουν στα κάγκελα, φωνάζουν συνθήματα συναδέλφωσης.

Με διάφορους απειλητικούς ελιγμούς και μαρσαρίσματα που ακούγονται σαν κανονιές, οι οδηγοί των τανκς προσπαθούν να κάμψουν το ηθικό των φοιτητών. Ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου απευθύνει νέα έκκληση να αποφευχθεί η αιματοχυσία. «Οι φαντάροι δεν ανήκουν στη χούντα. H χούντα στηρίζεται στο μέταλλο, στηρίζεται στα τανκς, στο σίδερο. H καρδιά των φαντάρων έχει τον ίδιο παλμό με τη δικιά μας. Αγαπάτε τους φαντάρους.Ελληνικά στρατευμένα νιάτα, ο λαός δεν σας κρατάει κακία. Ξέρει ότι είστε μαζί μας».

H ώρα έχει πάει 2 το πρωί. «Φτάνοντας μπροστά στην πόρτα, έστριψα το άρμα προς το Πολυτεχνείο, με γυρισμένο το πυροβόλο προς τα πίσω. Θυμάμαι ότι σηκώθηκα από τη θέση μου και εγώ και το άλλο πλήρωμα. Δεκάδες φοιτητές κρέμονταν από τα κάγκελα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονταν στον προαύλιο χώρο. Εδειχναν πανικόβλητοι». Ο κ. Σκευοφύλαξ φέρνει στη μνήμη του τα φοβισμένα πρόσωπα των συνομηλίκων του που ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο. Χαμηλώνει το βλέμμα του. «Και εγώ, να σκεφτείς ότι τους έβλεπα σαν μαμούνια που ήθελα να τα φάω»!

Με ολοένα μεγαλύτερη ένταση και αγωνία οι φοιτητές φωνάζουν προς τους στρατιώτες «είμαστε αδέλφια, αφήστε τα άρματα», ενώ ο εκφωνητής του Πολυτεχνείου καλεί το πλήθος να δείξει αυτοσυγκράτηση. «Απομονώστε τους προβοκάτορες. Δεν έχουμε να μοιράσουμε τίποτα με το στρατό. Δεν θέλουμε να χυθεί ελληνικό αίμα». Ο Δημήτρης Παπαχρήστος ψάλλει τον εθνικό ύμνο. Το ίδιο κάνουν και οι χιλιάδες νέοι που βρίσκονται στο Πολυτεχνείο.

Ενα τέταρτο πριν από τις 3 το πρωί οι στρατιωτικοί δίνουν προθεσμία λίγων λεπτών στους φοιτητές για να αποχωρήσουν από το Πολυτεχνείο, να παραδοθούν. Κάποιοι από τους φοιτητές που θέλουν να αποχωρήσουν δοκιμάζουν να απασφαλίσουν την κεντρική πύλη. Δεν τα καταφέρνουν. Πίσω από την πύλη είναι σταθμευμένο ένα αυτοκίνητο Μερτσέντες που μπλοκάρει το άνοιγμά της. Ο επικεφαλής των τεθωρακισμένων αρμάτων εκνευρίζεται. Οργισμένος φωνάζει: «Τσογλάνια, ρεζιλεύετε το στράτευμα!» και δίνει σήμα για την επέλαση του άρματος.

«Τότε ήρθε ο οδηγός εδάφους του άρματος και μου λέει: "Θα μπούμε μέσα, θα ρίξουμε την πύλη. Ετοιμάσου!"» λέει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Πήρα θέση και ξεκίνησα. Δεν έβλεπα πολλά πράγματα, δεν είχα καλό οπτικό πεδίο, γιατί κοιτούσα πλέον από τη θυρίδα του άρματος.Δέκα εκατοστά πριν από την πόρτα, σταμάτησα. Σταμάτησα σκόπιμα. Αυτό φαίνεται στο βίντεο της εποχής. Στο φρενάρισμα, οι φοιτητές τρομαγμένοι έφυγαν προς τα πίσω. Αν έμπαινα με ταχύτητα, θα σκότωνα δεκάδες άτομα που εκείνη τη στιγμή ήταν κρεμασμένα στα κάγκελα».

Λίγα λεπτά αργότερα ο A. Σκευοφύλαξ θα μαρσάρει δυνατά. Ο δυνατός προβολέας του τανκ σκοπεύει την πύλη. «H καγκελόπορτα έπεσε αμέσως. Πίσω από τη σιδερένια πύλη ήταν σταθμευμένο το Μερσεντές το οποίο είχαν βάλει εκεί οι φοιτητές για να φράξουν την είσοδο.Το έκανα αλοιφή. H αριστερή ερπύστρια το έλιωσε. Με το που έπεσε η πύλη του Πολυτεχνείου εισέβαλαν οι αστυνομικοί για να συλλάβουν τους φοιτητές. Λίγο αργότερα κατέβηκα και εγώ από το άρμα και μπήκα στον χώρο του Πολυτεχνείου. Δεν υπήρχε νεκρός.Θα μπορούσε όμως και να υπάρχουν νεκροί» λέει με μοναδική ειλικρίνεια.

Στο εσωτερικό του Πολυτεχνείου επικρατεί πανδαιμόνιο. Διαφωτιστική είναι η περιγραφή που δίνει ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς στην έκθεση που συνέταξε το 1974 για τα γεγονότα του Πολυτεχνείου: «Εντρομοι και εμβρόντητοι οι σπουδασταί κυριεύονται από την ενώπιον του εσχάτου κινδύνου φοβεράν αγωνίαν. Υπό την πίεσιν πλήθους ανθρώπων καταρρίπτεται τμήμα των προς την οδόν Στουρνάρη κιγκλιδωμάτων. Και διά του δημιουργηθέντος ανοίγματος εξέρχονται οι σπουδασταί κατά μάζας. Νέον, όμως, δι'αυτούς αρχίζει μαρτύριον.Υβρεις κατ'αυτών εκτοξεύονται και καταδιωκόμενοι βαναύσως κακοποιούνται».

Οπως αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ, «αστυνομικοί κυνηγούσαν και χτυπούσαν τους φοιτητές όπου τους έβρισκαν. Αν δεν ήταν οι ΛΟΚατζήδες να τους σταματήσουν - θυμάμαι ότι πολλές φορές πιάστηκαν στα χέρια μαζί τους - δεν ξέρω και γω τι θα γινόταν». Λίγο αργότερα οι στρατιώτες σχηματίζουν έναν διάδρομο για να περάσουν ασφαλείς οι φοιτητές. Για το θέμα αυτό, στο πόρισμα Τσεβά υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά: «Εμπροσθεν μεν της πύλης του Πολυτεχνείου δημιουργείται διάδρομος υπό των στρατιωτών μέσω του οποίου διέρχονται οι εξερχόμενοι, κατευθυνόμενοι προς την οδόν Τοσίτσα, εντός δε του Πολυτεχνείου βοηθούν,προστατεύουν και εις τους ώμους των πολλούς αδυνάτους κρατούν διά να δυνηθούν να υπερπηδήσουν το υψηλόν κιγκλίδωμα. Και επεισόδια μεταξύ στρατιωτικών και αστυνομικών λαμβάνουν χώραν εν τη προσπαθεία των πρώτων να προστατεύσουν τους φοιτητάς από το διωκτικόν μένος των άλλων».

Μέσα στο Πολυτεχνείο ο A. Σκευοφύλαξ είδε πολλούς τραυματίες και ίσως, όπως λέει, και νεκρούς. «Στο προαύλιο του Πολυτεχνείου ήταν πολύ χτυπημένοι, θυμάμαι ότι είδα πολλούς τραυματίες, ενώ τρεις-τέσσερις ήταν σωριασμένοι κάτω, ακίνητοι. Δεν ξέρω αν ήταν νεκροί.Δεν κοίταξα να δω. Κάποια στιγμή ένας φοιτητής όρμησε κατά πάνω μου και μου είπε: "Τι κατάλαβες τώρα που μπήκες;". Αφήνιασα. Εβγαλα το πιστόλι και προτάσσοντάς το γύρισα και του είπα ουρλιάζοντας: "Σκάσε, ρε κωλόπαιδο, μη σε καθαρίσω". Αυτός ο φοιτητής δεν ξέρει πόσο τυχερός στάθηκε εκείνη τη στιγμή... Αν έλεγε μια κουβέντα παραπάνω, θα τον σκότωνα! Τέτοιος ήμουν. Ενας φασίστας».



Παρά τον πόνο τους, οι φοιτητές θα δείξουν μεγαλείο ψυχής απέναντι στον στρατιώτη που ισοπέδωσε το όνειρό τους. Αδιάψευστη απόδειξη, η μαρτυρία του κ. Σκευοφύλακα: «Οπως περνούσαν οι φοιτητές θυμάμαι ότι έριχναν μέσα στο τανκ πακέτα τσιγάρα και ό,τι προμήθειες είχαν μαζί τους. Οταν γυρίσαμε στο Γουδί, το άρμα έμοιαζε με περίπτερο. Οσο σκέφτομαι ότι οι φοιτητές μας έδιναν σάντουιτς και τσιγάρα, μετά απ'όσα τους κάναμε... Δεν μπορώ να το συχωρέσω αυτό το πράγμα στον εαυτό μου. Σκέφτομαι τι πήγα και έκανα!..».

Την αναγνώριση των φοιτητών για ορισμένους από τους αξιωματικούς του στρατού και τους έφεδρους στρατιώτες θα διαπιστώσει αργότερα και ο εισαγγελέας: «Πολλοί αξιωματικοί και στρατιώται παρεμβαίνουν προς προστασίαν των φοιτητών. Και υπήρξε πηγαία και βαθειά η ευγνωμοσύνη πολλών εξ αυτών προς τους αγνώστους σωτήρας των, ως εις τας καταθέσεις των τούς αποκαλούν με συγκίνησιν»!

Εκατοντάδες φοιτητές καταφέρνουν να βγουν έξω από το Πολυτεχνείο, ξεχύνονται στους γύρω δρόμους, τρέχουν να φύγουν, να γλιτώσουν τη ζωή τους, καθώς γίνονται στόχος ελεύθερων σκοπευτών. «Απομακρυνόμενοι όμως του Πολυτεχνείου αγωνιώδεις τούς αναμένουν εκπλήξεις. Από παντού τους καταδιώκουν και τους χτυπούν. Εις την γωνίαν των οδών Τοσίτσα και Μπουμπουλίνας άνδρες της ΚΥΠ εν πολιτική περιβολή τους χτυπούν ανηλεώς και πυροβολούν κατ'αυτών, ενώ εις την ταράτσαν ενός των αυτόθι κτιρίων έχουν εγκαταστήσει πολυβόλον. Εις τας ταράτσας των γύρω κτιρίων επισημαίνονται ελεύθεροι σκοπευταί υπό του ιδίου Διευθυντού της Αστυνομίας να επιτελούν το φονικόν έργον των»!

Την ίδια στιγμή, όπως επισημαίνεται στην ίδια έκθεση, «ομάδες τραμπούκων και επικινδύνων τρωκτικών της γαλήνης του τόπου εκδηλώνουν το εγκληματικόν μένος των κατά των ατυχών σπουδαστών που κατά μάζας εξέρχονται του Πολυτεχνείου». Οι τραμπούκοι είναι άνδρες της ΕΣΑ, οι οποίοι δεν διστάζουν, μάλιστα, να κακοποιήσουν ακόμη και πανεπιστημιακό γιατρό, ο οποίος, μαζί με τη σύζυγό του, είχε σπεύσει να βοηθήσει τους ανυπεράσπιστους φοιτητές.

Στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη «άνδρες εν πολιτική περιβολή,κραδαίνοντες ρόπαλα, εξήλθον από ομάδα αυτόθι ευρισκομένων αστυνομικών και εκακοποίησαν σεβάσμιον καθηγητή Πανεπιστημίου, την σύζυγόν του και νεαρόν σπουδαστήν, διότι εξήρχοντο του Πολυτεχνείου, ένθα ο καθηγητής-ιατρός και η σύζυγός του είχον μεταβή προς εκπλήρωσιν του ανθρωπιστικού και ιατρικού των καθήκοντος. Και οι ροπαλοφόροι ούτοι ήσαν άνδρες της ΕΣΑ εν πολιτική περιβολή. Εις το πανδαιμόνιον τούτο της εξόδου των φωνών, των κραυγών, των οιμωγών, των καταδιώξεων και των πυροβολισμών έπεσαν οι περισσότεροι εκ του πλήθους των τραυματιών».

Οταν επέστρεψε στο Γουδί, στη βάση των Τεθωρακισμένων, ο κ. Σκευοφύλαξ έγινε δεκτός με ζητωκραυγές. Ηταν το τιμώμενο πρόσωπο. «Οταν γυρίσαμε στο στρατόπεδο, έγινα ήρωας. Οι στρατιωτικοί μου έδιναν συγχαρητήρια. Τότε αισθανόμουν ότι ήμουν κάποιος, ότι έκανα κάτι καλό, κάτι μεγάλο. Είχα γίνει ο ήρωας που διέλυσε τους εχθρούς της πατρίδας, τα "παλιοκουμμούνια", όπως λέγαμε τότε τους φοιτητές. Αυτά μου έλεγαν, αυτά πίστευα. Ενιωθα περήφανος. Ημουν και εγώ φασίστας».

Οκτώ ημέρες αργότερα, κάτι θα σπάσει μέσα του. Το φρόνημά του θα κλονισθεί, όταν θα δει τον «εθνοσωτήρα» να καθαιρείται και να περιφρονείται από τους συνοδοιπόρους του, αυτούς που πιο πριν ορκίζονταν στο όνομά του. «Την επόμενη εβδομάδα έγινε η στάση του Ιωαννίδη.Ημουν πάλι σε επιφυλακή. Μας πάνε στο ΓΕΣ. Στο προαύλιο λάβαμε θέσεις. Δεν ξέραμε γιατί πήγαμε εκεί. Δεν μας είπαν. Γυρνώντας στο Γουδί μάθαμε ότι "έριξαν"τον Παπαδόπουλο»αναφέρει ο κ. Σκευοφύλαξ. «Τότε μέσα μου κάτι άλλαξε. Αυτοί που τον παρουσίαζαν σαν θεό,τώρα τον έβριζαν. Δεν μπορούσα να το καταλάβω αυτό. "Μα είναι τόσο πουλημένοι όλοι τους;"αναρωτήθηκα. Αυτοί πάνε όπου φυσάει ο βοριάς. "Πουλημένα τομάρια"είπα μέσα μου. Θυμάμαι ότι ο Μιχάλης Γουνελάς παρέδωσε τα γαλόνια του στους άνδρες της ΕΣΑ, που ήρθαν στο Κέντρο και τον συνέλαβαν».

Με τη Μεταπολίτευση ο στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ θα βρεθεί στα σύνορα. «Ο Καραμανλής είχε πει "τα άρματα στα σύνορα". Ηταν τα γεγονότα της Κύπρου. Πήγαμε Αλεξανδρούπολη.Μετά από έξι μήνες πήρα άδεια. Αντί να απολυθώ στους 22 μήνες, έφτασα στους 30.Εφεδρεία στην εφεδρεία. Οταν απολύθηκα, όλα είχαν αλλάξει μέσα μου».

Στη Δυτική Αθήνα, όπου κατοικούσε με τους γονείς και τα δύο αδέλφια του, θα αναζητήσει δουλειά. «Στο μεροκάματο η ζωή μου άλλαξε 180 μοίρες. Εκανα όποια δουλειά μπορείς να φανταστείς. Εργάτης κατάλαβα ότι δεν μπορώ να έχω τα ίδια αιτήματα με τους εργοδότες.Εμένα που μου έμαθαν να μισώ τους κομμουνιστές, ψήφισα δύο φορές KKE»!

Ολα αυτά τα χρόνια ο κ. Σκευοφύλαξ θα κάνει μια ήρεμη ζωή. Σπίτι - δουλειά, δουλειά - σπίτι. Ποτέ δεν θα μιλήσει για το Πολυτεχνείο. Δεν θα αισθανθεί να τον ενοχλούν. Μόνο μία φορά το επώνυμό του τον έφερε σε δύσκολη θέση. «Στη δουλειά πριν από χρόνια κάποιος άκουσε πώς με λένε και ρώτησε αν έχω κάποια σχέση με τον "πορτάκια", όπως είπε, του Πολυτεχνείου. "Ξάδελφός μου είναι, μακρινός. Σκοτώθηκε σε τροχαίο"απάντησα. Είμαι ένα άνθρωπος που δεν υπήρξε ποτέ 20 χρονών. Ο έφεδρος στρατιώτης A. Σκευοφύλαξ σκοτώθηκε σε τροχαίο! Οι φίλοι μου δεν ξέρουν ποιος είμαι ούτε κανείς στη γειτονιά. Μόνο η γυναίκα μου το ξέρει. Της το είπα ύστερα από χρόνια. Στα παιδιά μου δεν το είπα ακόμη».

1973-2003. Με μια αυτοκριτική διάθεση που σπανίζει, ο κ. Σκευοφύλαξ δεν θα διστάσει να πει: «Ντρέπομαι γι'αυτό που ήμουν, γι'αυτό που έκανα. Στη θέση μου θα μπορούσε να βρεθεί ο καθένας, έφεδρος στρατιώτης ήμουν άλλωστε. Δεν με απαλλάσσει όμως αυτό. Μέχρι που μπήκα μέσα, πίστευα αυτό που έκανα. Στη συνέχεια έγινε ο εφιάλτης της ζωής μου».

Για τους ανθρώπους που αντιστάθηκαν στη χούντα, ο κ. Σκευοφύλαξ θα μιλήσει με κολακευτικά λόγια. «Είχαν μεγάλη ψυχή. Ηταν παλικάρια. Δεν ξέρω αν έχει νόημα, αλλά θα ήθελα να τους πω μια μεγάλη συγγνώμη». Ο οδηγός του τανκ που μπήκε στο Πολυτεχνείο δεν θα ξεχάσει τη νεαρή φοιτήτρια που τραυματίστηκε σοβαρά κατά την εισβολή του τανκ, την καθηγήτρια - σήμερα - του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Πέπη Ρηγοπούλου. «Πιστεύω ότι αν τη δω σήμερα, δεν θα ξέρω τι να της πω. Πολλές φορές όλα αυτά τα χρόνια πέρασε από το μυαλό μου να τη συναντήσω, αλλά σταματούσα. Θα ήθελα να τη δω, να της πω... Δεν τολμάω όμως. Τα λόγια δεν σβήνουν τις πράξεις».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΥΣ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ

$
0
0
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ

Κυβέρνηση και Τρόικα επιχειρούν με κάθε τρόπο να ξεκινήσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της λαϊκής περιουσίας στις 29 Νοεμβρίου.
H Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας καλεί όλες και όλους που θέλουν να ενημερωθούν και να αγωνιστούν μαζί μας, τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ξενοδοχείου REX σε εκδήλωση – συζήτηση με θέμα «Να μην επιτρέψουμε να αρπάξει η τρόικα τη λαϊκή περιουσία» 

Ομιλητές

Κοέδρου Ντίνα, Κίνημα κατά των πλειστηριασμών δήμου Ιλίου

Κώνστας Τάσος, Νομικός

Μαυρόπουλος Τάσος, Μέλος της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Αττικής κατά των πλειστηριασμών

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Κρόμπας Κώστας, δικηγόρος Μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας


Όχι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Όχι στην αρπαγή της λαϊκής περιουσίας



Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα και νερό

Χαράλαμπος Θεοδωρίδης: Ο πόλεμος κατά του λογικού

$
0
0
Σαν σήμερα 18 Νοεμβρίου 1957 πεθαίνει ο υλιστής καθηγητής φιλοσοφίας Χαράλαμπος Θεοδωρίδης

«Οι ξυπνητοί έχουν ένα και τον ίδιο κόσμο οι κοιμισμένοι ο καθένας το δικό του.»
Ηράκλειτος

Το επόμενο άρθρο του καθηγητή Φιλοσοφίας Xαράλαμπου Θεοδωρίδηπρωτοδημοσιεύτηκε το 1954 στο περιοδικό Επιθεώρηση Τέ­χνης, όταν ήταν νωπές ακόμη οι φρικαλεότητες του ναζισμού και του φασισμού. Όπως σημειώνει η συντακτική επιτροπή του περιοδικού, συγγραφέας εξετάζει τις βασικές αρχές του ανορθολογισμού στην ιστορική τους διάσταση και καταδείχνει τον αντιδραστικό του χαρακτήρα. Οι φιλοσοφικές αυτές αντιλήψεις ήταν η θεωρητική βάση του φα­σισμού. Σήμερα, που λόγω της όξυνσης της κρίσης στον καπιταλισμό παρατηρούνται πολλά φαινό­μενα και εκδηλώσεις με ανορθόλογο χαρακτήρα, που επιχειρείται η αναβίωση ανορθόλογων φι­λοσοφιών, το άρθρο του X. Θεοδωρίδη έχει ιδιαίτερη επικαιρότητα.

Κείμενο: Χαράλαμπος Θεοδωρίδης
Για ν’ αρχίσω με κάποιον ορισμό σημειώνω. Η ζωντανή κι άμεση αίσθηση του εαυτού μας είναι φλόγα στο στήθος και λάμψη στο κεφάλι. Το κορμί μας και τον
κόσμο τα έχουμε σαν προέχταση του εγώ μας. Φώτα, χρώματα, ήχοι, μυρωδιές, η γης που πατούμε, κάμποι, βουνά, θάλασσες, το στερέωμα πάνω με τον ήλιο τη μέ­ρα, με τ’ άστρα τη νύχτα και πριν απ’ αυτά η πολύβοη πολιτεία με τους όμοιούς μας και την κίνησή τους γύρω μας είναι σαν κομμάτι μας, σαν το φυσικό κι απα­ραίτητο για την ύπαρξή μας «περιέχον», όπως είπαν οι αρχαίοι Ίωνες φιλόσοφοι, άνθρωπος είναι ζώο λογικό. Πάει να γίνει δηλαδή λογικό. Σε παλαιότερες κοινωνίες ήταν λιγότερο λογικός και πλατιές μάζες ακόμα και στις πιο προχωρημένες χώρες δεν φαίνονται να πολυχρειάζονται λογικό. Η ψυχοφυ­σική σύσταση του ανθρώπου, οι συνθήκες του βιοπορισμού, η ανάγκη της προσαρ­μογής στη ρουτίνα, κάνουν αργινό το ξύπνημα. Από την άλλη μεριά η λογική είχε πάντα ισχυρούς και παμπόνηρους εχθρούς, που της έστησαν αδιάβατους φράχτες, ώστε χρειάστηκαν σκληρότατοι αγώνες στο γένος των ανθρώπων για να ιδεί κά­πως ξάστερα τον κόσμο και τη ζωή του. Το θέμα είναι πλατύτατο. Δίνω σήμερα ένα φτωχικό σκίτσο για το νέο περιοδικό με τον πόθο να σταθεί πρωτοπόρο στον αγώνα για τη λογικότητα.

Μαζί έχουμε την ασάλευτη πίστη, πως αυτά είναι, όπως βλέπουμε κι όπως τα σκεφτόμαστε, πιστό καθρέφτισμα του εξωτερικού κόσμου στο νου μας. Νιώθουμε ακόμα πως μπορούμε την πλατιά και χιλιόχρωμη πραγματικότητα όχι μόνο να τη γνωρίσουμε παρά και να τη δουλέψουμε, να ωφεληθούμε από τα ωφέλιμα και ν’ αποφύγουμε τα βλαβερά. Το βασικό αυτό αίσθημα, που προβάλλει σαν η ζωντανή πραγματικότητα με κέντρο τη νόησή μας, οι Φυσικοί της Ιωνίας, που το ένιωσαν ξεκάθαρα και σπαρταριστά μέσα στις βαθιές ζυμώσεις που έγιναν στα χρόνια τους, το είπαν με μιαν αιωνόβια από τότε λέξη, «λόγος». Ο λόγος, το λογικό, όπως λέμε εμείς με την τριμμένη λέξη, σημαίνει τη συνισταμένη όλης της ζωικής και νοητικής λειτουργίας. Δεν είναι η απλή νόηση, να σχηματίζουμε έννοιες, κρίσεις, να βγάζουμε συμπεράσματα, δηλαδή αιτιακές, διάμεσες γνώσεις, παρά ν’ αδράχνουμε τα όντα και τα γεγονότα στην καθολική τους συνάρτηση και να ενεργούμε σκόπιμα μέσα σ’ αυτή τη συνάρτηση. Η σκόπιμη ενέργεια είναι το κυριότερο μέσα σ’ αυτή την κοσμική λειτουργία. Ο άνθρωπος δεν έχει μόνο την ικανότητα να γνωρίσει τον έξω κόσμο παρά και να ενεργήσει πάνω σ’ αυτόν, να τον προσαρμό­σει στις ανάγκες του, να τον αλλάξει με μια λέξη. Η ενέργεια αυτή κορυφώνεται στην επιστήμη, που είναι η λογική εφαρμοσμένη, και το πολύτιμο όργανο για την ανθρώπινη δράση. Μ’ αυτή το ατομικό λογικό γίνεται καθολικό κι ασφαλίζει αιω­νιότητα καθώς κληρονομιέται από γενιά σε γενιά.

Στην ενέργεια του λογικού η φύση δίνεται βουβή και παθητική. Η αντίσταση στυλώνεται άγρια κι επιθετική όταν το λογικό κι η επιστήμη καταπιάνονται με τα κοινωνικά προβλήματα. Όταν ζητεί αλλαγές, μεταρρυθμίσεις, δικαιώματα. Έχει τότε να παλέψει με συμφέροντα, με στερεωμένες καταστάσεις, με προλήψεις και νωθρότητα του κορμιού και του μυαλού. Ο αγώνας αυτός συνοψίζει την πνευματική ιστορία του ανθρώπου. Σε ορισμένες εποχές, καθορισμένες από γνωστές συν­θήκες, ο άνθρωπος έφτασε σε ζωηρότερη συνείδηση του εαυτού του. Ένιωσε δυνατότερη λάμψη στο μυαλό και πιο ζεστή φλόγα στο στήθος. Το βήμα από ομαλό και βραδύ έγινε τρεχάλα και πήδημα. Ο απαραίτητος όρος και μαζί το κατάλλη­λο κλίμα για ν’ ανθίσει το λογικό είναι η δημοκρατία. Τις εποχές αυτές μπορούμε να τις ονομάσουμε με κοινό όνομα διαφωτισμό. Ο Καντ έδοσε έναν όμορφον ορισμό του διαφωτισμού. Διαφωτισμός είναι να ξεπεράσει ο άνθρωπος την από δική του ευθύνη ανηλικότητα. Διαφωτισμός δηλαδή είναι μια εκπολιτιστική και διανοητική κίνηση, που πάει ν’ αντικαταστήσει τις δοξασίες που στηρίζονται πάνω σε θρη­σκευτικές και πολιτικές αυθεντίες με τέτοιες, που γεννιούνται από την ενέργεια του ανθρώπινου λογικού και που έχουν αντοχή στη σύμφωνα με το λογικό κριτική του κάθε ατόμου.Ο μεσαίωνας αδιαφόρησε για την κοσμική σοφία. Συγκαταβατικός όμως σ’ ένα σημείο μίλησε για «φυσικό φως», χαρισμένο από το θεό για να πορεύεται ο άνθρωπος στην επίγεια ζωή, ακόμα και για να βρίσκει μερικές αλήθειες. Οι ανώτε­ρες όμως φανερώνονται μονάχα με την αποκάλυψη, με το «υπερφυσικό φως».

Τρεις είναι οι χαρακτηριστικοί σταθμοί του διαφωτισμού, το ιωνικό ξύπνημα στην πρώτη πριν από το Χριστό χιλιετηρίδα, που κορυφώνεται στην ακμή της Αθήνας προς το τέλος του 5ου αιώνα, η Αναγέννηση ύστερα από τη νάρκη του μεσαίωνα που με βήματα κάποτε αργινά, κάποτε πιο γοργά τραβάει στη μεγάλη ζύ­μωση του 18ου αιώνα, τέλος το βαθύ όργωμα που γίνεται στις μέρες μας από αφορμή τους μεγάλους ιμπεριαλιστικούς πολέμους του 20ού αιώνα.

Κι οι τρεις έχουν κοινά γνωρίσματα: δημοκρατία, πίστη στο λογικό, φυσική επιστήμη, στοργική ματιά στην ανθρωπότητα, απαίτηση για όμοια μεταχείριση όλων, ισότητα κι ανεξαρτησία. Κοινή επίσης είναι η πολεμική από την πλευρά που βλέπει από τις καινούργιες ιδέες κι αξιώσεις να πειράζονται τα προνόμιά της, η άνεση και η κυρίαρχη θέση πάνω στους άλλους. Όλοι αυτοί για υπεύθυνο του κακού κι αποδιοπομπαίο έχουν το λογικό.

Οι Έλληνες στην ακμή τους, τους τρεις πριν από τον Πελοποννησιακό πόλεμο αιώνες, λάτρεψαν το λογικό. Ο περίφημος Εφέσιος, ο Ηράκλειτος, δίδαξε με το αποφθεγματικό του ήθος πως αυστηροί λογικοί κανόνες ρυθμίζουν τα πάντα. Οι άνθρωποι όμως δεν το καταλαβαίνουν κι ζούνε σαν ο καθένας να έχει δική του διανόηση. Κι ύστερα από το θρίαμβο του δήμου μετά τα Μηδικά ο μεγάλος σοφιστής Πρωταγόρας διαλάλησε την κυριαρχία του ανθρώπινου λογικού. «Μέτρον πάντων άνθρωπος». Όλα τα πράματα καθορίζονται από τον άνθρωπο. Πραγματική υπόσταση έχουν όσα βλέπει κι όσα πιάνει. Τα λεγάμενα αόρατα, υπερφυσικά κι ακατανόητα δεν υπάρχουν. Είναι μια από τις μεγάλες υπηρεσίες των Ελλήνων, η εμπιστοσύνη στο λογικό. Οι ίδιοι πίστεψαν και την πίστη τους τη μετάδωσαν πέ­ρα από το μεσαίωνα στο νέο κόσμο.

Οι αντίπαλοι σ’ όλη τη διαδρομή είναι αμέτρητοι. Οι εχθροί της δημοκρατίας είναι φανεροί ή κρυφοί εχθροί του λογικού και της επιστήμης. Η αριστοκρατία, το ιερατείο, ποιητές όπως ο Αλκαίος, ο Πίνδαρος παν να το διασύρουν. Η μυστική θρησκεία, οι Πυθαγόρειοι, ο Παρμενίδης, ο Εμπεδοκλής αυτό έχουν στόχο στην προαθηναϊκή εποχή. Στην ακμή της Αθήνας ο Σωκράτης με το «εν οίδα ότι ουδέν οίδα» και με το «γνώθι σαυτόν» ζητά να εξευτελίσει το λογικό, την ανθρώπινη γνώση γενικά. Φανερά κι απερίφραστα καταδικάζει τη φυσική επιστήμη. Μετά τη συμφορά του Πελοποννησιακού πολέμου και τον τραυματισμό του δήμου οι εχθροί περισσεύουν και σηκώνουν προκλητικότερα το κεφάλι. Ο αριστοκράτης Πλάτων τ’ ανθρώπινα προβλήματα τα μεταθέτει κάπου πέρα στον υπερουράνιο τόπο, στο βασίλειο των ιδεών. Η καταφρόνια του στα αισθητά και στη φυσική επιστήμη δεν ξέρει όριο. Όλες οι μυστικές τάσεις που ολοένα φουντώνουν, από τον Πλάτωνα ως την πλατωνική ενόραση, είναι απόπειρες κατά του λογικού. Μα ο ελληνικός λόγος, ο γεννήτορας της φιλοσοφίας και της επιστήμης, κρατάει κάποια μυστική να πούμε αίγλη κι όταν ακόμα με τον αφανισμό της δημοκρατίας και την αλλαγή στη σύσταση του αρχαίου κόσμου τα φώτα θάμπωσαν. Ξένοι που μπήκαν στην ελληνική παιδεία, θρησκείες που προβάλλουν στον ελληνορωμαϊκό κόσμο, έχουν να λογαριασθούν μ’ αυτόν. Ένας εύκολος τρόπος είναι να τον αφομοιώσουν, να τον κάνουν δικό τους. Ο λόγος, ακούμε να λένε, δεν είναι ανακάλυψη ελληνική. Είναι η σοφία του δικού τους θεού, το πνεύμα που έμπνευσε τα ιερά τους βιβλία. Στη Σοφία του Σολομώντα, που γράφτηκε λίγα χρόνια πριν από τη γέννηση του Χριστού, είναι η σοφία του θεού που ξέρει και διδάσκει τα κρυφά και τα φανερά. Ο περίφημος εβραίος φιλόσοφος της Αλεξάνδρειας Φίλων, που έζησε στα χρόνια του Χριστού, έδοσε στην έννοια του λόγου την παραλλαγή, που έγινε αποφασιστι­κή για τα κατοπινά χρόνια. Ο λόγος είναι η ανώτατη θεϊκή δύναμη, ένα είδος δεύ­τερος θεός: «ο λόγος δε του Θεού υπεράνω παντός εστί του κόσμου και πρεσβύτατος και γενικώτατος των όσων γέγονε» και μαζί ο τόπος όπου έχουν την έδρα τους οι πλατωνικές ιδέες, πρόσωπο που μεσάζει ανάμεσα στο θεό και τον κόσμο. Απ’ εδώ ο δρόμος φέρνει στη θεοποίησή του, στο Λόγο με κεφαλαίο: «Εν αρχή ην ο Λόγος και ο Λόγος ην προς τον Θεόν». Η Παρθένος τίκτει τον «προαιώνιον Λό­γον». Κάτι που σημαίνει την αχρήστευση ή αχρηστίαν του ελληνικού λόγου. Μήπως η νέα θρησκεία δεν απόδειξε μωρία τη σοφία αυτού του κόσμου; Δηλαδή την ελληνική επιστήμη, όπως έγραψε ο Παύλος.

Ο μεσαίωνας αδιαφόρησε για την κοσμική σοφία. Συγκαταβατικός όμως σ’ ένα σημείο μίλησε για «φυσικό φως», χαρισμένο από το θεό για να πορεύεται ο άνθρωπος στην επίγεια ζωή, ακόμα και για να βρίσκει μερικές αλήθειες. Οι ανώτε­ρες όμως φανερώνονται μονάχα με την αποκάλυψη, με το «υπερφυσικό φως». Αν το παρακάνει όμως ο άνθρωπος, αν θελήσει να ερευνήσει τις ανώτερες αυτές αλήθειες με το φυσικό φως, με το φτωχό λογικό του, ξεγλιστράει στο ρασιοναλισμό, που στη γλώσσα των θεολόγων σημαίνει κάτι κακό, σκεπασμένη κακοδοξία είτε και αθεΐα.

Στους πρώτους αιώνες των νέων χρόνων οι δυο αντιλήψεις πάλεψαν με προο­δευτική ενίσχυση της εμπιστοσύνης στο λογικό. Οι συνθήκες πάλι είναι οι ίδιες. Βιοτεχνία, εμπόριο, θαλασσινά ταξίδια, μια καινούργια τάξη που ανεβαίνει κι εννοεί να κάνει χρήση του λογικού. Πρωτοστατούν αυτή τη φορά οι φυσικές επι­στήμες. Αρχίζοντας η ζύμωση με μιαν ισχνή γραμμή, σαν διάθεση στα πρώτα χρόνια, μέσα στην ακμή των ιταλικών πόλεων, προχωρεί με τις αγγλικές επανα­στάσεις του 17ου αιώνα και φτάνει το 18ο αιώνα σ’ εκρηχτική ένταση που ανα­τρέπει το παλιό «καθεστώς». Ποτές δε μίλησαν περισσότερο για το λογικό, για τη raison, όσο στη Γαλλία των προεπαναστατικών χρόνων. Τη φαντάστηκαν σαν κα­μιά ελληνική θεότητα, καμιά Αθηνά, που θα έστηνε στα πόδια το νέο κόσμο και θα οργάνωνε τη δίκαιη κοινωνία. Οι φιλοσοφικοί εκπρόσωποι είναι εδώ, παλαιότερα ο Bacon, ο Gassendi, ο Descartes, ο Spinoza, ο Locke, και πάνω στη βράση οι Voltai­re, Montesquieu, Rousseau, οι εγκυκλοπαιδιστές, ο Diderot, ο Helvetius, ο Holbach κι ολόκληρος συναγερμός. Οι πρόσφατες απόψεις μας παρουσιάζουν το Hegel σαν να συγκεφαλαιώνει το συμπέρασμα από τη μεγάλη ζύμωση, όταν υποστηρίζει πως το λογικό, ο λόγος είτε η ιδέα κάνει την ουσία του κόσμου, της υλικής και της πνευματικής ζωής. «Ό,τι είναι λογικό είναι πραγματικό κι ό,τι είναι πραγματικό είναι λογικό». Έχουμε εμπρός μας την έννοια του παλλογισμού, που τον σκίτσαρε 24 αιώνες πριν ο Ηράκλειτος.

Αυτά δεν είναι παιχνίδι με λέξεις ούτε λόγοι επιδειχτικοί. Καθρεφτίζουν αντιθέσεις κοινωνικές και πάλη για υλικά αγαθά. Είναι η απαίτηση το λογικό να κανονίσει το πολίτευμα, τις νομικές σχέσεις ανάμεσα στους ανθρώπους. Γι’ αυτό η μεγά­λη αντίδραση στις ιδέες που σκόρπισε η γαλλική επανάσταση. Ενώ λοιπόν για το Μέττερνιχ, την Ιερή Συμμαχία και την Τετραπλή οι ιδέες αυτές είναι «δημαγωγική ραδιουργία» είτε η Χάρυβδη που πάει να καταπιεί την κανονισμένη από το θεό κοινωνική τάξη -και σαν τέτοια χαρακτήρισαν και το κήρυγμα της ελληνικής ανε­ξαρτησίας- κι οι οπαδοί τους εξοντώνονται με τη φωτιά και το τσεκούρι, φάλαγγες θεωρητικοί από βήματα συνεδρίων, από τις στήλες των εφημερίδων, από έδρες πα­νεπιστημίων, από τους άμβωνες κινητοποιούνται κατά του λογικού, του διεστραμ­μένου οργάνου που γεννοβόλησε τις ολέθριες εκείνες αντιλήψεις. Σ’ όλο το 19ο αι­ώνα κι ως τις μέρες μας έγινε πολύμορφη κι αδιάκοπη προσπάθεια να κλονίσουν το κύρος του λογικού, να μηδαμηνίσουν, όπως είπαν, την αξία του.

Την κίνηση αυτή, που είναι χαρακτηριστική για την πιο πρόσφατη πνευματική ζωή, θα την παρακολουθήσω, στις γενικότατες πάντα γραμμές, σχετικά με τη Γερμανία, τη χώρα που δεν κατόρθωσε ως το κατώφλι του 20ού αιώνα να κάμει την αστική της επανάσταση και γι’ αυτό η αντίδραση προβάλλει σ’ αυτή ζωηρό­τερη και με τυπικότερη μορφή.

Λίγα χρόνια ύστερα από τη Συνθήκη της Βιέννης, ενώ βαριά κάθοταν στο στήθος της Ευρώπης ο Μέττερνιχ κι η Ιερή Συμμαχία, το 1819, φάνηκε το σύγγραμμα του νέου τότε Σοπενχάουερ «Ο κόσμος σα βούληση και παράσταση», που υποστήριζε πως ο κόσμος στην ουσία του είναι βούληση. Η γνώση του κόσμου, η λογική γνώση περιορίζεται μονάχα στις παραστάσεις, σε κάτι επιφανειακό. Με την καθαυτό πραγματικότητα μας φέρνει σ’ επαφή μονάχα η βούληση. Αυτή είναι «το εσώτατο, ο πυρήνας στον καθένα και στο σύνολο». Οι φυσικές δυνάμεις, αγέρας, θύελλες, κοσμική έλξη, χημική συγγένεια κλπ. καθώς και ψυχικές ορμές αγάπη, μίσος, θυμός κλπ. είναι βούληση. Επίσης το κορμί μας είναι «αντικειμένωση» της βούλησης.

Η παγκόσμια βούληση ξυπνάει στον άνθρωπο θολά και σκοτεινά σαν τυφλή βούληση, που απλώνεται σαν ορμή σε απεριόριστες ορέξεις, σ’ ένα ανήσυχο όνειρο. Η τέτοια βούληση είναι χωρίς νόημα και γεμάτη πόνο. Κι επειδή αυτή βαστάει από την κοσμική βούληση, όλος ο κόσμος είναι χωρίς νόημα, μια κωμικοτραγωδία. Περιγράφει τη μηδαμινότητα της ύπαρξης με τόνους που θυμίζουν τον ορισμό της ζωής από την εξιστανσιαλική φιλοσοφία του καιρού μας. Εκστρατεύει κατά του Λάιμπνιτς γιατί τον κόσμο μας τον έβρισκε για τον καλύτερο απ’ όσους μπορούσαν να γίνουν και με περισσότερη ορμή κατά του Χέγκελ γιατί έβρισκε νόημα στον κόσμο, στις ανθρώπινες πράξεις και στην ιστορία.

Στο βάθος ήταν εκστρατεία κατά του λογικού και πέρα απ’ αυτό είχε στόχο τη γαλλική επανάσταση. Το βιβλίο δεν προσέχτηκε για πολύ καιρό, η πρώτη έκδοση πωλήθηκε με την οκά, γιατί ο αστικός κόσμος είχε ακόμα διάθεση για πάλη, για να ξαναπάρει τα δικαιώματα, που τα είχε κερδίσει με την επανάσταση και του τα είχε αφαιρέσει η παλινόρθωση. Μα ύστερα από τη σκληρή αποτυχία των επανα­στάσεων του 1848 και τον τρόμο που σκόρπισε η εργατική εξέγερση του Παρισιού, ο Σοπενχάουερ έγινε ο ηγετικός φιλόσοφος της εποχής. Η διδασκαλία για τη βούληση κι ο αγνωστικισμός του, ιδιαίτερα στο κεφάλαιο της ιστορίας, ήταν καλόδεχτος από τους συντηρητικούς κι ο πεσσιμισμός του και το κήρυγμα για το βυθισμό στη νιρβάνα ερχόταν σαν ανακούφιση στους πληγωμένους από την αποτυχία. Η επίδρασή του πήρε διεθνική έκταση.

Τη βούληση ο Νίτσε την πλάτυνε σε βούληση για δύναμη είτε για εξουσία κυριολεχτικότερα. Η Γερμανία του καιρού ήταν δυνατή. Οι γερμανικές μεραρχίες και το γερμανικό πυροβολικό είχαν τσακίσει με σύντομη διαδικασία την ως τότε επί­φοβη δύναμη της Γαλλίας στο πρόσωπο του στρατού του Ναπολέοντα Γ’. Ο Νίτσε 24 χρόνων τότε ένιωσε κάτι σαν αποκάλυψη, τη βούληση για ζωή κι εξουσία στα συντάγματα που βάδιζαν για την επίθεση. «Τότε ένιωσε βαθύτατα», όπως γράφει από αναμνήσεις της η αδελφή του, «πως η δυνατότατη κι ανώτατη βούληση για ζωή δε φανερώνεται σε μια μίζερη πάλη για ύπαρξη παρά σα βούληση γι’ αγώνα, σα βούληση για δύναμη και παραδύναμη». Ήταν γοητευμένος από το μπισμαρκικό ράιχ γιατί περίμενε «πάνω σ’ αυτή τη δύναμη να σπάσει και εξαφανιστεί κά­τι, που το μισούμε σαν τον καθαυτό εχθρό κάθε βαθύτερης φιλοσοφίας κι ιδέας για τέχνη, μια παθολογική κατάσταση, που κάνει την ουσία του Γερμανού να βασανί­ζεται ιδιαίτερα από τη γαλλική επανάσταση» κι εδώ… δεν θέλω να μιλήσω για το μεγάλο πλήθος, που το πάθος εκείνο το λέγει «λιμπεραλισμό». Ο Νίτσε είναι γιος κι εγγονός προτεσταντών παπάδων και βαφτίστηκε στην αντιπάθεια του σπιτιού του για προοδευτικές ιδέες όπως το παθαίνουν μερικοί πληβείοι και μικροαστοί που είναι βασιλικότεροι του βασιλιά. Με το πάθος όμως κατά του λιμπεραλισμού συν­δυάζει, όπως γίνεται συχνά σε παρόμοιους στοχαστές του 19ου και του δικού μας αιώνα, μια δόση ρωμαντικής κριτικής του καπιταλισμού. Σαν υπόκρουση έρχονται, σε τόνο μάλιστα που φτάνει στο διαπασών του φανφαρονισμού, επιθέσεις κατά της αστικής κοινωνίας για την απαιδευσία και την απειροκαλία της. Αυτό δίνει την επίφαση προοδευτικότητας που δεσμεύει πολλούς αναγνώστες. Ο Νίτσε μεταρ­ρυθμιστής, ο Νίτσε επαναστάτης. Αναποδογυρίζει τις αξίες, Umwertung aller Werte!

Συνθήματα που βρήκαν ξεγελαστική κι επικίνδυνη απήχηση κι έξω από τη Γερ­μανία, ακόμα σ’ ένα Τόμας Μαν κι ένα Μπέρναρ Σω, ως και στη φτωχή μας Ελλάδα του 1900.

Μα η κριτική αυτή είναι από την ανάποδη. Γιατί το κράτος δεν ήταν αρκετά αυταρχικό, γιατί άφηνε περιθώριο για λαϊκά δικαιώματα. «Γίνετε σκληροί, αδέρ­φια μου, γίνετε σκληροί», λέγει ο Ζαρατούστρας. Για τον ίδιο λόγο ο Νίτσε αντι­πάθησε το μπισμαρκικό ράιχ, που κρατούσε προσχήματα συνταγματισμού από φό­βο για την επίκριση των δυτικών.

Ο Νίτσε δεν είναι αγνωστικιστής στην ερμηνεία της ιστορίας. Πάει να την εξηγήσει με συγκρίσεις και παραλληλισμούς, που σε υπερβολή έφερε τον ερμηνευτικόν αυτό τρόπο ο Osvald Spengler με απαραγνώριστη επίδρασή του, ώστε να περ­νάει για μαθητής του. Αλλ’ ενώ άλλος εχθρός του λιμπεραλισμού και μαζί κριτι­κός του αστισμού, ο Καρλάυλ σαν δείγμα για μίμηση πήρε το μεσαίωνα με την υποθετική γαλήνη του και την πιο υποθετική πατρική σχέση γαιοκτήμονα και δου­λοπάροικου, ο Νίτσε, κλασικός φιλόλογος, έχει για πρότυπο την ελληνική αρχαιό­τητα. Το πρώτο που μας πληροφορεί είναι πως οι αρχαίοι ήταν τόσο μεγάλοι για­τί είχαν δούλους. Εμείς στεκόμαστε τόσο χαμηλά γιατί δεν έχουμε. «Είναι», λέγει, «μερικοί που ισχυρίζονται πως η αρχαιότητα καταστράφηκε από το σύστημα της δουλείας. Το βέβαιο είναι πως εμείς θα καταστραφούμε γιατί μας λείπουν οι δού­λοι». Ο χωρισμός του ελληνικού σε διονυσιακό κι απολλώνιο γίνεται με το σκοπό να δοθεί κυρίαρχη θέση στο διονυσιακό, που αντιπροσωπεύει το άλογο, τις παρά­φορες ενστιχτιακές δυνάμεις, αντίθετα στο απολλώνιο, που είναι το ψύχραιμο, το νηφάλιο και λογικό. Η αντίθεση, ανύπαρχτη στην πραγματικότητα, έχει τη σφρα­γίδα των παρόμοιων χωρισμών, της δυαρχίας, καλή για τους παπαγάλους, που στα τέτοια νομίζουν πως βρήκαν κάτι μεγάλο και μαζί τον εαυτό τους μεγάλο.

Μια χτυπητή φράση του νεαρού Νίτσε φανερώνει το λόγο της αποστροφής του στο νεότερο πολιτισμό, ιδιαίτερα στη δημοκρατία: «Στα νέα χρόνια δεν είναι ο λα­τρευτής της τέχνης παρά ο σκλάβος που ορίζει τις γενικές παραστάσεις… Τέτοια φαντασιοκοπήματα όπως αξίωμα του ανθρώπου, αξίωμα της εργασίας, είναι μίζερα παράγωγα της σκλαβιάς, που κρύβει την ίδια από τον ίδιο τον εαυτό της». Με μια χοντροκομμένη παρεξήγηση ρίχνεται του Σωκράτη, που τον παίρνει για πρώτο ιδεολόγο της δημοκρατίας και του πληβειισμού. Η θέση του περίφημου Αθηναίου ήταν η ίδια με τη δική του, του πληβείου που τρέχει πίσω από τους αριστοκράτες. Τα βάζει με ασυμμάζευτη εμπάθεια με το γερασμένο Ντάβιδ Φρίντριχ Στράους, το συγγραφέα του Βίου του Χριστού, σαν τον τύπο του φιλελεύθερου γραμματοχαλασμένου φιλισταίου κι αποθεώνει το Σοπενχάουερ και το Βάγκνερ, σαν τους αντι­προσώπους της φιλοσοφικής και της καλλιτεχνικής μεγαλοφυΐας, που δίνουν τέλος το νόημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Ολοφάνερα ο Νίτσε τραβάει σε μια φι­λοσοφία που νάναι στήριγμα του μονοπωλιακού καπιταλισμού. Όμοιος σ’ αυτό με τον Σοπνχάουερ αργεί ν’ αναγνωριστεί. Γύρω όμως στα 1890 και πέρα γίνεται ο αναγνωρισμένος φιλόσοφος του ιμπεριαλισμού κι η επίδρασή του περισσότερο απ’ εκείνου απλώνεται πολύ πέρα από τα σύνορα της πατρίδας του.

Ο πεσσιμισμός κι η τάση για φυγή που σκόρπισε ύστερα από το 1848 ο Σοπενχάουερ είχε για συνέπεια την παθητικότητα και την αδιαφορία, που ευκόλυναν τη νίκη του Μπίσμαρκ στην εσωτερική πολιτική, η διδασκαλία του Νίτσε έρχονταν σε βοήθεια για τ’ αντιλαϊκά μέτρα και την κυβέρνηση με τη γροθιά του σιδερένιου αρχικαγκελάριου κάπου δυο δεκαετίες. Μένει κανείς στοχαστικός, όταν σκεφτεί πόσοι πόνοι, εξευτελισμοί, πιέσεις ψυχών, διαστροφή νεότητας σκεπάζονται κάτω από τις δυο τελευταίες λεξούλες. Ο Μπίσμαρκ όμως είχε απογοητεύσει πολλούς κι από τους πρώτους το Νίτσε με την υπολογιστικά συγκρατημένη εξωτερική πολιτική του. Το 1888 τον Μπίσμαρκ τον παραμέρισε ο Γουλιέλμος Β’ μ’ έκδηλη διά­θεση αντιπροσωπευτική του επεχτατικού ιμπεριαλισμού. Ο Νίτσε ευχαριστημένος γράφει στην αδελφή του: «Ο νέος αυτοκράτοράς μας μου αρέσει όλο και περισσό­τερο. Η βούληση για δύναμη σαν αρχή θα του είναι κατανοητή».

Η φιλοσοφία της βούλησης, που άρχισε με το Σέλλινγ, μάλιστα της τελευταίας φόρμας, είχε σκοπό ν’ αρνηθεί τη δυνατότητα να γνωρίσουμε με το λογικό την αντικειμενική πραγματικότητα που η φύση της είναι ολότελα άλογη, ριζικά ανορθόλογη, ιρρασιονέλ. Από την αντίληψη αυτή ξεκινάει η αντίθεση στη λογική γνώ­ση κι ο ισχυρισμός να την αντικαταστήσουμε με την ενόραση, την ιντουισιόν. Αυ­τή μονάχα είναι ικανή να εμβαθύνει στην ιρρασιοναλιστική φύση της πραγματικό­τητας. Ο Σέλλινγ ήθελε να ταυτίσει την ιντουισιόν με τη χριστιανική αποκάλυψη. Σε μια νέα γενεά όμως κορεσμένη από θρησκευτικότητα και γυρισμένη στην πρά­ξη μίλησε περισσότερο η σκοτεινή και τυφλή βουλητικότητα του Σοπενχάουερ. Ο Νίτσε προχωρώντας πιο πέρα κήρυξε τον αθεϊστικό ιντουισιονισμό, που ήταν ακό­μα πιο βολικός να μαντρίσει τους κλονισμένους, που ο αριθμός τους μεγάλωνε με τη ραγδαία μηχανικοποίηση της Γερμανίας. Η φαντασιοκοπία δίνει κι εδώ την εντύπωση επαναστατισμού. Μα η κριτική πάλι γίνεται από τη δεξιά πλευρά. Το κήρυγμα του Ζαρατούστρα δεν είναι απόλυτη άρνηση του θεού. Υπήρχε θεός κάποτε και για μεγάλο διάστημα. Μα τώρα, δηλαδή στις μέρες του Νίτσε, ο θεός πέθανε. Την τάξη που είχε ορίσει στον κόσμο θα τη συνεχίσουν άλλες δυνάμεις. Στην ίδια έννοια γίνεται η εκμετάλλευση της δαρβινικής θεωρίας. Στην πάλη που είναι φυσικός νόμος θα κερδίσει η δυνατότερη φυλή, η γερμανική, και μέσα σ’ αυ­τή τα δυνατότερα ζώα, το «ξανθό χτήνος». Η παρατήρηση πως ο Νίτσε κοντού­λης, αδύνατος, αρρωστιάρης από νέος ένιωθε νοσταλγία για δύναμη κι εξουσία δεν αλλάζει την υπόθεση στην ουσία της…

Πρωτού στερεωθεί η φήμη του Νίτσε, το 1868, φάνηκε το έργο ενός απόμα­χου αξιωματικού, του Έντουαρντ Χάρτμαν «Η φιλοσοφία του ασύνειδου». Ήταν μια σύνθεση του Χέγκελ και του Σοπενχάουερ και φαίνονταν να βαστάει από το γερμανικό ιδεαλισμό. Στην ουσία ήταν φρεσκάρισμα της παμβουλητικής θεωρίας του Σοπενχάουερ. Στηρίζονταν στη θολή κι ανεξέλεγχτη έννοια του ασύνειδου, που ψυχολόγοι και φυσιολόγοι την είχαν βάλει εκείνο τον καιρό σε πληθωρική κυκλοφο­ρία. Μα το ασύνειδο του Χάρτμαν ήταν άλλη ονομασία για τη βούληση. Περνούσε όπως εκείνη για ουσία του κόσμου και φανερώνουνταν σα συνείδηση στον άνθρωπο. Το ασύνειδο φτιάχνει στο άτομο τη συνείδηση σαν ψυχή του οργανισμού. Όσο ψηλότερα και τελειότερα ξετυλίγεται η συνείδηση στη διάρκεια της κοσμικής λει­τουργίας, τόσο περισσότερο πλησιάζει στην αντίληψη, πως κάθε βούληση οδηγεί στη δυστυχία και πως μονάχα η απαρνησιά μας φέρνει στην μπορετή ευτυχία, που είναι η λύτρωση από τον πόνο.

Προς το τέλος του αιώνα η αντιλογική τάση πήρε οριστικότερη μορφή, την πιο συστηματική, αν μπορούμε να μιλήσουμε για σύστημα σε μια διανοητική ιδιοσυ­γκρασία που αντιπαθεί το σύστημα, στον ιρρασιοναλισμό του Μπερξόν. Είναι η πιο μαλακή, συμπαθητική στο σύνολο, η λιγότερο να πούμε ερεθιστική μορφή. Το έρ­γο παίρνει την έχταση κάπου σαράντα χρόνων με αραιούς σταθμούς από τ’ άμε­σα δεδομένα της συνείδησης, 1889, ως τις Δυο πηγές, 1933. Στη φιλοσοφία αυτή που επιβλήθηκε στις πριν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους δεκαετίες έχου­με την κρίση και την οριστική καταδίκη του λογικού. Βασικό στην αντίληψη του Μπερξόν είναι ο χωρισμός της ζωικής ενέργειας σε λογικό και σ’ ένστιχτο. Το πρώτο το λέει νόηση, το δεύτερο ενόραση. Η εργασία με το λογικό και το πόρι­σμά της η επιστήμη είναι όργανα της ζωής, μέσα για τη δράση μας και για την ενέργεια πάνω στα πράγματα. Η προσπάθεια λοιπόν που έκανε ως τώρα ο άνθρωπος να νιώσει τον κόσμο και τη ζωή με το λογικό, με ξεκομμένες έννοιες, με κρίσεις και συλλογισμούς, ήταν παρεξήγηση και μάταιος κόπος. Για να νιώσουμε τη βαθύτερη ουσία του κόσμου έχουμε άλλο μέσο, την ενόραση. Αυτή μας δίνει την απόλυτη γνώση, φτάνει στο απόλυτο, μπαίνει μέσα στα πράματα, ενώ το λογικό κι η επιστήμη γυρίζουν γύρω σ’ αυτά, τα εξηγούν με εκείνο που δεν είναι.

Στη Γερμανία ιρρασιοναλιστές είναι μια σειρά λογοτέχνες και στοχαστές, όπως ο Ρατενάου, ο Κάυζελιγκ, ο Γκέορκ Σίμμελ. Εδώ ανήκει η συναισθηματική κα­τανόηση, ιδιαίτερα στην ιστορία, του Ντίλταϋ.

Την σοδιάν αυτή ολόκληρου αιώνα την περιμάζεψε και προσάρμοσε στις ορέξεις του ο εθνικοσοσιαλισμός. Η λογική είναι η αντιπάθειά του γιατί αυτό που επιδίω­κε δεν μπορούσε να στηριχθεί με το λογικό. Εξωτερικά φανερώνεται αυτό με τη μεγάλη τιμή στο Νίτσε, που τον ανακήρυξε γενάρχη του, στον άγριο εθνικιστή Λα Γκάρντε (1827-1891) και στο Χιούστον Τσάμπερλαιν, τον προσηλυτισμένο στην παγγερμανική ιδεολογία άγγλον αριστοκράτη, που στο τέλος του αιώνα, το 1899, δημοσίευσε ένα δίτομο έργο αποθεωτικό της γερμανικής ράτσας, με τον τίτλο «Τα θεμέλια του 19ου αιώνα», που το 1940 είχε την 26η έκδοση.

Παράλληλα πηγαίνει η αντίθεση στο Χέγκελ. Οι θεωρητικοί του εθνικοσοσια­λισμού απελαύνουν από το βασίλειό τους το μεγάλο μεταφυσικό επειδή είναι ορθολογιστής, πιστεύει στην πρόοδο, την κοσμική πραγματικότητα τη θεωρεί λογική, μάλιστα σαν εξέλιξη του νου, που φέρνει στη λογικά οργανωμένη πολιτεία και στην ελευθερία του ατόμου. Ηγέτες είναι εδώ στην πρώτη γραμμή ο ίδιος ο Χίτλερ και το άλλο σημαντικό στέλεχος, ο καθαυτό θεωρητικός του εθνικοσοσιαλι­σμού Άλφρεδ Ρόζενμπεργκ, ο Alfred Baumler, που αμέσως μετά την κατάληψη της εξουσίας από τους Νάτσι έγινε καθηγητής της πολιτικής αγωγής στο Βερολίνο κι ο λιγότερο γνωστός, ίσως όμως πιο πηγαίος, Ernst Krieck. Αυτοί φώναξαν κοφτά και προκλητικά εκείνο που οι άλλοι το ’λεγαν με μισό στόμα. Τι σημασία μπορεί να έχει αυτό το αχαμνό πράμα, που λέγεται λογικό, μπροστά στην τεράστια βου­λητική κι επιταχτική ορμή, στις υποσυνείδητες δυνάμεις, τις παρορμήσεις της φυ­λής και του αίματος, που κάνουν τον καθαυτό άνθρωπο. Το λογικό μαστόρεψε νό­μους, θεσμούς, συντάγματα μαζί με τις μιζέριες γι’ ανθρωπότητα κι ανθρωπισμό και δικαιώματα. Αυτά όλα είναι απαράδεχτα για τον αφεντάνθρωπο και τον αφε­ντολαό, που η γνησιότερη έκφρασή του είναι ο γερμανός.

Η στάση των Νάτσι [σ.σ.= Ναζί] απέναντι στον Χέγκελ είναι αποφασιστικά εχθρική. Ο Ρόζεμπεργκ το λέγει χωρίς περιστροφές. Η σχέση του με το Μαρξ κάνει τον Χέ­γκελ απαράδεχτο και τον εθνικοσοσιαλισμό μιαν ιδεολογία που τον πολεμάει. Μα υπάρχουν εσωτερικότερες αφορμές, η λογική υφή της εγελιανής φιλοσοφίας, η αντίληψη για τη λογικότητα του κόσμου, για την εξέλιξη, ιδιαίτερα όμως η ιδέα για το κράτος δικαίου. Η απόκρουση του εγελιανισμού πλαταίνει σ’ όλο το γερμα­νικό ιδεαλισμό, γιατί στη βάση είναι ορθολογικός και κρατάει βόχα από το γαλλι­κό λιμπεραλισμό. Ο Μπόιμλερ στον εναρκτήριο του έβαλε για μιαν από τις υπο­χρεώσεις την πολεμική κατά του ιδεαλισμού. Στο παλαιότερό του έργο για το Νί­τσε υπογράμμιζε πως η επίθεσή του κατά του Στράους στόχον είχε το Χέγκελ. Με γερό ένστιχτο ο συγγραφέας του Ζαρατούστρα, λέγει, ένιωθε πως ο εγελιανι­σμός είναι ιδεολογία του αστισμού παλιάς φόρμας, πως αυτός, το αδελφάκι του Διαφωτισμού, εξούσιασε τον μπισμαρκικό και το γουλιελμικό αιώνα και μαζί μ’ εκείνους αφανίστηκε στην μπόρα του πολέμου. Η ιστορία πρέπει να κατανοηθεί στο αληΒινό της νόημα κι η ιστορία της φιλοσοφίας να ξαναγραφεί με διαφορετικό πνεύμα. Ό,τι ήταν αυστηρά λογικό σ’ αυτή να στιγματιστεί σαν άχρηστο και βλαβερό. Πρωταίτιος του κακού είναι ο Ντεκάρτ, που έκανε επιστημονική τη φιλοσοφία και πήρε στο λαιμό του ολόκληρη σειρά από δυτικοευρωπαίους λόγιους ως και το Χέγκελ και τους ιδεαλιστές της Γερμανίας. Η τέτοια άποψη πνίγει το βαθύ ανθρώπινο, την αδέσμευτη φυλετική ορμή. Ο Χέγκελ είναι το κορύφωμα όλων των επικίνδυνων προσπαθειών του φονιά της ζωής ρασιοναλισμού, κορύφωμα της αντιγερμανικής φιλοσοφίας. Αυτά έρχονταν να μας σφυρίσει ο Frang Rohm μ’ ένα βιβλίο του με την επιγραφή «Αντικαρτεσιανισμός» και υπότιτλο «γερμανική φιλο­σοφία σε αντίσταση», που η νατσιστική προπαγάνδα μας το κουβάλησε στις θολές χειμερινές μέρες της κατοχής ως τη Θεσσαλονίκη.

Στρογγυλά και χωρίς συμμαζεμό το λέγει ο Κρικ. Αντίς φιλοσοφία χρειαζόμα­στε ανθρωπολογία, από νατσιστικό εννοείται ζυμάρι. ((Η φυλετο-λαϊκο-πολιτική ανθρωπολογία παίρνει τη θέση της στο μεταξύ πεθαμένης φιλοσοφίας». Τη θέση της λογικής και της γνωσιοθεωρίας, που ήταν ως τότε βασική φιλοσοφική επιστήμη, θα την πάρει η βιολογία κι η ανθρωπολογία, έννοιες δηλαδή που σηκώνουν πολύ νερό και πολλή δημαγωγία. Ρυθμιστική και των δυο είναι η «φυλή» και το «αίμα», που ορίζουν και κατευθύνουν τις πράξεις των λαών. Κι όπου αυτά δεν επαρκούν μπαίνει η απόφαση του Φύρερ.

Ο δρόμος στο μύθο μένει ορθάνοιχτος. Ο Χίτλερ κι ο Ρόζενμπεργκ πολέμησαν την επιστήμη για να βάλουν στη θέση της το μύθο, ιδιαίτερα για την ερμηνεία της ιστορίας. Ο Μπόιμλερ πήγε να συναντήσει τον αρχιπαραμυθά, τον Ελβερό Γιόχαν Γιάκομπ Μάχοφεν (1815-1887), που είχε διδάξει πως για την ερμηνεία και την κατανόηση των μνημείων της ανθρώπινης ιστορίας έχουν ιδιαίτερη αξία ο μύθος και το σύμβολο. Ο μύθος είναι η έκφραση αντιλήψεων, θεσμών, γεγονότων περα­σμένων καιρών. Γεννήθηκε τον καιρό που «η ζωή των λαών δεν είχε ακόμα ξεκλίνει από την αρμονία με τη φύση». «Μοιράζονται μ’ αυτή εκείνη την ασύνειδη νο­μοτέλεια που λείπει από τα έργα της νόησης». «Έχει την ιδιαίτερη αυτή αξία που είναι ελεύθερος από την αυθαιρεσία της νόησης». Ο μύθος είναι η εξήγηση του συμβόλου. Από το σύμβολο μιλάει η βαθύτερη κι ολοκληρωμένη ψυχή των περα­σμένων γενεών. Κι η φιλολογία του παραλογισμού συνεχίζεται. Ο Ρόζεμπεργκ τον εφάρμοσε στην πράξη, σ’ ένα από τα καταπληχτικότερα ντοκουμέντα που φάνη­καν από καταβολής ανθρώπου, στο «Μύθο του Εικοστού Αιώνα».

Οι καρποί είναι γνωστοί. Οι παλαιότεροι κατακτητές υπότασσαν τους λαούς για να τους εκμεταλλευθούν. Κάτι τέτοιο μελετούσαν κι οι παλαιότεροι παγγερμανιστές και πιο πέρα τον εκγερμανισμό, όπως τόκαναν οι πρόγονοί τους στην Αυστρία και την Πρωσσία, που άλλοτε ήταν χώρες σλαβικές. Ο Χιτλερισμός θέλει να τους κά­νει ολότελα σκλάβους ή καλύτερα να τους εξοντώσει για να μην ασχημίζουν τη γη.

Παγκόσμια ιστορία δεν υπάρχει. Ο Χίτλερ κι ο Ρόζενμπεργκ προφέρνουν με σαρκασμό τη λέξη ανθρωπότητα κι αποκρούουν την έννοια μιας ενιαίας παγκό­σμιας ιστορίας. Για τους χιτλεροφασιστές αν υπάρχει ιστορία, αυτή είναι μόνο της«ανώτερης ράτσας». Οι άλλοι λαοί είναι φορτηγά ζώα είτε προσφέρουν στο γερ­μανικό ράιχ την υπηρεσία με την ανάμιξή τους να φέρουν σε αποσύνθεση τους αντίπαλους της Γερμανίας λαούς.

Είναι ολότελα διαφορετική η εξέλιξη του γερμανικού λαού. Ο Ρόζενμπεργκ καταφέρεται κατά του Μπαχόφεν, που δίδαξε πως η ανθρωπότητα πέρασε ένα σταθ­μό μητρικού δίκαιου. Το γερμανικό κράτος δεν βαστάει από το μητρικό δίκαιο παρά από το «σύνδεσμο ανδρών». Θέλουν επίσης να ξεγράψουν την έννοια έθνος. Σε μια συνομιλία με το Rauschning ο Χίτλερ λέγει: «Το “έθνος” είναι πολιτική έκφραση της δημοκρατίας και του λιμπεραλισμού. Πρέπει να ξεφορτωθούμε αυτή την ψεύτικη αντίληψη και στη θέση της να βάλουμε την αντίληψη της φυλής, που δεν είναι ακόμη φθαρμένη».

Η έννοια πρόοδος ή εξέλιξη χτυπιέται. Μέσα στη διαλεχτή ((ράτσα» δεν υπάρχει αλλαγή. Τίποτε δε γίνεται μοιραία, σα βλάστηση και μαρασμός, όπως δίδαξε ο Σπένγκλερ. Όλα καθορίζουνται από τη θέληση εξαιρετικών προσώπων, που στην κορυφή τους στέκεται ο Φύρερ.

Η έννοια της ισότητας είναι από τις πιο αντιπαθητικές. Πώς μπορώ να έχω για ίσο μου, λέγουν, ένα γιατί έχει μούτρο ανθρώπου. Και ρίχνουνται με αγανάχτηση του Χέγκελ που έγραψε: «ο άνθρωπος περνά γι’ άνθρωπος επειδή είναι άν­θρωπος όχι επειδή είναι εβραίος, καθολικός, διαμαρτυρόμενος, γερμανός, ιταλός κλπ. Η άποψη αυτή έχει μέγιστη σπουδαιότητα».

Δεν προχωρώ στις θεωρίες πολιτείας, δίκαιου, πολέμου, ανθρώπινης αξίας. Οι λαοί τις δοκίμασαν στη σάρκα τους. Ποτές ο άνθρωπος δεν είχε φτάσει σε τέτοιο παραλογισμό και τέτοια βαρβαρότητα.

Βγαίνοντας από τα σκοτάδια των πολέμων, δεχόμαστε κύμα καταφοράς κατά του λογικού, την εξιστανσιαλική φιλοσοφία με τις διάφορες αποχρώσεις της. Ο να­ζισμός ήταν παραλογισμός του πεζοδρόμιου, της παράτας και της σηκωμένης γρο­θιάς, ο εξιστανσιαλισμός είναι του γραφείου, της πιο ραφιναρισμένης λογικής που αμαρτάνει στη λογική.

Μα κι απ’ άλλες πλευρές ξεχύνονται τα κύματα. Ολόκληρη η πολιτική κι ο αντίλαλός της η λογοτεχνία στην πλειονότητα είναι έγκλημα καθοσίωσης στην ιε­ρότητα του Λόγου.

Η φωτογραφία είναι από εδώ: http://www.spiritscienceandmetaphysics.com/8-ways-to-take-control-back-over-your-mind/

από Ερανιστής

Χαράλαμπος Θεοδωρίδης: Ενας δάσκαλος που αγαπούσε τα νιάτα

$
0
0
Σαν σή­με­ρα 18 Νο­εμ­βρί­ου 1957 πε­θαί­νει ο κα­θη­γη­τής φι­λο­σο­φί­ας Χα­ρά­λα­μπος Θε­ο­δω­ρί­δης, στα­θε­ρά στην πλευ­ρά του ιστο­ρι­κού υλι­σμού (γεν­νή­θη­κε στα 1883 στην Και­σά­ρεια της Καπ­πα­δο­κί­ας).
«Φοί­τη­σε στην Φι­λο­σο­φι­κή Σχολή του Πα­νε­πι­στη­μί­ου Αθη­νών ώρι­μος, ύστε­ρα από την θη­τεία του σε Σχο­λεία Ελ­λη­νι­κών Κοι­νο­τή­των της Μι­κρα­σί­ας. Η με­τεκ­παί­δευ­σή του στα Πα­νε­πι­στή­μια του Μο­νά­χου και της Λει­ψί­ας (1915-1919) τον έφερε κοντά στην μήτρα των σύγ­χρο­νων φι­λο­σο­φι­κών κι­νη­μά­των.
Επι­στρέ­φει στην Ελ­λά­δα και συ­ντάσ­σε­ται με τους πρω­τερ­γά­τες του Εκ­παι­δευ­τι­κού Ομί­λου, ερ­γά­ζε­ται για την ανα­νέ­ω­ση της παι­δεί­ας και την απε­λευ­θέ­ρω­σή της από την μι­κρό­νοια του Ελ­λα­δι­τι­σμού. (Η Μι­κρα­σια­τι­κή Κα­τα­στρο­φή τον βρί­σκει Κα­θη­γη­τή της Ιστο­ρί­ας του Νε­ώ­τε­ρου Πο­λι­τι­σμού στο Δι­δα­σκα­λείο Μέσης Εκ­παι­δεύ­σε­ως).
Από το 1926 ήταν Κα­θη­γη­τής της Φι­λο­σο­φί­ας στο νε­ο­σύ­στα­το (τότε) Πα­νε­πι­στή­μιο Θεσ­σα­λο­νί­κης» ( «Δια­βά­ζω», Άνοι­ξη 1977 – ανα­δη­μο­σί­ευ­ση στο δια­δί­κτυο Κώ­στας Π. Πα­ντε­λό­γλου)
Για να γνω­ρί­σου­με κα­λύ­τε­ρα τον Χα­ρά­λα­μπο Θε­ο­δω­ρί­δη επι­λέ­ξα­με να ανα­δη­μο­σιεύ­σου­με ένα κεί­με­νο του Αση­μά­κη Παν­σέ­λη­νου από την Αυγή, λίγες μέρες μετά το θά­να­το του Χ. Θε­ο­δω­ρί­δη.

* * *
Ενας δά­σκα­λος που αγα­πού­σε τα νιάτα

Όπως φυ­σού­σε ο νο­τιάς και πέ­φταν ανά­ρια οι στά­λες της βρο­χής, στον πε­ρί­βο­λο του Α’ Νε­κρο­τα­φεί­ου, πλη­σί­α­σα μια στιγ­μή τον Κώστα Βάρ­να­λη που πε­ρι­διά­βα­ζε σκε­φτι­κός μέσα στη με­λαγ­χο­λι­κή γρα­φι­κό­τη­τα του το­πί­ου. Εί­χα­με πάλι συ­γκε­ντρω­θεί να κα­τευο­δώ­σου­με για τον κόσμο της μνή­μης, τον Χα­ρά­λα­μπο Θε­ο­δω­ρί­δη.

– «Ενας ένας οι καλοί», μουρ­μού­ρι­σε ο ποι­η­τής, καθώς του χτυ­πού­σα φι­λι­κά τον ώμο και πα­ρα­δό­θη­κε πάλι στους συλ­λο­γι­σμούς του. Κι εγώ άρ­χι­σα να σκέ­φτο­μαι την ιστο­ρία όλης αυτής της γε­νιάς του Χα­ρά­λα­μπου Θε­ο­δω­ρί­δη, που για πολλά χρό­νια θα μεί­νει ανε­πα­νά­λη­πτη. Γιατί και το είδος και η ποιό­τη­τα των αγω­νι­στών εξαρ­τιέ­ται πάντα πολύ από το στά­διο που βρί­σκε­ται ο αγώ­νας που κά­νουν.

Δη­μιουρ­γή­μα­τα του επι­στη­μο­νι­κού σο­σια­λι­σμού και του κοι­νω­νι­κού ανα­βρα­σμού που τον ακο­λού­θη­σε, στο τέλος του πε­ρα­σμέ­νου και στις αρχές του τω­ρι­νού μας αιώνα, ο Χα­ρά­λα­μπος Θε­ο­δω­ρί­δης και η γενιά του, ασχέ­τως ιδε­ο­λο­γι­κών απο­χρώ­σε­ων, ήταν οι άν­θρω­ποι που ξέραν πως έπρε­πε να πο­λε­μή­σουν, να θυ­σια­στούν και να δώ­σουν, χωρίς την ελ­πί­δα της απο­λα­βής, Δεν είχαν να πε­ρι­μέ­νουν άλλη ικα­νο­ποί­η­ση οι ιδε­ο­λο­γι­κοί αυτοί ακρο­βο­λι­στές του σο­σια­λι­σμού, έξω από το βραδύ – ση­μειω­τό κά­πο­τε, βήμα, που έκανε ο αγώ­νας τους. Ξε­κί­νη­σαν με την ελ­πί­δα της επι­κρά­τη­σης μα­κρι­νή – έξω απ΄ τα όρια της ζωής τους, άσχε­τα αν πολ­λοί α[‘ αυ­τούς είχαν την ευ­τυ­χία στα τε­λευ­ταία τους χρό­νια να δουν το ιδε­ώ­δες τους να επι­κρα­τεί έξω απ’ τα όρια της χώρας τους.

Η ουσία του πράγ­μα­τος δεν αλ­λά­ζει. Στην γενιά του Χα­ρά­λα­μπου Θε­ο­δω­ρί­δη, έμει­νε η αγνό­τη­τα του αγω­νι­στή, που δεν ζη­τά­ει την επι­δο­κι­μα­σία του παρά μέσα σ’ ένα αγώνα, που η νίκη του είναι βέ­βαιη, αλλά μα­κρι­νή. Βρί­στη­κε κι αυτός με τη σειρά του, σα­μπο­τα­ρί­στη­καν τα βι­βλία του, παύ­τη­κε δύο φορές από το Πα­νε­πι­στή­μιο και έζησε σε μια απο­μό­νω­ση από τον κα­θε­στω­τι­κό πνευ­μα­τι­κό κόσμο της χώρας. Αυτό είναι το κα­θο­ρι­στι­κό στοι­χείο στην προ­σω­πι­κό­τη­τα του νε­κρού που μας άφησε.

Ο Χα­ρά­λα­μπος Θε­ο­δω­ρί­δης μ’ όλη την ήρεμη και τη μει­λί­χια εμ­φά­νι­σή του, ήταν στο βάθος ένας στο­χα­στής αδιάλ­λα­χτος. Υλι­στής χωρίς αμ­φι­τα­λα­ντεύ­σεις, είδε στην ιστο­ρία, μόνο τον αγώνα του φτω­χού για απε­λευ­θέ­ρω­ση και την προ­σπά­θεια του δυ­νά­στη να τον κρα­τή­σει όσο μπο­ρεί πιο σφι­χτά στα δεσμά του κι αγνό­η­σε όλα τα άλλα δια­κο­σμη­τι­κά στοι­χεία, με τα οποία την στο­λί­ζουν οι συ­χνές αντι­φα­τι­κές πρά­ξεις του αν­θρώ­που. Στην ιδε­α­λι­στι­κή φι­λο­σο­φία, είδε μο­νά­χα το ιδε­ο­λο­γι­κό προ­πέ­τα­σμα του δυ­νά­στη και θυ­μού­μαι τον τρόπο που έκοβε το συ­νο­μι­λη­τή του, όταν στις μα­κριές συ­ζη­τή­σεις του κύ­κλου, που πά­ντο­τε τον τρι­γύ­ρι­ζε, τολ­μού­σε κα­νείς να εξά­ρει μια κάπως προ­ο­δευ­τι­κή ιδέα ή άποψη για την ιδε­α­λι­στι­κή φι­λο­σο­φία. Κι όλα αυτά μες στο πλαί­σιο μιας απέ­ρα­ντης κα­τα­νό­η­σης γα τον άν­θρω­πο, μιας πνευ­μα­τι­κό­τη­τας που έδινε στα δια­νο­ή­μα­τα του διαύ­γεια και γοη­τεία και μια αγά­πης προς την ελευ­θε­ρία που την συ­νό­δευε η ορι­στι­κή κα­τα­δί­κη του πα­λιού κό­σμου. Τί­πο­τα απ’ αυτόν δεν ανέ­χο­νταν. Κά­πο­τε έγρα­ψε κά­ποιο δο­κί­μιο για τις μο­ντέρ­νες τά­σεις στην τέχνη και στη φι­λο­σο­φία (υπαρ­ξι­σμός, σου­ρε­α­λι­σμός κλπ) που επι­κρα­τού­σαν στη δυ­τι­κή Ευ­ρώ­πη και κα­τέ­λη­γε με τη φράση: «Το ερώ­τη­μα σ’ όλους αυ­τούς τους κυ­ρί­ους είναι τε­λι­κά, τι ψη­φί­ζεις κου­μπά­ρε;». Και αν σας απα­ντή­σει πως ψη­φί­ζει αρι­στε­ρά, τονε ρώ­τη­σα; Τότε κι εγώ θα του πω πως σύ­ντο­μα θα πάψει να ‘ναι υπαρ­ξι­στής.

Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό του πρώ­του ξε­κι­νή­μα­τος των ιδε­ο­λο­γι­κών αγώ­νων, η αδιαλ­λα­ξία του Χα­ρά­λα­μπου Θε­ο­δω­ρί­δη. Όταν οι αγώ­νες μπαί­νουν στο στά­διο της επι­τυ­χί­ας γί­νε­ται ανά­γκη ζω­τι­κή ο συμ­βι­βα­σμός και η αβα­ρία. Στη σκέψη του ο Θε­ο­δω­ρί­δης έμει­νε άκαμ­πτος μ’ όλη τη μει­λι­χιό­τη­τα, που τον χα­ρα­κτή­ρι­ζε ως άν­θρω­πο. Γι’ αυτό και το έργο του, που συ­χνό­τα­τα ήταν ο στό­χος των αντι­δρα­στι­κών, δε­χό­τα­νε κά­πο­τε επι­θέ­σεις και από κύ­κλους οι­κεί­ους, που κου­ρα­σμέ­νοι ζη­τού­σαν να βρουν κά­ποιο με­σο­πά­τω­μα.

Δεν κρίνω αυτή τη στιγ­μή το νεκρό δά­σκα­λό μας ως ιστο­ρι­κό και ως φι­λό­σο­φο μαρ­ξι­στή. Δεν είμαι ίσως αρ­μό­διος και δεν πι­στεύω και πως δεν έκανε λάθη. Καμιά σκέψη προ­σω­πι­κή δεν είναι αλά­θε­φτη και μόνο η σκέψη μιας επο­χής που ‘ναι συ­νι­στα­μέ­νη των προ­σω­πι­κών σκέ­ψε­ων μπο­ρεί να βρει με­ρι­κές βα­σι­κές αλή­θειες. Αυτή η υφή όμως της σκέ­ψης του Θε­ο­δω­ρί­δη, είναι που τον έφερε πάντα τόσο κοντά προς τους νέους . Δεν έχω δει άν­θρω­πο με πε­ρισ­σό­τε­ρη κα­τα­νό­η­ση της νε­ό­τη­τας, δεν έχω δει άν­θρω­πο που να αι­σθά­νε­ται τόσο συγ­γε­νι­κά με τα νιάτα όσο αυτός ξε­κι­νού­σε για να κάνει εμπό­ριο – αρκεί να ξε­κι­νού­σε με κά­ποιο ζήλο. Πί­στευε ότι ο εν­θου­σια­σμός της νε­ό­τη­τας είναι ο κα­λύ­τε­ρος τρό­πος να βρει κα­νείς το σω­στό­τε­ρο δρόμο. Εφθα­νε όμως και στο ση­μείο να δι­καιο­λο­γεί και τις πιο απί­θα­νες πα­λα­βά­δες. Σε τέ­τοιες πε­ρι­πτώ­σεις έπαιρ­νε ένα χα­μό­γε­λο κα­λο­κά­γα­θο, που έκρυ­βε μια εν­δό­μυ­χη νο­σταλ­γία για τα νιάτα του πό­φυ­γαν κι έβρι­σκε κά­ποια απί­θα­νη, πολ­λές φορές σο­φι­στι­κή, δι­καιο­λο­γία ή ακόμα ένα πα­ρά­δειγ­μα ή ένα γνω­μι­κό από τις γνώ­σεις του για τον αρ­χαίο και το νε­ό­τε­ρο κόσμο, που ήταν ατέ­λειω­τες.

Συχνά εξη­γού­σε με­ρι­κούς εξω­φρε­νι­σμούς ως εφαρ­μο­γή φι­λο­σο­φι­κών θε­ω­ριών των αντι­πά­λων του στο πα­νε­πι­στή­μιο ή των κρι­τι­κών του και τότε κυ­ριαρ­χού­σε στην παρέα του μια ατμό­σφαι­ρα εξαί­ρε­τη. Σε όλα αυτά υπήρ­χε ένα χιού­μορ, μια ανοχή και μια κα­λο­σύ­νη. Υστε­ρα, σαν δά­σκα­λος που ήτανε, άρ­χι­ζε να ανα­λύ­ει το ζή­τη­μα και να βάζει τα πράγ­μα­τα στη θέση τους, πάντα φυ­σι­κά με πνεύ­μα φι­λο­νεϊ­κό. Το γε­γο­νός ότι ήσου­να νέος ήταν αρ­κε­τό, θα ‘λεγε κα­νείς, για να δι­καιω­θείς. Το γε­γο­νός ότι ήσου­να γέρος σε ετέ­βαλ­λε πάντα σε κα­τη­γο­ρού­με­νο. Γέ­ρα­σε, έλεγε για κά­ποιον, που ήθελε να αντι­κρού­σει μια γνώμη του, κι ν αυτό ήτανε αρ­κε­τό επι­χεί­ρη­μα. Συχνά έλεγε και ξα­νά­λε­γε μια γνώμη του Ανα­τόλ Φρανς. «Δεν υπάρ­χει γενεά αν­θρώ­πων που να μην πρό­βλε­ψε την κα­τα­στρο­φή του κό­σμου εξαι­τί­ας τις στρα­βές αντι­λή­ψεις που εί­χα­νε οι νε­ό­τε­ροί της και μο­λα­ταύ­τα ο κό­σμος εξα­κο­λου­θεί να υπάρ­χει και να προ­ο­δεύ­ει».

Όταν τον γνώ­ρι­σα ήμουν ακόμη φοι­τη­τής. Θυ­μά­μαι πόσο θέ­λη­σε να με βοη­θή­σει και να μου δώσει κου­ρά­γιο για να πάρω το δί­πλω­μά μου. Ακόμα και γράμ­μα μου έγρα­ψε από τη Θεσ­σα­λο­νί­κη να μην τις φο­βά­μαι τις εξε­τά­σεις. Εγώ έλεγε, έχω δώσει 42 φορές εξε­τά­σεις και ποιος ξέρει όσες θα δώσω ακόμα. Στα 1933 που κα­τέ­βη­κε στην Αθήνα να εκ­δώ­σει την Ει­σα­γω­γή στη Φι­λο­σο­φία, πλη­σί­α­σε πολύ την παρέα μου και κάθε τόσο ρω­τού­σε σ’ όλους μας κι έπαιρ­νε γνώ­μες πως θα ήταν κα­λύ­τε­ρα να γρά­ψει τούτη ή εκεί­νη τη φράση για να ‘ναι το κεί­με­νο σε γνή­σια δη­μο­τι­κή. Θυ­μού­μαι ακόμα και τις συ­ζη­τή­σεις που έκανε με τον εκ­δό­τη του, να ‘ναι φτηνή η τιμή του βι­βλί­ου για να μπο­ρούν και να τ’ αγο­ρά­ζουν οι φοι­τη­τές. Είχε τη μανία να με­τα­δί­δει αυτό που ήξερε και το θε­ω­ρού­σε αυτό σκοπό της ζωής του.

Όταν τυ­πώ­θη­κε η Ει­σα­γω­γή στη Φι­λο­σο­φία, θυ­μού­μαι, μου χά­ρι­σε ένα αντί­τυ­πό της και μού­γρα­φε πως μου το αφιε­ρώ­νει «με τις κα­λύ­τε­ρες ελ­πί­δες». Η αφιέ­ρω­ση αυτή από την πρώτη στιγ­μή δη­μιούρ­γη­σε μέσα μου ένα αί­σθη­μα ευ­θύ­νης πε­ρί­ερ­γης. Κι αυό δεί­χνει πως ο Θε­ο­δω­ρί­δης μ’ όλες τις πα­ρα­δο­ξο­λο­γί­ες του ήξερε σαν καλός δά­σκα­λος να κα­θο­δη­γεί τους μα­θη­τές του. Πέ­ρα­σαν από τότες 24 χρό­νια και στο με­τα­ξύ οι σχέ­σεις μου με το Θε­ο­δω­ρί­δη και στέ­νε­ψαν κι έγι­ναν και πιο οι­κεί­ες. Κι όμως, κάθε φορά που τον έβλε­πα και λίγες μέρες ακόμα πριν πε­θά­νει που περ­πα­τού­σα­με στην οδό Στα­δί­ου και τον άκου­γα να μι­λά­ει με εν­θου­σια­σμό για τις ερ­γα­σί­ες που ετοι­μά­ζει, είχα όπως πάντα το αί­σθη­μα πως δεν αντα­πο­κρί­θη­κα στις προσ­δο­κί­ες του.

Αυγή 26/11/1957



Για την αντι­γρα­φή Ηρα­κλής Κα­κα­βά­νης  atexnos.gr

Η Ελλάδα της Μάνδρας

$
0
0
Από Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

Πέρυσι ήταν η Καλαμάτα. Φέτος η Μάνδρα. Αύριο ποια περιοχή έχει σειρά; Το νεοελληνικό κράτος των παράνομων εξυπηρετήσεων χρόνο με το χρόνο βουλιάζει στα σαθρά θεμέλια που στήθηκε, καίγεται από την ανοργανωσιά του και καταρρέει από την ανυποληψία και το λαϊκισμό. Οι πολιτικές επιλογές όσων κυβέρνησαν τη χώρα έχοντας σαν πυξίδα το ρουσφέτι, την αρπαχτή, τη διαφθορά και τα παραθυράκια στους νόμους έφτιαξαν ένα κράτος, όπου όλα σχεδόν επιτρέπονται. Έτσι σε πολλές περιοχές της χώρας με τηνανοχή , πιθανώς και την παρότρυνση όσων διοικούσαν σε κεντρικό, περιφερειακό (νομαρχιακό παλαιότερα) και τοπικό επίπεδο χτίστηκαν πολλές Μάνδρες πάνω σε μπαζωμένα ρέματα, καμένα δάση, καταπατημένους αιγιαλούς. Οι πλούσιοι με τις βίλες σε περιοχές φιλέτα, οι μικροαστοί με τα εξοχικά τους για παραθερισμό και ο φτωχός λαός με το κεραμίδι για να μη βρέχεται το κεφάλι του.

Τα πελατειακά δίκτυα, βεβαίως, δεν εμφανίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Προϋπήρχαν και λειτουργούσαν ήδη από την περίοδο της οθωμανικής σκλαβιάς , αλλά διογκώθηκαν με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Ονομαστός στο είδος ο Ιωάννης Κωλέττης. Σιγά –σιγά και σταθερά το ρουσφέτι και η παρανομία γιγαντώθηκαν στη χώρα. Η εξαγορά των συνειδήσεων φούντωσε. Ήταν αυτονόητο ότι ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων επέλεγε με μοναδικό κριτήριο το βόλεμα και τις υποσχέσεις που του έδιναν. Με γρήγορο ρυθμό περάσαμε από τα φτωχόσπιτα και τις παράγκες που έστησαν οι πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής δίπλα στα ρέματα στη Νέα Ιωνία , την Κοκκινιά και αλλού στη συστηματική καταπάτηση εκτάσεων και στην άναρχη δόμηση τους. Ακόμη ηχούν στα αυτιά μου, όταν ήμουν μαθητής, ραδιοφωνικές διαφημίσεις όπου μπορούσε να αγοράσει κανείς σε καταπατημένες δασικές περιοχές «αγροτεμάχια με φως νερό και τηλέφωνο».

Κάπως έτσι φτάσαμε να πλημμυρίζει παλαιότερα ο Ποδονίφτης, η Καλαμάτα και κατ επανάληψη τα τελευταία χρόνια η Δυτική Αττική και η ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας. Πόσα από τα εκατοντάδες ρέματα της Αττικής είναι σήμερα ανοιχτά και καθαρισμένα;Πόσοι ξεροπόταμοι στη υπόλοιπη Ελλάδα έχουν μπαζωθεί και χτιστεί; Πόσες υποσχέσεις έχουν δοθεί για αντιπλημμυρικά έργα σε περιοχές που αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα χωρίς να έχει γίνει τίποτα; Πόσοι τοπικοί άρχοντες δικάστηκαν για παρανομίες που έκαναν στην οριοθέτηση των χειμάρρων; Πόσες αυθαίρετες κατασκευές σε καταπατημένα ρέματα γκρεμίστηκαν;

Ας απαντήσει πρώτα η πολιτεία σε αυτά τα ερωτήματα και ας αφήσει την πονοψυχιά και τα πυροτεχνήματα τύπου «εθνικό πένθος», τα οποία ούτε ακουμπάνε, ούτε λύνουν το πρόβλημα. Ας σκουπίσουν ο κ Μητσοτάκης και η κα Γεννηματά τα υποκριτικά τους δάκρυα για τον πόνο των πληγέντων. Τα κόμματα τους, τα οποία κυβέρνησαν τη χώρα για 40 χρόνια, έχουν τεράστιες ευθύνες για τις πολλές Μάνδρες που δημιουργήθηκαν . Αυτά εξέθρεψαν τη λογική της αδιαφορίας για το περιβάλλον και της πάρτης μου. Οι ευθύνες τους δεν ξεπλένονται ούτε με τα νερά του Νιαγάρα. Ας σταματήσει η περιφερειάρχης , η κα Δούρου, τις ένοχες κραυγές και τις μηνύσεις και ας μας εξηγήσει γιατί δεν υλοποίησε τα αντιπλημμυρικά έργα που υποσχόταν προεκλογικά. Επιπλέον, ας μπει πια ένα τέρμα στην αθώωση του λαού. Έχει και εκείνος τις ευθύνες που του αναλογούν, όταν καταπατεί και χτίζει, όπου τον βολεύει. Τέλος, ας μας απαντήσει ο αρμόδιος για το ΕΣΠΑ υπουργός αν θα συνεχίσει να στηρίζει χρηματοδοτικά την κατασκευή ανοιχτού θεάτρου στην Καλαμάτα, στην όχθη του Νέδοντα, ο οποίος, αν φουσκώσει, θα πνίξει την πόλη , όπως οι πολλοί προειδοποιούν. Θα επικρατήσει η κοινή λογική ή ο πολιτικαντισμός θα κυριαρχήσει για μια ακόμη φορά;

Η τραγωδία της Μάνδρας από όσα μαθαίνουμε εκ των υστέρων ήταν αναμενόμενη. Η περιοχή έχει χτιστεί ανάμεσα σε δύο μεγάλα ρέματα τα οποία μπαζώθηκαν. Τι κι αν οι καθηγητές του Πολυτεχνείου προειδοποιούσαν, κανείς δεν άκουγε. Στα λασπόνερα της Μάνδρας ναυάγησε το παλιό, το διεφθαρμένο και το ασύδοτο νεοελληνικό κράτος. Μακάρι και να θαφτεί οριστικά με αφορμή το οδυνηρό αυτό γεγονός.

*Εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Ηχηρά ονόματα στα Paradise Papers. Γιατί κουκουλώνονται όλες οι λίστες;

$
0
0

εταξύ των ονομάτων της λίστας βρίσκονται ο επιχειρηματίας Γιάννης Αλαφούζος, μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η Μαρέβα Μητσοτάκη και ο πρόεδρος των Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης κ.ά.

Το τραγικό, όμως, είναι ότι κι αυτές οι λίστες, όπως τόσες άλλες, παρά τις εντολές για δήθεν ελέγχους, στο τέλος θα καταχωνιαστούν κι αυτές στα αζήτητα στο βάθος σκοτεινών συρταριών και σε θεόκλειστες ντουλάπες και από εκεί στα σκουπίδια, με κολλημένη την ετικέτα «ΑΡΧΕΙΟ» έξω από τους σχετικούς φακέλους.Αυτό είναι το βρώμικο σύστημα που δεν χωράει τίποτε άλλο παρά βαθιά ανατροπή.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα ονόματα των Ελλήνων που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Paradise Papers, με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Κονσόρτσιουμ Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Η λίστα περιλαμβάνει 235 ονόματα και 192 ελληνικές διευθύνσεις.
Να σημειωθεί ότι το γεγονός ότι η παρουσία των συγκεκριμένων ονομάτων στις λίστες των Paradise Papers, δεν συνεπάγονται και τέλεση παράνομων πράξεων.

Σε κάθε περίπτωση οι ελληνικές αρχές θα διερευνήσουν όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις λίστες, για πιθανά αδικήματα που αφορούν ξέπλυμα χρήματος και φοροδιαφυγή.
Μεταξύ των ονομάτων της λίστας βρίσκονται ο επιχειρηματίας Γιάννης Αλαφούζος, μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η Μαρέβα Μητσοτάκη, ο Βίκτωρας Ρέστης, ο πρόεδρος των Εφοπλιστών, Θεόδωρος Βενιάμης κ.ά.

Άλλωστε προ των πυλών βρίσκεται μεγάλη εισαγγελική έρευνα για το ελληνικό σκέλος των Paradise Papers ξεκινά, με εντολή της επικεφαλής των οικονομικών εισαγγελέων, Μαριάννας Ψαρουδάκη.

Η εντολή της κ. Ψαρουδάκη προς τους οικονομικούς εισαγγελείς, είναι να ελέγξουν όλα τα στοιχεία για φυσικά και νομικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο τεράστιο υλικό των εγγράφων που αποκαλούνται Paradise Papers, ώστε να εντοπιστούν ύποπτοι, τόσο για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, όσο και φοροφυγάδες.

Η Οικονομική Εισαγγελία προτίθεται να μελετήσει τα ελληνικού ενδιαφέροντος έγγραφα, ανοίγοντας παράλληλα όλους τους φακέλους που έχουν σχηματιστεί, με βάση τις «λίστες» που ήδη υπάρχουν στα γραφεία των εισαγγελικών λειτουργών.

Όπως αναφέρεται στην εντολή της κ. Ψαρουδάκη, η έρευνα κάθε περίπτωσης θα διενεργηθεί και κατά μόνας, αλλά συνδυαστικά με τις ήδη υπάρχουσες «λίστες» όπως η «Μπόργιανς», η λίστα των 65 ηλεκτρονικών αρχείων με πρόσωπα που εμφάνισαν μεγάλες συναλλαγές στο εξωτερικό, κά.

Στόχος της Οικονομικής Εισαγγελίας είναι να ελεγχθούν ήδη γνωστές περιπτώσεις προσώπων, αλλά και να εντοπιστούν νέα πρόσωπα και κινήσεις.

Επίσης, αμέσως μετά την παραλαβή των στοιχείων, οι οικονομικοί εισαγγελείς θα αξιολογήσουν πλήρως τα δεδομένα που αφορούν νομικά πρόσωπα που εμφανίζονται στα αρχεία, υπό το σχήμα εξωχώριων εταιριών, ώστε να ελεγχθεί ο ρόλος, οι σκοποί και η διασύνδεση τους με φυσικά πρόσωπα, αλλά και επιχειρηματικά σχήματα που δραστηριοποιούνται στην χώρα.

Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιοποιηθεί ήδη για το θέμα των εν λόγω εγγράφων, προερχόμενα κυρίως από την μεγάλη δικηγορική εταιρία Appleby, που ειδικεύεται στην παροχή αυτών των υπηρεσιών, τα αρχεία περιλαμβάνουν περίπου 130 ονόματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Οι πληροφορίες για τον όγκο των αρχείων αναφέρουν πως στα Paradise Papers καταγράφονται συνολικά 252 καταχωρίσεις διευθύνσεων επικοινωνίας στην Ελλάδα, με την πλειονότητά τους να εντοπίζεται γεωγραφικά στην Αττική και κυρίως σε περιοχές όπως η Εκάλη, η Πολιτεία, ο Διόνυσος, το Παλαιό και το Νέο Φάληρο, το Μαρούσι, η Γλυφάδα, η Αγία Παρασκευή, η Κηφισιά, η Βουλιαγμένη, η Βούλα κά.

Οι αναφορές στον Τύπο τονίζουν πως οι εξωχώριες που σχετίζονται με την Ελλάδα ή είναι ελληνικών συμφερόντων, προέρχονται στην πλειονότητα τους από το μητρώο της Μάλτας, ενώ άλλες είναι από τις Μπαχάμες, τα Μπαρμπέϊντος, τις Βερμούδες, την Αρούμπα κά.
Ο όρος «Ελλάδα», όπως έχει ήδη δημοσιευθεί, επίσης αναφέρεται σε περισσότερα από 19.000 έγγραφα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, συμβολαίων, συμβάσεων κά.

Ένα ΚΟΡΙΤΣΙ ΤΗΣ ΒΡΟΧΗΣ... (Η δική μας Νατάσα)

$
0
0

Η Νατάσα Μερτίκα από το Λουτρό Κορινθίας, κόρη του Χαράλαμπου Μερτίκα, ενός ήρωα της Εθνικής Αντίστασης. Την περίοδο της Χούντας, η Νατάσα, μια νεαρή πανέμορφη κοπέλα, ήταν έγκυος μερικών μηνών, όταν τη συνέλαβε η Χούντα και την οδήγησε στην Μπουμπουλίνας, όπου βασανίστηκε έγκυος ούσα και έχασε το μωρό της από τα βασανιστήρια. Αλλά και μετά την αποβολή οι βασανιστές εξακολουθούσαν το έργο τους, σαν να μη συνέβη τίποτα προηγούμενα, χωρίς ίχνος ευσπλαχνίας, χωρίς λίγο συμπόνια για μια μάνα που έχασε το παιδί της, με αποτέλεσμα
να μην μπορέσει ποτέ η Νατάσα να ξαναγίνει μητέρα.

Η Νατάσα κατόρθωσε και δραπέτευσε στο εξωτερικό και έκανε καταθέσεις στο Συμβούλιο Ευρώπης. Η περιπέτειά της είχε διεθνή απήχηση και ήταν από τα πρώτα χαστούκια που δέχτηκε η Χούντα από ανθρωπιστικούς διεθνείς Οργανισμούς.

Η Νατάσα έχει πάρει σύνταξη και ζει σε ένα ξύλινο σπιτάκι στο χωριό της, με μια πανοραμική θέα στον κορινθιακό κόλπο. Εκεί η Νατάσα «μονάζει» διαβάζοντας λογοτεχνία και ποίηση. Αυτή είναι η λύτρωσή της από τα τραύματα της θηριωδίας των βασανιστών της.
Είναι πολύ δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια το μέγεθος της φρίκης και να αναλύσει την πηγή της δυστυχίας αυτών των ατόμων σαν τη Νατάσα που υπέστησαν βασανιστήρια και που υπερβαίνουν κάθε σύλληψη και φαντασία.

Όταν μεταφέρθηκε στην Μπουμπουλίνας, δήλωσε στους δεσμοφύλακες και στον αρχιβασανιστή Μάλλιο, πως είναι έγκυος. Αφού τη βασάνιζαν σωματικά επί μέρες, μετά την πετούσαν ημιλιπόθυμη σε ένα υγρό και σκοτεινό κελί. Σ’ αυτό το κελί χάνεται η έννοια του χρόνου. Δεν γνωρίζεις αν είναι μέρα ή νύχτα, ούτε ποια μέρα της εβδομάδας είναι. Το σκοτάδι του κελιού επιβάλλεται και στη συνείδηση του θύματος. Η «στιγμή» της ζωής ενός ατόμου που ζει στο δικό του πολιτιστικό πλαίσιο, είναι αυτό που συνδέει το παρελθόν του με το μέλλον του. Τη «στιγμή» θυμάσαι τα πάντα στη ζωή σου και με τη «στιγμή» σχεδιάζεις για το μέλλον. Η «στιγμή» συνδέει το παρελθόν με το μέλλον. Όταν σου αφαιρούν τη «στιγμή» ή με άλλα λόγια το «τώρα», δεν υπάρχει ούτε παρελθόν ούτε μέλλον. Αυτό συμβαίνει στο θύμα. Όταν δεν ζεις τη «στιγμή» έχεις ήδη πεθάνει πριν από τον θάνατό σου. Τη μέρα σε βασανίζουν αλλά το βράδυ, πάλι μέσα στο σκοτάδι, σε μεταφέρουν στην ταράτσα για την αναπαράσταση του εικονικού θανάτου. Σε κρεμούν στο κενό και το θύμα είναι γαντζωμένο στα χέρια του βασανιστή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια των βασανιστηρίων το θύμα νιώθει τον εξευτελισμό της ανθρώπινης ύπαρξης και τη γελιοποίηση της ανθρώπινης συνείδησης.
Μετά ημιλιπόθυμο, όπως είναι το θύμα, το πετούν σαν σκουπίδι μέσα στο σκοτεινό κελί. Τότε δεν ζεις πια αλλά υπάρχεις. Κι αυτό το επιβεβαιώνεις μόνο από τη βαριά αναπνοή σου. Κάθε προηγούμενη ταυτότητα παύει να υπάρχει κι αυτή η ταυτότητα που επικρατεί είναι η ταυτότητα του θανάτου.
Αυτά υφίστατο η Νατάσα επί μέρες. Αλλά μια μέρα, έτσι ημιλιπόθυμη όπως ήταν στο κελί, δεν ήξερε αν ζει ή αν κοιμάται. Ένιωσε κάτι στα σκέλη της και έβαλε τα χέρια της και διαπίστωσε ότι ήταν πλημμυρισμένη στο αίμα. Το αίμα του θανάτου του γιου της. «Και τι έκανες Νατάσα εκείνη τη στιγμή» ; «Κραύγαζα και ούρλιαζα μόνο» είπε η Νατάσα. Η Μοίρα όμως της Νατάσας της επιφύλαξε και μια άλλη όψη του θανάτου. Μετά το χάσιμο του δικού της αγοριού, την παρηγορούσε πάντα το μοναδικό αγόρι της οικογενείας της, ένα αγοράκι 13 χρονών που λάτρευε η Νατάσα γιατί έβλεπε μέσα του και το δικό της χαμένο της γιο. Αυτό το αγοράκι έπεσε κατά λάθος από τον έκτο όροφο μιας πολυκατοικίας. Μάτωσε για μια ακόμη φορά η καρδιά της. Αυτός ο θάνατος άραγε έχει όνομα; Η Νατάσα αντέχει ακόμα στα βέλη που ρίχνονται στην καρδιά της. Είναι γενναία γυναίκα.

Καθώς αφήναμε το κάτω Λουτρό και ανηφορίζαμε προς το Άνω Λουτρό, όπου είναι το σπίτι της, ο Κορινθιακός Κόλπος είχε ένα σκούρο γκρι χρώμα και τα απέναντι βουνά της στερεάς ήταν σκεπασμένα με μαύρα σύννεφα που έμοιαζαν σαν ομπρέλες και έκανε το τοπίο πολύ μελαγχολικό. Στο βάθος του ορίζοντα ο ήλιος έβαφε τα σύννεφα με πορτοκαλί και μωβ χρώματα. Η Νατάσα μας υποδέχτηκε έχοντας στην αγκαλιά της ένα μαύρο γατάκι. Αυτό το μαύρο γατάκι έχει το όνομα Μους-Μους. Κι όταν πεθάνει αυτό το γατάκι υιοθετεί πάλι ένα άλλο μαύρο γατάκι που κι αυτό έχει το ίδιο όνομα. Αυτή η ιστορία έχει σχέση με την αντιστασιακή ηρωΐδα, την Αμαλία Φλέμινγκ που κι εκείνη υπέστη τα βασανιστήρια στο ΕΑΤ-ΕΣΑ που ήλεγχε ο πιο σκληρός βασανιστής της Χούντας που άκουγε στο όνομα «Θεοφιλογιαννάκος», κατ’ ευφημισμό, βέβαια. Καθίσαμε μπροστά στο τζάκι και συζητούσαμε τι άλλο παρά για τα πολιτικά δρώμενα της εποχής μας. Η Μους-Μους ξαπλωμένη μπροστά από το τζάκι ήταν το σύμβολο μιας ομιλούσας σιωπής της ιστορικής μνήμης.

Η Νατάσα αποφεύγει να συζητάει για κείνη την περίοδο των βασανιστηρίων. Η περίοδος αυτή είναι περίοδος μια θλιβερής σιωπής, μοιάζει να είναι βουβή.
► Νατάσα, σκέφτηκες ποτέ να καθίσεις να γράψεις όλη την ιστορία των βασανιστηρίων σου;
Η Νατάσα έπαψε για λίγο να σκαλίζει τα ξύλα, έστρεψε το βλέμμα της προς εμάς και καθηλώθηκε πάνω μας για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Σαν να έλεγε «τι μου λέτε τώρα;». Ξανάστρεψε το πρόσωπό της προς το τζάκι και με ένα απλανές βλέμμα συνέχιζε να σκαλίζει τα μισοσβησμένα ξύλα πιο έντονα και οι σπίθες να πετάγονται όπως οι μνήμες. Ν΄ ανάβουν και να σβήνουν συγχρόνως χωρίς να προλαβαίνουν να εκφραστούν, σαν τους κομήτες που δεν προλαβαίνεις καν να πεις την ευχή.
● Πολλοί φίλοι μου έκαναν την ίδια ερώτηση. Πάντα απαντούσα με τη φράση: «Μου είναι αδύνατο αλλά δεν ξέρω γιατί». Το σκέφτηκα αρκετά. Όταν βασανίζεσαι σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης, και μετά σε πετάνε ημιλιπόθυμη σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, είσαι ήδη νεκρή πριν από τον θάνατό σου. Ένας νεκρός δεν έχει μνήμη. Θα μπορούσα όμως να τα περιγράψω ως θεατής ή ως μάρτυρας ή ακόμα ως πληρεξούσιος αλλά με κανένα λόγο ως ανθρώπινη ύπαρξη που τα βίωσε. Δεν νομίζεις ότι αυτό που θα έγραφα δεν θα είχε την αυθεντικότητά τους; Ο μόνος τρόπος αληθινής έκφρασης είναι η κραυγή. Αλλά η κραυγή είναι άναρθρος λόγος που δεν την καταλαβαίνει κανείς κι ούτε συγκινεί κανέναν.
Η φωτιά στο τζάκι αναζωπυρώθηκε μετά το σκάλισμα. Η Μους-Μους φαίνεται ότι δεν άντεξε τη πολλή ζέστη και πήδηξε στην αγκαλιά της Νατάσας. Η Νατάσα άρπαξε το γατάκι, το έσφιξε στην αγκαλιά της και άρχισε να το χαϊδεύει με μια τρυφερότητα που απάλυνε τον πόνο που νιώθαμε μετά από αυτή την εξομολόγηση.
► Νατάσα, τι έχεις να πεις για τους βασανιστές. Καλά δεν έχουν ίχνος συμπόνιας για τα θύματα; Ο πατέρας μου που ήταν στο ΕΑΜ και αντιστάθηκε στη γερμανική λαίλαπα, μεταφέρθηκε στη Γυάρο ως εξόριστος. Εκεί είχαν βάλει ως δεσμοφύλακες συνεργάτες των Γερμανών. Μάλιστα μέσα στα βασανιστήρια ήταν κι εκείνο, που τους ποδοπατούσαν με τις μπότες τους. Μάλιστα έβαζαν τις μπότες στη φωτιά και αφού καιγόταν χοροπηδούσαν πάνω στο σώμα με τις μπότες τους, οπότε αυτές άφηναν τα σημάδια τους στο κορμί. Μέχρι που πέθανε ο πατέρας μου διακρίνονταν στο κορμί του η πατημασιά της μπότας. Δεν ξέρω αν ήταν τυχαίο αυτό το γεγονός.
● Όχι, καθόλου τυχαίο. Δεν γνωρίζεις ότι στο Άουσβιτς οι δεσμοφύλακες χοροπηδούσαν πάνω στο πρόσωπο των Εβραίων μέχρι που να πεθάνουν; Το ίδιο ακριβώς έκαναν και οι βασανιστές στα ελληνικά κέντρα στρατοπέδων. Αν κρίνουμε την προσωπικότητα ενός βασανιστή θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως σύμφωνα με τον ανθρώπινο Λόγο πρόκειται περί μιας διεστραμμένης προσωπικότητας. Ένας βασανιστής μισεί το αδύναμο και αγαπάει τον δυνατό, αυτόν που κυριαρχεί. Οι δωσίλογοι και συνεργάτες με τους Γερμανούς έπασχαν ακριβώς από αυτό το φασιστικό σύνδρομο που πρόκειται περί διαστροφής. Επίσης όταν μας βασάνιζαν έβαζαν μουσική όπως ακριβώς στο Άουσβιτς. «Τη μουσική δεν την έβαζαν μόνο για να καλύπτουν τις οιμωγές των θυμάτων αλλά να παρέχουν κι ένα ψυχολογικό άλλοθι στους βασανιστές». Ήταν άνθρωποι χωρίς πνεύμα και χωρίς καρδιά. Οτιδήποτε καλό που είναι αδύναμο το μισούν.
► Ο βασανιστής σου ο Μάλλιος, Νατάσα, ήταν ένα τέτοιο άτομο και μάλιστα εκπαιδευμένο από τη CIA, όπως φημολογείτο, ο οποίος αργότερα δολοφονήθηκε. Τι ένιωσες όταν στο ανακοίνωσαν;
● Πήγα στο γραφείο μου και ένας συνάδελφός μου μου είπε: «το καθάρισαν το παλιοκαθίκι» νομίζοντας ότι ήξερα για το γεγονός. «Ποιον καθάρισαν», είπα. «Τον βασανιστή σου τον Μάλλιο». Να σας πω την αλήθεια, ενδόμυχα ένιωσα μια ικανοποίηση αλλά πολύ γρήγορα μ’ έπιασε μια ακαθόριστη θλίψη. Για μια στιγμή αναβίωσαν μέσα μου σκηνές από τα βασανιστήρια, ιδιαίτερα όταν με πετούσε από την ταράτσα κι εγώ ήμουνα γαντζωμένη και ούρλιαζα λέγοντας: «ότι θα πέσεις κι εσύ μαζί μου καθίκι». Αυτή η σκηνή καρφώθηκε για λίγα λεπτά στη μνήμη μου. Είπα μέσα μου, υπάρχει θεία δίκη και τελικά «αυτός έπεσε από την ταράτσα». Έφυγα να πάω σπίτι μου καταβεβλημένη με ανάκατα συναισθήματα. Στο σπίτι είχαν μαζευτεί φίλοι μου, οι οποίοι με υποδέχτηκαν όλοι τους σχεδόν με ένα βλέμμα ικανοποίησης που το προσφέρει η εκδίκηση που έχουμε μέσα μας. Εκδίκηση, μίσος, αγάπη, πόνος, χαρά και ευχαρίστηση, δυστυχία όλα ανακατεμένα να χοροπηδούν μέσα μου. Όλοι οι φίλοι μου κρεμόταν από τα χείλη μου. Έπρεπε να πω κάτι που να με αντιπροσωπεύει αλλά μου ήταν πολύ δύσκολο. Θάμπωσαν τα μάτια μου κι έτρεξα στο λουτρό να μείνω μόνη μου για να ηρεμήσει αυτός ο ανεμοστρόβιλος των συναισθημάτων μέσα μου. Μόλις πήγα στο λουτρό ξέσπασα στο κλάμα, ένα βουβό κλάμα για να μη γίνω αντιληπτή από τους φίλους μου. Αυτό με βοήθησε τελικά. Ποτέ στη ζωή μου δεν χάρηκα για τον θάνατο κανενός πλάσματος. Γιατί άραγε να χαρώ τώρα; Βγήκα έξω και είπα στους φίλους μου: το να σκοτώσεις ένα όργανο του φασισμού είναι απλά μια εκδίκηση και η δική μου ιδεολογία δεν πιστεύει στην εκδίκηση. Όποιος μπορέσει και «σκοτώσει» την απειλή του φασισμού που παραμονεύει παντού τότε είναι που θα χαρώ.





Οι φοβερές αποκαλύψεις ή πώς «το Ισπανικό Κράτος είναι ικανό για τα πάντα» ενάντια στον καταλανικό λαό!

$
0
0
του Γιώργου Μητραλιά

Ενώ οι Καταλανοί ψηφίζουν σε ένα μήνα και η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση τους αναγκάζεται να κάνει την προεκλογική της εκστρατεία από τις... Βρυξέλλες και τις φυλακές της Μαδρίτης (!), οι τρομακτικές αποκαλύψεις και οι εφιαλτικές καταγγελίες των 2-3 τελευταίων ημερών μεταβάλουν δραστικά το σκηνικό του καταλανικού δράματος και συνάμα καταφέρουν θανάσιμο πλήγμα σε ό,τι απομένει από την ισπανική δημοκρατία. Και ιδού ευθύς αμέσως για τι ακριβώς πρόκειται...
Υποθέτουμε πως κανείς δεν έχει ξεχάσει τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Αυγούστου στο κέντρο της Βαρκελώνης και σε άλλα σημεία της Καταλονίας, που βύθισαν στο πένθος τη χώρα μόλις μερικές εβδομάδες πριν από το κρίσιμο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου για την ανεξαρτησία της. Σήμερα αποκαλύπτεται και προκαλεί αληθινό πολιτικό σεισμό, ότι ο διαβόητος ιμάμης “εγκέφαλος” αυτών των τρομοκρατικών επιθέσεων ήταν... «συνεργάτης” των μυστικών υπηρεσιών (CNI - Centro Nacional de Inteligencia) του Ισπανικού Κράτους! Και σαν να μην έφτανε αυτό, η διεύθυνση των μυστικών υπηρεσιών αναγκάζεται να παραδεχτεί δημόσια την αλήθεια της αποκάλυψης! Γεγονός που κάνει μάλιστα τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτσντεμόντ να δηλώνει από τις Βρυξέλλες -με πολύ νόημα- ότι έτσι... “επιβεβαιώνονται οι υποψίες μας”!...




Οπουδήποτε αλλού, η επίσημη παραδοχή του γεγονότος ότι κρατικές υπηρεσίες μιας χώρας “συνεργάζονταν” με τον “εγκέφαλο” τρομοκρατικών επιθέσεων που αιματοκύλισαν αυτή τη χώρα θα είχε προκαλέσει τουλάχιστον την παραίτηση των αρμόδιων υπουργών. Όμως, εδώ δεν πρόκειται μόνο για αυτό αλλά για κάτι» πολύ μεγαλύτερο και μια μικρή αναδρομή στα γεγονότα εκείνων των ημερών μας βοηθάει να καταλάβουμε το γιατί. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις έγιναν μόλις τρεις βδομάδες πριν από τη Diada, τη μεγάλη ετήσια διαδήλωση του μαχόμενου καταλανισμού στις 11 Σεπτεμβρίου, που όμως φέτος είχε ξεχωριστή σημασία καθώς συνδυαζόταν με επίδειξη δύναμης των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας εν όψει του ιστορικού δημοψηφίσματος της 1ης Οκτωβρίου. Και φυσικά, πολλοί ήταν εκείνοι στην Καταλονία και αλλού, που όχι μόνο εντυπωσιάστηκαν από τη χρονική σύμπτωση όλων αυτών των γεγονότων αλλά και σκανδαλίστηκαν από τον τρόπο με τον οποίο οι πολέμιοι της καταλανικής ανεξαρτησίας, με πρώτους και καλύτερους τον βασιλιά Φελίπε και τον πρωθυπουργό Ραχόι, εκμεταλλεύθηκαν αυτές τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το σοκ που αυτές προκάλεσαν για να καταγγείλουν τους “αποσχιστές” και να προπαγανδίσουν την “ενότητα της Ισπανίας”.






Στ’αλήθεια, ποιος δεν θυμάται το δίδυμο του βασιλιά και του πρωθυπουργού του να περπατάνε επικεφαλής της μεγάλης διαδήλωσης “διαμαρτυρίας ενάντια στη τρομοκρατία”, διασχίζοντας το κέντρο της καταλανικής πρωτεύουσας; Και ποιος μπορεί να ξεχάσει τις πολύωρες απευθείας τηλεοπτικές μεταδόσεις του γεγονότος από δεκάδες ευρωπαϊκά τηλεοπτικά κανάλια που, μαζί με όλα τα υπόλοιπα διεθνή και ελληνικά ΜΜΕ, εκμεταλλεύονταν τη “χρυσή ευκαιρία’’ που τους προσφερόταν για να δώσουν μιαν εντελώς πλαστή εικόνα της καταλανικής πραγματικότητας λίγο πριν από την πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της! (βλέπε το πάντα επίκαιρο άρθρο μας εκείνων των ημερών: http://contra-xreos.gr/arthra/1228-catalonia-2017-10-mme.html)



Φυσικά, δεν είναι διόλου τυχαίο ότι έντονες φήμες για την «ανάμειξη» των μυστικών υπηρεσιών στις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Αυγούστου κυκλοφορούσαν επίμονα στη Καταλονία εδώ και καιρό. Ούτε είναι επίσης τυχαίο ότι τα καταλανικά και ισπανικά ΜΜΕ είτε εξαφάνισαν είτε καταχώνιασαν και πάντως απέφυγαν επιμελώς να σχολιάσουν την τόσο εύγλωττη δήλωση του Καταλανού προέδρου περί της… «επιβεβαίωσης των υποψιών μας». Μιας δήλωσης που ο κ. Πουτσντεμόντ έσπευσε μάλιστα μια μέρα αργότερα να αποσαφηνίσει παραπέρα δηλώνοντας επιγραμματικά ότι… «το Ισπανικό Κράτος δεν έχει όρια και είναι ικανό για τα πάντα»!...




Δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα μάθουμε όλη την (επίφοβη) αλήθεια για αυτά τα τρομοκρατικά πλήγματα που αιματοκύλισαν την Καταλονία καθώς μάλιστα η πορεία των εξελίξεων θα καθοριστεί, μεταξύ άλλων, και από τους συσχετισμούς δυνάμεων που θα διαμορφώσουν τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών της 21ης Δεκεμβρίου. Ωστόσο, μια άλλη εξέλιξη σχεδόν ταυτόχρονη με τις προαναφερθείσες αποκαλύψεις ήλθε να ενισχύσει τη γενική αίσθηση ότι «το Ισπανικό Κράτος είναι ικανό για τα πάντα» όταν πρόκειται να αποτρέψει την καταλανική ανεξαρτησία. Συγκεκριμένα, η Marta Rovira, Γενική Γραμματέας και ηγέτιδα της Esquerra Republicana, του μεγαλύτερου κόμματος της Καταλονίας, προκάλεσε αίσθηση και θύελλα αντιδράσεων αποκαλύπτοντας δημόσια ότι το κόμμα της είχε λάβει, μετά την 1η Οκτωβρίου, αλλεπάλληλες προειδοποιήσεις από μέρους των αρχών της Μαδρίτης ότι θα υπήρχαν «νεκροί στους δρόμους» και «χρήση ακραίας βίας» όχι πια από τις αστυνομικές δυνάμεις αλλά από τον ισπανικό στρατό (!) στην περίπτωση που η καταλανική κυβέρνηση θα κήρυττε την ανεξαρτησία της χώρας! Και προς ενίσχυση των λεγομένων της, η γνωστή για τη σοβαρότητά της Κα Ροβίρα όχι μόνο αποκάλυπτε ότι ήταν σε γνώση των προετοιμασιών του ισπανικού στρατού να αναλάβει δράση αλλά και έδινε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες αυτών των προετοιμασιών…



«Μπούρδες» και «χονδροειδή ψέματα» ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Ραχόι που όμως απέφυγε να κάνει μήνυση στη Κα Ροβίρα για συκοφαντική δυσφήμιση. Γιατί όμως να πρόκειται για «μπούρδες» και «ψέματα» όταν είναι οι ίδιες οι πράξεις των αρχών της Μαδρίτης που λένε το αντίθετο; Όπως π.χ. όταν είναι ο ίδιος ο ανατέλλων αστέρας και επίσημος εκπρόσωπος του Λαϊκού κόμματος του κ. Ραχόι, ο νεαρός κ. Πάμπλο Κασάδο που «προειδοποιούσε» πριν από δυο μήνες τον Καταλανό πρόεδρο ότι θα έχει την τύχη του μακρινού προκατόχου του Λουίς Κουμπάνις που εκτελέστηκε από τους δολοφόνους του Φράνκο αφού βασανίστηκε αγρίως επί ένα ολόκληρο μήνα. ΄Η όταν η άγρια αστυνομική καταστολή έστελνε στα νοσοκομεία 900 Καταλανούς πολίτες μόνο και μόνο επειδή αυτοί θέλησαν να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Ή όταν η μισή (δημοκρατικά εκλεγμένη) κυβέρνηση της Καταλονίας και άλλοι λαοφιλείς ηγέτες της είναι ήδη φυλακισμένοι σε φυλακές της Μαδρίτης και τους βαρύνουν εξωφρενικές κατηγορίες που επισύρουν ποινές κάθειρξης 30, 40 ή και 50 ετών! Ή όταν γνωρίζουμε πια, και αυτή ήταν η τρίτη συγκλονιστική «αποκάλυψη» των τελευταίων ημερών από τα καταλανικά και ισπανικά ΜΜΕ , ότι υπήρξε σχέδιο καταστολής των λαϊκών διαδηλώσεων της 10ης Οκτωβρίου και ταυτόχρονης απαγωγής (με ελικόπτερο) του κ. Πουτσντεμόντ από 300 επίλεκτους αστυνομικούς έξι ειδικών μονάδων που θα επιχειρούσαν κατά του προεδρικού μεγάρου «από αέρος, ξηράς και υπογείως»…




Για μιαν ακόμα φορά, «δεν είναι διόλου τυχαίο» ότι η κυβέρνηση Ραχόι έσπευσε να χαρακτηρίσει topsecret και να απαγορεύσει προκαταβολικά την αποκάλυψη πληροφοριών για τις αστυνομικές επιχειρήσεις που προηγήθηκαν και ακολούθησαν το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου. Και επίσης δεν είναι τυχαίο ότι ο -κατά τους προπαγανδιστές του κ. Ραχόι αλλά και ορισμένους ανόητους της αριστεράς- «δειλός» κ. Πουτσντεμόντ, που τάχα «εγκατάλειψε το λαό του», έμαθε έγκαιρα το σχέδιο της αστυνομικής απαγωγής του και πρόλαβε να ξεφύγει και να γλυτώσει βρίσκοντας άσυλο στις Βρυξέλλες, προς μεγάλη απογοήτευση των επιγόνων του Φράνκο που τον ήθελαν διακαώς στη φυλακή και εκτός μάχης.



Το συμπέρασμά μας δεν διαφέρει από εκείνο που επαναλαμβάνουμε μονότονα στα άρθρα μας εδώ και 4-5 χρόνια: Ναι, όπως στο παρελθόν έτσι και τώρα, το Ισπανικό Κράτος είναι ικανό για τα πάντα, και διατεθειμένο να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο, ακόμα και την πιο ωμή στρατιωτική και άλλη βία, προκειμένου να αποτρέψει τη δημιουργία της Δημοκρατίας της Καταλονίας! Ας το αντιληφτούν επιτέλους οι πάντες και ας κανονίσουν την πορεία τους. Και ειδικότερα εκείνοι που εθελοτυφλούν και σφυρίζουν αδιάφορα ενώ επιμένουν να δηλώνουν αριστεροί ριζοσπάστες και ασυμφιλίωτοι δημοκράτες. Και ας μην ξεχνούν ότι το καταλανικό ηφαίστειο δεν έχει πει ακόμα τη τελευταία του λέξη και η έκρηξή του που θα φέρει τα πάνω κάτω στην Ευρώπη είναι πάντα μπροστά μας και όχι πίσω μας…

Tο «κοινωνικό» μέρισμα είναι προϊόν κοινωνικής κλοπής

$
0
0

του Τάσου Σταυρόπουλου

Η Κυβέρνηση Σύριζα- ΑΝΕΛ με το νέο μνημόνιο που ψήφισε τον περασμένο Μάιο (ν. 4472/19.5.2017) δεσμεύτηκε στην τρόικα να αφαιρεί κάθε χρόνο 5,5 δις ευρώ από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους μέσω της υπερφορολόγησης και της περικοπής των συντάξεων.
Τα 720 εκατομμύρια που θα επιστρέφει η κυβέρνηση τον Δεκέμβρη ως «κοινωνικό» μέρισμα προέρχονται από τα ματωμένα πλεονάσματα. Συγκεκριμένα μόνο από την περικοπή του ΕΚΑΣ αφαίρεσε από τους χαμηλοσυνταξιούχους 569 εκατ. το 2017, για να τους επιστρέψει ψίχουλα ως «κοινωνικό» μέρισμα
Σύμφωνα σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους( ΓΛΚ) η Κυβέρνηση για το 2017 :
Από τη μείωση των επικουρικών αφαίρεσε από τους συνταξιούχους 291 εκατ.ευρώ ( το 2018 θα αρπάξει άλλα 284 εκατ, και το 2019 277 εκατ.
Μείωσε το ΕΦΑΠΑΞ από 38,2% σε 50% , αναδρομικά από το 2014, και παρακρατεί μέχρι σήμερα από όλα τα ταμεία ποσό 2.600.000.000 € στην τράπεζα της Ελλάδας από τα αποθεματικά των ταμείων και δεν επιτρέπει τη χρησιμοποίησή τους για την πληρωμή των ΕΦΑΠΑΞ , για να παρουσιάζει πλεονάσματα.Ακόμη δεν έχει ξοφλήσει το ΕΦΑΠΑΞ των συνταξιούχων του 2014.
Από τον ΕΝΦΙΑ θα εισπράξει 2.650.000.000.
Μέχρι σήμερα καθυστερεί τη χορήγηση 126.000 επικουρικών συντάξεων και 130.000 κύριων συντάξεων, όπως δήλωσε ο Διοικητής του ΕΦΚΑ, με το πρόσχημα ότι δεν έχει βρεθεί ο μαθηματικός τύπος, στην ουσία για να αυξήσει τα ματωμένα πλεονάσματα.
189.000.000 θα αφαιρέσει από εργαζόμενους και συνταξιούχους από την κατάργηση της μείωσης του φόρου για ιατρικές δαπάνες καθώς και της μείωσης κατά 1,5% του φόρου εισοδήματος που παρακρατείται από μισθούς και συντάξεις, για τα έτη 2017,2018 και 2019.
Αξίζει να αναφερθούν ότι οι νέες περικοπές των συντάξεων( από τον επανυπολογισμό των παλιών συντάξεων και από την εφαρμογή του ν. Κατρούγκαλου για τις νέες συντάξεις) έχουν υπολογιστεί από το ΓΛΚ σε 2.200.000.000 το χρόνο, ενώ οι μειώσεις των μισθών και συντάξεων από τη μείωση του αφορολόγητου σε 2.000.000.000 το χρόνο,
Συμπερασματικά: Τα 700 εκατ. που μοιράζει η κυβέρνηση ως κοινωνικό μέρισμα είναι προϊόν ριφιφί που έκανε η κυβέρνηση στις τσέπες των εργαζομένων και συνταξιούχων. Και αντί να ντρέπεται που έχει ξεζουμίσει το λαό , επαίρεται γιατί εισέπραξε παραπάνω. Αυτά τα ματωμένα πλεονάσματα ευθύνονται για το έγκλημα στη Μάνδρα- Ελευσίνα, γιατί κανένα έργο δε γίνεται, τα Νοσοκομεία υπολειτουργούν, τα σχολεία δεν έχουν δασκάλους. Προτεραιότητα για την κυβέρνηση έχουν οι δανειστές και η υποταγή στην τρόικα.
sxedio-b.gr

Rene Magritte: Βίωσα τη χαρά της ελευθερίας ζωγραφίζοντας τις πιο αντισυμβατικές εικόνες

$
0
0

Σαν σή­με­ρα 21 Νο­εμ­βρί­ου  
γεν­νή­θη­κε ο Βέλ­γος σου­ρε­α­λι­στής ζω­γρά­φος, Ρενέ Μα­γκρίτ

Νέες ερμηνείες σε γνωστά αντικείμενα αποτελούσαν προσφιλείς επιλογές στο έργο του Rene Magritte. Το έργο τέχνης δεν διαχωρίζεται από τη σκέψη, αλλά αντιθέτως είναι το ίδιο μια οπτικοποιημένη σκέψη υποστήριζε. Κάθε στιγμή είναι μια απρόοπτη ανακάλυψη, κάθε στιγμή φανερώνεται το απόλυτο μυστήριο του παρόντος. Ο κόσμος για τον Magritte είναι η αμφισβήτηση της κοινής γνώμης. Από τους κορυφαίους εκπροσώπους του σουρεαλισμού επέδρασε αναμφισβήτητα στην πορεία της σύγχρονης τέχνης και συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της ευρωπαϊκής διανόησης του 20ου αιώνα.

Ο Rene Magritte γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου 1898 στην πόλη Λεσσίν του Βελγίου. Σε ηλικία 14 ετών βίωσε το δράμα της αυτοκτονίας της μητέρας του. Σπούδασε στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στις Βρυξέλλες 1916 – 1918. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του γνώρισε τη Georgette Berger την οποία νυμφεύτηκε το 1922.
Έφυγε από τη ζωή στις 15 Αυγούστου 1967.

Παρουσιάζουμε σήμερα μια ομιλία που πραγματοποίησε ο Rene Magritte το 1938 και αναφέρεται σε παιδικές του αναμνήσεις που σαφώς επηρέασαν το έργο του.
Συμβάντα των παιδικών του χρόνων επηρέασαν καθοριστικά το μεγάλο καλλιτέχνη. Άλλωστε ο ίδιος έχει αναφερθεί σε τρεις παιδικές αναμνήσεις. Μια είναι αυτή που καταγράφεται στην ομιλία του.
Η άλλη αφορά σε ένα κλουβί δίπλα στην κούνια του. Έμοιαζε ένα πολύ μυστηριώδες αντικείμενο που σημάδεψε τις αναμνήσεις του και γέννησε το αίσθημα της ιδιομορφίας που το συναντάμε ξανά και ξανά στην ενήλικη ζωή του.Η τρίτη συνδέεται με την «αιχμαλωσία» ενός μπαλονιού που προσγειώθηκε στη στέγη του σπιτιού των γονιών του. Η όλη προσπάθεια να ξεμπλοκάρουν το μπαλόνι από τη στέγη σε συνδυασμό με την παιδική του φαντασία, του άφησαν εντυπώσεις που δεν ξεθώριασαν στο πέρασμα των χρόνων.

«Στα παιδικά χρόνια μου άρεσε να παίζω με ένα κορίτσι σε ένα παλιό εγκαταλειμμένο νεκροταφείο μιας επαρχιακής πόλης. Συνηθίσαμε να σηκώνουμε τις σιδερένιες πόρτες και να τρέχουμε στα υπόγεια οστεοφυλάκια. Κάποιο πρωινό μέσα από τους φεγγίτες του υπογείου το μοναδικό μέρος απ’ όπου έμπαινε φως, παρατήρησα έναν καλλιτέχνη να ζωγραφίζει στο δρόμο του νεκροταφείου.Το νεκροταφείο ήταν πολύ γραφικό με τις σπασμένες κολόνες και τους σωρούς από φύλλα.
Ο ζωγράφος είχε έρθει από την πρωτεύουσα. Η τέχνη του έμοιαζε μαγική και αυτός ο ίδιος μου φαινόταν να διαθέτει ένα θείο ταλέντο. Έμαθα αργότερα ότι αυτά που ζωγράφιζε μικρή σχέση είχαν με την καθημερινή ζωή. Όμως αυτή προσπάθεια και η θέλησή του να απελευθερωθεί χλευαζόταν από το κοινό. Δεν ήταν ο μόνος. Το ίδιο δεν συνέβη και τον Μιγέ, όταν ο «Εσπερινός» του χαρακτηρίστηκε σκάνδαλο για τον καιρό του; Ο ζωγράφος κατηγορήθηκε ότι έθιγε τους αγρότες με το να κάνει τα πορτρέτα των αγροτών ακολουθώντας τις προσωπικές του επιλογές. Ξεχνάμε ότι κάποιοι άλλοι ήθελαν να καταστρέψουν την «Ολύμπια» του Μανέ. Οι κριτικοί κατηγόρησαν και χλεύαζαν το Μανέ δείχνοντας τεμαχισμένες γυναίκες, γιατί ο καλλιτέχνης απεικόνιζε μόνο το πάνω μέρος του σώματος της γυναίκας που ήταν πίσω από το μπαρ (Un bar aux Folies-Bergère). Στις μέρες του Κουρμπέ κάποιοι «αποφάσισαν» ότι είχε πολύ κακό γούστο και ήταν φτωχός από ταλέντο.
Μπορώ να θυμηθώ άπειρα τέτοια παραδείγματα που ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Όσον αφορά τους ίδιους τους καλλιτέχνες αρκετοί απ’ αυτούς εγκατέλειπαν ως ένα βαθμό την ελευθερία τους θέτοντας το ταλέντο τους στην υπηρεσία κάποιου. Κατά κανόνα ως καριερίστες υπέκυπταν στις ανασφάλειες τους και τις φιλοδοξίες τους. Διακατέχομαι από μεγάλη δυσπιστία για τους καλλιτέχνες και το έργο τους σε σχέση με τις επιλογές τους προκειμένου να αναγνωριστούν. Δεν είχα και δεν έχω τίποτε κοινό με αυτούς. Είχα ένα σημείο αναφοράς που με κρατούσε κάπου αλλού: είναι αυτή η μαγεία της τέχνης που είχα συναντήσει παιδί. Το 1915 προσπάθησα να ξανακερδίσω την ανεξαρτησία που θα μου επέτρεπε να δω τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που οι άνθρωποι προσπαθούσαν να μου επιβάλλουν. Είχα κάποιες ικανότητες γύρω από τη ζωγραφική. Είχα αποτραβηχτεί και μέσα στην απομόνωση μου πειραματίστηκα συνειδητά σε πράγματα διαφορετικά απ’ οτιδήποτε γνώριζα ως τότε για τη ζωγραφική. Βίωσα τη χαρά της ελευθερίας ζωγραφίζοντας τις πιο αντισυμβατικές εικόνες.
Όταν από μία περίεργη σύμπτωση έπεσε στα χέρια μου ένας κατάλογος με φουτουριστικές ζωγραφιές, αντιμετώπισα την ίδια πρόκληση όπως τότε που ανακάλυπτα το φως μέσα από το φεγγίτη του υπόγειου οστεοφυλακίου».

Τhe lovers, 1928
Οι ανεκπλήρωτες επιθυμίες είναι ένα θέμα σύνηθες στο έργο του Magritte. Εδώ το ύφασμα εμποδίζει την ολοκλήρωση της αγκαλιάς ανάμεσα στους δύο εραστές, οδηγώντας μια πράξη πάθους σε απομόνωση και απογοήτευση. Μερικοί έχουν ερμηνεύσει αυτό το έργο ως μια απεικόνιση της αδυναμίας να αποκαλύψει πλήρως την αληθινή φύση του. Επίσης το αποδίδουν σε παιδικά τραύματα καθώς η μητέρα του αυτοκτόνησε όταν ο καλλιτέχνης ήταν 14 ετών. Βίωσε τον τρόμο ανάσυρσης της πνιγμένης γυναίκας μέσα από το νερό με το νυχτικό τυλιγμένο στο πρόσωπό της. Κάποιοι υποστήριζαν ότι το παιδικό αυτό τραύμα οδήγησε τον Magritte σε σειρά από τέτοια πρόσωπα. Ο Magritte διαφώνησε έντονα με παρόμοιες ερμηνείες. Αρνήθηκε οποιαδήποτε σχέση των έργων του με το θάνατο της μητέρας του. «Η ζωγραφική μου είναι ορατές εικόνες που δεν κρύβουν τίποτε» έγραψε, «Είναι εικόνες που προκαλούν μυστήριο και, πράγματι, όταν κάποιος βλέπει μια από τις εικόνες μου, αναρωτιέται τι να σημαίνει… Όμως δεν σημαίνει τίποτα, γιατί το μυστήριο δεν σημαίνει τίποτα, είναι άγνωστο!…»


Αυτοκρατορία των Φώτων (L‘Empire des Lumières) 1953 -1954.
Από τα εμβληματικά έργα του Magritte. Δημιουργεί την παράδοξη εικόνα μιας νύχτας κάτω από ένα ουρανό της ημέρας. Η αυτοκρατορία των φώτων προφανώς είναι αποτέλεσμα της παιδικής ανάμνησης από τα υπόγεια του νεκροταφείου, όπου μέσα από τους φεγγίτες έβλεπε να ξεπροβάλλει το φως. Εκεί που ο θάνατος ήταν παρών, το φως έμπαινε από τα παράθυρα και κυριαρχούσε.



Η προδοσία των εικόνων (The treachery of images,) 1929
Ο διάσημος πίνακας και η διάσημη πίπα. «Αυτό δεν είναι μια πίπα» γράφει στον πίνακα ο Magritte και δίνει αφορμή να χυθεί πολύ μελάνι για την επιλογή του. Ο ίδιος υποστήριζε: «Με κατηγόρησαν κάποιοι άνθρωποι γι αυτήν. Όμως θα μπορούσα να σας πω να γεμίσετε την πίπα μου; Όχι βέβαια∙ είναι μια αναπαράσταση… Αν είχα γράψει πάνω στην εικόνα “Αυτό είναι μια πίπα” θα είχα πει ψέματα». Τρία χρόνια αργότερα ο Alfrent Korzybski θα διατυπώσει την άποψη «Ο χάρτης δεν είναι το έδαφος».



Στο κατώφλι της ελευθερίας, (On the Threshold of Liberty) 1937, 1929.
Το έργο αναπαριστά ένα μεγάλο δωμάτιο με τους τοίχους επενδυμένους με διαφορετικές σκηνές ή παράθυρα. Κάθε πίνακας αποκαλύπτει ένα διαφορετικό θέμα: ουρανό, φωτιά, ξύλο, ένα δάσος, το μπροστινό μέρος ενός κτιρίου, ένα διακοσμητικό μοτίβο, ένα γυναικείο κορμό και μια παράξενη μεταλλική υφή που χαρακτηρίζει σφαιρικά κουδουνάκια (ένα κοινό στοιχείο του Magritte). Μέσα στον ασφυκτικό αυτό χώρο δεσπόζει ένα κανόνι που σκοπεύει τον ουρανό σημαδεύοντας από το ανοιχτό παράθυρο.



Ψεύτικος καθρέφτης (The false mirror), 1928
Απομακρύνοντας το μάτι από τη συνηθισμένη του θέση, προκαλεί στο θεατή έντονες εντυπώσεις και προβληματισμούς. Αντικαθιστά την ίριδα με ένα μπλε ουρανό και σύννεφα σ’ ένα ψεύτικο καθρέφτη. Ο Magritte μας καλεί να αμφισβητήσουμε ό, τι βλέπουμε και ό,τι νομίζουμε ότι ξέρουμε. Είναι ο ουρανός μια αντανάκλαση του τι βλέπει το μάτι; Είναι το μάτι στην πραγματικότητα ένα άνοιγμα σε μια άλλη πραγματικότητα; Είμαστε αντιμέτωποι με μια εσωτερική όραση, ή κάτι εντελώς διαφορετικό; Ένα πράγμα είναι βέβαιο: Ο Magritte μας προκαλεί να δούμε τον κόσμο με διαφορετικό τρόπο.




Το κενό – υπογραφή (Le Blanc–seing), 1965
Με την πρώτη ματιά, φαίνεται ως συνηθισμένη ζωγραφική μιας γυναίκας που κάνει ιππασία στο δάσος. Ωστόσο η γυναίκα και το άλογο συμπλέκονται απίστευτα με το δάσος. Αντικείμενα που είναι στο προσκήνιο φαίνονται πίσω και αυτά που η «θέση» τους ήταν πίσω έρχονται μπροστά. Ο Magritte αντιμετωπίζει τον κενό χώρο ένα αντικείμενο και το μετακινεί στο προσκήνιο. Σε ένα από τα τελευταία του έργα ο καλλιτέχνης θέτει έναν ακόμη προβληματισμό: τι σημαίνει όταν ο κενός χώρος αντιμετωπίζεται σαν ένα αντικείμενο; Είναι το «τίποτα» κάτι;



Golconda, 1953
Το έργο απεικονίζει μια σκηνή από σχεδόν πανομοιότυπες φιγούρες ανδρών ντυμένων με σκούρα παλτά και καπέλα. Μοιάζουν με σταγόνες βροχή ή μπαλόνια ηλίου (αν και δεν υπάρχει καμία πραγματική ένδειξη της κίνησης), σε ένα περιβάλλον πανομοιότυπων κτιρίων και γαλάζιου ουρανού. Και στον πίνακα αυτό ισχύει η αρχή ότι η απεικόνιση κάποιων πραγμάτων μπορεί να λέει ψέματα. Αυτό που βλέπουμε δεν είναι άνδρες, αλλά μόνο εικόνες από αυτούς. Παράλληλα γίνονται δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ μεμονωμένου ατόμου και ομάδας. Golconda ήταν περιοχή της Ινδίας γνωστή από τη βιομηχανία διαμαντιών.




Η Ανθρώπινη Κατάσταση (the human condition), 1933

Ο Magritte χρησιμοποιεί διάφορα αντικείμενα για να κρύψει αυτό που υπάρχει από πίσω. Για παράδειγμα, στον Υιό του Ανθρώπου (1964), ένα μήλο κρύβει το πρόσωπο ενός άνδρα που φοράει ένα καπέλο, και την αρχή της ηδονής (1937), μια φωτεινή λάμψη συσκοτίζει επίσης ένα πρόσωπο. Στο The Human Condition, η συγκάλυψη εμφανίζεται με τη μορφή μια ζωγραφικής μέσα σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Κατά τον ίδιο τον καλλιτέχνη η ζωγραφική στο καβαλέτο αντιπροσωπεύει ακριβώς αυτό το τμήμα του τοπίου που καλύπτεται από τη ζωγραφική. Ο παρατηρητής του πίνακα έχει την αίσθηση ότι είναι και μέσα στο δωμάτιο με τη ζωγραφιά και έξω στο πραγματικό τοπίο.



Ο Μιχάλης Κατσαρός και η ‘κατά σαδδουκαίων’ αλλαγή

$
0
0
Σαν σή­με­ρα 21 Νο­εμ­βρί­ου  1998
πέ­θα­νε  ο Μι­χά­λης Κα­τσα­ρός

“Ο Μι­χά­λης Κα­τσα­ρός , πρώ­τος αυτός, τόλ­μη­σε να αμ­φι­σβη­τή­σει τα ιερά σύμ­βο­λα της άλλης Εξου­σί­ας, τη στιγ­μή του εφή­με­ρου, αλλά όμως φο­βε­ρού της θριάμ­βου.
Ήταν ένας ποι­η­τής – προ­φή­της και γι’ αυτό είχε τη μοίρα που
επι­φυ­λάσ­σουν σύ­ντρο­φοι και λαοί στους ορα­μα­τι­στές.
Σή­με­ρα, ελεύ­θε­ρος και γα­λή­νιος, βρί­σκε­ται εκεί, που κα­νείς μο­χθη­ρός δεν μπο­ρεί πια να τον αγ­γί­ξει. Είναι νι­κη­τής”
(Μ. Θε­ο­δω­ρά­κης απο­χαι­ρε­τώ­ντας τον ποι­η­τή)


Από τον Σίμο Ανδρονίδη
http://www.nostimonimar.gr

«Και συ λοιπόν στέκεσαι έτσι βουβός με τόσες παραιτήσεις από φωνή από τροφή από άλογο από σπίτι στέκεις απαίσια βουβός σα πεθαμένος: Ελευθερία ανάπηρη πάλι σου τάζουν». (Μιχάλης Κατσαρός, ‘Υστερόγραφο’).

Ο Μιχάλης Κατσαρός, στην ποιητική του συλλογή που φέρει τον τίτλο ‘Κατά Σαδδουκαίων’ ανάγει την ποίηση σε ‘εργαλείο’ καταδίκης της κάθε εξουσίας και των εξουσιαστικών σχέσεων, σε γραπτή ‘μορφή’ που προσλαμβάνει τα χαρακτηριστικά μίας εν δυνάμει εξέγερσης των λέξεων και των σωμάτων. Η ποιητική του πράξη διακρίνεται για την ευθύτητα και την αμεσότητα της, για την εν συνόλω συγκρότηση του γίγνεσθαι ως πεδίου μάχης, για την ίδια την εννοιολόγηση του ως ‘πεδίου’ που διαπερνάται από στάσεις, πράξεις, αφηγήσεις, μύθους και συμβάντα.

Πραγματικά, η ποίηση ή αλλιώς η ‘κατά σαδδουκαίων’ αλλαγή συμπυκνώνει και συμβολίζει όχι τις νόρμες του καθημερινού αλλά τις νόρμες του κατά ποιητή αναγκαίου: αυτού που υποκρύπτεται «υπόγεια» και «χαμηλόφωνα», αυτού του συλλογικού υποκειμένου που ως «σώμα» δύναται να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές. Το έργο ‘κατά σαδδουκαίων’ διατρέχεται από την τεθλασμένη γραμμή της άρνησης, της μη συναίνεσης με μία ποίηση που λαμβάνει όψεις και χαρακτήρα ‘ασφάλειας’, ‘κανονικότητας’ και ‘συνέχειας’.

«Οι ποταμοί θα γύριζαν κύκλο στα περιθώρια μου οι ελπίδες μου φτηνές παλιές πραμάτειες – να υποκρίνομαι τον άθεο και τον καταλύτη εγώ ο πιο ειλικρινής νέος με τα όνειρα ο θερμός ανταλουσιάνος μέσα σ’ αυτά τα απαίσια σίδερα της πανοπλίας. Για τούτο παρέμεινα με τα κουρέλια μου όπως με γέννησε η Γαλλική επανάσταση όπως με γέννησε η απελευθέρωση των νέγρων όπως με γέννησες μάνα μου Ισπανία ένας σκοτεινός συνωμότης. Εκείνοι το κατάλαβαν πρώτοι – τα σιδερένια χέρια τους λέγανε προσευχές κατέλαβαν τη μια πόλη μετά την άλλη άφηναν φρουρούς παντού κλείναν τις πύλες οι πέτρινες εντολές περιφέρονταν σε λιτανεία – ώσπου στο τέλος με ξέχασαν. Και τώρα – απέξω απ’ τα στρατεύματα κοιτάζω την ένδοξη πόλη όπου ξαπλώνει ράθυμα πόρνη και δυναμίτης – κοιτάζω τούτη την πόλη που την περικυκλώσαν τα φρούρια αυτή που με γέννησε και δεν έχει πια όνομα δεν έχει αναμμένη φωτιά – κοιτάζω και υψώνω θεριό τη φωνή μου μήπως μ’ ακούσουν. Η κίνηση μέσα στα τείχη μας είναι σημαντική».[1]

Η μούσα καθοδηγεί τον ποιητή που δεν υποδύεται τον «πρίγκηπα» αλλά τον άνθρωπο, έναν ιδιαίτερο «πολεμιστή» των λέξεων. Θα μπορούσαμε να αναφέρουμε πως το περιεχόμενο είναι ευκρινές: ένας «μαχητής» εξόν του συνηθισμένου πλαισίου, εκτός των τειχών, που παρατηρεί έχοντας ως «όπλο» την κάθε στιγμή παρούσα ποιητική τεχνική. Η δράση μέσα στην πόλη είναι συγκεκριμένη, η πόλη είναι ο ‘χώρος’ όπου η μνήμη και η αφήγηση, «πασπαλισμένες» με την αχλή του μύθου οδηγούν στη συγκρότηση ταυτοτήτων, ταυτοτήτων ιδανικών, κατάλληλων, ιδεατών. Τα ένοπλα στρατεύματα αποτελούν το κατοπτρικό είδωλο του μύθου του ιερού που στέκεται πάνω και πέρα από τον πεπερασμένο ‘χρόνο’, από τα φθαρτά σώματα των ανθρώπων.

Ο ποιητής Μιχάλης Κατσαρός, ο ποιητής που διαμορφώνει την ονειρική του ύλη σε μπαρούτι, δεν απομακρύνεται από την πόλη και τα τείχη της, από τις τάξεις των πολλών στρατιωτών δια τις εις άτοπον απαγωγής. Αντιθέτως, η απομάκρυνση του είναι το αποτέλεσμα της ‘κτήσης’ του συστατικού και ουσιαστικού λόγου, της διαρκούς επιστροφής στην ιστορία όχι ως μύθο αλλά ως βιωμένη, βίαιη και αιματηρή πραγματικότητα: «για τούτο παρέμεινα με τα κουρέλια μου όπως με γέννησε η Γαλλική επανάσταση όπως με γέννησε η απελευθέρωση των νέγρων όπως με γέννησες μάνα μου Ισπανία ένας σκοτεινός συνωμότης».

Δεν αφηγείται απλά, δεν κραυγάζει μόνο, δεν παραθέτει λέξεις στη σειρά παρά μόνο «συμμετέχει» δια της παραπομπής στη βιωμένη ιστορία-ιστορική πραγματικότητα, στην ιστορία των πολλών θα λέγαμε, στο δικό του συστατικό λόγο, όπου εντός του συναντώνται η ιστορία ως κίνηση, ως εξέλιξη και η ποίηση ως αναφορά του ‘είναι’. Η ποίηση που είναι το ‘αίμα’ του σε μορφή λόγου. Και μένοντας έξω από τα τείχη, δεν μετατρέπεται σε αντικειμενικό παρατηρητή. Παρατηρεί τους πολλαπλούς συνδυασμούς, την «κίνηση μέσα στα τείχη», την εξώθηση στα άκρα.

Η ποίηση του φέρει εντός της τη συνείδηση του μαχόμενου ανθρώπου, τη συνείδηση που ζητά, όχι τη μακρόθεν αλλά την καθημερινή δικαίωση. Σαν «έτοιμος από καιρό» δίνει το στίγμα του.

Η ποίηση του Μιχάλη Κατσαρού ήρθε για να μείνει, δίχως να προσδοκά ανταμοιβή και ανταλλάγματα. Εξαρχής ρίχνεται στο πεδίο της μάχης, ‘υποκειμενοποιείται’ διαρκώς, «αναπλάθεται» και σημασιοδοτείται ως στήριγμα, ως άρση της πολύσημης ‘αντικειμενοποίησης’ των πραγμάτων, της εξουσίας που προβάλλει ισχυρή και αιώνια. Και θα μπορούσαμε να πούμε πως «ενσαρκώνεται» παντού: όπου υπάρχει δράση, κίνηση, αντίδραση, ιστορία ως δρώσα και παρούσα πράξη στο ‘χώρο’ και στο ‘χρόνο’. Διότι ποίηση δε σημαίνει απλά λέξεις και πολλαπλές έννοιες που αποτυπώνονται στον παρόντα και στο μέλλοντα χρόνο.

Σημαίνει λέξεις-έννοιες που συνιστούν το άλλο πρόσωπο της μάχης που δίνεται και δύναται να δοθεί καθημερινά ενάντια στον κάθε είδους εκβαρβαρισμό, σημαίνει μία επίπονη και δύσκολη πορεία προς την πραγμάτωση από κοινού και μαζί με τους ‘άλλους’, σημαίνει την αποκρυστάλλωση της και στο πεδίο της κοινωνικής δομής ως «στοιχείου» που τροφοδοτεί διαρκώς τα χαρακτηριστικά της ‘μάχης’. Δεν είναι η πνευματικότητα που την κάνει να ξεχωρίζει, αλλά η λειτουργία της ως μηχανισμός αναδιαμόρφωσης ατομικών-συλλογικών ταυτοτήτων. Ο Μιχάλης Κατσαρός μας υπενθυμίζει άμεσα αυτά τα στοιχεία.

Ακριβώς διότι: «Εγώ πάντως εξακολουθούσα να βλέπω τον επερχόμενο μεσαίωνα με φάλαγγες πιστών με αργυρά δισκοπότηρα αφρίζοντα αίμα με σημαιοστολισμούς και παρελάσεις με ραβδούχους καλοθρεμμένους καλόγερους εικόνες από παλιές εκστρατείες και τυφεκισμούς ήρωες με αυστηρά βλέμματα Άμες δε γ’ εσόμεθα πληρωμένη εκπαίδευση θεός αγέρας τα στοιχεία της φύσεως κλειδωμένα στην εποχή σε χάλκινα θησαυροφυλάκια».[2]

Η εποχή η δική του, η εποχή η δική μας. Η κάθε λογής εξουσία και η επικάλυψη της, η νομιμοποίηση της. Σε αυτό ακριβώς το στοιχείο τείνει η ποίηση του Μιχάλη Κατσαρού: στην αποδόμηση όλων εκείνων των ιδεολογικών πλεγμάτων που δύνανται να νομιμοποιήσουν την εξουσία, λειτουργώντας, όχι ως ‘άνωθεν’ αποκάλυψη αλλά ως ποίηση-δομή επικαιρικής και όχι μόνο διάστασης η οποία εννοεί τη λειτουργία της συγκροτούμενη αντιθετικά προς την ισχύ και την εξουσιαστική επιβολή.

Η ποίηση του συγκροτείται σχεσιακά: «Έλα μαζί μου. Μίλα για μια τεράστια σύγκρουση της εργατιάς μ’ αρχόντους ατσάλωνε την τόση θέληση της πάψε τους θρήνους σου. Εγώ με τη φωτιά του 17 προχωράω αντίθετα από τα συνέδρια τις συσκέψεις αντίθετα από τις μυστικές αστυνομίες από τους υπουργούς τις δεξιώσεις αντίθετα στον πόλεμο. Κανένας πια δεν έμεινε ποιητής. Έτσι μονάχος ανοίγω το δρόμο».[3]

Είναι η ποίηση της γνώσης που προκύπτει από τη σύγκρουση, που σχετίζεται προς τους πολλούς προλετάριους, που την τραβά σα «μαγνήτης» η αντίδραση, η θέληση για καινούργιο, η εξέγερση-επανάσταση ως άλλος κόσμος. Σαν να είχε τη συναίσθηση που είχε ο Ρώσος συγγραφέας Μαξίμ Γκόρκι, ο οποίος κλείνοντας το μικρό του διήγημα ‘Το αφεντικό’ έγραφε: «Κοιτάζοντας αυτή την κίνηση, αυτήν την εργασία θυμούμαι ότι μέσα στους μπερδεμένους δρόμους του μεγάλου αυτού κράτους, ο Οσσίπ περπατεί ολομόναχος, δίχως βιάση. Είναι ο «άνθρωπος που περνά».[4]

Κι ο Μιχάλης Κατσαρός «ανοίγει το δρόμο», και ως ποιητής αλλά και ως »δηλωμένος σκεπτόμενος» που απευθύνεται στην ποίηση, στην ποίηση που τη βιώνει ως αίσθηση «αποκάλυψης», αφύπνισης στο ίδιο του το σώμα. Και μόνο μία λέξη που περικλείει πολλές έννοιες θα αρκούσε για να προσδιορίσει το ποιητικό του πράττειν. Η λέξη Αντισταθείτε. Αντισταθείτε στα μικρά και στα μεγάλα, αυτή είναι η διαρκής προτροπή του.

«Αντισταθείτε πάλι σ’ όλους αυτούς που λέγονται μεγάλοι στον πρόεδρο του Εφετείου αντισταθείτε στις μουσικές τα τούμπανα και τις παράτες σ’ όλα τα ανώτερα συνέδρια που φλυαρούνε πίνουν καφέδες σύνεδροι συμβουλατόροι σ’ όλους που γράφουν λόγους για την εποχή δίπλα στη χειμωνιάτικη θερμάστρα στις κολακείες τις ευχές τις τόσες υποκλίσεις από γραφιάδες και δειλούς για το σοφό αρχηγό τους».[5]Αυτό είναι το νόημα που προκύπτει από την ποίηση του Μιχάλη Κατσαρού, από την ‘κατά σαδδουκαίων’ συλλογή.

Η εννοιολογική συγκρότηση της αντίστασης που εγκολπώνεται στο εσωτερικό της ποίησης αλλά και στον ευρύτερο κοινωνικό χώρο. Aν η ποίηση είναι το δικό του καταφύγιο, η δική του αρένα, τότε ο κοινωνικός χώρος είναι το πεδίο έκβασης της τελικής μάχης. Η ‘κατά σαδδουκαίων’ συλλογή «ζητά» την αλλαγή προς το καλύτερο.

[1]Βλέπε σχετικά, Κατσαρός Μιχάλης, ‘Δωριείς’, ποιητική συλλογή, ‘κατά σαδδουκαίων’, Εκδοτικός οίκος Ζαχαρόπουλος, Αθήνα, 1994, σελ. 13-14.

[2]Βλέπε σχετικά, Κατσαρός Μιχάλης, ‘Δούλος…ό.π, σελ. 27.

[3]Βλέπε σχετικά, Κατσαρός Μιχάλης, ‘Μέρες 1953….ό.π, σελ. 52.

[4]Βλέπε σχετικά, Γκόρκι Μαξίμ, ‘Το αφεντικό’, Κοινωνικές εκδόσεις, χ.χ, σελ. 96.

[5]Βλέπε σχετικά, Κατσαρός Μιχάλης, ‘Η Διαθήκη μου….ό.π, σελ. 62.

Ο απόλυτα συγκεντρωτικός και ως εκ τούτου αντιδημοκρατικός τρόπος λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου

$
0
0
Τους τελευταίους δύο μήνες περίπου ως μέλος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου ζω εκ των έσω αυτό που κάθε πολίτης της Πελοποννήσου που παρακολουθεί τα δρώμενα της Περιφέρειας έχει διαπιστώσει από καιρό. Τον απόλυτα συγκεντρωτικό και ως εκ τούτου αντιδημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου –ανεξάρτητα αν τυπικά με βάση τον κανονισμό τηρούνται στοιχειωδώς τα προβλεπόμενα-.

Η λειτουργία αυτή συνίσταται στην εντελώς απαράδεκτη πρακτική που έχει ακολουθηθεί και στις τρεις συνεδριάσεις του Συμβουλίου στις οποίες μετέχω ως σύμβουλος -και
η οποία ακολουθούταν και κατά το παρελθόν- να κοινοποιούνται τα θέματα στα μέλη του Συμβουλίου οριακά εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας (πέντε ημέρες) αλλά χωρίς να συνοδεύεται από τις αντίστοιχες επί των θεμάτων εισηγήσεις όπως ρητά αναφέρει στο άρθρο 9, § 2 του κανονισμού λειτουργίας του Περιφερειακού Συμβουλίου. Οι εισηγήσεις αποστέλλονται στην καλύτερη περίπτωση με καθυστέρηση δύο ή τριών ημερών. Μάλιστα στην τελευταία συνεδρίαση (στη 1 Νοεμβρίου) οι εισηγήσεις για το τόσο κομβικό θέμα –και τραγικά επίκαιρου μετά τις πλημμύρες στη Μάνδρα- της Αναθεώρησης  του Σχεδίου Διαχείρισης των Λεκάνων Απορροής των Ποταμών της Πελοποννήσου μας στάλθηκαν μία μέρα πριν ή μας παραδόθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης! Επειδή τα θέματα είναι συνήθως πάρα πολλά (29 για τη συνεδρίαση της 20ης  Νοεμβρίου) και πολλές από τις εισηγήσεις είναι πολυσέλιδες (ακόμη και χιλιάδες σελίδες), είναι ανέφικτο για όποιον θέλει υποτυπωδώς να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που απορρέουν από τη θέση στην οποία τον τοποθέτησαν οι συμπολίτες μας να το κάνει αυτό με τη στοιχειώδη προετοιμασία. Να ληφθεί υπόψη ότι πολλές φορές προστίθενται την τελευταία στιγμή, εκτός ημερήσιας διάταξης, θέματα ιδιαίτερα σοβαρά.
Θεωρώ ότι αυτή η πρακτική καθιστά το ρόλο των εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων, στις περισσότερες τουλάχιστον περιπτώσεις, διακοσμητικό και με δεδομένη τη σοβαρότητα των υπό συζήτηση θεμάτων κρίνω υποχρέωση μου να ενημερώσω δημόσια όλους τους συμπολίτες μας για την πρακτική αυτή, που υπονομεύει εκ των πραγμάτων τη λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Θοδωρής Βασιλακόπουλος
Περιφερειακός Σύμβουλος Πελοποννήσου (Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας)

Τζακ Λόντον - Αξεπέραστος δημιουργός, φλογερός επαναστάτης!

$
0
0
Προτιμώ να γίνω στάχτη παρά σκόνη!

Προτιμώ η σπίθα μου να εξαντληθεί μέσα στη φωτιά, παρά να σαπίσει από την υγρασία!

Προτιμώ να γίνω μετεωρίτης, κάθε άτομο μου να γίνει εκθαμβωτική λάμψη, απ'ότι ένας κοιμισμένος και παντοτινός πλανήτης.

Ο προορισμός του ανθρώπου είναι να ζει, όχι να επιβιώνει

Δεν θα σπαταλήσω τις μέρες μου προσπαθώντας να τις παρατείνω.

Θα αξιοποιήσω το χρόνο μου.
Σαν σή­με­ρα 22 Νο­εμ­βρί­ου 1916 αυ­το­κτο­νεί ο σο­σια­λι­στής Αμε­ρι­κα­νός συγ­γρα­φέ­ας Τζακ Λό­ντον.
Ακούραστος εργάτης του χεριού και του πνεύματος, φλογερός επαναστάτης, άφοβος ταξιδευτής, πραγματικός ογκόλιθος της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Ο Τζακ Λόντον, όντως αξιοποίησε το χρόνο του καταφέρνοντας στη σύντομη ζωή του και πολύ μετά από αυτή, ως και τις μέρες μας, να γίνει η σπίθα που συνεπαίρνει και αγγίζει εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Δημιούργησε έργα-σύμβολα για τον αγώνα της εργατικής τάξης, για την προσπάθεια της να απαλλαγεί οριστικά από την εκμετάλλευση, οικοδομώντας τη δική της κοινωνία, τον σοσιαλισμό.

«Στη ζωή μου δεν έζησα παιδικά χρόνια» ...;

Γεννημένος στις 12 Γενάρη του 1876 ο νόθος γιος του Τζον Γκρίφιθ, ενός Ιρλανδού αστρολόγου, και μιας απογόνου δούλων, πήρε το συγγραφικό του όνομα από τον θετό πατέρα του, Τζον Λόντον. Σε ηλικία μόλις 10 ετών, οι οικονομικές δυσχέρειες της οικογένειας του, τον αναγκάζουν να δουλέψει. «Πήγαινα στο σχολείο και ντρεπόμουν για τα ρούχα που φορούσα. Στη ζωή μου δεν έζησα παιδικά χρόνια. Σηκωνόμουν στις τρεις το πρωί για να πάω να πάρω εφημερίδες. Σαν τελείωνα αυτή τη δουλιά, πήγαινα κατευθείαν στο σχολείο. Μετά το σχολείο έτρεχα για τις απογευματινές εφημερίδες ...;»Εκεί, στον αγώνα για την επιβίωση, ως εφημεριδοπώλης, εργάτης κονσερβοποιίας, περιστασιακά εργαζόμενος σε εργοστάσια, κυνηγός γατών για το δέρμα τους, παράνομος αλιέας στρειδιών, λαθρέμπορος, ναύτης, αλλά και ...; λιμενοφύλακας, παίρνει την πρώτη γεύση της άγριας εκμετάλλευσης και παράλληλα μαζεύει εμπειρίες που αποτελούν το υλικό του για το μετέπειτα συγγραφικό του έργο.



Σώμα και πνεύμα πεινασμένα ...;




«Γεννήθηκα στην εργατική τάξη» έγραφε το 1910 ο Λόντον. «Η θέση μου στην κοινωνία ήταν στον πάτο. Εδώ η ζωή δεν πρόσφερε τίποτα άλλο από βρωμιά και εξαθλίωση του σώματος και του πνεύματος. Το σώμα και το πνεύμα ήταν εξίσου πεινασμένα και βασανισμένα ...;Στόχος της παιδικής μου ηλικίας έγινε να ικανοποιήσω αυτές τις ανάγκες ...;»




Παρά τις στερήσεις, παρά το ότι αναγκάζεται να εγκαταλείψει από νωρίς το σχολείο, η δίψα για τη γνώση δεν τον εγκαταλείπει ποτέ, αποτελεί ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ζωής του. Το 1893, το ταξίδι του στην Ιαπωνία με το φωκοθηρικό «Σοφί Σάδερλαντ», αποτελεί την αφορμή για το φιλολογικό του ντεμπούτο. Η «Αφήγηση για έναν τυφώνα στ'ανοιχτά της ιαπωνικής θάλασσας», αποσπά το πρώτο λογοτεχνικό βραβείο στο Σαν Φραντσίσκο και φουντώνει στον 17χρονο Λόντον την ανάγκη να καταπιαστεί με το «ξέφρενο κυνηγητό της γνώσης». Το πάθος του για τη λογοτεχνία, την ποίηση, τις φιλοσοφικές και κοινωνιολογικές αναζητήσεις, την ιστορία και την ψυχολογία, τη γεωγραφία, αλλά και την τεχνική, πραγματικά κάθε τομέα της ανθρώπινης γνώσης, αποτυπώνεται και στη βιβλιοθήκη των 15.000 τίτλων που άφησε πίσω του, «το μέσο της επιτυχίας μου», όπως ο ίδιος έλεγε.

Αλλά ο Λόντον δεν αναζητά την αλήθεια μόνο στα βιβλία: το 1894 ενώνεται με τη στρατιά των ανέργων του Coxey, βαδίζει κατά της Ουάσιγκτον ζητώντας δουλιά και ψωμί, ζει ως περιφερόμενος και φυλακίζεται για αλητεία.

Ξαναγυρίζοντας στο Οκλαντ το 1895 γράφεται σε μια μέση σχολή, όπου πληρώνει τα δίδακτρα κάνοντας δουλιές του ποδαριού. Λίγο αργότερα κάνοντας μια εξαντλητική προσπάθεια μελέτης καταφέρνει να περάσει τις εισαγωγικές εξετάσεις για το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Οι οικονομικές δυσκολίες όμως τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει το Πανεπιστήμιο, ήδη από τον πρώτο εξάμηνο. Την ίδια χρονιά πρωτοδιαβάζει το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος και παίρνει δημόσια μια θέση μαχητική για το σοσιαλισμό. Το 1896 γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος. Παράλληλα χτυπημένος από τον «πυρετό» της εποχής, γίνεται χρυσοθήρας και φεύγει για την Αλάσκα σε αναζήτηση χρυσού. Η εμπειρία αυτή τον σημαδεύει. Αντί για τον εύκολο πλούτο βρίσκει το σκορβούτο. Αποκλεισμένος και μόνος κινδυνεύει να πεθάνει. «Η κοιλάδα του Κλόντικ» θα γράψει αργότερα, «είναι ο τόπος όπου γνώρισα τον ίδιο τον εαυτό μου. Εκεί απάνω κανένας δε μιλάει. Ολοι σκέφτονται. Εκεί βρίσκεις την αληθινή προοπτική σου. Εκεί βρήκα κι εγώ τη δικιά μου».

Πράγματι, ο Λόντον στις εμπειρίες του από τον τραχύ Βορρά, βρίσκει την αφορμή και το πάτημα για να ξεδιπλώσει όλη τη δημιουργική του δύναμη. Το πρώτο μεγάλο και συγκροτημένο έργο του, η συλλογή διηγημάτων, «Ο γιος του λύκου»,«Κάλεσμα της άγριας φύσης», το μυθιστόρημα με το οποίο το 1903 έγινε παγκοσμίως γνωστός και όπου περιγράφει με το χαρακτηριστικό αδρό ύφος του και τη δύναμη των εικόνων τον αγώνα του ανθρώπου με τη φύση, τον αγώνα για την επιβίωση.κυκλοφορεί το 1900 και φέρνει στο συγγραφέα μια σπουδαία φήμη και δεκάδες χιλιάδες αναγνώστες. Τα ίδια βιώματα αποτελούν τη βάση για μια σειρά από αφηγήματα σε περιοδικά της εποχής, για συλλογές διηγημάτων αλλά και για το
Ακούραστος εργάτης της λογοτεχνίας ...;

Από το 1900 ως το 1916 δουλεύει («σκάβει» όπως το ονόμαζε χαρακτηριστικά) ακατάπαυστα, γράφοντας με ρυθμούς που εντυπωσιάζουν: 50 βιβλία, δεκάδες μυθιστορήματα, εκατοντάδες διηγήματα και αφηγήματα, θεατρικά έργα, αμέτρητα άρθρα πάνω σε διάφορα θέματα είναι η «σοδειά» της δημιουργικότερης περιόδου της σύντομης ζωής του. Σε αυτή την περίοδο ανήκουν αριστουργήματα όπως «ο Ασπροδόντης», «Ο Θαλασσόλυκος», το αυτοβιογραφικό και παράλληλα καταγγελτικό του αστικού ατομικισμού «Μάρτιν Ιντεν», και βέβαια η «Σιδερένια φτέρνα» και τόσα άλλα.

Τα έργα του δεν είναι πάντα ποιοτικά. Πολλές φορές, εν γνώσει του, θυσίασε την ποιότητα για την ποσότητα. Μην ξεχνάμε ότι η συγγραφή ήταν πρώτα απ'όλα για τον ίδιο βιοπορισμός, πράγμα που αναγνώριζε και ο ίδιος για κάποια από τα έργα του όπου έκανε υποχωρήσεις στα ιδεολογικά πιστεύω του: «Αυτό το γράψιμο μου προκαλεί φρίκη. Το κάνω μόνο και μόνο γιατί έχω ανάγκη από λεφτά. Κι αυτός βέβαια είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος για να κερδίζει κανείς. Αν ήταν όμως στο χέρι μου να διαλέξω, δεν θα άγγιζα ποτέ μου το χαρτί μου με την πένα μου, παρά μόνον αν ήταν να 'γραφα μια σοσιαλιστική μελέτη για να πω στον αστικό κόσμο το πόσο τον μισώ.»


Φλογερός επαναστάτης ...;

Κι όμως: παρά τις όποιες ιδεολογικές υποχωρήσεις, παρά τα γλιστερά μονοπάτια του εύκολου και μεγάλου πλουτισμού που του δίνουν τα βιβλία (μέσα σε 10 χρόνια, μεταξύ 1903 και 1913, έβγαλε από τη συγγραφική του δουλιά 1 εκατομμύριο δολάρια), ο Λόντον δε χάνει ευκαιρία για να «πει στον αστικό κόσμο πόσο τον μισεί», να αναδειχτεί ως άκαμπτος επαναστάτης και μαχητής για το σοσιαλισμό. Το 1901 μπαίνει επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην περιοχή του Οκλαντ και κατεβαίνει ως υποψήφιος του κόμματος σε 2 εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1902 ταξιδεύει στην Αγγλία, όπου ζει μαζί με τους προλετάριους στο Ιστ Εντ του Λονδίνου και γνωρίζει από κοντά την αθλιότητα της δουλιάς και της ζωής τους. Την εμπειρία αυτή αποτυπώνει στο βιβλίο του «Ο λαός της Αβύσσου», που αποτελεί ένα πραγματικό μαστίγωμα στη βαρβαρότητα της αστικής τάξης που ρίχνει στην πιο αποτροπιαστική αποκτήνωση έναν ολόκληρο λαό. Το 1904 στέλνεται ως πολεμικός ανταποκριτής στον ρωσοϊαπωνικό πόλεμο.

Ενα χρόνο αργότερα χαιρετίζει με ενθουσιασμό τη Ρωσική Επανάσταση του 1905 και κυριολεκτικά οργώνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, βγάζοντας φλογερούς λόγους μπροστά σε μεγάλα ακροατήρια εργατών και φοιτητών. Την ίδια χρονιά γνωρίζει μεγάλη εμπορική επιτυχία ο «Πόλεμος των Τάξεων», μια συλλογή δοκιμίων για το σοσιαλισμό, επηρεασμένη από τα μαρξιστικά διαβάσματα του. Το 1907 κυκλοφορεί το επαναστατικό αριστούργημα του, η «Σιδερένια φτέρνα», βαθιά ανατομία του καπιταλισμού, ζωντανή προαναγγελία των αιματηρών επαναστάσεων του μέλλοντος, του ξεσηκωμού των καταπιεζόμενων μαζών ενάντια στους εκμεταλλευτές. Η απήχηση του έργου στην εργατική τάξη είναι τέτοια, ώστε μόνο στην Αγγλία το βιβλίο πουλάει 7 εκατομμύρια αντίτυπα! Το 1910 κυκλοφορεί τη συλλογή κοινωνιολογικών δοκιμίων «Η επανάσταση και άλλα δοκίμια».

Ακόμα και η αποχώρηση του από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, γίνεται από ταξική σκοπιά, όταν στο τελευταίο αρχίζουν να αλλοιώνονται τα χαρακτηριστικά του: «η εργατική τάξη δεν θα πετύχει ποτέ να χειραφετηθεί, παρά μόνο μη συνθηκολογώντας με τον ταξικό εχθρό» υπογραμμίζει στο τελευταίο γράμμα του προς το κόμμα.

Ο Λόντον, χωρίς αμφιβολία, παρά τις όποιες αντιφάσεις του, αποτελεί έναν αξεπέραστο επαναστάτη δημιουργό: δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι όταν το 1918 τα Απαντα του μεταφράστηκαν στα ρωσικά στη Σοβιετική Ρωσία, τα προλόγισε ο ίδιος ο Λένιν.


Μεγαλεπήβολα σχέδια και το τέλος

Την ίδια ανεξάντλητη ζωτικότητα ο Λόντον θα δείξει και σ'όλους τους τομείς της ζωής του, σε όλα τα σχέδια με τα οποία θα καταπιαστεί. Το 1906-1907, κατασκευάζει το ιστιοφόρο Snark, με σκοπό να πραγματοποιήσει μαζί με τη δεύτερη γυναίκα του το διάπλου του κόσμου. Τελικά καταφέρνει να φτάσει μέχρι την Αυστραλία, σε ένα ταξίδι που θα διαρκέσει συνολικά 27 μήνες και αποτελεί μια ανεξάντλητη δεξαμενή εμπειριών για μια σειρά ταξιδιωτικά άρθρα και λογοτεχνικά του έργα.

Μαθημένος να ζει στη φύση, συχνά ξένος στη ζωή των μεγάλων αστικών κέντρων (που ονόμαζε «ανθρωποπαγίδες»), αγοράζει μια μεγάλη έκταση στα βουνά της Καλιφόρνιας, όπου εγκαθίσταται, βάζοντας παράλληλα μπροστά ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο για τη δημιουργία της «πιο όμορφης φάρμας στην Καλιφόρνια», και της κατοικίας του, του «σπιτιού του λύκου» όπως το βαφτίζει. Από το 1910 αφιερώνει όλο και περισσότερο χρόνο στην εισαγωγή νέων και πρωτοποριακών καλλιεργητικών τεχνικών στη φάρμα του, στην εξερεύνηση των φαραγγιών και των βουνών της περιοχής, αλλά και στα αρχιτεκτονικά σχέδια για το σπίτι του, στο οποίο όμως δεν έμελλε ποτέ να ζήσει, μιας που καταστράφηκε σε μια περίεργη πυρκαγιά το 1913 κι ενώ οι προετοιμασίες βρίσκονταν στο τελευταίο στάδιο τους. Την ίδια χρονιά ανακηρύσσεται ως ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της παγκόσμιας λογοτεχνίας, για το έτος. Η δουλιά δε σταματά ποτέ για τον πληθωρικό Λόντον: παράλληλα με όλες τις παραπάνω δραστηριότητες γράφει και μελετά, διαβάζει τα περίπου 10.000 γράμματα που παίρνει το χρόνο, πηγαίνει στο Μεξικό ως πολεμικός ανταποκριτής και συνδέεται με τους επαναστατικούς κύκλους των οπαδών του Σάντσο Βίγια και του Εμιλιάνο Ζαπάτα. Κοιμάται 4-5 ώρες τη μέρα. Η φθορά της ψυχικής και σωματικής του υγείας του είναι θέμα χρόνου. Μια βαριά αρρώστια τον κατατρώει, εξαντλεί ακόμα κι αυτές τις μεγάλες του αντοχές. Στις 22 Νοέμβρη 1916, αυτοκτονεί με μια υπερβολική δόση λάβδανου. Ηταν μόλις 40 χρόνων.


Εκείνο που τον κάνει μεγάλο ...;

Πέρα από την κοφτή, ζωντανή λογοτεχνική του γλώσσα, τη δύναμη των εικόνων του και της πλοκής των έργων του, ο Λόντον ως συγγραφέας εντυπωσιάζει με το εύρος των θεμάτων που αγγίζει και που αφορούν από την παιδική εργασία, την αποικιοκρατία και τον αγώνα της εργατικής τάξης, τη σοσιαλιστική επανάσταση, ως την πάλη του ανθρώπου με τα στοιχεία της φύσης και τις εντυπώσεις από τα ταξίδια του στις 4 γωνιές του κόσμου. Πάνω απ'όλα όμως εντυπωσιάζει η επαναστατική του φλόγα, το ταξικό μίσος ενάντια στους εκμεταλλευτές, η αλήθεια της ταξικής πάλης που περπατάει με αποφασιστικά βήματα στα καλύτερα και ωριμότερα έργα του, σε εκείνα που κι ο ίδιος ξεχώριζε λέγοντας πως «έχω βάλει μέσα τους όλη μου την ψυχή κι όλη μου την καρδιά». Κόντρα στην κυρίαρχη ιδεολογία έγραψε για τους ταπεινούς και καταφρονεμένους που παράγουν όλο τον πλούτο και θα πρεπε να τον καρπώνονται. Αφιέρωσε το σπάνιο ταλέντο του, όπως και άλλοι σύγχρονοι του δημιουργοί (Τζον Ριντ, Απτον Σινκλερ αλλά κι ο Γκόργκι του οποίου υπήρξε και ενθουσιώδης θαυμαστής), στον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Τελικά, εκείνο που έκανε και συνεχίζει να κάνει μεγάλο τον Τζακ Λόντον είναι πως μέσα από τα έργα του, φώτισε κι εκείνος την ιστορική αποστολή της τάξης του, της εργατικής τάξης.

Viewing all 6521 articles
Browse latest View live