Quantcast
Channel: ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ
Viewing all 6521 articles
Browse latest View live

Δέκα μαχόμενες γυναίκες που δε γράφτηκαν στα σχολικά βιβλία

$
0
0
Της Kathleen Harris (μετάφραση, επιμέλεια Sylvia)

Όλοι γνωρίζουμε τους άντρες επαναστάτες όπως τον Τσε Γκεβάρα, αλλά η ιστορία συχνά τείνει να αποσιωπήσει τις συνεισφορές των γυναικών επαναστατριών, που έχουν θυσιάσει το χρόνο και τις προσπάθειές τους και έζησαν παλεύοντας προς την κατεύθυνση να αναπτύξουν συστήματα και ιδεολογίες.
Παρά τις παρανοήσεις, υπάρχει αμέτρητος αριθμός γυναικών, που έχουν συμμετάσχει σε επαναστάσεις σε όλη την ιστορία, με πολλές από αυτές να έχουν παίξει κρίσιμο ρόλο. Μπορεί να προέρχονται από διαφορετικά σημεία του πολιτικού φάσματος, κάποιες οπλισμένες με όπλα και κάποιες χωρίς τίποτα άλλο, παρά ένα στυλό, αλλά όλες πάλεψαν σκληρά για κάτι που πίστευαν.
Ας ρίξουμε μια ματιά σε 10 από αυτές τις γυναίκες επαναστάτριες από όλο τον κόσμο, που μάλλον δεν θα δείτε ποτέ τυπωμένες πάνω στο T-shirt κάποιου φοιτητή .


Ναντέζντα Κρούπσκαγια



Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν τη Ναντέζντα Κρούπσκαγια απλώς ως τη σύζυγο του Βλαντιμίρ Λένιν, η Ναντέζντα όμως ήταν μία μπολσεβίκος επαναστάτρια και πολιτικός από μόνη της. Εμπλεκόταν σε μεγάλο βαθμό, σε μια ποικιλία πολιτικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένου ότι υπηρέτησε και ως αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας της Σοβιετικής Ένωσης από το 1929 μέχρι το θάνατό της το 1939, και με μια σειρά από εκπαιδευτικές επιδιώξεις. Πριν από την επανάσταση, υπηρέτησε ως γραμματέας της ομάδας Iskra, την οποία διαχειριζοταν την αλληλογραφία σε επίπεδο ηπείρου, πολλά από τα οποία έπρεπε να αποκωδικοποιεί. Μετά την επανάσταση, αφιέρωσε τη ζωή της στη βελτίωση των εκπαιδευτικών ευκαιριών για τους εργάτες και τους αγρότες, για παράδειγμα μέσω της προσπάθειας να είναι οι βιβλιοθήκες διαθέσιμες για όλους.



Κωνσταντία Mαρκιέβιτς

Η Constance Markievicz (το γένος Gore-Booth) ήταν μια αγγλο-ιρλανδική κοντέσα, πολιτικός του Σιν Φέιν και Fianna Fail, επαναστατική σουφραζέτα και σοσιαλίστρια. Είχε συμμετάσχει σε πολλές προσπάθειες για την ιρλανδική ανεξαρτησία, συμπεριλαμβανομένου του Easter Rising το 1916, στην οποία είχε ηγετικό ρόλο. Κατά τη διάρκεια του Rising, που τραυμάτισε έναν βρετανό ελεύθερο σκοπευτή, πριν αναγκαστεί να υποχωρήσει και να παραδοθεί. Μετά, ήταν η μόνη γυναίκα από τις 70 που τέθηκε σε απομόνωση. Καταδικάστηκε σε θάνατο, αλλά της δόθηκε χάρη με βάση το φύλο της. Είναι ενδιαφέρον, πως ο κατήγορος δικηγόρος υποστήριξε, ότι ικέτευσε λέγοντας : «Είμαι μόνο μια γυναίκα, δεν μπορείτε να εκτελέσετε μια γυναίκα», ενώ τα αρχεία του δικαστηρίου δείχνουν ότι είπε «θα ήθελα πολύ να είχατε την ευγένεια να με πυροβολήσετε». Η Κωνσταντία ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες στον κόσμο που κατείχαν θέση στο υπουργικό συμβούλιο (Υπουργός Εργασίας της Ιρλανδικής Δημοκρατίας, 1919-1922), και ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα που εκλέχθηκε στη βρετανική Βουλή των Κοινοτήτων (Δεκέμβριος 1918) -μία θέση την οποία απέρριψε λόγω της πολιτικής αποχής του Σιν Φέιν.

Petra Herrera
Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του Μεξικού, οι γυναίκες στρατιώτες γνωστές ως soldaderaswent βρίσκονταν στη μάχη μαζί με τους άνδρες, αν και αντιμετώπιζαν συχνά κακοποίηση. Μία από τις πιο γνωστές από τις soldaderas ήταν η Petra Herrera, η οποία μεταμφιέστηκε ως άντρας και πήγε με το όνομα «Pedro Herrera». Ως Pedro, εδραίωσε τη φήμη της με το να επιδείξει υποδειγματική ηγεσία (και με την ανατίναξη γεφυρών) και ήταν σε θέση να αποκαλύψει το φύλο της στη συνέχεια. Συμμετείχε στη δεύτερη μάχη του Torreón στις 30 του Μάη του 1914, μαζί με περίπου 400 άλλες γυναίκες, ακόμα και να αναγνωριστεί από κάποιους ως εκείνη που αξίζει την πλήρη πίστωση της έκβασης της μάχης. Δυστυχώς, ο Πάντσο Βίλα ήταν πιθανόν απρόθυμος να δώσει μια τέτοια αναγνώριση σε μια γυναίκα και δεν την έκανε Στρατηγό. Σε απάντηση, η Πέτρα αποχώρησε από τις δυνάμεις του Βίλα και σχημάτισε τη δική της εξολοκλήρου γυναικεία ταξιαρχία.



Nwanyeruwa

H Nwanyeruwa, μια Ίγκμπο γυναίκα στη Νιγηρία, πυροδότησε ένα σύντομο πόλεμο που συχνά αποκαλείται η πρώτη μεγάλη πρόκληση στη βρετανική αρχή στη Δυτική Αφρική κατά τη διάρκεια της αποικιακής περιόδου. Στις 18 Νοεμβρίου του 1929, ξέσπασε μια λογομαχία μεταξύ της Nwanyeruwa και ενός άνδρα που ονομαζόταν Μark Emereuwa, όταν της είπε να «μετρήσει τις κατσίκες,τα πρόβατα και τους ανθρώπους της». Κατανοώντας, ότι αυτό σήμαινε, ότι θα πρέπει να φορολογηθούν (παραδοσιακά, οι γυναίκες δεν φορολογούνταν ), συζήτησε την κατάσταση με άλλες γυναίκες και έτσι διαμαρτυρίες, γεγονός που ονομάστηκε Πόλεμος των Γυναικών, άρχισαν να εμφανίζονται κατά τη διάρκεια των δύο μηνών. Περίπου 25.000 γυναίκες συμμμετείχαν σε όλη την περιοχή, διαμαρτυρόμενες τόσο για τις διαφαινόμενες φορολογικές αλλαγές, αλλά και για την απεριόριστη δύναμη των εντεταλμένων Αρχηγών. Στο τέλος, η θέση των γυναικών βελτιώθηκε σημαντικά, με τους Βρετανούν να εγκαταλείπουν τα φορολογικά σχέδιά τους, καθώς και την αναγκαστική παραίτηση πολλών εντεταλμένων αρχηγών.

Lakshmi Sehgal
Η Lakshmi Sahgal, κοινώς γνωστή ως «Καπετάν Lakshmi», ήταν μια επαναστάτρια του Ινδικού κινήματος ανεξαρτησίας, αξιωματικός του Ινδικού Εθνικού Στρατού, και αργότερα, υπουργός Γυναικείων Υποθέσεων στην κυβέρνηση Αzad Hind. Στην δεκαετία του ’40, διέταξε την καθιέρωση του Συντάγματος Rani Jhansi , ένα σύνταγμα που στόχο είχε την ανατροπή του Βρετανικού νόμου Raj στην αποικιακή Ινδία. Το σύνταγμα ήταν ένα από τα πολύ λίγα συντάγματα, εξολοκλήρου γυναικείας κατάκτησης, του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου από οποιαδήποτε πλευρά, και πήρε το όνομά του από μία άλλη διάσημη γυναίκα επαναστάτρια της ινδικής ιστορίας,τη Rani Lakshmibai, η οποία ήταν μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της ινδικής Εξέγερσης του 1857.

Sophie Scholl
Η Γερμανίδα επαναστάτρια Sophie Scholl ήταν ιδρυτικό μέλος της μη-βίαιης αντι-ναζιστικής ομάδα αντίστασης “Τhe White Rose”, η οποία υποστήριξε την ενεργό αντίσταση, ενάντια στο καθεστώς του Χίτλερ, μέσα από ένα ανώνυμα φυλλάδια και μια εκστρατεία γκράφιτι. Τον Φεβρουάριο του 1943, αυτή και άλλα μέλη συνελήφθησαν να μοιράζουν φυλλάδια στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου και καταδικάστηκε σε θάνατο με γκιλοτίνα. Αντίγραφα του φυλλαδίου, που είχε τίτλο: «Το μανιφέστο των φοιτητών του Μονάχου», βγήκαν λαθραία έξω από τη χώρα και εκατομμύρια από αυτά ρίχτηκαν από αέρος, πάνω από τη Γερμανία, από τις συμμαχικές δυνάμεις, αργότερα το ίδιο έτος.


Blanca Canales

Η Blanca Canales υπερασπίστρια του πατριωτισμού από το Πουέρτο Ρίκο, βοήθησε στην οργάνωση των «Θυγατέρων της Ελευθερίας»,( Daughters of Freedom), τμήμα των γυναικών του Πατριωτικού Κόμματος του Πουέρτο Ρίκο. Ήταν μία από τις λίγες γυναίκες στην ιστορία, που ηγήθηκαν μιας εξέγερσης εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, γνωστή ως «εξέγερση Jayuya». Το 1948, προτάθηκε ένα ιδιαίτερα περιοριστικό και αυστηρό νομοσχέδιο γνωστό ως «Gag Bill», ή «νόμος 53», το οποίο ορίζε ως έγκλημα, την εκτύπωση, τη δημοσιοποίηση, την πώληση, ή την όποια παρουσίαση, οποιουδήποτε υλικού, που θεωρούνταν ότι στόχευε να καταστρέψει ή να χτυπήσει την κυβέρνηση. Σε απάντηση, το Πατριωτικό κόμμα και οι υποστηρικτές του, ξεκίνησαν να οργανώνουν μια ένοπλη επανάσταση. Στις 30 Οκτωβρίου του 1950, η Blanca και άλλοι πήραν τα όπλα που είχε αποθηκευμένα στο σπίτι της και βάδισαν προς την πόλη της Jayuya, κατέλαβαν το αστυνομικό τμήμα, έκαψαν το ταχυδρομείο, έκοψαν τα τηλεφωνικά καλώδια, και ύψωσαν την σημαία του Πουέρτο Ρίκο αψηφώντας το νόμο Gag. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ κήρυξε στρατιωτικό νόμο και διέταξε το στρατό και την αεροπορία να προχωρήσει σε επιθέσεις στην πόλη. Οι εξεγερμένοι άντεξαν και αντιστάθηκαν για λίγο, αλλά συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε ισόβια κάθειρξη μετά από 3 ημέρες. Μεγάλο μέρος της Jayuya καταστράφηκε, ενώ το γεγονός δεν καλύφθηκε αρκετά από τα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ, με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, να λέει μάλιστα ότι ήταν «ένα επεισόδιο μεταξύ των Πορτορικανών.»

Celia Sanchez
Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν τον Φιντέλ Κάστρο και τον Τσε Γκεβάρα, αλλά λιγότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει για την Celia Sanchez, η γυναίκα που ήταν στο επίκεντρο της κουβανικής επανάστασης και που μάλιστα φημολογείται ότι ήταν εκείνη που κυρίως λάμβανε τις αποφάσεις. Μετά το πραξικόπημα της 10ης Μαρτίου του 1952 , η Celia προσχώρησε στον αγώνα ενάντια στην κυβέρνηση Μπατίστα. Ήταν μία από τους ιδρυτές του Κινήματος της 26η Ιουλίου, ηγέτης σε ομάδες μάχης σε όλη την επανάσταση, ήλεγχε τις βοηθητικές ομάδες και ακόμη και έκανε τις ρυθμίσεις για την προσγείωση Granma προσγείωση, η οποία μετέφερε 82 μαχητές από το Μεξικό προς την Κούβα για την ανατροπή του Μπατίστα. Μετά την επανάσταση, η Celia παρέμεινε με τον Κάστρο μέχρι το θάνατό της.

Kathleen Neal Cleaver
Η Kathleen Neal Cleaver ήταν μέλος του Κόμματος των Μαύρων Πανθήρων και η πρώτη γυναίκα μέλος του οργάνου λήψης αποφάσεων του κόμματος. Είχε υπηρετήσει ως εκπρόσωπος και γραμματέας Τύπου και οργάνωσε την εθνική εκστρατεία για την απελευθέρωση του υπουργού άμυνας του Κόμματος , Huey Newton, ο οποίος είχε φυλακιστεί. Αυτή και άλλες γυναίκες, όπως η Angela Davis, αποτελούσαν μέχρι μια χρονική στιγμή τα 2/3 του Κόμματος , παρά την αντίληψη ότι το BPP ήταν συντριπτικά αρσενικό.

Asmaa Mahfouz
Η Asmaa Mahfouz είναι μια σύγχρονη επαναστάτρια,η οποία πιστώνεται την πυροδότηση της εξέγερσης του Ιανουαρίου του 2011 στην Αίγυπτο μέσα από ένα βίντεο που πόσταρε σε blog, ενθαρρύνοντας και άλλους να ενωθούν μαζί της, σε ένδειξη διαμαρτυρίας στην πλατεία Ταχρίρ. Θεωρείται μία από τους ηγέτες της αιγυπτιακής επανάστασης και είναι εξέχον μέλος του Συνασπισμού της Νεολαίας της Επανάστασης της Αιγύπτου.

Οι 10 αυτές γυναίκες αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου, όταν πρόκειται για θηλυκούς επαναστάτες.

10 Female Revolutionaries That You Probably Didn’t Learn About In History class
omniatv
Πηγή

Θρησκεία και εξέγερση

$
0
0
άρθρο του Δρ. Παναγιώτη Ξηρουχάκη

Ο Μαρξ είχε αποκαλέσει τη θρησκεία σαν το όπιο του λαού. Οι μαρξιστές αλλά και οι αναρχικοί θεωρούσαν την εκκλησία και το ιερατείο σαν εχθρό της ταξικής επανάστασης και φυσικό σύμμαχο του κράτους. Ο Βασιλιάς έβρισκε διαχρονικά τη δικαιολόγηση της εξουσίας του στις θεϊκές επιταγές μέσω του εκάστοτε ιερατείου. Ήταν ο επίγειος εκπρόσωπος του θεού, όπως βεβαίωνε η εκκλησία. Πίστη στο θεό συνεπαγόταν και υποταγή στην εξουσία.

Πριν όμως το διαφωτισμό και την αποδέσμευση της σκέψης από το θείο, τα πάντα περιστρεφόταν γύρω από το θεό. Το ίδιο και η επανάσταση. Έβρισκε τη δικαίωση της μέσα από τη θρησκεία. Άλλωστε σε περιόδους οικονομικής παρακμής τα επαναστατικά θρησκευτικά κινήματα αυξανόταν ραγδαία. Οι επαναστάτες πίστευαν ότι ο Θεός δε μπορεί να είναι τόσο κακός και να δικαιώνει την αδικία. O φτωχός λαός ξεσηκωνόταν και στο όνομα της δικαιοσύνης και των θείων επιταγών αναζητούσε τον τερματισμό της βάρβαρης εξουσίας.

Ένα μεγάλο ερώτημα που απασχολεί τους ιστορικούς είναι κατά πόσο οι θρησκευτικοί μεταρρυθμιστές είχαν καθαρά πολιτικά κίνητρα και χρησιμοποιούσαν τη θρησκεία για να ενδυναμώσουν τις θέσεις τους ή το αντίθετο. Ένα κλασικό παράδειγμα αποτελεί ο φαραώ της Αιγύπτου Ακενατόν, ο ιδρυτής της πρώτης μονοθεϊστικής θρησκείας. Ο Ακενατόν λοιπόν κατάργησε τον πολυθεϊσμό και καθιέρωσε τη λατρεία του θεού ήλιου του οποίου ήταν ο μόνος αντιπρόσωπος επί της γης με αποτέλεσμα να συγκρουστεί βίαια με το ιερατείο των παλιών θεών. Ήθελε ο Ακενατόν να χτυπήσει το πανίσχυρο ιερατείου που έκανε μέχρι τότε τη ζωή των φαραώ δύσκολη και γι’ αυτό κατάργησε τη θρησκεία τους και δημιούργησε τη δική του που μπορούσε νε ελέγχει? Ή μήπως πράγματι πίστεψε στον ένα και αληθινό θεό και σαν αποτέλεσμα ακολούθησε η πολιτική σύγκρουση με το θρησκευτικό κατεστημένο? Ή μήπως και τα δύο ενδεχόμενα ισχύουν και αλληλοσυμπληρώνονται? Άλλωστε όπως ήδη υποστηρίξαμε, η σκέψη αποδεσμεύτηκε ουσιαστικά από το θείο μετά τον Ευρωπαϊκό διαφωτισμό.

Ο Ακενατόν βέβαια δεν ήταν επαναστάτης με την έννοια του ταξικού πολέμου. Άλλωστε πολλοί θρησκευτικοί μεταρρυθμιστές, αν και αρχικά επιτέθηκαν στην εξουσία, στη συνέχεια ενσωματώθηκαν από το σύστημα και γίνανε στυλοβάτες του. Η ιστορία όμως έχει να επιδείξει πολλές ταξικές συγκρούσεις που φορούσαν θρησκευτικό μανδύα και επιτέθηκαν ολοκληρωτικά στην εξουσία. Σε αυτά τα ιστορικά παραδείγματα, κάποιος μπορεί να βρει τους προδρόμους του μαρξισμού αλλά και του αναρχισμού. Τέτοια λοιπόν ιστορικά γεγονότα υπάρχουν άφθονα. Εμείς θα παρουσιάσουμε στο παρών άρθρο μόνο κάποια απ’ αυτά που θεωρήσαμε ενδεικτικά: τις χιλιαστικές εξεγέρσεις του μεσαίωνα και των χρόνων της μεταρρύθμισης αλλά και κάποιες εξεγέρσεις του 20ου αι. που είχαν έντονο το θρησκευτικό στοιχείο.

ΧΙΛΙΑΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ

Ο χιλιασμός αποτελεί μια χριστιανική δοξασία που σε γενικές γραμμές υπόσχεται την έλευση μίας χρυσής εποχής που θα βάλει τέλος στη μιζέρια και στα βάσανα («παράδεισος επί της γης»). Ιδιαίτερα σημαντικά υπήρξαν τα χιλιαστικά κινήματα που εμφανίστηκαν στις αρχές της προηγούμενης χιλιετίας και κορυφώθηκαν τον 16ο αι. Τα κινήματα αυτά εμφανίστηκαν σε περιόδους κοινωνικών και οικονομικών μεταβολών. Επίσης γνώρισαν εξάρσεις σε εποχές λιμού ή μεγάλης πείνας όπου οι φτωχοί, εξαιτίας της άθλιας κατάστασης τους, πέθαιναν μαζικά.

Οι φτωχοί και οι αδύναμοι αναζητούσαν σε τέτοιες περιόδους μία διέξοδο από την επίγεια κόλαση.Ήταν απολύτως λογικό λοιπόν, οι υποστηρικτές αυτών των κινημάτων να προέρχονται κυρίως από τα κατώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα. Βέβαια οι χιλιαστές δεν ήταν αποκλειστικά φτωχοί, καθώς αρκετοί πλούσιοι και ευγενείς προσχώρησαν σε αυτά τα ανατρεπτικά κινήματα.

Ο χιλιασμός του μεσαίωνα και της εποχής της μεταρρύθμισης ήταν κατά βάση (αν και όχι πάντα) επαναστατικός. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι χιλιαστές επαναστάτες, εμφορούνταν από τις αρχές της κοινωνικής επανάστασης και ότι υπήρξαν πρόδρομοι των κομμουνιστών και των αναρχικών. Πράγματι τόσο στο μεσαίωνα όσο και στα χρόνια της μεταρρύθμισης, υπάρχουν αρκετά παραδείγματα χιλιαστικών εξεγέρσεων που διάθεταν επαναστατικό περιεχόμενο και επιτέθηκαν σε κράτος, εκκλησία και ατομική ιδιοκτησία με τελικό σκοπό την εγκαθίδρυση του επίγειου παραδείσου.

ΤΟΜΑΣ ΜΙΝΣΤΕΡ

Ξεκίνησε σαν θρησκευτικός μεταρρυθμιστής όπως ο Λούθηρος και είχε σπάνια θεολογική μόρφωση. Στη συνέχεια και σε αντίθεση με το Λούθηρο μετατράπηκε σε υποστηρικτή της βίαιης εξέγερσης αποσκοπώντας σε μια θρησκευτική και συνάμα κοινωνική επανάσταση. Ίδρυσε την «Ένωση της Θείας Βούλησης» που είχε σαν στόχο τη λαϊκή θεοκρατία και την κοινοκτημοσύνη. Τον Μάρτιο του 1525 όταν ξέσπασε η εξέγερση των χωρικών στη Βοημία και Θουριγγία (Κεντρική Ευρώπη), ο Μίνστερ κατατάχτηκε και πολέμησε μαζί τους για να θανατωθεί μετά την ήττα της εξέγερσης. Οι επαναστατικές του προτροπές «Εμπρός ενάντια τους όσο καίει ακόμα η φωτιά» ή «Γκρεμίστε τους από τον πύργο τους» τον κατατάσσουν στους προδρόμους της βίαιης ταξικής επανάστασης.

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΑΝΑΒΑΠΤΙΣΤΩΝ

Εμφανίστηκε την ίδια περίπου περίοδο. Αν και περιείχε πολλά ανομοιογενή στοιχεία, κοινή συνισταμένη υπήρξε η άρνηση του κράτους και της εκκλησίας. Οι αναβαπτιστές έδρασαν στην Ελβετία, την Γερμανία και τις κάτω Χώρες. Η μεγαλύτερη τους επιτυχία υπήρξε η κατάληψη της πόλης Μύνστερ στην Βεστφαλία το 1535. Αρχηγός των επαναστατών ήταν ο Γιαν Μάθους ο οποίος πέθανε στη διάρκεια της πολιορκίας από το στρατό του επισκόπου. Τον διαδέχτηκε ο Ιώαννης από το Λέυντεν. Στη διάρκεια της κατάληψης οι αναβαπτιστές πίστευαν ότι η πόλη θα γινόταν η Νέα Ιερουσαλήμ και ότι ο υπόλοιπος κόσμος θα καταστρεφόταν. Οι επαναστάτες έκαψαν όλα τα αρχεία συμβολαίων και χρεογράφων, δηλαδή τα νομοθετικά αποδεικτικά και σύμβολα της ατομικής ιδιοκτησίας. Εφάρμοσαν κομμουνιστές αρχές στα αναγκαία αγαθά και έκαψαν τα βιβλία σαν αντιχριστιανικά. Φυσικά η κατάληψη έληξε σύντομα, καθώς η επίσημε εκκλησία κατατρόπωσε τους επαναστάτες και ο ηγέτης Ιωάννης από το Λέυντεν θανατώθηκε.


Η ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Τομάζο Καμπανέλα

Ο Καμπανέλα υπήρξε ένας σημαντικός ιταλός φιλόσοφος που πήγε κόντρα με το αριστοτελικό εκκλησιαστικό κατεστημένο της εποχής. Οι πολιτικές του απόψεις έχουν αρκετό ενδιαφέρον. Ο Καμπανέλα κήρυσσε για το έτος του 1600 τη δημιουργία μίας κοινωνίας που θα βασίζεται στην κοινοκτημοσύνη. Κατηγορήθηκε για συνομωσία ενάντια στο ισπανικό στέμμα και για τις ιδέες του έμεινε φυλακή 27 χρόνια.
Εκεί έγραψε το σημαντικότερο έργο του. Μιλάμε βέβαια για την «Πόλη του Ήλιου» (1602). Σε αυτό το έργο ο Καμπανέλα περιγράφει μία πόλη όπου θα εφαρμοζόταν η κοινοτική ζωή. Η πόλη αυτή θα διοικούνταν θεοκρατικά. Το έργο αυτό θεωρείται προδρομικό των ουτοπικών σοσιαλιστών του 19ου αι.
Τα παραπάνω κινήματα, αν και πνίγηκαν στο αίμα, κατάφεραν να έχουν τον αντίκτυπο τους στην πολιτική και κοινωνική σκέψη του μέλλοντος. Οι Μαρξιστές (και όχι μόνο) τα μελέτησαν εμβριθώς και πήραν πολύτιμα συμπεράσματα. Στην τέχνη η επιρροή ήταν εξίσου μεγάλη. «Το όνομα του Ρόδου» του Ουμπέρτο Έκο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ο Ράινερ Βέρνερ Φασπίντερ γύρισε το «Ταξίδι στο Νικλασχάουζερ» το 1970. Η ταινία αυτή αφορά τη ζωή του Χανς Μπεμ. Στις 24/3/1476 ο βοσκός Χανς Μπεμ υποστήριξε ότι του φανερώθηκε η Παναγία και άρχισε να κηρύσσει την κοινωνική επανάσταση. Στο Νικλασχάουζερ συγκεντρώθηκαν μέχρι και 30000 οπαδοί του που έβλεπαν σε αυτόν τον νέο μεσσία. Τελικά θανατώθηκε από τον επίσκοπο.

VODOO

Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Το Voodoo είναι η επίσημη θρησκεία της Αϊτής, όπως την μετέφεραν οι Αφρικανοί σκλάβοι στις Δυτικές Ινδίες. Σε στρατιωτικό επίπεδο το Voodoo θα παίξει σημαντικό ρόλο στην επανάσταση κατά των Γάλλων αποικιοκρατών το 1791. Η Γαλλική επανάσταση του 1789 έχει αποδυναμώσει τις αποικιακές δυνάμεις που βρίσκονται εκεί. Επίσης οι μιγάδες και οι μαύροι δούλοι βλέπουν ότι η διακήρυξη της Γαλλικής επανάστασης για ισότητα και ελευθερία δεν τους περιλαμβάνει. Ο λαός είναι έτοιμος να εξεγερθεί.

Το 1791 γίνεται μία σημαντική τελετή Vodou στην οποία όλοι οι παρευρισκόμενοι δεσμεύτηκαν στον αγώνα για την ελευθερία. Έτσι ξεκίνησε η επανάσταση. Ο Γαλλικός στρατός είχε να αντιμετωπίσει ένα ανορθόδοξο εχθρό. Τις νύχτες οι Αϊτινοί τελούσαν το vodou και ξεχυνόταν κατά του γαλλικού στρατού. Ο Ναπολέοντας έστειλε τον επαναστατικό του στρατό το 1804. Οι Αϊτινοί συνέχισαν την εξέγερση. Έγιναν ακρότητες και από τις δύο πλευρές. Τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα της εποχής υπήρξαν πολύ βίαια και είχαν χαρακτηριστικά ολοκληρωτικού πολέμου. Το αντίστοιχο αντάρτικο των Ισπανών απέναντι στον Ναπολέοντα λίγα χρόνια μετά θα σόκαρε επίσης τους πάντες. Το ίδιο και η ελληνική επανάσταση του 1821. Στους παραπάνω εθνικοαπελευθερωτικούς πολέμους καμία από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές (κατακτητής και εξεγερμένος) δεν έδειχνε έλεος στους αμάχους και τους αιχμαλώτους. Η Δημοκρατία της Αϊτής χαιρέτισε την Ελληνική Επανάσταση το 1821 και ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε το νεοσύστατο Ελληνικό Κράτος.

Το 1915, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου, οι ΗΠΑ εισέβαλαν στην Αϊτή. Οι Αϊτινοί δεν αποδέχονται στην πλειοψηφία τους τη νέα κατοχή. Γίνονται εξεγέρσεις και το κλίμα είναι για χρόνια τεταμένο. Οι αμερικάνοι στρατιώτες ενοχλούνταν επίσης από τις τελετές vodou όπως και από τα ζόμπι…
Tα Ζόμπι είναι χαρακτήρες στις τελετές του vodou. Πιο συγκεκριμένα στα πλαίσια της θρησκευτικής τελετής τα ζόμπι είναι ναρκωμένοι πιστοί, τα οποία ο ιερέας "ξυπνάει"από το θάνατο και τα καθοδηγεί (στην πραγματικότητα τους επανέφερε από την κωματώδη κατάσταση). Συνεπώς το όλο σκηνικό συμβόλιζε την επερχόμενη Ανάσταση νεκρών. Το ζόμπι χαρακτηρίζεται από την έλλειψη δικής τους βούλησης. Η φήμη ότι τα ζόμπι είναι πραγματικοί νεκροί που αναστήθηκαν δεν αργεί να διαδοθεί. Οι αμερικάνοι είναι σοκαρισμένοι από έναν εχθρικό και κατακτημένο πολιτισμό που δεν μπορούν και δε θέλουν να κατανοήσουν.To vodou φαντάζει για εκείνους σαν η εχθρική θρησκεία ενός κατακτημένου λαού που δεν του αρέσει και πολύ η αμερικάνικη κατοχή.

Ο πολεμικός και πολιτικός τρόμος πολλές φορές εξάγεται στην τέχνη παίρνοντας άλλα χαρακτηριστικά (φαντασία, τρόμος, ερωτισμός κλπ), ενώ η πηγή που δημιούργησε αρχικά αυτόν τον τρόμο (εξέγερση, ρατσισμός, πόλεμος κλπ) εξοβελίζεται για εμπορικούς λόγους. Όπως οι γιαπωνέζοι μετέτρεψαν τον τρόμο της Χιροσίμας στις ταινίες καταστροφής Γκοτζίλα, έτσι και οι Αμερικανοί μετουσίωσαν τον φόβο τους από την «περιπέτεια» της Αιτής, στις ταινίες τρόμου με Zombies. Στις ταινίες αυτές υπάρχει έντονο το στοιχείο του ερωτισμού, ενώ δε γίνονται αναφορές σε πολιτικά θέματα.

Ο πρώτος που αποδέσμευσε τη μυθολογία των ζόμπι από το vodou (και κατά συνέπεια την Αιτή) είναι ο Ρομέρο στο «Νύχτα των Ζωντανών νεκρών» (1969). Από εδώ και πέρα τα ζόμπι είναι οι ζωντανοί νεκροί ενός μετααποκαλυπτικού χάους. Δεν παύουν όμως να έχουν έναν παράδοξα επαναστατικό ρόλο που φαίνεται πιο έντονα στη δεύτερη ταινία της κινηματογραφικής σειράς του Ρομέρο για τους ζωντανούς νεκρούς, το cult «The dawn of the Zombies».

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΩΝ

Το 1890 οι συνθηκολογημένοι Σιου ζουν σε άθλιους καταυλισμούς που ελέγχονται από την Αμερικάνικη κυβέρνηση. Ο πόλεμος έχει σταματήσει. Οι όμορφες μέρες των Σιου και τα υψηλά στρατιωτικά τους επιτεύγματα είναι αρκετά πίσω. Έχουν περάσει 15 χρόνια από τη συντριβή του ψυχοπαθούς στρατηγού Κάρτερ. Η μεγαλύτερη επιτυχία των Σιου όμως δε μπορεί εύκολα να συγχωρεθεί από το αμερικάνικο μιλιταριστικό κατεστημένο. Δε θα αργήσει η ώρα της εκδίκησης.
Το 1890 λοιπόν στους καταυλισμούς των Σιου εμφανίζεται ένας μεσσίας που κηρύσσει την ειρηνική επανάσταση. Μέσα σε ένα χρόνο υποστηρίζει θα έρθει το τέλος της λευκής και βάρβαρης κυριαρχίας. Το μόνο που μένει στους Ινδιάνους είναι η πίστη και ο χορός. Πιο συγκεκριμένα οχορός των φαντασμάτων. Οι ινδιάνοι φοράνε ειδικά ρούχα που πάνω τους υπάρχουν σχήματα βουβαλιών και χορεύουν για ώρες πιστεύονταν έτσι ότι θα επισπεύσουν την προφητεία. Οι Αμερικάνοι επόπτες των καταυλισμών πανικοβάλλονται, ουσιαστικά χωρίς λόγο καθώς η εξέγερση είναι ειρηνική. Καλούνε τον αμερικάνικο στρατό για ενίσχυση. Αν και οι διαταγές που έχει ο στρατός από την κυβέρνηση είναι ξεκάθαρες και μιλάνε για ειρηνική διευθέτηση του θέματος, κάποιοι μέσα στον αμερικάνικο στρατό δεν έχουν ξεχάσει τον Κάρτερ. Έτσι θα μετατρέψουν μία ειρηνική επανάσταση σε μία μαύρη σελίδα της Αμερικανικής ιστορίας.

Πρώτα εκτελείται αναίτια ο Καθιστός ταύρος, θρυλικός αρχηγός μίας φυλής Σιού που είχε συμμετάσχει στη συντριβή του Κάρτερ. Μία άλλη φυλή, που είχε επίσης πολεμήσει τον Κάρτερ, προσπαθεί να ξεφύγει. Περικυκλώνεται και οδηγείται στο λόφο του πληγωμένου γονάτου. Εκεί θα ξεκινήσει το μακελειό. Ενώ είναι σχεδόν όλοι αφοπλισμένοι, οι αμερικάνοι ανοίγουν πυρ. Έτσι πάνω από 200 ινδιάνοι, μεταξύ τους και γυναικόπαιδα θα βρουν το θάνατο από τον αμερικανικό στρατό. Η Αμερικάνικη κυβέρνηση παρασημοφορεί αρκετούς που πήραν μέρος στη σφαγή που την ονομάζει «η μάχη στο πληγωμένο γόνατο». Το 1990, εκατό χρόνια μετά, η αμερικάνικη κυβέρνηση θα ζητήσει επίσημα συγνώμη και θα σταματήσει να ονομάζει το ιστορικό γεγονός σαν μάχη. Η επίσημη ονομασία πλέον του γεγονότος είναι «Η σφαγή στο Πληγωμένο γόνατο».

Τι απόγινε όμως ο χορός των φαντασμάτων και η θρησκεία της ειρηνικής επανάστασης? Όταν πέρασε ο χρόνος και οι προφητείες πέσανε όλες έξω, η θρησκεία έχασε όλους τους πιστούς της. Όμως , όπως και να έχει, ενέπνευσε μία από τις τελευταίες εξεγέρσεις των Ινδιάνων που διψούσαν για ελευθερία και αξιοπρέπεια σε έναν βάρβαρο καπιταλιστικό κόσμο.

Φρήντριχ Ένγκελς, ένας αρνητής της τάξης του

$
0
0
197 χρόνια από την γέννηση του Φρίντριχ Ένγκελς

Στις 5 Αυγούστου του 1895, δώδεκα χρόνια μετά το θάνατο του Καρλ Μαρξ, πεθαίνει στο Λονδίνο ο Φρήντριχ Ένγκελς, γερμανός φιλόσοφος που επεξεργάστηκε μαζί με τον Μαρξ την θεωρία του επιστημονικού Κομμουνισμού και του διαλεκτικού υλισμού.
Ο Ένγκελς γεννήθηκε στο Μπάρμεν της Ρηνανίας στις 28 Νοέμβρη 1820 από μεγαλοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν συνεταίρος σε εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας στο Μάντσεστερ της Αγγλίας. Όπως έγραψε κάποτε η Ελεονόρα Μαρξ «ποτέ δεν γεννήθηκε σε τέτοιου είδους οικογένεια γιος που να ξεστρατίσει τόσο πολύ». Η οικογένεια του περίμενε ότι θα έπαιρνε την οικογενειακή επιχείρηση και θα γινόταν ένας αστός βιομήχανος. Η ιστορία όμως επεφύλασσε διαφορετικό μέλλον για το νεαρό, ο οποίος θα γινόταν θεωρητικός του εργατικού κινήματος και θα πρόσφερε ανεκτίμητη στήριξη στο θεωρητικό έργο του Μαρξ.

Μελέτησε πολιτική και επιστήμη και επηρεάστηκε από τη διδασκαλία του Χέγκελ. Τόσο ο Ένγκελς όσο και ο Μαρξ, ωστόσο, κατέληξαν σε ταυτόσημα συμπεράσματα, απορρίπτοντας τον ιδεαλισμό του Χέγκελ. Η φιλοσοφία τους βασίστηκε ακριβώς στο αντίθετο του ιδεαλισμού: στον υλισμό, στην κατανόηση πως οι ιδέες και οι σκέψεις είναι η αντανάκλαση στο μυαλό του πραγματικού υλικού κόσμου. Έδωσαν στη διαλεκτική μια υλική βάση για την κατανόηση του κόσμου και προώθησαν την υλιστική αντίληψη της ιστορίας. Κυρίως, όπως οι ίδιοι συμπέραναν: «Οι φιλόσοφοι το μόνο που κάνουν είναι να περιγράφουν τον κόσμο. Το ζήτημα είναι να τον αλλάξουμε».

Το 1841 ο Ένγκελς κατατάχτηκε στο πυροβολικό παρακολουθώντας παράλληλα μαθήματα φιλοσοφίας στο πανεπιστήμιο. Εκεί έρχεται σε πρώτη επαφή με την Χεγκελιανή φιλοσοφία. Το 1842 εκδίδει την μπροσούρα «Ο Σέλλιγκ και η αποκάλυψη» όπου καυτηριάζει τις μυστικιστικές αντιλήψεις του Σέλλιγκ.Το 1842 συναντά για πρώτη φορά τον Μαρξ στην Κολωνία. Από τότε θα είναι σε συνεχή επαφή, η οποία θα οδηγήσει στην συνεργασία τους και στη συνέχεια στο πρώτο κοινό τους έργο, την «Αγία Οικογένεια».

Το 1845 ο Μαρξ, μετά την απέλαση από τη Γαλλία, φεύγει για το Βέλγιο. Ο Ένγκελς τον ακολουθεί. Επίσης την ίδια χρονιά γράφει και κυκλοφορεί την μελέτη του «Η κατάσταση της εργατικής τάξης στην Αγγλία», στο οποίο περιγράφει τις άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης του προλεταριάτου στην ηγετική δύναμη του καπιταλισμού της εποχής.

Στην αρχή του 1847 ο Ένγκελς μαζί με τον Καρλ Μαρξ προσχώρησαν στην Ένωση των Δικαίων, μια οργάνωση του Λονδίνου που συσπείρωνε μικρό αριθμό εργατών κυρίως μεταναστών. Το πρόγραμμα της ένωσης που χαρακτηριζόταν από το σύνθημα «όλοι οι άνθρωποι είναι αδέρφια» ήταν ουτοπικό και δεν κάλυπτε τους δυο άντρες. Μετά την προσχώρησή τους η ένωση μετασχηματίστηκε σε Ένωση Κομμουνιστών και ιδρύθηκε σε ένα συνέδριο στο Λονδίνο τον Ιούνιο του 1847, με τον Ένγκελς να παίρνει μέρος ως εκπρόσωπος των εργατών του Παρισιού. Η ένωση είχε πλέον ως σύνθημα Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε. Στο δεύτερο συνέδριο, το οποίο έγινε στο Λονδίνο το Νοέμβρη και Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς, ο Μαρξ αναλαμβάνει να συντάξει το προγραμματικό Μανιφέστο του Κόμματος. Το πρώτο σχέδιο του μανιφέστου έχει ήδη συνταχθεί από τον Ένγκελς με τίτλο «Αρχές του κομμουνισμού». Το Κομμουνιστικό Μανιφέστο τυπώνεται πρώτη φορά στο Λονδίνο το 1848. Το 1849 μετά την απέλαση του Μαρξ από την Κολωνία λόγω της έκδοσης της «Νέας εφημερίδας του Ρήνου», οι Μαρξ και Ένγκελς εγκαθίστανται στο Λονδίνο, στο οποίο, εκτός από ένα μικρό διάστημα πού ο Μαρξ θα μετακομίσει στο Μάντσεστερ, θα μείνουν μέχρι το θάνατο τους. Όλη αυτή την περίοδο ο Ένγκελς βοηθούσε οικονομικά την οικογένεια του Μαρξ, η οποία όμως παρ'όλα αυτά συνέχισε να ζει σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας για πολλά χρόνια. Σύμφωνα με τον Λένιν, αν δεν υπήρχε η σταθερή και φιλική οικονομική βοήθεια του Ένγκελς, ο Μαρξ όχι μόνο δε θα μπορούσε να τελειώσει τη συγγραφή του Κεφαλαίου, αλλά ήταν αμφίβολο αν θα επιβίωνε.

Στην πενταετία 1845-50 ο Ένγκελς δεν παρουσιάζει αυτόνομο θεωρητικό έργο, αλλά συνεργάζεται με τον Μαρξ στην συγγραφή διαφόρων θεωρητικών και πολιτικών έργων όπως η «Γερμανική Ιδεολογία» και άρθρων σχετικών με τα πολιτικά ζητήματα της εποχής .

Το 1864 ιδρύθηκε η Διεθνής Ένωση Εργατών, η Πρώτη Διεθνής, στην οποία ο Ένγκελς και ο Μαρξ έμελλε να παίξουν καθοριστικό ρόλο.Στην ιδρυτική της συνέλευση ο Μαρξ θα εκλεγεί στην επιτροπή σύνταξης του προγράμματος και του καταστατικού της ένωσης. Στις 14 Σεπτεμβρίου του 1867 κυκλοφορεί «Το Κεφάλαιο» σε χίλια αντίτυπα από εκδοτικό οίκο του Αμβούργου.Το 1866 ο Μαρξ έχει περιπέσει σε άθλια οικονομική κατάσταση. Είναι καταχρεωμένος και δεν μπορεί να βρει δουλειά. Ο Ένγκελς αποφασίζει να πληρώσει όλα τα χρέη του Μαρξ και επιπλέον να του χορηγεί ένα ετήσιο εισόδημα ώστε να μην αποσπάται από το έργο του, και να συνεχίσει τη συγγραφή του δεύτερου και τρίτου τόμου του Κεφαλαίου.

Μέσα στη δεκαετία του 1870, ο Ένγκελς, έχοντας καθημερινή επαφή με τον Μαρξ, αφιέρωσε πολύ χρόνο στη μελέτη των σύγχρονων επιστημονικών θεωριών. Έτσι,η πείρα της Κομμούνας του Παρισιού το 1871 αποκρυσταλλώνεται από τους Μαρξ και Ένγκελς στο κοινό τους έργο « η Κομμούνα του Παρισιού» ενώ το 1878 ο Ένγκελς δημοσίευσε το «Αντι-Ντύρινγκ», στο οποίο αναπτύσσει τις ιδέες του Διαλεκτικού Υλισμού, του Ιστορικού Υλισμού και της Μαρξιστικής Οικονομίας. Στην πραγματικότητα, αυτό ήταν ένα συμπληρωματικό έργο στον πρώτο τόμο του "Κεφαλαίου"του Μαρξ, που είχε δημοσιευτεί ήδη το 1867.Το 1880 θα γράψει και θα εκδώσει το «Ουτοπικός και Επιστημονικός Σοσιαλισμός» . Στις 14 Μαρτίου του 1883 πεθαίνει ο Μαρξ. Την ίδια χρονιά ο Ένγκελς θα τελειώσει την δεκάχρονη συγγραφική του προσπάθεια και θα εκδώσει τη «Διαλεκτική της Φύσης» ενώ την επόμενη χρονιά θα κυκλοφορήσει «Η καταγωγή της οικογένειας, της ατομικής ιδιοκτησίας και του κράτους».Ο Μηλιός αναφέρει ότι με το θάνατο του Ένγκελς το 1895, το μεγαλύτερο μέρος των έργων των Μαρξ και Ένγκελς παρέμενε αδημοσίευτο: « Στη Γερμανία, τα σημαντικότερα έργα που κυκλοφορούσαν ήταν το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι 3 τόμοι του Κεφαλαίου, η Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας, οι αναλύσεις του Μαρξ για τη Γαλλία (Η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη [εκδόσεις 1869 και 1885], Ο Εμφύλιος Πόλεμος στη Γαλλία [1891], και Οι Ταξικοί αγώνες στη Γαλλία [1895]), Η Αθλιότητα της Φιλοσοφίας [Β΄ έκδοση 1892] και ορισμένα από τα ύστερα έργα του Ένγκελς (Αντι -Ντύρινγκ [1878, Γ΄ αναθεωρημένη έκδοση 1894], Η Καταγωγή της Οικογένειας, της Ατομικής Ιδιοκτησίας και του Κράτους [1884, Δ΄ αναθεωρημένη έκδοση 1891], Ο Λουδοβίκος Φόυερμπαχ και το Τέλος της Κλασικής Γερμανικής Φιλοσοφίας [1888]). Τη διαχείριση των χειρόγραφων αδημοσίευτων έργων των Μαρξ και Ένγκελς ανέλαβαν, ως εκπρόσωποι της ηγεσίας του SPD, οι August Bebel, Paul Singer και Eduard Bernstein. Αυτοί ανέθεσαν στον Franz Merhing την έκδοση μιας συλλογής αποσπασμάτων από τα έργα αυτά -καθώς και από τα έργα του Ferdinand Lassale-, στον Karl Kautsky την έκδοση των Θεωριών για την Υπεραξία, ενώ οι Bebel και Bernstein ανάλαβαν την έκδοση μέρους της αλληλογραφίας μεταξύ Μαρξ και Ένγκελς».

Η ικανότητα και η αγάπη του Ένγκελς για δουλειά, διατηρήθηκαν αναλλοίωτες ως το τέλος της ζωής του. Η γνώση ξένων γλωσσών είναι ένα πολύ γνωστό του χαρακτηριστικό. Γνώριζε άπταιστα δέκα γλώσσες, αλλά παρόλα αυτά ξεκίνησε να μαθαίνει Νορβηγικά σε ηλικία πάνω από 70 ετών, μόνο και μόνο για να μπορέσει να διαβάσει Ιψεν και Κίλλαντ από το πρωτότυπο.Όπως παρατηρεί ο Λέσσνερ «Έλεγε πάντα την άποψή του με ειλικρίνεια, είτε αυτή ήταν αρεστή, είτε όχι. Όταν ο Ένγκελς διαφωνούσε με οτιδήποτε μέσα στο κόμμα, εξέφραζε τη διαφωνία του αμέσως και χωρίς περιστροφές. Δεν προχωρούσε ποτέ σε συμβιβασμούς... Είχε πάρα πολλές επισκέψεις. Σύντροφοι από το κόμμα, αλλά και άλλοι, έρχονταν συχνά για να τον δουν. Όταν το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έπρεπε να μεταφερθεί από τη Ζυρίχη στο Λονδίνο, στα τέλη της δεκαετίας του 1881, οι επισκέψεις αυξήθηκαν. Το σπίτι του Ένγκελς ήταν πάντα ανοικτό για όλους.»

Πέθανε στις 5 Αυγούστου του 1895. Η τελευταία του επιθυμία ήταν οι στάχτες του να σκορπιστούν στη θάλασσα του Beachy Head, στο ‘Ήστμπουρν.


artinews.gr

Από τη "Συλλογική Ενοχή"στη "Συναπόφαση"

$
0
0

Του Γιάννη Ανδρουλιδάκη*

«Μαζί τα φάγαμε», είχε πει ο κ. Πάγκαλος, όταν ξέσπασε η κρίση και ο αρχηγός του κόμματος του, ο κ. Γ. Παπανδρέου, ανακοίνωσε με διάγγελμα από το Καστελόριζο ότι η χώρα έπεφτε στα νύχια των δανειστών. Ήταν μια φράση που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, αλλά που δεν ειπώθηκε στην τύχη. Ο στόχος ήταν προφανής: να δημιουργηθεί συλλογική ενοχή στην κοινωνία ότι όλοι μαζί φταίμε για την κρίση και για την πτώχευση της χώρας. Βεβαίως ο αμετροεπής, ο προκλητικός και ο αμετανόητος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚουδέποτε πήρε πίσω τα λεγόμενα του. Σε ένα βαθμό , μάλιστα, η άποψη αυτή πέρασε σε τμήμα των πολιτών, οι οποίοι από την αυτοκριτική πέρασαν στο αυτομαστίγωμα.

Οι ευθύνες , ωστόσο, του ελληνικού λαού δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να περιγραφούν από την παγκάλεια ρήση. Αν κάπου φταίει είναι γιατί επέλεγε μετά τη μεταπολίτευση κυβερνήσεις σαν και αυτές που συμμετείχε ο κ. Πάγκαλος. Από κει και πέρα η διαφθορά, η διαπλοκή, οι μίζες, τα σκάνδαλα, η κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος κ.α. έγιναν από συγκεκριμένους ανθρώπους, από στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με ονοματεπώνυμο και διεύθυνση. Η προσπάθεια να ρίξουμε τις ευθύνες σε όσους πληρώνουν την κρίση, επιεικώς, μόνο ως τεράστια πολιτική ατιμία μπορεί να χαρακτηριστεί.

Πριν από λίγες μέρες ο πρωθυπουργός πήγε στο Παρίσι, όπου βραβεύτηκε από το περιοδικό PolitiqueInternational και από το δικηγορικό σύλλογο της γαλλικής πρωτεύουσας. Εκεί ανάμεσα στα άλλα ωραία, που είπε, τόνισε ότι «το βραβείο αυτό ανήκει στον ελληνικό λαό. Το σθένος μας είναι το σθένος του λαού μας.» Ο κ. Τσίπρας με άλλα λόγια παρουσιάζει τους πολίτες να έχουν συναποφασίσει την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση, τα μνημόνια και ό, τι αυτά προκάλεσαν στη χώρα και για αυτό έδειξαν το ίδιο σθένος. Στο ίδιο καζάνι όσοι ξεπούλησαν προγράμματα, θέσεις και προεκλογικές υποσχέσεις με εκείνους που διαφωνούσαν και το εκδήλωσαν πολλές φορές με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα του Ιουλίου του 2015. Στην ίδια πλευρά όσοι υποφέρουν από την πολιτική της ακραίας λιτότητας, όσοι είδαν το βιος τους να χάνεται, όσοι βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία, όσοι βλέπουν τη δημόσια περιουσία να χαρίζεται στους δανειστές με όσους εκτελούν πιστά τις εντολές τους, μοιράζουν ματωμένα μερίσματα, ανέχονται να εξευτελίζεται κατ επανάληψη η χώρα και να ταπεινώνεται ο ελληνικός λαός. Θύτες και θύματα μαζί βραβεύονται σύμφωνα με τη λογική του πρωθυπουργού για την προσήλωση τους στο ευρωπαϊκό ιδεώδες της γερμανοκρατούμενης Ευρώπης και για το πολιτικό σθένος της κωλοτούμπας(!). Έτσι περάσαμε στην επόμενη φάση της πολιτικής απατεωνιάς . Από το μαζί τα φάγαμε στο μαζί βραβευόμαστε, γιατί μαζί συναποφασίσαμε.

Την ίδια στιγμή που ο κ. Τσίπρας δεχόταν τις διακρίσεις και η κυβερνητική προπαγάνδα τον εμφάνιζε ως μεγάλο ηγέτη οι Γερμανοί στα αεροδρόμια τους τσαλάκωναν για μια ακόμη φορά την εικόνα της χώρας υποβάλλοντας σε προσβλητικούς ελέγχους Έλληνες πολίτες παραβιάζοντας τη συνθήκη Σένγκεν. Δεν ξέρω πώς ένιωθε ο άνθρωπος που παραμύθιασε τους πολίτες ως επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και της «άλλης Ευρώπης», όταν τον βράβευε το σύστημα που υποτίθεται ότι πολεμούσε. Μάλλον ένιωθε άνετα στο κοστούμι που του έραψαν. Το μόνο σίγουρο πάντως είναι ότι απέδειξε για μια ακόμη φορά πόσο λαϊκιστής είναι, όταν αυθαίρετα και προκλητικά όρισε τον ελληνικό λαό ως συντιμώμενο . Οι «τιμές» και τα βραβεία πολιτικού σθένους του ανήκουν εξ ολοκλήρου. Όπως εξάλλου και εκείνα της πολιτικής ξετσιπωσιάς, της υποταγής και της υποκρισίας.

*εκπαιδευτικός στο 6ο Λύκειο Καλαμάτας

Όσκαρ Ουάιλντ – Ταξίδι στην Ελλάδα 1877

$
0
0

Οδοιπορικό σε Ολυμπία, Βάσσες, Άργος, Ναύπλιο, Αίγινα, Αθήνα, Μυκήνες.

o Οscar Wilde με Ελληνική ενδυμασία

Ο Όσκαρ Ουάιλντ επισκέπτεται την Ελλάδα το 1877. Έχει περάσει ένας χρόνος από τον θάνατο του πατέρα του και συνοδεύεται από τον φιλέλληνα και ελληνολάτρη Τζων Πέντλαντ Μάχαφυ, σημαίνοντα ιστορικό και φιλόλογο, και υπεύθυνο καθηγητή του στο Τρίνιτυ Κόλλετζ του Δουβλίνου. Πρόθεση του καθηγητή, που είχε επισκεφθεί για πρώτη φορά την Ελλάδα δυο χρόνια πριν, είναι να αποτρέψει τον προσηλυτισμό του Ουάιλντ από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία και προσπαθεί να τον μεταπείσει να μην ακολουθήσει την επιθυμία του για ένα, ακόμα, ταξίδι στη Ρώμη, σαν αυτό που είχαν κάνει μαζί το καλοκαίρι του 1875. Χριστιανός προτεστάντης στο θρήσκευμα ο Μάχαφυ, πιστεύει ότι η θέα της Ακρόπολης, η επαφή του με τον ιερό χώρο της Ολυμπίας και η επίσκεψη στις Μυκήνες – όπου θα έχουν, μάλιστα, την ευκαιρία να δουν τα πρόσφατα ευρήματα του Σλήμαν -, θα συμβάλλουν ώστε να διαμορφώσει ο εικοσιτριάχρονος, τότε, Όσκαρ, παγανιστικές απόψεις, και ότι αυτό θα τον «γλιτώσει» από τον ρωμαιοκαθολικισμό. Το ταξίδι αυτό δεν είναι αυτή η πρώτη γνωριμία του Όσκαρ Φίνγκαλ Ο’ Φλάερτυ Ουίλλς Ουάιλντ, όπως είναι ολόκληρο το όνομά του, με τον ελληνικό πολιτισμό. Η μητέρα του, Τζέην Φρανσέσκα Ουάιλντ, είχε μελετήσει τα ελληνικά από πολύ νεαρή ηλικία, πράγμα ασυνήθιστο για τα κορίτσια της εποχής της. Ένας βιογράφος της γράφει πως μετά τον θάνατο του συζύγου της συνήθιζε να κάθεται στο σαλόνι του σπιτιού της πλατείας Μέριον, και να διαβάζει στα ελληνικά, με δυνατή φωνή, τον Προμηθέα Αισχύλο, αδιαφορώντας αν την άκουγαν. Ο Όσκαρ, τρία χρόνια πριν το ταξίδι του στην Ελλάδα, είχε διακριθεί με ένα βραβείο στα αρχαία ελληνικά κατά την αποφοίτησή του από το Τρίνιτυ Κόλλετζ.

«Ήμουν σχεδόν δεκάξι χρόνων όταν άρχισα να αντιλαμβάνομαι το θαύμα και το κάλλος της αρχαίας ελληνικής ζωής. Ξαφνικά, μου φάνηκε πως έβλεπα λευκές φιγούρες να ρίχνουν πορφυρές σκιές πάνω στις ηλιόλουστες παλαίστρες’ ομάδες γυμνών νέων και νεαρών παρθένων να κινούνται μέσα σ’ ένα βαθύ γαλάζιο φόντο σαν να ήταν πάνω στη ζωφόρο του Παρθενώνα… Από αγάπη σε όλα αυτά, άρχισα να μελετώ ελληνικά με ενθουσιασμό και όσο πιο πολύ τα μελετούσα, τόσο περισσότερο μαγευόμουν… Από μικρός συνήθιζα να ταυτίζομαι με κάθε ξεχωριστό χαρακτήρα που διάβαζα στα βιβλία, αλλά, εκεί ανάμεσα στα δεκαπέντε με δεκάξι, παρατήρησα, με κάποια απορία, ότι μου ήταν πιο εύκολο να με φαντάζομαι ως Αλκιβιάδη ή Σοφοκλή, παρά ως Αλέξανδρο ή Καίσαρα. »

Μετά την επιστροφή του από την Ελλάδα, δημοσιεύεται το πρώτο του κείμενο, που αφορά στα εγκαίνια της πινακοθήκης Γκρόβενορ και τον επόμενο χρόνο (1878) κερδίζει το ποιητικό βραβείο Νewdigate και τελειώνει με άριστα τις σπουδές του στην Ελληνική και Λατινική Φιλολογία. Το 1880 τυπώνεται το πρώτο θεατρικό του έργο και αυτό είναι το επίσημο ξεκίνημα της λογοτεχνικής του καριέρας μιας και τα βραβευμένα ποιήματά του εκδίδονται για πρώτη φορά το 1881.



Στο θέατρο του Άργους



Τσουκνίδες και παπαρούνες φθείρουν το λαξευτό σκαλί:

κανένας ποιητής στεφανωμένος με την ελιά της αθανασίας

δεν τραγουδά το ευχάριστο άσμα του, ούτε η γοερή Τραγωδία

τρομάζει τον αέρα, το πράσινο στάρι κυματίζει γλυκά

εκεί που κάποτε ο Χορός κινούνταν με γοργούς ρυθμούς

μακριά στην Ανατολή μια πορφυρή έκταση θάλασσας,

οι χρυσαφένιοι βράχοι που φυλάκισαν τη Δανάη

και το βεβηλωμένο Άργος μπρος στα πόδια μου.



Δεν είναι τώρα η εποχή να θρηνούμε τα περασμένα,

το ναυάγιο ενός έθνους πάνω στην πέτρα του Χρόνου,

ή τις φοβερές καταιγίδες της παμφάγου Μοίρας,

διότι τώρα οι άνθρωποι φωνασκούν μπρος στην πόρτα μας,

ο κόσμος γέμισε πανούκλα,

αμαρτία και έγκλημα,

ακόμα και ο Θεός έχει χάσει το μισό θρόνο του για Χρυσάφι!

Όσκαρ Ουάιλντ Άργος, 1877

(Μετάφραση: Γιάννης Καρβέλας, Μάιος 2001)





Στην Καθημερινή της Κυριακής, 10-05-09, διαβάζουμε:



«Για να είναι κανείς αρχαίος Eλληνας θα πρέπει να μην έχει ρούχα· για να είναι κανείς μεσαιωνικός θα πρέπει να μην έχει σώμα· για να είναι κανείς σύγχρονος θα πρέπει να μην έχει ψυχή. Το μόνο πνεύμα που βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση από μας είναι το μεσαιωνικό· το αρχαιοελληνικό πνεύμα είναι κατ’ ουσίαν σύγχρονο».

Την Κυριακή του Πάσχα, την 1η Απριλίου, πήγαν στο Μπρίντεζι και το ίδιο βράδυ πήραν το πλοίο για την Ελλάδα. Ξύπνησαν το χάραμα και είδαν μπροστά τους την Κέρκυρα. Στις 3 Απριλίου πήγαν στη Ζάκυνθο, όπου ο Ουάιλντ συνάντησε ξαφνικά ένα νεαρό βοσκό μ’ ένα μικρό αρνί κρεμασμένο γύρω απ’ το λαιμό του, όπως σ’ έναν πίνακα του Καλού Ποιμένα. Στο Κατάκολο, στην επόμενη στάση τους, τους συνάντησε ο δρ Γκούσταβ Χίρσφιλντ, διευθυντής των γερμανικών ανασκαφών στην Ολυμπία, ο οποίος την επομένη τούς οδήγησε έφιππος στον αρχαιολογικό χώρο. Στην κατοπινή ζωή του ο Ουάιλντ θα έλεγε στον Τσαρλς Ρίκετς:

«Ναι, ήμουν παρών κατά τη διάρκεια της ανασκαφής όπου σήκωσαν το μέγα Απόλλωνα απ’ το φουσκωμένο ποταμό. Είδα το λευκό τεντωμένο χέρι του να εμφανίζεται πάνω απ’ το νερό. Το πνεύμα του θεού εξακολουθούσε να ζει μέσα στο μάρμαρο». Στην πραγματικότητα, δεν είχε βρεθεί το χέρι του Απόλλωνα, αλλά το κεφάλι του, συγκεκριμένα στην ξηρά, και μάλιστα μερικές μέρες προτού πάει εκεί ο Ουάιλντ. Ούτε ο Μακ Mίλαν ούτε ο Μάχαφι αναφέρουν, όπως το δίχως άλλο θα είχαν κάνει αν ήταν αυτόπτες μάρτυρες, αυτή τη διάσωση του πνιγμένου θεού. Ο Ρόμπερτ Ρος, στον πρόλογο της γερμανικής έκδοσης των απάντων του Ουάιλντ, αφηγείται μια άλλη παραλλαγή που θα πρέπει ν’ άκουσε απ’ τον Ουάιλντ, δηλαδή ότι όσο ήταν παρών ανακαλύφθηκε ο Ερμής του Πραξιτέλη, αυτό όμως συνέβη μετά την αναχώρηση του Ουάιλντ. Όπως θα έλεγε ο Ουάιλντ στο «Ο κριτικός ως καλλιτέχνης»: «Το να περιγράφει κανείς με απόλυτη ακρίβεια αυτό που δεν συνέβη ποτέ δεν είναι απλώς η καθαυτό ενασχόληση του ιστορικού, αλλά το αναφαίρετο προνόμιο κάθε ανθρώπου των Γραμμάτων και των Τεχνών».

Την επομένη, στις 7 Απριλίου, πήγαν έφιπποι στην Ανδρίτσαινα προχωρώντας κάτω από τις ανθισμένες αχλαδιές, κι από εκεί συνέχισαν στο Ναό των Βασσών. Είχαν αρκετά τουριστική διάθεση ώστε να φωτογραφηθούν με την τοπική ενδυμασία· η εμφάνισή τους ήταν πραγματικά εντυπωσιακή. Δύο περιστατικά έδωσαν ζωντάνια στο ταξίδι. Ο οδηγός τους, στον οποίο ανήκαν τα άλογα, είχε αντιρρήσεις για τον γρήγορο ρυθμό τους. Όταν δεν του έδωσαν την παραμικρή σημασία, ο οδηγός πλησίασε ένα μέλος της παρέας και άρχισε τις απειλές. Δεν ξέρουμε ποιο μέλος της παρέας ήταν αυτό – δεν έχουμε λόγους να υποθέσουμε ότι ήταν ο Ουάιλντ–, αλλά κάποιοι από την παρέα θυμούνται ότι είχε μαζί του περίστροφο, το οποίο τράβηξε και έστρεψε εναντίον του οδηγού. Ο οδηγός κατάπιε τη γλώσσα του. Το άλλο περιστατικό, καθώς πήγαιναν προς την Τριπολιτσά στις 9 Απριλίου, ήταν η εξαφάνιση του «Στρατηγού», του καθηγητή Μάχαφι. Υπήρχε φόβος ότι είχε πέσει στα χέρια ληστών. Οι υπόλοιποι τον έψαχναν επί ώρες και μετά προσέφυγαν στην αστυνομία. Ο Μάχαφι τελικά βρέθηκε. Εψαχνε το πανωφόρι του, το οποίο είχε πέσει απ’ το γυλιό του καθώς προσπαθούσε να κόψει δρόμο.

Μετά την επίσκεψή τους στο Άργοςκαι στο Ναύπλιο, πήραν το καράβι για την Αίγινα και την Αθήνα. Το θέαμα της Αθήνας στις 13 Απριλίου τούς έκανε μεγάλη εντύπωση και το περιέγραψαν σε κείμενά τους τόσο ο Μάχαφι όσο κι ο ΜακΜίλαν. Ο Ουάιλντ, αν μπορούμε να εμπιστευτούμε ένα μυθιστόρημα στο οποίο κάνει την εμφάνισή του, είπε ότι ήταν «η πόλη των πρώτων πρωινών ωρών – η οποία αναδύεται στο ψυχρό, αχνό, σταθερό φως της αυγής, μια νέα Αφροδίτη που βγαίνει μέσα από τον παφλασμό των κυμάτων». Για εκείνον, ο Παρθενώνας ήταν «ο μόνος από τους ναούς που ήταν τόσο πλήρης, τόσο προσωπικός, τόσο σαν άγαλμα». Ο Ουάιλντ, ωστόσο, δεν είδε τα ελγίνεια μάρμαρα και μερικά χρόνια αργότερα, σε μια διάλεξη που θα έδινε σε φοιτητές καλών τεχνών, θα αποκαλούσε το λόρδο Ελγιν κλέφτη. Εκτός από την απουσία των μαρμάρων, η Ελλάδα ήταν όλα όσα έλπιζε ότι θα ήταν και η Ρώμη αποδείχθηκε μια απογοητευτική μετάπτωση.

Ο Ουάιλντ έκανε μια τελευταία εκδρομή με τους φίλους του στις Μυκήνες, όπου το όνομα του Μάχαφι τους εξασφάλισε την πρόσβαση στους πρόσφατα ανακαλυφθέντες θησαυρούς του Σλήμαν. Τώρα ήταν 21 Απριλίου και ο Ουάιλντ είχε ήδη καθυστερήσει δεκαεπτά μέρες για τα μαθήματα. Σάλπαρε για τη Νάπολη και στο ταξίδι του αντιμετώπισε μια τρομακτική τρικυμία.



Πηγές


Στοχασμοί /Oscar Wilde, μετάφρ. Αλεξ. Γ. Μαρπουτζόγλου.Εν Αθήναις :Γ. Φέξης,1915.
Για το ταξίδι του Oscar Wilde στην Ελλάδα, Patrick Sammon, 3ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Νεοελληνικών Σπουδών (Βουκουρέστι, Ιουν. 2006)
Εφημερίδα Καθημερινή, Κυριακή 10 Μαΐου 2009.
Αργείων Πνεύμα, Διογένης Μαλτέζος, «Το Αρχαίο Θέατρο Άργους, με αφορμή ένα ποίημα του Όσκαρ Γουάιλντ», σελ. 102-107, τεύχος 2, Άργος, 2001.
Διαδίκτυο: Όσκαρ Ουάιλντ: «επιτέλους στο χώμα της Ελλάδας».

Οι Έλληνες, η συνταγματικότητα ή μη των μέτρων και οι εξωγήινοι

$
0
0

του Γ. Περάκη

Τα τελευταία χρόνια στην περίοδο της κρίσης οι Ελληνες ζούν σε κατάσταση σόκ με αντανάκλαση σ’ όλους τους κοινωνικούς τομείς.Τα στερεότυπα καταρρέουν, οι οικογενειακές σχέσεις δοκιμάζονται, οι φιλίες το ίδιο, ψάχνοντας όλοι απο κάπου να πιαστούμε. Ισως αυτή να είναι η εξήγηση της «άνθισης» των παραφυσικών φαινομένων, όπως λιτανειών που την εποχή της μεγάλης φτώχειας, τα οστεοφυλάκια της Εκκλησίας ανοίγουν το ένα μετά το άλλο και τα ιερά λείψανα ταξιδεύουν σε όλη την Ελλάδα με το αζημίωτο φυσικά, στην αναβίωση ενός καλυμμένου θρησκευτικού Μεσαίωνα.

Εμείς επιμένουμε να σκεφτόμαστε ορθολογιστικά και ανατρέχουμε σε σημερινά κείμενα και συγκεκριμμένα στις αποφάσεις ανώτατων δικαστηρίων της χώρας, Συμβούλιο της Επικρατείας (Σ.τ.Ε.), Ελεγκτικό Συνέδριο. Μιά μικρή αναδρομή των των αποφάσεων, και με ποιό σκεπτικό κατέληξαν σε:


Συνταγματικά

1) Μνημόνιο Ι

Το 2012 κρίθηκε να αποφασίσει για την συν-ταγματικότητα του 1ου μνημονίου. Το Σ.τ.Ε. απέρριψε τις προσφυγές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, της ΑΔΕΔΥ, συνταξιού-χων και άλλων φορέων που στρέφονταν κατά του πρώτου Μνημονίου. Εκρινε ότι το μνη-μόνιο (Ν.3845/2010) δεν χρειαζόταν να ψηφι-στεί από τη Βουλή με πλειοψηφία των 3/5, καθώς δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση. Σύμφωνα με τους δικαστές, το μνημόνιο δεν αποτελεί διεθνή σύμβαση κατά το άρθρο 281 του Συντάγματος, έτσι ώστε να χρειάζεται να ψηφιστεί από τη Βουλή με την αυξημένη πλειοψηφία των 180 βουλευτών. Το γεγο-νός ότι το κείμενό του Μνημονίου έχει καταρ-τιστεί στην αγγλική γλώσσα «δεν έχει τον χαρακτήρα Διεθνούς Συνθήκης μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης και της Ελλάδας. Αποφάνθηκε παράλληλα ότι με το Μνημόνιο δεν αναγνωρίζονται εξουσίες σε όργανα διεθνών οργανισμών, οι οποίες περιορίζουν την άσκηση της εθνικής κυριαρ-χίας. Η ένταξη μας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,δεν περιορίζει την άσκηση της εθνικής μας κυριαρχίας.Παράλληλα, όπως τόνισαν συνάδουν με το Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), τα περιοριστικά μέτρα που επιβάλλει το Μνημόνιο όπως οι περικοπές αποδοχών, συντάξεων κλπ.

2) Μνημόνιο ΙΙ

Το ίδιο φυσικά συνέβη και στο 2ο μνημόνιο, τον Ιούνιο του 2014 όταν το μόνο αντισυνταγ-ματικό σκέλος έκρινε πως ήταν αυτό που αφορούσε την διαιτησία. Με καθυστέρηση 1,5 και πλέον έτους (19 μήνες για την ακρίβεια) το Σ.τ.Ε. δημοσίευσε τότε απόφα-ση με την οποία έκρινε αντισυνταγματικό το Μνημόνιο ΙΙ (Ν.4046/2012) μόνο κατά το σκέ-λος εκείνο με το οποίο καταργείται η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία. Ολα τα άλλα μέτρα που προβλέφθηκαν σε βάρος των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, όπως είναι η μείωση των αποδοχών των εργαζομέ-νων κατά 22% και κατά 32% για τους νέους κάτω των 25 ετών, η κατάργηση του επιδ. γάμου, η κατάργηση της υπογραφής των εθνικών γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (κατώτ. αποδοχές) μετά από δια-πραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων η λεγόμενη «μετενέργεια» κλπ, κρίθηκαν συν-ταγματικά. Οι δικαστές απέρριψαν ως αβά-σιμους για «λόγους υπέρτερου κοινωνι-κού συμφέροντος» όλους τους ισχυρισ-μούς της ΓΣΕΕ ΟΤΟΕ κλπ, που είχαν προσφύγει.

3) Το κούρεμα του PSI

Συνταγματικό, νόμιμο και σύμφωνο με το πρώτο πρωτόκολλο της (ΕΣΔΑ) έκρινε με δυο αποφάσεις το Σ.τ.Ε., το «κούρεμα» (PSI) των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έγινε για «λόγους δημοσίου συμφέροντος» τον Μάρτιο του 2013. Συγκεκριμένα το Σ.τ.Ε. απέρριψε κατά πλειοψηφία όλους τους ισχυρισμούς των περίπου επτά χιλιάδων ομολογιούχων (φυσικών προσώπων, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, ΕΒΕΑ Ε.Ο.Φ. κλπ. Οι ομολογιούχοι υποστήριζαν ότι με το PSI είχαν απώλεια κε-φαλαίου 53,5%. Μάλιστα, σύμφωνα με τις δι-καστικές αποφάσεις, οι ομολογιούχοι υπο-χρεώθηκαν να πληρώσουν δικαστικά έξοδα τα οποία ανέρχονται στα 1.380 ευρώ.

4) Το Ελληνικό και οι δημόσιες υπηρεσίες

Η αποκρατικοποίηση οκτώ δημοσίων φο-ρέων, προχώρησε μετά την απόφαση της Ολομέλειας του Σ.τ.Ε. να απορρίψει τις προσφυγές των σωματείων και των εργαζο-μένων σε αυτούς.Ειδικότερα, το ΣτΕ απέρρι-ψε τις προσφυγές των Σωματείων και εργα-ζομένων πολιτών στον ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΟΔΙΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικά Πετρέλαια, κλπ. Απέρριψαν ως απαράδεκτους όλους τους ισχυρισμούς των επίμαχων φορέων, καθώς έκριναν ότι οι συνδικαλιστικοί φορείς δεν έχουν έννομο συμφέρον να προσφύγουν στο Σ.τ.Ε. Παράλληλα ενέκρινε με 4 αποφά-σεις της, την μεταβίβαση του 30% των εγκα-ταστάσεων του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού της μαρίνας Ελληνικού και του Αγίου Κοσμά Αττικής στο ΤΑΙΠΕΔ, για 99 χρόνια.

5) Τα 14 Αεροδρόμια

Το ΣΤΕ απέρριψε σειρά προσφυγών που είχαν κατατεθεί κατά της παραχώρησης των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην κοινο-πραξία της Fraport. Δεν έκανε δεκτές τις αιτή-σεις ακύρωσης της παραχώρησης των αερο-δρομίων που είχαν καταθέσει αυτοδιοικητικοί και άλλοι φορείς.

6) Το μαύρο στην ΕΡΤ

Το ΣΤΕ είχε κρίνει συνταγματικό και νόμιμο και μη αντίθετο στην (ΕΣΔΑ) το «μαύρο» που έπεσε στην ΕΡΤ τον Ιούνιο του 2013, ενώ παράλληλα αποφάνθηκαν ότι απολύσεις των 2915 εργαζομένων στην ΕΡΤ δεν υπάγονταν στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις. Απορρίφθηκαν τότε όλοι οι ισχυ-ρισμοί της ΠΟΣΠΕΡΤ ως αβάσιμοι.

7) Αμετάκλητη απόφαση του ΣτΕ: Αντι-συνταγματικές οι περικοπές σε κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρω-παϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), έκρινε το ΣΤΕ, τις μειώσεις των κυ-ρίων και επικουρικών συντάξεων του ιδιω-τικού τομέα που έγιναν το 2012. Οι αποφάσεις αυτές ωστόσο, δεν έχουν αναδρομική ισχύ, αλλά ισχύουν από σήμε-ρα, ημέρα της δημοσίευσής τους ενώ συμβα-τές με το σύνταγμα και την ΕΣΔΑ, κρίθηκαν οι περικοπές των συντάξεων που έγιναν κατά τα έτη 2010-2011. Επιστροφή ποσών για περικοπές συντάξεων του 2012, θα υπάρξει μονάχα σε μία συνταξιούχο που προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και σε όσους συντα-ξιούχους έχουν προσφύγει μέχρι σήμερα στα Διοικ. Δικαστήρια της χώρας για τις εν λόγω περικοπές. Σύμφωνα με το Σ.τ.Ε. οι συντά-ξεις του ιδιωτικού τομέα θα πρέπει να επα-νέλθουν στα επίπεδα του 2012. Εκρινε επίσης ότι παρεκκλίσεις ως προς την αναγ-καιότητα της υπάρξεως ή ως προς το περιε-χόμενο της επίμαχης μελέτης, θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν μόνο σε ακραίες περι-πτώσεις. Κατά την οξύτατη δημοσιονομική κρίση στις αρχές του 2010 «υφίστατο άμεσος κίνδυνος κατάρρευσης της οικονομίας και χρεοκοπίας της χώρας».

8) Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση κατοίκων της Χαλκιδικής κατά της εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Σύμφωνα με την απόφαση συνάγεται ότι αυτές προωθούν την αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας αναγνωρίζοντας την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή της στην οικο-νομική ανάπτυξη της χώρας, με δυνατότητα χωροθέτησης των απαραίτητων υποστηρι-κτικών εγκαταστάσεων πλησίον των χώρων εξόρυξης, κατά τρόπο ώστε οι περιβαλλον-τικές επιπτώσεις της δραστηριότητας να συγ-κεντρώνονται σε περιορισμένο χώρο και να μην διαχέονται σε εκτεταμένη έκταση, ακόμα κι αν χωροθετείται εντός δασών και δασικών εκτάσεων ή περιοχών του δικτύου Natura.

Αντισυνταγματικά

1) Σ.τ.Ε. 2192/14Ολομέλεια. Αντισυνταγμα-τικές οι περικοπές των μισθών και συντά-ξεων στρατιωτικών ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας.

Το Δικαστήριο συνέδεσε το ειδικό εξουσιαστι-κό καθεστώς υπό του οποίου τελούν όσοι εργάζονται στις ένοπλες δυνάμεις και τα σώ-ματα ασφαλείας, με την ιδιαίτερη μισθολογική μεταχείριση την οποία διαχρονικά απολαμβά-νουν ως αντιστάθμισμα, η οποία μάλιστα συνιστά υποχρέωση του νομοθέτη. Ακολού-θως, το Σ.τ.Εέκρινε ότι ο νομοθέτης κατά τη λήψη των επίμαχων νομοθετικών μέτρων δεν έλαβε υπόψη του τα κριτήρια που επιτάσσει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχεί-ρισης, αλλά το αριθμητικό κριτήριο σύμφωνα με το οποίο όλα τα ειδικά μισθολόγια αντιμε-τωπιζόμενα συλλήβδην ως ένα ενιαίο οικονο-μικό μέγεθος θα έπρεπε να μειωθούν κατά 10%, μείωση η οποία αθροιστικά και με άλλα νομοθετικά μέτρα οικονομικής και φορολογ-ικής φύσης ξεπερνά τα ακραία όρια που θέτει το Σύνταγμα υπέρβαση που δεν μπο-ρεί να δικαιολογηθεί για λόγους δημοσίου συμφέροντος.

Σχόλιασμός: Ομολογουμένως, η απόφαση δίνει ουκ ολίγες αφορμές για σκέψη και προ-βληματισμό2. H αναφορά του άρθρου 5 του Συντάγματος, το οποίο για πρώτη φορά απο-τελεί αντικείμενο συστηματικής ερμηνείας από το Δικαστήριο. Στο σημείο αυτό, θα πρέ-πει να σημειωθεί ότι η αναφορά της εν λόγω συνταγματικής διάταξης στη νομολογία είναι ιδιαιτέρως ισχνή. Είναι δε πρωτοφανής και επιπλέον, η εφαρμογή της συνδέεται και με την οικονομική διάσταση της ανθρώπι-νης αξιοπρέπειας, αυτή της αξιοπρεπούς διαβίωσης, η οποία φαίνεται να μεταβάλ-λεται ποιοτικά και ποσοτικά ανάλογα με την «κατηγορία» των υπαλλήλων. Ο τρό-πος μεταχείρισης, επομένως του δικαιώματος της αξιοπρεπούς διαβίωσης από το Δικαστή-ριο φαίνεται να σκιαγραφεί μία συγκεκριμένη κοινωνικοοικονομική δομή μεταξύ των μελών της κοινωνίας μας και προοιωνίζει μια αντίλη-ψη, η οποία διασπά την κοινωνία σε πολλα-πλά στρώματα με διακριτούς ρόλους, διαφο-ρετικά προνόμια και κυρίως, στεγανά και αυστηρή οριοθέτηση. Τέλος, σαν μία γενι-κότερη σκέψη, αξίζει να αναφερθεί ότι η σύγκριση με σκοπό την ανεύρεση της δια-φορετικότητας ή και της «ανωτερότητας» ήτοι της ύψιστης αποστολής, είναι σίγου-ρο ότι δεν μπορεί να αποβεί προς όφελος κανενός εν τέλει και πολύ περισσότερο ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την εδραίω-ση της κοινωνικής ειρήνης και της ομαλής συμβίωσης του συνόλου των πολιτών της κοινωνίας μας.
2) Αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις των δικαστών.

Οσον αφορά στους συνταξιούχους δικαστές το Ελεγκτικό Συνέδρίο σε διάσκεψη κεκλει-σμένων των θυρών έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ΕΣΔΑ τις αναδρομικές, από 21/08/12 περικοπές των συντάξεων των δικαστικών. Εκριναν δηλαδή ότι οι περικοπές υπερβαίνουν τα όρια που θέτουν οι συνταγ-ματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη. Αναγνώρισαν παράλληλα το δικαίωμα του Κράτους να μειώνει τις συντάξεις των δικαστικών όμως η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει προηγουμένως εκτιμηθεί το δημοσιονο-μικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που η μείωση αυτή, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να ανα-πληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος.
3) Απόφαση Σ.τ.Ε. 295/2017: Δεν υπό-κεινται σε εισφορά αλληλεγγύης τα ανα-δρομικά της έκτακτης παροχής των δικα-στών

Το ΣτΕ δικαίωσε δικαστή στον οποίο η ΔΟΥ. Παλαιού Φαλήρου είχε επιβάλλει ειδική εισφορά αλληλεγγύης στο ποσό των 46.022 ευρώ που είχε λάβει και αντιπροσώπευε την 4η δόση των αναδρομικών της έκτακτης παροχής που είχαν λάβει (Ν.3620/07) όλοι οι δικαστές, οι εισαγγελείς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.Το ΣτΕ έκρινε ότι η έκτακτη παροχή, η οποία προβλέφθηκε να εξοφληθεί σε 5 δόσεις, έχει τον χαρακτήρα αναδρομικών αποδοχών των δικαστικών λειτουργών από την άσκηση του λειτουργήματός τους και αυτό ανεξάρτητα από το πότε εισπράττεται η κάθε δόση, ανάγεται πάντως στο διάστημα από 1.1.2003-31.12.2007.

4) ΣτΕ 1738/2017. Παραγραφή φορολογι-κών αξιώσεων του Δημοσίου

(Α) Η αρχή της ασφάλειας του δικαίου η οποία απορρέει από την αρχή του κράτους δικαίου και ειδικότερη εκδήλωση της οποίας αποτελεί η αρχή της προστατευόμενης εμπι-στοσύνης του διοικουμένου επιβάλλει ιδίως, τη σαφήνεια και την προβλέψιμη εφαρμογή των εκάστοτε θεσπιζομένων κανονιστικών ρυθμίσεων και πρέπει να τηρείται με ιδιαίτερη αυστηρότητα, όταν πρόκειται για διατάξεις που μπορούν να έχουν σοβαρές οικο-νομικές επιπτώσεις στους ενδιαφε-ρόμενους.

Α1) Ειδικότερα, η ως άνω θεμελιώδης αρχή η οποία εξυπηρετεί σκοπούς δημοσίου συμ-φέροντος, επιτάσσει, όσον αφορά την εκ μέ-ρους του τήρηση των κανόνων της σχετικής με τις ανωτέρω επιβαρύνσεις νομοθεσίας, να μη μπορεί να τίθεται επ'αόριστον εν αμφιβόλω

Α2) Συνακόλουθα, για την επιβολή επιβαρύν-σεων, υπό την μορφή φόρων, τελών, εισφο-ρών και σχετικών κυρώσεων, απαιτείται να προβλέπεται προθεσμία παραγραφής..
(Β) Ενόψει της συνταγματικής αρχής της ανα-λογικότητας και προς αποφυγή ενθαρρύν-σεως ενδεχόμενης απραξίας της φορολογι-κής διοικήσεως, η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια, λαμβανομένου, μάλιστα υπόψη του ότι πλέον διευκολύνεται η διαδι-κασία ελέγχου τόσο λόγω των συγχρόνων ηλεκτρονικών μεθόδων ελέγχου, όσο και λό-γω του γεγονότος ότι πολλά δεδομένα των φορολογουμένων εισάγονται στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φό-ρου εισοδήματος, χωρίς να χρειάζεται καμία ενέργεια εκ μέρους των φορολογουμένων.

5) Σ.τ.Ε. 2934/2017 Η απόφαση για τα «συμπληρωματικά» στοιχεία των κατα-θέσεων στις ημεδαπές τράπεζες.

Το Σ.τ.Ε. αποφάσισε ότι, πέραν της πεν-ταετίας κανένα στοιχείο δεν μπορεί να θεω-ρείται νέο ή συμπληρωματικό ώστε να δικαιο-λογείται φορολογικός έλεγχος. Με απλά λό-για, η πρόσφατη απόφαση του Σ.τ.Ε. ακύρω-σε κάθε δυνατότητα παράκαμψης της από-φασης του Ιουνίου και έβαλε φρένο στον έλεγχο υποθέσεων φοροαποφυγής ύψους 500 δις. ευρώ. Εαν υποτεθεί ότι φορολογού-σαμε το 30% της φορολογητέας ύλης που έχει διαφύγει και φορολογώντας την με 40% έχουμε καταφέρει να εισπράξουμε (499.246 δις Χ 30% Χ 40%) = 60 δις. Στη περίπτωση αυτή δεν υπήρχαν «λόγοι δημοσίου συμφέροντος»;


Ο συντάκτης του παραπάνω κειμένου όταν έγραψε την τελευταία λέξη, όντας μη νομικός προ-σπάθησε να κατανοήσει τις αιτιολογήσεις της συνταγματικότητας και της αντισυνταγματικό-τητας, των μέτρων που έχουν ληφθεί. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν τα κατάφε-ρε. Τότε έγειρε στη πολυθρόνα του γραφείου του αποκαμωμένος. Ετσι τον πήρε ο ύπνος. Είδε τότε ένα όνειρο, ότι ένας εξωγήινος των πλησίασε με φιλικές διαθέσεις και κουβέντα στην κουβέντα, ζήτησε απο τον εξωγήινο να τον βοηθήσει στο πρόβλημα που τον βασάνιζε. Ο εξωγήινος του έδωσε μια πειστική εξήγηση. Τότε ξύπνησε ιδρωμένος και προσπαθούσε να θυμηθεί τον διάλογο. Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες του, δεν τα κατάφερε.

Μετά απο λίγο κατέρρευσε.

1. Το άρθρο 28:

1α) Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί. Oι γενικά παραδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθε-τη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας.

1β) Για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να ανα-γνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.

Συμπεράσματα:

Εντός του άρθρου 28 υπάρχουν κάποιες έννοιες που δεν τηρούνται, άλλες που αντιμάχονται η μία την άλλη και άλλες που ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Οι αντιφάσεις και οι γενικολογίες/αοριστίες του άρθρου 28 ένα πράγμα υποδηλώνουν, ότι φτιάχτηκε ως ‘γέφυρα’ για μία μελλοντική κατάσταση. Την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η επιτυχία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην άγνοια του λαού.

Η παραβίαση του πνεύματος του Ελληνικού Συντάγματος είναι βασική προϋπόθεση για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

2. Στέλλας Χριστοφορίδου, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Δικηγόρου

Γιάννης Περάκης
Οικονομολόγος


Οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (CDR) φέρνουν τα πάνω κάτω στην Καταλονία!

$
0
0
Εν μέσω της πιο απίστευτης καταστολήςΓια μιαν ακόμα φορά, η εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ για την Καταλονία δεν σημαίνει και ότι δεν σημειώνεται εκεί τίποτα άξιο να μνημονευθεί. Συμβαίνει μάλιστα το διαμετρικά αντίθετο.Για παράδειγμα, η καταστολή έχει πάρει πια ιστορικές διαστάσεις και ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο “εν καιρώ ειρήνης” και μάλιστα σε ένα ευρωπαϊκό “δημοκρατικό κράτος”, ανατρέπει βεβαιότητες, μας εισάγει σε μια νέα (εφιαλτική) εποχή και δημιουργεί εντελώς νέα δεδομένα για ολάκερη την Ευρώπη. Νέα δεδομένα που -λογικά- θα έπρεπε να κάνουν τους Ευρωπαίους δημοκράτες και αριστερούς να έχουν ξεσηκωθεί για να προλάβουν την επερχόμενη καταστροφή. Και ιδού εντελώς συνοπτικά τι συμβαίνει εν μέσω... προεκλογικής εκστρατείας και μόλις τρεις βδομάδες πριν από τις εκλογές που θα κρίνουν το μέλλον της
Καταλονίας.

Έχουμε λοιπόν και λέμε: 700 δήμαρχοι που διώκονται ποινικά, η μισή (δημοκρατικά εκλεγμένη) καταλανική κυβέρνηση στη φυλακή και η άλλη μισή στην εξορία, 1.066 τραυματίες από την αστυνομική καταστολή, και 200 μπλοκαρισμένες ιστοσελίδες. Και επίσης, ποινική δίωξη εκείνων που τολμούν να μνημονεύσουν δημόσια τους φυλακισμένους Καταλανούς υπουργούς ως “πολιτικούς κρατούμενους” και “υπουργούς”! Και ακόμα, δίωξη με την κατηγορία της... “υποκίνησης μίσους” των (τραυματιών) πολιτών που τολμούν να καταγγείλουν τους αστυνομικούς θύτες τους! Και επιπλέον, προετοιμασία ποινικών διώξεων εναντίον των πολιτών που διαμαρτύρονται τις νύχτες χτυπώντας τα κατσαρολικά τους καθώς η εισαγγελία χαρακτηρίζει “υποκίνηση βίας” αυτή την πράξη! Και ακόμα, δίωξη και προφυλάκιση πολλών ειρηνικών διαδηλωτών με την κατηγορία της “στάσης” παρόλο που δεν βαρύνονται με καμιά πράξη βίας. Και τέλος, απαγόρευση δια ροπάλου και με την απειλή διοικητικών διώξεων, του... κίτρινου χρώματος (!) (που συμβολίζει το αίτημα της απελευθέρωσης των πολιτικών κρατουμένων) από κάθε δημόσιο χώρο και κτίριο, συμπεριλαμβανομένων και τωννερών των συντριβανιών του κέντρου της Βαρκελώνης!


“Φυσικά”, όταν τα καλά μας ευρωπαϊκά και ελληνικά ΜΜΕ δεν θεωρούν ότι όλα τα παραπάνω συνιστούν “ειδήσεις” και απαξιούν ακόμα και να τα μνημονεύσουν, δεν εκπλήσσει το γεγονός ότι αδιαφορούν πλήρως για τις διεργασίες που σημειώνονται αυτό το καιρό στα τρίσβαθα της καταλανικής κοινωνίας. Και όμως, όπως θα δούμε στη συνέχεια, αυτές οι διεργασίες είναι τεράστιας σημασίας και μπορούν να αλλάξουν τον ρου της ιστορίας ίσως και πολύ πέρα από το Ισπανικό Κράτος...



Ο λόγος λοιπόν για τις -πολλά υποσχόμενες- Επιτροπές Υπεράσπισης της Δημοκρατίας (CDR-Comitès de Defensa de la Republica) που αναπτύσσονται ραγδαία καλύπτοντας πια όλη την Καταλονία, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύονται σε πρωταγωνιστή της αντίστασης στο καθεστώς της Μαδρίτης και σε πρόπλασμα μιας άλλης, ποιοτικά διαφορετικής εξουσίας των “από κάτω”! Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι οι CDR ενθουσιάζουν τους μεν και φοβίζουν τους δε ενώ σχεδόν σύσσωμος ο καθεστωτικός τύπος της Μαδρίτης τις αποκαλεί... “καταλανικά σοβιέτ” και προτρέπει τις αρχές να τις καταστείλουν “πριν είναι αργά”.


Οι CDR δεν είναι ούτε εφεύρεση ούτε υποχείριο κάποιου κόμματος ή κάποιας οργάνωσης.Είναι γνήσια τέκνα της κινητοποιημένης καταλανικής κοινωνίας και πρωτοεμφανίστηκαν λίγο πριν από το δημοψήφισμα της 1ης Οκτωβρίου όταν είχε γίνει πια σαφές ότι οι αρχές της Μαδρίτης ήταν αποφασισμένες να κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν τη διεξαγωγή του. Εντελώς αυθόρμητα, εκατοντάδες πολίτες, συνήθως γείτονες, άρχισαν τότε να ετοιμάζουν την υπεράσπιση των εκλογικών κέντρων και των καλπών δημιουργώντας ομάδες δημοκρατικής άμυνας και μη βίαιης αντίστασης. Ήταν οι πρώτες «Επιτροπές Υπεράσπισης του Ρεφερέντουμ» (δημοψηφίσματος) και παρόλο που ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τις μερικές δεκάδες, η σημασία τους αποδείχθηκε καθοριστική καθώς αποτέλεσαν τη ραχοκοκαλιά της κινητοποίησης δεκάδων χιλιάδων πολιτών που έκαναν δυνατή τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος καθώς προστάτεψαν, με το σώμα και το αίμα τους, τις κάλπες απέναντι στην αστυνομική βία!




Δυο βδομάδες αργότερα, στην πρώτη τους συνάντηση στο Σαμπαντέλ για την ανάδειξη συντονιστικού οργάνου, οι CDR είχαν ήδη γίνει σχεδόν εκατό. Και πριν από μερικές μέρες, είχαν φτάσει τις 280! Στο μεταξύ, τα αρχικά των CDR είχαν παραμείνει τα ίδια αλλά το R δεν σήμαινε πια «referendum» αλλά «Republica». Τα CDR είχαν μετονομαστεί σε «Επιτροπές Υπεράσπισης της (καταλανικής) Δημοκρατίας». Χωρίς αμφιβολία, μια τόσο ραγδαία ανάπτυξη πρόδιδε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σπάνιο φαινόμενο λαϊκής αυτοοργάνωσης καθώς μάλιστα οι CDR είχαν ήδη προλάβει να δείξουν έμπρακτα τις ικανότητες και τη χρησιμότητά τους.



Αυτό συνέβη στη διάρκεια της γενικής απεργίας της 8ης Νοεμβρίου όταν οι CDR κινητοποίησαν δεκάδες χιλιάδες πολίτες που κατάφεραν –βάσει σχεδίου- να παραλύσουν την Καταλονία και τις πόλεις της φράζοντας και αποκλείοντας όλους τους 50 κύριους οδικούς άξονες, αυτοκινητοδρόμους, λεωφόρους καθώς και τις μεγάλες σιδηροδρομικές γραμμές και σταθμούς! Η επίδειξη ισχύος των CDR ήταν τόσο εντυπωσιακή που ο καταλανικός και ισπανικός τύπος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι δίπλα ή και απέναντι στα ανεξαρτησιακά κόμματα και κοινωνικές οργανώσεις υπήρχε πια και αναπτυσσόταν ραγδαία ένας άλλος πόλος λαϊκής αντίστασης με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και με διαφορετική σύνθεση, δομή και πρόγραμμα…

Οι CDR δεν κρύβουν ότι η δική τους «Καταλανική Δημοκρατία» δεν είναι η ίδια με εκείνη που πρεσβεύει η κυβέρνηση Πουτσντεμόντ. Ενώ όχι μόνο μετέχουν αλλά και ηγούνται των κινητοποιήσεων για την αποφυλάκιση των «πολιτικών κρατουμένων» σε αγαστή συνεργασία με τις παραδοσιακές οργανώσεις και κόμματα της χώρας, δεν σταματάνε να δηλώνουν ότι η Δημοκρατία της Καταλονίας «πρέπει να είναι των από κάτω, και όχι των από πάνω» και για αυτό «πρέπει να συνεχίσουμε να κατεβαίνουμε στους δρόμους επειδή χωρίς εμάς δεν υπάρχει Δημοκρατία».


Αντιφασιστικές, αντισεξιστικές, αντιρατσιστικές, συνελευσιακές, αποκεντρωμένες και ανοιχτές σε όλους οι CDR έχουν δυο κύριες ιδεολογικές και οργανωτικές αναφορές: Από τη μια, τις μακρινές CDR-Επιτροπές Υπεράσπισης της Επανάστασης (Revolucion) του 1936, με έντονη την επιρροή του ελευθεριακού κομμουνισμού, και από την άλλη το πολύ σύγχρονό μας παράδειγμα των αγωνιστών της Rojava, στο Κουρδιστάν της Συρίας! Έτσι, δεν είναι τυχαίο ότι το καταλανικό κίνημα αλληλεγγύης στον αγώνα των υπερασπιστών της Rojava και το πρόγραμμά του βρέθηκαν από την αρχή στο επίκεντρο των ζυμώσεων που οδήγησαν στη δημιουργία των CDR…




Κλείνουμε αυτή τη πρώτη παρουσίαση του «φαινομένου» των καταλανικών Επιτροπών Υπεράσπισης της Δημοκρατίας με μια τελευταία και όχι αμελητέα είδηση: Την δημιουργία της CDR της Μπάρτσα στην οποία σπεύδουν ήδη να δηλώσουν ότι προσχωρούν οι περισσότερες από τις οργανώσεις των οπαδών της που –ας μην το ξεχνάμε- αριθμούν πολλές δεκάδες χιλιάδες μέλη! Ασκώντας έντονη κριτική στην ηγεσία του συλλόγου για τις μόνιμες «αμφιταλαντεύσεις» και τους συμβιβασμούς της, η CDR της Μπάρτσα αναφέρεται στο αντιδικτατορικό παρελθόν του συλλόγου και δεν παραλείπει να τονίσει την πλήρη αντίθεσή της στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού «που αφαιρεί από το σπορ την αθλητική και κοινωνική του ψυχή». Παράλληλα διαδηλώνει φυσικά τη «στράτευση της στον αγώνα για δημοκρατία, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη»!



Αν και προσωρινό, το συμπέρασμά μας είναι κατηγορηματικό: Η εμφάνιση και ραγδαία ανάπτυξη των καταλανικών Επιτροπών Υπεράσπισης της Δημοκρατίας αλλάζει δραστικά τα δεδομένα του προβλήματος καθώς στις δυο υπάρχουσες αντίπαλες και ανταγωνιζόμενες καταλανικές εξουσίες, εκείνη της «απαγορευμένης» κυβέρνησης Πουτσντεμόντ και την άλλη της «νόμιμης» αν και παρείσακτης των γκαουλάϊτερ της Μαδρίτης, τείνει τώρα να προστεθεί μια τρίτη που είναι ακόμα σε εμβρυακή μορφή και υπό διαμόρφωση: Εκείνη των CDR των αυτοοργανωμένων πολιτών που φιλοδοξούν να φέρουν τα πάνω κάτω!...
​ΠΗΓΗ: www.contra-xreos.gr

Μήνυση ΛΑ.Ε κατά Τόσκα – Κοντονή για τα χημικά στο Ειρηνοδικείο Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5 / 12 / 2017

$
0
0
Παν. Λαφαζάνης: Η Χούντα των πλειστηριασμών δεν θα περάσει

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, Γραμματέας του Π.Σ της ΛΑ.Ε μαζί με τον Δημήτρη Στρατούλη, μέλος της ΠΓ της ΛΑΕ, και τον Θανάση Μπαρτζώκα, στέλεχος της ΛΑΕ και πρώην Δήμαρχος Καισαριανής, που είναι ένας από τους τραυματίες της χθεσινής αστυνομικής επίθεσης ενάντια στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών, κατέθεσαν σήμερα 30/11/2017, μήνυση σε βάρος των κκ. Τόσκα και Κοντονή, σε βάρος του Αρχηγού της ΕΛΑΣ και κατά παντός άλλου υπευθύνου για την δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ με ρίψη δακρυγόνων σε κατάμεστο κλειστό χώρο, του ΕιρηνοδικείουΑθήνας, όπου υπήρχαν εκατοντάδες διαδηλωτές.

Ως νομικοί παραστάτες στην κατάθεση της μήνυσης παραβρέθηκαν στην εισαγγελία πλημμελειοδικών Αθηνών οι δικηγόροι Σαράντος Θεοδωρόπουλος, Άρης Κωνσταντάκης και Δημήτρης Σαραφιανός.

Ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 5 / 12 / 2017

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΔΕΗ
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης θα επισκεφθεί την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2017 τη Μεγαλόπολη για να εκφράσει για μια ακόμη φορά τη σταθερή θέση της ΛΑΕ ενάντια στο ξεπούλημα και τη διάλυση της ΔΕΗ . Θα συζητήσει με τους εργαζόμενους στις μονάδες παραγωγής και στο ορυχείο και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης, το Δημοτικό Συμβούλιο και τη «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ενάντια στο ξεπούλημα των μονάδων της ΔΕΗ».

Το αναλυτικό πρόγραμμα της περιοδείας και των συναντήσεών του θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Ο Κάρλος Λατούφ για τον απολυμένο οροθετικό από την Benetton

$
0
0
Τα «Ενωμένα Χρώματα της Benetton» και η απόλυση ενός εργαζομένου «λόγω οροθετικότητας» στην Ελλάδα, μέσα από τα μάτια και την πένα του διεθνούς φήμης σκιτσογράφου, Κάρλος Λατούφ.

Στην Ελλάδα στρέφει για ακόμη μία φορά την πένα του ο Κάρλος Λατούφ. Αυτή τη φορά με αφορμή την απόλυση ενός εργαζόμενου από την Benetton «λόγω οροθετικότητας». Όπως υποστηρίζει ο απολυμένος εργαζόμενος, όταν η διοίκηση της εταιρείας έμαθε για την οροθετικότητα του εξέφρασε την πρόθεση της να τον απολύσει, ωστόσο την επόμενη μέρα κιόλας δημιούργησε μία νέα θέση και του ζητήθηκε να γίνει αποθηκάριος προκειμένου να μην έρχεται σε επαφή με τρίτα άτομα.

«Αυτή ήταν και η πρώτη άμεση διάκριση που έγινε εις βάρος του» τονίζει η δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση. «Βλέποντας ότι η προσπάθεια τους να τον εξωθήσουν σε παραίτηση δεν ευδοκίμησε, τον μετακίνησαν σε άλλο πιο κεντρικό κατάστημα με περισσότερη δουλειά, ενώ λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2017 ήρθε τελικά και η απόλυση».

Το σκίτσο έγινε για λογαριασμό του 3pointmagazine.gr.

Νίκη της Αριστεράς στην Ονδούρα! – Εκλογική ήττα των ΗΠΑ και ενδείξεις για πραξικόπημα!

$
0
0
Ανδρέας Ζαφείρης

Με ποσοστό 45,17%, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα μερικά αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Ονδούρα, ο Νασράλα, υποψήφιος της «Συμμαχίας της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας» (Alianza de Oposicion contra la Dictadura), προηγείται του απερχόμενου προέδρου Χουάν Ορλάντο Ερνάντες, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 40,21%.
Η «Συμμαχία της Αντιπολίτευσης εναντίον της Δικτατορίας» είναι ένας συνασπισμός κομμάτων, με κορμό τις δυνάμεις από το Εθνικό Μέτωπο Λαϊκής Αντίστασης που αντιπάλεψε το πραξικόπημα του 2009 και υπέστη πολλές διώξεις και δολοφονίες μελών του από τις δυνάμεις της αντιλαϊκής κυβέρνησης του Πορφίριο Λόμπο, η οποία διαδέχτηκε τους πραξικοπηματίες και στηρίχτηκε από τις ΗΠΑ, τους γαιοκτήμονες αλλά και τους ναρκέμπορους.

Το πραξικόπημα του 2009 είχε ανατρέψει τον πρόεδρο Μανουέλ Σελάγια, αστό πολιτικό, όταν έκανε ανοίγματα στην εξωτερική πολιτική της Ονδούρας με τη Βενεζουέλα, την Κούβα και τις χώρες της λεγόμενης «Μπολιβαριανής Συμμαχίας».

Να υπενθυμίσουμε ότι οι εκλογές γίνονται κάτω από ένα ισχυρό καθεστώς βίας και νοθείας.

Το 2013, ο Ερνάντες (με το δεξιό/φιλοαμερικανικό Εθνικό Κόμμα της Ονδούρας) είχε «κερδίσει» με 36,68% έναντι 28,80% την υποψήφια της αντιπολίτευσης ΣιομάραΚάστρο (συζύγου του ανατραπέντος προέδρου Μανουέλ Σελάγια) και ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών, παρότι στην αρχή και οι δύο ισχυρίστηκαν ότι ήταν νικητές.

Το Εθνικό Κόμμα, τη τελευταία τετραετία, εφάρμοσε ακραίες νεοφιλελεύθερες πολιτικές, εξαθλιώνοντας ακόμη περισσότερο μια χώρα, όπου πάνω από το 60% ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πολιτικές του Ερνάντες για τη δημιουργία «αυτόνομων πόλεων», με ειδικό καθεστώς, με δικές τους αστυνομικές δυνάμεις, φορολογικούς κώδικες και νομικά συστήματα. Αυτές οι «πόλεις»-παράδεισοι των πολυεθνικών-, θα αναπτύσσουν βιομηχανίες, θα συνάπτουν ανεξάρτητες διεθνείς εμπορικές συμφωνίες και θα διαχειρίζονται τις δικές τους μεταναστευτικές πολιτικές!

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον-σε σχέση μα τα καθ’ ημάς- παρουσιάζει και το ψήφισμα του Εθνικού Κόμματος για ένα νέο νόμο εξόρυξης που ήρε το μορατόριουμ για τη χορήγηση νέων παραχωρήσεων εξόρυξης που είχε θέσει σε εφαρμογή ο ανατραπείς, πρώην πρόεδρος Σελάγια. Ο νέος νόμος για τα ορυχεία, ο οποίος εγκρίθηκε με τη βοήθεια του Καναδικού Οργανισμού Διεθνούς Ανάπτυξης, επιτρέπει την επιστροφή σε καταστρεπτικές πρακτικές εξόρυξης που συνδέονται με πολυάριθμες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρεία καταστροφή του περιβάλλοντος. Οι παραλληλισμοί, δικοί σας!

Η Βενεζουέλα είχε καταγγείλει τις προηγούμενες εκλογές σαν προϊόν πραξικοπηματικής ανάμιξης των ΗΠΑ στα εσωτερικά της χώρας. Και ο Ερνάντες , παρά τα εκλογικά αποτελέσματα, ανακοίνωσε -για άλλη μια φορά- τη «νίκη» τους στις εκλογές.

«Ασύστολα ψεύδη η προστασία της πρώτης κατοικίας»

$
0
0
Η ανακοίνωση της Αυτόνομης Κίνησης Δικηγόρων 

Σχετικά με τα γεγονότα στο Ειρηνοδικείο Αθήνας όπου η αστυνομία προχώρησε σε ρίψη χημικών αλλά και γενικότερα για το ζήτημα των πλειστηριασμών σημειώνουμε τα εξής:

– Καταδικάζουμε την- κατ’ εντολή της κυβέρνησης- αστυνομική βία. Η ρίψη χημικών εν γένει και ιδίως σε κλειστό χώρο συνιστά εγκληματική ενέργεια, ενταγμένη στην απαίτηση των δανειστών για “ξεμπλοκάρισμα” των πλειστηριασμών. Οι δικηγορικοί σύλλογοι οφείλουν να λάβουν άμεσα θέση για τη συγκεκριμένη ενέργεια αλλά και εν γένει για την ένταση της καταστολής απέναντι στα κοινωνικά κινήματα.
– Εδώ και μήνες ακούμε και διαβάζουμε ανακρίβειες σχετικά με το τι ισχύει και τι όχι ως προς το ζήτημα της προστασίας της κύριας κατοικίας. Κι αν έχουμε πλέον πάθει ανοσία στα λεγόμενα fake news που προέρχονται από μεγάλο μέρος των ΜΜΕ, δεν παύει να μας προκαλεί εντύπωση η διάδοση ανακριβειών από τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Δικαιοσύνης. Όσα υποστηρίζουν περί προστασίας της πρώτης κατοικίας συνιστούν ασύστολα ψεύδη. Ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός πως ούτε ένας δικηγορικός σύλλογος δεν παρενέβη για να επισημάνει τις νομικές ανακρίβειες που διαδίδονται.

– Για να τελειώνουμε επιτέλους με την παραπληροφόρηση των πολιτών σχετικά με το ζήτημα της κύριας κατοικίας, σημειώνουμε ότι: Η λεγόμενη οριζόντια προστασία της κύριας κατοικίας δεν υφίσταται από την 01/01/2015 και εφεξής. Κάθε σπίτι μπορεί να βγει σε πλειστηριασμό ανεξαρτήτως της αξίας του. Η τελευταία φορά που προστατεύτηκαν ανεξαιρέτως όλες οι κύριες κατοικίες των πολιτών ήταν με το αρ.2 του Ν.4224/2013 το οποίο ως γνωστόν προέβλεπε την κατάργηση της προστασίας αυτής στις 31/12/2014 και έκτοτε η προστασία δεν ανανεώθηκε. Όποιος ισχυρίζεται το αντίθετο, να μας επιδείξει νόμο που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του και όχι δημοσιογραφικά άρθρα. Σήμερα πάντως, 01/12/2017, εμείς δηλώνουμε υπεύθυνα ότι τέτοιος νόμος δεν υπάρχει!

– Δεν υπάρχει κανένας νόμος ή υπουργική απόφαση που να ορίζει ότι αν μια κατοικία αξίζει λιγότερα από 300.000 ευρώ δεν βγαίνει σε πλειστηριασμό. Η προφορική συμφωνία που λέει ότι έχει συνάψει η κυβέρνηση με τις ελληνικές τράπεζες δεν επιβεβαιώνεται από τις δεύτερες. Ακόμα δε και αν ίσχυε δε θα ήταν παρά μια προσωρινή απόφαση που θα άλλαζε αναλόγως των συμφερόντων των τραπεζών. Εκεί που υπήρχε νομοθετική προστασία των οφειλετών, η κυβέρνηση- ψευδόμενη- διατείνεται ότι πλέον επαφίεται στις ορέξεις των τραπεζιτών!

– Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσει κάποιος την κύρια κατοικία του είναι να πετύχει δικαστική υπαγωγή στο Ν.3869/2010, εφόσον πρώτα αποδείξει στο δικαστήριο ότι ο πλειστηριασμός δεν συμφέρει τις τράπεζες.

– Ο Ν.3869/2010 αυτοκαταργείται ως προς τη δυνατότητα διάσωσης της κύριας κατοικίας του οφειλέτη την 31/12/2018. Όχι την 31/12/2017 όπως δηλώνει η κυβέρνηση είτε δια του από 29/08 Δελτίου Τύπου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, είτε δια του ίδιου του Πρωθυπουργού (βλ. ομιλία του στη ΔΕΘ 2017), είτε δια της γνωστής μεθόδου των “non papers” που αναπαράγουν τα ΜΜΕ.

– Κατόπιν τούτων και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι κάθε Τετάρτη βγαίνουν σε πλειστηριασμό και σπίτια “καθημερινών ανθρώπων” κάτι που επιβεβαιώνεται με μια απλή ανάγνωση των ανακοινώσεων στον ιστότοπο του ταμείου νομικών, κάθε διάδοση ότι οι αλληλέγγυοι στα ειρηνοδικεία σώζουν βίλες και μεζονέτες είναι παραπλανητική, ψευδής και κακόπιστη. Απολύτως ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 06/12 εκπλειστηριάζεται στο Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης μία βίλα 68 τετραγωνικών μέτρων.

– Σχετικά με τη νομιμότητα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και τον τρόπο που έγινε η απευθείας ανάθεση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, χάρη στο καταχρηστικό “σπάσιμο” του διαγωνισμού σε εννιά αναθέσεις, θα επανέλθουμε πολύ σύντομα. Όχι με ανακοίνωση αυτή τη φορά.

Εν τέλει, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών αποτελεί την κύρια και βασική προϋπόθεση για την αξιοπρεπή άσκηση της δικηγορίας.

Τα Δεκεμβριανά 1944 όπως τα έζησα

$
0
0
Μια ταραγμένη εποχή που έχει αφήσει δυσεπούλωτες πληγές

Ετσι ολόκληρο σχεδόν τον Οκτώβρη και τον Νοέμβρη του 1944 η ατμόσφαιρα … στην πρωτεύουσα, ήταν ατμόσφαιρα γενικής δυσπιστίας. Δεν έχει ουσιαστική σημασία ποιος ήταν τότε δικαιολογημένος να δυσπιστεί στον άλλον και ποιος όχι, Σημασία έχει ότι η δυσπιστία που βάραινε θανάσιμα κάθε προοπτική του άμεσου μέλλοντος, ματαίωνε τις προσπάθειες για την πρόληψη της σύρραξης (Αλέξανδρος Σβώλος.” Η Δεκεμβριανή Σύρραξη” (1)).

Οι μνήμες της Ιστορίας, τα οδυνηρά θυμίσματα μιας ταραγμένης εποχής, που έχει αφήσει ως τώρα δυσεπούλωτες πληγές, έρχονται μοχθηρά επίμονες να πάρουν- όση ηρεμία σου έχει απομείνει από το σωτήριο έτος 2014 που μόλις έφυγε και όπου ουδείς γνωρίζει τι άλλο μας επιφυλάσσει μία βάσκανος μοίρα για το παρόν σωτήριο έτος 2015. Τούτες τις μέρες μας βασανίζουν πολύ περισσότερο από άλλοτε- κατανοητό άλλωστε- οι πιο απαισιόδοξες σκέψεις, λόγω των πολύ χαλεπών καιρών που διανύουμε και των βασάνων που μέλλει να υποστούμε ούτως ή άλλως (εκτός αν ο Τσίπρας μεταλλαχθεί σε θαυματοποιό) . Και σαν να μην έφτανε αυτό, ξαναθυμηθήκαμε-οι παλιότεροι- επετειακά τα «Δεκεμβριανά» του 1944, αυτή την κατασκότεινη περίοδο ξεσπάσματος αβυσσαλέου αδελφοκτόνου μίσους στον ούτως ειπείν «Μεγάλο Δεκέμβρη» (το κατά Γ.Παπανδρέου Α΄ «Δώρον του Υψίστου») όταν, χωρίς καν να προλάβουμε να χαρούμε την απελευθέρωση από τους Ναζί, ήλθαν πάλι οι ίδιες και πολύ χειρότερες δοκιμασίες: πείνα, δυστυχία και προπάντων θάνατος που σε παραμόνευε κάθε στιγμή, όπου κι αν ήσουν.

Ενώ οι Γερμανοί είχαν σεβαστεί την Αθήνα, ως ανοχύρωτη πόλη, οι Βρετανοί έπραξαν εντελώς το αντίθετο: τη βομβάρδιζαν ανελέητα με αεροσκάφη σπιτφάιαρ, και μποφάιτερ, είχαν εγκαταστήσει παντού ελεύθερους σκοπευτές και οχυρωνόντουσαν πάνω στον ιερό βράχο της Ακρόπολης με οπλοπολυβόλα. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν το ίδιο έμψυχο υλικό, όπως οι Γερμανοί, δηλαδή τους προδότες γερμανοτσολιάδες, ταγματασφαλίτες, χωροφύλακες, δωσίλογους, συνεργάτες ακόμα και ποινικούς οι οποίοι πρόσφεραν «αφιλοκερδώς» την πολύτιμή τους πατριωτική βοήθεια για να αποτραπεί ο κομουνιστικός κίνδυνος και, αφετέρου να τη γλιτώσουν οι ίδιοι, που ήταν υπόδικοι .

Η Τεταμένη ατμόσφαιρα πριν από τα Δεκεμβριανά

Πισωγυρίζω προσώρας σε κάποια μέρα τέλη Νοέμβρη του 1944, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά από την απελευθέρωση της Αθήνας. Κατέβαινα την οδό Αγίου Δημητρίου που οδηγεί στην Πλατεία Ψυρρή. Ολη η οδός ήταν γεμάτη κίνηση γιατί εκεί είχαν εγκατασταθεί προσωρινά τα «Λαδάδικα», πάγκοι που πουλούσαν λάδι με την οκά αλλά και άλλα τρόφιμα. Ξαφνικά ακούστηκε μια δυνατή φωνή να τραγουδάει: «Τα όπλα δεν τα δίνουμε-ένα, δύο, τρία τέσσερα/ Τα όπλα δεν τα δίνουμε πέντε, έξι, εφτά!». Αυθόρμητα όλοι οι άλλοι, νέοι, πιτσιρικάδες, γυναικούλες γέροντες και γριές τον ακολούθησαν και συνέχισαν με το: «Οι Αγγλοι θα νικήσουν-να νου να νου νανό/ όταν οι Μαύροι ασπρίσουν…».

Αναφέρονταν στα όπλα των ανταρτών που πολέμησαν τους Γερμανούς και τους τα πήραν, αλλά ο Βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ ανησυχούσε έντονα για την ισχύ του ΕΛΑΣ (Εθνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός) που ελέγχονταν από το ΚΚΕ. Ηδη από τότε έκαναν επίδειξη δυνάμεως, πρώτα το ΚΚΕ με προκλήσεις, άγριο ξύλο και άλλες μορφές έκφρασης βίας σε μία συγκέντρωση «εθνικοφρόνων» σε ξενοδοχείο της Ομόνοιας (Ερμής;). Αλλά μετά και οι Δεξιοί (Χίτες , ταγματασφαλίτες, δωσίλογοι) απάντησαν σε κομουνιστική συγκέντρωση με χρήσηι όπλων που συνεπέφερε ανθρώπινες απώλειες. Οι εχθροπραξίες είχαν αρχίσει πριν από τα «Δεκεμβριανά» με μια δυσοίωνη πρόβα που δεν άρεσε καθόλου στους Αθηναίους.

Παραδώστε τα όπλα !

Ο Τσόρτσιλ προβληματίστηκε σοβαρά. Τι θα γινόταν αν ο ΕΛΑΣ έπαιρνε την εξουσία σε μια περιοχή της Μεσογείου, μεγάλου ζωτικού γεωπολιτικού ενδιαφέροντος για τους Βρετανούς; Σε αυτό υπήρχε πλήρης ταυτότητα απόψεων μεταξύ Τσόρτσιλ και του αντικομουνιστή Γ. Παπανδρέου Α΄, νεοδιορισθέντος πρωθυπουργού της «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» με έδρα το Κάιρο: η αναγκαιότητα αφοπλισμού των ανταρτικών ομάδων. Οπότε ο υποστράτηγος Ρόναλντ Σκόμπι, διοικητής των εκστρατευτικού σώματος των βρετανικών δυνάμεων στην Ελλάδα έλαβε αυστηρές εντολές, δεδομένης της υπαγωγής όλων των ανταρτικών δυνάμεων στη διοίκησή του, βάσει της Συμφωνίας Λιβάνου (20/5/1944). Αργότερα στην Καζέρτα η ΚΕ του ΚΚΕ (2/8/1944) αγνοώντας τις απαιτήσεις που είχε θέσει, βάσει της συνδρομής τους στον απελευθερωτικό αγώνα που είχε εσκεμμένα υποτιμηθεί, αναγκάστηκαν να συμβιβαστούν με έξι ήσσονος σημασίας υπουργεία. Αλλά ως προς το θέμα του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ και των λοιπών αντιστασιακών ομάδων, με καταληκτική ημερομηνία τη 10η Δεκεμβρίου,1944, ο Τσόρτσιλ υπήρξε ανυποχώρητος. Θα έμεναν μόνο η πολύ αξιόμαχη, άρτια εξοπλισμένη και εγγυημένα φιλομοναρχική Ορεινή Ταξιαρχία και ο Ιερός Λόχος που θα αποτελούσαν τον πυρήνα του πρώτου μετακατοχικού (φιλομοναρχικού) Εθνικού Στρατού, όπως είχαν συμφωνήσει ο Γεώργιος Παπανδρέου με τον Τσόρτσιλ, πρόταση που απέρριψαν ΕΑΜ- ΚΚΕ.

«Πρώτος γύρος», πρώτος κατοχικός εμφύλιος

ΕΛΑΣ και ΕΔΕΣ, (Εθνικός Δημοκρατικός Ελληνικός Σύνδεσμος, ο ιδεολογικός αντίπαλος του ΕΛΑΣ) είχαν συνεργαστεί για την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου το 1942, αλλά από το 1943 είχαν σχεδόν «ξεχάσει» τους Γερμανούς και επιδόθηκαν σε μάχες αλληλοεξόντωσης. Οι Αγγλοι το θεώρησαν αντιπαραγωγικό και τους συμβούλευσαν αυστηρά να ασχοληθούν με την εκδίωξη των Γερμανών αντί να τρώγονται μεταξύ τους. Συνήψαν μάλιστα την ad hoc « Συμφωνία της Πλάκας», στην γέφυρα του ποταμού Αράχθου, (28/2/1944) η οποία υπήρξε και μεταφορικά «συμφωνία της πλάκας» αφού τηρήθηκε μόνο για λίγο .Ο ΕΛΑΣ ήθελε το copyright του έπους της Εθνικής Αντίστασης και ως ένα βαθμό, δικαιολογημένα αλλά πολεμούσε όχι μόνο ενάντια στο Ζέρβα τού ΕΔΕΣ αλλά και κατά του ΕΚΚΑ (Εθνική Και Κοινωνική Απελελευθέρωση) του μετριοπαθούς Συνταγματάρχη Δημήτρη Ψαρρού τον οποίο τελικά εκτέλεσαν, πράξη που θεωρήθηκε άφρων, εμπαθής, και απολύτως κατακριτέα, αν ληφθεί υπόψη το χειρότερο: η συνακόλουθη εξόντωση μεγάλου μέρους του Συντάγματος 5/42 του ΕΚΚΑ που ζητούσε μία «Λαοκρατούμενη Δημοκρατία» αλλά δεν ανήκε στο ΕΑΜ.

Η παρανοϊκή δυσανεξία του ΚΚΕ προς κάθε άλλη αντιστασιακή ομάδα στιγμάτισε το μεγάλο έπος της εθνικής αντίστασης-κυρίως δικό του δημιούργημα- το 1943 κατάληξε να λάβει διαστάσεις εμφύλιας σύρραξης. Ισως μάλιστα να του στέρησε κατόπιν τη νίκη στη μάχη της Αθήνας αφού το μεγαλύτερο μέρος του ΕΛΑΣ στάλθηκε υπό την ηγεσία των δύο καλυτέρων αξιωματικών Σαράφη, και Βελουχιώτη στην Ηπειρο να αντιμετωπίσει τον Ζέρβα, παρά τη λογική πρόταση του Αρη να έλθουν στην Αθήνα η οποία κινδύνευε άμεσα από τους Βρετανούς που είχαν μεταφέρει στρατό από την Ιταλία και μαζί τους, εν χορδαίς και οργάνοις, αφίχθη η «Ορεινή Ταξιαρχία» που έγινε ενθουσιωδώς δεκτή γιατί αναπτέρωνε τις ελπίδες των ΕΑΜοφοβικών που ένιωθαν τώρα ασφαλείς.

Η «Μάχη της Αθήνας», ένα μακάβριο θέαμα

Το 1944 ο ΕΛΑΣ διέθετε μία στρατιά με 48.940 μαχητές, μη συμπεριλαμβανομένων των εφεδρικών δυνάμεων Αθήνας, Κρήτης, Σάμου και Μυτιλήνης. Το μεγαλύτερο μέρος του πήγε, όπως είπαμε, στην Ηπειρο αλλά και στη Θεσσαλονίκη για να έχουν υπό τον απόλυτο έλεγχό τους τη συμπρωτεύουσα. Το αντίπαλο στρατόπεδο είχε αρχικά μόνον 30.000 Βρετανούς. Προ του κινδύνου όμως επικράτησης του ΕΛΑΣ, που έλεγχε την ύπαιθρο και το μεγαλύτερο τμήμα της Αθήνας, ο Τσόρτσιλ θα καλέσει από την Ιταλία και άλλες δυνάμεις ώστε τα σύνολο των Βρετανών οπλιτών να υπερβεί τις 80.000, έναντι των 17.800 ΕΛΑΣιτών που πολεμούσαν στην Αθήνα .

Η μεγάλη του πλειονότητα του λαού, εργάτες, υπάλληλοι, μικροαστοί και μεσοαστοί συμπαθούσαν τότε τον ΕΛΑΣ αλλά απεχθάνονταν την ιδέα των ενόπλων συρράξεων γιατί είχαν κουραστεί από τις ατέλειωτες και ψυχοφθόρες δοκιμασίες του πολέμου και της κατοχής με μπλόκα, εκτελέσεις, φρικτά βασανιστήρια και προπάντων πείνα, που επανέκαμψε στην Αθήνα τον Δεκέμβρη του1944.

Ηττα του ΕΛΑΣ και ανακωχή

Αναπόφευκτα στα μέσα Ιανουαρίου ο πόλεμος θα τελειώσει με νίκη των υπέρτερων βρετανικών και κυβερνητικών δυνάμεων. Οι βρετανοί θα αποβιβαστούν στο Φάληρο και από εκεί θα καταλάβουν μία-μία τις συνοικίες της Αθήνας με τανκ και βομβαρδισμούς συνοικιών. Ο Εθνικός Κήπος στην άκρη του προς τη λεωφόρο, όπως και η Πλατεία Κουμουνδούρου (μιλάω για ό,τι είδα ο ίδιος) είχαν γεμίσει από πρόχειρους ομαδικούς τάφους όπου οι νεκροί ήταν στη μεγάλη τους πλειονότητα άμαχοι, κυρίως θύματα όλμων και αδέσποτων σφαιρών. Το θέαμα ήταν μακάβριο αλλά ο κόσμος είχε πλέον συνηθίσει από την Κατοχή να βλέπει νεκρούς στους δρόμους. Αυτές οι 33 εφιαλτικές μέρες των «Δεκεμβριανών γεγονότων» ήταν πολύ χειρότερες από τις κατοχικές μέρες του χειμώνα του 1941-42. Γιατί στα Δεκεμβριανά, εκτός από το μεγάλο λιμό, οι ζωές των ανθρώπων απειλούνταν ανά πάσα στιγμή από κινδύνους που δεν τους απείλησαν ποτέ το 1941-42, στην Αθήνα.

Ηταν μια αιματοχυσία που ίσως μπορούσε να αποφευχθεί… Ισως. Γιατί το δημοσίευμα του Γ. Παπανδρέου στην «Καθημερινή(2/12/1948)καταδεικνύει εναργώς το αναπόφευκτο της σύγκρουσης. Το ρήμα-κλειδί ήταν το δεοντικό «έπρεπε»: το δέον γενέσθαι δια «την συντριβήν» του ΕΑΜ:

«Το συμπέρασμα είναι ότι ο Δεκέμβριος ημπορεί να θεωρηθεί “ Δώρον Tου Yψίστου “. Αλλά για να υπάρξει ο Δεκέμβριος, έπρεπε προηγουμένως να έχωμεν έλθη εις την Ελλάδα. Και τούτο ήτο δυνατόν με την συμμετοχή του ΚΚΕ εις την κυβέρνησιν, δηλαδή με τον Λίβανον(!!!).Και δια μα ευρεθούν οι Βρετανοί εδώ, οι οποίοι ήσαν απαραίτητοι δια την νίκην, έπρεπε προηγουμένως να είχε υπογραφή η συμφωνία της Καζέρτας…και δια να επιτευχθή η εκκαθάρισις, έπρεπε προηγουμένως να επιμείνω εις την άμεσον αποστράτευσιν του ΕΛΑΣ κα να θέσω το ΚΚΕ ενώπιον του διλήμματος, ή να αποδεχθή ειρηνικώς τον αφοπλισμόν του ή να επιχειρήση την στάσιν, υπό συνθήκας όμως πλέον αι οποίαι οδηγούν στην συντριβήν του. Αυτή είναι η ιστορική αλήθεια.

Πέραν πάσης αμφιβολίας! Και έχει δίκιο ο Φλάισερ (2007) που μιλάει για «Αλλαγή φρουράς» Γερμανών- Βρετανών στην Ελλάδα έμπνευσης- προσθέτω- Τσόρτσιλ – Παπανδρέου.

Ο υποστράτηγος Σκόμπι υπάκουσε στις διαταγές του Τσόρτσιλ: «Μη διστάσετε να κάνετε χρήση των όπλων σας. Να συμπεριφέρεστε σαν να είσαστε στρατός κατοχής!». Ο Σκόμπι έγινε αντικείμενο μίσους και χλευασμού.(«Το κ..λί του Σκόμπι/ είναι κόμποι- κόμποι»). Ακόμα και ο υπουργός Χάρολντ Μακμίλαν τον είχε χαρακτηρίσει «βλάκα (stupid), χωρίς διόλου μυαλό» και μαζί με τον στρατάρχη Αλεξάντερ σχεδίαζαν να τον απολύσουν λόγω των επιτυχιών του ΕΛΑΣ εξαιτίας των οποίων οι Βρετανοί είχαν εγκλωβιστεί μεταξύ Ομόνοιας και Συντάγματος, ομολογώντας ότι είχαν υποτιμήσει τη στρατιωτική ισχύ και την ικανότητα του ΕΛΑΣ

Η συντριπτική αριθμητική και οπλική υπεροχή όμως των Βρετανών όταν έφθασαν οι από Ιταλίας ενισχύσεις υπήρξε καταλυτική και ο ΕΛΑΣ υπογράφει με τον Σκόμπι ανακωχή στις 11/1/1945

Σφαίρες επιρροής : « η συμφωνία των ποσοστών»

Όμως ουδείς ήξερε τότε πως η μοίρα της Ελλάδας και άλλων Βαλκάνιων είχε προαποφασισθεί σε μια συνάντηση ανάμεσα στους Γουίνστον Τσόρτσιλ και Ιωσήφ Στάλιν στο Κρεμλίνο στις 9/10/1944. . Ότι ο Τσόρτσιλ είχε πρόχειρα γράψει τα ποσοστά της μοιρασιάς πάνω σε μία χαρτοπετσέτα : Ρουμανία 90% δικιά σου και 10% δικιά μου. Ελλάδα 90% δικιά μου και 10% δικιά σου. Επίσης, Γιουγκοσλαβία και Ουγγαρία από 50% έκαστος, ενώ τέλος η Βουλγαρία μοιράστηκε κατά 75% στο Στάλιν και 25% στον Τσόρτσιλ. Υποτίθεται πως η μοιρασιά αυτή συμπεριελάμβανε και τις ΗΠΑ. Αλλά ο πρόεδρός της Φράνκλιν Ρούζβελτ ήταν κάθετα αντίθετος σε οιαδήποτε διαίρεση του μεταπολεμικού κόσμου σε σφαίρες επιρροής. Ο Στάλιν έγνεψε καταφατικά, όταν πήρε την χαρτοπετσέτα και τα τσεκάρισε με ένα v αλλά ο Τσόρτσιλ παρατήρησε ότι θα ήταν προσβλητικό για τις χώρες αυτές να μάθουν ότι παζαρεύτηκαν με αυτόν τον τρόπο προτείνοντας να το κάψουν. Ο Στάλιν του είπε σιγά: «Όχι, κρατήστε το». Οι ζώνες επιρροής έγιναν ερήμην των άμεσα ενδιαφερομένων, όπου δύο από αυτούς (Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία) πολέμησαν στο πλευρό των Συμμάχων και ο Τσόρτσιλ κοπτόταν για τους τύπους (τη χαρτοπετσέτα) και όχι για την ουσία του αλογοπαζαρέματος που έκαναν οι δύο παντοδύναμοι έμποροι των εθνών, ωσάν να μιλούσαν για αποικίες-λάφυρα.

Η μοιρασιά εμπεριείχε ένα κάποιο υπερρεαλιστικό στοιχείο λόγω της οίησης των μεγάλων δυνάμεων που λογάριαζαν πάντα χωρίς τον ξενοδόχο. Πρωτίστως δεν έκαναν καμία διάκριση μεταξύ συμμάχων και ηττημένων εχθρών (Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία που πήγαν από τον Χίτλερ στο Στάλιν).Αλλά και κατά ποια λογική θα δεχόταν ο στρατάρχης Γιόζεπ Τίτο να τον αναλάβουν υπό την προστασία τους εξ ημισείας όταν είχε συγκροτήσει ο ίδιος έναν πανίσχυρο στρατό, είχε απελευθερώσει σημαντικό μέρος της χώρας ενώ οι παρτιζάνοι του ήταν οι μόνοι που διέθεταν στρατό, ναυτικό, ακόμα και αεροπορία; Ποιο 25% «επιρροής» θα έπαιρνε ο Τσόρτσιλ από τη Βουλγαρία και ποιο 10% από τη Ρουμανία; Τι να το έκανε ο Στάλιν το 10% της Ελλάδας αφού δεν τον ενδιέφερε καθόλου η χώρα μας και επέπληττε το ΚΚΕ για τη συμπεριφορά τους προς στους «συμμάχους» Βρετανούς;

«Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας» και κυβέρνηση του βουνού

Ένα γεγονός μείζονος σημασίας θα συμβεί στις Κορυσχάδες στη διάρκεια της Κατοχής: ιδρύεται «η κυβέρνηση του βουνού» (ΠΕΕΑ: Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) στις 10/3/1944 με πρωθυπουργό τον Σβώλο γεγονός που συνιστά την πλέον αξιόλογη προσπάθεια για την συγκρότηση ΕΑΜικού ευνομούμενου κοινωνικού κράτους δικαίου. Είναι η ουτοπία που μετασχηματίζεται προσώρας σε ευτοπία. Ευαισθητοποιεί αξιωματικούς αλλά κυρίως υπαξιωματικούς και οπλίτες των τριών σωμάτων στην Αίγυπτο που έχουν συγκροτήσει την «ΑΣΟ» (Αντιφασιστική Στρατιωτική Οργάνωση) οι οποίοι τώρα ζητούν να υπαχθούν στην ΠΕΕΑ, πράγμα που εξόργισε τον πρωθυπουργό της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης Εμμανουήλ Τσουδερό διότι τόσο πολύ εταράχθη ο εξόριστος βασιλιάς Γεώργιος Β΄, ώστε να θεωρηθεί προδοτική ανταρσία που ανέλαβαν να πατάξουν πάραυτα οι Βρετανοί που μαζί με τον Τσόρτσιλ πίστευαν ακράδαντα πως ο βασιλέας ήταν ο μόνος εγγυητής της ομαλής πορείας της χώρας που δεν ήταν άλλη από αυτή της περιφρούρησης των βρετανικών συμφερόντων στη Μεσόγειο γενικά και στη Μέση Ανατολή ειδικότερα. Συνέλαβαν τους συστασιώτες και τους εξαπέστειλαν στο κολαστήριο Ελ Ντάμπα της Αφρικής να «παραθερίσουν». Λίγο αργότερα οι ΕΛΑΣίτες θα υποστούν όμοια παραθέριση: «… και μας πήραν μάνι μάνι/και μας πήγαν στο Χασάνι/ και μας βάλανε μια στάμπα (πάνω σε ροζέ πουκαμισάκι) και μας στείλαν στην Ελ Τάμπα».

O πανικός, οι σπασμωδικές κινήσεις και η υστερία του έθεσαν τον Τσουδερό εκτός πρωθυπουργίας: δεν παραιτήθηκε αλλά μάλλον «τον παραίτησαν» οι Αγγλοι αντικαθιστώντας τον, πρώτα με το Σοφοκλή Βενιζέλο και μετά με τον Γ, Παπανδρέου (24/4/1944). Στις 20/5/1944, εν τω περατούσθαι της Συνδιάσκεψης του Λιβάνου αποφασίζεται ο σχηματισμός «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» αρχικά χωρίς το ΕΑΜ που απαιτεί τα υπουργεία-κλειδιά Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Στρατιωτικών, αλλά απορρίπτεται το αίτημά του. Παρά ταύτα συνυπογράφει τη μοιραία συμφωνία.

« Απελευθέρωση»

Στις 12 Οκτώβρη οι Γερμανοί αποχωρούν από την πρωτεύουσα. Χαρά, συγκίνηση, εναγκαλισμοί ανθρώπων που δεν γνωριζόντουσαν. Σημαίες ελληνικές και των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων : Αμερικής, Βρετανίας, Σοβιετικής Ενωσης. Ανοίγουν ξανά τα σινεμά και τα θέατρα. Στο «Ρεξ Κοτοπούλη» ανεβαίνει το συγκινητικό έργο «Χαϊδάρι» (με υπόθεση βασισμένη σε συμβάντα στο ομώνυμο στρατόπεδο συγκέντρωσης) όπου όλοι οι Αθηναίοι σπεύδουν να το δουν.

Στις 18/10 φθάνουν στον Πειραιά ο Παπανδρέου με ένα κλιμάκιο υπουργών και συνοδεία Βρετανών. Εχουν φορτωμένο πρόγραμμα: έπαρση σημαίας στην Ακρόπολη, παρακολούθηση δοξολογίας στη Μητρόπολη και λόγος του πρωθυπουργού στο Σύνταγμα. Εκεί περίμενε τον Παπανδρέου μια δυσάρεστη έκπληξη: το θέαμα των κόκκινων λάβαρων και σημαιών με τα σφυροδρέπανα μέσα σε μια λαοθάλασσα που κραύγαζε ακατάπαυστα Λα-ο-κρα-τία. Εμφοβος ο Θεμιστοκλής Τσάτσος, Υπουργός Δικαιοσύνης που τον συνόδευε νόμιζε πως είχαν πάει σε κάποιο συλλαλητήριο του ΚΚΕ. Η κραυγή επαναλαμβανόταν συνεχώς, οπότε κατά παρέκβαση ο Παπανδρέου στον πανηγυρικό του λόγο του θα αναγκαστεί να θέσει την ιστορική σφήνα : «Πιστεύομεν και εις την Λαοκρατίαν». Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται με λόγια. Ο κόσμος ζητωκραύγαζε επί ένα τέταρτο ασταμάτητα. Το «και» καταδείκνυε την ψυχολογική πίεση που ασκήθηκε στον Παπανδρέου από μια λαοθάλασσα οπαδών του ΕΑΜ όπου κατά κάποιες εκτιμήσεις είχαν εμποδίσει τη συμμετοχή άλλων οργανώσεων. Τι έκανε το ΕΑΜ τόσο εσωστρεφές και καχύποπτο; Φόβοι που βγήκαν αληθινοί : ο απώτερος στόχος των Τσόρτσιλ και Παπανδρέου να το αφοπλίσουν, να το διαλύσουν, και τελικά να διωχθεί με τη βοήθεια των πρώην συνεργατών των Γερμανών, των Χιτών και των δωσιλόγων και ίσως με τη βοήθεια των μη ΕΑΜικών αντιστασιακών (ΠΕΑΝ,ΡΑΝ ΕΔΕΣ). Στους κεντρικούς δρόμους εκτός από τους δοσίλογους κυκλοφορούσαν κάποιοι τύποι με τα περιβραχιόνια των ΠΕΑΝ και ΡΑΝ που κοίταζαν γύρω τους προκλητικά

Κάποτε όμως το ΕΑΜ θα εμφανιστεί διαλλακτικό, προβαίνοντας σε στοχαστική αναδίπλωση, όπως νόμιζε το ίδιο. Στη «Συμφωνία της Καζέρτας (Μάιος 1944) αποδέχεται την προσφορά των έξι υπουργείων υποχρεώσεων αλλά όχι ισχύος: Δύο στο ΚΚΕ, Υπουργεία Γεωργίας και Εργασίας, (Γ .Ζέβγος και Μιλτ. Πορφυρογένη αντίστοιχα). Δύο στους ΣΚ ΕΛΔ (Σοσιαλιστές). Αλέξ. Σβώλος και Ηλίας Τσιριμώκος, Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας. Το Υπ Δημοσίων Εργων το αναλαμβάνει ο μη κομουνιστής ΕΑΜικός Ν. Ασκούτσης και το Υφυπουρ. Οικονομικών ο Εαμικός Αγγελ. Αγγελόπουλος. Λίγο αργότερα θα χρυσωθεί το χάπι με την ανάθεση του Υφυπουργείου Στρατιωτικών στον διακεκριμένο στρατηγό που είχε προσχωρήσει στο ΕΑΜ, τον Πτολεμαίο Σαρηγιάννη.

«Η Μαύρη Κυριακή» και τα συνακόλουθα

Τα γεγονότα τρέχουν. Οι συναντήσεις Βρετανών και Παπανδρέου με το ΕΑΜ αποβαίνουν άκαρπες, λόγω της αμετάκλητης απόφασης για διάλυση του στρατού της εθνικής αντίστασης. Οι ΕΑΜικοί υπουργοί παραιτούνται (1-2 Δεκεμβρίου), ενώ αναγγέλλεται συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για τις 3/12- χωρίς να έχει χορηγηθεί αστυνομική άδεια- καθώς και γενική απεργία για την επομένη μέρα.

Μια ηλιόλουστη Κυριακή ο λαός αρχίζει να κατεβαίνει από το πρωί από τις συνοικίες προς το Σύνταγμα. Ολοι κρατούν αμερικανικές, σοβιετικές και βρετανικές σημαίες. Ανεβαίνω αργοπορημένα από το Μοναστηράκι τη Μητροπόλεως και μόλις περνάω την εκκλησία ακούω τις πρώτες τουφεκιές από το Σύνταγμα. Σε λίγες στιγμές ακούγονται υστερικές γυναικείες κραυγές και μετά οργισμένες ανδρικές, όπου κάποιος μου λέει άγρια: «φύγε εσύ ρε, μικρέ!». Ακολουθώ τη συμβουλή και τρέχω γιατί κατεβαίνει ένα μεγάλο κύμα πανικόβλητων διαδηλωτών, όπου άλλοι φωνάζουν, άλλοι βρίζουν και άλλοι κλαίνε. Απολογισμός μιας καθόλα άνανδρης επίθεσης από τα Ανάκτορα: 28 νεκροί και 140 τραυματίες. Κλεινόμαστε στα σπίτια μας. Ο ΕΛΑΣ συλλαμβάνει τους συνήθεις υπόπτους με επιδρομές στα αστυνομικά τμήματα. Σε λίγο θα αναλάβει την «τήρηση της τάξης» η ΟΠΛΑ («Οργάνωση Περιφρούρησης Λαϊκού Αγώνα»), με αρχικά καλές προθέσεις. Υστερα όμως ... «Κύριος οίδε». τι έπραξε. Αρκούσε η ρετσινιά του «αντιδραστικού» για να κακοποιηθείς, να βασανιστείς ή, και να εκτελεστείς. Ετσι την πλήρωσαν πολλοί αθώοι (ωσάν αντιδραστικοί) μέσα στην εξαλλοσύνη και την αγριότητα του «Μεγάλου Δεκέμβρη». Σε λίγο διάστημα η ΟΠΛΑ μεταλλάχθηκε από περιφρουρητική οργάνωση σε « άγγελο-τιμωρό» όπου τα θύματά του ξεπέρασαν τους 65.000.

Η Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου είναι η μέρα έναρξης των εχθροπραξιών. Αλλά αρχίζει με την κηδεία των 28 θυμάτων. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους εκατό. Βλέπω τον εαυτό μου, έναν αδύνατο από την

πείνα πιτσιρικά να υψώνει τα γροθιά του μαζί με τους άλλους στο δεξιό πεζοδρόμιο της Μητροπόλεως καθώς περνάει η νεκρική πομπή. Πολλοί κλαίνε και άλλοι φωνάζουν «Εκδίκηση!». Δεν ακολούθησα την πομπή, αλλά απόλυτα εξακριβωμένα στην επιστροφή της είχε 100 νεκρούς από επιθέσεις αστυφυλάκων, Χιτών, ταγματασφαλιτών κλπ.

Επιστρέφοντας σπίτι ακούω το κροτάλισμα των πολυβόλων στο Θησείο όπου ο ΕΛΑΣ επιτίθεται στο άντρο της μοναρχοφασιστικής «Χ» του Γρίβα. Όταν κατά μικρά διαστήματα παύουν τα πολυβόλα ακούγεται μια δυνατή φωνή: « Ο- Ορέ-στης έρ-χε-ται». Ποιος ήταν αυτός; Μια πολύ αμφιλεγόμενη φιγούρα, ο κατά κόσμον Ανδρέας Μούντριχας, πρώην αξιωματικός της χωροφυλακής και μετά επικεφαλής της πανίσχυρης Β΄ Μεραρχίας που τελικά δεν ήλθε να ανακουφίσει τον ΕΛΑΣ της Αθήνας και γι’ αυτό ο «Ορέστης» κατηγορήθηκε από το ΚΚΕ για προδοσία αλλά γλίτωσε το στρατοδικείο διαφεύγοντας και τελικά άλλαξε παράταξη. Ο μεγαλύτερος εχθρός του ΚΚΕ ήταν η ηγεσία του και κάποια στελέχη του. Αργότερα σε μία κρίση αλήθειας το ΚΚΕ ομολογεί ότι « Εγιναν κάποια πράγματα που δεν έπρεπε να γίνουν». Ηταν πια πολύ αργά αφού οι νεκροί δεν επιστρέφουν

«Αντιδραστικοί» και «Εαμοβούλγαροι»

Η μάχη στην Αθήνα αρχίζει και ο ΕΛΑΣ προελαύνει νικηφόρα στις διάφορες συνοικίες, ενώ καταλαμβάνει το αρχηγείο της RAF στο ξενοδοχείο «Σέσιλ» της Κηφισιάς. Είναι πολύ κοντά στο Σύνταγμα, όπου στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετάνια» εδρεύει το βρετανικό επιτελείο. Συναντά όμως σθεναρή αντίσταση στου Μακρυγιάννη από το σύνταγμα χωροφυλακής. Αφετέρου όμως ο Μανόλης Γλέζος μπαίνοντας στους υπόνομους φθάνει κάτω από το ξενοδοχείο εφοδιασμένος με εκρηκτικές ύλες για να το ανατινάξει. Αλλά ματαιώνεται το τόλμημα όταν ο Γλέζος πληροφορείται ότι μέσα στο ξενοδοχείο βρίσκεται ο πρωθυπουργός Τσόρτσιλ που μας είχε κάνει βίζιτα χριστουγεννιάτικα.

Η αδυναμία του ΕΛΑΣ να καταλάβει τον Μακρυγιάννη ώστε να φθάσει στη «Μεγάλη Βρετάνια» συντεταγμένος δίνει την ευκαιρία στους Βρετανούς να ανασυνταχθούν και με τη βοήθεια της αεροπορίας αλλά και των ενισχύσεων από την Ιταλία να χτυπήσουν τις συνοικίες αρχίζοντας από την Καισαριανή, «Το Στάλινγκραντ του λαϊκού αγώνα». Μία-μία οι συνοικίες πέφτουν στα χέρια των Βρετανών και των ταγματασφαλιτών – τιμωρών. Τα ίδια που είχαν διαπράξει ο ΕΛΑΣ και η ΟΠΛΑ με απίστευτη αγριότητα κατά των «αντιδραστικών», θα τα υποστούν τώρα οι «ΕΑΜοβούλγαροι» αθώοι πολίτες, ως πρόγευση της «λευκής τρομοκρατίας». Θα πρέπει εδώ όμως να «εξαρθούν» τα κατορθώματα της βρετανικής προπαγάνδας που συνέλλεγαν νεκρούς από φυσικό θάνατο ή χτυπημένους από βρετανικές σφαίρες ή, όλμους και τους εξέθεταν ως «αγρίως σφαγιασθέντας» ή, «κατακρεουργηθέντας» υπό των ΕΛΑΣιτών ή, υπό της ΟΠΛΑ» (όχι πως αποκλείονταν και τέτοιες περιπτώσεις). Αλλά η προπαγάνδα πέτυχε το στόχο της: στέρησε από το ΕΑΜ τη λαϊκή συμπάθεια.

Αντιδράσεις στο εξωτερικό

Ο Στάλιν δεν σχολίασε τη βρετανική επέμβαση και ο Τσόρτσιλ δεν έχανε ευκαιρία που να μην εξάρει τη συνεπή στάση του στο ελληνικό πρόβλημα. Αντίθετα, ο σοβιετικός πρόεδρος απεφάνθη ότι «οι Ελληνες (το ΕΑΜ) έκαναν βλακείες», αποχωρώντας από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Διαφορετική υπήρξε η στάση Βρετανών και Αμερικανών. «Οι Τάιμς» του Λονδίνου, η κατεξοχήν συντηρητική εφημερίδα στηλιτεύει την βρετανική επέμβαση. Η έγκυρη βρετανική εφημερίδα πίστευε βαθιά ότι τα απελευθερωτικά κινήματα όφειλαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανοικοδόμηση της μεταπολεμικής Ευρώπης (Σακκάς).

Αλλά το χειρότερο ήταν η αντίδραση του ΥΠ.ΕΞ των ΗΠΑ, Εντουαρντ Στετίνιους, που ανησύχησε τον Τσόρτσιλ: «Ο Αμερικανικός λαός βλέπει με συμπάθεια τις φιλοδοξίες των κινημάτων αντίστασης». Το ΥΠ.ΕΞ. των ΗΠΑ πληροφόρησε τον Ρούζβελτ ότι η κοινή γνώμη είχε σοκαριστεί από το θέαμα

σύγκρουσης Βρετανών με τους συμμάχους Ελληνες και κατηγορούσε τους Βρετανούς για αυτό. Σε αυτά προστέθηκαν οι κατηγορίες του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Λίλκολν Μακβί ότι οι Αγγλοι συμπεριφερόντουσαν, στους περήφανους Ελληνες σαν να ανήκαν σε βρετανικό προτεκτοράτο

Δριμύτερος όλων υπήρξε ο δεινός ρήτορας και μέλος της αριστερής πτέρυγας του Εργατικού Κόμματος, Ουαλός Ανάιριν Μπέβαν που δεν έπαψε ποτέ να εκφράζει την αποστροφή για την ωμή βρετανική στρατιωτική επέμβαση σε μια φίλη χώρα.

Η απανθρωπιά της ομηρείας

Το άσμα «Οι Αγγλοι θα νικήσουν όταν οι μαύροι ασπρίσουν εξ αντικειμένου αντικαθίσταται από το μοιρολατρικό «Μας πήραν την Αθήνα/μονάχα γι’ ένα μήνα». Μέσα στην απελπισία και την ταπείνωση της ήττας ο ΕΛΑΣ-ΟΠΛΑ ενεργούσε παρορμητικά και βίαια. Η περίπτωση της σύλληψης ομήρων και μάλιστα ανθρώπων μεγάλης ηλικίας που υπέφεραν τα πάνδεινα: απίστευτες κακουχίες που δεν τις άντεχαν και πέθαιναν καθ’ οδόν ή τουφεκίζονταν, προκάλεσαν τον αποτροπιασμό πολλών φίλα προσκείμενων προς το ΕΑΜ

Αφετέρου όμως λίγα έχουν γραφεί για τις συλλήψεις που έκαναν τότε οι Βρετανοί και η νεοσυσταθείσα, κυρίως από πρώην ταγματασφαλίτες, «Εθνοφυλακή»: «Οι Εγγλέζοι μας κυκλώσαν/ με τα τανκς και μας τσακώσαν». Δεν ήταν όμως ΕΛΑΣίτες αυτοί που «τσακώσαν αλλά και άνθρωποι άσχετοι, πολίτες που πιάναν στο δρόμο και τους χτυπούσαν αλύπητα για να τους σύρουν μετά στο (προσωρινό) στρατόπεδο συγκέντρωσης και από εκεί διεκπεραιώνονταν στη βορειοαφρικανική Ελ Ντάμπα όπου ζούσαν κάτω από άθλιες συνθήκες στα συρματοπλέγματα μέσα στην ψείρα και στη βρόμα. Σε σύγκριση όμως με τους ομήρων του ΕΛΑΣ, η θέση τους ήταν καλύτερη.

Σε λίγο θα ακολουθούσε η συμφωνία της Βάρκιζας και μετά το αποτρόπαιο έγκλημα της «Λευκής Τρομοκρατίας» (στη ύπαιθρο περσότερο χοροστατούντος του Σούρλα και άλλων παρακρατικών. Η Ελλάδα είχε πρωτοτυπήσει υπό την εξής έννοια: ενώ σε άλλες χώρες οι αντιστασιακοί τιμήθηκαν και έχαιραν μεγάλου σεβασμού και εκτίμησης, εδώ διώχτηκαν ανελέητα, τουφεκίστηκαν, εξορίστηκαν και σάπισαν στα ξερονήσια από μία πατρίδα ευγνωμονούσα. Στη Βάρκιζα ο ΕΛΑΣ παράδωσε τα όπλα (ο βασικός λόγος και υποσχέθηκε να διάγει βίον ενάρετον. Δεν το έπραξε γιατί δεινοπάθησε από το παρακράτος. Ο τρίτος γύρος και η τελική καταστροφή ήταν ζήτημα χρόνου, όπως ήταν και η αποξένωση του ΕΑΜ από το λαό που άρχισε να συμφιλιώνευαι με την ιδέα της παλινόθωσης: «Τα μάθατε τι έγινε; Γλεντάτε όλοι αράδα/ο βασιλιάς μας έρχεται για μια καινούργια Ελλάδα.

Ομολογουμένως το γλεντήσαμε! Αλλά πάλι κάποιος θα μας πρόβαλλε το ακαταμάχητο επιχείρημα: Γιατί δηλαδή; Καλύτερα θα είμαστε αν γινόμαστε μια Αλβανία ή μια Βουλγαρία; Ρητορικόν το ερώτημα.


Ελληνική Βιβλιογραφία

Αφιέρωμα, 2014 (14/12) .70 χρόνια από τα Δεκεμβριανά. Αθήνα: Εφημερίδα “Καθημερινή”.

Γλέζος, Μανώλης. 2006. Εθνική Αντίσταση 1940-1945.Τόμ. Α΄, Β΄ Αθήνα: Στοχαστής

Iατρίδης, Ιωάννης. 2013. Εξέγερση στην Αθήνα. Αθήνα: Εκδοτικός Οίκος Λιβάνη.

Kακουριώτης, Θάνος. 2004. (20/11). “Από τη γερμανική στη βρετανική κατοχή”.” Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία”.

Καλυβάς, Στάθης, Ν.2014(14/12). “Ένα «Ελληνικό Κατύν»; Το ανθρώπινο κόστος των Δεκεμβριανών”. 70 χρόνια από τα Δεκεμβριανά. Στο αφιέρωμα “Καθημερινής”.

Κανελλόπουλος, Παναγιώτης. 2003. Β΄ έκδοση. Ημερολόγιο Κατοχής 31 Μαρτιου1942-- 4 Ιανουαρίου1945. Αθήνα : Εστία

Κεπέσης, Νίκανδρος. 1982. Ο Δεκέμβρης του 1944. Αθήνα: Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Κομνηνός Πυρομάγλου .2013 . Δούρειος Ιππος. Αθήνα :Εκδόσεις Δωδώνη.

Κούλογλου, Στέλιος. 2006. Μαρτυρίες για τον Εμφύλιο και την ελληνική Αριστερά. Αθήνα: Εστία,

Μουμτζής, Σάκης.2013. Κόκκινη Βία.1943-1946 Αθήνα: Εκδόσεις Επίκεντρο.

Παπανδρέου, Γεώργιος.2009.(Ειδική έκδοση για Το Βήμα).Η Απελευθέρωση της Ελλάδος. Αθήνα: «Εκδόσεις Μπίρης».

Φαράκος, Γρηγόρης. 2000. Ο ΕΛΑΣ και η εξουσία. Μυστική Έκθεση [1946] και Άλλα Ντοκουμέντα Τόμος Β΄ Αθήνα: Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

Φλάισερ, Χάγκεν. 2009. (Ειδική έκδοση για Το Βήμα). Στέμμα και σβάστικα. Η Ελλάδα της Κατοχής και Αντίστασης. Τόμοι Α & Β΄. Αθήνα: «Εκδόσεις Παπαζήσης.

Χανδρινός, Ιάσονας Γ.2012. Το τιμωρό χέρι του λαού. Η δράση του ΕΛΑΣ και της ΟΠΛΑ στην κατεχόμενη πρωτεύουσα. Αθήνα: Θεμέλιο.

Χαραλαμπίδης, Μενέλαος 2014. Δεκεμβριανά 1944, η Μάχη της Αθήνας .Αθήνα : Εκδ. Αλεξάνδρεια.

Ξένη Βιβλιογραφία

Aunty, Ph. , R. Clog.1975. British Policy towards Wartime Resistance in Yugoslavia and Greece. London: MacMillan.

Byford- Jones, W. 1945. The Greek Trilogy ( Resistance, Liberation, Revolution). London: Hutchinson.

Churchill, Winston .1990. Memoirs of the Second World War. Boston: Houghton Miffin Co.

Eudes, Dominique.2009. (Εδική έκδοση για Το ΒΗΜΑ). Οι καπετάνιοι. Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος 1943-1949. Αθήνα: Εκδόσεις Εξάντας.

Gerolymatos, Andre.2005. Κόκκινη Aκρόπολη Mάυρος Tρόμος: Από την Αντίσταση στον Εμφύλιο 1943-1949.Αθήνα: Εκδόσεις Κοχλίας.

Mazοwer, Mark.1993. Στην Ελλάδα του Χίτλερ. Η εμπειρία της Κατοχής. Μτφρ Κώστας Κουρεμένος. Αθήνα: Εκδόσεις Αλεξάνδρεια.

Papastratis, Prokopis .1984. British Policy Towards Greek Resistance during the Second World War 1941-1944. Cambridge: Cambridge University Press

Rizopoulos, Nicholas X.2014.Civil and Uncivil Wars: Memories of a Greek Childhood 19936-1950. Tide Pool Press.

Sakkas, J.1993. British Public Opinion and Greece. (Αδημοσίευτη διδακτορική διατριβή) University of Hull.

Vulliamy, Ed & Elena Smith. “Observer”. 2014. (30/11). “Athens 1944: Britain’s dirty secret”.

Woodhouse, Christopher. 1948. The Apple of Discord. London: Hutcinson.

tovima.gr



Ζούμε το αδιανόητο

$
0
0

της Κατερίνας Γκαράνη

Είναι στιγμές που λες ότι αυτά που ζούμε δεν γίνεται να συμβαίνουν. Σε ένα παράλληλο σύμπαν κάποιος σου φέρνει το χαρτί κατάσχεσης, βλέπεις το όνομά σου στην ηλεκτρονική λίστα εξευτελισμού ως "κλέφτης του κράτους", μετράς τα ψιλά για να συμπληρώσεις την συμμετοχή στα φάρμακά σου, μένεις χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, χωρίς ασφάλεια...
Κι όμως συμβαίνουν. Σήμερα. Τώρα. Αυτή την στιγμή.
Το να ακούς τον επικεφαλής του ESM την επόμενη ημέρα του άγριου ξυλοδαρμού πολιτών από τα ΜΑΤ στα ειρηνοδικεία που
προσπαθούσαν να σώσουν σπίτια από πλειστηριασμούς, να λέει "χωρίς τα ευρωπαϊκά δάνεια η Ελλάδα θα είχε βγει από το ευρώ", είναι σαν να είσαι θεατής σε μια ταινία παραλόγου. Χάνεις το σπίτι σου για να μείνεις στο ευρώ. Τρως ξύλο για να μείνεις στο ευρώ. Μένεις άστεγος για να μείνεις στο ευρώ...
Ας το πάρουμε χαμπάρι όλοι μας: Μας σκοτώσουν για να μείνουμε στο ευρώ.


Τα χρόνια τρέχουν, είμαστε ήδη στον 10ο χρόνο κρίσης και στον 7ο χρόνο μνημονίων και δεν έγινε καμία απολύτως αλλαγή προς το καλύτερο για την εθνική οικονομία παρόλο που Ευρωπαίοι διοικούν την χώρα και τα "λαμόγια Έλληνες"έχουν αποδεκατιστεί. Το σχέδιο τους δηλαδή, πήγε καλύτερα απ'ό,τι ήλπιζαν διότι το σχέδιο ήταν από την αρχή το ξεκάρφωμα του μοναδικού λαού της Ευρώπης που είχε στο πλειοψηφικό του αριθμό ιδιωτική περιουσία. Μικρή, μεσαία ή μεγάλη την είχε και αυτό για την Ευρώπη είναι απαράδεκτο. Ειδικά όταν σε παγκόσμια κλίμακα έχουμε φύγει από τον καπιταλισμό όπως τον ξέραμε και μπήκαμε εκ νέου στην φεουδαρχία.


Δεν σουλατσάρουν στα καλά καθούμενα στα βουνά και στις πεδιάδες εταιρείες ως νέοι φεουδάρχες αρπάζοντας από αέρα μέχρι νερό και πετρέλαιο. Το θεωρούν έγκλημα το βουνό να είναι κοινό, το νερό να είναι κοινό, ο αέρας να είναι κοινός. Στις φεουδαρχίες αν τολμούσες να πάρεις νερό από το ρυάκι του φεουδάρχη ή να μαζέψεις ξερά ξύλα για να ζεσταθείς σε πυροβολούσαν. Θα πυροβολήσουν και τώρα. Άλλωστε σε πολλά σημεία του πλανήτη σε σκοτώνουν για μία χούφτα νερό ή γιατί πάτησες σε βουνό εταιρίας.


Το πρόβλημά τους σε όλο αυτό το πλιάτσικο δημόσιας γης, ήταν οι ατομικές ιδιοκτησίες εκατομμυρίων Ελλήνων από την Θράκη μέχρι την Κρήτη. Μην νομίζετε ότι το χωράφι δεν είναι σπίτι για τον Έλληνα. Όταν ο Έλληνας έχει ένα κομμάτι γη μέσα σε μία εβδομάδα φτιάχνει σπίτι. Γι'αυτό πριν ξεκινήσουν να ρίχνουν άνευ ελέους τον πέλεκυ των κατασχέσεων ακίνητης περιουσίας έβαλαν μπροστά τον φόρο ακίνητης περιουσίας. Ακόμα δηλαδή κι αν καταφέρεις να κρατήσεις το πατρικό σου και το χωράφι σου εφόσον δεν έχεις μπει σε τράπεζα να πάρεις ούτε ένα σεντ δανείου, δεν θα καταφέρεις να είσαι τυπικός στον παράνομο φόρο ΕΝΦΙΑ. Χωρίς έσοδα, λοιπόν δεν έχεις δικαίωμα στέγης. Δηλαδή απαγορεύεται να είσαι ελεύθερος. Αυτά είναι τα ευρωπαϊκά πρότυπα γι'αυτό μπορούν να διατάζουν να τρως ξύλο μέχρι θανάτου γιατί σήκωσες το κεφάλι στους Ευρωπαίους και έχεις σπίτι. Γιατί ήσουν ελεύθερος. Τόσο απλά.


Σε λίγο θα τρώμε ξύλο γιατί δεν έχουμε δουλειά. Στο αμέσως επόμενο στάδιο γιατί αρρωσταίνουμε και στοιχίζουμε στο σύστημα υγείας, ξύλο γιατί τόλμησες να κάνεις παιδιά ενώ έχεις χαμηλό εισόδημα και εκτέλεση με πολιτισμένα μέσα όταν φτάσεις στα 70 και η σύνταξή σου είναι πολυτέλεια να την πάρεις αλλά καλό προπληρωμένο έσοδο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανάπτυξης.


Ζούμε μια εποχή σκέτη τρέλα με κανένα απολύτως κόμμα, πολιτικό ή κοινωνικό κίνημα να έχει τις βάσεις και τα επιχειρήματα, σχέδιο σοβαρό για την επόμενη ημέρα μιας υποτιθέμενης αντίστασης για να του δείξουν εμπιστοσύνη οι πολίτες ακολουθώντας το. Η εποχή προσπέρασε τις ιδεολογίες και δυστυχώς, αν και δεν ηττηθήκαμε ακόμα, αν και οι πραγματικές αντιστάσεις τώρα παίρνουν μπροστά, στην προσωπική μας μοναξιά και απόγνωση νιώθουμε νικημένοι.


ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: Το άλλο Πολυτεχνείο

$
0
0

Ιανουάριος 1945. Η πρυτανεία του ΕΜΠ και, σε πρώτο πλάνο, το κατεστραμμένο από τις μάχες κτίριο της Γενικής Ασφάλειας

Συντάκτης:
Τάσος Κωστόπουλος

«Κύριε Πρύτανη, να έχετε υπόψη σας ότι εμείς δεν είμεθα διατεθειμένοι να πεθάνουμε αδιαμαρτύρητα»
Επιτροπή σπουδαστών του ΕΜΠ προς τον Ι. Θεοφανόπουλο (Φλεβάρης 1942)
Ηταν 6 το απόγευμα της 5ης Δεκεμβρίου 1944. Επί ένα τρίωρο, ο χώρος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είχε μετατραπεί σε ορμητήριο του ΕΛΑΣ της Σπουδάζουσας, με στόχο το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας που στεγαζόταν τότε στο απέναντι κτίριο, στη συμβολή των οδών Στουρνάρα και Πατησίων.

Ενα βρετανικό τανκ γκρέμισε την κεντρική πύλη του ιδρύματος, ανοίγοντας δρόμο στη μονάδα των αλεξιπτωτιστών που είχε επιφορτιστεί με την εκκαθάριση του χώρου.

Οπως ακριβώς έκανε και το αντίστοιχο ελληνικό 29 χρόνια αργότερα, αν και κάτω από πολύ διαφορετικές συνθήκες.

Η παραπάνω σκηνή, στο ξεκίνημα των Δεκεμβριανών και προτού τα στρατεύματα του Σκόμπι επέμβουν επίσημα για την καταστολή των «στασιαστών» του ΕΑΜ, αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας θυελλώδους τετραετίας για το ΕΜΠ, τους διδάσκοντες και -κυρίως- τους σπουδαστές του.

Είχαν προηγηθεί:


Σε μια πρώτη φάση, η ανάπτυξη του ΕΑΜικού αντιστασιακού κινήματος μεταξύ των σπουδαστών και μιας μερίδας καθηγητών του ΕΜΠ.


Σε μια δεύτερη φάση, η σταδιακή ανάδυση της αντίρροπης τάσης: μιας αντίδρασης στο ΕΑΜικό κίνημα, η οποία μέσα στο 1943 παίρνει το πάνω χέρι στον χώρο του ιδρύματος, για λόγους και με μεθόδους που θα δούμε παρακάτω.

Η αναμέτρηση αυτών των δύο κόσμων, προέκταση της γενικότερης αναμέτρησης που ξετυλίχθηκε το ίδιο διάστημα στην Αθήνα και σ’ όλη την Ελλάδα γύρω από την αντιμετώπιση της Κατοχής και τη μεταπολεμική πορεία της χώρας, χάραξε αιματηρές διαχωριστικές γραμμές που στάθηκε αδύνατο να γεφυρωθούν μέσα στο σύντομο διάστημα της Απελευθέρωσης και καθόρισαν τη μεταπολεμική φυσιογνωμία του Πολυτεχνείου.
Η Αντίσταση

Οταν τον Απρίλιο του 1941 ξεκινά η τετράχρονη ναζιστική Κατοχή, το ΕΜΠ είναι ένα επίλεκτο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, οι σπουδαστές του οποίου προέρχονται κατά 71% από μεσαία και ανώτερα κοινωνικά στρώματα και διακατέχονται από την πεποίθηση πως αποτελούν μέλη μιας ολιγάριθμης τεχνοκρατικής ελίτ με εξασφαλισμένο μέλλον, η οποία πρόκειται (ή θα έπρεπε) να διαδραματίσει αποφασιστικό ρόλο στην έξοδο της χώρας από την υπανάπτυξη.

Οι απαιτητικές εισαγωγικές εξετάσεις, τα ψηλά δίδακτρα και ο μικρός αριθμός των σπουδαστών (μόλις 677 το ακαδημαϊκό έτος 1939/40) επέτειναν αυτό το αίσθημα κοινωνικής πρωτοπορίας – σε συνδυασμό, βεβαίως, με τη διάχυτη πεποίθηση πως οι θετικές σπουδές παρείχαν το μοναδικό κλειδί για την ερμηνεία της πραγματικότητας (και, κατ’ επέκταση, τη δυνατότητα μετασχηματισμού της).

Τη δεκαετία του 1930, οι αντιλήψεις αυτές συμπυκνώθηκαν στο κοινωνικοπολιτικό όραμα ενός «τεχνικού», μεταπολιτικού και αντικοινοβουλευτικού κράτους, δυνάμει συμβατού τόσο με το φασιστικό όσο και με το σοσιαλιστικό μοντέλο.

Η παρουσία του φοιτητικού κινήματος στο ΕΜΠ κατά τα προπολεμικά χρόνια υπήρξε υποτυπώδης κι αντιμετώπισε άγρια καταστολή, από μέρους τόσο της πολιτείας όσο και της διοίκησης του ιδρύματος.

Οπως προκύπτει από τα πρακτικά της Συγκλήτου που μελέτησε η Ελένη Πασπαλιάρη, ακόμη και στοιχειώδεις ενέργειες, όπως η διαμαρτυρία για την ποιότητα του φοιτητικού συσσιτίου και την αύξηση της τιμής του φοιτητικού εισιτηρίου ή η εκδήλωση αλληλεγγύης προς τον δημοσιογράφο Νίκο Καρβούνη (διωκόμενο για την ελληνική έκδοση της αντιχιτλερικής «Καστανής Βίβλου» με την κατηγορία της «προσβολής αρχηγού ξένου κράτους»), επέσυραν ποινές αποβολής των εμπλεκόμενων σπουδαστών.


ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (2008)
↳ Σκηνές από την πολυσχιδή δραστηριότητα των σπουδαστών του ΕΜΠ επί Κατοχής: εκδρομές, πινγκ πονγκ στη Λέσχη, πατριωτική χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο αμφιθέατρο Γκίνη, συλληφθέντες διαδηλωτές του αντικατοχικού συλλαλητηρίου της 4/3/1943 στις φυλακές Αβέρωφ.

Ο σπουδαστικός σύλλογος διαλύθηκε με απόφαση της Συγκλήτου τον Μάρτιο του 1935, μετά την πρώτη και τελευταία γενική συνέλευση που πραγματοποίησε δίχως προηγούμενη έγκριση του πρύτανη.

Οταν τον επόμενο μήνα οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στο προαύλιο διαμαρτυρόμενοι για την απόλυση επτά βενιζελικών καθηγητών τους (που αργότερα επαναπροσλήφθηκαν), ο πρύτανης Πρωτοπαπαδάκης κάλεσε την αστυνομία να τους διαλύσει.

Τα περιθώρια οποιασδήποτε δραστηριότητας θα στενέψουν ακόμη περισσότερο μετά την επιβολή της μεταξικής δικτατορίας και θα επισφραγιστούν με την εξάρθρωση της τοπικής ΟΚΝΕ, την άνοιξη του 1938.

Τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς ο εορτασμός της εκατονταετηρίδας του ΕΜΠ, με συμμετοχή του δικτάτορα Μεταξά και των πρωτοπαλίκαρών του, θα δώσει την ευκαιρία για την πρώτη δημόσια εμφάνιση της ΕΟΝ Πολυτεχνείου.

Στη διάρκεια του ελληνοϊταλικού πολέμου τα μαθήματα και τα εργαστήρια σταμάτησαν, οι μεγαλύτεροι σπουδαστές και κάποιοι διδάσκοντες στρατεύτηκαν.

Μετά τη συνθηκολόγηση, το ΕΜΠ μετατράπηκε προσωρινά σε ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο. Ως αποτέλεσμα σπουδαστικών κινητοποιήσεων, τα μαθήματα θα ξαναρχίσουν πάντως μέσα στο καλοκαίρι για το πέμπτο έτος και στις αρχές φθινοπώρου για τους νεότερους.

Ηδη από το καλοκαίρι του 1941 ξεκινούν και οι πρώτες αντιστασιακές ζυμώσεις, με επίκεντρο τον περιορισμένο αρχικά κύκλο των κομμουνιστών σπουδαστών, για να αγκαλιάσουν γρήγορα έναν αρκετά μεγάλο αριθμό σπουδαστών.

Από τις διαθέσιμες μαρτυρίες, αλλά κι από το εξαιρετικά εύγλωττο πολύχρωμο διάγραμμα των κινητοποιήσεων του Πολυτεχνείου το 1941-42που διασώθηκε από εκείνη την εποχή, έργο του καθοδηγητικού επιτελείου της ΟΚΝΕ του ιδρύματος, διαπιστώνεται πως η αντιστασιακή δράση των πρώτων δύο χρόνων της Κατοχής περιστράφηκε γύρω από τρεις άξονες:

(α) Την πάλη για συλλογική φυσική επιβίωση, με την οργάνωση σπουδαστικών συσσιτίων και κινητοποιήσεων για τη διεύρυνση του σώματος των δικαιούχων σε αυτά. Τον Σεπτέμβριο του 1941, γενική συνέλευση 70 σπουδαστών εκλέγει τριμελή επιτροπή συναδέλφων τους για τη διοίκηση του προϋπάρχοντος Ταμείου Απόρων Σπουδαστών (ΤΑΣ), με δύο καθηγητές ως επιτρόπους. Η Σύγκλητος θα επικυρώσει αυτή την επιλογή και οι σπουδαστές θ’ αναλάβουν, όχι δίχως αντιστάσεις, τον έλεγχο των συσσιτίων: εποπτεία των καζανιών της Φοιτητικής Εστίας, μεταφορά και διανομή του συσσιτίου, έκδοση των «δελτίων απορίας» μέσω του ΤΑΣ. Μερικά απ’ αυτά τα τελευταία θα παραχωρηθούν σε καταζητούμενους αγωνιστές, συμφοιτητές και μη.

(β) Την αντίσταση στην κρατική καταστολή, με πολύμορφες κινητοποιήσεις για την απελευθέρωση των κατά καιρούς συλληφθέντων (από συλλογή υπογραφών και παραστάσεις στις κατοχικές αρχές, μέχρι φοιτητικές απεργίες – η πρώτη τον Νοέμβριο του 1941).

(γ) Πολύμορφες επίσης δραστηριότητες για την καλλιέργεια και τόνωση του συλλογικού φρονήματος, εθνικού και πολιτικού, και την εξωτερίκευσή του με αναγραφή συνθημάτων και διαδηλώσεις κατά τις δύο εθνικές εορτές – την προϋπάρχουσα 25η Μαρτίου και την 28η Οκτωβρίου, που καθιερώνεται ως τέτοια από τα κάτω, με αντικατοχικές κινητοποιήσεις.

Η εσωστρεφή λειτουργία αυτής της ζύμωσης έχει κέντρο της Λέσχη των σπουδαστών που λειτουργεί στον χώρο του ιδρύματος και παίρνει τη μορφή εκδηλώσεων (ακόμη και χριστουγεννιάτικων), εκδρομών του Φυσιολατρικού Ομίλου Σπουδαστών (ΦΟΣΠ) που μετατρέπονται σε άτυπο «κρυφό σχολειό», της ανάρτησης στη Λέσχη ενός χάρτη με σημαιάκια που αποτυπώνουν καθημερινά την εξέλιξη του πολέμου στο Ανατολικό μέτωπο, της οργάνωσης επιμορφωτικών σεμιναρίων, της δημιουργίας βιβλιοθήκης με νόμιμα βιβλία και της παράλληλης κυκλοφορίας παράνομων εκδόσεων.


ΑΣΚΙ
↳ Αναλυτικά διαγράμματα της συμμετοχής σε κάθε είδους συνελεύσεις και κινητοποιήσεις σπουδαστών του ΕΜΠ στο δεκατετράμηνο Σεπτεμβρίου 1941 -Οκτωβρίου 1942, των άρρωστων φοιτητών και σπουδαστών τον χειμώνα του 1941-42 και της οργανωτικής κατάστασης της ΟΚΝΕ Σπουδάζουσας τον Φεβρουάριο του 1942. Εργο της ΟΚΝΕ Πολυτεχνείου, «βοηθούσαν στην κατανόηση καταστάσεων» και, σύμφωνα με το στέλεχος που πήρε τη σχετική πρωτοβουλία (Στ. Κασιμάτης), «παρότρυναν σε επιτελικούς τρόπους δουλειάς και καθοδήγησης»

Αξιοσημείωτη είναι εδώ η πληροφορία του τότε κομμουνιστή σπουδαστή Λευτέρη Ελευθερίου, για τη συστηματική διακίνηση του προπολεμικού βιβλίου «Κατασκευάζειν και χαίρειν» του ΕΑΜίτη καθηγητή Αθανασίου Ρουσόπουλου, θιασώτη μιας «ορθολογικής δικτατορίας των τεχνικών», μαζί με τη «μαρξιστική κριτική» του από πλευράς της ΟΚΝΕ.

Κομβική για την ανάπτυξη του κινήματος θ’ αποδειχθεί η ανάπτυξη συναγωνιστικών δεσμών με ορισμένους καθηγητές (Ρουσόπουλος, Παπαπέτρου, Κριτικός), με κορυφαίο ανάμεσά τους τον προπρύτανη (1941-43) και πρύτανη (1943-45) Νίκο Κιτσίκη.

Οι σχέσεις αυτές, αδιανόητες κατά τα προπολεμικά χρόνια, θα λειτουργήσουν κάπως προστατευτικά απέναντι στην αναβίωση των προπολεμικών κατασταλτικών πρακτικών της Συγκλήτου – κι αυτό, παρ'όλες τις σχετικές πιέσεις συντηρητικών καθηγητών που καταγράφονται στα πρακτικά της τελευταίας ή επεμβάσεις όπως η αντικατάσταση της εκλεγμένης διοίκησης του ΤΑΣ, μετά τη σπουδαστική απεργία του Μαρτίου του 1942.

Ετσι κι αλλιώς, το κλίμα των ημερών επιτρέπει «αριστερές παρεκκλίσεις» (κατά τη διατύπωση του Ελευθερίου) δημόσιας κριτικής των διδασκόντων, αδιανόητες για τα προηγούμενα χρόνια.
Η μαζικοποίηση

Τι αριθμητικά μεγέθη είχε όλη αυτή η δραστηριότητα; Ενα λεπτομερές διάγραμμα του 1942, προοριζόμενο για εσωτερική ενημέρωση της ΟΚΝΕ κι όχι για εξωστρεφή προπαγάνδα, αποτυπώνει μια προοδευτική μαζικοποίηση: ενώ στις ιδρυτικές συνελεύσεις του ΤΑΣ και της Λέσχης τον Σεπτέμβριο του 1941 μετείχαν λίγες μόνο δεκάδες σπουδαστών, η απεργία του Νοεμβρίου αποφασίστηκε από 350 κι εκείνη του Μαρτίου του 1942 από 600· στην πρώτη απεργία πήραν μέρος 500 σπουδαστές, στη δεύτερη 800.

Μεταξύ 300-400 μετέχουν στις ενδιάμεσες συνελεύσεις κι ενδοπολυτεχνειακές κινητοποιήσεις (παραστάσεις στην Πρυτανεία κ.λπ.), αρκετά λιγότεροι (150-200) στις εξωστρεφείς συνδικαλιστικές κινητοποιήσεις του καλοκαιριού του 1942 (στο Π.Γ. του πρωθυπουργού Τσολάκογλου, στο υπουργείο Οικονομικών κ.α.).

Αρχικά πολύ περιορισμένος, ο πυρήνας των οργανωμένων κομμουνιστών του Πολυτεχνείου θα πολλαπλασιαστεί -κι αυτός- με τις «οργανωτικές αποκρυσταλλώσεις» αυτών των κινητοποιήσεων: από 17 σε 77 μέλη μετά την πρώτη απεργία και σε 170 μετά τη δεύτερη.

Ειδικό κεφάλαιο αυτής της διαδικασίας θ’ αποτελέσει η αποβολή από την επιτροπή συσσιτίου των τροτσκιστών που, σύμφωνα με τον Ελευθερίου, «προσπαθούσαν να αποπροσανατολίσουν το μαζικό αντιστασιακό κίνημα» με τα «αριστερίστικα», «ανεπίκαιρα και μη ανταποκρινόμενα στον συσχετισμό των δυνάμεων» συνθήματά τους.

Η εκκαθάριση έγινε «δι’ ανατάσεως της χειρός», σε μια μικτή συνέλευση όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (Πολυτεχνείο, Πανεπιστήμιο, ΑΣΟΕΕ), στη Λέσχη του ΕΜΠ.

Από το διάγραμμα της ΟΚΝΕ πληροφορούμαστε πάντως πως η συμμετοχή σ’ αυτό το ιδιότυπο όργανο, 300 άτομα συνολικά, υπήρξε αισθητά μικρότερη απ’ ό,τι στις υπόλοιπες συνελεύσεις των ημερών – τη στιγμή που οι συνελεύσεις του Πανεπιστημίου είχαν 1.000-2.000 άτομα.

Οσον αφορά πάλι τις αμιγώς αντικατοχικές εκδηλώσεις, το διάγραμμα της ΟΚΝΕ καταγράφει τη συμμετοχή 250 σπουδαστών του ΕΜΠ στη διαδήλωση της 24ης Μαρτίου 1942, 200 το πρωί κι 80 το απόγευμα της 25ης (μείωση που μπορεί ν’ αποδοθεί στην άγρια καταστολή και τις ενδιάμεσες μαζικές συλλήψεις, φαινόμενο που παρατηρείται και με τους -πολύ μεγαλύτερους- αντίστοιχους αριθμούς στο διάγραμμα κινητοποιήσεων των φοιτητών του Πανεπιστημίου), 250 σπουδαστών στις 27 και 170 στις 28 Οκτωβρίου 1942.

Μολονότι δεν διαθέτουμε ανάλογο τεκμήριο για το επόμενο διάστημα, βέβαιο είναι πως η συμμετοχή αυτή κλιμακώθηκε μέσα στο πρώτο επτάμηνο του 1943, καθώς τα συλλαλητήρια κατά της πολιτικής επιστράτευσης (5/3/1943), των μαζικών εκτελέσεων (25/6/1943) και της επέκτασης της βουλγαρικής ζώνης κατοχής δυτικά του Στρυμόνα (22/7/1943) προσέλαβαν χαρακτήρα παλλαϊκής εξέγερσης.

Στο πρώτο και το τρίτο απ’ αυτά θα σκοτωθούν μάλιστα τρεις σπουδαστές του Πολυτεχνείου: ο Εδμόνδος Τορόν στις 5 Μαρτίου, από πυρά της αστυνομίας κατά τη διάρκεια της επίθεσης στο υπουργείο Εργασίας για το κάψιμο των καταλόγων της πολιτικής επιστράτευσης, ο Θανάσης Τεριακής κι ο Θωμάς Χατζηθωμάς στις 22 Ιουλίου, από γερμανικές σφαίρες στην Ομήρου και την Πανεπιστημίου, αντίστοιχα.
Οι πεσόντες


Φαίδων Αντωνόπουλος, Νίκος Καράπαπας, Νίκος Κυριακίδης. ΕΠΟΝίτες του ΕΜΠ που παραδό­θηκαν από τους εθνικόφρονες στην Ειδική Ασφάλεια και δολοφονήθηκαν με φρικτά βασανιστήρια |

Συνολικά, στη διάρκεια της Κατοχής σκοτώθηκαν 18 σπουδαστές του ΕΜΠ. Οι 11 απ’ αυτούς στην Αθήνα: τρεις -όπως είδαμε- σε αντικατοχικές διαδηλώσεις του 1943, οι υπόλοιποι 8 από τα χέρια Γερμανών και δωσιλόγων μέσα στο 1944.

Δυο κρατούμενοι στο Χαϊδάρι (Ευγένιος Πασσιανίδης, Κώστας Υφαντής) τουφεκίστηκαν τον Αύγουστο στη Μάνδρα· ο Παναγιώτης Κασιμάτης εκτελέστηκε τον Αύγουστο στο μπλόκο του Βύρωνα· ο Γεράσιμος Ιωαννίδης σκοτώθηκε τον Απρίλιο από ταγματασφαλίτες στον Βοτανικό· ο Σταμάτης Κατωτάκης συνελήφθη από ασφαλίτες μέσα στο Πολυτεχνείο και τουφεκίστηκε στο Χαϊδάρι· τρεις (ο Φαίδων Αντωνόπουλος, ο Νίκος Καράπαπας κι ο Νίκος Κυριακίδης) δολοφονήθηκαν με φριχτά βασανιστήρια από την Ειδική Ασφάλεια, τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο του 1944, και τα παραμορφωμένα πτώματά τους πετάχτηκαν στην οδό Μασσαλίας και στο Ζάππειο, αντίστοιχα.

Από τους υπόλοιπους επτά, δύο (Επαμεινώνδας Αμβροσιάδης και Νίκος Αρχύτας) χάθηκαν ως όμηροι στη Γερμανία, δύο (τα αδέρφια Αλέκος και Νικόλαος Δονδολίνος) δολοφονήθηκαν στον Βόλο από ταγματασφαλίτες του ΕΑΣΑΔ και τρεις έπεσαν ως μαχητές του ΕΛΑΣ – οι δύο (Γιάννης Μήνης, Απελλής Καστανάκης) σε μάχες, ο τρίτος (Νείλος Μαστραντώνης) σε μπλόκο στη Λαμία.
Η Αντίδραση

Το καλοκαίρι του 1943 αποτελεί τομή για το αντιστασιακό κίνημα του Πολυτεχνείου. Τα περισσότερα στελέχη που εκτέθηκαν το περασμένο διάστημα έχουν περάσει στην παρανομία και, ορισμένα απ’ αυτά στέλνονται να πλαισιώσουν επαρχιακές οργανώσεις της ΕΠΟΝ ή το αντάρτικο.

Κάποιοι άλλοι καταδικάστηκαν την άνοιξη του 1943 από ιταλικό στρατοδικείο και θα παραμείνουν στις φυλακές μέχρι τις αρχές της επόμενης χρονιάς. Ο δε χώρος του ΕΜΠ θα μετατραπεί σταδιακά σε άβατο για τους σπουδαστές της ΕΠΟΝ και προπύργιο του αντίπαλου δέους: των αντιεαμικών «εθνικών οργανώσεων» και των διαπλεκόμενων μαζί τους μηχανισμών της Ειδικής Ασφάλειας.

Από τη διασταύρωση των διαθέσιμων πηγών προκύπτει ότι δύο παράγοντες συνετέλεσαν σ’ αυτή τη μεταβολή: η μαζική εγγραφή στο Πολυτεχνείο περίπου 400 μαθητών της κλειστής πλέον Σχολής Ευελπίδων, που λειτουργούν ως δύναμη κρούσης της αντικομμουνιστικής Ακροδεξιάς, και η μεταστροφή μιας μερίδας πρώην ΕΑΜιτών σπουδαστών, που το καλοκαίρι του 1943 συγκροτούν τον Εθνικό Σύνδεσμο Ανωτάτων Σχολών (ΕΣΑΣ), ως μετωπικό σχήμα της εθνικόφρονος -και πρωτίστως αντιεαμικής- «χρυσής αντίστασης».

Η εγγραφή των Ευελπίδων στο ΕΜΠ, «καθ’ υπέρβασιν» του προβλεπόμενου αριθμού εισακτέων, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά την πρώτη νικηφόρα φοιτητική απεργία του Νοεμβρίου 1941. Εγινε ως εκ τούτου αντιληπτή σαν αστυνομικό ουσιαστικά μέτρο, μολονότι το σχετικό νομοθετικό διάταγμα (Ν.Δ. 438/1941) είχε δημοσιευθεί από τις 30 Αυγούστου κι αποσκοπούσε, όπως και άλλα συντεχνιακά μέτρα της κυβέρνησης στρατιωτικών του Τσολάκογλου, στην επαγγελματική τακτοποίηση ενός υπηρεσιακού δυναμικού που είχε μείνει ξεκρέμαστο από τη θεσμική κατάργηση του ελληνικού στρατού.

Σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα, τα δίδακτρα των τέως Ευελπίδων καταβάλλονταν, όπως και η συνέχιση της μισθοδοσίας τους, από το σκιώδες «υπουργείο Αμύνης» της δωσιλογικής κυβέρνησης (άρθρο 4§4), προβλεπόταν δε η επαγγελματική απορρόφησή τους σε δημόσιες υπηρεσίες μετά την αποφοίτησή τους (άρθρο 6§2).

Η αυθαίρετη και προνομιακή αυτή εισροή 300 νέων σπουδαστών (όσο το 50% του συνολικού δυναμικού του ιδρύματος) προκάλεσε, όπως ήταν αναμενόμενο, έντονες αντιδράσεις μεταξύ των σπουδαστών που είχαν υποστεί τη βάσανο των δρακόντειων εξετάσεων και κατέβαλλαν εξ ιδίων τα δίδακτρά τους· το πιστοποιεί το συλλογικό παρωνύμιο «αλεξιπτωτιστές» που τους αποδόθηκε, αλλά και οι αυτοκριτικές διατυπώσεις του Λευτέρη Ελευθερίου και του Πέτρου Ανταίου περί «εξτρεμισμών» που δεν διευκόλυναν την προσπάθεια πολιτικού προσεταιρισμού ή -έστω- αδρανοποίησής τους.

Τα κοινωνικά τους χαρακτηριστικά, η ιδεολογία και οι πρακτικές τους τούς καθιστούσαν, άλλωστε, απροκάλυπτα εχθρικούς απέναντι στο αντιστασιακό κίνημα: όπως επισημαίνει η Μπέτυ Βακαλοπούλου, αγωνίστρια της ΕΠΟΝ που από το ΕΜΠ βρέθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης της Γερμανίας, οι Ευέλπιδες «μετέφεραν στο Πολυτεχνείο όλη τη νοοτροπία της σχολής τους», από τη μεταξική αντικομμουνιστική υστερία μέχρι την αυστηρή «ιεραρχία της κάθε τάξης, με τον αρχηγό και τον υπαρχηγό, γενικά μιαν ατμόσφαιρα καταπίεσης, βίας και υποταγής που θύμιζε μεσαιωνικά θρησκευτικά τάγματα».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του μετριοπαθούς συναγωνιστή τους Σάκη Πεπονή, «επικρατούσε η εντύπωση πως οι πιο πολλοί ανήκαν στη Χ» του Γρίβα.

Από τον Μάιο του 1943, οι «αλεξιπτωτιστές» αυτοί (στους οποίους περιλαμβάνονται και κάποια γνωστά ονόματα της μετέπειτα ελληνικής ιστορίας, όπως οι Γεώργιος Παπαδόπουλος και Στυλιανός Παττακός), αυτοαναγορεύθηκαν, σύμφωνα με μια σχετικά πρόσφατη αντιεαμική αφήγηση, σε «αρωγούς-προστάτες των εθνικών οργανώσεων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα» (Πέτρος Μακρής-Στάικος, «Κίτσος Μαλτέζος. Ο αγαπημένος των Θεών», Αθήνα 2000, σ. 217).

Χάρη στην ομαδική παρέμβασή τους, το ΤΑΣ θα περάσει στα χέρια των αντιεαμικών – και, μαζί μ’ αυτό, ο κυμαινόμενος εκείνος μεσαίος χώρος που προσκολλάται συνήθως σ’ όποιον έχει κάθε φορά το πάνω χέρι.

Τα πρακτικά της Συγκλήτου καταγράφουν το επόμενο διάστημα τη διαίρεση των σπουδαστών «εις δύο ομάδας» και τις άκαρπες προσπάθειες κάποιων καθηγητών για «συμφιλίωσή» τους, «υπό το πρόσχημα της διεξαγωγής ανακρίσεων» (Ασημακόπουλος 2012, σ. 151-2).

Στις 13 Ιουλίου οι Ευέλπιδες εκκαθαρίζουν τη Λέσχη του ΕΜΠ από τους «Βουλγάρους» του ΕΑΜ, συγκρούονται με την ΕΠΟΝ στα Προπύλαια και πρωτοστατούν στην «εκπόρθηση» του αμφιθεάτρου της Φιλοσοφικής από τους εθνικόφρονες.

Αίθουσες του ιδρύματος μετατρέπονται σε χώρο βασανιστηρίων και συλληφθέντες φοιτητές παραδίδονται για τα περαιτέρω στην Ειδική Ασφάλεια.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του Σταύρου Κασιμάτη, ορισμένοι τουλάχιστον από τους Ευέλπιδες επέκτειναν την αντιεαμική τους δράση και στις λαϊκές συνοικίες, με αυτοπρόσωπη ενεργό συμμετοχή στα μπλόκα της Βέρμαχτ και των Ταγμάτων Ασφαλείας («Οι παράνομοι», Αθήνα 1997, σ. 57-8).

Λιγότερο προφανείς είναι οι λόγοι που οδήγησαν στη συγκρότηση της δεύτερης συνιστώσας του αντιεαμικού πόλου στο ΕΜΠ.

Επισήμως, ο ΕΣΑΣ του Πολυτεχνείου σχηματίστηκε από πρώην μέλη του ΕΑΜ Νέων που απογοητεύθηκαν από τον έλεγχο του ΚΚΕ πάνω στο εαμικό κίνημα και την κομμουνιστική περιστολή των μεγαλοϊδεατικών συνθημάτων· σύμφωνα δε με την πρόσφατη αγιογραφική περιγραφή του Πέτρου Μακρή-Στάικου (όπ.π., σ. 216), περιέλαβε στις τάξεις του «την πλειοψηφία των σπουδαστών που αρνούνταν την υποταγή σε πολιτικές παρατάξεις» – διατύπωση κάπως οξύμωρη, βέβαια, αφού επρόκειτο για μιαν ακόμη παράταξη.

Στην πραγματικότητα, οι ρίζες αυτής της διαφοροποίησης πρέπει ν’ αναζητηθούν στις ευρύτερες κοινωνικές διεργασίες που σημειώθηκαν στην πρωτεύουσα την άνοιξη του 1943, την ανακλαστική δηλαδή συσπείρωση μιας μεγάλης μερίδας των μεσοστρωμάτων του αθηναϊκού κέντρου απέναντι στην πληβειακή απειλή που διέγνωσαν μετά τη νικηφόρα λαϊκή εξέγερση κατά της πολιτικής επιστράτευσης.

Ενας άλλος παράγοντας που πρέπει να ερευνηθεί είναι η καλλιέργεια, μέσω της πολιτικής ένταξης, πρώιμων επαγγελματικών δεσμών ανάμεσα σε μια μερίδα σπουδαστών και τα μεγάλα τεχνικά γραφεία της πρωτεύουσας ενόψει της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης.

Σύμφωνα με έκθεση για το τεχνικό δυναμικό της χώρας που στάλθηκε τον Ιανουάριο του 1944 στην εξόριστη κυβέρνηση, από τους 3.500 μηχανικούς της Ελλάδας οι 1.500 ήταν δημόσιοι υπάλληλοι, 500 υπάλληλοι ιδιωτικών εταιρειών και 1.500 ελεύθεροι επαγγελματίες, 400 περίπου από τους οποίους έκαναν χρυσές δουλειές με τους Γερμανούς· η δύναμη του ΕΑΜ στον κλάδο υπολογιζόταν σε μόλις 20%.

Ηδη μέσα στην Κατοχή, αρκετά μέλη του ΕΣΑΣ εργάζονταν για το γραφείο Δοξιάδη πάνω στα σχέδια της μεταπολεμικής ανοικοδόμησης, συνεργασία που συνεχίστηκε και μετά την Απελευθέρωση.

Μπορούμε εύλογα να υποθέσουμε ότι στο όραμα του ΕΑΜ για μια μεταπολεμική παραγωγική ανασυγκρότηση στη βάση της σχεδιασμένης οικονομίας, που εντός του ΕΜΠ εκφραζόταν κυρίως από την πρυτανεία Κιτσίκη, αντιπαρατέθηκε μέσω ΕΣΑΣ ένας συλλογικός σχεδιασμός εξατομικευμένων μεταπολεμικών σταδιοδρομιών, βασισμένων σε κοινά (και απείρως λιγότερο επικίνδυνα) βιώματα της κατοχικής περιόδου.

Για την κυριαρχία παρόμοιων αντιλήψεων στους κόλπους των «εθνικών οργανώσεων» του Πανεπιστημίου, η ένταξη στις οποίες εκλαμβανόταν κυρίως ως ευκαιρία προσωπικής διασύνδεσης με κοινωνικά ισχυρούς «ανθρώπους οι οποίοι μπορεί να φανούν χρήσιμοι αύριον», αρκετά αποκαλυπτικό είναι άλλωστε το αδημοσίευτο ημερολόγιο του Χαράλαμπου Ροζόλη που φυλάσσεται στο ΕΛΙΑ.

Για τις αντιστασιακές προθέσεις του ΕΣΑΣ, που έμειναν ως επί το πλείστον στο επίπεδο των απλών διαθέσεων, εξαιρετικά εύγλωττες αποδεικνύονται οι αναμνήσεις του Σάκη Πεπονή.

Με εξαίρεση λιγοστούς φοιτητές που κατέφυγαν στις ανταρτοομάδες του ΕΔΕΣ, η δράση της οργάνωσης στην Αθήνα περιορίστηκε στην ανάσχεση της ΕΠΟΝ, σε μια ανεπιτυχή απόπειρα μεγαλοϊδεατικής κατήχησης (αλλά και «σωφρονισμού») των «βομβόπληκτων» εσωτερικών προσφύγων του Πειραιά που η κυβέρνηση Ράλλη είχε στρατωνίσει για προπαγανδιστικούς λόγους στη Νομική (δραστηριότητα στην οποία επιδιδόταν ταυτόχρονα και μια απροκάλυπτα δωσιλογική ομάδα της Ειδικής), τη ρίψη προκηρύξεων με «επώνυμο» αερόστατο στις αρχές Οκτωβρίου του 1944 και μια τραγελαφική απόπειρα να επιβληθεί -με εκφοβιστικούς πυροβολισμούς- «απεργία» στα μαγαζιά της Κυψέλης.

Η αλλαγή των συσχετισμών στο ΕΜΠ μέσα στο 1943 υπήρξε πάντως γεγονός. Στις αρχές του 1944, η προαναφερθείσα έκθεση προς την εξόριστη κυβέρνηση υποστηρίζει πως η δύναμη του ΕΑΜ στους σπουδαστές του ιδρύματος, από 90% το 1942, είχε πια περιοριστεί στο 30%.

Λίγο αργότερα, ο εθνικόφρων -πλέον- σύλλογος απαιτεί από τη Σύγκλητο τον αποκλεισμό οκτώ αντιπάλων του φοιτητών, προκαλώντας την αντίδραση του φιλοεαμικού πρύτανη που, αμυνόμενος, κάνει λόγο για σπουδαστικό «σοβιέτ». Η κατάσταση αυτή θα διατηρηθεί μέχρι την Απελευθέρωση, στις παραμονές της οποίας ο χώρος του ιδρύματος χρησιμοποιείται από τον ΕΣΑΣ, με την πλάτη προφανώς των Ευελπίδων και της «Χ», ως χώρος εγκλεισμού ΕΠΟΝιτών «ομήρων».

Οι αμήχανες επαφές μεταξύ ΕΠΟΝ και ΕΣΑΣ, μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στάθηκε αδύνατο να καρποφορήσουν.

Απεναντίας, πρόσθεσαν δύο ακόμα τραγικά θύματα στη χορεία των πεσόντων της Αντίστασης, λίγες μόνο μέρες πριν από την Απελευθέρωση: όταν ο 20χρονος σπουδαστής Νίκος Καράπαπας μίλησε στις 23/9/1944 στη Λέσχη, απευθύνοντας στους Ευέλπιδες μήνυμα της ΕΠΟΝ για συνεργασία, αυτοί τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν στην Ειδική Ασφάλεια, μαζί με τον συμφοιτητή του Νίκο Κυριακίδη· την επομένη τα πτώματά τους βρέθηκαν κατακρεουργημένα στο Ζάππειο.
Φαύλος κύκλος


Δύο από τους καθηγητές που στήριξαν το αντιστασιακό κίνημα του ΕΜΠ. Αριστερά ο Νίκος Κιτσίκης, δεξιά ο Αθανάσιος Ρουσόπουλος | ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ (2008)

Το κλείσιμο των κατοχικών λογαριασμών θα γίνει, με πολλαπλά οδυνηρό τρόπο, μετά την απελευθέρωση.

Η Σύγκλητος θ’ αντισταθεί αποφασιστικά στο πάνδημο αίτημα των ημερών για κάθαρση, υιοθετώντας στις 6/11/1944 ένα ανώδυνο γενικόλογο ψήφισμα.

Τα Δεκεμβριανά έθεσαν ωστόσο το ΕΜΠ στη δίνη του τυφώνα. Εκτός από τη μετατροπή του σε πεδίο πραγματικών μαχών, το ίδρυμα θα χάσει τρεις καθηγητές του που κρατήθηκαν ως όμηροι από τον ΕΛΑΣ – δύο από τους οποίους (ο τέως πρύτανης Ιωάννης Θεοφανόπουλος κι ο καθηγητής Σπύρος Κορώνης, διοικητής του ΙΚΑ επί Μεταξά) εκτελέστηκαν, ενώ ο τρίτος (Γεώργιος Σαρρόπουλος) πέθανε μετά τον επαναπατρισμό του από τις κακουχίες της ομηρίας.

Η τραγική αυτή εμπειρία θα μπετονάρει την αντιεαμική πλειοψηφία του διδακτικού προσωπικού και θα συνοδευτεί από τη δημόσια μεταστροφή του ΕΑΜικού καθηγητή Ρουσόπουλου, που καταδικάζει δημόσια την εμπλοκή συναδέλφων του στην επαναστατική «βαρβαρότητα» – και τις επόμενες δεκαετίες θα αναδειχθεί σε πρόεδρο του ΤΕΕ (1951-58), βουλευτή της Ενωσης Κέντρου και βραχύβιο υπουργό Δημοσίων Εργων των αποστατών.

Τέσσερις άλλοι καθηγητές (Ν. Κιτσίκης, Αχ. Παπαπέτρου, Ν. Κριτικός, Ι. Δεσποτόπουλος) απολύθηκαν μέσα στη διετία 1945-46, στο πλαίσιο της εκκαθάρισης των ΑΕΙ από το φιλοκομμουνιστικό «μίασμα».

Η τελευταία πράξη του ενδοπολυτεχνιακού εμφυλίου θα διαδραματιστεί ωστόσο πολύ αργότερα, τούτη τη φορά μεταξύ των πρώην εθνικοφρόνων.

Στη διάρκεια της χούντας, στελέχη του ΕΣΑΣ θ’ αναλάβουν κυβερνητικές ευθύνες: ο Κωνσταντίνος Παναγιωτάκης ως υπουργός Πολιτισμού (26/8/1971-25/11/1973) και Παιδείας (10-31/7/1972), ο Εμμανουήλ Φθενάκης ως υπουργός Συγκοινωνιών (10/2-28/6/1969), αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού (28/6/1969-25/8/1971), υπουργός «άνευ χαρτοφυλακίου» (26/8/1971-30/6/1972), «παρά τω πρωθυπουργώ» (30/6-31/7/1972), Ναυτιλίας, Μεταφορών και Επικοινωνιών (31/7-16/10/1972).

Κάποιοι άλλοι θα γίνουν διοικητές ή ανώτερα στελέχη οργανισμών του Δημοσίου, τη στιγμή που παλιοί συναγωνιστές τους συντροφεύουν τους πάλαι ποτέ αντιπάλους τους στα κελιά του ΕΑΤ-ΕΣΑ και της οδού Μπουμπουλίνας.

Αυτή είναι, ωστόσο, μια άλλη, πολύ διαφορετική ιστορία...
Διαβάστε

► Μ. Ασημακόπουλος κ.ά. (επιμ.), 170 χρόνια Πολυτεχνείο. Οι μηχανικοί και η τεχνολογία στην Ελλάδα (2 τ., Αθήνα 2012, εκδ. ΕΜΠ). Τα πρακτικά επιστημονικού συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε το 2009. Σχετικά με το θέμα μας, ξεχωρίζουν τα κείμενα της Ελένης Πασπαλιάρη για το προπολεμικό σπουδαστικό κίνημα του ΕΜΠ (τ.Α', σ. 209-19), του Μ. Ασημακόπουλου για τις γενικές συνελεύσεις των καθηγητών την πενταετία 1941-45 (τ.Α', σ. 149-61) και του Γιάννη Αντωνίου για την «τεχνοκρατική ουτοπία» του κύκλου Κιτσίκη και τους μετασχηματισμούς της, από τον Μεσοπόλεμο ίσαμε την Απελευθέρωση.

► Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στην Εθνική Αντίσταση 1941-44 (Αθήνα 1985, έκδ. Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων ΕΜΠ). Πανηγυρική έκδοση. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν κυρίως τα λεπτομερή βιογραφικά των 18 σπουδαστών του ΕΜΠ που σκοτώθηκαν στη διάρκεια της Κατοχής.

► Ελένη Πασπαλιάρη, «Οι σπουδαστές του Πολυτεχνείου από την Αντίσταση στην εμφύλια διαμάχη», σε Μ. Λυμπεράτος - Π. Παπαστράτης (επιμ.), Αριστερά και πολιτικός κόσμος, 1940-1960 (Αθήνα 2014, εκδ. Βιβλιόραμα), σ. 438-48. Συνοπτική σκιαγράφηση των διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης και πολιτικής πόλωσης στο εσωτερικό του ΕΜΠ κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

► Λευτέρης Ελευθερίου, Το Πολυτεχνείο και η ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης στα χρόνια της Κατοχής (Αθήνα 1992, εκδ. Θεμέλιο). Απομνημονεύματα του μόνου σπουδαστή του ιδρύματος που δεν εντάχθηκε στη μεταξική ΕΟΝ, μετέπειτα ιστορικού στελέχους του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος, που παρέμεινε ενεργός στον χώρο του ΕΜΠ μέχρι τα τέλη του 1942. Μια πρώτη εκδοχή των αναμνήσεών του δημοσιεύτηκε επί χούντας, με ψευδώνυμο, στο περιοδικό του ΚΚΕ Εσωτερικού (Ε. Θαλασσινός, «Σημεία των καιρών που έρχονται. Από τις παραδόσεις του φοιτητικού κινήματος», Κομμουνιστική Επιθεώρηση, τχ.4 [9-11/1973], σ. 88-96).

► Γρηγόρης Φαράκος, Μαρτυρίες και στοχασμοί, 1941-1991 (Αθήνα 1993, εκδ. Προσκήνιο). Απομνημονεύματα ενός σπουδαστή του ΕΜΠ, που από εθνικόφρων πατριώτης εξελίχθηκε σε στέλεχος της ΕΠΟΝ και επικεφαλής των φοιτητικών του ΕΛΑΣ. Η επιρροή των αναμνήσεων του Ελευθερίου είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

► Σταύρος Κασιμάτης, Οι παράνομοι (Αθήνα 1997, εκδ. Φιλίστωρ). Απομνημονεύματα ενός από τα πρώτα στελέχη της ΟΚΝΕ του Πολυτεχνείου, επικεντρωμένα κυρίως στην τελευταία φάση του Εμφυλίου και στα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Σποραδικές αναφορές στα χρόνια της Κατοχής και διόρθωση κάποιων ανακριβειών του Φαράκου.

► Φοίβος Τσέκερης, Εδώ Πολυτεχνείο στα χρόνια της Κατοχής (Αθήνα 2007, εκδ. Εντός). Αναμνήσεις ενός άλλου αγωνιστή της εποχής. Αξιοσημείωτη η μαρτυρία του για την τραγική αποτυχία της διατεταγμένης απόπειρας «συμφιλίωσης» με τους ακροδεξιούς Ευέλπιδες και για τις πρώτες μάχες των Δεκεμβριανών.

► Δανάη Αντωνοπούλου-Ψιλοπούλου, Τα κορίτσια του Πολυτεχνείου. Από τους αγώνες της Κατοχής στην αγωνία της φυλακής (Αθήνα 2008, εκδ. Βιβλιόραμα). Πανόραμα του κατοχικού κινήματος στο ΕΜΠ, ιδιαίτερα διαφωτιστικό για το γυναικείο σκέλος και τις καθημερινές, λιγότερο «ηρωικές» πτυχές του.

► Αναστάσης Πεπονής, Προσωπική μαρτυρία (Αθήνα 2001, εκδ. Προσκήνιο). Απομνημονεύματα ενός φοιτητή του κατοχικού ΕΣΑΣ, με αρκετές αναφορές στο Πολυτεχνείο. Αποκαλυπτικά για τη στοχοθεσία, τους προβληματισμούς και την πραγματική εμβέλεια της όλης κίνησης.

efsyn.gr

Ν.Χουντής: «Το ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά εγκλήματα»

$
0
0
Ν. Χουντής:

· «Ο λαός να πει ΟΧΙ στο ξεπούλημα της ΔΕΗ»

· «Το ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά εγκλήματα»

Μήνυμα στήριξης του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας, Νίκου Χουντή, στις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων και των τοπικών κοινωνιών της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ.
«Χαιρετίζω και στηρίζω το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και των τοπικών κοινωνιών της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης, πουμάχονται ενάντια στο ξεπούλημα και τη διάλυση της ΔΕΗ.
Η μαζική συμμετοχή του λαού και ο διαρκής αγώνας του ενάντια στην καταστροφική πολιτική του ξεπουλήματος της ΔΕΗ στα ιδιωτικά συμφέροντά, ενάντια στις μνημονιακές δεσμεύσεις και την υποταγή της κυβέρνησης, είναι ο μοναδικός δρόμος για την υπεράσπιση του δημοσίου πλούτου, για την υπεράσπιση της περιουσίας του ελληνικού λαού.

Το ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα των τροϊκανων και των ελληνικών κυβερνήσεων.
Θα χαθεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας.
Θα μετατραπεί άλλο ένα κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, προς όφελος των επιχειρηματιών και εις βάρος του Ελληνικού λαού.

Αυτό δεν πρέπει να περάσει. Ο αγώνας των εργαζομένων και του λαού μπορεί να ανατρέψει τα σχέδιά τους».



ΘΕΩΡΙΕΣ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ ΧΩΡΟΣ,ΕΞΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ

$
0
0
Του Δρ. Παναγιώτη Ξηρουχάκη

Χώρος και εξουσία είναι έννοιες άμεσα αλληλένδετες. Και αυτό γιατί η εξουσία παράγει το χώρο. Η σχολή της εξάρτησης, που προέρχεται από τη νεομαρξιστική παράδοση, αποτέλεσε μία από τις πιο σημαντικές προσπάθειες που έγινε στο παρελθόν για να μελετηθούν οι χωρικές προεκτάσεις της καπιταλιστικής εξουσίας. Σε γενικές γραμμές, οι μαρξιστικές και νεομαρξιστικές προσεγγίσεις αναλύουν την κοινωνική κατάσταση (και κατά προέκταση τον χώρο) δίνοντας προτεραιότητα στην συλλογική δράση και στο ρόλο τωνδομικών – ιστορικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων. O Μαρξ πίστευε ότι η γεωγραφική επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων θα οδηγούσε στη σύγκλιση της οικονομικοκοινωνικής ανάπτυξης ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες κάτι που δεν βρίσκει σύμφωνο τον Λένιν αλλά ούτε τη Luxemburg.
Πιο συγκεκριμένα ο Λένιν αναφέρεται στον ιμπεριαλισμό ως ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Συνδέει λοιπόν το φαινόμενο του ιμπεριαλισμού με την άνοδο του μονοπωλιακού κεφαλαίου και τη στενή διαπλοκή του με το κράτος (κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός). Έτσι ο Λένιν δίνει στην παραγωγική διαδικασία και στον καπιταλισμό διεθνείς διαστάσεις, καθώς ο καπιταλισμός σε μία συγκεκριμένη φάση ανάπτυξης του έχει επεκτατικά χαρακτηριστικά (ιμπεριαλισμός). Σύμφωνα με τη λενινιστική θεωρία άμεση επιδίωξη του καπιταλισμού στη κρατικομονοπωλιακή του φάση είναι η εξασφάλιση των αγορών των αδύναμων κρατών για τα προϊόντα του και η εκμετάλλευση της φθηνής εργασίας από τις φτωχότερες χώρες (με την εγκατάσταση εργοστασίων εκεί ή με τη μεταφορά φθηνού εργατικού δυναμικού από αυτές προς τα ιμπεριαλιστικά κέντρα μέσω της μετανάστευσης). Αυτό το πραγματώνει βέβαια μέσω των ιμπεριαλιστικών κατακτήσεων που εγκαθιστούν μία διεθνή άνιση οικονομική πραγματικότητα στην οποία ισχυρό ρόλο έχουν τα ιμπεριαλιστικά κράτη και αδύναμο τα κράτη και οι λαοί που υποτάσσονται στους ιμπεριαλιστές.
Έτσι λοιπόν ο Λένιν αποδίδει την άνιση ανάπτυξη μεταξύ διαφορετικών περιοχών της Γης στη φύση του καπιταλισμού και στην ανάγκη που έχει σαν σύστημα να επιβάλλεται οικονομικά σε φτωχότερες οικονομικές ζώνες. Η θεωρία αυτή του Λένιν θα συνδεθεί αργότερα με τις λατινοαμερικανικές θεωρίες εξάρτησης που προσπάθησαν να εξηγήσουν τις αιτίες της ανάπτυξης και της υπανάπτυξης σε διεθνή κλίμακα (βλ. πχ Frank 1967). Σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές, οι χώρες του Τρίτου Κόσμου οφείλουν την καθυστέρησή τους στη σχέση εξάρτησης που έχουν με την καπιταλιστική Δύση. Η υπανάπτυξή τους θα αναπαράγεται όσο παραμένουν κάτω από καπιταλιστικό καθεστώς και μόνο αν ξεφύγουν από αυτό μπορούν να ορθοποδήσουν, καθώς βασική προϋπόθεση της ύπαρξης ισχυρών οικονομικά κρατών είναι η υπανάπτυξη των φτωχών χωρών.
Η Luxemburg διατυπώνει την άποψη ότι αντίθετα με ότι πίστευε ο Μαρξ η συσσώρευση κεφαλαίου, δηλαδή η ίδια η βασική συνθήκη ύπαρξης του καπιταλισμού, θα ήταν αδύνατη χωρίς την ύπαρξη μη καπιταλιστικών χωρών.
Μια νεομαρξιστική σχολή σκέψης που όπως ήδη αναφέρθηκε προέρχεται από την ανάλυση των Λένιν και Luxemburg, είναι η σχολή της εξάρτησης. Σε γενικές γραμμές η σχολή αυτή υποστηρίζει ότι στα πλαίσια του διεθνούς καταμερισμού εργασίας που επιβάλλεται από τις ισχυρές οικονομίες του καπιταλιστικού κέντρου, οι αναπτυσσόμενες χώρες της περιφέρειας μετατρέπονται σε πηγές πρώτων υλών και φτηνού εργατικού δυναμικού (μετανάστευση) για τις πρώτες. Το κέντρο με τη σειρά του εξάγει προϊόντα στην περιφέρεια υψηλότερης ενσωματωμένης αξίας (βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες). Έτσι έχουμε μονίμως γεωγραφική μεταφορά αξίας από την περιφέρεια στο αναπτυγμένο κέντρο. Συνεπώς, αφού το κέντρο είναι υπεύθυνο για την υπανάπτυξη της περιφέρειας είναι προφανώς υπεύθυνο και για την μετανάστευση προς αυτό, αφού η υπανάπτυξη στην περιφέρεια που είναι η αιτία φυγής των εργατών, είναι και δικό του έργο.
Ο A.G. Frank με το το κλασικό του βιβλίο Capitalism and Underdevelopment in Latin America (Frank, 1967) είναι ένας από τους πιο γνωστούς θεωρητικούς της σχολής της εξάρτησης. Βασισμένος στην εμπειρία των χωρών της Λατινικής Αμερικής υποστήριξε ότι ο «εκσυγχρονισμός» των υποανάπτυκτων οικονομιών δεν οδηγεί στην ανάπτυξη αλλά στην «ανάπτυξη της υπανάπτυξης» (development of underdevelopment). Με άλλα λόγια το κέντρο έχει ανάγκη την υποανάπτυκτη περιφέρεια και είναι προς το συμφέρον του αυτή η ανισότητα να διαιωνίζεται.
Ο Frank διαχωρίζεται από την ορθόδοξη μαρξιστική σκέψη καθώς πιστεύει ότι ο καπιταλισμός πρέπει να αναλύεται σαν παγκόσμιο σύστημα και όχι σαν εθνικό, όπως διαφαίνεται στις αναλύσεις του Μαρξ στο Κεφάλαιο. Ο Frank δίνει μεγάλη αξία στην γεωπολιτική και στις αλληλοδιαπλεκόμενες οικονομικές σχέσεις των κρατών. Σημασία μεγάλη στην ανάλυση του έχουν οι σχέσεις των ισχυρών καπιταλιστικών χωρών του κέντρου με τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες της περιφέρειας . Για τον παραπάνω θεωρητικό, η σχέση ανάμεσα σε μια καπιταλιστική δύναμη και σε μια μικρή σχετικά οικονομική δύναμη περιγράφεται από την σχέση εξάρτησης «Δορυφόρος-Μητρόπολη». Μέσα λοιπόν στο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα οι λίγες Μητροπόλεις θα εκμεταλλεύονται τους δορυφόρους που θα προσανατολίζουν όλη σχεδόν την εμπορική τους παραγωγή (πρώτες ύλες και αγροτικά προϊόντα) προς τις Μητροπόλεις παίρνοντας σε αντάλλαγμα βιομηχανικά είδη έντασης κεφαλαίου και τεχνολογίας που οι Μητροπόλεις παράγουν. Η Μητρόπολη μέσω αυτής της άνισης ανταλλαγής θα καταφέρει να ελέγξει στη συνέχεια τη βιομηχανική παραγωγή του Δορυφόρου. Τελικά, η Μητρόπολη απορροφά όλο το πλεόνασμα του Δορυφόρου και θα βγει κερδισμένη από τις ανταλλαγές που περιγράφτηκαν. Η άνιση σχέση μιας χώρας με μιαν άλλη θα οριστεί σαν εξάρτηση. Η σχέση αυτή είναι δεσμευτική για τη χώρα δορυφόρο, γιατί ακόμα και αν αυτή επιθυμεί να ξεφύγει από αυτή την οικονομική και πολιτική κατάσταση είναι πολύ δύσκολο να το πράξει. Τομείς και κλάδοι παραγωγής που παράγουν προϊόντα που η Μητρόπολη απορροφά, είναι διογκωμένοι ενώ αφήνονται σε στασιμότητα κάποιοι άλλοι παραγωγικοί τομείς και κλάδοι που θα μπορούσαν να είναι χρήσιμοι για μια περισσότερο ισόρροπη και ολοκληρωμένη οικονομική ανάπτυξη της χώρας-δορυφόρου. Οι χώρες αυτές, συνεπώς, δεν είναι σε θέση να διαμορφώσουν αυτόνομα την εσωτερική τους παραγωγή και να καθορίσουν οι ίδιες την οικονομική και κοινωνική τους πορεία.
Η εξάρτηση του κράτους-δορυφόρου από τη Μητρόπολη δε θα μπορούσε να μην έχει και την ιδεολογική της «συγκάλυψη», ώστε να νομιμοποιείται απέναντι στο φτωχό πληθυσμό του κράτους δορυφόρου που χάνει και τα περισσότερα από αυτή τη σχέση εξάρτησης. Ο Frank λοιπόν υποστηρίζει ότι στη χώρα δορυφόρο πρέπει να δημιουργηθεί η πολιτική και κοινωνική δομή που θα αναπαράγει το σύστημα της εξάρτησης. Αυτό γίνεται κυρίως από την άρχουσα τάξη της χώρας δορυφόρου (που έχοντας οικονομικά προνόμια από αυτή τη σχέση) θα αναλάβει τον ρόλο της διαιώνισης της εξάρτησης με το να παρέχει ένα ιδεολογικό και πολιτικό προκάλυμμα σε αυτή την εξάρτηση παρουσιάζοντας τη σαν κάτι φυσικό ή αναγκαίο για την οικονομική πρόοδο της χώρας. Έτσι, με το να διαιωνίζει τη σχέση εξάρτησης, διαιωνίζει ταυτόχρονα και την επιβίωση της.
Ένας άλλος σημαντικός μελετητής της άνισης ανάπτυξης σε διεθνή κλίμακα είναι ο Αιγύπτιος οικονομολόγος Samir Amin, ο οποίος είναι επίσης επηρεασμένος από τη μαρξιστική σκέψη και έχει πολλά κοινά με τη σχολή της εξάρτησης. Όμως ο Amin δεν ταυτίζεται ακριβώς με αυτή την σχολή. Πιο συγκεκριμένα στο κλασικό του έργο Άνιση Ανάπτυξη (Αμίν, 1976) θεωρεί ότι πρέπει να μελετηθεί η έννοια της ανάπτυξης σε παγκόσμια κλίμακα ώστε να κατανοηθούν οι λόγοι που κάποιες χώρες (οι λεγόμενες αναπτυσσόμενες) δεν αναπτύσσονται όπως οι αναπτυγμένες. Στο παγκόσμιο λοιπόν καπιταλιστικό σύστημα (Mουσούρα,2005) ο Amin διακρίνει δύο ισχυρούς πόλους ανάπτυξης και ισχύος, το κέντρο (χώρες της Δύσης) από τη μια, που είναι και ο ισχυρός πόλος, και την περιφέρεια (αναπτυσσόμενες χώρες) από την άλλη που είναι ο αδύναμος. Το σημαντικό για τη σκέψη του Amin είναι ότι το κέντρο και η περιφέρεια είναι αλληλένδετοι χωρο-οικονομικοί σχηματισμοί που επηρεάζει ο ένας τον άλλο. Σύμφωνα με αυτόν, η «υπανάπτυξη» της περιφέρειας οφείλεται στο ότι η οικονομία της διαμορφώνεται με τέτοιο τρόπο ώστε να εξυπηρετεί σε οικονομικό επίπεδο το ισχυρό κέντρο. Γενικά ο Αmin θεωρεί ότι στα πλαίσια του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος επικρατούν δυο τύποι καπιταλισμού. Ο καπιταλισμός που χαρακτηρίζει τις αναπτυγμένες χώρες του κέντρου είναι ισχυρός καπιταλισμός, καθώς καθορίζεται από την ίδια την εσωτερική οικονομική και παραγωγική δυναμική του (ενδογενής συσσώρευση). Ο άλλος τύπος καπιταλισμού είναι ο περιφερειακός καπιταλισμός που χαρακτηρίζει τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες και που η λειτουργία του εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τις αναπτυγμένες χώρες (δεν διαθέτει δηλαδή αυτόνομη εσωτερική δυναμική). Ο Αmin πιστεύει ότι τα υψηλά ημερομίσθια στο κέντρο και τα χαμηλά στην περιφέρεια, δημιουργούν μία προβληματική σχέση καθώς οδηγούν σε άνισες ανταλλαγές μεταξύ του κέντρου και της περιφέρειας (Mουσούρα,2005).
H κύρια διαφορά της θεωρίας του Amin από τη θεωρία εξάρτησης του Frank είναι βασικά η ακόλουθη. Ο Frank λοιπόν θεωρεί ότι η απόσπαση πλεονάσματος από τις χώρες δορυφόρους συντελεί ριζικά στην ανάπτυξη των μητροπόλεων ταυτόχρονα με την υπανάπτυξη των δορυφόρων. Χωρίς την υπανάπτυξη κάποιων χωρών δε θα υπήρχε ανάπτυξη κάποιων άλλων. Αντίθετα ο Αmin, αν και θεωρεί ότι η ροή πλεονάσματος είναι σημαντική για την περιφέρεια, δεν πιστεύει ότι είναι τόσο σημαντική για την ευημερία του καπιταλισμού στο κέντρο (Sing & Denemark eds, 1996). Σαν προέκταση αυτού του τρόπου σκέψης ο Amin δεν είναι ολοκληρωτικά απαισιόδοξος (Mουσούρα,2005), καθώς πιστεύει ότι η ανάπτυξη της υπανάπτυκτης περιφέρειας είναι εφικτή εντός του καπιταλισμού, καθώς η ευημερία του κέντρου δεν είναι συνυφασμένη με τη φτώχεια της περιφέρειας σε τέτοιο ακραίο βαθμό που πιστεύει ο Frank. Ο Amin υποστηρίζει λοιπόν, αντίθετα με τον Frank, ότι η σχετική εξάλειψη της άνισης ανάπτυξης μεταξύ κέντρου και περιφέρειας μπορεί να επιτευχθεί με μια άνοδο των ημερομισθίων στην περιφέρεια (Αντωνοπούλου, 1991). Ο Frank αντίθετα πιστεύει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό εντός του καπιταλιστικού συστήματος και η μόνη λύση είναι το ξεπέρασμά του.
Η σχολή της εξάρτησης διαφοροποιείται τόσο από την ορθόδοξη (κλασική και νεοκλασική) οικονομική θεωρία, όσο και από την ορθόδοξη μαρξιστική θεωρία του ιμπεριαλισμού. Όπως παρατηρεί ο Φωτόπουλος: «Το παράδειγμα της εξάρτησης αναπτύχθηκε κατά τη μεταπολεμική περίοδο, με στόχο την ερμηνεία της αποτυχίας της καπιταλιστικής ανάπτυξης στον Τρίτο Κόσμο. Στη πραγματικότητα, το παράδειγμα αυτό αποτελούσε μια θεωρητική αντίδραση στην αδυναμία τόσο της ορθόδοξης οικονομικής θεωρίας, όσο και των κλασικών μαρξιστικών θεωριών του ιμπεριαλισμού, να εξηγήσουν την αποτυχία αυτή. Το παράδειγμα της εξάρτησης περιλαμβάνει όλες εκείνες της προσεγγίσεις στις οποίες η υπανάπτυξη θεωρείται ως το αποτέλεσμα συγκεκριμένων σχέσεων εξουσίας μέσα στα πλαίσια ενός παγκόσμιου συστήματος. Οι θεωρίες εξάρτησης έχουν πολλά σημαντικά κοινά σημεία με τις μαρξιστικές: μια κοσμοθεωρία συγκρουόμενων συμφερόντων, αντί για εκείνη της αρμονίας των ορθόδοξων προσεγγίσεων στην ανάπτυξη ,μια ιστορική αντίληψη της καπιταλιστικής ανάπτυξης αντί για την τυπική ανιστορική ορθόδοξη ανάλυση και τέλος, μια διεθνιστική προσέγγιση που δίνει έμφαση στην ενιαία φύση της παγκόσμιας οικονομίας, αντί για τη συνηθισμένη ορθόδοξη προσέγγιση που επικεντρώνεται σε έθνη-κράτη ως τις βασικές μονάδες ανάλυσης. Εντούτοις, οι διαφορές μεταξύ της μαρξιστικής και της προσέγγισης της εξάρτησης στο μεθοδολογικό, θεωρητικό και πολιτικό επίπεδο είναι εξίσου σημαντικές» (Φωτόπουλος, 1995).
Οι μαρξιστές αναλυτές διαφέρουν μεθοδολογικά από τη σχολή της εξάρτησης βασικά στο γεγονός ότι η αναλυτική κατηγορία στη μαρξιστική θεωρία είναι αυτή του τρόπου παραγωγής. Αντίθετα στις θεωρίες εξάρτησης κεντρική κατηγορία είναι το παγκόσμιο σύστημα. Δηλαδή οι θεωρητικοί της εξάρτησης προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον καπιταλισμό μέσω της μελέτης και κατανόησης των παγκόσμιων σχέσεων και διεθνών εξαρτήσεων, ενώ οι θεωρητικοί του μαρξισμού μέσω της μελέτης της παραγωγικής διαδικασίας. Υπάρχουν όμως και άλλες διαφορές ουσιαστικές στην ερμηνεία του καπιταλιστικού συστήματος. Όπως ο παραπάνω θεωρητικός υποστηρίζει: «υπάρχουν θεμελιακές θεωρητικές διάφορες μεταξύ των δυο προσεγγίσεων όσον αφορά τη φύση του ιστορικού ρόλου του καπιταλισμού. Οι μαρξιστές υποθέτουν ότι ο ρόλος του καπιταλισμού στην αναπτυξιακή διαδικασία είναι προοδευτικός και βλέπουν τη συσσώρευση κεφαλαίου ως μια διαδικασία συνεχούς επέκτασης. Από την άλλη μεριά, οι θεωρητικοί της εξάρτησης δεν θεωρούν τον ιστορικό ρόλο του καπιταλισμού απαραίτητα προοδευτικό και βλέπουν τη συσσώρευση κεφαλαίου περισσότερο ως ένα σύστημα μεταφοράς του οικονομικού πλεονάσματος από την περιφέρεια στο κέντρο, παρά ως ένα σύστημα συνεχούς επέκτασης. Το αποτέλεσμα είναι ότι οι μαρξιστές βλέπουν την υπανάπτυξη ως μια κατάσταση προκαπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, ως ένα παλιότερο ιστορικό στάδιο, ενώ οι θεωρητικοί της εξάρτησης βλέπουν την υπανάπτυξη ως το αποτέλεσμα της επιβολής ενός συγκεκριμένου μοντέλου καταμερισμού εργασίας στην περιφέρεια, δηλαδή, ως το αποτέλεσμα της ενσωμάτωσης της στο παγκόσμιο σύστημα σε μια θέση εξάρτησης». (Φωτόπουλος,1995)
O Wallerstein (1979) θεωρεί την άνιση ανταλλαγή μεταξύ κέντρου και περιφέρειας ως αναγκαία για την επέκταση της παγκόσμιας αγοράς και θεωρεί την μετανάστευση ως δομικό στοιχείο του παγκόσμιου συστήματος απαραίτητου για τη συνέχιση της συσσώρευσης του κεφαλαίου.
Ο Mπακούνιν σε αντίθεση με τον Μαρξ δεν πίστευε ότι η γεωγραφική επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων θα οδηγούσε στη σύγκλιση της οικονομικοκοινωνικής ανάπτυξης ανάμεσα σε διαφορετικές χώρες. Ο λόγος για τη λανθασμένη πρόβλεψη του Μαρξ βρίσκεται στη βαθιά πίστη του γερμανού επαναστάτη στο βιομηχανικό προλεταριάτο: Μόνο αυτό μπορούσε να οδηγήσει τον κόσμο στην αταξική κοινωνία. Μπορούμε να υποθέσουμε ότι ο Μαρξ μετά από κάποιο σημείο άρχισε να πλάθει στο φαντασιακό του την πραγματικότητα με βάση την ιδεολογία του και όχι το αντίθετο.
Έτσι γεωγραφικοί χώροι χωρίς βιομηχανία (όπως πχ η αγροτική ύπαιθρος) δε θα γνωρίσουν τη γνήσια επανάσταση αφού δεν έχουν βιομηχανικό προλεταριάτο. Αντίθετα μπορούν να γνωρίσουν μόνο εξεγέρσεις (αγροτικές πχ) που οδηγούν στο τίποτα. Το πρόβλημα θα το διορθώσει ο ίδιος ο καπιταλισμός πάντα σύμφωνα με το Μάρξ. Η γεωγραφική επέκταση των καπιταλιστικών σχέσεων θα οδηγήσει στη σύγκλιση της οικονομικοκοινωνικής ανάπτυξης, στην άνοδο της βιομηχανίας και τελικά στην ανάδυση του βιομηχανικού προλεταριάτου που τελικά θα πραγματώσει την ταξική επανάσταση. Ο Mπακούνιν σε αντίθεση με τον Μαρξ δεν πίστευε σε ένα συγκεκριμένο επαναστατικό υποκείμενο. Δεν υποτιμούσε τους ακτήμονες αγρότες ή τους λούμπεν προλετάριους υπανάπτυκτων αστικών περιοχών. Αντίθετα πίστευε στην επαναστατική τους δυναμική. Με άλλα λόγια ο Μπακούνιν έβλεπε το χώρο (πχ την ύπαιθρο όσο αφορά τους ακτήμονες και τους μικροϊδιοκτήτες γης, τις υπανάπτυκτες αστικές περιοχές όσο αφορά τους λούμπεν προλετάριους κλπ) σαν προϊόν της επιβολής σε διεθνές επίπεδο ενός συγκεκριμένου μοντέλου καταμερισμού εξουσίας και παραγωγικής διαδικασίας. Η άποψη του Μπακούνιν για κάθε μορφή εξουσίας είναι γνωστή.Πρέπει να καταργηθεί άμεσα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΣΗ
Τελικά και μετά τα τελευταία γεγονότα (κρίση χρέους, μνημόνια κλπ), δε μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε: Το ελληνικό κράτος ήταν ο ισχυρός παίκτης των Βαλκανίων ή ένα εξαρτημένο γρανάζι της παγκόσμιας οικονομίας; Η ελληνική αριστερά μέχρι πρότινος δεν είχε μία ξεκάθαρη θέση για το ρόλο της ελληνικής μεγαλοαστικής τάξης. Κάποιοι αριστεροί και αντιεξουσιαστές έβλεπαν την ελληνική πλουτοκρατία σαν μία κυρίαρχη δύναμη που έθετε σε σχέση εξάρτησης τις γύρω χώρες (όπως έκανε πράγματι για κάποιο χρονικό διάστημα στη Βουλγαρία, Αλβανία κλπ). Κάποιοι άλλοι τόνιζαν αντίθετα, τον διαχρονικά εξαρτημένο ρόλο της ελληνικής οικονομίας. Γενικά δεν αποκλείεται κάποιο κράτος, ενώ βρίσκεται σε σχέση υποτέλειας σε σχέση με κάποιο άλλο, να καταφέρνει να έχει εξουσιαστικές σχέσεις με κάποια άλλα μικρότερα. Όπως έγινε και στην περίπτωση της Ελλάδας.
Η ταχύτητα όμως κατάρρευσης του ελληνικού κράτους τα τελευταία δύο χρόνια καταδεικνύει ότι η ελληνική μεγαλοαστική τάξη κάθε άλλο παρά ανεξάρτητη υπήρξε. Η ελληνική οικονομία αποδείχτηκε ότι είχε παρασιτικό ρόλο και ότι κράτος είχε άμεσα προσκολληθεί σε ξένα κράτη και στις διεθνείς αγορές. Η σαβούρα φεύγει όμως πρώτα όταν το καράβι βουλιάζει. Δεδομένου της παγκόσμιας κρίσης η ελληνική οικονομία εγκαταλείφτηκε.
Τώρα τελευταία γίνεται πολύ λόγος για τα θετικά του Ευρώ και την αναγκαιότητα της αποτροπής της χρεοκοπίας. Λες και αυτή η αποτροπή θα έχει την παραμικρή ευεργετική συνέπεια για το φτωχό λαό. Στη χώρα δορυφόρο (Ελλάδα) είχε δημιουργηθεί χρόνια τώρα η πολιτική και κοινωνική δομή που προασπιζόταν το σύστημα της εξάρτησης. Αυτό γίνονταν κυρίως από την ελληνική άρχουσα τάξη (δημοσιογράφοι, ψευτοεπιχηρηματίες, πολιτικοί κλπ) που είχε αναλάβει τον ρόλο της διαιώνισης της εξάρτησης με το να παρέχει ένα ιδεολογικό και πολιτικό προκάλυμμα σε αυτή την εξάρτηση παρουσιάζοντας τη σαν κάτι το απαραίτητο για τη γενική ευμάρεια του πληθυσμού. Το ίδιο κάνει τώρα με τη λυσσαλέα προσπάθεια της να μείνει η χώρα στο Ευρώ. Θυμηθείτε τη μανία της Τρέμης στα βραδινά δελτία τρόμου όταν μιλούσε για το μνημόνιο και τη σωτηρία της χώρας από τη χρεωκοπία. Η επιβίωση των μεγαλοαστών είναι άμεσα συνυφασμένη με την καταστροφή του λαού (μια θεωρία μάλιστα υποστηρίζει ότι η χρεοκοπία καθυστερεί ώστε να μπορέσουν οι έλληνες πλούσιοι να μεταφέρουν τα χρήματα τους στο εξωτερικό…)
Κάτι τελευταίο άλλα όχι λιγότερο σημαντικό. Οι θεωρίες εξάρτησης έχουν κατά καιρούς χρησιμοποιηθεί (καπηλευτεί) από εθνικιστικά κινήματα τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα (οι καλοί εθνικά «εμείς» και οι κακοί «ξένοι»). Στην ουσία όμως είναι θεωρίες που εντάσσονται στη διεθνιστική παράδοση της αριστεράς. Το ότι ο έλληνας μεγαλοαστός είναι εξαρτημένος από τον αμερικάνο ή γερμανό δεν τον κάνει λιγότερο ένοχο απέναντι στον προλετάριο. Το αντίθετο. Η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή λοιπόν δε θα προσφέρει πραγματική λύση από τη στιγμή που η μεγαλοαστική τάξη και η εξουσία δεν ανατραπούν. Διεθνώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται άνοδος των αμεσοδημοκρατικών κινημάτων παγκοσμίως που στηρίζονται στην λογική των αμεσοδημοκρατικών συμβούλιων και των κολεκτίβων, όπως επίσης παρατηρείται άνοδος της δυναμικής της ανταλλακτικής οικονομίας , ενώ σχεδόν παντού σημειώνονται γενικευμένες εξεγέρσεις. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι δημιουργείται μία διεθνιστική Γεωγραφία της Αντίστασης στη μέχρι πρότινος κυρίαρχη λογική του κεφαλαίου, του νεοφιλελευθερισμού και του κράτους .
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΞΗΡΟΥΧΑΚΗΣ
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Αμιν, Σ. 1976. Η άνιση ανάπτυξη. Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα.
Amin, A., Thrift, N., eds., 1994. Globalization, Institutions and Regional Development in Europe. Oxford, Oxford University Press.
Amin. Α. (Ed.), (1994), Post Fordism, Α Reader, Blackwell, Oxford
Amin, A., Cohendet, P. 2004. Architectures of knowledge: Firms, capabilities and communities. Oxford: Oxford University Press.
Αντωνοπούλου, Σ. 1991. Η Μαρξιστική Θεωρία της ‘Ανάπτυξης’ και η Σύγκλισή της με το Αστικό Θεωρητικό Πρότυπο. Εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα.
Fotopoulos Τ. «The crisis of the growth economy, the withering away of the nation-state and the community-based society». In: Alheit, P. (ed.). 1995, Education, Culture and Modernization, Roskide University.
Frank. 1967. Capitalism and underdevelopment in Latin America. Monthly Review Press.
Frank G.A and Gills B.K. (eds)1994. The World System Five Hundred Years or Five Thousand? Routledge, London
Harvey, D. 1982. The Limits to Capital. Blackwell, Oxford
http://www.inclusivedemocracy.org/fotopoulos/greek/grbookstid/ch3.htm
Λένιν. 1976. Ιμπεριαλισμός, ανώτατο στάδιο του καπιταλισμού. Θεμέλιο, Αθήνα.
Luxemburg R. 1970. Die Akkumulation des Kapitals. Verlag Neue Kritik, Frankfurt.Wallerstain, I. 1979. The capitalist world economy. Cambridge University Press, Cambridge.
Mουσούρα, Δ. 2005. Η έννοια της Ανάπτυξης. Θεωρίες ανάπτυξης και υποανάπτυξης. ΚΕΤΑ.
Wallerstain, I. 1979. The capitalist world economy. Cambridge University

ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ – ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

$
0
0
Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.

Όχι στο ξεπούλημα των λιγνιτικών μονάδων.

Όχι στο ξεπούλημα του Ενεργειακού Κέντρου της Μεγαλόπολης.

Καμμιά παράδοση περιουσίας της ΔΕΗ σε καπιταλιστικούς ομίλους.

Το ρεύμα (όπως το νερό, η υγεία, η παιδεία) είναι κοινωνικό δικαίωμα – όχι εμπόρευμα.

Η ιδιωτικοποίηση δεν θα σώσει την ΔΕΗ.

Θα φέρει ακριβότερο ρεύμα στο λαό και περισσότερα κέρδη στα μονοπώλια που θα εκμεταλευτούν τις λιγνιτικές μονάδες που παράγουν φθήνο ρεύμα.

Θα έχουμε περισσότερα λαϊκά νοικοκυριά χωρίς ρεύμα.

Θα έχουμε, για τους εργαζόμενους, χειρότερες εργασιακές σχέσεις, απολύσεις, χαμηλότερες αμοιβές, εντατικοποίηση και περισσότερα εργατικά ατυχήματα.



Ιδιαίτερα για την Μεγαλόπολη αυτό σημαίνει επιπλέον, παραχώρηση στο κεφάλαιο και της γης των παλιών ορυχείων που πρέπει, ως οφείλεται, να επιστραφεί στην τοπική κοινωνία, στους φτωχούς, στους άνεργους, για παραγωγική εκμετάλευση. Σημαίνει μονοπωλιακό έλεγχο και λεηλασία των νερών της περιοχής, υπόγειων και επιφανειακών. Σημαίνει μεγαλύτερη υποβάθμιση του περιβάλλοντος. Τελικά, αν συνυπολογίσουμε και τους γενικότερους Κυβερνητικούς και Περιφερειακούς σχεδιασμούς , η Μεγαλόπολη θα μετατραπεί σε μια περιοχή που θα έχει το πρώτο (και μοναδικό ίσως) εργοστάσιο διαχείρισης σκουπιδιών όλης της Πελοποννήσου (στην Παλαιόχουνη), θα έχει Χώρο Διαχείρισης Βιομηχανικών Αποβλήτων (ΧΔΒΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ). Παράδεισος κερδών δηλαδή για τους επενδυτές και το κεφάλαιο - Κόλαση εργασιακή, οικονομική και περιβαλλοντική για τους κατοίκους.



Η κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ κάνει το τελευταίο βήμα της βρόμικης δουλειάς Ε.Ε., ΔΝΤ, Κεφαλαίου, ξεπουλώντας τη ΔΕΗ (και μάλιστα τα φιλέτα της). Συνεχίζει επάξια και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο που άφησαν στην μέση η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Κοροϊδεύει όταν λέει ότι διαπραγματεύεται σκληρά με τους ΄΄θεσμούς΄΄ για να σώσει θέσεις εργασίας στην ΔΕΗ. Ψάχνει τρόπο να περάσει στο λαό τις αντιλαϊκές πολιτικές της, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, να να σπείρει στο λαϊκό κίνημα την ηττοπάθεια την μοιρολατρία και τελικά την υποταγή.



Είναι υποκριτικές οι φωνές κατά της ιδιωτικοποίησης των λιγνιτικών μονάδων και της ΔΕΗ, όλων αυτών, κυβερνητικών, περιφερειακών και τοπικών παραγόντων που είναι υπέρμαχοι της ελεύθερης αγοράς και του ανταγωνισμού, των ιδιωτικοποιήσεων και των ΣΔΙΤ. Είναι οι φανατικοί οπαδοί της Ε.Ε., είναι οι «μένουμε Ευρώπη» που σε κάθε φάση πιέζουν για κλείσιμο της κάθε αξιολόγησης, κινδυνολογώντας μην τυχόν αποβληθούμε από την Ευρωζώνη και την Ε.Ε., αποσιωπώντας την μεγάλη αλήθεια: όλα τα παραπάνω μέτρα είναι προαπαιτούμενα της αξιολόγησης, είναι το βαρύ τίμημα που θα πληρώνει ο λαός για να «μείνουμε Ευρώπη».



Καλούμε τους εργαζόμενους, τον λαό, τη νεολαία να αγωνισθούν για να μην περάσουν τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών – υπηρεσιών. Να διεκδικήσουν, και με την οργανωμένη και αδιάλαχτη πάλη τους να επιβάλλουν, μια ΔΕΗ αποκλειστικά δημόσια, με λαϊκό εργατικό έλεγχο που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα σέβεται – προστατεύει το περιβάλλον, ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης, φιλοΕΕ κομμάτων και ΄΄θεσμών΄΄.



ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ,

ΤΕΤΑΡΤΗ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ, 12:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ



ΑΝΤΑΡΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ



ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Εννέα χρόνια μετά, η ψυχή του Αλέξανδρου ζητά δικαίωση...

$
0
0

H oικογένεια Γρηγορόπουλου για την επέτειο της δολοφονίας...

Εννέα χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους Ειδικούς Φρουρούς Ε. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, η...
ψυχή του Αλέξανδρου αναζητεί δικαίωση, αναφέρουν σε δήλωσή τους οι δικηγόροι της οικογένειας του άτυχου νεαρού, Νίκος και Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Όπως τονίζουν στη δήλωσή τους, «όχι μόνο με την επικύρωση της πρωτόδικης καταδίκης των ενόχων, την οποία αξιώνει η οικογένειατου Αλέξανδρου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, σε μια δίκη που εδώ και ένα χρόνο γίνεται σε καθεστώς πλήρους παρασιώπησης, με επόμενη δικάσιμο την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.

Ολόκληρη η δήλωση:

Εννέα χρόνια μετά την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τους Ειδικούς Φρουρούς Ε. Κορκονέα και Β. Σαραλιώτη, η ψυχή του Αλέξανδρου αναζητεί δικαίωση.

Όχι μόνο με την επικύρωση της πρωτόδικης καταδίκης των ενόχων, την οποία αξιώνει η οικογένεια του Αλέξανδρου στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο της Λαμίας, σε μια δίκη που εδώ και ένα χρόνο γίνεται σε καθεστώς πλήρους παρασιώπησης, με επόμενη δικάσιμο την Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017.

Αλλά και με τη διασφάλιση της ζωής και της υγείας όλων των πολιτών απέναντι στην αστυνομική βία, με την παραδειγματική τιμωρία όλων των υπαιτίων για πράξεις αστυνομικής βίας, όσο υψηλόβαθμοι κι αν είναι.

Ένα αίτημα επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ.

Το χέρι του Κορκονέα όπλισε και η προηγούμενη ατιμωρησία.

Κι αυτό, καλό είναι να μην το ξεχνάει κανείς.

Νίκος Κωνσταντόπουλος
Ζωή Κωνσταντοπούλου

από nonews-NEWS

Το χαλί του Τσίπρα στον Ερντογάν είναι κόκκινο από το αίμα των Τούρκων Δημοκρατών...

$
0
0

Ανακοίνωση του Σχεδίου Β

"Το χαλί του Τσίπρα στον Ερντογάν είναι κόκκινο από το αίμα των Τούρκων Δημοκρατών..."
Πρώτο: Στις 5 Δεκεμβρίου αρχίζουν οι δίκες ακαδημαϊκών που διαμαρτυρήθηκαν για τις επιθέσεις του τουρκικού στρατού με ερπυστριοφόρα σε αμάχους κουρδικών κοινοτήτων. Οι εισαγγελείς εισηγούνται ποινές φυλάκισης μέχρι 7,5 χρόνια. Ανήμερα της άφιξης του Ρ. Τ. Ερντογάν στην Αθήνα αρχίζει η δίκη του Σ. Ντεμιρτάς, συμπροέδρου του Δημοκρατικού Κόμματοςτων Λαών της Τουρκίας εναντίον του οποίου έχουν ασκηθεί πολλαπλές διώξεις από το κράτος. Πραγματικός λόγος: υποστηρίζει τη διαδικασία ειρήνευσης μεταξύ εθνοτήτων σε μια Τουρκία που η κυριαρχία του κυβερνώντος ΑΚΡ στηρίζεται στην έξαρση του εθνικισμού και του μίσους. Κρατούνται επίσης χιλιάδες μέλη του ίδιου κόμματος, 10 βουλευτές του και 80 εκλεγμένοι δήμαρχοι κουρδικών περιοχών, τη διοίκηση των οποίων ασκούν διορισμένοι από την κυβέρνηση. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι που έγραψαν για τις παραβιάσεις πολιτικών δικαιωμάτων ή διεξήγαγαν δημοσιογραφική έρευνα για την τουρκική παρέμβαση στη Συρία ή για τα σκάνδαλα και τις διώξεις της κυβέρνησης είναι φυλακισμένοι. Καθηγητές μέσης εκπαίδευσης, δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί επίσης. Όπως αριστεροί αγωνιστές και ακτιβιστές κοινωνικών δικαιωμάτων. Ουδείς γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό διωκόμενων και κρατούμενων. Εικάζεται ότι ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες. Το πανάρχαιο κέντρο του Ντιγιαμπακίρ κατεδαφίζεται, οι κάτοικοι διώχνονται βιαίως. Η ανάπλαση δίνεται σε φιλικούς επιχειρηματίες. Το «τερπνόν μετά του ωφελίμου». Πολλές συνοικίες και χωριά βρίσκονται υπό απαγόρευση κυκλοφορίας με αυστηρούς στρατιωτικούς ελέγχους εισόδου και εξόδου.

Δεύτερο: Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της ΝΔ για την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου και τι θα διεκδικήσει η κυβέρνηση (εδώ η υποκρισία περισσεύει!), διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση «δεν θα αφήσει να πέσει τίποτα κάτω» από τα "εθνικά"επίδικα που συμμερίζονται και τα δύο αυτά κόμματα.

Για τον ελληνικό λαό όμως ένα πράγμα είναι απολύτως καθαρό: η κυβέρνηση Τσίπρα στον σύντομο βίο της , με δαιμονιώδη ταχύτητα, έχει αφήσει «να πέσουν πολλά κάτω» στις σχέσεις της με τα επιθετικά, δικτατορικά και αυταρχικά καθεστώτα της περιοχής (Ισραήλ, Αίγυπτο, Σαουδική Αραβία κ.ά.) ιδίως όσον αφορά τα δημοκρατικά δικαιώματα των λαών, την εσωτερική και εξωτερική βία, την εξαπόλυση πολέμων και την επιθετικότητα, προκειμένου να προωθηθούν συμφέροντα μεγάλων ενεργειακών και κατασκευαστικών ομίλων. Και δεν υπάρχει κανένα δείγμα ότι θα πράξει διαφορετικά στην περίπτωση της Τουρκίας.

Τρίτο: Οι ενέργειες της κυβέρνησης του Σύριζα στον τομέα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων αναλαμβάνονται σ’ ένα νέο πλαίσιο που ορίζεται ιδίως από την ένταση μεταξύ της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και κυρίαρχων χωρών της ΕΕ, όπως η Γερμανία. Η επιδίωξη να καλύψει, πιθανώς, το κενό που διαφαίνεται και να προβληθεί ως «βασική χώρα» στα σχέδια των οργανισμών αυτών στην περιοχή συνάδει με μια ακόμη διαχρονική επιθυμία της ελληνικής κυρίαρχης τάξης: να «αναβαθμιστεί» στον καταμερισμό ισχύος σε μια περιοχή όπου εντείνονται οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί. Η προίκα της είναι τα μνημόνια και η φτώχεια που έχουν επιφέρει στον ελληνικό λαό και στη χώρα.

Αυτό συνεπάγεται ακόμη πιο μειωμένες αντιστάσεις στην περαιτέρω εμπλοκή της Ελλάδας σε εξοπλισμούς, πολέμους, και βαθύτερη εξάρτηση από ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Τέταρτο: Οι εθνικιστές κραυγάζουν για την επίσκεψη Ερντογάν, το κύριο ζήτημα είναι όμως ότι η κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει ούτε τα κότσια, ούτε το ηθικό ανάστημα, ούτε την ανεξάρτητη κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική ώστε να επεξεργαστεί και να διεκδικήσει, προς όφελος της ειρήνης, του ελληνικού και του τουρκικού λαού, την επίλυση ζητημάτων όπως η επιθετικότητα, το θέμα των προσφύγων, η ενιαία, ανεξάρτητη και χωρίς στρατεύματα κατοχής Κύπρο, η δημοκρατία και η ευημερία των εργαζομένων στις δύο χώρες ή οι διαβόητες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο που ευνοούν τη μετατροπή του σε πεδίο δράσης του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών επιχειρήσεων της ΕΕ.

Πέμπτο: Η προς όφελος ορισμένων επιχειρήσεων των δύο χωρών συμφωνίες που συζητούνται και προπαγανδίζονται από τον υπουργό των Εξωτερικών δεν μπορούν να αποσπαστούν από το γεγονός ότι επιχειρήσεις της μνημονιακής Ελλάδας μπορούν πλέον να ανταγωνιστούν με πιο ευνοϊκούς όρους το φθηνό εργατικό κόστος των τουρκικών και να συνεργαστούν μαζί τους στη «μεγάλη αγορά της Τουρκίας» εις βάρος τόσο των Ελλήνων όσο και των Τούρκων εργαζομένων.

Έκτο: Έχοντας συνεργήσει και με το παραπάνω στην εκπτώχευση του λαού και της ίδιας της της χώρας, έχοντας μετατρέψει την Ελλάδα σε παρία διεθνώς, η κυβέρνηση, με την ενθάρρυνση της μνημονιακής αντιπολίτευσης, στηρίζει και την εξωτερική πολιτική της σε μια Ελλάδα που έχουν διαμορφώσει τα ευρωπαϊκά προγράμματα «διάσωσης» -- εργασιακά φθηνή, προς πώληση, υποταγμένη-- και σ'εκείνους τους επιθετικούς διεθνείς οργανισμούς που όχι μόνο αδιαφορούν για την ειρήνη και την αμοιβαία επωφελή συνεργασία, αλλά στρατιωτικοποιούν την περιοχή, υποθάλπουν συγκρούσεις για τη νέα μοιρασιά ρόλων ανάμεσα σε χώρες, ημικρατικές οντότητες και διάφορους άλλους πληρεξουσίους τους.

Γι’ αυτό και τα πολλά συγχαρητήρια των εκπροσώπων τους προς τον κ. Τσίπρα. Τόσο καλό παιδί…"

Αθήνα 4.12.2017

45.000 Καταλανοί στις Βρυξέλλες: Μια ιστορική διαδήλωση που τα ΜΜΕ ούτε είδαν ούτε άκουσαν!…

$
0
0
του Γιώργου Μητραλια

“Για μιαν ακόμα φορά, η εκκωφαντική σιωπή των ΜΜΕ για την Καταλονία δεν σημαίνει και ότι δεν σημειώνεται εκεί τίποτα άξιο να μνημονευθεί. Συμβαίνει μάλιστα το διαμετρικά αντίθετο”. Όχι, ο πιστός αναγνώστης των άρθρων μας δεν κάνει λάθος: Αυτές είναι όντως οι πρώτες αράδες του προηγούμενου κειμένου μας, (1) αλλά -αλίμονο- ταιριάζουν απόλυτα και στο σημερινό. Και καθώς φαίνεται, θα ταιριάζουν και στο επόμενο, στο μεθεπόμενο και σε όλα τακατοπινά για το “καταλανικό ζήτημα”. Γιατί; Μα, επειδή η σιωπή των ΜΜΕ όχι μόνο είναι πιο εκκωφαντική από ποτέ, αλλά και είναι πιαγενική, μεθοδευμένη, κεντρικά οργανωμένη και αρκούντως προκλητική για να στέλνει όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται το εξής μήνυμα: “Καθείστε φρόνιμα αν δεν θέλετε να πάθετεαυτά που κάνουμε τώρα στους Καταλανούς”!



Αφορμή για τις παραπάνω σκέψεις μας δίνει η “εκκωφαντική σιωπή” της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών και ελληνικών ΜΜΕ για ένα τεράστιο και εντυπωσιακό γεγονός χωρίς ιστορικό προηγούμενο που συνέβη την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 στη καρδιά της “πρωτεύουσας” της (Ενωμένης) Ευρώπης, στις Βρυξέλλες: Την διαδήλωση 45.000 Καταλανών υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους και ενάντια στην άγρια καταστολή που υφίστανται από μέρους του καθεστώτος της Μαδρίτης.


Προσοχή: ο αριθμός των 45.000 διαδηλωτών δεν δόθηκε από τους Καταλανούς οργανωτές της αλλά από τη βέλγικη αστυνομία.Και επίσης, αυτοί οι 45.000 διαδηλωτές δεν κατοικούν στις Βρυξέλλες αλλά έφτασαν εκεί μετά από ένα ταξίδι 1.350 χιλιομέτρων! Μια αληθινή εκστρατεία ενός ευρωπαϊκού λαού με πάμπολλες συναρπαστικές εικόνες. Δηλαδή ό,τι έπρεπε για τις τηλεοράσεις μας που, ως γνωστόν, προτιμούν και δίνουν προτεραιότητα στις “συναρπαστικές εικόνες”. Φανταστείτε τι ωραίο θέ(α)μα θα πρόσφερε επί δυο εικοσιτετράωρα στους τηλεπαρουσιαστές μας και στους τηλεθεατές τους το ατέλειωτο κονβόι χιλιάδων καταλάνικων αυτοκινήτων που είχαν φρακάρει τους χιονισμένους αυτοκινητοδρόμους της Γαλλίας (και της δυτικής Ευρώπης!) από τα νότια μέχρι τα βόρεια σύνορα της, από τα Πυρηναία μέχρι το Βέλγιο! Και το ίδιο με τους σιδηροδρόμους και τα αεροπλάνα, σε σταθμούς και σε αεροδρόμια! Και επίσης, το κέντρο των Βρυξελλών, η διάσημηGrande Place, τίγκα επί ώρες και ημέρες από Καταλανούς κραδαίνοντες εκατοντάδες Esteladas την (απαγορευμένη στην Ισπανία) σημαία της Καταλανικής Δημοκρατίας τους, φωνάζοντας τα ανεξαρτησιακά τους συνθήματα και τραγουδώντας τον εθνικό τους ύμνο και τα αντιφασιστικά τραγούδια τους! Και όμως, μηδέν, σιωπή, τίποτα. Ούτε μια εικόνα, ούτε μια είδηση τουλάχιστον πριν, στη διάρκεια και μερικές ώρες μετά από την ιστορική καταλανική διαδήλωση των Βρυξελλών. Παρόλο που το γεγονός ήταν μοναδικό, χωρίς κανένα ιστορικό προηγούμενο και καθοριστικής πολιτικής και ευρωπαϊκής σημασίας!...




Προφανώς, αν οι διαδηλωτές ήταν ντόπιοι, δηλαδή Βέλγοι το γεγονός θα προβαλλόταν παγκοσμίως ως μια από τις πρώτες ειδήσεις της ημέρας, όπως εξάλλου έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν.Και μάλιστα σε πολύωρη ζωντανή μετάδοση. Αλλά κι αν ακόμα δεν ήταν Βέλγοι, πάλι η διαδήλωσή τους θα γινόταν σημαντική “είδηση” και θα μεταδιδόταν τηλεοπτικά, ακόμα και αν οι διαδηλωτές δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες, υπό τον όρο βέβαια ότι η “διαμαρτυρία” τους θα βόλευε ή θα ήταν περίπου ανώδυνη όπως π.χ. συνέβη με εκείνη των αντιπάλων του Brexit που διαδήλωσαν πριν μερικούς μήνες έξω από το Ευρωκοινοβούλιο των Βρυξελλών. Όμως, αυτή τη φορά, το πρόβλημα που επέβαλε τη λογοκρισία και την τέλεια σιωπή ήταν τεράστιο και μάλιστα διπλό. Από τη μια, ήταν -και είναι- το γεγονός ότι σύσσωμη η πρωτοφανής Ιερά Συμμαχία των σύγχρονων Μέτερνιχ έχει προ πολλού κατανοήσει τον θανάσιμο κίνδυνο που αντιπροσωπεύει για την ίδια και τα συμφέροντά της το “κακό παράδειγμα” αυτών των ατίθασων Καταλανών που επιμένουν να παλεύουν με “ξεπερασμένα’ και “παλιομοδίτικα” αιτήματα για ελευθερία, αξιοπρέπεια, δημοκρατία, ανεξαρτησία, δικαίωμα στην αυτοδιάθεση και...απελευθέρωση των πολιτικών κρατούμενων. Και από την άλλη, ήταν -και είναι- το γεγονός ότι όχι μόνο η διαδήλωση γινόταν στην “πρωτεύουσα της Ευρώπης” αλλά και ότι σε αυτήν κυριαρχούσαν πια “αιρετικά” συνθήματα όπως“Ξύπνα Ευρώπη” και “Λαοί της Ευρώπης ξεσηκωθείτε”! Για τους καλούς μας Ευρωπαίους ηγέτες και λοιπούς νεοφιλελεύθερους “δημοκράτες”, η ισπανική “στάση” των ατίθασων Καταλανών άρχιζε πια να παίρνει πολύ επικίνδυνες ...ευρωπαϊκές διαστάσεις και να μετεξελίσσεται σε πραγματικό έγκλημα καθοσιώσεως απέναντι στην ιερή αγελάδα που είναι η αυταρχική Ευρωπαϊκή τους Ένωση. Με άλλα λόγια, ακριβώς ό,τι χρειαζόταν για να μείνει η καταλανική διαδήλωση των Βρυξελλών στα αζήτητα της διεθνούς -και ελληνικής- δημοσιογραφίας…



Μια από τις συνέπειες αυτής της πρωτάκουστης “ευρωπαϊκής” λογοκρισίας και ένοχης σιωπής ήταν και ότι οι Έλληνες τηλεθεατές δεν μπόρεσαν να λάβουν γνώση ενός θλιβερού γεγονότος που -μάλλον- τους αφορά πιο άμεσα: Ότι δεν υπήρξε κανείς, ούτε ένας(!) συμπατριώτης τους (Έλληνας) ευρωβουλευτής μεταξύ εκείνων που απηύθυναν μηνύματα αλληλεγγύης στον καταλανικό λαό είτε στη διάρκεια της μεγάλης διαδήλωσης των Βρυξελλών είτε στις ημέρες που προηγήθηκαν αυτής. Προφανώς, επειδή τα ελληνικά δεινά δεν έχουν την παραμικρή σχεση με εκείνα του καταλανικού λαού. Και επειδή οι δήμιοι των μεν δεν είναι -κατά σατανική σύμπτωση!- δήμιοι και των δε.

Ή μήπως είναι;...

Σημείωση

1.https://www.contra-xreos.gr/arthra/1260-cdr.html


​ΠΗΓΗ:www.contra-xreos.gr
Viewing all 6521 articles
Browse latest View live