Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all 6521 articles
Browse latest View live

Βερεστσάγκιν: Όταν τέχνη δε σημαίνει υποταγή (όπως γίνεται δυστυχώς στις μέρες μας)

$
0
0
Του Δρ. Παναγιώτη Ξηρουχάκη

«Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας» Φράντς Κάφκα
Για αιώνες η ζωγραφική αποτελούσε τον πιο πιστό τρόπο απεικόνισης της πραγματικότητας.Οι άνθρωποι έβλεπαν μέχρι πρόσφατα στους πίνακες πολλά περισσότερα απ’ ότι βλέπουνε σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι η εκκλησία χρησιμοποιούσε τους εκκλησιαστικούς πίνακες για να μορφώσει το (αγράμματο) ποίμνιο σε εκκλησιαστικά θέματα (πχ για τα πάθη του Χριστού). Οι φτωχοί άνθρωποι εκείνων των χρόνων
δεν μπορούσαν να διαβάσουν και ο καλύτερος τρόπος για να μάθουν κάτι ήταν μέσα από εικόνες. Η εκκλησιαστική ζωγραφική έχει ονομαστεί και «η θεολογία των αγραμμάτων» και οι αγιογραφίες τα βιβλία του λαού.

"Sponsored links"

Ένας άλλος ρόλος της ζωγραφικής ήταν η απεικόνιση των μαχών κατόπιν παραγγελίας του εκάστοτε βασιλιά για να «περιγράψει» στους υπηκόους του βασιλείου τα κατορθώματά του. Αυτοί οι ζωγράφοι έχουν ονομαστεί «πολεμικοί καλλιτέχνες». Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τότε δεν υπήρχε ο κινηματογράφος, ούτε η φωτογραφία. Και η ζωγραφική ήταν ο μόνος τρόπος για την «αναπαράσταση» της πραγματικότητας.
Βέβαια αυτή η αναπαράσταση δεν ήταν ακριβής. Δεν χρειάζεται και πολύ μυαλό για να καταλάβει κάποιος ότι η απεικόνιση των μαχών γινόταν προς όφελος του βασιλιά που είχε παραγγείλλει τον πίνακα…
Η ζωγραφική λοιπόν ήταν άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα των εξουσιαστικών μηχανισμών. Ένα όπλο προπαγάνδας, όπως είναι σήμερα τα ΜΜΕ και σε μεγάλη έκταση και ο κινηματογράφος. Το 1874 λοιπόν διοργανώνεται στο υπουργείο εσωτερικών της τσαρικής Ρωσίας έκθεση ζωγραφικής με θέμα τον δεκαετή πόλεμο του τσάρου ενάντια στις τουρκμένικες φυλές του Τουρκεστάν, μιας μεγάλης σε έκταση περιοχή της κεντρικής Ασίας. Πιο συγκεκριμένα το Τουρκεστάν είναι ο γεωγραφικός χώρος που καλύπτει σχεδόν το σύνολο της Κεντρικής Ασίας και που συνορεύει με τη Σιβηρία στα βόρεια, το Θιβέτ, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν και το Ιράν στα νότια, την έρημο Γκόμπι στα ανατολικά και τη Κασπία Θάλασσα στα δυτικά. Χωρίζεται σε δυτικό και ανατολικό Τουρκεστάν. Σήμερα μεγάλο μέρος του δυτικού τμήματός του ανήκει στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, ενώ το ανατολικό τμήμα ανήκει στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας. Όσο αφορά λοιπόν στο Δυτικό Τουρκεστάν το 1865 η Ρωσία κήρυξε πόλεμο στα διάφορα εμιράτα που κυριαρχούσαν εκεί. Περιττό να πούμε ότι αυτή η περιοχή παρουσιάζονταν τότε στη Ρωσία με τα πιο μελανά χρώματα: απολίτιστη και βάρβαρη.
ΒΑΣΙΛΙ ΒΕΡΕΣΤΣΑΓΚΙΝ
Ο Βερεστσάγκιν υπήρξε επίσημος ζωγράφος του στρατού. Πήγε όμως στο μέτωπο όταν ο στρατηγός Κάουφμαν, επικεφαλής στην εκστρατεία, τον προσκάλεσε να συμμετάσχει σαν τοπογράφος. Εκεί ο ζωγράφος διακρίθηκε στις μάχες και παρασημοφορήθηκε. Στη συνέχεια κάποιος δούκας του ανέθεσε να ζωγραφίσει κάποιες σκηνές μάχης. Μέχρι εδώ όλα καλά. Έχουμε μία κλασική περίπτωση ενός καλλιτέχνη που υπηρετεί τα συμφέροντα της πατρίδας του (και περισσότερο της άρχουσας τάξης). Όμως ο ζωγράφος έκανε το ασύλληπτο. Αποτύπωσε τις μάχες με φωτογραφική πιστότητα. Χωρίς ωραιοποιήσεις, παραποιήσεις κλπ.
Προσπάθησε να δείξει στον κόσμο το πραγματικό πρόσωπο του πολέμου. Έτσι όμως δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα. Ο θεατής δεν μπορούσε να ξεχωρίσει ποιοι είναι πιο βάρβαροι. Οι «απολίτιστοι» Τουρκμένοι ή οι «πολιτισμένοι» Ρώσοι φαντάροι?
Όταν τα έργα παρουσιάστηκαν στην έκθεση προκλήθηκε σάλος. Οι εθνικιστές επιτέθηκαν με μένος στο ζωγράφο. Μάλιστα ο στρατηγός Κάουφμαν χειροδίκησε εις βάρος του ζωγράφου όταν είδε τους πίνακες!
Το να λες την αλήθεια είχε και θα έχει πάντα κόστος. Ο ζωγράφος όμως δεν μπορούσε να ανεχτεί τη συμπεριφορά του ρώσικου στρατού απέναντι στους μουσουλμάνους στη διάρκεια της εκστρατείας. Η αντιμετώπισή τους σαν υπανθρώπους και απολίτιστους τον άφησε βαθιά ενοχλημένο. Οι πίνακές του ήταν μια φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στον «εκπολιτιστικό πόλεμο» του τσάρου.
«Η αποθέωση του πολέμου»
Το συγκλονιστικό του έργο «Αποθέωση του πολέμου» ήταν ένα από τα δύο έργα που δεν επιτράπηκε καν να παρουσιαστούν στην έκθεση. Τον πίνακα αυτόν τον αφιέρωσε σε όλους τους κατακτητές του παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος. Με τον πίνακα αυτόν ο ζωγράφος έγινε ακόμα πιο «αγαπητός» στους σοβινιστικούς κύκλους.
Τελικά ο ζωγράφος αναγκάστηκε να φύγει από τη χώρα και να κάνει επιτυχημένη καριέρα (κυρίως σαν «πολεμικός ζωγράφος») στο εξωτερικό, όπου έζησε για το υπόλοιπο της ζωής του. Και τότε όμως δε σιώπησε αλλά προσπάθησε να λέει μέσα από το έργο του αλήθειες και να προκαλεί το κοινό να σκεφτεί για διάφορα θέματα, όπως πχ. για τις εκτελέσεις επαναστατών από τα κράτη.
Έτσι παρουσίασε μια τριλογία (1884) με θέμα τις εκτελέσεις. To ένα έργο αφορά μία εκτέλεση μηδενιστών από τον Τσάρο. Οι άλλοι δυο πίνακες έχουν να κάνουν με τη σταύρωση του Χριστού και ο άλλος πίνακας αφορά την εκτέλεση Ινδών επαναστατών από το βρετανικό στρατό. Ο τελευταίος αυτός πίνακας («Η καταστολή της ινδικής επανάστασης από τους βρετανούς») προκάλεσε τη σκληρή κριτική των βρετανικών σοβινιστικών και μιλιταριστικών κύκλων που αμφισβήτησαν ότι ο βρετανικός στρατός έκανε ακόμα εκτελέσεις με το φριχτό τρόπο που περιγράφει ο πίνακας (ενώ κάποιοι βρετανοί υποστήριξαν ότι ο στρατός τους δεν έκανε ποτέ τέτοιου είδους εκτελέσεις): Οι μελλοθάνατοι δένονταν μπρος την κάννη του κανονιού και η εκτέλεση τους γινόταν με την πυροδότηση του… Ο ζωγράφος δημοσιοποίησε λοιπόν στο ευρύ κοινό τις βάρβαρες πρακτικές της αποικιοκρατίας.

«Η καταστολή της ινδικής επανάστασης από τους βρετανούς» (1884)
Φαντάζομαι ότι προκάλεσε και την οργή των ευυπόληπτων πολιτών καθώς στην ίδια τριλογία η σταύρωση του Χριστού παρουσιάζεται μαζί με την εκτέλεση των ρώσων μηδενιστών. Αυτό από μόνο του αποτελεί μία δήλωση (η εξουσία αντιμετωπίζει διαχρονικά τους επαναστάτες με τον ίδιο τρόπο ) και δε χρειάζεται και πολλή σκέψη για να καταλάβει κανείς πως νιώσανε πολλοί φανατικοί χριστιανοί που βλέπανε τους μηδενιστές σαν το απόλυτο κακό. Προφανώς όμως και στα χρόνια του Χριστού, οι ευυπόληπτοι πολίτες έβλεπαν και εκείνον έτσι και γι’ αυτόν τον σταύρωσαν.

"Sponsored links"

Πέθανε το 1904 στο ρωσο-ιαπωνικό πόλεμο, όταν το πλοίο στο οποίο βρισκόταν βυθίστηκε. Είχε πάει εκεί για να ζωγραφίσει ξανά σκηνές μαχών.
ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Επεκτείνοντας τον ορισμό του Κάφκα για τα σημαντικά βιβλία στη ζωγραφική, μπορούμε να πούμε ότι ο Ρώσος ζωγράφος έστειλε πολλά τσεκούρια στον πάγο της ψυχής του «πολιτισμένου» ανθρώπου. Ο Βερεστσάγκιν πήγε στην κόλαση και την έφερε πίσω μαζί του : την παρουσίασε στο πολιτισμένο κοινό. Αυτό που έκανε, δεν ήταν εύκολο.
Ειδικά στην περίπτωση της έκθεσης στην Αγία Πετρούπολη, κτύπησε την προπαγάνδα της εποχής του με έναν τρόπο πρωτόγνωρο και αποτελεσματικό. Επειδή οι ζωγράφοι μαχών εκείνη την εποχή (για τους λόγους που εξηγήσαμε παραπάνω) είχαν το ρόλο πολεμικών φωτορεπόρτερ (και συνάμα τη δύναμη που έχουν αυτοί σήμερα στα διάφορα μέτωπα πολέμου), η κίνησή του είχε συνέπειες τόσο στο χώρο της τέχνης, όσο και της δημοσιογραφίας (οι ειδήσεις που έρχονταν από το μέτωπο και προορίζονταν για το κοινό ήταν λογοκριμένες από τους ίδιους τους δημοσιογράφους ώστε να είναι αρεστές στον τσάρο) .
Το αντίστοιχο στη σύγχρονη εποχή είναι πχ . κάποιοι Αμερικάνοι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ (ελάχιστοι είναι η αλήθεια) που έδειξαν την αλήθεια γύρω από εγκλήματα του αμερικάνικου στρατού (πχ. σε Ιράκ, Αφγανιστάν και Πακιστάν) και των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών (πχ. εμπόριο όπλων στη Συρία). Η συντριπτική πλειοψηφία τους σιωπά. Όπως και η πλειονότητα των καλλιτεχνών στη χώρα μας που στα χρόνια της οικονομικής κρίσης συνεχίζουν να είναι υποταγμένοι στα κελεύσματα της δόξας και του χρήματος…
Επίσης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι ο Βερεστσάγκιν βρισκόταν στο μέτωπο σαν στρατιωτικός. Είναι γνωστό ότι ο στρατός απαιτεί από τα μέλη του απόλυτη σιωπή για τα τεκταινόμενα στα μέτωπα. Δε δίστασε όμως να πει μέσα από τα έργα του την αλήθεια και να κατηγορηθεί σαν προδότης (δε χρειάζεται και πολύ φαντασία για να καταλάβει κανείς τι θάρρος χρειάζεται μία τέτοια επιλογή). Δεν μπορεί να μην πάει το μυαλό μας σε κάποιους βετεράνους των σύγχρονων πολέμων που γυρνώντας στην πατρίδα τους μιλάνε για το τι πράγματι έγινε εκεί (επίσης δεν μπορεί να μην πάει το μυαλό μας στο Σνόουντεν που πριν προχωρήσει σε σημαντικές αποκαλύψεις, εργαζόταν στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και τώρα τον κυνηγάνε σε όλη την υφήλιο).
Κυρίαρχη (συστημική) τέχνη, δημοσιογραφία, μιλιταρισμός είναι έννοιες που δεν μπορούν τελικά να μελετηθούν ξεχωριστά (καθώς κοινός τους σκοπός είναι η διαιώνιση του συστήματος), ενώ κατά διαστήματα ταυτίζονται σχεδόν ολοκληρωτικά όταν η «πατρίδα» το έχει ανάγκη.
Προσωπικότητες σαν το Ρώσο ζωγράφο σπάνιζαν τότε και ίσως (και αυτό είναι το τραγικό) σπανίζουν ακόμα περισσότερο σήμερα τα χρόνια ενός γενικευμένου παγκόσμιου οικονομικοστρατιωτικού πολέμου. Όπου όπως γίνεται σε όλους τους πολέμους, η αλήθεια πεθαίνει πρώτη.

80 χρόνια από το Μάη της Βαρκελώνης

$
0
0
Νικόλας Κολυτάς* 

Η Ισπανία μετά την επανάσταση ενάντια στο πραξικόπημα του στρατηγού Φράνκο τον Ιούλιο του 1936 δεν ήταν μια απλή χώρα.
Ήταν ένα αντι­φα­σι­στι­κό ηφαί­στειο που αμ­φι­σβη­τού­σε τόσο τον στρα­τό του Φράν­κο, όσο και την ίδια την αστι­κή εξου­σία. Η συ­μπλή­ρω­ση 80 χρό­νων από τα γε­γο­νό­τα της 
Βαρ­κε­λώ­νης τον Μάη του ’37 δίνει την αφορ­μή να θυ­μη­θού­με στις 
πο­λύ­μορ­φες συ­γκρού­σεις και τις δια­μά­χες της επο­χής.

Η κα­τά­στα­ση στην Ισπα­νία

Η Ισπα­νία ήταν μια χώρα με μακρά πα­ρά­δο­ση αγώ­νων κυ­ρί­ως στην ύπαι­θρο. Πριν την εκλο­γή του Λαϊ­κού Με­τώ­που τον Φλε­βά­ρη του ’36 είχε προη­γη­θεί μια σκλη­ρή διε­τία αυ­ταρ­χι­κής δια­κυ­βέρ­νη­σης από τα κόμ­μα­τα της δε­ξιάς, η οποία επι­δό­θη­κε σε αι­μα­τη­ρές κα­τα­στο­λές των γε­νι­κών απερ­γιών, σε φυ­λα­κί­σεις αγω­νι­στών και σε σκλη­ρές επι­θέ­σεις ενά­ντια σε εξε­γέρ­σεις. Η πιο χα­ρα­κτη­ρι­στι­κή ήταν αυτή ενά­ντια στους 20.000 αν­θρα­κω­ρύ­χους της Αστού­ρια που μέ­τρη­σαν 3.000 νε­κρούς και 7.000 τραυ­μα­τί­ες. Ήταν σαφές ότι με την εκλο­γή του Λαϊ­κού Με­τώ­που οι τα­ξι­κές αντι­θέ­σεις θα μορ­φο­ποιού­νταν ευ­κρι­νέ­στε­ρα και στο πεδίο της πο­λι­τι­κής. Οι ελ­πί­δες κομ­μα­τιών του αστι­σμού ότι η εκλο­γή του Λαϊ­κού Με­τώ­που θα εξο­μά­λυ­νε την κα­τά­στα­ση και θα κρα­τού­σε τις ισορ­ρο­πί­ες απο­δεί­χθη­καν φθη­νές αυ­τα­πά­τες. Το προ­λε­τα­ριά­το βγήκε στην επι­φά­νεια και διεκ­δί­κη­σε τον ρόλο του στο προ­σκή­νιο. Απε­λευ­θε­ρώ­σεις φυ­λα­κι­σμέ­νων αγω­νι­στών, γε­νι­κές απερ­γί­ες, αύ­ξη­ση της πο­λι­τι­κο­ποί­η­σης και ορ­γά­νω­ση του κό­σμου από τα κάτω οδή­γη­σαν τον Φράν­κο να πάρει την πρω­το­βου­λία να λύσει με τη βία τα προ­βλή­μα­τα της αμή­χα­νης αστι­κής τάξης.



Τα αντί­πα­λα στρα­τό­πε­δα

Έτσι έγινε σαφές ότι στην επι­κρά­τεια της Ισπα­νί­ας υπήρ­χαν δύο έθνη τον Ιού­λιο του ’36. Από τη μία ο στρα­τός, η εκ­κλη­σία, οι γαιο­κτή­μο­νες και οι αστοί και από την άλλη το προ­λε­τα­ριά­το και οι φτω­χοί αγρό­τες. Αυτά τα δύο αντί­πα­λα τα­ξι­κά στρα­τό­πε­δα ήταν δε­δο­μέ­νο ότι θα συ­γκρού­ο­νταν. Το πρώτο είχε τον επί­ση­μο οπλι­σμό και τη θε­σμι­κή ορ­γά­νω­ση που του είχε κλη­ρο­νο­μή­σει το αστι­κό κρά­τος, ενώ το δεύ­τε­ρο είχε την επα­να­στα­τι­κή ορμή και το αντι­φα­σι­στι­κό πάθος που του είχε κλη­ρο­νο­μή­σει το αίμα των συ­ντρό­φων του. Η έκ­βα­ση ήταν ανοι­χτή και εξαρ­τιό­ταν από το εάν θα νί­κα­γε ένα στρα­τιω­τι­κό πρα­ξι­κό­πη­μα ή μια ερ­γα­τι­κή επα­νά­στα­ση.

Δυ­στυ­χώς, όμως, τμή­μα­τα της αντι­φα­σι­στι­κής πλευ­ράς δεν ερ­μή­νευ­σαν με αυτή τη με­θο­δο­λο­γία την αντι­πα­ρά­θε­ση. Ενά­ντια στην αναρ­χι­κή CNT και στο ερ­γα­τι­κό POUM, που υπο­στή­ρι­ζαν την ανε­ξάρ­τη­τη δράση των ερ­γα­τών και των αγρο­τών, ενι­σχύ­ο­ντας τις κο­λε­κτί­βες, τις το­πι­κές επι­τρο­πές και τις πο­λι­το­φυ­λα­κές, το ΚΚ Ισπα­νί­ας πιστό στην επί­ση­μη στα­λι­νι­κή γραμ­μή, που δεν ήθελε διάρ­ρη­ξη των σχέ­σε­ων της ΕΣΣΔ με τον αγ­γλο­γαλ­λι­κό ιμπε­ρια­λι­σμό, επέ­με­νε στη γραμ­μή της υπε­ρά­σπι­σης της αστι­κής δη­μο­κρα­τί­ας απέ­να­ντι στον Φράν­κο αντί του τσα­κί­σμα­τος του Φράν­κο μέσα από μια επα­να­στα­τι­κή δια­δι­κα­σία.



Η επα­να­στα­τη­μέ­νη Βαρ­κε­λώ­νη

Κάπως έτσι δια­μορ­φώ­θη­κε το πεδίο στο οποίο εκτυ­λί­χθη­καν τα γε­γο­νό­τα στη Βαρ­κε­λώ­νη τον Μάη του ’37, σε μια πόλη που ήταν το σύμ­βο­λο της επα­να­στα­τι­κής αλ­λα­γής, καθώς εκεί βρι­σκό­ταν η μισή ερ­γα­τι­κή τάξη της χώρας. Είναι χα­ρα­κτη­ρι­στι­κό ότι τα ερ­γο­στά­σια, οι τρά­πε­ζες, τα ξε­νο­δο­χεία, οι τη­λε­πι­κοι­νω­νί­ες και τα με­τα­φο­ρι­κά μέσα είχαν πε­ρά­σει εξο­λο­κλή­ρου στον έλεγ­χο των ερ­γα­τών και των ορ­γα­νώ­σε­ών τους. Τα κτί­ρια ήταν κα­λυμ­μέ­να με τε­ρά­στια πανό που δή­λω­ναν ότι απαλ­λο­τριώ­θη­καν, ενώ οι τοί­χοι ήταν γε­μά­τοι αφί­σες πο­λι­τι­κών και συν­δι­κα­λι­στι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων. Στη Λα Ρά­μπλα κάθε ώρα της ημέ­ρας και της νύ­χτας ένα πε­λώ­ριο πλή­θος γέ­μι­ζε την κε­ντρι­κή λε­ω­φό­ρο, ενώ πολ­λοί άντρες και γυ­ναί­κες των πο­λι­το­φυ­λα­κών κυ­κλο­φο­ρού­σαν με τα όπλα δε­μέ­να στους ώμους. Πρό­κει­ται για ει­κό­νες που αντι­κα­το­πτρί­ζουν το επα­να­στα­τι­κό κλίμα που επι­κρα­τού­σε στη Βαρ­κε­λώ­νη και που απο­δει­κνύ­ουν επαρ­κώς ότι υπήρ­χε μία εξου­σία στην πόλη. Αυτή των ερ­γα­τών.

Αυτό όμως άρ­χι­σε να αλ­λά­ζει αφό­του η κυ­βέρ­νη­ση των Δη­μο­κρα­τι­κών τον Οκτώ­βριο του ’36 απο­φά­σι­σε να δια­λύ­σει τις ερ­γα­τι­κές επι­τρο­πές και τις πο­λι­το­φυ­λα­κές. Ο Όρ­γου­ελ πε­ρι­γρά­φει ότι ακόμη και στην εκρη­κτι­κή Βαρ­κε­λώ­νη το φρό­νη­μα είχε καμ­φθεί τον Απρί­λη του ’37. Κάπως έτσι το αστι­κο­στα­λι­νι­κό μπλοκ ετοί­μα­ζε την τε­λι­κή έφοδό του για την ανα­κα­τά­λη­ψη της Βαρ­κε­λώ­νης από τους επα­να­στα­τη­μέ­νους ερ­γά­τες, προ­κει­μέ­νου η Δη­μο­κρα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση να ανα­διορ­γα­νώ­σει με αστι­κούς όρους τον πό­λε­μο ενά­ντια στον Φράν­κο.



Η ανα­κα­τά­λη­ψη της Βαρ­κε­λώ­νης

Η επί­θε­ση ξε­κί­νη­σε με την απα­γό­ρευ­ση της πρω­το­μα­γιά­τι­κης συ­γκέ­ντρω­σης στη Βαρ­κε­λώ­νη, η οποία σή­μα­νε συ­να­γερ­μό για την ερ­γα­τι­κή τάξη της πόλης, που ανέ­με­νε άμεσα αρ­νη­τι­κές εξε­λί­ξεις. Αυτές ήρθαν μόλις στις 3 Μάη, με την από­πει­ρα ανα­κα­τά­λη­ψης του τη­λε­φω­νι­κού κέ­ντρου της πόλης που ελεγ­χό­ταν από τη CNT, την UGT (συν­δι­κα­λι­στι­κή ένωση των σο­σια­λι­στών) και έναν κυ­βερ­νη­τι­κό επί­τρο­πο, από την επί­ση­μη ανα­συ­στα­θεί­σα αστυ­νο­μία. Πιο συ­γκε­κρι­μέ­να, ο διευ­θυ­ντής της αστυ­νο­μί­ας Ρο­ντρί­γκεθ Σάλα μαζί με ένα ηγε­τι­κό στέ­λε­χος του στα­λι­νι­κού ΚΚ Κα­τα­λο­νί­ας προ­σέγ­γι­σαν το κτί­ριο με τρία κα­μιό­νια γε­μά­τα αστυ­νο­μι­κούς και επι­χεί­ρη­σαν να το κα­τα­λά­βουν. Οι ερ­γά­τες, που βρί­σκο­νταν στο κτί­ριο, απέ­κρου­σαν άμεσα την επί­θε­ση και τα νέα με­τα­δό­θη­καν αστρα­πιαία σε ολό­κλη­ρη την πόλη. Πα­ρό­τι καμία ορ­γά­νω­ση δεν κά­λε­σε ανοι­χτά σε σύ­γκρου­ση, σύσ­σω­μη η πόλη έστη­σε οδο­φράγ­μα­τα και κη­ρύ­χθη­κε γε­νι­κή απερ­γία.

Τα χα­ρά­μα­τα της Τρί­της 4 Μάη οι επα­να­στα­τη­μέ­νοι ερ­γά­τες της Βαρ­κε­λώ­νης ήταν ξανά στους δρό­μους, έτοι­μοι να υπε­ρα­σπί­σουν την επα­να­στα­τι­κή τους δράση ενά­ντια στην ανα­διορ­γά­νω­ση του αστι­κού κρά­τους που επε­δί­ω­κε η επί­ση­μη κυ­βέρ­νη­ση. Η υπε­ρο­χή των οπλι­σμέ­νων ερ­γα­τών ήταν συ­ντρι­πτι­κή, καθώς ήλεγ­χαν τα 9/10 της πόλης χωρίς καν να συ­γκρου­στούν.



Αυ­τα­πά­τες των ηγε­σιών

Μπρο­στά στη δια­μορ­φω­θεί­σα κα­τά­στα­ση οι ευ­θύ­νες των ηγε­σιών της CNT και του POUM υπήρ­ξαν εγκλη­μα­τι­κές. Αντί να στη­ρί­ξουν την επα­να­στα­τη­μέ­νη ερ­γα­τι­κή τάξη της Βαρ­κε­λώ­νης και να δώ­σουν πο­λι­τι­κή κά­λυ­ψη στη δράση της, αυτές δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νταν με την κυ­βέρ­νη­ση την ομαλή επί­λυ­ση της δια­μά­χης. Κα­λού­σαν τους ερ­γά­τες μέσα από το ρα­διό­φω­νο και τα έντυ­πα να πα­ρα­δώ­σουν τα όπλα τους στην αστυ­νο­μία και να επι­στρέ­ψουν στις δου­λειές τους, με το επι­χεί­ρη­μα δια­βε­βαιώ­σε­ων που τους έδινε η κυ­βέρ­νη­ση.

Την Τε­τάρ­τη 5 Μάη, η CNT συμ­φώ­νη­σε επί­ση­μα με την κυ­βέρ­νη­ση για κα­τά­παυ­ση του πυρός και ταυ­τό­χρο­νη απο­χώ­ρη­ση της αστυ­νο­μί­ας και των οπλι­σμέ­νων πο­λι­τών. Πα­ρό­τι η με­γα­λύ­τε­ρη μάζα των ερ­γα­τών αρ­νιό­ταν να εγκα­τα­λεί­ψει τα οδο­φράγ­μα­τα, τε­λι­κά ανα­γκά­στη­κε να το κάνει, σε αντί­θε­ση με την αστυ­νο­μία, η οποία δεν υπο­χώ­ρη­σε και ανα­κα­τέ­λα­βε τον έλεγ­χο της πόλης. Η ηγε­σία του POUM, ενώ μπο­ρού­σε να εκ­φρά­σει πο­λι­τι­κά ένα τε­ρά­στιο κομ­μά­τι ερ­γα­τών, που ένιω­σε προ­δο­μέ­νο, προ­τί­μη­σε για άλλη μια φορά να συρ­θεί πίσω από τη CNT, αρ­νού­με­νη τη μάχη.



Επα­νά­στα­ση ή πό­λε­μος τα­κτι­κών στρα­τών;

Είναι σαφές ότι στη Βαρ­κε­λώ­νη το Μάη του ’37 συ­γκρού­στη­καν δύο αντί­πα­λες θε­ω­ρή­σεις. Η μία θε­ω­ρού­σε ότι η ερ­γα­τι­κή επα­νά­στα­ση θα τσά­κι­ζε τον φα­σι­σμό, ενώ η άλλη πί­στευε ότι επρό­κει­το για μια μάχη με­τα­ξύ δύο τα­κτι­κών στρα­τών. Το ΚΚΙ υπό την κα­θο­δή­γη­ση του Στά­λιν συ­ντά­χθη­κε με την άποψη «πρώτα ο πό­λε­μος, μετά η επα­νά­στα­ση», που στραγ­γά­λι­σε τα πιο ζω­ντα­νά κύτ­τα­ρα της πάλης ενά­ντια στον Φράν­κο, προ­σπα­θώ­ντας μά­ταια να τα χω­ρέ­σει σε αστι­κά κα­λού­πια.

Αντί­στοι­χα, όμως, και η ηγε­σία της CNT, μη μπο­ρώ­ντας να απα­ντή­σει στο ερώ­τη­μα της εξου­σί­ας που ανέ­κυ­ψε το κα­λο­καί­ρι του ’36, διέ­ψευ­σε την εμπι­στο­σύ­νη και τις προσ­δο­κί­ες της ερ­γα­τι­κής τάξης. Τα γε­γο­νό­τα του Μάη του ’37 στη Βαρ­κε­λώ­νη απέ­δει­ξαν με τρα­γι­κό τρόπο ότι η επα­νά­στα­ση ήταν ο δρό­μος για να αντι­με­τω­πι­στεί ο Φράν­κο και η ερ­γα­τι­κή εξου­σία ήταν ο τρό­πος για να ητ­τη­θεί ο Φράν­κο. Δυ­στυ­χώς το ισπα­νι­κό επα­να­στα­τι­κό κί­νη­μα αντι­λή­φθη­κε το πρώτο, αλλά όχι το δεύ­τε­ρο.

*Ανα­δη­μο­σί­ευ­ση από την "Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά", φ. 382

Ολοκληρωτικός Νεοφιλελευθερισμός και ταξικός πόλεμος

$
0
0
άρθρο του 2011 για τοZero geographic
του Δρ. Παναγιώτη Ξηρουχάκη

Ζούμε στην εποχή του Ολοκληρωτικού Νεοφιλελευθερισμού. Ο θρίαμβος του κεφαλαίου εις βάρος των εργαζομένων είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Πάραυτα τα ΜΜΕ αποπροσανατολίζουν τον κόσμο: κρίση χρέους, κούρεμα χρέους, δημοσιονομικό έλλειμμα κλπ. Η προσπάθεια να μείνει στο σκοτάδι ο ταξικός εξοντωτικός πόλεμος είναι πράγματι εντυπωσιακή. Τα πάντα μασκαρεύονται σε κάτι άλλο. Το μεγαλύτερο όμως έγκλημα των δημοσιογράφων, είναι η καλλιέργεια της βεβαιότητας στις μάζες ότι αργά ή γρήγορα οι πολιτικοί ηγέτες θα καθυποτάξουν τις αγορές προς όφελος των πολιτών, όπως είχε γίνει στο μεσοπόλεμο (Νew Deal).
Το New Deal ήταν μια σειρά οικονομικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν στις ΗΠΑ μεταξύ 1933 και 1936 από τον πρόεδρο Franklin Roosevelt. Ήταν η απάντηση στην οικονομική κρίση και το κραχ του 1929. Στην πράξη, το new deal σηματοδότησε τη μεγαλύτερη εμπλοκή του κράτους στην οικονομική ζωή. Επίσης εφαρμόστηκαν μέτρα που μείωσαν την ασυδοσία του κεφαλαίου. Το New deal δεν υπήρξε μόνο αμερικάνικο φαινόμενο. Το κράτος , πράγματι τη δεκαετία του 30 σε διεθνές επίπεδο, είχε ένα παρεμβατικό και ρυθμιστικό ρόλο στην οικονομία. Σε κράτη με αναπτυσσόμενη και καταστραμμένη οικονομία, αυτό πολλές φορές μεταφράστηκε σε μία μεταλλαγή του αστικού κράτους στα Φασιστικά καθεστώτα του μεσοπολέμου (Ελλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία κλπ). Πολλοί αναρωτιούνται γιατί στις μέρες μας ,την εποχή μιας σαρωτικής οικονομικής κρίσης, οι πολιτικοί δε καταφεύγουν σε ένα νέο Νew Deal. Μάλιστα πολλοί ονειρευόταν ότι ο Ομπάμα θα ήταν ο νέος Ρούσβελτ. Η ιστορία όμως τους διέψευσε.



Οι λόγοι αυτή της διάψευσης, όπως θα παρουσιάσω αναλυτικότερα στη συνέχεια, έχουν να κάνουν με την ασυδοσία της πλουτοκρατίας και την οριστική της διάθεση να διεξάγει έναν ολοκληρωτικό ταξικό πόλεμο. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Είναι γνωστό ότι ένα από τα κυριότερα χαρακτηριστικά του καπιταλισμού, είναι ο ανταγωνισμός μεταξύ των κεφαλαιοκρατών. Σε αυτό τον ανταγωνισμό, νέοι παίχτες μπαίνουν στο παιχνίδι και άλλοι φεύγουν.



Σύμφωνα με τον Borkenau , η οικονομικοκοινωνική κρίση και ο ενδοκαπιταλιστικός ανταγωνισμός που προκλήθηκαν από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο οδήγησαν στην επικράτηση των πιο ισχυρών καπιταλιστών εις βάρος των άλλων. Οι Καπιταλιστές που τελικά επικράτησαν σχημάτισαν μια «νέα οικονομική ελίτ» που αντικατάστησε την προηγούμενη κυρίαρχη οικονομική ελίτ.



Η «νέα οικονομική ελίτ» όμως, οδήγησε την οικονομία, μετά το τέλος του 1ου παγκοσμίου πολέμου, σε ένα νέο ανταγωνισμό, όπου τα μέλη της ελίτ αυτής ανταγωνίζονταν μεταξύ τους για κυριαρχία. Αυτός ο ανταγωνισμός υπήρξε καταστροφικός για τον απλό λαό, καθώς η άνοδος της φτώχειας και της ανεργίας ήταν ραγδαία. Οι καπιταλιστές επίσης φοβούνταν το ενδεχόμενο μίας επανάστασης. Η οκτωβριανή επανάσταση του 1917 ήταν ακόμα ένα νωπό γεγονός. Ο επαναστατικός αναβρασμός σε συνδυασμό με τη φτώχεια δημιουργούσε ένα εκρηκτικό περιβάλλον στα κράτη του αναπτυγμένου κόσμου. Το κράτος μοιραία αναγκάστηκε να εμπλακεί (με τη σύμφωνη βέβαια γνώμη των κεφαλαιοκρατών) για να ελέγξει αυτό τον καταστροφικό οικονομικό ανταγωνισμό και για να την διασφαλίσει την επιβίωση του καπιταλιστικού συστήματος.



Έτσι σύμφωνα πάντα με τον Borkenau, σε κάποια κράτη μία «νέα πολιτική ελίτ» κυριάρχησε η οποία αντικατέστησε την προηγούμενη κυρίαρχη οικονομική ελίτ. Ο Borkenau υπήρξε ο θεμελιωτής της θεωρίας του ολοκληρωτισμού. Κατά τη γνώμη του, οι φασίστες στην Ιταλία και οι εθνικοσοσιαλιστές στη Γερμανία αποτελούν τις κυρίαρχες πολιτικές ελίτ που έρχονται να αντικαταστήσουν τις οικονομικές ελίτ που μέχρι τότε έλεγχαν τα κράτη αυτά. Βέβαια διαφορετικές οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες γεννούν την ίδια εποχή και διαφορετικές κυρίαρχες ελίτ. Άλλο φασισμός, άλλο ναζισμός, άλλο Μεταξάς κλπ. Το γεγονός όμως είναι ότι στη διάρκεια του μεσοπολέμου σε κάποια κράτη με αδύναμη οικονομία , η «πολιτική ελίτ» αντικατέστησε την «οικονομική ελίτ. Η ανάγκη του καπιταλισμού να επιβιώσει, είναι πράγματι συγκλονιστική. Έτσι αυτή η αντικατάσταση αποτελεί μία φυσιολογική για την εποχή καπιταλιστική διαδικασία τόσο με πολιτικές συνέπειες (άνοδος του ολοκληρωτισμού σε κάποια κράτη), όσο και στρατιωτικογεωπολιτικές (2ος παγκόσμιος πόλεμος).



Είδαμε λοιπόν ότι τη δεκαετία του 30, η κρίση ξεπεράστηκε με τον αυξανόμενο κρατικό παρεμβατισμό. Σε γενικές γραμμές η οικονομική ελίτ αναγκάστηκε να παραχωρήσει κάποιο κομμάτι από τον πλούτο της, ώστε να ενισχυθεί η εργατική τάξη του δυτικού πολιτισμού. Επίσης, σε κράτη ανίσχυρα, επιβλήθηκε ολοκληρωτισμός και η οικονομική ελίτ παραχώρησε τη δύναμη της στις πολιτικές ελίτ. Αντίθετα σήμερα παρατηρείται απροθυμία της κυρίαρχης οικονομικής ελίτ (των οποίων μαριονέτες είναι οι πολιτικές ηγέτες) να κάνει την παραμικρή παραχώρηση υπέρ της εργατικής τάξης. Εύλογα μπορεί κάποιος να υποθέσει ότι η κυρίαρχη οικονομική ελίτ αδιαφορεί για τα αδύναμα στρώματα του πληθυσμού. Επίσης κάποιος μπορεί να υποθέσει ότι φοβάται να παραδώσει τα ηνία σε μία νέα πολιτική ελίτ που δε θα μπορεί να ελέγξει (όπως πχ έγινε στη μεσοπολεμική Γερμανία).



Όλα τα παραπάνω είναι εύλογες υποθέσεις. Το θέμα όμως για την κυρίαρχη οικονομική ελίτ δεν είναι το τι θέλει, αλλά το τι μπορεί. Ήδη τονίσαμε, πως μία τέτοια διαδικασία αντικατάστασης της οικονομικής ελίτ από την πολιτική ελίτ σε κάποια κράτη, ήταν απαραίτητη για την επιβίωση του καπιταλισμού και κατά συνέπεια και της οικονομικής ελίτ που παραχωρεί στη δεκαετία του 30 λίγη από την εξουσία της για να σωθεί η ίδια. Επίσης, την ίδια εποχή, σε κράτη με «ισχυρή» οικονομία (όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία ,η Γαλλία κλπ) η ανεργία, η φτώχεια και τα επαναστατικά κελεύσματα δημιουργούν την υποχρέωση στους κεφαλαιοκράτες να «διασωθεί» η εργατική τάξη μέσω της κρατικής παρέμβασης . Τι έχει αλλάξει τόσο ριζικά ώστε η κυρίαρχη «Οικονομική ελίτ» του σήμερα να μην φοβάται τις συνέπειες της ασυδοσίας της;



Η δεκαετία του 1970 χαρακτηρίζεται από την κρίση του φορντικού καθεστώτος συσσώρευσης (το οποίο τη δεκαετία του 30 ήταν στο απόγειο του) και τη μετάβαση στο καθεστώς της ευέλικτης συσσώρευσης (μεταφορντικό καθεστώς). Παρατηρείται λοιπόν τότε μια σταδιακή μετάβαση από την παραγωγή για κάθε περίπτωση (JIC -just in case) του φορντικού μοντέλου, στην παραγωγή για όταν χρειαστεί (JIT –just in time). Με άλλα λόγια το καθεστώς της ευέλικτης συσσώρευσης αντιπαρατέθηκε στη μαζική παραγωγή του Φορντισμού ως εναλλακτικό μοντέλο βιομηχανικής οργάνωσης στα πλαίσια μιας τεχνολογικά ευέλικτης παραγωγής. Αυτή η παραγωγική διαδικασία της ευέλικτης συσσώρευσης, είναι κυρίαρχη στις μέρες μας.



Οι συνέπειες αυτής της μετάβασης σε εργασιακό και ταξικό επίπεδο υπήρξαν ραγδαίες. Πτώση των μισθών, άνοδος της ανεργίας και της ανειδίκευτης εργασίας, οπισθοχώρηση του συνδικαλιστικού κινήματος κλπ. Το σημαντικότερο όμως είναι το γεγονός ότι ο εργάτης του Φορντικού καθεστώτος που εργάζεται 8ωρο και έχει σταθερή εργασία (και που υπήρξε σχετικά ο κανόνας για τους εργαζόμενους του Φορντικού μοντέλου παραγωγής ), έδωσε τις τελευταίες δεκαετίες τη θέση του, στον χαμηλά αμειβόμενο περιφερόμενο από πόλη σε πόλη και χώρα σε χώρα (όπου βασικά η παραγωγική διαδικασία τον χρειάζεται) ανασφάλιστο εργάτη (το φαινόμενο αυτό είχε ονομαστεί αρχικά « βραζιλιανοποίηση της οικονομίας»).



Η αιτία λοιπόν που η κυρίαρχη «Οικονομική ελίτ» σήμερα φαίνεται τόσο αδιάλλακτη, βρίσκεται στον τρόπο παραγωγής που επικρατεί παγκοσμίως. Αντίθετα τη δεκαετία του 30, ο φορντισμός χρειάζεται την εργατική τάξη. Η παραγωγή για κάθε περίπτωση (JIC -just in case) απαιτεί άφθονους εργάτες. Οι καπιταλιστές σε εκείνη τη φάση της παραγωγικής διαδικασίας βασίζουν την ευημερία τους στην εργατική τάξη και συνάμα στην καταναλωτική δύναμη των εργατών (καταναλώνουν αυτά που παράγουν). Οι εργάτες πρέπει να είναι κατώτεροι οικονομικά, σύμφωνα πάντα με τους καπιταλιστές, αλλά επίσης πρέπει η ποιότητα ζωής τους να βρίσκετε σε ικανοποιητικό επίπεδο, ώστε να μπορούν να εργάζονται και να καταναλώνουν.



Γιατί να προχωρήσει ο καπιταλισμός σε ένα νέο New Deal ; Πολλοί αναρωτιούνται γιατί το κράτος δε παρεμβαίνει για να ρυθμίσει την αγορά. Ξεχνάνε όμως πως οι εποχές έχουν αλλάξει. Διεθνώς επικρατεί η παραγωγή για όταν χρειαστεί (JIT –just in time). Τώρα πλέον η μαζική κατανάλωση δεν είναι το ζητούμενο. Έτσι δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε μια κινεζοποιημένη (ή ινδοποιημένη όπως θέλετε πέστε την) οικονομία όπου η πλειοψηφία του κόσμου θα είναι άνεργοι ή θα εργάζονται με μισθούς πείνας. Η παραγωγή (JIT –just in time) θα βασίζεται στις καταναλωτικές ικανότητες της πλουτοκρατίας και της μεσαίας τάξης (σε όποιο κομμάτι της τελευταίας βέβαια επιβιώσει της κρίσης). Η εργατική τάξη πάει στην κόλαση.



Η οικονομική ελίτ δε φαίνεται διατεθειμένη να διακινδυνεύσει ένα νέο New Deal. Δεν υπάρχει λόγος να διακινδυνεύσει τα πρωτεία σε ένα κόσμο που είναι πλέον δικός της. Έτσι μπορεί να συνεχίσει αυτό τον αναζωογονητικό για την ίδια οικονομικό ανταγωνισμό, καταστροφικό για την υπόλοιπη κοινωνία. Ζούμε την εποχή του Oικονομικού Ολοκληρωτισμού. Την παντοδυναμία των αγορών, των χρηματιστηρίων και των πολυεθνικών. Αν τη δεκαετία του 30, η κρίση ξεπεράστηκε με τον κρατικό παρεμβατισμό (και φασισμό όπου ήταν απαραίτητο και κατά συνέπεια τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο), η κρίση του σήμερα δείχνει να ξεπερνιέται από τους καπιταλιστές με την ακριβώς αντίθετη συνταγή.



Οι νεοφασίστες που ονειρεύονταν ηγετικό ρόλο λόγω της οικονομικής κρίσης, μάλλον θα μείνουν με την όρεξη. Οι στρατιωτικές παρελάσεις και οι τραγικοί μουσολινικού τύπου ηγέτες του μεσοπολέμου, έδωσαν τη θέση τους στο Νεοφιλελεύθερο Ολοκληρωτισμό. Η ιστορία επαναλαμβάνεται άλλοτε σαν τραγωδία και άλλοτε σαν φάρσα. Στη δική μας περίπτωση σαν φάρσα. Το σίγουρο είναι ότι, όπως η ιστορία μας διδάσκει, μία βαθιά οικονομική κρίση, ξεπερνιέται από τους κατέχοντες την εξουσία με ολοκληρωτικές μεθόδους.



Ο Νεοφιλελεύθερος Ολοκληρωτισμός σημαίνει λοιπόν ολοκληρωτικό ταξικό πόλεμο. Ίσως μιλάμε για την απαρχή του τρίτου παγκοσμίου πολέμου. Οι αραβικές εξεγέρσεις , αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης , κόστισαν χιλιάδες νεκρούς. Η άρχουσα τάξη δολοφονεί μανιωδώς για να επιβιώσει (βλέπε π.χ. Συρία). Πέρα από την Αραβική Άνοιξη, οι ΗΠΑ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ έχουν εμπλακεί σε τρεις συγκρούσεις (Ιράκ, Αφγανιστάν και Λιβύη) για οικονομικούς λόγους. Ενώ ο χωροφύλακας της Δύσης στην περιοχή το Ισραήλ, συνεχίζει να αιματοκυλεί την Παλαιστίνη. Συγκρούσεις φαινομενικά ανόμοιες, μασκαρεμένες πολλές φορές σε θρησκευτικό πόλεμο. Συγκρούσεις όμως που κατά τη γνώμη μου, αποτελούν μέρος ενός γενικότερου ταξικού πολέμου που διεξάγεται σε παγκόσμιο επίπεδο.



Στο δυτικό πολιτισμό, η επίθεση του κεφαλαίου στους εργαζόμενους οδηγεί τον κόσμο μαζικά στα τρελλάδικα , στις αυτοκτονίες και τη μετανάστευση (ή καλύτερα να λέγαμε προσφυγιά). Η επίθεση αυτή γίνεται με δύο τρόπους. Άμεσα με μειώσεις μισθών, απολύσεις, καταστολή των διαδηλώσεων κλπ. Έμμεσα με τον ψυχολογικό πόλεμο. Αρκεί κανείς να παρακολουθήσει ειδήσεις , για να καταλάβει ότι οι νεοφιλελεύθεροι ολοκληρωτιστές μιμούνται πλήρως τους μιλιταριστές παππούδες τους που μεσουράνησαν στο μεσοπόλεμο. Τα ψέματα του Γκαίμπελς για συνωμοσία των Εβραίων και των μπολσεβίκων, δώσανε τη θέση τους στα ψέματα περί κρίση χρέους, αδηφάγων αγορών, τεμπέληδων εργαζομένων κλπ. Ένας αδυσώπητος ταξικός παγκόσμιος πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.



Δεν αμφισβητώ σε καμία περίπτωση το γεγονός της οικονομικής κρίσης. Η κρίση υπήρξε πράγματι και ήταν μία σοβαρή κρίση του καπιταλιστικού συστήματος. Αμφισβητώ όμως ότι οι δήθεν βαριές συνέπειες της οικονομικής κρίσης (απολύσεις, αυτοκτονίες, μειώσεις μισθών κλπ), όπως παρουσιάζονται από τα ΜΜΕ, είναι πράγματι κάτι τόσο απλό όσο οι συνέπειες αυτής της κρίσης. Είναι κάτι πολύ παραπάνω. Είναι ο τρόπος που επιλέχθηκε από την πλουτοκρατία να ξεπεραστεί η κρίση. Είναι η όξυνση του Ταξικού πολέμου. Ενός πολέμου που είναι άλλωστε στη ρίζα του καπιταλιστικού πολιτισμού. Άλλοτε αυτός ο πόλεμος γνωρίζει ύφεση και άλλοτε όξυνση.



Αυτό που ζούμε λοιπόν είναι ένα σκληρό ξεκαθάρισμα λογαριασμών της πλουτοκρατίας. Δεν έχει ονομαστεί ακόμα ολοκληρωτικός ταξικός πόλεμος, γιατί η συγκάλυψη είναι η βασική αρχή της τέχνης του πολέμου. Για παράδειγμα μέχρι να καταλάβει ο εργαζόμενος τι ακριβώς κρυβόταν μεταμφιεσμένο στην κρίση χρέους, ίσως είναι αργά και να έχει μετατραπεί σε δουλοπάροικο. Οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, οι ακαδημαϊκοί κλπ είναι πλήρως ελεγχόμενοι από το κεφάλαιο, το οποίο υπηρετούν πιστά.



Για τους πολιτικούς και τους δημοσιογράφους πολλά έχουν λεχθεί. Ο ρόλος τους στον ταξικό πόλεμο που διεξάγεται είναι γνωστός. Επίσης οι ακαδημαϊκοί , που διαχρονικά αποτελούν στην πλειοψηφία τους δεκανίκια του καπιταλιστικού συστήματος, παίζουν και αυτοί το δικό τους αρνητικό ρόλο στην παρούσα φάση. Ο Ευρωκεντρισμός κάποιων ακαδημαϊκών, έχει αρχίσει άλλωστε να κουράζει. Σύμφωνα πάντα με την πλειοψηφία των ακαδημαϊκών (που σημειωτόν πληρώνονται αδρά από το κεφάλαιο) από τη στιγμή που το Βερολίνο δεν καίγεται, ακόμα και αν η υπόλοιπη υφήλιος έχει πάρει φωτιά, το πρόβλημα είναι μία απλή κρίση χρέους. Μία κρίση που αργά ή γρήγορα ο «καλός» Ομπάμα και οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα ξεπεράσουν για το καλό όλων εμάς των αργόμισθων και τεμπέληδων. Έτσι νανουρίζονται τα πλήθη από ΜΜΕ, ακαδημαϊκούς και πολιτικούς με την προσμονή της εφαρμογής ενός νέου New Deal...Πράγματι ούτε ο Γκαίμπελς δε κατάφερε να δημιουργήσει μία τέτοια ψεύτικη πραγματικότητα για τους υπηκόους του 3ου Ράιχ.



Πάραυτα δεν είναι λίγες οι φωνές αντίδρασης. Οι εξεγερμένοι άραβες, οι αγανακτισμένοι της Νέας Υόρκης, οι κοινωνικοί αγωνιστές στην Ευρώπη και στη Χιλή, οι εξεγέρσεις στον δυτικό πολιτισμό (Λονδίνο, Αθήνα κλπ), τα αμεσοδημοκρατικά συμβούλια και οι κολεκτίβες (Μεξικό, Αργεντινή κλπ) δείχνουν ότι δημιουργείται μία Γεωγραφία της Αντίστασης στις κυρίαρχες γεωπολιτικές και ταξικές βλέψεις του κεφαλαίου.

Ο Ραχόι πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Καταλονία;

$
0
0

Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Νέα διαστάσεις στις επιθέσεις που συγκλόνισαν το καλοκαίρι την Καταλονία δίνει η αποκάλυψη της ισπανικής συντηρητικής εφημερίδας El Pais για τις σχέσεις του εγκεφάλου των επιθέσεων, ιμάμη Αμπντελμπακί Ες Σατί με τις ισπανικές μυστικές υπηρεσίες.

Να θυμίσουμε ότι οι αιματηρές επιθέσεις που στοίχισαν τη ζωή συνολικά σε 14 άτομα σημειώθηκαν στο κέντρο της Βαρκελώνης και λίγες ώρες αργότερα στο θέρετρο Καμπρίλς την Πέμπτη 17 Αυγούστου, ενώ το επερχόμενο δημοψήφισμα βρισκόταν στο κέντρο των πολιτικών ζυμώσεων και εξελίξεων.

Η συσχέτιση των δύο αυτών θεμάτων (τρομοκρατική επίθεση και δημοψήφισμα) ήταν άμεση στον Τύπο εκείνων των ημερών. Η El Pais ενδεικτικά, που παραβίασε κάθε αρχή αμεροληψίας και αντικειμενικότητας στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, έγραφε στις 18 Αυγούστου (εδώτο πλήρες άρθρο) ότι μετά την επίθεση του 2004 στη Μαδρίτη, όταν σκοτώθηκαν 193 άνθρωποι, «η Ισπανία έχει καταφέρει να αποφύγει την τρομοκρατική βία. Λόγω της αποτελεσματικότητας της αστυνομίας και του δικαστικού συστήματος, τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, τις αποτελεσματικές μυστικές υπηρεσίες και τη συνεργασία της αστυνομίας σε διεθνές επίπεδο η Ισπανία έχει πετύχει να συγκρατήσει μια απειλή που η επίθεση της Πέμπτης μας θυμίζει ότι είναι ακόμη πολύ πραγματική».

Και για όποιον δεν αντιλήφθηκε το υπονοούμενο (ότι πιθανή ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας ισοδυναμεί με αύξηση του κινδύνου τρομοκρατικών επιθέσεων) συνέχιζε με τα εξής η εφημερίδα που μετατράπηκε σε τυφλό όργανο του Ραχόι και του φρανκικού παρακράτους, αναφερόμενη πάντα στις επιθέσεις του Αυγούστου:

«Μια επίθεση αυτού του μεγέθους θα έπρεπε να αποτελέσει κάλεσμα αφύπνισης για τους Καταλανούς πολιτικούς, περιλαμβανομένης της περιφερειακής κυβέρνησης, του κοινοβουλίου και των φιλο-ανεξαρτησιακών κινημάτων που έχουν μετατρέψει τη φαντασία της ανεξαρτησίας τα τελευταία χρόνια στο μοναδικό ζήτημα της πολιτικής ατζέντας της Καταλονίας. Είναι καιρός να ξεφορτωθούν τις δημοκρατικές ανοησίες, την κατάφωρη παραβίαση του νόμου, τα παιχνίδια, τις τακτικές και τον πολιτικό οπορτουνισμό… Η μάχη ενάντια στην τρομοκρατία απαιτεί πλήρη συνεργασία και μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια μεταξύ των διάφορων αρχών και των δυνάμεων ασφαλείας. Κι αυτού του είδους η συνεργασία μπορεί να επιτευχθεί μόνο αν υπάρχει απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ των διάφορων επιπέδων κυβέρνησης και κρατικών οργάνων»! Όλα αυτά, που αποτελούσαν την επιτομή της πολιτικής εκμετάλλευσης ενός δραματικού γεγονότος, γράφονταν μια μέρα μετά την τυχαία υποτίθεται επίθεση…

Κι ερχόμαστε την Πέμπτη 17 Νοεμβρίου οπότε η ίδια εφημερίδα με ένα νέο δημοσίευμα (εδώπερισσότερα) αποκάλυψε πώς ο ιμάμης – εγκέφαλος των τρομοκρατών διατηρούσε δεσμούς με τις μυστικές υπηρεσίες της Ισπανίας! Να σημειωθεί μάλιστα ότι ο ίδιος σκοτώθηκε σε μια έκρηξη σπίτι του ενώ κατασκεύαζε εκρηκτικά – αυτή ήταν η επίσημη αιτιολογία την οποία ο ίδιος δεν μπορεί ούτε να επιβεβαιώσει ούτε να διαψεύσει από κει που βρίσκεται. Επιπλέον, οι ισπανικές αρχές πληροφοριών αρνήθηκαν να απαντήσουν στο κατά πόσο ο γεννημένος στο Μαρόκο ιμάμης, που πιθανότατα στρατολογήθηκε στη φυλακή, αμειβόταν ή όχι από το βαθύ ισπανικό κράτος. Απάντηση που προκαλεί περισσότερα ερωτηματικά απ’ όσα λύνει δεδομένου ότι αν δεν πληρωνόταν από τις μυστικές υπηρεσίες θα το δήλωναν και δημόσια…

Η αποκάλυψη των άμεσων σχέσεων του ισπανικού κράτους με την ισλαμική τρομοκρατία φέρνει στην επιφάνεια τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις αξιοποιούν τους φονταμενταλιστές είτε ωθώντας τους στην ανάληψη τρομοκρατικής δράσης είτε αφήνοντας τους να ολοκληρώσουν τα σχέδια τους χωρίς να ενεργοποιήσουν τους κατασταλτικούς μηχανισμούς∙ λειτουργώντας δηλαδή σαν χρήσιμοι ηλίθιοι. Κι όλα αυτά προκειμένου τα κράτη να επιβάλλουν τις πολιτικές τους προτεραιότητες που ως κοινή συνισταμένη έχουν την περιστολή των δημοκρατικών ελευθεριών και την επιβολή ενός αστυνομικού κράτους, όπως το έχουμε δει να ξεπροβάλλει σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μετά από κάθε «τρομοκρατικό» χτύπημα: Στο Παρίσι το 2015, στις Βρυξέλλες, τη Νίκαια και το Βερολίνο το 2016 και στο Μάντσεστερ και τη Βαρκελώνη το 2017.

Πόσες από αυτές τις επιθέσεις έγιναν εν αγνοία των ευρωπαϊκών αρχών ασφαλείας όπως και πόσες επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν κατ’ εντολήν ή την ανοχή τους πιθανότατα δε θα μάθουμε ποτέ. Στις μέρες μας, πολύ περισσότερο από κάθε άλλη εποχή, αυτά τα κέντρα έχουν μονωθεί από κάθε κοινοβουλευτικό ή άλλο έλεγχο, με τη συναίνεση των κυβερνήσεων που όλο και περισσότερο μετατρέπονται σε άβουλους διαχειριστές, εκχωρώντας τον έλεγχο σε αυτές τις υπηρεσίες είτε στο Βερολίνο, είτε πολύ συχνότερα στα υπερατλαντικά κέντρα. Κι εδώ οι αποκαλύψεις των Σνόουντεν και Ασάντζ πρέπει να μας προβληματίσουν όλους. Αυτό που ωστόσο γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι το σχέδιο επιβολής ενός σύγχρονου ολοκληρωτισμού με δημοκρατικό, κοινοβουλευτικό μανδύα προωθήθηκε παραπέρα, υλοποιήθηκε χωρίς ποτέ κανένας πρωθυπουργός ή πρόεδρος να το έχει εξαγγείλει στο προεκλογική του πρόγραμμα. Με άλλα λόγια, ακόμη κι αν δεν υπήρχαν οι «ισλαμιστές τρομοκράτες» έπρεπε να εφευρεθούν. Είτε για να γίνει πιο αυταρχική η νομοθεσία στο εσωτερικό των χωρών είτε για να δικαιολογηθούν στη λαϊκή συνείδηση οι επεκτατικοί, ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στο εξωτερικό, όπως εν προκειμένω έκανε ο Αθνάρ συμμετέχοντας στην παντελώς απονομιμοποιημένη στη λαϊκή συνείδηση «συμμορία των προθύμων» του Μπους.


Έτσι, οι δε κυβερνήσεις (του Ραχόι, του Ολάντ, της Μέρκελ και της Μέι) από θύτες και πρωταγωνιστές άδικων και ταξικών πολιτικών εμφανίστηκαν ως θύματα εξωτερικών και ασύμμετρων απειλών, που κλήθηκαν να λάβουν περιοριστικά μέτρα παρά, υποτίθεται, τη θέλησή τους.… Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επιβλέπει και συντονίζει όλους αυτούς τους σκοτεινούς και αδιαπέραστους στον δημοκρατικό έλεγχο, εγκληματικούς και προβοκατόρικους μηχανισμούς συνεχίζει να εμφανίζεται ως λίκνο κι εγγυητής της δημοκρατίας, όταν εκ των πραγμάτων αναδεικνύεται σε νεκροθάφτη της!

Η ιδεώδης προδοσία θέλει σθένος!

$
0
0

Από Γ.Α.

Στο Παρίσι βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να τιμηθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο της γαλλικής πρωτεύουσας, με το “Βραβείο Δέσμευσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες” (Prix de l’ Engagement Εuropéen), ενώ αύριο θα του απονεμηθεί και το “Βραβείο Πολιτικού Σθένους” (Prix du Courage Politique) από το περιοδικό “Politique internationale”.
Ουδεμία έκπληξη και για τη μία και για την άλλη βράβευση. Ο Αλέξης Τσίπρας και την προσήλωσή του στο “ευρωπαϊκό ιδεώδες” επέδειξε, τσαλαπατώντας τη θέληση του 62% του ελληνικού λαού προκειμένου να ικανοποιήσει τις επιθυμίες των Βρυξελλών, του Βερολίνου και της Φρανκφούρτης, και το σθένος να μη λογαριάσει αυτόν τον κόσμο, προδίδοντας την εντολή για άσκηση αντιμνημονιακής πολιτικής, είχε και έχει.

Ομολογουμένως, άξιος! Τα αφεντικά είναι ικανοποιημένα!

Στα Paradise Papers και ο «κατήγορος του λαϊκισμού» Γκι Φέρχοφστατ...

$
0
0
O Γκι Φέρχοφστατ, επικεφαλής των Φιλελεύθερων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, βρίσκεται στο στόχαστρο σφοδρής κριτικής για την...
αποκαλυφθείσα σύνδεσή του με επιχείρηση που αναφέρεται στα Paradise Papers.
Όπως γράφει το Politico, o Γκι Φέρχοφστατ ήταν από το 2010 έως το 2016 μέλος του ΔΣ της βελγικής ναυτιλιακής εταιρείας Exmar, η οποία χρησιμοποίησε μία offshore εταιρεία (που αναφέρεται στα Paradise Papers) «με στόχο την καταστρατήγηση των φορολογικών κανόνων μέσω υπεράκτιων επενδύσεων», εν ολίγοις την παράκαμψη φορολογικών νόμων.


Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, είχε ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ. Στο διοικητικό συμβούλιο ήταν επίσης και ο Χάουαρντ Γκάτμαν, πρέσβης των ΗΠΑ στο Βέλγιο επί θητείας Ομπάμα.

Την αποκάλυψη έκανε το Εργατικό Κόμμα του Βελγίου την περασμένη Τρίτη ο πρόεδρος του οποίου τόνισε ότι ο Φέρχοφστατ δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της υπεράκτιας εταιρείας η οποία είχε ως βάση τις Βερμούδες νήσους.

Ο εκπρόσωπος του Φερχόφστατ, Μπραμ Ντέλεν δήλωσε, «πρόκειται για fake news. Η Exmar Offshore δραστηριοποιείται κυριολεκτικά «εκτός ηπειρωτικής επικράτειας», όπως σε θαλάσσιες πλατφόρμες και δεν έχει καμία σχέση με τις offshore με την οικονομική έννοια της λέξης».

«Το Εργατικό Κόμμα εσκεμμένα δημιουργεί σύγχυση. Επιπλέον, ο Φερχόφστατ έχει φύγει από το διοικητικό συμβούλιο εδώ και πάνω από ένα χρόνο», υποστήριξε ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Φέρχοφστατ έχει αναλάβει κατά καιρούς ρόλου «δημόσιου κατήγορου του λαϊκισμού» και έχει εκφραστεί με έντονο τρόπο σε σχέση με την ελληνική κρίση και τις μεταρρυθμίσεις.


tvxs.gr

«Μαυρίζουν τις μέρες (μας) - Κλέβουν τις Κυριακές (μας)»

$
0
0
(Foto-Σκηνές «διαπόμπευσης» φτωχών καταναλωτών στις ΗΠΑ)

Κάλεσμα για μποϊκοτάζ στις αγορές της «Μαύρης Παρασκευής» απευθύνει η συλλογικότητα των Reworkers που με αφορμή την Black Friday σημειώνει ότι οι εργοδότες «επενδύουν στην καταναλωτική υστερία, στον καταναλωτικό κανιβαλισμό, ρίχνοντας τεχνηέντως τις τιμές και αυξάνοντας ουσιαστικά την εκμετάλλευση πάνω στην εργασία».
Με αφορμή την Black Friday που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά φέτος στην Ελλάδα η συλλογικότητα των Reworkers, που πέρυσι τέτοια μέρα είχε πραγματοποιήσεικινητοποιήσεις έξω από καταστήματα σε πληθώρα πόλεων, φέτος καλεί σε μποϊκοτάζ στις αγορές της Μαύρης Παρασκευής, σημειώνοντας ότι αποτελεί «μια απάτη εργοδοτική, που στη γενέτειρά της έχει προκαλέσει τραγικά γεγονότα, όπως θανάτους και τραυματισμούς πολιτών που ξημέρωναν έξω από τα καταστήματα, για να προλάβουν τις ‘’απίθανες και μοναδικές προσφορές’’ και ταυτόχρονα λιποθυμίες εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετούν non-stop».

Αναλυτικότερα, η σχετική ανακοίνωση των Reworkers:

Η Μαύρη Παρασκευή είναι ξανά εδώ. Ο εισαγόμενος εξ’ Αμερικής θεσμός αποσκοπεί στην τόνωση της καταναλωτικής μανίας, μέσα από μια λογική που συμπυκνώνεται στην φράση: «καταναλώνω, άρα υπάρχω». Οι εργοδότες επενδύουν στην καταναλωτική υστερία, στον καταναλωτικό κανιβαλισμό, ρίχνοντας τεχνηέντως τις τιμές και αυξάνοντας ουσιαστικά την εκμετάλλευση πάνω στην εργασία. Λευκές Νύχτες, Μαύρες Παρασκευές, ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές: όταν η υπόθεση έχει να κάνει με την εκμετάλλευση, η φαντασία των εργοδοτών είναι αχαλίνωτη.

Απλήρωτες υπερωρίες, ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία, υποκατώτατος μισθός και μισθοί πείνας. Αυτά είναι τα προβλήματα που βιώνουμε σήμερα μέσα στην εργασιακή ζούγκλα και όχι το γεγονός ότι δεν ψωνίζουμε. Η Μαύρη Παρασκευή είναι μια απάτη εργοδοτική, που στη γενέτειρά της έχει προκαλέσει τραγικά γεγονότα, όπως θανάτους και τραυματισμούς πολιτών που ξημέρωναν έξω από τα καταστήματα, για να προλάβουν τις «απίθανες και μοναδικές προσφορές» και ταυτόχρονα λιποθυμίες εργαζομένων, οι οποίοι καλούνται να εξυπηρετούν «non-stop».

Το σύνθημα φαίνεται πως δόθηκε για φέτος και έπαιξε παντού. Το αφεντικό τρελάθηκε και τα πουλάει όλα! Ας αρχίσουν λοιπόν τα φονικά ποδοπατήματα, την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι θα βρεθούν για άλλη μια φορά με τα καταναγκαστικά χαμόγελα που επιβάλλει το καθεστώς της σύγχρονης εργασιακής δουλείας. Όλα αυτά, για να μπορέσουν φαινομενικά να αγοράσουν για μια μέρα όσοι έχουν «χαμηλή αγοραστική δύναμη», γεγονός που επιβεβαιώνει τον κανόνα του αποκλεισμού τους όλο τον υπόλοιπο χρόνο.

Σε μια εποχή που το φαινόμενο της ανεργίας δεν λέει να μειωθεί, που κυριαρχούν οι ευέλικτες μορφές εργασίας, που ο βασικός μισθός δεν αρκεί για τα προς το ζην, που συνεχίζονται οι μισθολογικές διακρίσεις με βάση την ηλικία και το φύλο, που οι συλλογικές συμβάσεις δεν υπάρχουν, εμείς απαντάμε: νισάφι πια. Αγωνιζόμαστε εδώ και τώρα για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μείωση του χρόνου εργασίας. Είναι χρέος της γενιάς μας να επαναπροσδιορίσει το δικαίωμα στην εργασία. Οφείλουμε να την αποσυνδέσουμε από την έννοια της επιβίωσης και να της δώσουμε το περιεχόμενο της ζωής και της αξιοπρέπειας.

Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους/ες | Μποϊκοτάζ στη μαύρη Παρασκευή



www.thepressproject.gr

ΝΤΙΕΓΚΟ ΡΙΒΕΡΑ ΚΑΙ ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ!!!! ΕΝΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

$
0
0
απο την ΜΑΡΙΑ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ

Σας παρουσιάσω μαζί δύο βιογραφίες ζωγράφων που ήταν στην ζωή ζευγάρι. Έντονες προσωπικότητες, όχι πάντα με θετικό πρόσημο.

ΝΤΙΕΓΚΟ ΡΙΒΕΡΑ
Σαν σή­με­ρα 24 Νο­εμ­βρί­ου 1957 Πέ­θα­νε ο Με­ξι­κά­νος ζω­γρά­φος, Ντιέ­γκο Ρι­βέ­ρα, που έμει­νε στην ιστο­ρία για τις τοι­χο­γρα­φί­ες του.
Στις βιογραφίες τους που κυκλοφορούν στα Ελληνικά, τουλάχιστον για τον Ριβέρα, βρίσκει κανείς ελάχιστα στοιχεία τόσο για την ζωή του, όσο και για το έργο του. Ξένοι όμως βιογράφοι τον χαρακτήριζαν παραμυθά, και απορούσαν για το τι ανάγκη είχε να λέει παραμύθια για την ζωή του, αφού είχε να παρουσιάσει μια ζωή πλούσια σε δράση.
Και πρώτα από όλα, το παραμύθι της αφήγησης του ξεκινάει από την ώρα της γέννησης του στο Μεξικό στην πόλη Γκουαναχουάτο στις 8 Δεκεμβρίου του 1886. Έλεγε ότι, η μαμή που τον ξεγέννησε νόμιζε ότι γεννήθηκε πεθαμένος και τον πέταξε σε ένα κουβά. Αυτό, ίσως και να αληθεύει. Η μάνα του όμως, συνεχίζει να λέει, είναι αυτή που με τις δραστικές κινήσεις της τον επανέφερε στην ζωή. Πώς; Εκείνη την ώρα, επιτόπου, είχε σκοτώσει περιστέρια, λέει, τους έβγαλε τα εντόσθια και τα τύλιξε γύρω του. Έτσι επανήλθε στη ζωή, με την θερμότητα από τα εντόσθια των περιστεριών που σκότωσε και ξεκοίλιασε η μάνα του.!!! Αυτό, μάλλον ανήκει στο κομμάτι της φαντασίας!! Μετά την περιπετειώδη γέννα του, γεννήθηκε δεύτερος στην σειρά ο δίδυμος αδελφός του, όπου πέθανε ενάμιση χρόνο μετά. Το 1891 απέκτησε μια αδελφή.


Ο Ντιέγκο Ριβέρα μωρό με τον αδελφό του

Ο Ντιεγκο Ριβέρα με τη μάνα κ την αδελφή του

























































Ο Ντιεγκο Ριβερα (δεύτερος απο τα αριστερά)
Βαφτίστηκε Ντίεγκο Μαρία Ριβέρα, αλλά αργότερα έλεγε πως είχε μια σειρά πολλών ονομάτων, όπως ο Πικάσο. (Για τη βιογραφία του Πικάσο ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ).
Η οικογένεια του ήταν μεσοαστική. Ο πατέρας του ήταν μασόνος, φιλελεύθερος, οικογένειας εβραϊκής καταγωγής που είχε ασπαστεί τον χριστιανισμό. Για την μητέρα του δεν βρήκα πληροφορίες.
10 χρονών τον έγραψαν στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του San Carlos. Οι δάσκαλοι του ήταν ο Σαντιάγκο Ρεμπούλ, ο Χοσέ Μαρία Βελάσκο κ.α. Ο Ντιέγκο συμμετείχε σε κυβερνητικούς διαγωνισμούς (επί δικτατορίας του Πορφίριο Ντιάζ) και τελικά κέρδισε κρατικές επιχορηγήσεις (το 1905) και υποτροφία για να σπουδάσει στην Ευρώπη.





Ο Ντιεγκο Ριβερα στο κέντρο πίσω

Εντωμεταξύ, συμμετείχε το 1906 σε έκθεση στο San Carlos με τοπία, και στην Σαβια Μοντέρνα. Αυτά τα χρόνια ο Ντιέγκο έβλεπε την καταπίεση της εργατικής τάξης από τον δικτάτορα και κατάλαβε και την καταπίεση που είχαν δεχθεί πριν οι ιθαγενείς. Ο ίδιος όμως δεν ήταν σε αυτή τη θέση. Αντιθέτως. Αν κρίνουμε από τα βραβεία που του έδινε το κράτος. Ο ίδιος αργότερα έλεγε ότι τότε διαδήλωνε με τους απεργούς μεταλλωρύχους. Δεν είναι όμως αλήθεια, γράφουν οι βιογράφοι του. Όπως δεν είναι αλήθεια ότι είχε μπει σε μια ομάδα φοιτητών ιατρικής όπου μελετούσαν τα οφέλη του κανιβαλισμού στην υγεία!! Αλλού διαβάζω ότι διέδιδε ότι συμμετείχε σε κανιβαλισμό, που και αυτό λένε οι βιογράφοι του πως είναι αναληθές. Πολύ ακατανόητα όλα αυτά!!! Ας ελπίσουμε πράγματι να μην είναι αλήθεια. Όμως το ότι αυτός ο ίδιος επιθυμούσε να αναφέρεται σε κανιβαλισμό δηλώνει επικίνδυνη διαστροφή.




Ντιεγκο Ριβερα νέος


Ντιεγκο Ριβερα νέος







Ο Ντιεγκο Ριβερα 20 χρονών















6 Ιανουαρίου του 1907, ο Ντιέγκο φτάνει στην Ισπανία με υποτροφία και σπουδάζει στον Eduardo Chicharro.
Το 1909 πηγαίνει στο Παρίσι. Εκεί θα συζήσει με μια νέα ζωγράφο, Ρωσίδα, την Αντζελίνα Μπέλοφ. Στη ζωγραφική του επηρεάστηκε από τον κυβισμό. Μπαίνει στο κίνημα του κυβισμού και γνωρίζει τον Πικάσο όπου τον έχει σαν Θεό του, τον Μπράκ και τον Μοντιλιάνι. Ωστόσο, ο Ντιέγκο, επηρεάζεται και από την ζωγραφική του ιμπρεσιονιστή Σεζάν (για τη βιογραφία του πατήστε εδώ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ) αλλά και από τις νωπογραφίες της Αναγέννησης (δείτε την πιο διάσημη της Καπέλα Σιξτίνα ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ). Νωπογραφία μελέτησε σε ταξίδι του στην Ιταλία. Εκείνη την περίοδο μαγεύεται από την ποιότητα των έργων του Ρενουάρ. Το πρώτο έργο του που ενσωματώνει με επιτυχία τα στοιχεία του κυβισμού είναι η λατρεία της Παναγίας και του Χριστού. Στο Παρίσι έγινε πολύ γνωστός. Όχι για την δουλειά του, αλλά για τα ερωτικά του. Όταν η Μπελόφ θα γεννούσε τον εξώγαμο γιο τους (που πέθανε 14 μήνες μετά), ο Ντιέγκο συνάπτει σχέσεις ερωτικές με την Μαρέβνα ή Μαρία Βορομπιέφ (κατά κάποιους βιογράφους ήταν χορεύτρια και για άλλους ήταν ζωγράφος) και κάνουν μια εξώγαμη κόρη, την Μαρίκα (1919).


Diego Rivera (1886–1957) Still Life, 1918, μιμούμενος τον Σεζάν


The Outskirts of Paris, 1918, Ντιεγκο Ριβερα μιμούμενος τον Σεζάν


Ο Ριβερα μιμείται τον Πικάσο
"Young Man with a Fountain Pen", 1914




Portrait of Angelina Beloff - Ριβέρα 1909


Ριβέρα, Portrait of Oscar Miestchaninoff , 1913

























Ντιεγκο Ριβερα, Αυτοπροσωπογραφία
Ξεσπά η Μεξικανική επανάσταση με ζητούμενο από τον λαό την ελευθερία, όπως και σε κάθε επανάσταση. Το αποτέλεσμα ήταν χάος. Ο Ντιέγκο, επηρεασμένος από την Μπελόφ που υποστήριζε τον μαρξισμό, έγινε λέει κομμουνιστής. Στη τέχνη του διαπληκτιζόταν με τους κυβιστές ώσπου ήρθε η ρήξη το 1920. Τότε ξεκινά να πειραματίζεται πολύ περισσότερο με την γραφή του Σεζάν. Στη ρήξη του με τον κυβισμό συνετέλεσε και η γνωριμία του με τον κριτικό Ελι Φωρ που έλεγε ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να συμβάλλουν στην κοινωνία ζωγραφίζοντας πολύ μεγάλα έργα σοσιαλιστικής προπαγάνδας. Έτσι το 1921, ο Ντιέγκο ξεσηκώθηκε να ζωγραφίζει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Εγκαταλείπει σαν φυσική παρουσία τις γυναίκες του και τα δυο του παιδιά στο Παρίσι και πηγαίνει στο Μεξικό για να ζωγραφίσει.. «για τον λαό». Το πώς θα ζούσαν αυτές οι γυναίκες και τα παιδιά του, φαίνεται να μην τον απασχολούσε καθόλου.





Ποτρέτα γυναικών, 1914 Ριβερα
(κυβισμός)


Ριβέρα, Άποψη του Τολέδο, 1912
(χρήση κυβισμού)


























Ριβέρα, The Liberation ofThe Peon, 1923
Στο Μεξικό είχε εκλεγεί πρόεδρος ο Αλβάρο Ομπρεγκόν. Ήταν λάτρης της τέχνης και ο Ριβιέρα το γνώριζε. Μαζί με άλλους ζωγράφους, και για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας, αναλαμβάνουν να ζωγραφίσουν μεγάλες τοιχογραφίες με λαϊκά θέματα (στην Jesuit Church και στο μοναστήρι Αγίων Πέτρου και Παύλου). Ο Ντιέγκο έτσι ξεκίνησε να ζωγραφίζει αυτό που μετέπειτα ονομάστηκε «Μεξικανική Αναγέννηση της Νωπογραφίας».
Το προσωπικό του ύφος έχει πια διαμορφωθεί. Απλές φιγούρες, μεγάλες και επίπεδες, αδρές γραμμές, ζωηρά και έντονα χρώματα, επιρροές από την φυλή των Ατζέκων. Στοιχεία που έδιναν στο έργο του έναν μνημειακό χαρακτήρα. Τα θέματα του θα διηγούνται την Μεξικανική κοινωνία και ιστορία. Στα πρώτα του θέματα παρουσιάζει τους Ισπανούς κατακτητές και την αγριότητα τους. Πολύ αργότερα θα παρουσιάσει ένα θετικό μέλλον για τους Μεξικάνους βασισμένο στο παρελθόν, πριν την αποικιοκρατία.







Diego Rivera (Hands of the figure Wisdom),
σπουδή για τον τοίχο Anfiteatro Bolívar,
Escuela Nacional Preparatoria, Mexico City, 1922

Αρχές του 1922 ζωγραφίζει τον τοίχο στο Αντιτεάτρο Μπολιβάρ της Escuela Nacional Preparatoria. Η τοιχογραφία βασίζεται σε έναν μεγάλο βαθμό, στις μελέτες του από την Ιταλία. Ιούνιο του 1922 (Την ημερομηνία αυτή την έχω στο νού μου ως λίγο πριν την ελληνική Μικρασιατική καταστροφή των ελλήνων) θα παντρευτεί την πρώτη του σύζυγο την Γουαδελούπε Μαρίν. Θα αποκτήσουν δυο κόρες.
Αυτός που μέχρι στιγμής στηρίζει καλλιτεχνικά τον Ντιέγκο είναι ο Vasconcelos που ήταν στις υπηρεσίες του Υπουργού. Το 1923 αναθέτει στον Ντιέγκο τον τοίχο του ανατολικού αίθριου στο Secretaria de Educacion Publica. Ο Ντιέγκο ως ενδειξη εκτίμησης του ζωγραφιζει θέματα της καταγωγής του Vasconcelos. Ένα χρόνο μετά, ο προστάτης του συγκρούεται με τον Υπουργό και παραιτείται. Οι εφημερίδες επιτίθενται στο Preparatoria Murals. Ξεσηκώνονται πολιτικά συντηρητικές ομάδες, ακολουθούν ταραχές. Το έργο διακόπτεται και παραμορφώνονται οι τοιχογραφίες της Siqueiros και της Oronzo. Εντωμεταξύ, αλλάζει ο Υπουργός Παιδείας. Ο Ντιέγκο αμέσως αποκτά καλές σχέσεις με τον νέο υπουργό και του δίνει να τοιχογραφήσει το κτήριο διοίκησης στο Escuela National de Agricultura στο Chapingo. Το 1925 κερδίζει ένα βραβείο σε μιαν έκθεση. Το 1926 συνεχίζει με το παρεκκλήσι της περιοχής. Γεννιέται η κόρη του η Ρούθ.
Ο Ριβιέρα ήταν μέλλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Μεξικού. Όμως η άστατη ζωή του προκαλούσε και οι τροτσκιστικές θέσεις του, αναστάτωναν τους συντηρητικούς του κόμματος.


Ντιεγκο Ριβερα, creation, 1923


Το 1927 πηγαίνει στην Σοβιετική Ένωση για τον εορτασμό της 10ης επετείου της Οκτωβριανής Επανάστασης. Δυο χρόνια μετά όμως το κόμμα θα τον διαγράψει από μέλος του γιατί δεχόταν μεγάλα έργα από την κυβέρνηση, όπως την τοιχογραφία του Εθνικού Πάρκου, και επειδή η κυβέρνηση τον διόρισε διευθυντή της Ακαδημίας του Σαν Κάρλος!! Και καμιά κυβέρνηση δεν σου δίνει δουλειές, πόσο μάλλον τέτοιες δουλειές και θέσεις διευθυντή, αν δεν είναι απολύτως σίγουρη ότι είσαι μαζί της. Τελικά, ένα χρόνο μετά θα παραιτηθεί από διευθυντής.


τοιχογραφία του Εθνικού Πάρκου (μέρος της), Ριβίερα



τοιχογραφία Εθνικού Πάρκου (μέρος της), Ριβίερα


Φριντα Καλο με Ντιεγκο Ριβερα





Όταν ξεκινούσε την τοιχογραφία του Εθνικού Πάρκου ο Ντιέγκο, είχε παράλληλες ερωτικές σχέσεις με μια μικρή φοιτήτρια της Καλών τεχνών από την Αμερική αλλά και με την Φρίντα Κάλο. Το 1928 χωρίζει με την γυναίκα του και στις 21 Αυγούστου θα παντρευτεί την Κάλο, παρά τις αντιδράσεις της μητέρας της για την διαφορά ηλικίας, το κακό ποιόν του χαρακτήρα του και για το παρουσιαστικό του που ήταν χοντρός (γύρω στα 140 κιλά) και άσχημος. Παρουσίαζαν τον γάμο του σαν «ενός ελέφαντα με μια περιστέρα» . Ο Ντιέγκο ήταν 43 χρονών και η Φρίντα μόνο 22 χρονών!!









Detroit Industry, South Wall, 1932-1933 Ριβέρα



Την δεκαετία του ’30, η οικονομία του Μεξικού διαλύθηκε λόγω της οικονομικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο. Ο Ντιέγκο θα πάει στις ΗΠΑ. Μαζί βέβαια με την Κάλο. Γνώριζε ήδη από το Μεξικό τον πρέσβη των ΗΠΑ. Μέσα Νοεμβρίου πηγαίνει στο Σαν Φρανσίσκο. Έπειτα, κάνει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Ν. Υόρκη. Το όνομα του γίνεται πολύ γνωστό και ανέλαβε να τοιχογραφήσει και σε άλλες πόλεις. Η θεματολογία του όμως προκαλούσε αντιδράσεις. Είχε εργαστεί στο Χρηματιστήριο του Ειρηνικού, ζωγράφισε την αίθουσα υποδοχής στο Ινστιτούτο τέχνης στο Ντιτρόιτ όπου παρουσίαζε παραγωγή των αυτοκινήτων της Ford.!! Ένας κομουνιστής, όπως ήθελε να λέγεται ο Ντιέγκο, θα μπορούσε ποτέ να ζωγραφίζει εργοστάσια αυτοκινήτων, σύμβολα καπιταλισμού, και στο κορυφαίο σύμβολο, που ήταν το Χρηματιστήριο;!!!!




Μέρος απο το τοίχο που παράγγειλε ο Ροκφελερ,
εδώ απεικονίζεται ο Λενιν (Ντιεγκο Ριβερα)
Μεγάλο σάλο προκάλεσε το 1933, όταν στην Ν. Υόρκη ζωγράφισε την είσοδο υποδοχής του κτηρίου (Κέντρο Νέλσον) του τιτάνιου νεοφιλελεύθερου καπιταλιστή Ροκφέλερ!!! Η τοιχογραφία ονομαζόταν «Ο άνθρωπος σε ένα σταυροδρόμι αναζητά την ελπίδα για ένα υψηλό όραμα, ένα νέο και καλύτερο μέλλον». Παρουσίαζε 2 εκδοχές του μέλλοντος. Από τη μια την καπιταλιστική κόλαση, και από την άλλη, τον κομουνιστικό παράδεισο!!! Και ζωγραφίζει και την προσωπογραφία του Λένιν!!!! Τέτοια αντίφαση που προκαλεί γέλια!! Οι καπιταλιστές στο Μανχάταν όμως δεν γέλασαν καθόλου. Οργανώθηκαν διαδηλώσεις για αυτό και οι εφημερίδες έκαναν οξείς επιθέσεις. Ο Νέλσον Ροκφέλερ επέμεινε να σβηστεί ο Λένιν. Ο Ντιέγκο αρνήθηκε. Συμφώνησε όμως στο να προσθέσει την μορφή του Λίνκολν. Πήρε την επιταγή με τα χρήματα και έφυγε. Είναι φυσικό επόμενο ο Ροκφέλερ να διατάξει να καταστρέψουν την τοιχογραφία. Ο Ριβέρα όμως την ανακατασκεύασε στο Μεξικό, ένα χρόνο μετά, στο Palacio de Bellas Artes.


Ριβερα, Palacio de Bellas Artes, το ίδιο έργο που έκανε για τον Ροκφελερ


Οι απιστίες του Ντιέγκο ήταν πια στο κατακόρυφο!! Ανεξήγητο πως άρεσε και τόσο πολύ στις γυναίκες ένας άντρας με την εμφάνιση και τον χαρακτήρα του Ντιέγκο!! Να προσθέσουμε ότι δεν του άρεσε καθόλου να πλένεται. Λέγεται ότι η Κάλο τον έπλενε σε μια μπανιέρα γεμάτη από παιχνίδια, ακολουθώντας ένα τελετουργικό!
Το 1935 η Κάλο τον εγκαταλείπει. Λίγο αργότερα θα επιστρέψει κοντά του και συμφωνούν να έχουν έναν «ανοιχτό γάμο». Δηλαδή, να μπορούν και οι δυο να έχουν και άλλους εραστές παράλληλα. Αυτό βέβαια δεν κράτησε. Το 1939, ο Ντιέγκο και η Κάλο χωρίζουν.


Μπρετον , Ριβερα, Trotsky & Jacqueline Lamba
Το 1936, ο Alberto Pani που ήταν πολιτικός και χρηματοδότης του Ντιέγκο στην Ευρώπη, εκτός από μια μεγάλη δουλειά που του ανέθεσε για το ξενοδοχείο Reforma στο Μεξικό, του ζητά να δώσει καταφύγιο στον Τρότσκι. Ενώ κατάφεραν να του δοθεί πολιτικό άσυλο. Έτσι, από τις 9 Ιανουαρίου Ο Λέον Τρότσκι με τη γυναίκα του Ναταλία θα μένουν στο σπίτι του Ριβιέρα. Το 1938 θα φθάσει και ο ζωγράφος Μπρετόν με τη γυναίκα του (Για το τι άνθρωπος ήταν ο Μπρετόν διαβάστε την βιογραφία του Ντε Κίρικο ΕΔΩ). Και τα τρία ζευγάρια θα ταξιδέψουν μαζί. Όμως, θα υπάρξουν πολιτικές και προσωπικές (η Κάρο έκανε σέξ με τον Τρότσκι) συγκρούσεις του Ριβιέρα με τον Τρότσκι. Αυτή η σχέση της Κάλο θα είναι που θα την κάνει να πάρει διαζύγιο από τον Ντιέγκο. Ο Τρότσκι κατηγορεί τον Ριβιέρα ως άνθρωπο με «αναρχικές ιδέες» και όλη η παράταξη έπειτα τον κατηγορεί ότι υποστηρίζει τον συντηρητικό υποψήφιο. Ένα είναι σίγουρο: Μεγάλο μπέρδεμα.


κολάζ με έργα του Ντιεγκο Ριβερα


Αργότερα, ο Timothy Pflueger θα έρθει στο Μεξικό και θα καλέσει τον Ντιέγκο να συμμετάσχει σε ένα μεγάλο πρόγραμμα στην Golden Gate διεθνές έκθεση του 1940. Ο Τρότσκι θα δολοφονηθεί. Ο Ριβιέρα θα επιστρέψει στο Σαν Φρανσίσκο. Η αστυνομία ανακρίνει και την Κάλο. Άγρια ανάκριση. Ο Ντιέγκο την καλεί στο Σαν Φρανσίσκο και πηγαίνει αμέσως. Ξαναπαντρεύονται, παρόλο που η Κάλο γνώριζε ότι ο Ντιέγκο θα διατηρούσε άλλες δυο παράλληλες σχέσεις.



Το 1943, ο Ντιέγκο θα αναλάβει μια τοιχογραφία στο Μεξικό, στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιολογίας. Επίσης, θα διδάξει ζωγραφική στη Εθνική σχολή ζωγραφικής και γλυπτικής. Αναλαμβάνει και άλλα έργα, όπως στο Hotel del Prado. Σε αυτή την τοιχογραφία θα γράψει ένα σύνθημα: «Ο Θεός δεν υπάρχει». Δημιουργεί σκάνδαλο. Το έργο μένει εκτός δημόσιας θέας, Αυτό όμως λειτουργεί διαφημιστικά. Ακούγεται παντού ξανά το όνομά του, και ας είναι με άσχημο τρόπο. Δεν τον ενδιαφέρει. Χαίρεται που έγινε σάλος με το όνομα του και αυτό τον κρατάει στην επικαιρότητα.


Με τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο, και ίσως και λόγο του σκανδάλου, ο Ντιέγκο σταματά τις τοιχογραφίες. Ζωγραφίζει πορτρέτα, όπως των προέδρων Manuel Avila Camanho και Alvaro Obregon. Το 1950 θα εκθέσει έργο του στην Μπιενάλε της Βενετίας και θα σχεδιάσει σκηνικά για το θέατρο Arbeu στο Μεξικό. Το 1951 ένα μωσαικό έργο, τεραστίων διαστάσεων που απεικονίζει τον Θεό της βροχής Τλάλοκ. Το 1952 ζωγραφίζει το «Ο εφιάλτης του πολέμου και το όνειρο της ειρήνης» όπου έχει τις φιγούρες του Στάλιν και του Μάο Τσε Τούνγκ. Ο διευθυντής του ΙΝΒΑ, Κάρλος Τσάβες, αρνείται να του επιτρέψει να τα εκθέσει και το έργο αφαιρείτε από το Εθνικό Παλάτι Καλών Τεχνών. Θα κάνει κάτι ανάλογο ένα χρόνο μετά στον τοίχο του θεάτρου Insurgentes.


Ριβερα, A History of Medicine, 1953




Η κηδεία της Φρίντα Κάλο
Το 1954, θα εμφανιστεί μαζί με την Κάλο σε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας για την ανατροπή από μια μυστική υπηρεσία του προέδρου της Γουατεμάλα. Στις 13 Ιουλίου του 1954 η Κάλο πεθαίνει. Ο Ντιέγκο, θα εκμεταλλευτεί τον θάνατο της, μετατρέποντας την κηδεία της σε κομμουνιστική διαδήλωση. Έτσι θα έδειχνε ότι είναι αφοσιωμένος στον Κομμουνισμό και το κόμμα θα τον δεχόταν πάλι πίσω. Έτσι και έγινε. Ακριβώς ένα χρόνο μετά, παντρεύτηκε την Emma Hurtado. Ήταν η έμπορος τέχνης που συνεργαζόταν. Βέβαια σχεδόν αμέσως σχετίστηκε ερωτικά και με μια καλοβαλμένη συλλέκτρια. Το χούι του με τις γυναίκες δεν σταμάτησε ως τον θάνατο του από ανακοπή καρδιάς, στις 24 Νοεμβρίου του 1957. Ετάφη στην Εθνική Ροτόντα Επιφανών Ανθρώπων στο Μεξικό.




Ντιεγκο Ριβερα
Λίγα ακόμη λόγια για την μυθομανία του Ντιέγκο που λέγαμε αρχίζοντας την βιογραφία αυτή. Έλεγε πως πολέμησε 6 μήνες στο νότιο Μεξικό, ότι είχε γίνει εξπέρ στα εκρηκτικά, ότι μπορούσε να ανατινάξει ολόκληρα τρένα χωρίς να πάθει το παραμικρό κανείς επιβάτης, ότι μόνος του έσωσε ένα πλοίο κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης τρικυμίας κτλ, κτλ… Αποδεδειγμένα λένε οι βιογράφοι του πως δεν ίσχυε τίποτε από τα παραπάνω. Αντιθέτως. Σε εκείνη την εποχή που αναφερόταν, ο Ντιέγκο έκανε τα αδύνατα δυνατά για να συνεχίζει η κυβέρνηση να τον πληρώνει με υποτροφία. Υπάρχουν πολλά γεγονότα που είναι αληθινά όμως, και δεν είναι καθόλου κολακευτικά όπως: οι γροθιές που έδωσε στον ποιητή Πιερ Ρεβερντί επειδή τον κατηγόρησε πως η τέχνη του βασιζόταν στις ανακαλύψεις των άλλων (κυβισμό), μια άλλη φορά που πυροβόλησε έναν οδηγό φορτηγού επειδή είχε την εντύπωση ότι μπορεί να έπεφτε πάνω του και στο δικαστήριο δήλωσε ρωτώντας πως «Ποιος δεν πυροβόλησε μόνο και μόνο για να καλέσει τον σερβιτόρο;». Να πούμε επίσης κάτι ακόμη περισσότερο σοβαρό: Στο σπίτι που είχε κτίσει προς το τέλος της δεκαετίας του ΄40, ήταν βασισμένο στους ναούς των Ατζέκων που μέσα σε αυτό γινόταν ανθρωποθυσίες!


Πορτρέτο του Edsel B. Ford, 1932, Ριβερα


Ο Ντιεγκο Ριβέρα ήταν άνθρωπος των ηδονών και την καλοπέρασης, που για κάποιον λόγο, ήθελε να λέγεται κομμουνιστής. Μπορεί να ήταν μπερδεμένος, αφού έβαζε όλα του τα δυνατά να πάει με το σύστημα που συνήθως ήταν καπιταλιστικό. Έφθασε μέχρι να του αναθέσει ο Ροκφέλερ δουλειά, αλλά από την άλλη για έναν ανεξήγητο λόγο, ήθελε να κάνει και τον επαναστάτη. Γιατί; Αυτό που βλέπουμε από το γενικότερη εικόνα του, είναι ότι δεν ήταν σε τίποτα πιστός. Δεν ήταν πιστός σε καμιά σύντροφο του, δεν ήταν πιστός πατέρας σε κανένα παιδί του, δεν ήταν πιστός στον καπιταλισμό, δεν ήταν πιστός στον κομμουνισμό, δεν είχε πίστη ούτε σε Θεό, όπως έγραψε σαν σλόγκαν σε ένα του έργο. Δεν αγαπούσε τίποτα. Δεν υπερασπιζόταν τίποτα. Ήταν εντελώς ανεύθυνος απέναντι στον καθένα. Το μόνο που τον ένοιαζε ήταν η προβολή του και η καλοπέραση του. Αυτό θα μπορούσε να εξηγηθεί σαν ένα μεγάλο αίσθημα ανωτερότητας που τον διακατείχε και προσπαθούσε να αποδείξει ότι ήταν άξιος. Αυτό πάντα εξηγείται στην ψυχολογία ότι αυτό ξεκινάει από ανάλογο αίσθημα κατωτερότητας. Κάπως έτσι άκουσα να εξηγεί ανάλογες ανθρώπινες καταστάσεις που χρειάζονται θώκους για να νιώθουν καλά ο OSHO. Τα βλέπουμε από την παιδική του ηλικία που είχε την τάση να παρουσιάζεται ξεχωριστός με μυθεύματα.
Φαίνεται να έλεγε πως, η τέχνη μπορεί να αλλάξει τον κόσμο. Αλλά τί είδους αλλαγή να έκανε ο Ντιέγκο με την τέχνη του, όταν την πήγαινε όπου φυσούσε ο άνεμος; Τον μόνο στόχο που φαίνεται να είχε με την τέχνη του ήταν να τον κρατάει στην επικαιρότητα σαν κάποιον σημαντικό που μπορούσαν να τον δοξάζουν οι Μεξικανοί παρουσιάζοντας τους ως ήρωες απέναντι στους αποικιοκράτες. Πολύ σωστά διαβάζω πως ο Ντιέγκο έδωσε στους Μεξικανούς αυτό που είχαν ανάγκη: «Μια ενθαρρυντική αφήγηση εθνικής ταυτότητας». Τους έδωσε έναν μύθο, αυτό που ήξερε να κάνει τόσο καλά!!
Δεν θα έπρεπε να υπάρχει δημόσια αναφορά σε ανθρώπους σαν τον Ντιέγκο, γιατί δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι (που ακούν γι αυτόν ότι είναι τόσο σπουδαίος) την δύναμη να αντιδράσουν στην αλλοφροσύνη που αυτός τους παραδειγματίζει. Τους δίνει άλλοθι να παραφέρονται. Προστατεύοντας τους αδύναμους ανθρώπους να στηρίζονται σε τέτοια κακά παραδείγματα, προστατεύουμε και την κοινωνία.




ΦΡΙΝΤΑ ΚΑΛΟ


Φρίντα Κάλο


Η Φρίντα Κάλο ήταν μια άλλη περίπτωση ανθρώπου με άσχημη μοίρα. Γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου του 1907, αν και έλεγε ότι γεννήθηκε το 1910, που ήταν η χρονιά που είχε ξεσπάσει η Μεξικανική Επανάσταση. Οι γονείς της ήταν ο Γκιγιέρμο Κάλο, Ούγγρο- γερμανός, εβραίος, φωτογράφος μετανάστης και άθεος. Σκληρός άνθρωπος. Η μητέρα της ήταν η Ματίλντ Κάλδερόν υ Γκονζάλες. Μεξικάνα (ιθαγενούς καταγωγής) και καθολική. Η Φρίντα Κάλο ήταν η τρίτη κόρη στην σειρά της οικογένειας. Ακολούθησαν άλλες τέσσερις αδελφές.


ΜΕΡΙΚΕΣ ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑ




Η Φρίντα Κάλο δεξιά, με τις αδελφές της


Η Φρίντα Κάλο


Η Φρίντα Κάλο



Η Φρίντα Κάλο



Η Φρίντα Κάλο






Η Φρίντα Κάλο (αριστερά στο κάθισμα)
μαζί με τους γονείς κ τις αδελφές της


Η Φρίντα Κάλο


Η Φρίντα Κάλο δεξιά


Η Φρίντα Κάλο






















Η Φρίντα Κάλο, Αυτοπροσωπογραφία της , 1922





Η Φρίντα Κάλο με ανδρική ενδυμασία

Από πολύ μικρή υπέφερε μάλλον από πολιομυελίτιδα με αποτέλεσμα το δεξί της πόδι να είναι πιο αδύναμο και ευαίσθητο. Στο σχολείο την κορόιδευαν και την απέφευγαν. Την αποκαλούσαν «ΚουτσοΦρίντα». Το 1923 θα την γράψουν στο Εσκουέλα Νάσιοναλ Πρεπατόρια, που ήταν το καλύτερο γυμνάσιο σε όλο το Μεξικό. Εκεί θα μάθει για την αριστερά αλλά θα γνωρίσει και τον Ντιέγκο που ζωγράφιζε μια μεγάλη τοιχογραφία εκεί. Τον θαύμαζε! Η ημερομηνία που καθόρισε την ζωή της Φρίντα ήταν η 17 Σεπτεμβρίου του 1925. Η Φρίντα επέβαινε σε ένα λεωφορείο που συγκρούστηκε με ένα τρόλευ που ήταν σε τρελή πορεία. Στην σύγκρουση της καρφώθηκε μια μεγάλη σιδερένια ράβδος στο σώμα της. Έσπασαν τα δυο πλευρά της, οι σπόνδυλοι της και η λεκάνη της! Θεέ μου τι πόνους ένιωθε!!! Όλο της το κορμί το είχε τρυπήσει το σίδερο που είχε βγει από τον κόλπο της…





Φρίντα Κάλο, 1929, Στο λεωφορείο




Φρίντα Κάλο, 1926, σχέδιο απο το ατύχημα της
Έμεινε στο νοσοκομείο έναν μήνα με γύψο σε όλο της το κορμί. Σε πλήρη ακινησία. Σε όλη της την ζωή θα κάνει 35 χειρουργεία για να καλυτερεύσει από αυτό το ατύχημα. Η ίδια ακινησία και στο σπίτι της έπειτα για πάρα πολλούς μήνες. Ο πόνος της μαρτύριο συνεχές σε συνδυασμό με την ακινησία της ζωής της που σημαίνει θάνατο και τρελαίνει. Έτσι, αποφασίζει να ζωγραφίσει. Όμως δεν την βοηθούσε σε αυτό καμιά φυσική κλήση, μα ούτε και εμπειρία, πλην κάποιων μαθημάτων που έκανε στο σχολείο της. Όμως παθιάστηκε με τη ζωγραφική. Το 1928 θα ψάξει να βρει κάποιον να την καταξιώσει στην ζωγραφική. Αυτό ήθελε. Να καταξιωθεί με την ζωγραφική. Όχι να μάθει να ζωγραφίζει για να εκφραστεί, και αυτό να γίνει τρόπος επικοινωνίας με την ζωή και τους ανθρώπους.


Η Φρίντα Κάλο με τον Ριβερα


Δεν ήξερε όμως κανέναν, πλην του Ριβέρα. Τον βρίσκει να ζωγραφίζει μια τοιχογραφία. Του δείχνει τα έργα της. Τον ρωτά αν έχει ταλέντο. Της απάντησε θετικά. Από εκεί ξεκίνησε η σχέση τους που ήταν πολύ έντονη. Ήρθε και ο γάμος παρόλο που τον Ντιέγκο τον θεωρούσε ως η δεύτερη καταστροφή της που ήταν και πιο μεγάλη από το ατύχημα της!! Τον παντρεύτηκε γιατί χρειαζόταν στοργή, χρειαζόταν οικονομική στήριξη που ο Ντιέγκο διέθετε, αλλά και παγκόσμια έκθεση για τη δουλειά της που θα πετύχενε μέσα από τον Ντιέγκο. Και οι γονείς της για τους ίδιους λόγους τελικά τον δέχθηκαν τον γάμο. Ήξεραν καλά πως θα χρειαζόταν χρήματα για την υγεία της σε όλη της την ζωή. Τα πρώτα χρόνια του γάμου τους ήταν σχετικά ήρεμα. Η Κάλο δεν είχε τόσο ενδιαφέρον να ζωγραφίζει. Το ενδιαφέρον της ήταν το ίδιο με του Ντιέγκο: Ο ιθαγενής μεξικανικός πολιτισμός.




Η Φρίντα Κάλο, 1932


Το ντύσιμο της αλλάζει. Ντύνεται όπως οι γυναίκες της περιοχής Ντεχουαντεπεκ. Μένει έγκυος. Οι γιατροί, λόγω της σπασμένης λεκάνης της, ήξεραν ότι δεν θα έχει φυσιολογικό τοκετό. Της προτείνουν την άμβλωση. Προσπάθησε και άλλες 4 φορές να κάνει παιδί, αλλά απέβαλε ή αναγκαζόταν να κάνει άμβλωση. Εκείνη την περίοδο γεμίζει το χώρο της με κούκλες. Ήξερε πως ο Ντιέγκο της ήταν άπιστος. Αυτό ήταν ακόμη άλλη μια δοκιμασία μέσα στις άλλες. Δεν είχε ένα χέρι να κρατηθεί στην καλή πλευρά της ζωής.


Η Φρίντα Κάλο, ο πατέρας της κ η αδελφή της





Φρίντα Κάλο, "Μερικές μικρές μαχαιριές"
Ο Ντιέγκο δημιουργεί σχέση και με την αδελφή της, την Χριστίνα. Τότε ήταν που ζωγράφισε τον πίνακα «Μερικές μικρές μαχαιριές». Δεν μπορούσε να το αντέξει η ψυχή της και το 1935 τον παρατά. Επιστρέφει κοντά του αργότερα και συμφωνούν να είναι μαζί και να σε ελεύθερη σχέση χωρίς αποκλειστικότητα. Βέβαια δεν ήταν αυτό που ήθελε η Κάλο. Από αντίδραση στις απιστίες του έκανε και αυτή πολλές σχέσεις με άντρες αλλά και με γυναίκες! Ο Ντιέγκο, μάλλον το διασκέδαζε που η Φρίντα είχε ερωτικές σχέσεις με γυναίκες. Όχι όμως και με τους άντρες. Εκεί ζήλευε φρικτά. Η πιο γνωστή γυναίκα που σχετίστηκε μαζί της ήταν η χορεύτρια Τζοζεφίν Μπέικερ και ο πιο γνωστός άντρας ήταν ο Τρότσκι, που ήταν ο ήρωας του Ντιέγκο. Πίστευε ότι έτσι θα κατάφερνε να τον εκδικηθεί! Αυτό πρέπει να τον πόνεσε πάρα πολύ. Τα γράμματα που αντάλλασσαν (της τα έκρυβε μέσα σε βιβλία που της έδινε) ο Τρότσκι με την Φρίντα δείχνουν πολύ πάθος!! Η σχέση τους δεν κράτησε πάρα πολύ γιατί είχε βαρεθεί τον σχολαστικό του χαρακτήρα.




Η Φρίντα Κάλο, έργο αφιερωμένο
στον Τσόσκι (κρατά γράμμα του), 1936


Η Φρίντα Κάλο με τον Ριβιερα, 1931



Εντωμεταξύ, η δουλειά της είχε πια προσωπικό ύφος.
Η Φρίντα έκανε το σώμα της έργο τέχνης, την μοναξιά της, τον πόνο της, όπως και τις αποβολές της. Έκανε τέχνη το μαρτύριο της. «Ζωγραφίζω τον εαυτό μου γιατί τον περισσότερο καιρό είμαι μόνη και γιατί είναι το πρόσωπο που γνωρίζω καλύτερα από όλα τα άλλα» έγραφε.
Ο Μπρετόν έλεγε για αυτή: «Είναι σαν κορδέλα τυλιγμένη γύρω από μια βόμβα». Ο σουρεαλιστής Μπρετόν το 1938 την βοήθησε να απεξαρτηθεί οικονομικά από τον Ντιέγκο, εκθέτοντας έργα της σε ατομικές εκθέσεις στην Ν. Υόρκη και στο Παρίσι. Μάλιστα, φρόντισε ο Μπρετόν, να πουληθεί ένα πίνακας της στο μουσείο του Λούβρου.









Η Φρίντα Κάλο σε φώτο της κ έργα της


Φρίντα Κάλο "Οι 2 Φρίντες" 1939


Η Φρίντα Κάλο


Η Φρίντα Κάλο


Έργα κ φώτο της Φρίντα Κάλο




Η Φρίντα Κάλο δουλεύοντας μια αυτοπροσωπογραφία της
Το 1939 η Φρίντα επιστρέφει στο Μεξικό. Σχεδόν αμέσως χωρίζει με τον Ντιέγκο. Εκείνη την περίοδο θα ζωγραφίζει πολύ γιατί το κύριο ζητούμενο της ήταν η οικονομική της ανεξαρτητοποίηση.
20 Αυγούστου του 1940 σκοτώνουν τον Τρότσκι. Την Φρίντα την ανακρίνει η αστυνομία για πάνω από 12 ώρες. Η ίδια υποφέρει σωματικά και ψυχικά. Ο Ντιέγκο που έμαθε την κατάσταση της την καλεί να έρθει μαζί του στην Καλιφόρνια. Παντρεύονται ξανά στις 8 Δεκεμβρίου του 1940. Ο Ντιέγκο ήταν γι αυτήν το μόνο της στήριγμα καλλιτεχνικά και οικονομικά, αλλά όχι ψυχολογικά αφού συνέχιζε τις απιστίες του. Επιστρέφουν στο Μεξικό. Το σμπαραλιασμένο σώμα της Φρίντα υποφέρει. Ακολουθούν οδυνηροί τρόποι για να σταματήσει να υποφέρει! Η Φρίντα θα ζωγραφίσει αυτόν τον πόνο. Την επόμενη δεκαετία θα μείνει για ένα χρόνο κλινήρης σε νοσοκομείο του Μεξικού. Το πονεμένο της σώμα θα κυριαρχήσει στα έργα της.


Έτσι ζωγράφιζε η Φρίντα Κάλο
τον τελευταίο καιρό της ζωής της




Φρίντα Κάλο "Χωρίς ελπίδα" 1945




Φριντα Κάλο,
"Σπασμένη σπονδυλική στήλη"
Άνοιξη του 1953. Στο Μεξικό, διοργανώνεται μια έκθεση με έργα της προς τιμή της. Δεν μπορούσε να παραστεί. Έτσι, αποφασίζουν με τον Ριβέρα να πάει μαζί με το κρεβάτι της που το έστησαν στην μέση του χώρου. Έφθασε με το ασθενοφόρο. Την ίδια χρονιά, μαζί με τους πόνους της, παθαίνει γάγγραινα. Αναγκάζεται να της κόψουν το ένα της πόδι, κάτω από το γόνατο. Πέφτει σε βαριάς μορφής κατάθλιψη. Προσπάθησε τουλάχιστον δυο φορές να αυτοκτονήσει. Τότε έγραφε στο ημερολόγιο της «Η ματαιοδοξία μου με κάνει να νομίζω ότι μπορεί να του λείψω». Τον Ριβέρα εννοούσε βέβαια.
2 Ιουλίου 1954. Συμμετέχει μαζί με τον Ριβέρα, που την έσπρωχνε με το καρότσι της, σε μια κομμουνιστική διαδήλωση κατά των παρεμβάσεων μυστικών ομάδων στην Λατινική Αμερική. Ήξερε ότι δεν θα ζούσε για πολύ. Λίγο πριν πεθάνει δήλωσε «Στη ζωή μου είχα 2 σοβαρά ατυχήματα. Το ένα ήταν όταν κάποιο όχημα πέρασε από πάνω μου. Το άλλο ήταν ο Ντιέγκο».
Πέθανε στις 13 Ιουλίου του 1954. Ήταν μόνο 47 χρ. Τα τελευταία λόγια στο ημερολόγιο της ήταν «Ελπίζω το τέλος να είναι χαρούμενο και ελπίζω να μην επιστρέψω ποτέ ξανά»




Η Φρίντα Κάλο, φώτο κ έργα της



Η Φρίντα Κάλο, φώτο κ έργα της



Η Φρίντα Κάλο, φώτο κ έργα της

Αποφθέγματα της:
«Τι χρειάζομαι τα πόδια μου αφού έχω φτερά για να πετάξω;»
«Η ζωγραφική μου μεταφέρει το μήνυμα του πόνου»
«Με αναφέρουν ως σουρεαλίστρια ενώ δεν είμαι. Ποτέ δεν ήμουν. Ποτέ δεν ζωγράφισα όνειρα. Ζωγράφισα μόνο τη δική μου πραγματικότητα».

http://texni-zoi.blogspot.gr


ΑΝΡΙ ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΩΤΡΕΚ: Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΤΟΥ ΘΕΑΜΑΤΟΣ

$
0
0
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΜΑΡΙΑ ΟΥΖΟΥΝΟΓΛΟΥ ΖΩΓΡΑΦΟΥ

ΑΝΡΙ ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΩΤΡΕΚ: "Αμαρτίαι γονέων παιδεύουσι..." (Toulouse Lautrec) 
Ο Ανρί Μαρί Ρειμόν ντε Τουλούζ Λωτρέκ γεννήθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1864, 80 χλμ. από την Τουλούζη, στην μεσαιωνική πόλη Αμπί. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής του σαν παιδί τα πέρασε στον πανέμορφο οικογενειακό πύργο το Σατό ντι Μπόσκ του 15ου αιώνα. Ήταν μοναχοπαίδι και γόνος αριστοκρατικής οικογενείας που εξουσίαζε όλη την περιοχή. Οι ρίζες των προγόνων του αναφέρονται επί Καρλομάγνου με δυνατό ρόλο στις σταυροφορίες. Τώρα όμως, στα χρόνια του ζωγράφου Λωτρέκ η οικογένεια βρισκόταν σε παρακμή και ο ίδιος θα αποτελειώσει το μεγαλείο της.
Όλος σχεδόν ο πλούτος προερχόταν από την μεριά της μητέρας του, όπως και ο πύργος που βρισκόταν απομονωμένος μέσα σε πανέμορφη φύση, όπου ζούσαν πλούσια και ανέμελα, με χοροεσπερίδες, κυνήγι με τα άλογα τους, μάθαιναν μουσική, αλλά πάντα ζούσαν με τον φόβο μην χαθεί η τόση μεγάλη περιουσία και το μεγάλο όνομα. Παντρεύονταν συγγενείς μεταξύ τους και το διασφάλιζαν αυτό, αλλά γεννούσαν παιδιά με κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες, που τα ονόμαζαν «ευάλωτα» παιδιά. Στις 9 Μαΐου του 1863 παντρεύτηκαν οι γονείς του ζωγράφου, ο κόμης Αλφόνς ντε Τουλούζ Λωτρέκ Μονφά με την κόμισσα Αντέλ Ταπιέ ντε Σελευραν, που ήταν πρώτα ξαδέλφια!



Ο Ανρί Τουλουζ Λωτρέκ μικρός

Ο Τουλουζ Λωτρεκ μικρός, σχεδόν 3 χρ.




Ο Ανρί Τουλούζ Λωτρέκ παιδί
φώτο απο την σελίδα του που πρέπει να επισκεφθείτε



Monsieur Boileau, 1893,
Museum of Art, Cleveland
Τουλούζ Λωτρέκ

Ο Λωτρέκ, από την στιγμή της γέννησης της επιχειρηματικότητας των νυχτερινών θεαμάτων με τα καμπαρέ, έγινε ο ζωγράφος των αστέρων τους. Μέχρι τότε υπήρχε η υψηλή ζωγραφική των σαλονιών, η ζωγραφική των φτωχών ζωγράφων και η παραδοσιακή λαϊκή ζωγραφική. Η εποχή του Λωτρέκ γέννησε τις επιχειρήσεις του θεάματος και ο Λωτρέκ την αποθανάτισε με τα έργα του. Ζωγράφιζε κάθε καλλιτέχνη της παρισινής σκηνής και ξεχώρισε σε αυτό που δεν το είχε κάνει κανείς πριν: Την αλήθεια της ζωής των ανθρώπων θεάματος. Αποτύπωνε την ψυχή τους στο έργο του.







1896 όλη η οικογένεια του Ανρί Τουλούζ Λωτρέκ




Η μητέρα του Ανρι Τουλούζ Λωτρέκ

Και από αυτόν τον αιμομικτικό γάμο γεννήθηκε ο Ανρί. Έπειτα από 4 χρόνια έκαναν και ένα άλλο παιδί που πέθανε πάνω στον χρόνο. Ο γάμος τους ήταν καθαρά τυπικός και συμφεροντολογικός με τις ψυχές τους σε διάσταση, αλλά ποτέ δεν χώρισαν επίσημα. Τον Ανρί τον μεγαλώνει η μητέρα του στο Παρίσι, η οποία ζει σε ένα μόνιμο και συνεχές πένθος για το χαμό του δεύτερου παιδιού της, μαζί με μια μεγάλη πληγή επίσης από την αποτυχία του γάμου της για τον οποίο δεν ήθελε να καταλάβει τον ολοφάνερο λόγο της αποτυχίας του. Πίστευε πως κάθε γάμος πρέπει να είναι από μόνος του επιτυχημένος με την ύπαρξή του! Στην απόγνωση της αναζητά παρηγοριά στον καθολικισμό. Πήγαινε κάθε μέρα στην εκκλησία και έγινε «θρησκόληπτη, υποχόνδρια και υστερική», όπως την χαρακτηρίζουν οι βιογράφοι διαβάζοντας την αλληλογραφία της. Παρηγοριά έβρισκε ακόμη φροντίζοντας το «ευάλωτο» παιδί της, τον Ανρί. Ο ίδιος έγραφε «Η μάνα μου είναι η αρετή προσωποποιημένη!» και αλλού την χαρακτήριζε «Juno Lucina» δηλαδή «Ζωοδότρια Ήρα». Στην ζωγραφική του την αποδίδει με την αυταρχικότητα της Μητέρας, με την ιερατική όψη της Παρθένου. Η αγκαλιά της μάνας του ήταν ότι πιο πολύτιμο για αυτόν, αλλά όσο μεγάλωνε ένοιωθε να τον πνίγει και αναζητούσε τρόπους να ανεξαρτητοποιηθεί.
Για τον μικρό Ανρί, η Νικόλ Μπερανζέρ Ταπιέ ντε Σελεραν (ο παππούς της ήταν ξάδελφος του Ανρί) θα πει πως: «Ήταν ένα ζωηρό παιδί, ίσως σκανταλιάρης, μα έκανε όλους να τον αγαπούν. Ήταν γνωστός ως «μικρό στολίδι». Και η γιαγιά του έγραφε «Ζωντανεύει όλο το σπίτι. Όταν δεν είναι εδώ, πραγματικά μας λείπει γιατί η παρουσία του είναι ίση με 20 άτομα!».

Η μητέρα του Ανρι Τουλούζ Λωτρέκ


Η μητέρα του Ανρι Τουλούζ Λωτρέκ





Ο πατερας του Λωτρέκ
ντυμενος ιπποτης του Μεσαιωνα

Όμως με τον πατέρα του δεν είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις. Είχε «εκκεντρικό χαρακτήρα, έντονη προσωπικότητα, με ανεπτυγμένη την καλλιτεχνική αίσθηση, αγαπούσε τα άλογα, το κυνήγι, την αθλητική ζωή». Ο πατέρας κληρονόμησε στον γιο, ως πρώην αξιωματικός, την ιδιαίτερη εμμονή στο καλό ντύσιμο. Εξάλλου η εικόνα ενός «τρελού αριστοκράτη ή ενός μεγάλου επιδειξία» ήταν κάτι το συνηθισμένο στην γαλλική αριστοκρατία της εποχής, που αφού δεν είχαν πια πολιτική ισχύ, τους είχε μείνει «η υπερβολή και η επίδειξη». Ο Ανρί ταυτίστηκε και με το πάθος του πατέρα του για τα άλογα. Είχαν, πατέρας και γιός, πολλά κοινά αλλά αυτό δεν βοήθησε να έρθουν πιο κοντά. Να σημειώσουμε εδώ, πως ο πατέρας του είχε ιδιαίτερα μεγάλο πάθος σε ερωτικές ακολασίες. Θα μας χρειαστεί παρακάτω. Να μην παραλείψουμε ακόμα να πούμε πως ήταν ιδιαίτερα ανοιχτόμυαλος ως προς την τέχνη. Όταν ο Αρνί ήταν μόλις 8 χρονών, ο πατέρας του τον πήγε στην ετήσια έκθεση των Ιμπρεσιονιστών, τους οποίους τότε ο κόσμος δεν τους αναγνώριζε στο έργο τους καλλιτεχνική αξία.





Ο Τουλούζ Λωτρεκ μικρός μαζί με τον θείο του αριστερά
και τον πατέρα του δεξιά με τον αετό κ τον σκύλο

Όταν ο Ανρί ήταν 12 χρονών, ο πατέρας του, του χάρισε ένα βιβλίο με μιαν αφιέρωση που έλεγε: «Να θυμάσαι πάντοτε γιέ μου, ότι η μόνη πραγματικά υγιής ζωή είναι η ζωή στην ύπαιθρο και κάτω από το φώς του ήλιου. Όταν κάτι χάνει την ελευθερία του μαραίνεται και πολύ σύντομα πεθαίνει. Αυτό το βιβλιαράκι, θα σου μάθει να εκτιμάς τη ζωή στους ανοιχτούς χώρους, στη φύση. Αν γνωρίσεις ποτέ την σκληρή πλευρά της ζωής, το άλογο θα είναι ο καλύτερος σου φίλος, ο σκύλος και το γεράκι θα σου σταθούν επίσης στο πλάι σου πιστοί σύντροφοι για να σε βοηθήσουν να γιατρέψεις τις πληγές σου». Αυτήν την αφιέρωση ο Ανρί θα την θυμηθεί στην χειρότερη κρίση της υγείας του. Μέχρι τότε όμως, απέφευγε πεισματικά στην ζωή στην ύπαιθρο, όπως και τον τρόπο ζωής της μάνας του.




Ο πατερας του Λωτρέκ
ντυμενος ξανά σαν Σκοτζέζος

‘Όμως παρόλο που είχαν τόσα πολλά κοινά, ο πατέρας του τον απέρριπτε. Ντρεπόταν για τον ασθενικό, μικροκαμωμένο γιό του που δεν θα γινόταν στρατιωτικός όπως ο ίδιος, δεν θα γινόταν κυνηγός όπως ο ίδιος, δεν θα γινόταν κατακτητής γυναικών όπως ο ίδιος, δεν θα γινόταν ιππέας ψηλών και δυνατών αλόγων όπως ο ίδιος καμάρωνε για τον εαυτό του. Ο Ανρί, στεναχωριόταν πολύ που η ασθενική του φύση δεν του επέτρεπε να μοιάσει στον πατέρα του. Από ντροπή, φαινομενικά απέρριπτε και αυτός πεισματικά τον πατέρα του, αλλά η ψυχή του περίμενε το θαύμα. Μεγαλώνοντας ο Ανρί, αφού λόγω της σωματικής του κατασκευής του δεν μπορούσε να κατακτήσει την καρδιά των γυναικών, τις κατακτούσε με το τάλαντο του στην τέχνη. Κάτι ανάλογο έγινε και με τα άλογα. Δεν μπορούσε να ιππεύσει, αλλά τα ζωγράφιζε, κράταγε τα χαλινάρια και τα κατεύθυνε! Δεν θα κατάφερνε έτσι να εντυπωσιάσει τον πατέρα του; Ο Ανρί είχε αδυναμία κίνησης στην ζωή του. Όμως τα θέματα των έργων του είχαν πολύ κίνηση!!
Με την ζωγραφική ο Ανρί δεν ξεκίνησε θεωρώντας την μόνο ως τρόπο κατάκτησης της ζωής αλλά και ως ένα μέσο έκφρασης. Το σχέδιο από τα παιδικά του χρόνια θεωρούταν ως ένα καθαρά αριστοκρατικό στοιχείο. Πολλοί από τους συγγενείς του ήταν ταλαντούχοι στο σχέδιο! Η γιαγιά του έλεγε «Όταν οι γιοί μου σκοτώνουν μια μπεκάτσα, το πουλί απολαμβάνει 3 πράγματα: Το όπλο, το πιρούνι και το μολύβι». Έτσι «Ο Ανρί κληρονόμησε ένα καλλιτεχνικό χάρισμα.. όλοι μας έχουμε το μικρόβιο του σχεδιού». Ο Ανρί σαν παιδί ζωγράφιζε άλογα! Πολλά άλογα! Τα απογεύματα όλοι τους σχεδίαζαν. Ο Ανρί καθόταν στο χαλί και αντέγραφε τον πατέρα του και τους θείους του.


ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ

1879 Τουλούζ Λωτρεκ


Άλογο Και Αναβάτης Με Ένα Μικρό Σκυλί
Τουλούζ Λωτρέκ 1879


Τουλούζ Λωτρεκ Αυτοπροσωπογραφία 1880


Τουλούζ Λωτρέκ Άσπρο Άλογο Gazelle 1881



Άλογο, Τουλούζ Λωτρέκ




Τουλούζ Λωτρέκ



Και αρχίζουν τα προβλήματα με τα πόδια του. Ήταν 10χρονών. Έπασχε από σπάνια νόσο των οστών. Πιθανώς από παθολογική πυκνοδυσόστωση. Τα συμπτώματα ήταν οι αρθρώσεις του να σκληραίνουν και τα κόκκαλα του να είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο σπάσιμο.
13 χρονών παθαίνει το πρώτο του ατύχημα. Καθόταν σε μια χαμηλή καρέκλα και έπαιζε. Όπως σηκώθηκε, γλίστρησε στο πάτωμα και έσπασε τον αριστερό του μηρό. Τον επόμενο χρόνο, γλίστρησε και έσπασε και τον δεξί του. Αυτά είχαν σοβαρότατες συνέπειες στην ανάπτυξη του. Τα επόμενα 3 χρόνια ψήλωσε σχεδόν 3 πόντους. Ο Ανρί δεν θα ξεπερνούσε το 1,51. Από τα 17 του χρόνια ο πατέρας του άρχισε να ντρέπεται για τον γιό του και τον αγνοούσε. Η μάνα του για να τον προστατεύσει έγινε πιο ασφυκτική.




Σκυλάκι του Τουλούζ Λωτρέκ


Σκυλάκι απο Τουλούζ Λωτρέκ




Σκυλάκι απο Τουλούζ Λωτρέκ


Ο Τουλούζ Λωτρέκ με το
σκυλί του





Η μάνα του Λωτρέκ 1882


ενα γατάκι απο τον Λωτρέκ




A Laborer at Celeyran 1882
Τουλούζ Λωτρέκ



Τουλούζ Λωτρέκ


Τουλούζ Λωτρέκ Η πλύστρα 1884




Ο κόμης Αλφόνσο de Toulouse Lautrec οδηγώντας την ταχυδρομική του άμαξα
1881, ιμπρεσιονιστικό στύλ 51Χ38 εκ, Τουζούλ Λωτρέκ






Τουλούζ Λωτρέκ, Θωρακοφόρο 1881


Στη ζωγραφική ο Ανρί τώρα βρίσκει παρηγοριά. Εξάλλου, τι άλλο μπορούσε να κάνει μετά τα ατυχήματα του που αναγκαστικά παρέμενα για πάρα πολύ χρόνο εκεί, καθηλωμένος στο κρεβάτι; Ο Θεός του έδωσε την τέχνη! Όποιο χαρτί έπεφτε στο χέρι του γέμιζε με ζωή και όνειρα, με ανθρώπους και με άλογα! Η μάνα του φύλαγε όλα τα σχέδια του που έκανε από 4 χρονών. Ξεκίνησε με χρώμα (ελαιογραφίες) όταν ήταν 14 χρονών. Τα θέματα του τα έπαιρνε βέβαια από το περιβάλλον του: Άλογα, σκυλιά, άμαξες.
Ως έφηβος συμβουλευόταν για την ζωγραφική του τον κωφάλαλο ζωγράφο Ρενέ Πρινστώ (αλλού τον λένε Ρενέ Πρενστό) όπου πείθει τους γονείς του να τον αφήσουν να πάρει στο Παρίσι μαζί του ως μαθητή του. Πήγε. Ο Ρενέ του μαθαίνει να διαχωρίζει τις φιγούρες από το φόντο και να παρουσιάζει το θέμα του με απλότητα.



Έργο του Λεόν Μπονά

17 Απριλίου του 1882, ο Ανρί δείχνει τα σχέδιά του στον Λεόν Μπονά, ένα διάσημο ακαδημαϊκό και πορτρετίστα, ο οποίος τον κριτικάρισε αρνητικά. «Απαίσια» του είπε. Άδικη κριτική μια και τα σχέδια του έδειχναν άνθρωπο με δυνατότητες. Ο Μπονά, παρόλο που τον πήρε στο εργαστήριό του, δεν τον κάλεσε στην Σχολή Καλών Τεχνών, όπου ο ίδιος έγινε καθηγητής. Αλλά και μετά από πολλά ακόμη χρόνια ο Μπονά έκανε τα πάντα για να μην γίνουν τα έργα του Λωτρέκ δεκτά σε εθνικές συλλογές. Ευτυχώς το ατελιέ του Μπονά (Για να δούμε έργο του Μπονά πατάμε ΕΔΩ ) έκλεισε και ο Ανρί σπούδασε δίπλα στον γνωστό ζωγράφο Φερνάν Κορμόν όπου εγκωμίαζε την τέχνη του Ανρί. Γράφει ο Ανρί: «Ο Κορμόν με υποδέχθηκε με εγκαρδιότητα. Του άρεσαν κυρίως τα σχέδια μου…. Παρακολουθεί προσεκτικά την πρόοδο μας και προτιμά να ζωγραφίζουμε έξω από το εργαστήριο όσο το δυνατόν συχνότερα». Ο Κορμόν μοιάζει σαν τον πατέρα που θα ήθελε ο Ανρί να είχε, και λογικά θα του άρεσε πολύ μια και ο πατέρας του έδειχνε να αδιαφορεί και στην ουσία τον απέρριπτε. Ο Κορμόν όχι. Όμως, ο πατέρας του, όπως και ο Κορμόν, τον συμβούλευαν να έχει επαφή με την φύση. Δεν ξέρουμε πόσο το τήρησε αυτό ο Ανρί σαν μαθητής. Μετά όμως κλείστηκε στα καταγώγια και ζούσε την νύχτα εκεί. Για τον Κορμόν, έγραφε: «Όταν ο Κορμόν διορθώνει, το κάνει με τρόπο πολύ ευγενικό από εκείνον του Μπονά. Κοιτάζει ότι του δείχνεις και σε ενθαρρύνει. Ίσως και να σου φαίνεται παράξενο, αλλά στην πραγματικότητα αυτό δεν μου αρέσει ιδιαίτερα. Όταν το πρώτο μου αφεντικό (γιατί άραγε τον λέει αφεντικό και όχι δάσκαλο;) με επέπληττε, η επίπληξη του με πονούσε και γινόμουν αυστηρός με τον εαυτό μου. Όμως εδώ νιώθω αποδυναμωμένος και χρειάζεται να επιστρατεύσω όλο το κουράγιο μου για να κάνω ένα καλοδεχούμενο σχέδιο, παρόλο που και ένα λιγότερο καλό θα ικανοποιούσε εξίσου τον Κορμόν».
Είχε συνηθίσει να τον κινητοποιεί η απόρριψη του πατέρα του!
Αν είχε πάρει αγάπη και επιβράβευση στην αρχή της ζωής του από τον πατέρα που μας συνδέει με τον εκτός σπιτιού κόσμο, θα μάθαινε να κινητοποιείται με την επιβράβευση και θα ένοιωθε άνετα με ανάλογους ανθρώπους. Και όσοι άνθρωποι δεν έχουμε πάρει αγάπη στην παιδική ηλικία, όπως στην περίπτωση του Λωτρέκ, τότε, όπως γράφει ο ίδιος «ίσως και να σου φαίνεται παράξενο» αλλά θα αναζητούν ανθρώπους που να τους απορρίπτουν με στόχο ζωής να τους αποδεχθούν και έτσι να απελευθερωθούν από την προγενέστερη συμπεριφορά απόρριψης του γονιού.


Λεόν Μπονά



Το θεωρούμενο ως κορυφαίο έργο του Φερνάν Κορμόν



Φερνάν Κορμόν

Ο Ανρί στα 4 χρόνια σπουδών του κοντά στον Κορμόν, αρίστευσε. Είχε συμμορφωθεί με το ακαδημαϊκό στυλ μεν αλλά είχε μια πιο ελεύθερη καλλιτεχνική προσέγγιση μια και ο Κορμόν ήταν ανοιχτόμυαλος και δεκτικός σε νέα πράγματα. (Για τον Φερνάν Κορμόν πατήστε ΕΔΩγια να δείτε μόνο εικόνες) Σύντομα το εργαστήριο του έγινε ένα σημαντικότατο μεταϊμπρεσιονιστικό κέντρο που βασιζόταν σε τονισμένα περιγράμματα με επίπεδες επιφάνειες που θύμιζαν βιτρό και τις ιαπωνικές στάμπες που ήταν της μόδας τότε. Ο Ανρί κράτησε κάποια στοιχεία τους όπως πχ τις διαγώνιες γραμμές στην σύνθεση. Άλλοι που επηρέασαν τον Λωτρέκ ήταν ο Πρινστώ και Φοραίν όπως και οι ιμπρεσιονιστές (μην ξεχνάμε πως ο πατέρας του, του γνώρισε από παιδί τη γραφή των ιμπρεσιονιστών). Εκείνα τα χρόνια είχε έρθει σε πραγματική επαφή με την καινοτομία. Γνωρίζει και τον αγαπημένο μου Βαν Γκόγκ στο εργαστήρι του Κομόν, που τον συμβουλεύει να πάει στην νότια Γαλλία αλλά και του δίνει δυνατή ώθηση ώστε να επαναστατήσει στην ακαδημαϊκή τέχνη (Για την βιογραφία του Βαν Γκόγκ πατήστε ΕΔΩ ) Ο Λωτρέκ θα ζωγραφίζει τον Βαν Γκόγκ το 1887.

Προσωπογραφία του Βαν Γκογκ απο τον Τουλούζ Λωτρέκ το 1887


Ακαδημαϊκή Μελέτη Γυμνό, 1883, στυλ ρεαλιστικό απο τον Λωτρέκ




Έργο του Τουλούζ Λωτρέκ

Ο Λωτρέκ θεωρούσε πως τα ιμπρεσιονιστικά έργα είχαν απελευθερωτική δύναμη. Σε ένα γράμμα του έγραψε «Ζήτω η επανάσταση! Ζήτω ο Μανέ!!» (Για την βιογραφία του Μανέ διαβάστε ΕΔΩ ). Εδώ βέβαια έχει αξία να παρατηρήσουμε ότι το έργο του σχεδόν από πάντα είχε ιμπρεσιονιστική τάση. Μάλιστα, σε κάποια πολύ πρώιμα έργα του, αν δεν υπήρχε το πρόσωπο στη φύση (πχ ο αγρότης), το έργο του θα μας θύμιζε την αφηρημένη τέχνη!
Εδώ έχει αξία να μιλήσουμε για ένα έργο σταθμό για τον Λωτρέκ. Είναι η παρωδία από τον ίδιον το 1884 του έργου «Το ιερό άλσος του Πιέρ Πυβί ντε Σαβάν». Με αυτό το έργο αποχαιρετά την τέχνη των σαλονιών και τα ίδια τα σαλόνια. Προσπαθεί να κόψει κάθε ομφάλιο λώρο με το παρελθόν. Να γίνει ένας άλλος. Όμως, «Όπου και να πας η Ιθάκη θα σε ακολουθεί». Έγραφε «Ο μπαμπάς θα με θεωρούσε αποσυνάγωγο (δεν θα μπορέσει ποτέ στην ζωή του να μην κάνει αναφορά στον πατέρα του).. η μποέμικη ζωή που επέλεξα είναι αντίθετη προς τον χαρακτήρα μου και δυσκολεύομαι να την συνηθίσω, αφού κουβαλάω ακόμη μέσα μου πολλές ευαισθησίες που θα πρέπει να ξεπεράσω..».



Τουλούζ Λοτρέκ

Ο ζωγράφος που τον επηρέασε περισσότερο από όλους τον νεαρό Ανρί και στην θεματολογία του ήταν ο Ντεγκά. Η τέχνη να είναι η αντανάκλαση της πραγματικής ζωής. Ο Ανρί αυτό το ενσωμάτωσε στο δικό του προσωπικό ύφος. Έγραφε «Το τοπίο θα έπρεπε να είναι δευτερεύον. Το πραγματικό τοπίο πρέπει να είναι ωμό, πρέπει απλώς να μεταφέρει τον χαρακτήρα του μοντέλου». Έγραφε ο Ντεγκά για τον Λωτρέκ «Φορά τα ρούχα μου αλλά στο δικό του μέγεθος». Λόγια που δείχνουν μια κάποια συγκαταβατικότητα για τον Ανρί αλλά και έναν ανταγωνισμό. Ο Λωτρέκ έγραφε για τον Ντεγκά πως τον ενθάρρυνε λέγοντας του ότι τα έργα που είχε ζωγραφίσει «δεν ήταν κακά» και συνέχιζε λέγοντας «Πόσο θα ήθελα να τον πιστέψω!» Τώρα, πως το είδε ως ενθάρρυνση όταν του είπε ο Ντεγκά ότι τα έργα του «δεν ήταν κακά», το καταλαβαίνουμε κάπως από την όλη ψυχολογία του Ανρί.




1892 μάνα του Λωτρέκ

Ο Ανρί, που τα πρώτα του χρόνια στο Παρίσι ζούσε με την μητέρα του, το 1884 παίρνει την απόφαση να ζήσει μόνος του σε ένα διαμέρισμα στην οδό Fontain στην Μονμάρτη. Η ζωή του θα άλλαζε ραγδαία. Η πόλη ήταν κακόφημη. Οι καλλιτέχνες που επέλεγαν αυτό το μέρος ήταν για τη πολύ φθηνή ζωή, το φθηνό ποτό και τα φθηνά μοντέλα που μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν και ως ερωμένες. Δυο σε ένα και πάμφθηνα.
Τώρα πως μπορούσε να εκμεταλλεύεται τα μοντέλα η ευαίσθητη ψυχή ενός καλλιτέχνης είναι να απορείς. Οι τέχνες και τα γράμματα πιστεύουμε ότι σώζουν. Πώς σώζουν όμως όταν οι καλλιτέχνες δεν κάνουν τίποτα καλύτερο στην ζωή τους από ότι κάνουν και οι (φύση ή θέση) έμποροι; Θα σωθεί η ζωή απλά με τις γραμμές και τον σωστό χρωματικό συνδυασμό;



Aristide Bruant, Λωτρεκ


Aristide Bruant, Λωτρεκ




At the Bar, 1887 Λωτρέκ

Ο Λωτρέκ μυήθηκε στην πόλη στο καμπαρέ Μιρλιτόν του Μπρυάν. Ο Μπρυάν ήταν έντονη προσωπικότητα όπως ο πατέρας του και αμέσως προσκολλήθηκε σε αυτόν. Επίσης, ο Μπρυάν ήταν και τραγουδιστής, στιχουργός και ανερχόμενος αστέρας της γαλλικής νυχτερινής σκηνής που έγινε τόσο διάσημος γιατί προσέβαλε το μεσοαστικό κοινό του και ο Λωτρέκ λάτρευε το καυστικό του ύφος. Ο Μπρυάν έγινε ο καθοδηγητής του. Στην αναζήτηση θεμάτων για την ζωγραφική του, ο Λωτρέκ έβρισκε τα τραγούδια του Μπρυάν. Πήγαινε να τον παρακολουθήσει κάθε βράδυ, παίρνοντας μαζί του πάντα και το μπλοκ σχεδίου του, όπου τραγουδούσε για κοινές γυναίκες και ξεπεσμένους. Εκεί ήταν ο χώρος εργασίας του όπως ο ίδιος έλεγε. Ο Λωτρέκ προτιμούσε με όλη του την καρδιά την πεζή πραγματικότητα από ότι το ψέμα των ανθρώπων της δικής του κοινωνικής τάξης που ήθελαν να ονειρεύονται χαμένα μεγαλεία. Έτσι, το κύριο θέμα όλης της υπόλοιπης ζωγραφικής του ως το τέλος της ζωής του Ανρί είναι οι ξεπεσμένοι.



Λωτρέκ, Πονοκέφαλος 1889



Λωτρέκ


Στο διαμέρισμα του ο Ανρί αρχίζει να πειραματίζεται με λαδομπογιές σε χαρτί και πάντα αναζητούσε νέα μοντέλα. Ένα από αυτά ήταν η πρώτη και ίσως μοναδική του αγάπη, με την οποία σχετίστηκε ερωτικά. Η Σουζάν Βαλαντόν. Μια φιλόδοξη καλλιτέχνιδα που πόζαρε και για τον Ντεγκά και για τον Ρενουάρ και ήταν η μητέρα του ζωγράφου Μορίς Ουτιρλό. Ο Ανρί, λόγω του εμφανούς προβλήματος του, πάντα είχε ή πλατωνικές σχέσεις με τις γυναίκες που τον ενδιέφεραν ή τις πλήρωνε. Η Σουζάν για αυτόν ήταν αλλιώς. Όμως, επενέβει η μητέρα της και η σχέση τους τελείωσε. Ο Ανρί ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος. Αυτό που τον παρηγορούσε ήταν η καριέρα του που εξελισσόταν. Το 1888 εκτέθηκαν έργα του στην Τουλούζη και στις Βρυξέλλες και είχαν καλή υποδοχή.




Τουλούζ Λωτρεκ, Στο Circus Fernando, "Ο Αναβάτης"1888.




MoulinRouge1898, φωτο


Η πρώτη αφίσα που έκανε ο Λωτρέκ
για το Μουλέν Ρούζ

Το 1889 ανοίγει το Μουλέν Ρούζ και γίνεται αμέσως το επίκεντρο του Παρισιού. Ο Ανρί γίνεται θαμώνας του και γεμάτος ενθουσιασμό σχεδίαζε και ζωγράφιζε την γεμάτο ενέργεια ζωή των ανθρώπων εκεί. Το 1891 ο χώρος θα ανακαινιστεί. Οι ιδιοκτήτες ήθελαν μια νέα αφίσα. Πήρε την δουλειά με διαμεσολάβηση της Λα Γκολύ. Ήταν η κοπέλα που ζωγράφισε να κάθεται στο μπαρ και να σερβίρει ποτά που φαινόταν και το πίσω μέρος της από τον καθρέφτη. Αυτή η αφίσα θα τον κάνει πάρα πολύ διάσημο και έτσι, ξεκινά η εμμονή του με τις αφίσες με την μέθοδο της λιθογραφίας. Από τότε, έκανε άλλες 300 για τα πάντα! Ενθουσιασμένος έγραφε για την πρώτη αφίσα στην μητέρα του «Ακόμα περιμένω να βγει η πρώτη μου αφίσα. Καθυστέρησε στο τυπογραφείο, μα ήταν πολύ διασκεδαστικό! Ένιωθα ένα αίσθημα εξουσίας στο ατελιέ, ένα νέο αίσθημα για εμένα» Το σχέδιο της αφίσας θεωρήθηκε καινοτόμο. Έγραφε στην μητέρα του: «Είναι πολύ καλοί μαζί μου από τότε που βγήκε η αφίσα».






Λωτρεκ αφίσα



Λωτρεκ αφίσα



Λωτρεκ αφίσα



Λωτρεκ αφίσα



έργο του Λωτρεκ



Έτσι, ο Ανρί έγινε ένας γραφίστας που εισήγαγε έναν νέο τρόπο γραφής. Στην δεύτερη αφίσα του έκανε ακόμα μεγαλύτερο πάταγο! Οι κριτικοί τέχνης θεωρούσαν πως η τέχνη δεν έχει καμιά σχέση με αυτά τα μέσα παραγωγής και έφερναν τις αντιστάσεις τους στο φαινόμενο Λωτρέκ. Η υπογραφή του Λωτρέκ αμέσως αναγνωριζόταν (ακόμη και η μονογραφή του είχε επηρεαστεί από την ιαπωνική τέχνη) , το κοινό μαγευόταν αλλά η οικογένεια του ντρεπόταν. Οι αφίσες του είχαν επίπεδα χρώματα και ο Ανρί μειώνει τα μέσα παραγωγής στο ελάχιστο. Παρόλα αυτά, θα συνεχίσει να ζωγραφίζει πίνακες επιμένοντας στην παρισινή σκοτεινή νυχτερινή ζωή των χώρων των καμπαρέ. Μάλιστα το πήγε ακόμα παραπέρα. Άρχισε σποραδικά να μένει σε οίκους ανοχής. Τα θέματα βέβαια, σόκαραν τα μεσοαστικά ήθη της εποχής. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Όταν όμως κοιτάμε τα πραγματικά και βαθιά τους πίνακες του, δεν είναι καθόλου ερωτικοί. Δείχνει απλά και ωμά την πραγματικότητα. Δείχνει κοινές γυναίκες να περιμένουν πελάτες και να βαριούνται, να έχουν σιχαθεί. Σαν να αναρωτιόταν η καθεμιά τους: «Ποια είμαι; Τι θα απογίνω; Ποιο είναι το νόημα της ζωής σε όλα αυτά που κάνω;» Η ωμή πραγματικότητα που απεικόνιζαν τα έργα του Ανρί δεν ερέθιζαν. Αυτό που τον έκανε να διαφέρει από τους άλλους ζωγράφους είναι ότι έβλεπε τα πράγματα από μέσα. Η ζωγραφική του δεν είχε το βλέμμα του ηδονοβλεψία. Δεν εξωραΐζει ούτε τα μοντέλα του, ούτε τις δύσκολες καταστάσεις.

Μετά το γεύμα, 1891 απο Τουλουζ Λωτρεκ


Η αντίστοιχη εικόνα σε φωτο


Τα κορίτσια αυτών των χώρων τον ήθελαν γιατί τους έκανε ευχάριστη παρέα όσο περίμεναν τους πελάτες και έπαιζαν χαρτιά. Ο Ανρί, ήταν κομψότατος, σαν μπιμπελό. Ο ίδιος έλεγε για αυτές «Έχουν καλή καρδιά. Η πραγματική μόρφωση είναι θέμα καρδιάς και αυτό εμένα μου αρκεί».

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΤΟΥΛΟΥΖ ΛΩΤΡΕΚ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΜΠΑΡΕ
ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΚΟΦΗΜΑ ΣΠΙΤΙΑ



Έργο του Λωτρεκ


Έργο του Λωτρεκ


Έργο του Λωτρεκ απο καμπαρε


Έργο του Λωτρεκ


Έργο του Λωτρεκ





Το σαλόνι, 1894 απο Τουλουζ Λωτρεκ


Στο Μουλεν Ρουζ, 1892, Λωτρεκ


έργο του Λωτρεκ




Έργο του Λωτρεκ


Έργο του Λωτρεκ



Έργο του Λωτρεκ



Ο εγγλέζος του Λωτρεκ



Ο Εγγλέζος στο Μουλιν Ρουζ, 1892 Τουλούζ Λωτρεκ


Περιμένοντας στο σαλόνι, έργο του Λωτρεκ


Παίξιμο χαρτιών. απο Λωτρεκ




Έργο του Λωτρεκ


Ιβέτ Ζιλμπερ, απο Τουλούζ Λωτρεκ

Το ότι ο Λωτρέκ δεν εξωράιζε τα μοντέλα του τον έκανε να συγκρουστεί με μια μεγάλη αστέρα της εποχής την Ιβέτ Ζιλμπερ, μοντέλο του, που ο Ανρί ήταν παθιασμένος μαζί της. Είχε φτιάξει πάρα πολλά έργα με αυτή. Μάλιστα του άρεσε τόσο, που παρόλη την ρήξη τους, κατάφερε να της μιλήσει μετά από 4 χρόνια! Όταν πια ξεπέρασε την ντροπή του, δημοσίευσε ολόκληρο το έργο του που ήταν αφιερωμένο σε αυτήν και η Ιβέτ του γράφει να την κάνει λιγότερο άσχημη.


Ο Λωτρέκ θα εστιάσει το ενδιαφέρον του και στο θέατρο. Σε ηθοποιούς και σε κοινό. Κυρίως όμως στα θεωρεία. Μάλιστα, ως το 1895 ήταν μέλος του κύκλου των διανοουμένων και σχεδίαζε προγράμματα πρωτοπόρων θεατρικών ομάδων.

Έργο του Λωτρεκ


Έργο του Λωτρεκ





Σε μια γωνια στο Μουλεν Ρουζ, Λωτρεκ




La Goulue Φτάνοντας στο Moulin Rouge
με 2 Γυναίκες 1892, Λωτρεκ


Στο κρεβάτι, έργο του Λωτρέκ 1893, Παρίσι, Μουσείο Ορσέ






Ανρι Τουλούζ Λωτρεκ

Το 1896 δημοσιεύει μια σειρά λιθογραφιών με τίτλο «Εκείνες». Δεν πούλησε ιδιαίτερα και απογοητεύτηκε πάρα πολύ. Τόσο που ο ρυθμός των έργων του αρχίζει και μειώνεται έντονα. Σε 2 χρόνια έκανε μόνο 5 λιθογραφίες. Τον είχε πάρει η κάτω βόλτα. Εκτός αυτού, είχε κολλήσει και σύφιλη από τις κοινές γυναίκες και σαν να μην έφθαναν αυτά, έγινε και αλκοολικός για να ξεχάσει τον σωματικό του πόνο από την σύφιλη αλλά και τον πόνο της ψυχής του. Ήξερε πως τότε με την σύφιλη το 15% πέθαιναν και με το ποτό ήθελε να το συντομεύσει. Εκείνη την περίοδο είχε γίνει πραγματικά πολύ εκκεντρικός.
Στις αρχές του 1899 κατέρρευσε στο δρόμο και η οικογένεια του τον κλείνει σε μια κλινική για αποτοξίνωση. Εκεί θυμήθηκε την αφιέρωση του πατέρα του στο βιβλίο που του είχε κάνει δώρο σαν παιδί και του γράφει πολύ συγκινητικά, καλώντας τον να τον βοηθήσει: «Πατέρα, τώρα είναι η ώρα να κάνεις το σωστό. Είμαι περιορισμένος και ότι περιορισμένο, πεθαίνει».
Ο πατέρας του όμως ποτέ δεν του απάντησε.



Ανρί Τουλούζ Λωτρεκ



Για να αποδείξει ότι είχε καλή πνευματική υγεία, στους γιατρούς κυρίως, όσο ήταν στην κλινική, θα ζωγραφίζει από μνήμης. Ότι σχεδίαζε ήταν για να αποδείξει ότι ακόμα είναι μαχητής. Ο τύπος όμως έγραφε για τον Ανρί άσχημα. Τον καταδίωκαν. Μάλιστα, η εφημερίδα «Εκό ντε Παρί» έγραψε: «Η συνηθισμένη ακολασία, μαζί με την ασχήμια του και τον εκφυλισμό των ηθών του, τον οδήγησαν αναμφισβήτητα στο κάτασπρο κελί του». Τόσο εύκολα κατέκριναν έναν δυστυχή άνθρωπο!!
Όταν έφυγε από εκεί, στις 7 Μαϊου του 1899, έλεγε στους κοντινούς του ανθρώπους «Εξαγόρασα την ποινή μου με τα σχέδια μου». Ο Λωτρεκ θα συνεχίσει να ζωγραφίζει μα το ύφος του αλλάζει. Θαύμαζε παλιούς δασκάλους, όπως τον Ρέμπραντ και ήθελε αυτή την γραφή να την εντάξει στην δική του. Απρίλη του 1901 η υγεία του χειροτέρεψε. Τον βρίσκουμε στο ατελιέ του στο Παρίσι. Ο τελευταίος του πίνακας δείχνει τον ξάδελφο του να δίνει εξετάσεις ιατρικής. Κάποιοι θεωρούν ότι με αυτό το έργο του ο Λωτρέκ θέλει να δείξει την μέρα της Κρίσεως.





Ο Λωτρεκ στο ατελιέ του ζωγραφίζει




Ο Λωτρέκ το 1900 στο πατρικό του με την μητέρα του




Ο Λωτρεκ εις διπλούν

Όταν κατάλαβε πως πεθαίνει, πήγε στην μήτρα του, στο πατρικό του και εκεί περίμενε τον θάνατο.
9 Σεμπτεμβρίου του 1901 πεθαίνει στην αγκαλιά της μητέρας του. Και οι δυο γονείς ήταν στο πλευρό του. Ο Ανρί ήταν μόλις 36 χρονών.
Όταν πέθανε, τα έργα του είχαν απορριφθεί από όλα τα μουσεία στο Παρίσι αν και αλλού διαβάζω ότι κάποια δέχθηκαν μερικά, αν και ελάχιστα. Η μάνα του Ανρί, το 1922, έκανε μεγάλη δωρεά για να γίνει εφικτή η δημιουργία μουσείου αφιερωμένο στον γιο της. Εκεί βρίσκονται πολλά έργα του. Ο Λωτρέκ άφησε πίσω του 600 πίνακες, 300 αφίσες και χιλιάδες σχέδια και επηρέασε τον Σερά και τον Ρουώ.
Οι νεκρολογίες για τον Λωτρέκ ήταν καταδικαστικές ως «ένα εκκεντρικό και παραμορφωμένο άτομο του οποίου η προσέγγισης της ζωγραφικής, έμοιαζε με την εμφάνιση του». Τι κακία! Οι θαυμαστές του πάλι τον εξυμνούσαν για την αποτύπωση της ωμής αλήθειας.
Έναν αιώνα μετά, ο Λωτρέκ έχει την θέση του στην ιστορία τέχνης.
Τελειώνοντας, ας κρατήσουμε τα λόγια του περί τέχνης: « Όμως, τίποτα δεν είναι όμορφο επειδή είναι καινούριο. Στην εποχή μας, υπάρχουν πολλοί καλλιτέχνες που κυνηγούν την καινοτομία, που αναζητούν την καταξίωση και τον λόγο της ύπαρξης τους στην καινοτομία. Κάνουν λάθος όμως. Η καινοτομία δεν είναι σχεδόν ποτέ αυταξία. Αυτό που πάντοτε έχει σημασία είναι η διείσδυση στην καρδιά κάθε πράγματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που κάνει τον ζωγράφο να το αποδώσει καλύτερα».


Μαθήματα πολιτικής οικονομίας με τον Κώστα Βεργόπουλο

$
0
0
Πριν από περίπου τέσσερα χρόνια συναντήσαμε INFOWAR - INFOWAR τον καθηγητή Κώστα Βεργόπουλο στο σπίτι του στην Αθήνα. Ετοιμάζαμε τότε ένα μίνι ντοκιμαντέργια την ομοσπονδία σιδηροδρομικών με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τρένων.
Η συζήτηση, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεπέρασε τα στενά όρια των ιδιωτικοποιήσεων. Για την ακρίβεια μετατράπηκε σε ένα μικρό μάθημα πολιτικής οικονομίας.

Ο Κώστας Βεργόπουλος μας μίλησε για τον Μπίσμαρκ και πως ακόμη και αυτός ο αυταρχικός ηγέτης καταλάβαινε όσα δεν θέλουν να καταλάβουν οι φιλελεύθεροι και νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοιτης εποχής μας. Μίλησε για το χρέος και τον παραλογισμό να προσπαθείς να το αντιμετωπίσεις με λιτότητα και ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Μας εξήγησε πότε και αν πρέπει να είναι μια επιχείρηση κερδοφόρος και γιατί το κέρδος δεν μπορεί να ο απόλυτος γνώμονας για τις αποφάσεις που λαμβάνει μια κοινωνία.

Σήμερα παρουσιάζουμε μερικά μικρά αποσπάσματα εκείνης της συνέντευξης. Μπορείτε να ακούσετε περισσότερα αποσπάσματα της συνέντευξης στο ραδιοφωνικό INFO-WAR

Κάμερα: Θάνος Τσάντας

ΕΡΩΤΗΣΗ: Γιατί τα μέσα μεταφοράς πρέπει να ανήκουν στο δημόσιο;





ΕΡΩΤΗΣΗ: Αντιμετωπίζεται το χρέος με λιτότητα και ιδιωτικοποιήσεις;

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πρέπει οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να είναι κερδοφόρες;


Ερώτηση Νίκου Χουντή για την πώληση λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

$
0
0
· Ν. Χουντής προς Κομισιόν: «Γιατί ζητάτε από τη ΔΕΗ να πουλήσει σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, όταν κάτι τέτοιο δεν ορίζεται ούτε στη δική σας απόφαση ούτε στην απόφαση του Δικαστηρίου;»

· Ερώτηση προς Κομισιόν

Ερώτηση στην Κομισιόν για την παράνομη επιμονή της να πουλήσει η ΔΕΗ σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας, Νίκος Χουντής.Ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του, επισημαίνει αρχικά ότι, «Στην απόφαση της Κομισιόν C/2008/824, τέθηκε η υποχρέωση δυνατότητας πρόσβασης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στο 40% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη στην Ελλάδα και όχι στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα που κατέχει η ΔΕΗ».

Συνεχίζοντας την ερώτησή του, σημειώνει ότι, «Τα στοιχεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δείχνουν ότι η αγορά έχει ήδη «ανοίξει» πάρα πολύ, αφού, η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι συνολικά 15.500 MW, εκ της οποίας, μόνο 8562 MW ανήκουν στη ΔΕΗ (55,24%)», ενώ «Τα στοιχεία παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον δυσμενέστερα για τη ΔΕΗ. Π.χ. το Σεπτέμβριο 2017 η συνολική ζήτηση ήταν 4.066 GWh και απ’ αυτές η παραγωγή της ΔΕΗ ήταν μόνο 2010 GWh (49,43%)».

Καταλήγοντας, ο ευρωβουλευτής της ΛΑΕ θέτει στην Κομισιόν τα ακόλουθα κρίσιμα ερωτήματα:

«Γιατί ζητά η Κομισιόν από τη ΔΕΗ να πουλήσει σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, όταν κάτι τέτοιο δεν ορίζεται, ούτε στην απόφαση C/2008/824, ούτε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου T-421/2009 RENV;»

«Γιατί στο 3ο μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ να υποχρεούται σε δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, πουλώντας μέρος της φτηνής παραγωγής της (από υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια) κάτω του κόστους, με συνέπεια η ίδια να ζημιώνεται, παρέχοντας φθηνό ρεύμα σε άλλες εταιρίες;»

«Γιατί με το 3ο Μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ την υποχρεωτική εκχώρηση, μέχρι το 2020, του 50% των πελατών λιανικής;»

Η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή, έχει ως εξής:

Στην απόφαση της Επιτροπής C/2008/824, τέθηκε η υποχρέωση δυνατότητας πρόσβασης των ανταγωνιστών της ΔΕΗ στο 40% των εκμεταλλεύσιμων αποθεμάτων λιγνίτη στην Ελλάδα και όχι στα εκμεταλλεύσιμα αποθέματα που κατέχει η ΔΕΗ.

Δεδομένου ότι,

Τα στοιχεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα δείχνουν ότι η αγορά έχει ήδη «ανοίξει» πάρα πολύ, αφού, η εγκατεστημένη ισχύς στο διασυνδεδεμένο δίκτυο είναι συνολικά 15.500 MW, εκ της οποίας, μόνο 8562 MW ανήκουν στη ΔΕΗ (55,24%).

Τα στοιχεία παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας είναι πλέον δυσμενέστερα για τη ΔΕΗ. Π.χ. το Σεπτέμβριο 2017 η συνολική ζήτηση ήταν 4.066 GWh και απ’ αυτές η παραγωγή της ΔΕΗ ήταν μόνο 2010 GWh (49,43%).

Ερωτάται:

Γιατί ζητά από τη ΔΕΗ να πουλήσει σε ιδιώτες το 40% των λιγνιτικών της μονάδων μαζί με τα ορυχεία, όταν κάτι τέτοιο δεν ορίζεται, ούτε στην απόφαση C/2008/824, ούτε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου T-421/2009 RENV;

Γιατί στο 3ο μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ να υποχρεούται σε δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ, πουλώντας μέρος της φτηνής παραγωγής της (από υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια) κάτω του κόστους, με συνέπεια η ίδια να ζημιώνεται, παρέχοντας φθηνό ρεύμα σε άλλες εταιρίες;



Γιατί με το 3ο Μνημόνιο επέβαλλε στη ΔΕΗ την υποχρεωτική εκχώρηση, μέχρι το 2020, του 50% των πελατών λιανικής;

ΠΑΛΑΙΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ

$
0
0
ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΠΕΤΡΑΚΟΥ

Η απόφαση της κυβέρνησης να υπερβεί ακόμα και αυτές τις απαράδεκτες δεσμεύσεις του τρίτου μνημονίου για τη Δ.Ε.Η. και να συμφωνήσει με την καταστροφική και παράνομη απαίτηση της Κομισιόν να προχωρήσει σε ξεπούλημα του 40% των λιγνινιτικών μονάδων παραγωγής της Δ.Ε.Η μαζί με τα ορυχεία της και συγκεκριμένα τη Μεγαλόπολη 3 & 4 τη Μελίτη Ι και την άδεια της Μελίτη ΙΙ, αλλά και το 17% της συμμετοχής του δημόσιου συνιστά μείζων πολιτικό ζήτημα.
Για την Μεγαλόπολη και την Φλώρινα η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση των περιοχών αυτών.
Ουσιαστικά και τυπικά πέραν της πώλησης των μονάδων-φιλέτων η κυβέρνηση θα εκχωρήσει σε ιδιωτικά συμφέροντα περίπου 100.000 στρέμματα δημοσίας γης αλλά και τα ύδατα. Θα είναι η μεγαλύτερη ιδιωτικοποίηση δημόσιας γης και υδάτων που έχει γίνει ποτέ στην χώρα μας. Πρόκειται για μέγα εθνικό έγκλημα.
Η κυβέρνηση δεν έχει κανένα συνταγματικό δικαίωμα και καμία δημοκρατική νομιμοποίηση να προβεί σε μια τέτοια καταστροφική για την κοινωνία και οικονομία ενέργεια.

Αφού οι προηγούμενες κυβερνήσεις φρόντισαν να την απαξιώσουν, ήρθε η σημερινή μνημονιακή συγκυβέρνηση να ολοκληρώσει το έγκλημα υπογράφοντας το ξεπούλημα του εθνικού πρωταθλητή ενέργειας.

Η κυβέρνηση με το 3ο μνημόνιο διέλυσε τη ΔΕΗ μέσα απ’ τα περιβόητα ΝΟΜΕ όπου υποχρεούνται να πωλούν ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της αλλά και την υποχρέωση εκχώρησης του 50% των πελατών της στους ιδιώτες ανταγωνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσω των ΝΟΜΕ ως τα τέλη Νοεμβρίου η ΔΕΗ έχασε η ίδια και επιδότησε επί της ουσίας με 84 εκατ. ευρώ τους ανταγωνιστές!!!

Τώρα χωρίς να έχει κανένα τέτοιο δικαίωμα και χωρίς εξουσιοδότηση, ξεπουλάει κυριολεκτικά τη ΔΕΗ .

Ο κ. Τσίπρας λέει για ακόμη μια φορά ψέματα στον ελληνικό λαό. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν υποχρεώνει καμιά κυβέρνηση να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής. Η Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ορίζει ότι οι ιδιώτες δικαιούνται να μπουν στα νέα ανεκμετάλλευτα κοιτάσματα.

Αν πουληθεί το 40% των λιγνιτικών μονάδων και των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ αλλά και το 17% των μετοχών της ΔΕΗ που είναι στα ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΗ έχει μπει στην αρχή του τέλους της. Στο δημόσιο θα απομείνει μόνο το 34% των μετοχών μιας μικρότερης ΔΕΗ της ΔΕΗ και αυτό μόνο τυπικά διότι και αυτό το 34% είναι πλέον στο Υπερταμείο του Σόιμπλε. Η ΔΕΗ θα διαλυθεί και αυτό θα το πληρώσουν πρώτα από όλους οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά. Για αυτό πρέπει να ξεσηκωθούμε όλοι για να σώσουμε την ΔΕΗ .

Η ουσιαστική κατάργηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΔΕΗ σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει «εργαλείο» για να ασκηθεί αναπτυξιακή και κοινωνική πολιτική .

Η απουσία δημόσιου εργαλείου άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής θα έχει πολλές σοβαρές συνέπειες :

α) Θα ακριβύνει ακόμα περισσότερο το ρεύμα. Το παράδειγμα ακόμη και της Γερμανίας επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές.

β) Υπάρχει μέγας κίνδυνος να σημάνει τέλος εποχής για το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο.

γ) Θα σταματήσει το καθεστώς των ρυθμίσεων – διευκολύνσεων αποπληρωμής των οφειλών. Είναι γνωστό ότι ήδη μετά την ψήφιση του 3ου μνημονίου καταργήθηκε ο νόμος 4320/19-03-2015 γνωστός ως νόμος Λαφαζάνη, ο οποίος προέβλεπε δωρεάν 1200 κιλοβατώρες το τετράμηνο για όσους ήταν κάτω από τα όρια της φτώχιας.

δ) Τεράστιο ζήτημα θα δημιουργηθεί για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. ι Οι ιδιώτες θα προχωρήσουν με πρόσχημα την ανανέωση του προσωπικού σε απολύσεις των παλαιότερων – υψηλόμισθων υπαλλήλων για να τους αντικαταστήσουν με νέους χαμηλόμισθους και με σχέσεις εργασιακής ζούγκλας.

ε) Οι περιοχές των ορυχείων, δηλαδή 50.000 στρέμματα του νομού Αρκαδίας και άλλα τόσα περίπου του νομού Φλώρινας θα περάσουν στα χέρια των νέων τσιφλικάδων.

Συμπερασματικά Στόχος της τρόικα είναι να κερδοσκοπήσουν τα ιδιωτικά και κρατικά συμφέροντα των ισχυρών χωρών της ευρωζώνης σε βάρος του λαού και της εθνικής οικονομίας. Η παραδομένη κυβέρνηση αποδέχεται να μετατραπεί το ηλεκτρικό ρεύμα από κοινωνικό αγαθό σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας.

Για όλους αυτούς τους λόγους ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να προχωρήσει η τρόικα και η κυβέρνηση σε αυτό το μέγα κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Δεν πρέπει να επιτρέψει να ξεπουληθεί η ΔΕΗ..

Είναι υποχρέωση όχι μόνο των εργαζομένων της ΔΕΗ αλλά όλων των εργαζομένων των συνδικάτων, των αγροτών, των μικρομεσαίων, της νεολαίας, της αυτοδιοίκησης και όλου του λαού να ξεσηκωθεί για να αποτραπούν αυτά τα καταστροφικά σχέδια. Επιπλέον, είναι η ώρα να υπάρξει και σε πολιτικό επίπεδο το πιο πλατύ μέτωπο όλων των αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών και πατριωτικών δυνάμεων για να ανατραπεί για να μην ξεπουληθεί και χρεοκοπήσει η ΔΕΗ. Για να μην ξεπουληθεί η ίδια η Ελλάδα.

Μπορούμε και πρέπει να κερδίσουμε αυτή τη μεγάλη μάχη, να μη ξεπουληθεί η ΔΕΗ, αν υπάρξει ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός.

Η ΔΕΗ δεν είναι προσωπική περιουσία ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Μητσοτάκη ούτε της κ. Γεννηματά ούτε του κ. Σταύρου Θεοδωράκη ούτε του κ. Λεβέντη για να την διαλύσουν και να την εκποιήσουν. Δεν είναι περιουσία κανενός μνημονιακού υποτακτικού της τρόικα. Η ΔΕΗ είναι περιουσία του Ελληνικού λαού, την οποία την έχτισαν με τον ιδρώτα και το αίμα τους οι εργαζόμενοι και όλος ο Ελληνικός λαός. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνει περιουσία του Ελληνικού λαού.

ΟΛΟΙ ΚΣΙ ΟΛΕΣ ΣΤΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ Η ΔΕΗ

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΤΗ ΤΡΙΤΗ 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΤΙΣ 1ΜΜ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Μεσογείων 119)

Ο Θανάσης Πετράκος είναι υπεύθυνος Ενεργειακής Πολιτικής της Π.Γ. της ΛΑΕ και πρώην Βουλευτής Μεσσήνιας


Συντονιστική Αγωνιστική Επιτροπή Μεγαλόπολης
(Περιφέρεια Πελοποννήσου - Δήμος Μεγαλόπολης - ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ - Σωματεία ΔΕΗ -
Εργατικό Κέντρο - Συνδ. Συν/χων ΔΕΗ - Τοπικοί Φορείς)


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

24-11-2017

ΌΧΙ στο ξεπούλημα των Μονάδων της ΔΕΗ

Η Κυβέρνηση προχωρά στο ξεπούλημα λιγνιτικών Μονάδων της ΔΕΗ και ειδικότερα τις Μονάδες 3η και 4η στην Μεγαλόπολη και την Μονάδα Μελίτη Ι και τη άδεια κατασκευής της Μελίτη ΙΙ στην Φλώρινα.
Για την Μεγαλόπολη και την Φλώρινα η πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα των ορυχείων και των Μονάδων της ΔΕΗ αποτελεί ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ πράξη που θα οδηγήσει σε μαρασμό και ερημοποίηση των περιοχών αυτών.

Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά πολιτική νομιμοποίηση για ξεπούλημα των Μονάδων της ΔΕΗ και δεν πρέπει να προχωρήσει στην υλοποίηση της πώλησης.

Ø Να μην ξεπουληθεί άλλη μια Δημόσια Επιχείρηση που χτίστηκε με τα λεφτά του Ελληνικού λαού.

Ø Να μη ζήσουμε δραματική αύξηση της τιμής του ρεύματος όπως έγινε και σε άλλες χώρες που ιδιωτικοποιήθηκε η ηλεκτρική ενέργεια.

Ø Να μην θυσιαστεί άλλο ένα κοινωνικό αγαθό και το περιβάλλον στο βωμό του κέρδους των ιδιωτών.

Ø Να μην εξαφανιστεί κάθε δυνατότητα περιβαλλοντικής αποκατάστασης των εξαντλημένων ορυχείων στις περιοχές εξόρυξης.

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ στο ξεπούλημα της ΔΕΗ και των Μονάδων της


Ο αγώνας των εργαζομένων της ΔΕΗ είναι αγώνας ΟΛΩΝ ΜΑΣ!

Την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 1 το μεσημέρι θα πραγματοποιήσουμε παράσταση - συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Ενέργειας (Μεσογείων 119) την ώρα που θα υπάρχει συνάντηση των εκπροσώπων

των θεσμών με τον Υπουργό.

Θα δρομολογηθούν λεωφορεία από Μεγαλόπολη και Τρίπολη για την Αθήνα.


ΚΑΛΟΥΜΕ τους εργαζόμενους και τους πολίτες να δηλώσουν την συμμετοχή τους στα Σωματεία και στο Δημαρχείο Μεγαλόπολης (στο ισόγειο).
Αναχώρηση: Τρίτη 28 Νοεμβρίου από Μεγαλόπολη στις 9:30 το πρωί
(από Κεντρική Πλατεία).
από Τρίπολη στις 10:00 το πρωί (από ΟΣΕ).

Δηλώσεις Συμμετοχής: Τηλ.: 2791360280, 6947773366, 6937052880, 6937055460,

6944614852

Γοργοπόταμος: Το στρατηγικό σχέδιο του Άρη

$
0
0
Γράφει ο kokkiniotis

Τη νύχτα της 25ης προς 26 Νοεμβρίου, πριν από 71 χρόνια, γράφτηκε μια από τις πιο λαμπρές σελίδες στην ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου. Η σημασία της αντιστασιακής αυτής ενέργειας στην εξέλιξη του πολέμου αλλά και στο φρόνημα των λαών που δίναν τη μάχη κατά του φασισμού, είναι λίγο πολύ γνωστή.
Στεκόμαστε σήμερα σε κάποιες λιγότερο γνωστές αλλά χαρακτηριστικές λεπτομέρειες που αντλούμε από το σημαντικό βιβλίο του  Δημήτρη Δημητρίου –καπετάν Νικηφόρου: «Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης».

Στο τρίτομο αυτό ντοκουμέντο που γράφτηκε το 1965, μεταξύ των άλλων περιγράφεται λεπτομερώς ο σχεδιασμός και η εκτέλεση της επιχείρησης της ανατίναξης της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Σε αυτή την εξιστόρηση, αλλά και στον απόηχο της παράτολμης αυτής επιχείρησης, φαίνεται ο ρόλος του Άρη Βελουχιώτη, του Ναπολέοντα Ζέρβα και της πολιτικής του αγγλικού ιμπεριαλισμού.

Πριν προχωρήσουμε στο παράθεμα, να αναφέρουμε ότι η επιχείρηση στο ξεκίνημά της είχε να αντιμετωπίσει κάποιες πρόσθετες δυσκολίες. Οι Εγγλέζοι, παρακάμπτοντας τις εαμικές οργανώσεις, προσέγγισαν τον δάσκαλο Πιστόλη και του ζήτησαν να βρει ανθρώπους από τη Λαμία και τα χωριά του κάμπου για να βοηθήσουν. Αυτός μιλούσε με ενθουσιασμό για την ενέργεια, όμως κάποιοι τον πρόδωσαν και συνελήφθη από τους Ιταλούς μαζί με άλλους που μετά από βασανιστήρια είπαν τι σχεδιάζεται. Οι Ιταλοί, που είχαν πιάσει και πολλούς δυναμίτες από τα εφόδια των Άγγλων, ήξεραν πλέον τι πρόκειται να γίνει και ενίσχυσαν τις φρουρές τους στη σιδηροδρομική γραμμή.

Αναφέρουμε επίσης ότι ο καπετάν Νικηφόρος ήταν αξιωματικός της σχολής Ευελπίδων ενώ ο Καραλίβανος, που ακόμα και οι δεξιοί ιστοριογράφοι αναγνωρίζουν ότι έδειξε ιδιαίτερη γενναιότητα στη μάχη του Γοργοποτάμου, ήταν πρώην ληστής που είχε προσχωρήσει με την ομάδα του στον ΕΛΑΣ υπό τον Άρη.


«Αντάρτης στα βουνά της Ρούμελης», τόμος Β”

Ο Έντυ, ο Κρις, ο Πυρομάγλου, ο Ζέρβας, μπήκαν στη μικρή καλύβα. Φώναξαν και τον Άρη, δε χωρούσαν όμως καλά – καλά ούτε αυτοί που μπήκαν.

Ό Αρης είπε στον Κωστούλα (γιά τον Κωστούλα θυμάμαι) να μπει κι αυτός στην καλύβα και να βγάλει τα χαρτιά. Ό ίδιος κάθησε μισός μέσα μισός έξω στάλαζαν τα νερά της βροχής στο δεξιό ώμο του στο κοντομάνικο πέτσινο πού φορούσε το χειμώνα πάντοτε. Γιά μένα δεν ήταν θέση στην καλύβα. Δυό μέτρα μπροστά στην πόρτα, λίγο πλάγια, ήταν ένα ισχνό κεδράκι με μιά τούφα αστείο φύλλωμα στην κορφή. Υπήρχε ένα λιθάρι στή ρίζα του, γιά νά καθήσει κανείς. Λοιπόν, κάθησα σ” αυτό το λιθάρι, με σηκωμένο το γιακά της χλένης μου και κατεβασμένα τα πλαϊνά από το δίκωχό μου, συμμαζεμένος μούσκεμος και κρυαδιασμένος.

Τότε ο Αρης, σάλιωσε πρώτα το τσιγάρο που έστριβε, το άναψε κι άρχισε να υπαγορεύει στον Κωστούλα τη διαταγή γιά την επιχείρηση. Εβαλα αυτί. Αρχισε και πήγε ως το τέλος ακόμπιαστα, δεύτερη φορά δε γύρεψε από τον Κωστούλα νά του ξαναδιαβάσει πουθενά. Και σιγά – σιγά, παρουσιάστηκε μπροστά μας ολοζώντανη η εικόνα της επιχείρησης, απλή και καθαρή η σκέψη του, μιά υπόθεση θεμελιωμένη σίγουρα αναβαθμό σε αναβαθμό για να πετύχει, αραδιασμένα όλα μ’ έναν τρόπο τέλειο να βεβαιώνεσαι με πόση εμπιστοσύνη πρέπει νά κατεβούμε το βράδυ στο γιγάντιο γεφύρι. Μέσα στην καλυβούλα δεν ακουγόταν άχνα, μόνο ένα ήσυχο βαβούρισμα ή φωνή του Κρις πού μετάφραζε στον Εντυ λέξη προς λέξη όσα υπαγόρευε ό Αρης.

Να πώς συγκρατώ την αθάνατη αυτή διαταγή:

— Διαταγή Επιχείρησης.

Ι. Αντικειμενικός σκοπός — νά καταστραφεί ή γέφυρα του Γοργοποτάμου.

II. Πληροφορίες

1. Γιά τον εχθρό. Ό εχθρός κατέχει το νότιο βάθρο της γέφυρας μέ 80 άντρες και πλήρη αμυντική οργάνωση της τοποθεσίας (συρματοπλέγματα, χαρακώματα, πολυβολεία από μπετόν αρμέ). Το βόρειο βάθρο, με δύναμη 30 άντρες σε αντίσκηνα και μιά κωνική σκηνή εκστρατείας. Ή οργάνωση της τοποθεσίας εδώ μόλις τώρα αρχίζει. Δυό δίκανα αντιαεροπορικά, πού μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για πυρά κατά επιγείων στόχων, είναι εγκατεστημένα στην κορφή του λόφου, ανατολικά από το νότιο βάθρο. Αλλες φρουρές κοντά στο στόχο: Λαμίας, μεγάλη δύναμη, και σ” όλο το μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι Μπράλλο σ” όλους τούς σταθμούς και τα τεχνικά έργα.

2. Γιά τά φίλια τμήματα. Στήν επιχείρηση θά συνεργαστούν α) 150 άντρες του ΕΛΑΣ β) 60 άντρες τοΰ ΕΔΕΣ και γ) ή βρετανική στρατιωτική αποστολή, 12 — 14 αξιωματικοί και σαμποτέρ.

III. Κατανομή αποστολών:

1. Τμήμα του ΕΛΑΣ από 4 ομάδες με τον έφεδρο υπολοχαγό Κωστούλα θα προσβάλει τό νότιο βάθρο. («Ό Κωστούλας!» — είπα μέ έξαψη. «Νά ιδώ, σε μένα τι θα δώσει;»..»).

2. Τμήμα του ΕΔΕΣ από 45 άντρες, μέ τούς ανθυπολοχαγούς Παπαχρήστου και Πετροπουλάκη θα προσβάλει το βόρειο βάθρο.

3. Δυο ομάδες του ΕΛΑΣ, 15 άντρες καθεμιά, κι από ένας βρετανός σαμποτέρ, σε θέσεις ένα περίπου χιλιόμετρο βόρεια και νότια από τη γέφυρα, με αποστολή: να υπονομεύσουν τή γραμμή και νά εμποδίσουν προσέγγιση εχθρικών ενισχύσεων.

4. Μιά ομάδα του ΕΛΑΣ (15 άντρες), εφοδιασμένοι με δοχεία βενζίνα, στην ξύλινη οδική γέφυρα τοΰ ποταμού Σπερχειού στο δρόμο Φραντζή – Λαμία.

5. Τμήμα σαμποτέρ από βρετανούς αξιωματικούς, βοηθούμενο από 8 άντρες του ΕΛΑΣ και 4 του ΕΔΕΣ, για την ανατίναξη τής γέφυρας.

6. Τμήμα τοΰ ΕΛΑΣ 30 άντρες με τον ανθυπίλαρχο Νικηφόρο, γενική εφεδρεία τής Διοίκησης. (Μόλις τό άκουσα, ένα βουϊτό γέμισε τό κεφάλι μου. Είπα ευχαριστημένος, «καλά είναι, δε θά κινδυνέψω». “Αλλά μ” έτρωγε και τό σαράκι. «Γιατί τόκαμε αυτό ό «Αρης;» — «Οτι δηλαδή έμενα ουσιαστικά έξω από την επιχείρηση).

7. Διοικητής τών τμημάτων πού θα ενεργήσουν την επίθεση, ο λοχαγός του Πυροβολικού Μυριδάκης του ΕΔΕΣ.

8. Γενικός αρχηγός της επιχείρησης ο αρχηγός του ΕΔΕΣ συνταγματάρχης Ναπ. Ζέρβας.

(Ακούστηκε αυτού έκπληκτη μέσα στην καλύβα ή φωνή του Ζέρβα κι έλεγε: «»Ω, αδερφέ Αρη! Γιατί μου τρως ένα βαθμό;» — και γελάσαμε εύθυμα όλοι.
Ακούγαμε ως εκείνη τή στιγμή κρατώντας τήν αναπνοή μας. Σιγά-σιγά είχαμε απορροφηθεί. Ηταν σά νά είχε αρχίσει κιόλας ή επιχείρηση, νά παίρναμε μέρος, σά νά είχαμε τήν αγωνία νά βεβαιωθούμε γιά την εξέλιξη, άπλωνε μαγικά μπροστά μας τή μάχη ή ήσυχη φωνή τοΰ Άρη. Γελάσαμε λοιπόν μέ τή διαμαρτυρία του Ζέρβα, χαμογέλασε κι ό Άρης «ό στρατηγός Ναπ. Ζέρβας» διόρθωσε κι εξακολούθησε να υπαγορεύει πάλι τη διαταγή):

—IV «Οδηγίες και παρατηρήσεις.

1. «Εναρξη, ώρα 23 άκριβώς.

2. Μέγιστο χρονικό όριο γιά τήν έξουδετέρωση τής φρουράς: ένα τέταρτο τής ώρας.
(Πάλι άκούστηκε ξαφνιασμένη ή φωνή του Ζέρβα:
— Άρη ! Μόνο ένα τέταρτο !
— Πέρα άπό τό τέταρτο θ’ αρχίσουμε νά χάνουμε τήν επιχείρηση — είπε κοφτά ό Άρης. Και εξακολούθησε:)
3. »Αριθμός άνατινάξεων πού θά χρειαστούν — (και γύρισε τό κεφάλι του μέσα στήν καλύβα. Ό Κρίς κατάλαβε και κάτι είπαν μέ τον «Εντυ, ύστερα ό «Εντυ είπε «γιές – γιές, θρή όρ φόρ» και ό Κρις στον Άρη «τρεις ή τέσσερες» Τέσσερες! υπαγόρεψε ό Άρης και πήγε παρακάτω:)
4. Οι ομάδες βόρεια και νότια απ” τη γέφυρα θά ετοιμάσουν αμέσως την υπονόμευση τής σιδηροδρομικής γραμμής στις θέσεις τους, αλλά ούτε τις τηλεφωνικές συνδέσεις θα κόψουν ούτε τά πυροδοτικά μηχανήματα θα τοποθετήσουν στη γραμμή, πριν πέσει ό πρώτος πυροβολισμός στη γέφυρα. Λεπτομέρεια βασική αυτό.

V. Σήματα και αναγνωρίσεις.




καπετάν Νικηφόρος

1. Για την κατάληψη του βόρειου βάθρου: μια λευκή φωτοβολίδα.

2. Για την κατάληψη του νότιου βάθρου: μιά πράσινη φωτοβολίδα.

3. Κατάληψη τής γέφυρας: μιά κόκκινη φωτοβολίδα (λοχαγός Μυριδάκης).

4. Ή κόκκινη φωτοβολίδα, σημείο γιά τούς σαμποτέρ νά προχωρήσουν στήν εκπλήρωση τής δικής τους αποστολής.

5. «Ενα μακρόσυρτο σφύριγμα (μέ κοινή αστυνομική σφυρίχτρα), σημείο, ότι οι σαμποτέρ προχωρούν τήν κάθε φορά κι αρχίζουν τό έργο τους. Απανωτά, κοφτά σφυρίγματα, σημείο ότι κάθε ανατίναξη επίκειται.

6. Ολοκλήρωση της καταστροφής της γέφυρας: δυο κόκκινες φωτοβολίδες (υπεύθυνος ό αρχηγός των σαμποτέρ).

7. Τέλος της επιχειρήσεως — αποχώρηση: τρεϊς πράσινες φωτοβολίδες από τό Σταθμό Διοίκησης (υπεύθυνος ό στρατηγός Ζέρβας). 8. Σημεία συγκέντρωσης κατά την αποχώρηση Πλακωτό — Χοντρογιάννη Πριόνια — Μαυρολιθάρι.

— Ξαναδιάβασ’την — είπε ό Αρης στον Κωστούλα.

Μέσα στην καλύβα έπαψε και η φωνή του Κρις κι ο Κωστούλας διάβασε.

— Τί άλλο λέτε πώς χρειάζεται; — ρώτησε ό Αρης. Για να μήν αργούμε!

— Ούτε λέξη, Αρη! Ησουν έξοχος! — ξέσπασε μ” ενθουσιασμό ό Ζέρβας — Μπράβο!

«Ολοι ενθουσιασμένοι είμαστε. Και ό Εντυ, ζωηρά, μόλις τούπε ό Κρίς τί έχει νά προσθέσει αποκρίθηκε ζωηρά κι αυτός «τίποτα! τίποτα! Πολύ καλό!».

… Συγκεντρωθήκαμε χώρια τό κάθε τμήμα. Άρχισε σέ μάς ό «Αρης νά μάς εξηγεί τό σχέδιο, νά τό καταλάβουν όλοι, γιατί τή νύχτα ό κάθε μαχητής γίνεται ό ίδιος στρατηγός. Τί περίεργο μ” αύτόν τον άνθρωπο. Οι οδηγίες του, σά νά έκοβαν ένα – ένα όλα τά εμπόδια και τή θεωρούσες έτοιμη, τελειωμένη τη δουλειά. Τον άκουγες κι αισθανόσουν νά σέ πλημμυρίζει άνεση κι ευγνωμοσύνη, πού τις βρίσκει και σου τις ξυπνάει μέσα σου τόσες πηγές δύναμη και ετοιμότητα.

Υστερα προχώρησε νά χωρίσει τις ομάδες γιά την κάθε αποστολή.

Στον Κωστούλα έδωσε τις ομάδες πού ήσαν ό Νικηταράς, ό Κεραυνός, ό Καραλίβανος, Φυσέκης, Θεοχάρης. Στο Σπερχειό έστελνε τον Ηρακλή (Κώστα Σκαρμούτσο). Βόρεια άπό τή γέφυρα τον Παν, Μαυρίδη, τον Μενέλαο. Νότια τό Διαμαντή. Στήν έφεδρεία όρισε τις ομάδες του Φιλίππου (άπό τή Φουρνά) και δέ θυμάμαι ποιά άλλη. Κρατούσε άκόμα κοντά του άπό τά στελέχη τό Θάνο, τον Περικλή, τον Πελοπίδα. Δέ θυμάμαι άκόμα, πού όρισε τον Κίμωνα (Κώστα Τσιλέκα) και τό Λάμπρο (Σπύρο Μπέκιο).

Κάθε όμάδα, μόλις άκουγαν τήν άποστολή τους άρχιζαν τήν ξαναμένη προετοιμασία. Συγκεντρώνονταν γύρω στούς ομαδάρχες τους, άκουγες βιαστικές μετακινήσεις μέσα στά πουρνάρια, σιγανές ζεστές συνεννοήσεις. Απλωνότανε σιγά – σιγά έξαψη κι άνακατωσούρα.

Μιά στιγμή φώναξε ξανά ο Άρης κι έγινε αμέσως ησυχία. Ρώτησε αν υπάρχουν άλλες απορίες. Υστερα είπε:

— Συναγωνιστές!

Τον ακούγαμε αχνά.

— Συναγωνιστές…. Σέ λιγάκι ξεκινάμε. Ή δουλειά πού κατεβαίνουμε είναι βέβαια δύσκολη. «Αν όμως κάμει ό καθένας ό,τι του ανατέθηκε, γίνεται εύκολη γιά όλους και θά τελειώσει γρήγορα και καλά. Θέλω το πρωί που θ” ανηφορίζουμε ξανά αύτη την πλαγιά, νάχουμε όλοι τό κεφάλι μας ψηλά. Μου δίνετε τό λόγο σας;

«Ενα σκίρτημα μάς τίναξε. Βγήκε μιά κραυγή κι αϊτό τά 150 στόματα, η υπόσχεση πού γύρευε ό καπετάνιος μας. Σείστηκε ολάξαφνα η πλαγιά κι ήτανε έξαίσιο κι αυτό. Είχαν ξεχειλίσει κατακαλά πλέον οι καρδιές μας δύναμη κι ενθουσιασμένη, άδερφική συνοχή.

— Τελειώστε τώρα και ξεκουραστείτε, ώσπου νά ξεκινήσουμε.

«Εγινε πάλι οχλοβοή, κάθε τμήμα συγκεντρωνόταν κύκλο γύρω στο αρχηγείο του και συζητούσαν. Πήγαιναν κι έρχονταν και στον «Αρη πότε ο ένας, πότε ό άλλος άπό τους αρχηγούς των τμημάτων.

Τον πλησίασα κι εγώ, μ” έτρωγε νά τον ρωτήσω.

— Καπετάνιε, — τούπα.

— »Ε, όρέ — γύρισε ζωηρά και κατάλαβε ότι κάτι έτρεχε.

— Δέ βρήκες κάτι καλλίτερο να μου αναθέσεις εμένα;

Τινάχτηκε έκπληκτος.

— Κρίμα σε σένα! — μου λέει ζωηρά.

Έγώ, τον κύτταζα απορημένος.

—- Κρίμα πού είσαι κι αξιωματικός! — μου ξαναλέει. — Δεν τό ξέρεις ότι οι μάχες κερδίζονται μέ τις εφεδρείες;

Σκίρτησα χαρούμενος.

— Αύτό είναι; — τον ρωτάω — Νά τό πιστέψω;

Μάζεψε τις πλάτες του όλο πονηράδα.

— »Οπως θέλεις — μου κάνει — εκτός πλέον αν έχεις τόση εμπιστοσύνη στο τμήμα του στρατηγού….
Μέ κυρίεψε αγαλλίαση και καινούριος θαυμασμός, πόσο μακρυά πήγαινε πάντα τό μυαλό του.
…………………..
Ή μάχη συνεχιζόταν. Στη γέφυρα έπεφταν πυκνές ομοβροντίες, «Οχι βέβαια όσο πριν, αλλά στο βόρειο βάθρο εξακολουθούσε η εμπλοκή. Σιγά-σιγά, τά πυρά αραίωναν, έπαυαν σχεδόν. Φωτοβολίδα όμως πουθενά. Αρχίσαμε νά αδημονούμε, ότι κάτι άσχημο θα συμβαίνει.
— Μισή ώρα! — κάνει έκπληκτος κάποιος μιά στιγμή.

— Τι διάολο φκιάνουν εκεί! — λέει ερεθισμένος ό Πελοπίδας.

Ήταν έντεκα και 41, τριανταέξη δηλαδή ολόκληρα λεπτά, άπό την ώρα που αρχίσανε κι άκούσαμε ξάφνου λίγα μέτρα μπροστά μας ανθρώπους που φτάνανε λαχανιασμένοι. Και μέ μιας ένα άγριο «αλτ!». Πεταχτήκαμε αλαφιασμένοι.

— Ό στρατηγός, παιδιά! Πού είναι ό στρατηγός; — άκούσαμε ρωτούσαν, μιά φωνή όλο αγωνία.

Αλαφιάστηκε κι ό Ζέρβας, αναπήδησε όλος ό όγκος του:

— Έδώ! Έδώ! Τι συμβαίνει παιδί μου, Σωτήρη; -— είπε.

Αμέσως φύτρωσαν μπροστά μας αχνοί δυο άνθρωποι, πιασμένη ή ανάσα τους. «Ολοι άναστατωθήκαμε. Ό «Εντυ, όρμησε και κάτι τουπε ό Κρίς (παραπέρα πούχε καθήσει κι είχε ανάψει την πίπα του και κάπνιζε μέσα στη χούφτα του), και πετάχτηκε κι αυτός άναστατωμένος και φτάσανε σκουντουφλώντας δίπλα; μας κι οι δυό τους.
— Στρατηγέ μου! — έλεγε ό Παπαχρήστου — οί άντρες μου μέ εγκατέλειψαν….

Αποσβολωθήκαμε! Δίπλα στον Παπαχρήστου, στεκόταν ό Πετροπουλάκης.

— Γιατί, γιατί, παιδί μου! — τινάχτηκε ταραγμένος ό Ζέρβας.

— Μας έβαλαν οί Ιταλοί, στρατηγέ μου … — άρχισε νά εξηγεί ό Παπαχρήστου

Πετάχτηκε τότε διαολισμένος ό «Αρης.

— Τί, τι ήθελες, μωρέ, νά σάς κάμουν; Νά μή σας βάλουν;….

Ό Παπαχρήστου αιφνιδιάστηκε. Τότε ακούστηκαν απότομα στο γεφύρι πολλές φωνές μαζί, άλλη άναστάτωση, πυκνές ομοβροντίες. Στρέψαμε όλοι έκεί.

Μείναμε κάμποσο έτσι. «Τι διάολο γίνεται;» άγωνιούσαμε. Στεκόμουν δεξιά του «Αρη. Σκύβω κοντά του μιά στιγμή, του ψιθυρίζω στ” αυτί:

— Καπετάνιε!… Τι γίνεται;… Δε θα κάμεις τίποτα;… «Ένα σωρό παιδιά μας θάχουν τώρα σκοτωθεί… Θα την αφήσουμε σχεδόν τελειωμένη δουλειά;

Γύρισε τότε κι εκείνος, έσκυψε κοντά μου, άμίμητος, και μου λέει με τον τρόπο πούκανε ό Κίμωνας ο Φαφούτης «παλαβέεε, πωπώω μεραρχίες!»…

— Πάψε, παλαβέ! Κοτζά μ” στρατηγό έχουμε δώ. Νά δούμε τί θά κάμει αυτός…

Πέρασε λίγη ώρα ακόμα, κανένας δε μιλούσε. Τινάχτηκε τότε ό «Αρης:

— Νικηφόρε! Θάνο! Πελοπίδα! Περικλή!

Σπίθιζε οργή ή φωνή του….

— Πάρτε αμέσως τήν εφεδρεία! Σέ είκοσι λεπτά, νάχετε τελειώσει μέ τό γεφύρι. Νά μή γυρίσετε πίσω αλλιώς. Γρήγορα. «Όποιος κάμει πίσω, εκτέλεση επί τόπου! Φευγάτε!

— Ναί! ναί, παιδί μου, Νικηφόρε -— είπε αχνά και ο Ζέρβας.

Πήραν φωτιά κι οί πέτρες.

— Στα όπλα! — φώναξα στούς άντρες της εφεδρείας καί πετάχτηκαν πανέτοιμοι πίσω άπ’ τό λόφο……

Μετά τη μάχη

Σηκώσαμε ό,τι περιττά πράγματα είχαμε παρατήσει κατεβαίνοντας για τό γεφύρι και φύγαμε αμέσως. Φτάσαμε και στο πλατύ ξέφωτο στην άπλα στις Καταβόθρες. Ανοιξε ωραία ό ορίζοντας. Σά νάταν ένα κέντημα, γιρλάντα στη φωτερή άσπρίλα του χιονιού φάνταζε ή κινούμενη γραμμή μας.

Πήραμε τον κατήφορο για τη Γκούρα. Ακούμε, άρχισε νά χτυπάει ή καμπάνα του χωριού, δροσερή – δροσερή, λαχανιαστή, σά νά όρμησε ξυπόλυτη στους δρόμους, άνασηκωτές οι φούστες της, νά ξεσηκώσει τό χωριό. Πνιγόταν ό άχός της άπ” τό χιόνι.

Ζυγώνοντας στο χωριό, βλέπουμε, έρχονταν ό κόσμος νά μας προϋπαντήσουν, παραπατούσαν στο παχύ χιόνι, μπροστά χοροπηδώντας τά παλληκαρόπουλα. Παραμέριζαν όταν φτάναμε ν” άφήσουν άνοιχτό τό ντορό να περνούμε εμείς, φωνές, καλωσορίσματα. Πιο κάτω οι μεγαλύτεροι, άλλος κρατούσε ταμιζάνα μέ κρασί, άλλος ποτήρια, άλλος μάς πρόσφερνε τυρί, μήλα, κυδώνια, πετιμέζι. «Οσοι είχαν ελεύθερα τά χέρια τους χτυπούσαν παλαμάκια. «Μπράβο! Μπράβο! Ζήτω σας!» έλεγαν οι γεροντότεροι και σήκωναν ψηλά τις τραγιάσκες τους —όλα αυτά μέ μιά ωραία καθαρευουσιάνικη επισημότητα. Στεκόμασταν ή φάλαγγα τόπους – τόπους, παίρναμε τά φιλέματα, υστέρα προχωρούσαμε πάλι. Πιάσαμε ένα τραγούδι :

«Ξεφτέρια της Φθιώτιδας και της Γραβιάς λιοντάρια της Αλαμάνας ήρωες, της Γκιώνας παλληκάρια…

Σταθήκαμε λίγο στο πόδι στο χωριό αύτό. Κατόπιν εξακολουθήσαμε γιά τό Μαυρολιθάρι. Πετάχτηκαν κι εδώ έξω ό κόσμος, άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Ανακατωθήκαμε στην πλατεία έβραζε ή έξαψη κι ό ενθουσιασμός, όλοι ρωτούσαν αχόρταγα νά μάθουν λεπτομέρειες. Οι άγωγιάτες είχαν γίνει σπουδαία πρόσωπα.

Μάς είχαν έτοιμη ζεστή – ζεστή φασουλάδα. Πήραμε συσσίτιο και μοιραστήκαμε στά σπίτια, άπό δυο – τρεις στο καθένα. Λαμπάδιαζαν ωραίες φωτιές στά τζάκια και μάς περίμεναν στο πόδι γεμάτοι ευφροσύνη οι άνθρωποι του κάθε σπιτιού. Φάγαμε, ζεσταθήκαμε, στεγνώναμε. Κατόπιν ερχόταν γλυκά και μάς έπιανε βαθειά, όμορφη νύστα. Πέφταμε και κοιμούμασταν δίπλα στις ζεστές παραστιές κι οι νοικοκυραίοι περπατούσαν στά νύχια σιγομιλώντας μέσα στά σιγηλά σπίτια τους….

Τήν άλλη μέρα το πρωί είχαμε συνέλθει καλά, χορτάτοι και στεγνοί. Τό τμήμα τού ΕΔΕΣ ετοιμαζόταν νά φύγει. Κρύα ή φιλία μας — δέ μπορέσαμε να νοιώσουμε άνετα εμείς γι” αυτούς ούτε φαίνεται κι αυτοί γιά μάς. Θά φεύγανε και οι έγγλέζοι μαζί. Θά τους έπαιρνε — λέει -ένα υποβρύχιο στο Ιόνιο νά γυρίσουν στην Αίγυπτο. Είχαμε ωστόσο, συνηθίσει αυτές τις μέρες μαζί, και λυπόμασταν τώρα που θά χωρίζαμε. Οι εγγλέζοι, λάμπανε ενθουσιασμένοι.

Τό μεσημέρι, πριν φύγει τό τμήμα τού Ζέρβα, βούιζε τό μακρύ σκολειό τού χωριού κίνηση. Βρέθηκα κι εγώ στο κρύο γραφείο στο σκολειό τήν ώρα πού συναντήθηκαν εκεί ο Αρης, ό Ζέρβας, ό Πυρομάγλου, ό Εντυ, ο Κρις, ό Θάνος, ό Περικλής, ό Πελοπίδας, ό Διαμαντής , ό Κωστούλας κι άλλοι άκόμα. Βρεγμένο κάτω τό πάτωμα άπό τό χιόνι των παπουτσιών μας πού έλυωνε. Περιεργαζόμουν μιά υδρόγειο στεριωμένη απάνω στο μεγάλο τραπέζι, τους σιωπηλούς χάρτες στούς τοίχους, τά στοχαστικά κάδρα των ηρώων του 21.

Μιά στιγμή πήρα είδηση κάτι γινόταν. Μαζευτήκαμε όλοι γύρω στο τραπέζι. Ελεγε ό Εντυ, μετάφραζε ό Κρίς. Τά συγχαρητήριά τους και τη μεγάλη τους ικανοποίηση ότι ή επιχείρηση πήγε καλά. «Ενας άλλος εγγλέζος δίπλα, κρατούσε μια τσάντα βαρειά. Απλωσε ό «Εντυ, πήρε άπό την τσάντα μιά άσπρη σακουλίτσα δεμένη άπό πάνω, την κρατούσε κι έλεγε ότι αύτό ήταν ένα δώρο σέ μάς γιά την επιτυχία. Μετάφραζε πάλι ό Κρις ότι ήταν 250 λίρες νά τις κάμουμε ό,τι θέλουμε. Ό Αρης έστριβε πάλι ένα τσιγάρο, ζάρωσε αιφνιδιασμένος τά φρύδια του. «Ολοι παραξενευτήκαμε. Ό «Εντυ άπλωνε νά δώσει τό σακουλάκι. Ό «Αρης δεν άπλωνε νά τό πάρει. Σάλιωσε τό τσιγάρο νά τό κολλήσει, κι άρχισε νά λέει στόν Κρίς:

— Ευχαριστούμε τό συναγωνιστή συνταγματάρχη γιά τά καλά του λόγια. Οι λίρες δέ μάς χρειάζονται. Αύτό που κάμαμε ήταν τό καθήκον μας. Εκείνο πού θέλουμε άπό σάς είναι όπλα και σφαίρες. Και κανένα άρβυλο νά περπατάμε. Γιά τις άλλες άνάγκες μας μπορούμε ν” απευθυνόμαστε στο λαό μας.

Ό «Εντυ, ό Κρίς, ό Ζέρβας και οί άλλοι χαμογέλασαν στενόχωρα, τους κακοφάνηκε ή απροθυμία του «Αρη, τό πήραν ώστόσο σάν αστείο. Ό Έντυ έλεγε ότι οί 250 λίρες μόνο ένα συμβολικό δώρο ήταν.

—Ελα, καϋμένε «Αρη! — είπε κι ό Ζέρβας — Πάρε τό δώρο των συμμάχων. Λίρες είναι στο κάτω – κάτω!

Ό Αρης, κύλησαν πρώτα αργά τά μάτια του στο Ζέρβα. Ό «Εντυ, έξακολουθούσε ότι κάτι θά μπορούσαμε ν” άγοράσουμε γιά τις άνάγκες μας και μ’ αυτές τις λίρες.

—Ωραία! — είπε ό Αρης — τις δεχόμαστε. Και κρατείστε τες. Θέλουμε ν” άγοράσουμε όπλα και σφαίρες. Κανονίστε τήν τιμή και νά μάς τά προμηθέψετε.
Στο τέλος άπλωσε τό χέρι, δεν τήν πήρε όμως πάλι τή σακούλα. Τήν έπιασε κύτταξε ίσια στά μάτια τον «Εντυ και τούπε σοβαρά:

—Τις παίρνουμε. Μέ μιά συμφωνία όμως. «Οτι είναι δώρο. «Οχι φεύγοντας άπό δώ νά βγάλετε τά δευτέρια σας και νά τις γράψετε κι αύτές σέ κάποιο λογαριασμό μας κι αύριο νά μάς τις γυρεύετε διπλές και τριπλές μέ αποκλεισμούς καϊ μέ επεμβάσεις, όπως κάματε κιϊ μέ κάτι παληότερα δάνεια, πού άν και σάς τάχουμε πληρώσει έξη φορές ώς τά σήμερα, σάς τά χρωστάμε άκέρηα ακόμα.

Ό «Εντυ κι ό Κρις κοκκίνισαν, τόρριξαν όμως πάλι στο αστείο, τούς καταλάβαινες, ότι άδημονούσαν νά τελειώσει ή δυσάρεστη αυτή σκηνή. Και ό «Αρης πήρε τή σακούλα μέ τις 250 λίρες.

Πριν φύγει το τμήμα του Ζέρβα, ήρθε και με βρήκε ό Παπαχρήστου. Μέ πήρε νά περπατήσουμε, οι δυό μας.

— Πώς μπορείς — μου λέει ξάφνου — να κάθεσαι με τούς κομμουνιστάς; Νά φύγεις και νάρθεις μαζί μας, με το στρατηγό, που είμαστε όλοι οι αξιωματικοί. Θά παίρνεις και το μισθό σου και όχι μόνο τό μισθό.

Του αποκρίθηκα, ότι στο βουνό δέ βγήκα για να παίρνω το μισθό μου και ότι στο στρατηγό είχαν μαζευτεί όλοι οι αξιωματικοί, το λογικό λοιπόν δέν ήταν νά φύγω κι εγώ νά πάω εκεί, αλλά νάρθουν μερικοί απ” αύτούς σέ μάς, πού έχουμε τόσο στρατό νά πολεμάει χωρίς αξιωματικούς.

– Έδώ κυριαρχούν οί κομμουνισταί — μου είπε ό Παπαχρήστου. — Δέ βλέπεις που και οί σύμμαχοι δέν τούς βλέπουν με καλό μάτι.

Του είπα τότε ξανά, ότι πάλι και τό επιχείρημά του γιά τούς συμμάχους δέ μέ πείθει. Τό αντίθετο μάλιστα. Γιατί οί σύμμαχοι κάνουν τή δουλειά τους. Ή δική μας δουλειά, ποιά είναι; Οι κομμουνισταί, που λες, τούς ζω κάθε μέρα, πολεμούν παντού μπροστά, πρώτοι στις θυσίες.

Αυτός πιά δέ μιλούσε, κατάλαβε ότι δέ γινόταν τίποτα και χωρίσαμε. Τον καταλάβαινα, δυσαρεστήθηκε.

Το βράδυ, μοναχοί μας πιά, ακούσαμε Λονδίνο, τά νέα γιά τό Γοργοπόταμο. Από τη στιγμή που γυρίσαμε στο Μαυρολιθάρι, μαζευόμασταν αδημονώντας αντάρτες και κόσμος γύρω στο μοναδικό ραδιόφωνο του χωριού ν” ακούσουμε άν θά πούνε τίποτα γιά την επιχείρηση. Και, να, αυτό τό βράδυ, ύστερα άπ” τό σήμα μέ τά κουδουνάκια, ή εκπομπή άρχισε αμέσως για το Γοργοπόταμο. Μάς κυρίεψε αδημονία κι ευτυχισμένη έξαψη. Αιφνιδιαστήκαμε όμως την ίδια στιγμή. «Δυνάμεις ελλήνων ανταρτών, υπό τον στρατηγόν Ζέρβαν…». Κι έτσι συνέχεια. Παντού, σ” όλα ό Ζέρβας. Γι’ αυτόν όλοι οι ύμνοι. Γι” αυτόν και παράσημο. Για μας, για τον Αρη, ούτε λέξη. Μάς καβαλίκεψε τότε ό διάολος. Πολλοί άρχισαν νά βρίζουν τους άγγλους. Ακουγα άναυδος κι εγώ τήν άψογη φωνή τού εκφωνητή… Πόσο απεχθής, πόσο μισητός μπορεί να γίνει ξαφνικά ένας άνθρωπος! Πόσο ανέντιμος! Ετρεμα μέσα μου. «Οτι μάς είχανε φιμώσει εμάς κι αυτοί αλώνιζαν τούς αιθέρες της οικουμένης με τά ψεύδη τους. Κι ότι αυτό ήταν μιά ψυχρή, υπολογισμένη βολή εναντίον μας. Γυρίζαμε ξυπόλητοι και γυμνοί στις λάσπες, στα χιόνια και στο θάνατο κι αυτοί μέσα απ’ τα ζεστά τους γραφεία άρχιζαν τη συνωμοσία τους
Πήγα σκοτεινιασμένος να πώ τά νέα στον Αρη. Πέρασε πρώτα στο μάτι του μιά αστραπιαία ατσάλινη λάμψη μόλις τάκουσε: Υστερα χαμογέλασε.

— Και γι” αύτό είσαι έτσι; Αυτή είναι ή εγγλέζικη πολιτική, Νικηφόρε — μου είπε.

Την άλλη, τήν παρα – άλλη μάς φέρανε και τις εφημερίδες της Αθήνας. Δευτέρωνε το περίεργο κι εδώ. Ολες τους, κάτω από τόν τίτλο τους σ” όλο τό πλάτος τής σελίδας, γράφανε μέ χοντρά μεγάλα γράμματα:«Επικηρύσσεται αντί 100 εκατομμυρίων δραχμών ο αρχιλήσταρχος, πρώην στρατηγός τού διαλυθέντος ελληνικού στρατού Ναπολέων Ζέρβας».
Δέ χρειαζόταν νά σου τό πει κανένας. Ήταν φανερή και σκόπιμη ή νέα ρεκλάμα τού στρατηγού. Και μιά νέα άπόδειξη, ότι βρισκόμασταν στο σωστό δρόμο εμείς γιά τήν Πατρίδα μας


Τα Waffen SS (PESCO) κι η Βέρμαχτ (Bundeswehr) ακονίζουν τις λόγχες τους!

$
0
0
askordoulakos

«Αν πυροβολήσεις το παρελθόν με πιστόλι, το μέλλον θα σ’ εκδικηθεί με κανόνι…».

Ρωσικό γνωμικό

Όσοι αμφισβητούν, ότι η χώρα είναι υπό κατοχή ισχυρίζονται, ότι κατοχή σημαίνει παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων. Κι αφού στην Ελλάδα δεν υφίσταται παρουσία ξένου στρατού, άρα δε βρισκόμαστε υπό κατοχή.
Δε θεωρούν κατοχή το ότι, άπαντα τα έσοδα (φόροι κλπ) της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με ειδικό νόμο, αποστέλονται στη Φρανκφούρτη, δηλαδή στην ΕΚΤ, δηλαδή στους Γερμανούς. Ούτε το ότι, βάσει του ιδρυτικού της νόμου, η ΑΑΔΕ απολαμβάνει πλήρους δικαστικής ασυλίας, ήτοι δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία των ελληνικών Δικαστικών και Εισαγγελικών Αρχών, με άλλα λόγια δε λογοδοτεί πουθενά. Ούτε θεωρούν κατοχή ότι, όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη ΔΟΥ Κηφισιάς, στην εν λόγω ΔΟΥ έχει εγκατασταθεί Γερμανός επίτροπος.

Αφού δεν τους πείθουν όλα αυτά, ίσως τους πείσουν τα παρακάτω.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Der Spiegel λοιπόν, ο γερμανικός στρατός (Bundeswehr) έχει συντάξει έκθεση, με την οποία μελετά έξι πιθανά σενάρια, σχετικά με την ΕΕ έως το 2040. Το χειρότερο σενάριο προβλέπει την κατάρρευσήτης («η ΕΕ στην αποσύνθεση και η Γερμανία σε κατάσταση αντίδρασης»), λόγω επιθετικότητας της Ρωσίας (sic), ή λόγω του Brexit, στην οποία κατάρρευση, οι Γερμανοί στρατιωτικοί επιτελείς υποθέτουν «πολλαπλή αντιπαράθεση». Κι όλα αυτά, με την έγκριση του Υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε περίπτωση κατάρρευσης της ΕΕ, κανένα νέο κράτος δεν θα θελήσει να ενταχθεί στην ΕΕ, ενώ πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ θα την εγκαταλείψουν. Η Ευρώπη θα χάσει την ανταγωνιστικότητά της στον κόσμο και ο αριθμός των συγκρούσεων θα αυξηθεί.

Είναι η πρώτη φορά, που οι γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις (Bundeswehr) επεξεργάζονται μελλοντικά σενάρια αποσύνθεσης της ΕΕ, με ταυτόχρονη λεπτομερή ανάπτυξη στρατιωτικών σχεδίων για καθένα από τα σενάρια αυτά, ενώ όλες οι αναλύσεις της σχετικής έκθεσης, η οποία υποβλήθηκε στο γερμανικό Υπουργείο Άμυνας τον Φεβρουάριο και έκτοτε θεωρήθηκε απόρρητη, κατατείνουν στο πως θα επηρεάσουν τη Γερμανία, τα συγκεκριμένα σενάρια.



Όλα τα παραπάνω, βέβαια, συνδυάζονται άρρηκτα με τη διαδικασία ίδρυσης του Ευρωστρατού, όπως αυτή καθορίστηκε πριν από 15 μέρες με τη συμφωνία Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας για την Ασφάλεια και την Άμυνα (PESCO). Σημειωτέον, ότι τη Δευτέρα 11 Νοέμβρη, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Κοτζιάς προανήγγειλετη συμμετοχή της Ελλάδας στην PESCO.

Όπως λοιπόν ορίζεται στη Συνθήκη της ΕΕ, στο άρθρο 42 παράγραφος 6 και στο άρθρο 46, καθώς και στο Πρωτόκολλο 10, μέσω της PESCO «τα κράτη μέλη αυξάνουν την αποτελεσματικότητά τους την αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τομέα της ασφάλειας και την προώθηση της περαιτέρω ενσωμάτωσης και ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας στο πλαίσιο της ΕΕ.…

…Στόχος είναι να αναπτυχθούν από κοινού αμυντικές ικανότητες και να διατεθούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις της ΕΕ. Αυτό θα ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ ως εταίρου για τη διεθνή ασφάλεια, συμβάλλοντας επίσης στην προστασία των Ευρωπαίων και στη μεγιστοποίηση της αποτελεσματικότητας των αμυντικών δαπανών.».

Για όσους λοιπόν αγνοούν ότι ιστορικά, η στρατιωτική κατοχή έπεται της οικονομικής, οφείλουν να συνειδητοποιήσουν, ότι όσοι λαοί διεκδικήσουν την αυτοδιάθεσή τους, μέσω της εξόδου από το «Νταχάου» της Ε.Ε. θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Βέρμαχτ (Bundeswehr) και τα Waffen SS (PESCO) της σύγχρονης Ευρώπης.



Κι οφείλουν επίσης να αντιληφθούν, ότι πρώτιστο ταξικό και πατριωτικόκαθήκον αποτελεί σήμερα η συσπείρωση λαικών και ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων στο νέο Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα, με στόχο την ανατροπή του κατοχικού καθεστώτος, όπως πολύ χαρακτηριστικά είχε σκιαγραφήσει ο Δ. Γληνός: «Στη μορφή του ο σημερινός αγώνας δεν μπορεί, παρά να είναι παλλαϊκός, ν’ αγκαλιάσει όλα τα στρώματα του λαού, και τον εργάτη και τον αστό, και τον αγρότη και τον διανοούμενο…. Κατάχτηση της εξωτερικής λευτεριάς, κατάχτηση της εσωτερικής λευτεριάς, να με δυό λόγια ποιοί μπορεί να είναι οι σκοποί του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα. Γύρω από αυτούς τους σκοπούς πρέπει να ενωθούν όλοι, όσοι πραγματικά και ειλικρινά επιθυμούν ν’ αγωνιστούν για τη λαϊκή απολύτρωση»



Να κρατήσουμε καλά μέσα στην ψυχή μας, το πνεύμα του μετώπου!

Μίκης Θεοδωράκης: Έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία

$
0
0
Στην υπόθεση της πώλησης αμυντικού υλικού στη Σαουδική Αραβία, τοποθετείται με δήλωσή του ο Μίκης Θεοδωράκης.
«Η εμπορία πολεμικού υλικού σημαίνει εξαγωγή του Μαύρου Θανάτου» τονίζει ο Μίκης Θεοδωράκης και προσθέτει: «Είναι μια πράξη που μας στιγματίζει ηθικά ως χώρα και ως λαό».
«Οι οικονομικές συναλλαγές με τη διάθεση όπλων μαζικής καταστροφής καταλήγουν σε εγκλήματα κατά της Ανθρωπότητας και επί πλέον είναι αντίθετες με τον ειρηνικό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει η εξωτερική μας πολιτική» επισημαίνει ο κ. Θεοδωράκης
καταγγέλλοντας ευθέως την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με τον Μίκη Θεοδωράκη, η πώληση όπλων που θα χρησιμοποιηθούν σε πολέμους εναντίον αμάχων συνιστά απεχθή ενέργεια.
«Αποτελούν σήμερα (σσ. εννοεί τις οικονομικές συναλλαγές με τη διάθεση όπλων) την μελανότερη σελίδα για τις Μεγάλες Δυνάμεις που συντηρούν πολεμικές βιομηχανίες και προσπορίζονται τεράστια οικονομικά οφέλη εξάγοντας πόλεμο. Αυτές οι απεχθείς ενέργειες είναι αντίθετες με τις δικές μας παραδόσεις και γι’ αυτό απαράδεκτες και καταδικαστέες» κλείνει η δήλωση που έκανε ο Μίκης Θεοδωράκης το Σάββατο 25 Νοεμβρίου του 2017.

Μίκης Θεοδωράκης

kerdos.gr


Διονύσης Σαββόπουλος: Στα πάντα του ψεύτικος

$
0
0

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη
γράφτηκε στον Τοίχο 5 months ago http://www.stontoixo.com

Ο Σαββόπουλος είναι ένας άρρωστος κλέφτης. Άρρωστος. Όλα αυτά που λέτε ότι παλιά έγραφε ωραία τραγούδια και τέτοια, είναι όλα κλεμμένα. Μετά από μελέτη, τείνω να πιστεύω ότι δεν υπάρχει ούτε μια λέξη στο έργο του που να είναι δική του.
Προσοχή! Η κλοπή και η λογοκλοπή είναι κάτι που εμφανίζεται στην τέχνη. Πολλά ωραία κείμενα, ποιήματα, ρεφρέν είναι κλεμμένα από κάτι άλλο. Στην αρχή σε σοκάρει, μετά το συνηθίζεις. Ας πούμε το ποίημα του Ουράνη «Θαπεθάνω ένα πένθιμο του Φθινόπωρου δείλι», που όλοι αγαπήσαμε με τη μουσική των Διάφανων Κρίνων, δεν είναι παρά μια σκαστή λογοκλοπή ενός ποιήματος του Σέζαρ Βαγιέχο:
«Θα πεθάνω στο Παρίσι με μια νεροποντή/ μια μέρα που την θυμάμαι κιόλας τώρα/ Θα πεθάνω στο Παρίσι -και δεν τρέχω να φύγω-/ ίσως, σαν σήμερα, μια Πέμπτη φθινοπώρου.

Ναι, Πέμπτη θα 'ναι, γιατί Πέμπτη σήμερα που γράφω/ αυτούς τους στίχους, φόρεσα τόσο άθελά μου/ τις ωμοπλάτες και ποτέ σαν σήμερα δεν είδα,/ μόλο το δρόμο μου, τον εαυτό μου τόσο μόνο.
Θα λένε, ο Καίσαρας Βαγιέχο είναι νεκρός/ τον χτυπούσαν όλοι/ χωρίς εκείνος να τους έχει κάνει τίποτα/ τον χτυπούσαν σκληρά μ'ένα σκληρό ραβδί,

Επίσης και μ'ένα σκοινί, είναι μάρτυρές μου/ οι μέρες Πέμπτες / και τα κόκαλα της ράχης/ η μοναξιά, η βροχή, οι δρόμοι», γράφει ο Βαγιέχο, έρχεται μετά ο Ουράνης, το ξαναγράφει με τα δικά του λόγια, ωραίο είναι και του Ουράνη, πάμε παρακάτω.

Στην περίπτωση του Σαββόπουλου δεν πρόκειται περί αυτού. Ο Σαββόπουλος έχει στήσει μια ολόκληρη περσόνα πάνω στην κλοπή, η οποία είναι και το μόνο πράγμα στον κόσμο στο οποίο φαίνεται να έχει ταλέντο.
Κλέβει τα πάντα. Το ντύσιμο, οι δηλώσεις, τα εξώφυλλα των δίσκων, τα σαρδάμ, οι αυτοσαρκασμοί, τίποτα επάνω του δεν είναι δικό του.


Πρωτάκουσα για αυτή του την τάση από τον ποιητή Νίκο Καρούζο, ο οποίος διαμαρτυρόταν ότι ο Σαββόπουλος του είχε κλέψει ένα ποίημα σχετικό με την εξέγερση στα Αμπελάκια. Ήμουν μικρός, δεν έδωσα σημασία, δεν κατάλαβα κιόλας. Αργότερα, άρχισα να καταλαβαίνω ότι ο άνθρωπος έχει θέμα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980, βρέθηκα στον Λυκαβηττό να παρακολουθήσω μια συναυλία κάποιου Λούτσιο Ντάλλα. Δεν τον γνώριζα. Ξαφνικά είδα στην σκηνή τον Σαββόπουλο να τραγουδάει ιταλικά. Δε μιλάμε για επιρροή.
Όλη την παρουσία του ο Σαββόπουλος την έχει στήσει πάνω στον Ντάλλα. Το μούσι, τις τιράντες, τα σκουφιά, τα ταμπούρλα που βαράει στις συναυλίες, όλα μα όλα είναι από εκεί. Ως εδώ πρόκειται για μια απλή μίμηση.
Όταν όμως ο Λούτσιο Ντάλλα αποφάσισε για λόγους προβοκάτσιας να κουρευτεί και να ξυριστεί, ο Σαββόπουλος έκανε το ίδιο ακριβώς: κουρεύτηκε και ξυρίστηκε. Κι όταν ο Ντάλλα επέστρεψε στο παλιό του στυλ, ο Σαββόπουλος έκανε το ίδιο.


Φυσικά του έκλεψε και 1-2 τραγούδια, κάνοντας το σύνηθες: στην αρχή τα παρουσίασε για δικά του και μετά από λίγα χρόνια, σα να μη συμβαίνει τίποτα είπε ότι πρόκειται για διασκευές.


To 1966 ο Σαββόπουλος εμφανίστηκε στο προσκήνιο με τον δίσκο «Το Φορτηγό». Όπως έγραφε ο δίσκος, στίχοι - μουσική στα τραγούδια ήταν δικοί του. Για μουσική δεν το πολυσυζητάμε, ο Σαββόπουλος ομολογεί ότι δεν έχει ιδέα. Αλλά οι στίχοι είναι στιχάρες:


«Ο εργάτης βλαστημάει και τραβάει για τον σταθμό/ να ο ήλιος ανεβαίνει σαν σημαία στον ουρανό/ μπρος στης φάμπρικας την πύλη ο εργάτης σταματά/ όμορφη η μέρα γνέφει κι απ’ το ρούχο τον τραβά


Ε ε σύντροφέ μου αχ τι κακό/ μέρα μ᾿ ήλιο σαν κι αυτό/ να την τρώει τ’ αφεντικό», γράφει στο «Ήλιε ήλιε αρχηγέ», τσαλαβουτώντας στα νερά του βιωματικού ταξικού στίχου.


Το 2000 στη Γαλλία πια, προσπαθούσα να μάθω τους Γάλλους ποιητές και να εξοικειωθώ με τη γλώσσα. Μια μέρα έπεσα πάνω στο ακόλουθο ποίημα του Ζακ Πρεβέρ (μετάφραση δική μου):


«Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μπροστά στην πόρτα του εργοστασίου
ο εργάτης σταματά ξαφνικά
κι όπως γυρνά
κοιτάζει τον ήλιο
τόσο κόκκινο, τόσο στρογγυλό
τόσο χαμογελαστό στον μολυβδένιο ουρανό του
κλείνει το μάτι χαρούμενα
Πες λοιπόν σύντροφε ήλιε
δε βρίσκεις ότι είναι μαλακία
μια μέρα σαν αυτή
να τη δίνουμε στο αφεντικό;»


Στη Γαλλία, μπόρεσα να διαπιστώσω διάφορες ακόμα λογοκλοπές «του ταλαντούχου τροβαδούρου μας από τη Μακεδονία», που έλεγε και ο Τζίμης Πανούσης πριν πεθάνει, τόσες πολλές που έπαψε να μου κάνει εντύπωση και μερικές δεν τις θυμάμαι πια.
Πχ ο στίχος για το «βρώμικο ψωμί» που «τρώνε όσοι αγαπάνε» είναι του Λεό Φερρέ, όπως και το «Μια θάλασσα μικρή».


Από όλους όσους έκλεψε ωστόσο ο Σαββόπουλος, την κορυφαία θέση κατέχει ο Μπομπ Ντίλαν. Το 1968 ο Σαββόπουλος έκλεψε το ''The Wicked Messenger'' (στίχους και μουσική) και το παρουσίασε για δικό του ως «Άγγελος Εξάγγελος» -λίγα χρόνια μετά, το παρουσίαζε κι αυτό ως διασκευή. Αυτό όμως είναι το έλασσον. Από τον Ντίλαν ο Σαββόπουλος έκλεβε και συνεχίζει να κλέβει ότι πετούσε κι ό,τι κολυμπούσε.
Εβγαζε ο Ντίλαν το ''The lonesome death of Hattie Carol''; Απαντούσε ο Σαββόπουλος με την «Θανάσιμη μοναξιά του Αλέξη Ασλάνη». Έβγαζε ο Ντίλαν το ''The Hurricaine'', 9 λεπτά τραγούδι για τον ισοβίτη Ρούμπιν Κάρτερ; Τσακ, απαντούσε ο Σαββόπουλος με το «Μακρύ ζεϊμπέκικο» για τον Νίκο Κοεμτζή. Έγραφε ο Ντίλαν το ''My back pages'';
Απαντούσε ο Σαββόπουλος με το «Οι πίσω μου σελίδες» (που δε σημαίνει κάτι στα ελληνικά). Σε αυτό το τραγούδι υπήρχε και ο ακατανόητος στίχος «ευαίσθητη αθλήτρια/ δεν ξέρει τι χρωστάει/ στον πάνσοφό της εραστή/ που απόψε παρατάει», που μας κάνει να πιστέψουμε ότι ο Σαββόπουλος τα 'χε και αυτός με τη Σιουζ Ροτόλο, όπως ο Ντίλαν, ή με κάποια άλλη γυμνάστρια, τον παράτησε κι αυτόν και της τα χώνει. Ή ότι βρήκε ωραίο τον στίχο, που είναι από άλλο τραγούδι, και τον κότσαρε. Αργότερα, όταν ο Ντίλαν χώρισε με τη γυναίκα του και έγραψε το ''Sara'', ο Σαββόπουλος δεν κάθησε να σκάσει και έγραψε το «Άσπα».


Το 1975, ο Σαββόπουλος έβγαλε τον δίσκο «Δέκα χρόνια κομμάτια». Ο δίσκος είχε ένα οπισθόφυλλο πολύ εμπνευσμένο. Για την ακρίβεια ήταν εμπνευσμένο από τον δίσκο ''Bringing it all back home''του Ντίλαν, από τον οποίον το είχε κλέψει. Υπόψην ότι εκείνα τα χρόνια οι δίσκοι εισαγωγής ήταν πολύ σπάνιοι στην Ελλάδα και αυτοί που μπορούσαν να καταλάβουν την κλοπή ελάχιστοι.


Στα τέλη της δεκαετίας του '70, ο Ντίλαν έφαγε μια φλασιά κι έγινε χριστιανός. Ήταν η χειρότερη φλασιά που μπορούσε να φάει, αλλά ο Σαββόπουλος είναι έντιμος, όταν κλέβει κάποιον τον κλέβει και στα καλά και στα άσχημα: έγινε κι αυτός χριστιανός. Γκαντ γκρέις τραγούδαγε ο Ντίλαν, του θεού η χάρη έκανε ηχώ ο Σαββόπουλος. Στα τέλη της δεκαετίας του '80, συνεχίζοντας τον κατήφορο, ο Ντίλαν άρχισε να κάνει περιοδεία στις βάσεις του αμερικάνικου στρατού.
Αμέσως ο Σαββόπουλος άρχισε περιοδεία στα ελληνικά στρατόπεδα, όπου μαζεύανε τους φαντάρους να τον ακούσουν με το ζόρι.
Ο Ντίλαν δήλωσε ότι το έκανε αυτό όταν «κατάλαβε ότι ο στρατός απορροφά τα πιο λαϊκά κομμάτια της Αμερικής, στα οποία ήθελε να απευθυνθεί». Ο Σαββόπουλος επανέλαβε την ίδια δήλωση λέξη προς λέξη, αδιαφορώντας ότι στην Ελλάδα ο στρατός είναι υποχρεωτικός και η δήλωση αυτή δεν έχει καμία έννοια.
Όταν το '90 ο Ντίλαν το γύρισε στην οικολογία, ο Σαββόπουλος έκανε και τις πρώτες του οικολογικές δηλώσεις. Και όταν ο Ντίλαν έδωσε τραγούδι του για διαφήμιση, προκαλώντας σκάνδαλο, ο Σαββόπουλος έκανε ακριβώς το ίδιο. Αργότερα, φόρεσε και το ίδιο κηπουρικό καπέλο. Πρόκειται περί ψύχωσης.


Δεν έχει νόημα να συνεχίσω να παρουσιάζω περιπτώσεις λογοκλοπής του Σαββόπουλου. Άλλωστε ο άνθρωπος δεν είναι ένας κοινός λογοκλόπος, έχει προσαρμόσει τη ζωή του όλη πάνω σε άλλους ανθρώπους, μια ιδέα που μου φαίνεται τρομακτική.


Μαθημένος να παπαγαλίζει αυτά που ήταν κοινοτοπίες ενός εναλλακτικού λόγου κάποτε, δεν μου κάνει καμία εντύπωση ότι γερνώντας άρχισε να παπαγαλίζει τις κοινοτοπίες της αντίδρασης. Οι νέοι δεν τον άκουγαν πια, αυτός είναι ο πρώτος λόγος για τον οποίον γκρινιάζουν οι γέροι, οπότε ο Σαββοπουλος έστρεψε την ημιμάθειά του προς την δεκτική αγκαλιά της παράδοσης.
Άρχισε να αντιδρά στους νεωτερισμούς, την απελευθέρωση των ενστίκτων και όλα αυτά τα οποία τον ξεπερνούσαν και δε μπορούσε να τα ακολουθήσει.
Τα τελευταία 30 χρόνια, αναγκαζόμενος ολοένα και περισσότερο να μιλάει με δικά του λόγια, εκφέρει έναν λόγο που κινείται από τη βαθιά συντήρηση μέχρι το ρατσισμό. Τόσο μπορεί.


Υπό αυτή την έννοια δεν βρίσκω κανένα λόγο να νιώθει κανείς έκπληξη ή να κατηγορεί για κάποιου τύπου προδοσία τον Σαββόπουλο: ο τύπος έκανε πάντοτε μπίζνες μετατρέποντας τον λόγο των άλλων σε λουτρό κοινοτοπίας και αυτό συνεχίζει να κάνει.
Το μόνο κίνητρο για να τον βρίσεις, είναι η αγνή πηχτή αντιπάθεια. Κι αυτή όχι πάντα. Γιατί, «''δεν υπάρχει λόγος να ταράζεσαι''ακούστηκαν τα λόγια του ληστή», όπως έλεγε κι ο Ντίλαν.


(Στη φωτογραφία ο Σαββόπουλος δείχνει πού να τους στείλουμε τους μετανάστες)




Γιάννης Ανδρουλιδάκης

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στον Κόρμπιν: Φιλελεύθερος σοσιαλισμός εντός του καπιταλισμού;

$
0
0

Παναγιώτης Μαυροειδής

Η χρεοκοπία του μοντέλου ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί πλήθος διανοητών να εναποθέτουν ελπίδες και προσδοκίες στους Κόρμπιν, Σάντερς και (λιγότερο) τον Μελανσόν. Εξετάζουμε συγκεκριμένα το πρόγραμμα των βρετανών Εργατικών, που καταδεικνύει τον προσανατολισμό τους, καταγράφοντας πλευρές του αναδυόμενου ριζοσπαστισμού. Λειτουργώντας όμως ως συντηρητικός μετασχηματιστής του και ανάχωμα προς μια πιθανή αντικαπιταλιστική επαναστατική ροπή του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η αριστερή στρουθοκάμηλος-Η ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΕΝΟΣ ΜΟΝΤΕΛΟΥ

Αφορμή για αυτό το κείμενο αποτέλεσε η έκδοση του βιβλίου της Ιρλανδής καθηγήτριας φιλοσοφίας Έλενας Σίχαν («Το κύμα του ΣΥΡΙΖΑ: Ανάβαση και συντριβή με την ελληνική Αριστερά») και η σχετική συζήτηση που πυροδότησε.

Η συγγραφέας- από τους θερμότερους υποστηριχτές του ΣΥΡΙΖΑ έως την ανοιχτή και χωρίς όρους συνθηκολόγησή του- με παραστατικό και έντιμο τρόπο καταγράφει την άνοδο και πτώση του άστρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο σημαντική ωστόσο είναι η καταγραφή του θρυμματισμού των ελπίδων, μαζί και των θεωρητικών υλικών κατασκευής τους, ενός ευρύτερου ρεύματος της ευρωπαϊκής αριστεράς.

Στο ρεύμα αυτό συγκαταλέγεται πλήθος ακαδημαϊκών και άλλων διανοητών, που αναφέρονται στη «σύγχρονη ριζοσπαστική αριστερά», ενώ παράλληλα επιδιώκουν να νομιμοποιούν τα πολιτικά τους προτάγματα σε μια ορισμένη ανάγνωση του μαρξισμού και της ιστορικής εμπειρίας του εργατικού κινήματος στην Ευρώπη.

Η κατάρρευση της πολιτικής στρατηγικής ΣΥΡΙΖΑ έχει δημιουργήσει τουλάχιστον αμηχανία.

Αρκετοί από αυτούς, μεταξύ των οποίων και η Έλενα Σίχαν που δηλώνει πως δεν περίμενε ποτέ «τόσο απαίσια συνθηκολόγηση», ερμηνεύουν την τραγική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ με όρους «προδοσίας» και «μετάλλαξης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα εντελώς άλλο κόμμα». Θεωρούν πως δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα με την ίδια τη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας αναπάντητο το ερώτημα πως έγινε δυνατή αυτή η «στροφή» της ηγεσίας και μάλιστα χωρίς σημαντικές απώλειας στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Άλλοι, όπως ο Καναδός καθηγητής οικονομίας Λίο Πάνιτς,  προτιμούν να μιλούν για εκβιασμό από μεριάς της ΕΕ, συνεχίζοντας τελικά την κριτική στήριξη στο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, δηλώνει  με κάθε ευκαιρία, πως «η παλιά συζήτηση στην αριστερά γύρω από το δίλημμα ‘’μεταρρύθμιση ή επανάσταση’’ έχει καταστεί ντεμοντέ».

Τονίζει ότι «το ερώτημα του 21ου αιώνα δεν είναι ‘’μεταρρύθμιση ή επανάσταση’’, αλλά η «ανακοπή (restraint)της νεοφιλελεύθερης σφαγής», και το «τι είδους μεταρρυθμίσεις (…) μπορούν να αποδειχθούν αρκετά επαναστατικές ώστε να αντέξουν στις επιθέσεις του καπιταλισμού» (Γκάρντιαν, 12/1/14).

Η περίφημη αυτή «ανακοπή» δεν αφορά το πεδίο της «τακτικής». Αναφέρεται και αναιρεί στρατηγικές σχετικές με την υπέρβαση του καπιταλισμού και επομένως πρέπει και η ίδια να κριθεί ως στρατηγική πρόταση.

Θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει κανείς ως μια «στρατηγική αποφυγής της επαναστατικής στρατηγικής»,χωρίς ρητή άρνησή της, αλλά με σαφή πολιτική λειτουργία: Από την κοινότυπη επισήμανση πως δε μπορεί κανείς να επιτεθεί σε μια τίγρη με γυμνά χέρια, τελικά καταφεύγει στο δρόμο της στρουθοκαμήλου που βάζει το κεφάλι στην άμμο, «ξεχνώντας» πως η τίγρης είναι πάντα εκεί.

Η εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ- αλλά όχι μόνο- έδειξε ακριβώς αυτό.

Για τον Κόρμπιν και το Μανιφέστο (πρόγραμμα) των Εργατικών

Αναζητείται ένα «όραμα» ενός μοντέλου καπιταλισμού όπου η οικονομική, κοινωνική και πολιτική εξουσία του κεφαλαίου θα θεωρείται δεδομένη, αλλά θα διεκδικείται ένα νέο πλαίσιο συναίνεσης

Αν και ελάχιστοι πλέον ευρωπαίοι διανοητές αισθάνονται περηφάνια και διάθεση να μιλήσουν για το ΣΥΡΙΖΑ, δεν ισχύει το ίδιο σε ό,τι αφορά τις ελπίδες και προσδοκίες τους για τους Κόρμπιν, Σάντερς και (λιγότερο) τον Μελανσόν. Αξίζει να παρατηρήσουμε τις βασικές πλευρές του Μανιφέστου (προγράμματος) των Βρετανών Εργατικών του Τζέρεμι Κόρμπιν, καθώς αυτό φαίνεται να εξισώνεται πλέον (από τον ίδιο κύκλο διανοουμένων) με τη μαγική ράβδο της απάντησης στον νεοφιλελευθερισμό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αναπτύσσονται σημαντικά και ελπιδοφόρα ρεύματα ριζοσπαστικοποίησης εντός των ανεπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών στο φόντο και των βαριών επιπτώσεων της καπιταλιστικής κρίσης, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Στο πλαίσιο αυτό ο «δημοκρατικός» (κατ’ άλλους «ρεφορμιστικός») πόλος του κλασικού ιστορικού αστικού διπολισμού, θα παίξει σημαντικό ρόλο. Από τη μια, με την ρητορική του καταδεικνύει και καταγράφει την ανάδυση αυτού του ριζοσπαστισμού. Από την άλλη, λειτουργεί ως συντηρητικός μετασχηματιστής του και ανάχωμα προς μια πιθανή αντικαπιταλιστική επαναστατική ροπή του υπό προϋποθέσεις.

Καλύτερα όμως ας «δώσουμε το λόγο» στο ίδιο το πρόγραμμα των Εργατικών. Δεν ξεχνούμε βέβαια ότι τα πολιτικά και εκλογικά προγράμματα αντιπροσωπεύουν την καλύτερη και όχι την χειρότερη ή πραγματική κατάληξή τους στο πεδίο της κοινωνικής πρακτικής και πολιτικής πράξης.

Ο Κόρμπιν κάνει λόγο για «μια οικονομία για όλους και όχι για τους λίγους». Η αναλυτική περιγραφή της ξεκινάει από μια διαπίστωση:

«Η δημιουργία πλούτου αποτελεί συλλογική προσπάθεια μεταξύ των εργατών, των επιχειρηματιών, των επενδυτών και της κυβέρνησης. Καθένας συμβάλει και καθένας πρέπει να μοιράζεται δίκαια την αμοιβή».

Τέτοια αρμονία στην καπιταλιστική κοινωνία…

Πως λοιπόν θα αυξηθεί ο πλούτος, που μετά θα τον μοιραστούν δίκαια όλοι; Στο Μανιφέστο προβάλλονται πλήθος προτάσεων, με βασικό άξονα τη διαμόρφωση μιας νέας αναπτυξιακής «βιομηχανικής πολιτικής», που θα στηρίζεται στη χαλιναγώγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την τοποθέτηση των Μικρο-Μεσαίων Επιχειρήσεων στο κέντρο της (ΜΜΕ θεωρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν ως 250 εργαζόμενους).

«Οι Εργατικοί είναι το κόμμα των ΜΜΕ», δηλώνεται εμφατικά, με επανάληψη του μόνιμου ρεφρέν κάθε πολιτικής διακήρυξης οποιουδήποτε αστικού κόμματος, που ορκίζεται πάντα ιδιαίτερη φροντίδα για τη «μικρή και μεσαία επιχείρηση». Εξαγγέλλουν επίσης την ενίσχυση του «συνεργατικού τομέα», σχετικών επιχειρήσεων σε δημοτικό επίπεδο.

Οι Εργατικοί υπόσχονται την πραγματοποίηση σημαντικώνεπενδύσεων (250 δις λίρες σε ορίζοντα δεκαετίας), μέσω Εθνικής Τράπεζας Επενδύσεων, σε βασικές υποδομές (πχ σιδηρόδρομοι), ενώ κάνουν λόγο για επαναφορά στο κράτος ή στον «έλεγχο του δημοσίου» πολλών πρώην «κοινωφελών επιχειρήσεων» που έχουν ιδιωτικοποιήσει προηγούμενες κυβερνήσεις των Συντηρητικών αλλά και των Εργατικών (ενέργεια, νερό, ταχυδρομείο). Σημειώνεται πως ο τομέας της πυρηνικής ενέργειας θα υποστηριχθεί πλήρως από μια μελλοντική κυβέρνηση Εργατικών.

Με ποιους πόρους θα γίνουν αυτά;

«Οι πολύ μεγάλες επιχειρήσεις θα πληρώσουν λίγο περισσότερο φόρο, κρατώντας ωστόσο το φορολογικό συντελεστή των επιχειρήσεων στη Μεγάλη Βρετανία, στα πλέον χαμηλά επίπεδα σε ότι αφορά τις πιο ανεπτυγμένες χώρες», τονίζεται στο Μανιφέστο.

Η αισιοδοξία ξεχειλίζει: «Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων λειτουργούν με βάση τους κανόνες, δηλαδή πληρώνουν τους φόρους τους και τους μισθούς των εργαζομένων, σε αντίθεση με λίγους και άπληστους που επιδιώκουν γρήγορα κέρδη».

Σε ότι αφορά το BREXIT (οι Εργατικοί ήταν αντίθετοι), αφού επισημαίνεται η «τεράστια συμβολή της ΕΕ στην προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος», τονίζεται πως θα διαπραγματευτούν τη διατήρηση των ωφελημάτων της Ενιαίας Αγοράς και της Τελωνειακής Ένωσης, για την προστασία της βρετανικής βιομηχανίας (44% των εξαγωγών γίνονται προς την ΕΕ). Στόχος είναι η «συνέχιση της συνεργασίας με την ΕΕ στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της αντιμετώπισης της ‘’τρομοκρατίας’’ και του προσφυγικού», ενώ διακηρύσσεται και η συνέχιση της κυριαρχίας στο Γιβραλτάρ (καθώς και η «προστασία όλων των βρετανικών κτήσεων»).

Στον τομέα της εργασίας γίνεται λόγος για ένα «δίκαιο συμβόλαιο». Μια προσεχτική ανάγνωση πλήθους επιμέρους θετικών διακηρύξεων για την «ενίσχυση του ρόλου των συνδικάτων», διαπιστώνεται πως η κεντρική ιδέα τελικά είναι η διατήρηση και εμπέδωση των νέων αντιδραστικών μοντέλων απασχόλησης που βασίζονται στην «απορρύθμιση» και την ελαστικοποίηση και η διαμόρφωση ενός νέου νομικού πλαισίου ελάχιστης «προστασίας των πλέον αδυνάτων», που «θα μειώνει τις τριβές». Ότι ακριβώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Ο τομέας της παιδείας αντιμετωπίζεται απόλυτα εργαλειακά και στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ενώ οι κοινωνοί της, εκπαιδευτικοί, μαθητές και σπουδαστές, ως «πόροι» για αυτή την ανάπτυξη, με έμφαση στην μαθητεία και τη διαρκή επιμόρφωση («από την κούνια ως τον τάφο»), ακόμη και με εναλλαγή τοποθέτησης εκπαιδευτικών σε εκπαιδευτικούς θεσμούς και επιχειρήσεις. Η πλέον θετική υπόσχεση αφορά την κατάργηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια.

Σε ότι αφορά τις συντάξεις οι Εργατικοί αποδέχονται τη δρομολογημένη αύξηση της ανόδου της ηλικίας σύνταξης στα 66 χρόνια και γενικά υποστηρίζουν τον καθορισμό της με βάση το προσδόκιμο επιβίωσης, κατά τη γνωστή λογική του κεφαλαίου «δουλειά ως τον τάφο».

Γίνεται λόγος για ανοικοδόμηση ενός εκατομμυρίου σπιτιών και ενίσχυση της αγοράς για απόκτηση πρώτηςκατοικίας, ενώ στον τομέα της υγείας μιλούν για βελτίωση της δημόσιας υγείας μέσω φόρου 5% στην ιδιωτική υγεία και μείωση κατά 50% των δαπανών για συμβούλους διοίκησης.

Εκεί που το Μανιφέστο των Εργατικών γίνεται απολύτως συγκεκριμένο με νούμερα είναι σε ότι αφορά τις προσλήψεις 10.000 αστυνομικών (για ενίσχυση «ασφάλειας πολιτών»), για μέτρα κατά της «τρομοκρατίας», για τις προσλήψεις 500 συνοριοφυλάκων («προστασία συνόρων»), αλλά και 3.000 επιπλέον δεσμοφυλάκων για τις φυλακές. Αντίστοιχοι αριθμοί αναφέρονται και για τους πυροσβέστες (3.000), όχι όμως για εκπαιδευτικούς ή υγειονομικούς.

Σε ότι αφορά τη γεωστρατηγική θέση της Βρετανίας οι Εργατικοί του Κόρμπιν, τάσσονται ρητά υπέρ της συμμαχίας με τις ΗΠΑ (με δικαίωμα διαφωνίας σχετικά με την κλιματική αλλαγή), της ενεργής συμμετοχής στο ΝΑΤΟ (με κριτική μάλιστα στους Συντηρητικούς για μείωση δαπανών υπέρ ΝΑΤΟ), της συνεργασίας με ΕΕ σε επιχειρησιακές αποστολές ασφαλείας και στον πόλεμο κατά της «τρομοκρατίας». Μεταξύ των άλλων ως κριτήριο της στάσης του τίθεται η υπεράσπιση των προοπτικών της πολεμικής βιομηχανίας.

Τι περιγράφουν οι παραπάνω εξαγγελίες;

Ένα «όραμα» ενός μοντέλου καπιταλισμού όπου η ατομική ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής και η συνακόλουθη οικονομική, κοινωνική και πολιτική εξουσία του κεφαλαίου, θα θεωρείται δεδομένη, ενώ την ίδια στιγμή θα διεκδικείται ένα νέο πλαίσιο συναίνεσης με ορισμένους κοινωνικούς τομείς «εκτός εμπορευματοποίησης», με ρόλο στα συνδικάτα και αναβαθμισμένες κάποιες λειτουργίες ελέγχου της αγοράς και προστασίας των εργαζομένων, ειδικά των πιο φτωχών.

Πρόκειται, πέραν των άλλων, για μια αβάσιμη και μη βιώσιμη προσδοκία μιας νέας κοπής σοσιαλδημοκρατίας, λίγες μοίρες πιο «αριστερά» από τους Μπλερ, Σρέντερ, Γκονζάλες, Ολάντ και χίλιες φορές πιο δεξιά από τη μεταπολεμική της εκδοχή που συντρίφτηκε στα βράχια ήδη από τις δεκαετίες του 70 και του 80 με την επέλαση του νεοφιλελευθερισμού και τη δική της ένταξη σε αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό η «ριζοσπαστική Αριστερά» που ονειρεύονται οι Ευρωπαίοι διανοούμενοι, αποκτά την «αξία» της αποκλειστικά και μόνο όντας στους κυβερνητικούς θώκους. Όπως το θέτει και πάλι ο Λ. Πάνιτς: Σε συνθήκες νεοφιλελευθερισμού η σημασία του να έχεις την κυβέρνηση «για να σταματήσεις τη φωτιά, είναι επείγουσα». Μαγικά, η κυβέρνηση αποσυνδέεται από το κράτος, το κράτος αποσπάται από τους υλικούς δεσμούς του με την οικονομική δομή και εξουσία του κεφαλαίου και φυσικά υποτιμούνται και αυτοί οι δεσμοί των αστικών κρατών με πολιτικο-οικονομικούς ή πολιτικούς συνασπισμούς, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Καθοριστική η από τα «αριστερά» δικαιολόγηση

ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΩΣ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ΕΥΤΕΛΙΖΕΤΑΙ Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ

Ο Τσίπρας αλλά και υπουργοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με κάθε ευκαιρία επαναλαμβάνουν: «Αν ο κόσμος διαφωνούσε με την πολιτική μας, θα ήταν στους δρόμους». Πέρα από πολιτική ύβρη και πρόκληση, τι άλλο μαρτυρεί αυτή η τοποθέτηση;

Πρώτον, η δήλωση καταδεικνύει ότι πράγματι βρισκόμαστε σε μια περίοδο ήττας του λαϊκού παράγοντα στον πρώτο γύρο εργατικής γενοκτονίας και κοινωνικής λεηλασίας. Η ήττα αυτή θα αποδειχτεί, ελπίζουμε και μαχόμαστε, προσωρινή και τακτική, ωστόσο δε μπορούμε να μη τη δούμε.

Δεύτερον, αναδεικνύει τον καθοριστικό ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ και γενικά του λεγόμενου «αριστερού, ριζοσπαστικού» χώρου στην επιτυχή επέλαση της αστικής, μνημονιακής επίθεσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν το κρύβει αυτό, αλλά το παινεύεται ανοιχτά. Το «πουλάει» μάλιστα, κομπάζοντας με περηφάνια.

Τρίτον, ειδικά πρέπει να επισημανθεί ο αρνητικός ρόλος όσων στήριξαν, θεωρητικά, πολιτικά και κινηματικά «από τα αριστερά» τον ΣΥΡΙΖΑ (ή στηρίζουν τώρα εξίσου απροσχημάτιστα ή ασυλλόγιστα τους Εργατικούς του Κόρμπιν). Είναι αυτοί κυρίως που προστάτευσαν -ομολογουμένως επιτυχώς- την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ από τις εξ αριστερών κριτικές, λοιδορώντας τες αυθαίρετα ως βιασύνη για «έφοδο στα χειμερινά ανάκτορα».

Η ζημιά που έκαναν ήταν διπλή.

Από τη μια, συμβάλλουν με «μαρξιστική» φρασεολογία στην απαξίωση κάθε έννοιας επαναστατικής προοπτικής έστω μελλοντικής, σε μια εποχή που είναι σε εξέλιξη μια αντ-επανάσταση, με βαθιές αντιδραστικές τομές στον καπιταλισμό και σε βάρος της εργατικής τάξης. Η επανάσταση ευτελίζεται με την ταύτισή της με αστεία καρικατούρα παντός καιρού, που παραπέμπει σε παιδικά καρτούν.

Από την άλλη, αυτή τους η οπτική διαστρεβλώνει συνειδητά τον πυρήνα της αριστερής κομμουνιστικής κριτικής. Κανείς δεν κατηγόρησε ποτέ το ΣΥΡΙΖΑ γιατί …δεν έκανε επανάσταση, ούτε αντιπρότεινε κάποια επανάσταση ως άμεση λύση. Υπήρχε όμως το ερώτημα και η ανάγκη των αναγκαίων και ώριμων ρήξεων που δεν έγιναν ποτέ, ενώ θα μπορούσαν να διαμορφώσουν μια άλλη ελπιδοφόρα δυναμική (έξοδος από ευρωζώνη/ΕΕ, διαγραφή χρέους, εθνικοποιήσεις, άμεση επαναφορά κατώτατου μισθού και 14μηνων συντάξεων κλπ).

«ΧΡΗΣΙΜΟΣ» ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ: Η θεωρία ως θεραπαινίδα της πολιτικής ενσωμάτωσης

ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ

Τον Μάιο του 2015 σε συνέντευξή του στην Αυγή, ο Λέο Πάνιτς έλεγε:

«Δεν υπάρχει μαγικό ραβδάκι, μια εκδοχή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ να καταφέρει μόνο να δημιουργήσει μια τίμια, δίκαιη γραφειοκρατική κυβέρνηση με κράτος δικαίου, που θα εφαρμόσει την καπιταλιστική φύση του κράτους με αποτελεσματικό τρόπο. Θα ήταν τραγικό αν ο ΣΥΡΙΖΑ μείνει στην Ιστορία μόνο γι’ αυτό, όχι απίθανο όμως. Θα ήταν σίγουρα θετικό αποτέλεσμα, αλλά με σοσιαλιστικούς όρους θα ήταν τραγωδία».

Έγινε ακριβώς ό,τι προέβλεψε!

Και όμως, με την ίδια μαρξιστική ενάργεια, ενώ τα πράγματα με το ΣΥΡΙΖΑ εξελίχθηκαν έτσι, ο Πάνιτς, εξακολουθεί να στηρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μια εικόνα χρήσης του μαρξισμού ως θεωρητικού πλαισίου για την δικαιολόγηση μιας πολιτικής θέσης, μα και της αντίθετής της, δημιουργεί την απαξίωσή του καθώς τον υποβιβάζει σε ρόλο θεραπαινίδας τρεχουσών πολιτικών επιλογών.

Μια ορισμένη χρήση των εννοιών της «ηγεμονίας» και της «αντίφασης», καθιστούν δυνατή αυτή την έκπτωση της επαναστατικής μαρξιστικής θεωρίας. Η καθοριστικότητα των εργατικών ταξικών συμφερόντων στη διαμόρφωση μιας επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής καταργείται μέσω της παρουσίασης της υποταγής της στην αστική πολιτική, ως μια δήθεν επί ίσοις όροις διαπάλης για την «ηγεμονία». Κατά το ίδιο σχήμα, με ακρωτηριασμό της διαλεκτικής σκέψης, κάθε φαινόμενο παρουσιάζεται ταυτόχρονα ως «τούτο» και ως «άλλο», εξ αντικειμένου και σχεδόν αρμονικά «αντιφατικό», με παραγνώριση της δομικής κυρίαρχης πλευράς του και του συγκρουσιακού χαρακτήρα των αντιθέσεων.

Στο πλαίσιο αυτής της λογικής τα αστικά δημοκρατικά ή/και ρεφορμιστικά ρεύματα παρουσιάζονται ως ένα άθροισμα δεξιών και αριστερών τάσεων, με παραγνώριση της ουσιώδους πλευράς ότι αυτές μέσα στις διαφορές τους, αποτελούν οργανικό μέρος ενός συνεκτικού όλου με ηγεμονία της αστικής πολιτικής.

Με το σχήμα αυτό δικαιολογείται μέσω της τακτικής συμμαχίας με την «αριστερή τάση», η συνολική υποταγή στην ηγεμονεύουσα δεξιά αστική τάση. Πολύ περισσότερο όταν αυτός ο «προσεταιρισμός» γίνεται κατά βάση στο πεδίο της αστικής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης και της κυβερνητικής διαχείρισης, που είναι προνομιακό για την αστική πολιτική και όχι στο πεδίο της αυτοτελούς πολιτικής δράσης και έκφρασης μιας ανατρεπτικής κοινωνικής πρακτικής στο πλαίσιο και της διαμόρφωσης νέων μορφών οργάνωσης και αγώνα της εργατικής τάξης και άλλων υποτελών τάξεων. Από τους δρόμους στο Σιάτλ, στον Σάντερς ως «αριστερή» πλευρά των Δημοκρατικών και μέσω αυτού στην πολεμοχαρή και νεοφιλελεύθερη Κλίντον ως «αριστερή» πλευρά του αστικού πολιτικού στερεώματος… Μια πολιτική συνέχεια που εξασφαλίζει την εξουδετέρωση και όχι την προωθητική επαναστατική μετάπλαση των ριζοσπαστικών κοινωνικών τάσεων που αναπτύσσονται.

Το να επαναλαμβάνει κανείς ότι «δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για μια επανάσταση σήμερα», αποτελεί άχρηστη κοινοτυπία με σαφή πολιτική σκοπιμότητα την διαρκή άρνηση της αναζήτησης μιας επαναστατικής στρατηγικής και τακτικής στον παρόντα πολιτικό χρόνο. Το ερώτημα είναι διαφορετικό: Με ποια επαναστατική τακτική το σημερινό «ανέφικτο», γίνεται αγωνιστικά «εφικτό» αύριο; Ο δήθεν σύντομος και εύκολος δρόμος του ρεφορμισμού αναπαράγει τη Σισύφεια επανάληψη αποτυχιών.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΡΙΝ 27/11/17

Οταν ο Ευγένιος Ο’Νιλ πήρε το Νόμπελ

$
0
0

Συντάκτης:
Δημήτρης Γκιώνης

Και πώς ο Τσάρλι Τσάπλιν του «έκλεψε» την κόρη

Μέρες Νόμπελ, και καθώς η σελίδα γράφεται πριν την ανακοίνωση του φετινού, είπα να σταθώ σ’ ένα παλιό, προσφιλούς μας θεατρικού συγγραφέα, του Ευγένιου Ο’Νιλ, στον οποίο απονεμήθηκε το 1936 (πριν από 80 χρόνια), του δεύτερου Αμερικανού συγγραφέα.
Είχε προηγηθεί το 1930 ο Σίνκλερ Λούις, ένας σχετικά άγνωστος σ’ εμάς συγγραφέας, όπως άλλωστε αρκετοί νομπελίστες λογοτέχνες από τότε (1901) που άρχισε νααπονέμεται η κορυφαία τιμητική διάκριση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι εξασφαλίζει την αθανασία στον αποδέκτη της. Πολύ περισσότερο, όταν εξυπηρετεί σκοπιμότητες, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν. Αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία…

Αν στάθηκα στον Ο’Νιλ είναι επειδή: Πολλά κείμενά μου σ’ αυτή τη σελίδα αρπάζονται από μια επέτειο –εν προκειμένω τα 80 χρόνια της απονομής του Νόμπελ στον Ο’Νιλ. Στη συνέχεια επειδή συμβαίνει να είναι από τους αγαπημένους στο θεατρόφιλο ελληνικό κοινό συγγραφέας, με έργα όπως: «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα», «Πόθοι κάτω από τις λεύκες», «Ταξίδι μιας μακρινής ημέρας μέσα στη νύχτα», «Ο παγοπώλης έρχεται», «Πέρα απ’ τον ορίζοντα» κ.ά. Και ακόμα επειδή η προσωπική του ζωή παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο Στρίντμπεργκ

Αλλά πριν, ένα απόσπασμα από την ομιλία του στην τελετή της απονομής του Νόμπελ, όπου, όπως αναφέρει ο ίδιος, «οι περιστάσεις κατέστησαν αδύνατη την επίσκεψή μου στη Σουηδία». Και στη συνέχεια (από το βιβλίο «Ενας αιώνας Νόμπελ», επιμέλεια Θανάσης Θ. Νιάρχος, εκδ. Καστανιώτη, 2000):

«Αυτό το Νόμπελ είναι σύμβολο αναγνώρισης από την Ευρώπη του αμερικανικού θεάτρου που ενηλικιώνεται. Οσο για το δικό μου έργο, είναι απλά εξαιτίας των συγκυριών ίσως το ευρύτερα γνωστό δείγμα της δουλειάς των Αμερικανών συγγραφέων στα χρόνια του Παγκοσμίου Πολέμου –δουλειά που κάνει το σύγχρονο αμερικανικό θέατρο ένα κατόρθωμα για το οποίο οι Αμερικανοί μπορεί να είναι περήφανοι, ένα θέατρο που μπορεί να διεκδικήσει συγγένειες με το σύγχρονο ευρωπαϊκό, το οποίο τροφοδότησε τη δική μας γνήσια έμπνευση.

»Αυτή η σκέψη με φέρνει πολύ κοντά σ’ αυτό που θεωρώ τη μεγαλύτερη χαρά για τη βράβευσή μου, επειδή μου δίνεται η ευκαιρία να ομολογήσω ταπεινά σ’ εσάς και στον λαό της Σουηδίας πως η εργασία μου πολλά οφείλει στη μεγαλύτερη ιδιοφυΐα του σύγχρονου θεάτρου, τον δικό σας Αύγουστο Στρίντμπεργκ.

Διάβασα τα έργα του όταν άρχισα να γράφω για πρώτη φορά, τον χειμώνα του 1913-1914, και κατάλαβα τι θα μπορούσε να είναι το σύγχρονο θέατρο. Πρώτος αυτός με ενέπνευσε να γράψω κι εγώ για το θέατρο».

Γεννημένος το 1886 (πριν από 130 χρόνια –άλλη μια επέτειος!) ο Ο’Νιλ, βραβευμένος επιπλέον, πλην του Νόμπελ, με Πούλιτζερ, έζησε μια μάλλον καταθλιπτική ζωή. Παντρεμένος τρεις φορές, απέκτησε τρία παιδιά.

Αλλά μια το αλκοόλ, μια η νόσος Πάρκινσον, μια το γεγονός ότι δεν τα πήγε καλά με τα παιδιά του, συνέβαλαν ώστε να φύγει σχετικά πρόωρα από τη ζωή, το 1953, στα 65 του. Ο ένας γιος του, εθισμένος κι αυτός στο αλκοόλ, αυτοκτόνησε το 1950, ενώ με αυτοκτονία πήγε και ο δεύτερος (αυτό δεν το έζησε) από ναρκωτικά, το 1977.

Ο Σαρλό

Σαν να μην έφταναν αυτά, η ηλικίας 18 ετών κόρη του Οονα παντρεύτηκε τον μόλις κατά ένα χρόνο μικρότερο του πατέρα της και κατά 36 χρόνια μεγαλύτερό της –54 ετών– Τσάρλι Τσάπλιν, περισσότερο γνωστό ως Σαρλό, πράγμα που τον έκανε να την αποκληρώσει και να μη θέλει να την ξαναδεί.

Ο Τσάπλιν φαίνεται είχε αδυναμία στις μικρές, αφού δύο προηγούμενοι γάμοι ήταν με 16χρονες, ενώ υπάρχει κι ένας ανεξακρίβωτος γάμος με τη γνωστή σταρ Πολέτ Γκοντάρ (σχετικά μεγάλη για τα γούστα του –26 ετών). Με την αποκληρωμένη Οονα έζησε 34 χρόνια και απέκτησαν 8 παιδιά, ενώ είχαν προκύψει άλλα τρία από τους προηγούμενους γάμους του –σύνολο 11.

Σε αντίθεση με τον Ο’Νιλ, ο Τσάπλιν, παρά το κυνήγι από τον μακαρθισμό, που τον υποχρέωσε να μεταναστεύσει στην Ευρώπη, πέθανε το 1977 στα 88 του, χορτασμένος δόξα κι έρωτες (δεδομένου και ότι σε συνέντευξή του ισχυρίστηκε πως είχε «πάει» με 2.000 γυναίκες! Και όμως, όλες οι φωτογραφίες του τον εμφανίζουν ντυμένο).

Στο πλαίσιο

Φωνή–έκκληση των εργαζομένων στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με ανοιχτή επιστολή στους υπουργούς Πολιτισμού και Οικονομικών, καθώς από τον περασμένο Φεβρουάριο, οπότε το Μέγαρο πέρασε στο υπουργείο Πολιτισμού, πληρώνονται με έναντι, τους οφείλονται υπερωρίες περίπου ενός χρόνου, υπάρχουν θεσμικές εκκρεμότητες -και γενικά «όλα πλέον είναι στον αέρα». Και, σκεφτείτε, στο ίδιο υπουργείο περνάνε και τα υπό ολοκλήρωση έργα (Λυρική Σκηνή και Εθνική Βιβλιοθήκη) στο Φάληρο…

Αναγνωρισμένος, γνωστότατος, συν εμπορικότατος ζωγράφος (ειδικότερα ως τοπιογράφος) στον Καναδά, ο Πωλ Σουλικιάς, επέλεξε προ τριακονταετίας ν’ αφήσει το Μόντρεαλ και να εγκατασταθεί στον Βόλο, όπου έκτοτε ζει και δημιουργεί. Και είναι το Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας Βόλου που στις 19 Οκτωβρίου εγκαινιάζει αναδρομική έκθεση έργων του με τίτλο «Εργα και Εποχές».

Ομιλητές, η επίτιμη γενική διευθύντρια του υπουργείου Πολιτισμού Μαίρη Μιχαηλίδου και η ιστορικός Τέχνης Μάγδα Κουμπαρέλου. Οφειλόμενος φόρος τιμής σ’ έναν ελάχιστα γνωστό στο ελληνικό κοινό σπουδαίο καλλιτέχνη, που τις ημέρες αυτές συμπλήρωσε τα 90 του.

Ο «Αμερικάνος» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, που ξεκίνησε να ζωντανεύει επί σκηνής τον Δεκέμβριο του 2009 ο Θανάσης Σαράντος, θα φιλοξενείται από 20-23 Οκτωβρίου στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη.

Ερμηνεύοντας ως αφηγητής, ο Σαράντος μεταμορφώνεται σε όλα τα πρόσωπα του διαχρονικού διηγήματος του Παπαδιαμάντη (καθ’ ότι μετανάστης ο ήρωάς του), με τη συνδρομή της μουσικής του συνθέτη Λάμπρου Πηγούνη, που ερμηνεύει ζωντανά ο Γιώργος Τζιαφέττας. Το έργο έχει ήδη παρουσιαστεί με επιτυχία σε πάνω από 25 πόλεις, αρχής γενομένης από τη Σκιάθο, τη γενέτειρα του συγγραφέα.

ΚΑΙ… Σαν διαγωνισμός για την καλύτερη (πολιτική) ατάκα.


efsyn.gr

Ιστορία των δημόσιων χρεών και η αποκήρυξή (μονομερής διαγραφή) τους

$
0
0
Συνέντευξη του Eric Toussaint από τον Erwan Manac’h για το γαλλικό εβδομαδιαίο περιοδικό Politis

Ολόκληρη η ανάλυσή σας βασίζεται στην ιδέα ότι το χρέος έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ιστορία. Γιατί;

Σε μια σειρά μειζόνων ιστορικών γεγονότων, το δημόσιο χρέος αποτέλεσε κυρίαρχο στοιχείο. Αυτό αληθεύει, από τις αρχές του 19ου αιώνα, για τα Κράτη που μάχονταν για την ανεξαρτησία τους, στην Λατινική Αμερική από το Μεξικό ως την Αργεντινή, όπως και για την Ελλάδα. Για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο ανεξαρτησίαςτους, οι αναδυόμενες αυτές χώρες συνήψαν δάνεια με τραπεζίτες του Λονδίνου, με λεόντειους όρους, που τις οδήγησαν στην πραγματικότητα σε έναν νέο κύκλο υποταγής.



Κάποια άλλα Κράτη απώλεσαν με κάθε επισημότητα την κυριαρχία τους. Η Τυνησία είχε μια σχετική αυτονομία εντός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά είχε χρεωθεί στους τραπεζίτες του Παρισιού. Είναι ξεκάθαρο πως, μέσω του όπλου του χρέους, η Γαλλία δικαιολόγησε την επιτροπεία της και την αποίκισή της. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1882, η Αίγυπτος έχασε κι εκείνη την ανεξαρτησία της. Πρώτα με την κατοχή από την Μεγάλη Βρετανία που ήθελε να ανακτήσει τα χρέη που είχε συνάψει η χώρα με τις αγγλικές τράπεζες, πριν μετατραπεί σε αποικία.

Θα μπορούσαμε να φτάσουμε στο σημείο να πούμε πως το χρέος χρησιμοποιήθηκε σκόπιμα, για να «κλειδώσουν» θέσεις κυριαρχίας μιας χώρας επί μιας άλλης;

Δεν πρόκειται για μια παγκόσμια και συστηματική συνωμοσία. Όταν οι Έλληνες και Λατινοαμερικανοί δημοκράτες υπέρ της ανεξαρτησίας πήγαν στο Λονδίνο για να δανειστούν κεφάλαια, το τι θα επακολουθούσε δεν το πρόβλεπε η βρετανική μοναρχία. Όμως, οι Μεγάλες Δυνάμεις αντιλήφθηκαν πολύ σύντομα πόσο ενδιαφέρον μπορούσε να είναι γι’αυτές το εξωτερικό χρέος μιας χώρας για να δικαιολογήσουν μια στρατιωτική επέμβαση και να την θέσουν υπό επιτροπεία, σε μια εποχή όπου ήταν επιτρεπτό να κάνεις πόλεμο για να ανακτήσεις ένα χρέος.

Στέκεστε στην κρίση του ελληνικού χρέους του 19ου αιώνα η οποία, κατά την γνώμη σας, παρουσιάζει ομοιότητες με την σημερινή κρίση.Γιατί;

Τα προβλήματα ξεκινούν μετά την πρώτη μεγάλη διεθνή τραπεζική κρίση που ξεσπά στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο του 1825. Οι τράπεζες, ευάλωτες πια, δεν θέλουν πλέουν να δανείσουν, όπως μετά την κρίση της Lehman Brothers, το 2008. Τα αναδυόμενα Κράτη, όπως η Ελλάδα, είχαν δανειστεί υπό όρους τόσο καταχρηστικούς και τα ποσά που έλαβαν ήταν τόσο χαμηλά σε σχέση με εκείνα που είχαν δανειστεί, που δεν ήταν σε θέση να εξοφλήσουν το χρέος τους χωρίς ένα νέο δάνειο. Όταν οι τράπεζες σταματούν να δανείζουν, η Ελλάδα δεν είναι πλέον σε θέση να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της. Οι καταβολές των δόσεων σταματούν το 1827.

Σε αυτό το σημείο είναι που το «σύστημα χρέους» μοιάζει με το σημερινό: η γαλλική και η βρετανική μοναρχία καθώς και ο Τσάρος της Ρωσίας – η «Τρόικα» - συμφωνούν μεταξύ τους να δώσουν ένα δάνειο στην Ελλάδα και να της επιτρέψουν να γεννηθεί ως ανεξάρτητο Κράτος, πράγμα που τους βολεύει διότι το γεγονός αυτό θα αποσταθεροποιούσε την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Σε αντάλλαγμα, το 1832, υπογράφουν μια «σύμβαση περί της κυριαρχίας της Ελλάδας», την οποία φέρνω στο φως στο βιβλίο μου. Δημιουργεί στην Ελλάδα μια μοναρχία, ενώ οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας θα προτιμούσαν μια Δημοκρατία. Ο βασιλιάς που επιλέχθηκε, Όθων ο Α’, είναι ένας Βαυαρός πρίγκιπας, 15 ετών, που δεν μιλά την ελληνική γλώσσα και δεν έχει ποτέ βάλει το πόδι του στην Ελλάδα. Το έγγραφο ορίζει πως η μοναρχία αυτή έχει ως καθήκον να καθιερώσει ως προτεραιότητα στον προϋπολογισμό της την αποπληρωμή ενός χρέους που συνάφθηκε με τις τρεις δυνάμεις, μέσω της τράπεζας Rothschild του Παρισιού, για να αποπληρώσουν τους τραπεζίτες του Λονδίνου. Οι δαπάνες που πραγματοποίησε η τρόικα για να εγκαταστήσει αυτήν την μοναρχία, καθώς και η πρόσληψη 3.500 βαυαρών μισθοφόρων για έναν πόλεμο "ανεξαρτησίας", πρέπει επίσης να καταβληθούν από την Ελλάδα.

Δείχνω έτσι πως, στις αρχές του 19ου αιώνα, μόνον 20 % του ποσού που είχε δανειστεί η Ελλάδα φθάνει πραγματικά στην χώρα. Το υπόλοιπο αναλώνεται στις προμήθειες που έλαβε η τράπεζα Rothschild, στην πληρωμή των αμοιβών των μισθοφόρων, στα έξοδα μετακίνησής τους προς την Ελλάδα και σε άλλα έξοδα για την εγκατάσταση της μοναρχίας.

Έκτοτε, η Ελλάδα έζησε σε μια κατάσταση μόνιμης υποτέλειας. Επέστρεψε σε αυτήν την κατάσταση, με ακόμη πιο έντονο τρόπο, από το 2010. Για μιαν ακόμη φορά, δημόσιες δυνάμεις συναντήθηκαν για να συγκεντρώσουν κεφάλαια που θα χρησίμευαν στην πληρωμή των ιδιωτών πιστωτών. Των γαλλικών, γερμανικών, βελγικών και ολλανδικών τραπεζών, στην προκειμένη περίπτωση.

Η ιστορία δείχνει επίσης ένα είδος αντικειμενικής συμμαχίας μεταξύ των κυρίαρχων τάξεων των χρεωμένων χωρών και των δανειστών Κρατών, που ευνοούν έναν κάποιο «συντηρητισμό»…

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ιστορία του συστήματος χρέους χωρίς να εξετάσουμε τον ρόλο της τοπικής κυρίαρχης τάξης. Σε κάθε παράδειγμα, ωθεί τις αρχές σε εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό, διότι ο δανεισμός συμβάλλει στο να μην είναι αυξημένοι οι φόροι, οι οποίοι βαρύνουν την αστική τάξη. Συμπεριφέρεται έτσι ως εισοδηματίας, επενδύοντας η ίδια στα κρατικά ομόλογα που εκδίδει η χώρα της.

Όταν το καθεστώς του Μεξικανού φιλελεύθερου-δημοκράτη Benito Juárez αποκηρύσσει ένα μέρος των χρεών που είχαν προηγουμένως συνάψει οι συντηρητικοί, ορισμένοι αστοί ζητούν την γαλλική υπηκοότητα ώστε η Γαλλία να επέμβει στρατιωτικά για να τον ανατρέψει, στο όνομα της εξόφλησης των υπηκόων της.

Αυτό αληθεύει σήμερα ακόμη. Τέλη 2001, όταν η Αργεντινή αναστέλλει την αποπληρωμή του χρέους της, η αστική τάξη της χώρας ενοχλήθηκε διότι Αργεντινοί κεφαλαιοκράτες κατείχαν μεγάλο μέρος του χρέους που είχε εισαχθεί στην Γουολ Στριτ.

Αντίθετα, η έννοια του «απεχθούς» χρέους, που γεννήθηκε την δεκαετία του 1920, δεν προήλθε από την αριστερά ούτε κι από αυτούς που σήμερα ονομάζουν «altermondialistes». Από πού προέρχεται;

Κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα, υπήρξε μια σειρά αποκηρύξεων χρέους. Ειδικότερα, στις ΗΠΑ. Το 1830, 4 πολιτείες των ΗΠΑ πλήττονται από κοινωνικούς ξεσηκωμούς που ανατρέπουν τις διεφθαρμένες κυβερνήσεις τους και αποκηρύσσουν το χρέος που αυτές είχαν συνάψει με διεφθαρμένους τραπεζίτες. Τα έργα υποδομών που έπρεπε να χρηματοδοτήσει δεν υλοποιήθηκαν, λόγω της διαφθοράς.

Το 1865, όταν οι «Βόρειοι» κερδίζουν έναντι των «Νοτίων», αποφασίζουν ότι οι τελευταίοι πρέπει να αποκηρύξουν τα χρέη που σύναψαν με τις τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν τον πόλεμο (είναι το περιεχόμενο της 14ης τροποποίησης του Συντάγματος των ΗΠΑ). Ένα χρέος που θεωρούνταν ως «απεχθές», καθώς είχε συναφθεί για την υπεράσπιση του συστήματος της δουλείας.

Στα τέλη του 19ου αιώνα, οι ΗΠΑ αρνούνται επίσης η Κούβα, που είχε γίνει ανεξάρτητη μετά από στρατιωτική τους επέμβαση, να καταβάλλει το χρέος που η Ισπανία είχε συνάψει στο Παρίσι στο όνομα της αποικίας της. Οι ΗΠΑ το θεωρούν «απεχθές» διότι χρησίμευσε στην χρηματοδότηση της κυριαρχίας στην Κούβα και των πολέμων που οι Ισπανοί διεξήγαν αλλού.

Και, ενώ το 1919, η Κόστα Ρίκα αποκηρύσσει ένα χρέος που είχε συνάψει ο πρώην δικτάτορας Tinoco, σε αποκλειστικό όφελος της οικογένειάς του, ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ παρεμβαίνει ως διαιτητής και επικυρώνει την μονομερή αυτή διαγραφή. Διότι το δανεισμένο κεφάλαιο προορίζονταν για ίδια συμφέροντα.

Βάσει όλων αυτών των νομολογιών είναι που ένας Ρώσος νομικός, εξόριστος μετά την επανάσταση των Μπολσεβίκων, επεξεργάζεται μια νομική θεωρία. Δηλώνει πως ένα Κράτος παραμένει δεσμευμένο από τα χρέη που συνήψε το προηγούμενο καθεστώς, αλλά προσθέτει μιαν εξαίρεση: αν το χρέος συνάφθηκε ενάντια στο συμφέρον του πληθυσμού και οι πιστωτές γνώριζαν ή έπρεπε να γνωρίζουν, καθώς πραγματοποιούσαν ελέγχους, μπορεί να κηρυχθεί απεχθές και να διαγραφεί.

Η θεωρία αυτή προέρχεται λοιπόν από έναν συντηρητικό καθηγητή που ήθελε να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των πιστωτών αλλά και να τους πει να προσέχουν σε ποιόν και για ποιόν λόγο δανείζουν. Επιβεβαιώνει έτσι ότι υπάρχει δυνατότητα για τα Κράτη να διαγράψουν μονομερώς ένα χρέος, αν είναι απεχθές.

Γιατί θεωρείτε πως το ελληνικό χρέος είναι «απεχθές»;

Η Τρόικα απαιτεί, από το 2010, από την Ελλάδα δάνεια που ξεκάθαρα δόθηκαν ενάντια στο συμφέρον των ίδιων των Ελλήνων. Αφού τους επιβλήθηκαν μέτρα που έπληξαν την άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους και υποβίβασαν τις συνθήκες ζωής τους. Αποδείξαμε πως τα χρήματα που δανείστηκαν ξαναέφυγαν αμέσως προς τις ξένες ή ελληνικές τράπεζες που ήταν υπεύθυνες για την κρίση. Και μπορούμε να αποδείξουμε ότι οι κυβερνήσεις της Τρόικα είχαν τέλεια γνώση του γεγονότος αυτού, καθώς αυτές είναι που υπέδειξαν το περιεχόμενο του μνημονίου. Ήταν άμεσοι δράστες.

Ο συλλογισμός αυτός, θα μπορούσε να επεκταθεί στην Γαλλία;

Ναι. Οι εργασίες των συλλογικοτήτων λογιστικού ελέγχου, που παραδόθηκαν τον Απρίλιο του 2014, εντοπίζουν πως 59% του γαλλικού χρέους είναι παράνομο. Δεν εξυπηρέτησε τα συμφέρον των Γάλλων αλλά εκείνο μιας μειοψηφίας, που ωφελήθηκε φορολογικών δώρων, και των τραπεζών, που έλαβαν υπερβολικά υψηλά επιτόκια.

Μετά την αποκήρυξη, μπορούν τα Κράτη να βρουν τράπεζες διατεθειμένες να τους δανείσουν και πάλι;

Υπάρχει σίγουρα ένας φόβος των πιστωτών, αλλά η διαδεδομένη ιδέα σύμφωνα με την οποία ένα Κράτος δεν μπορεί να διαγράψει μονομερώς το χρέος του επί ποινή μελλοντικής αδυναμίας δανεισμού του αποδεικνύεται, πράγματι, εσφαλμένη. Το Μεξικό, για παράδειγμα, διέγραψε το χρέος του το 1861, το 1867, το 1883 και το 1913 και, κάθε φορά, βρήκε νέους δανειστές. Διότι, ορισμένοι τραπεζίτες δεν διστάζουν να δεσμευτούν όταν βλέπουν πως μια χώρα ανάκτησε μια καλή οικονομική υγεία αναστέλλοντας την αποπληρωμή του χρέους ή διαγράφοντάς το μονομερώς.

Η Πορτογαλία, το 1837, αποκήρυξε το χρέος της. Αυτό, δεν την εμπόδισε να συνάψει 14 διαδοχικά δάνεια με γαλλικές τράπεζες. Τα Σοβιέτ αποκήρυξαν, τον Φεβρουάριο του 1917, τα χρέη που είχε συνάψει ο Τσάρος, διότι είχαν χρησιμεύσει στην διεξαγωγή του πολέμου. Ένας αποκλεισμός είχε αποφασιστεί, αλλά ήρθη μετά το 1922, διότι οι Βρετανοί αποφάσισαν να τους δανείσουν ώστε η Ρωσία να αγοράσει βρετανικούς εξοπλισμούς. Η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία και το Βέλγιο ακολουθούν. Ακόμη κι η Γαλλία παραιτείται του αποκλεισμού, ενώ 1,6 εκατομμύριο Γάλλων είχαν αγοράσει από την Crédit Lyonnais ρωσικούς τίτλους που, μετά την επανάσταση, είχαν αποκηρυχθεί. Οι μεγάλοι παραγωγοί της γαλλικής μεταλλουργίας είναι που άσκησαν πίεση ώστε η Γαλλία να δανείσει στους Σοβιετικούς, διότι έβλεπαν τις παραγγελίες να περνούν κάτω από την μύτη τους.

Ένα ακόμη παράδειγμα από τα πολλά, πιο πρόσφατο: δέκα μέρες μετά την εισβολή στο Ιράκ, το 2003, ο Αμερικανός υπουργός οικονομικών συγκάλεσε τους συναδέλφους του στο G7 για να διαγράψει τα χρέη που είχε συνάψει ο Σαντάμ Χουσεΐν, επικαλούμενος το επιχείρημα του απεχθούς χρέους. Κι όμως, οι ίδιες οι ΗΠΑ του είχαν δανείσει μεγάλα ποσά στα τέλη της δεκαετίας του 1970 και κατά την δεκαετία του 1980, για να διεξάγει πόλεμο κατά του Ιράν. Τον Οκτώβριο του 2004, 80% του χρέους του Ιράκ διεγράφη. Αυτό δείχνει την εγκυρότητα του επιχειρήματος του διεθνούς δικαίου.

Το χρέος εμφανίζεται επίσης σαν ένας ασφυκτικός κλοιός που αποκλείει κάθε άλλη εναλλακτική…

Ναι, αυτό σημαίνει πως η διαγραφή του παράνομου χρέους αποτελεί απαραίτητη συνθήκη για την απελευθέρωση μέσων που θα επιτρέψουν την εφαρμογή μιας πολιτικής οικολογικής μετάβασης. Αλλά, επίσης, ότι δεν αρκεί από μόνη της! Η αποκήρυξη των χρεών και η μη υλοποίηση άλλων πολιτικών σχετικά με τις τράπεζες, το νόμισμα, την φορολογική πολιτική, τις επενδυτικές προτεραιότητες και την δημοκρατία… Αυτό θα σήμαινε την εκκίνηση ενός νέου κύκλου χρέους. Η αποκήρυξη πρέπει να εγγραφεί σε ένα συνολικό σχέδιο.

Le système dette. Histoire des dettes souveraines et de leur répudiation (Το σύστημα χρέους. Ιστορία των δημόσιων χρεών και της αποκήρυξής τους), Éric Toussaint, εκδ. Les liens qui libèrent, 2017, 303 σ., 19,50 €.
​ΠΗΓΗ: www.contra-xreos.gr

Με πραξικόπημα και μαυραγορίτικες μεθοδεύσεις οι συμβολαιογράφοι-«κοράκια» του Ρούσκα αποφάσισαν συμμετοχή στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς!

$
0
0

Κάτω από τον κλοιό πολλών διμοιριών ΜΑΤ με πραξικόπημα και παρακρατικές μαυραγορίτικες εκβιαστικές μεθοδεύσεις, πραγματοποιήθηκε, με εντολές κυβέρνησης – τραπεζιτών και παράνομα Γενική Συνέλευση συμβολαιογράφων, η οποία στην ουσία δεν ήταν Γενική Συνέλευση, αλλά στημένο παραμάγαζο από «κοράκια» του Ρούσκα στην πλειοψηφία τους.
Η παράνομη αυτή και έκθετη Γενική Συνέλευση αποφάσισε παράνομα, μετά από μεγάλες αντιδράσεις σημαντικής μερίδας, τη συμμετοχή των συμβολαιογράφων Αθήνας –Πειραιά στους αντιδημοκρατικούς και αδιαφανείς ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς με στόχο την εύκολη και ταχύτατη αρπαγή από τράπεζες και κράτος των σπιτιών του λαού και των λαϊκών υπηρεσιών.

Συγκεκριμένα, παρά την αποχή και τις μαζικές αποχωρήσεις από την Γενική Συνέλευση, η απόφαση ελήφθη μόνο με 158 ψήφους υπέρ και 80 με εκείνον ή τον άλλον τρόπο εναντίον!

Έξω από τον χώρο της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε ενωτική αγωνιστική διαμαρτυρία μετά από έκκληση κυρίως της «Ενωτικής Πρωτοβουλίας κατά των Πλειστηριασμών» και της «Λαϊκής Ενότητας» (ΛΑ.Ε), ενώ σε αυτήν συμμετείχαν και το ΕΠΑΜ και το «Δεν Πληρώνω».

Είναι χαρακτηριστικό ότι τα ΜΑΤ, που είχαν φράξει την είσοδο προς την Γενική Συνέλευση και την περιέβαλλαν με τις ασπίδες τους, έσπρωχναν και χτύπησαν με κλωτσιές τον Παν. Λαφαζάνη, Γραμματέα ΛΑ.Ε, επειδή τόλμησε να ζητήσει να συνομιλήσει με τον επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης.

Ο Παν. Λαφαζάνης με δηλώσεις του τόνισε ότι:

«Τσίπρας, Κοντονής, Τόσκας, Τσακαλώτος, με όργανο τον Ρούσκα, έδρασαν αδίστακτα ως χούντα των τραπεζών και των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για να αρπάξουν τα σπίτια του λαού και την λαϊκή περιουσία».

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γενική Συνέλευση του Ρούσκα και των «κορακιών» του, που πλουτίζουν πίνοντας το αίμα του ελληνικού λαού, παρότι στημένη, συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις από πλήθος συμβολαιογράφων, ενώ, υποβάλλοντας ενστάσεις για το παράνομο των διαδικασιών, παραιτήθηκαν πέντε (5) από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν τόση και τέτοια η αγωνία των βρώμικων εθελόδουλων κατεστημένων κέντρων για την εξέλιξη της διαδικασίας, ώστε έπεφταν βροχή οι παρεμβάσεις με τηλέφωνα στον Ρούσκα τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, όσο και από τους Κοντονή και Τσακαλώτο, αλλά και τραπεζίτες, με όλους μαζί να ανησυχούν μήπως οι συμβολαιογράφοι δεν ψηφίσουν «σωστά» και καταψηφίσουν τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Να σημειώσουμε ότι η συμμετοχή των συμβολαιογράφων ήταν μικρή, οι περισσότεροι από τους συμβολαιογράφους που ήταν αντίθετοι στις μεθοδεύσεις αποχώρησαν αγανακτισμένοι και η απόφαση ελήφθη επειδή δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στην απαρτία, αφού η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί, άκουσον-άκουσον, ανεξαρτήτως του αριθμού των συμμετεχόντων!!! Άλλωστε για την σύγκλιση της Γενικής Συνέλευσης δεν τηρήθηκαν οι εκ του νόμου προθεσμίες και οι προβλεπόμενες διαδικασίες, με συνέπεια και εξ αυτού του λόγου η Γενική Συνέλευση να είναι παράνομη.

Πολλοί εκ των διαδηλωτών, ειδικά της ΛΑ.Ε, έμειναν μέχρι το τέλος της Γενικής Συνέλευσης και αποδοκίμαζαν με συνθήματα όσους εκ των εξερχομένων συμβολαιογράφων είχαν ψηφίσει υπέρ των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, καταγγέλλοντάς τους ότι η ψήφισαν υπέρ των τραπεζών και για την εξαθλίωση του φτωχού λαού.

Μια ομάδα διαδηλωτών, μόλις ο Ρούσκας πλησίασε την πόρτα και σκόπευε να εξέλθει του κτηρίου, φώναξε εξαγριωμένη «Ρούσκα, αλήτη, μαυραγορίτη», με συνέπεια να μην αποτολμήσει την έξοδο, παρότι τον περιέβαλλε μια ολόκληρη διμοιρία ΜΑΤ.

Οι διαδηλωτές αργά το βράδυ διαλύθηκαν τελικά, δίνοντας την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν πιο ενωμένα, πιο δυναμικά και με μεγαλύτερη ευρύτητα τον αγώνα.

Οι πλειστηριασμοί λαϊκής περιουσίας, ό,τι και να κάνουν, δεν θα περάσουν!


Viewing all 6521 articles
Browse latest View live